[ Stefan Jocic @ 09.10.2009. 18:25 ] @
#1 Instalacija WP-a na localhost!

Instalacija WordPress-a na localhost se ne razlikuje od standardne instalacije WP-a na web server. Kao što znate WordPress je pisan u PHP, koristeći MySQL bazu podataka za čuvanje tekstova i ostalih podataka. Za razliku od standardnog web servera (na kome možete od hosting provajdera iznajmiti deo resursa) koji već ima sve potrebne komponente instalirane, na vašem lokalnom računaru za instalaciju WordPress-a, morate instalirati odgovarajuće komponente tj. podići server na vašem računaru, kako bi ste instalirali WP. Većina to zove instalacija u localhost, ali zapravo termin localhost znači „isti računar„, tj. neki servis koji radi na istoj mašini koju trenutno koristite. Primer za to je upravo instalacija WordPress-a, tj. deo instalacije kada trebate uneti podatke o MySQL bazi. MySQL server može biti instaliran na istom web serveru koji koristite za čuvanje fajlova (localhost), i remote MySQL (što znači da je MySQL servis pokrenut na nekom drugom serveru). U polje „Ime domaćina„, u WP instalaciji po default-u piše localhost, jer su na većini servera instalirani svi osnovni-neophodni servisi. To polje nećete morati da menjate osim u slučaju da se MySQL servis nalazi na drugom serveru, različitom od onog na kome instalirate WordPress. Localhost po default-u ima IP adresu 127.0.0.1 . Da bi ste na vašem računaru podigli web server potrebno je instalirati Apache, PHP, MySQL… zatim sve to lepo konfigurisati, odrediti putanje itd. Uzeći u obzir da je sve to običnom korisniku veoma konfuzno, postoje već prekonfigurisani paketi, čijom instalacijom rešavate skoro sve potrebe. Jedan od tih „paketa“, je XAMPP (apachefriends.org), koji mora biti instaliran na vašem sistemu i koji je besplatan za preuzimanje i korišćenje. Ovaj paket je multiplatformski (cross-platform), što znači da ga lako možete instalirati na Windows, Linux, Mac OS X, Solaris. Da bi ste instalirali WP na localhost pratite sledeće korake:

1. Instalirajte XAMPP (možete ga preuzeti ovde);
2. Preuzmite svežu WordPress instalaciju (eng ver/sr ver);
3. Otpakujte WP instalaciju u folder pod nazivom „wordpress“;
4. Prebacite folder „wordpress“ u c:/xampp/htdocs. htdocs je root direktorijum na XAMPP-u, na drugim paketima npr. WAMP, root direktorijum se nalazi u folderu /wwwroot.
5. Startujete XAMPP (ukoliko već niste), pokretanjem c:/xampp/xampp_start.exe . XAMPP neće biti u mogućnosti da pokrene Apache ukoliko vam je startovan Skype (koriste isti port). Problem ćete rešiti trenutnim gašenjem Skype-a.
7. Otvorite u vašem omiljenom browser-u (pregledniku) sledeću adresu: http://localhost/wordpress ,videćete ovakav dijalog:

Kliknite na dugme: „Napravi konfiguracionu datoteku“
8. U sledećem koraku trebate uneti podatke o bazi, koju ćemo napraviti koristeći phpMyAdmin.

Kliknite na dugme „krenimo!“.

9. U vašem browseru, ukucajte sledeću adresu: http://localhost/phpmyadmin, pojaviće vam se početna strana phpMyAdmin-a.

Unesite željeno ime baze koju ćete koristiti za instalaciju WP-a, u polje „Create new database“. Obratite pažnju da vam encoding MySQL baze bude utf8_general_ci, kako bi se Srpska slova (sa kvačicama – čćšđž), prikazivala pravilno. U suprotnom će se umesto slova sa kvačicama pojavljivati „?“ (znak pitanja).

Kada unesete ime vaše nove MySQL baze kliknite na dugme „Create“. Za potrebu instalacije WP-a, napravio sam bazu pod imenom „wpblogbaza“. Sada smo uspešno napravili novu MySQL bazu, trebalo bi da vam se pojavi ovakav prozor:

Ovde već nećemo ništa dirati, jer WP instalacija ima fajl pomoću koga automatski kreira nove tabele i njihovu strukturu.
10. Za upravljanje našom bazom potreban nam je i user (korisnički nalog), koji ima ovlašćenja da radi određene operacije na bazi. Po XAMPP default-u korisničko ime je „root„, a šifra je „“ (nema šifre, trebate ostaviti prazno polje). Spisak XAMPP default parametara možete pogledati na sledećoj lokaciji: c/xampp/passwords.txt .
11. Vratimo se instalacijonom dijalogu WP-a (http://localhost/wordpress/wp-admin/setup-config.php?step=1), u formi ispod ispišite podatke o vašoj bazi i user-u, u mom slučaju ime baze je „wpblogbaza“, i korisnik „root“ bez šifre.

Kliknite na dugme „Pošalji“.
12. Pojaviće vam se dijalog kao na slici ispod, sve što je potrebno ovde jeste da kliknete na dugme „pokreneš instaliranje“.

13. Dijalog koji bi sada trebalo da vidite, je veoma važan. Potrebno je odrediti naziv bloga, uneti vašu email adresu i štiklirati „Želeo bih da se moj blog pojavljuje u pretraživačima kao što su Gugl ili Tehnorati“. Ukoliko ne štiklirate ovo vaš blog će biti zaštićen od poseta tkz. crawler-a tj. botova koji sakupljaju podatke o vašoj adresi, što znači da se nećete pojavljivati u rezultatima pretrage search engine-a. Ukoliko ste sve ovo odradili, kliknite na dugme „Instalirajte Vordpres“.
14. Sada bi ste trebali da dobijete vaše podatke o admin nalogu. Šifru kasnije možete promeniti, ali je neophodno kopirati trenutnu automatski generisanu šifru kako bi ste bili u mogućnosti da se prijavite u admin centar (srp. kontrolna tabla – eng. dashboard).

Posle kopiranja ove generisane lozinke, kliknite na dugme „Prijava“.
15. Čestitam uspešno ste instalirali WordPress, savetujem vam da promenite lozinku koju ćete lakše zapamtiti. Ovo što vidite na slici ispod je WordPress dashboard tj. kontrolna tabla za upravljanje vašim WordPress blogom. Sledeći put kontrolnoj tabli, možete direktno pristupiti adresom http://localhost/wordpress/wp-admin.

Ukoliko preferirate admin interfejs na latinici, na stranici http://localhost/wordpress/wp-admin/plugins.php , možete aktivirati dodatak, Srpski prevod na latinici, koji će prikazati sve na latiničnom pismu. Vaš blog se sada nalazi na adresi: http://localhost/wordpress/ .

Ceo postupak instalacije WP-a, je isti kao i klasično instaliranje na server vašeg hosting provajdera, s tim što umesto http://localhost , pišete vašu IP adresu ili ime domena. I naravno instalaciju XAMPP-a u tom slučaju netreba raditi.

Ukoliko imate pitanja oko instalacije, podešavanja i problema WordPress-a, možete ga postaviti ovde.

Želim vam srećno blogovanje, na jednoj od najboljih blogging platformi!

#2 Instalacija WordPress plugina!

WordPress vam daje mogućnost da personalizujete opcije vašeg bloga, kako bi ste ga prilagodili svojim potrebama. Plugins (sr. Dodaci), su zapravo komponente pomoću kojih možete dodati određene mogućnosti vašem WordPress blogu. Npr. možete postaviti dodatak koji će omogućiti vašim posetiocima, lakše deljenje informacija (sharing), tj. objavljivanje odlomka i putanje do vašeg zanimljivog teksta na blogu na željene social network sajtove. Zvanični direktorijum Pluginova tj. dodataka možete naći na adresi: http://wordpress.org/extend/plugins/ . Primetićete u levom meniju, lepo kategorizovane pluginove. Sve što je potrebno jeste da odaberete plugin.

Željeni plugin možete instalirati na dva načina:

1. Preko WordPress panela
Prijavite se u vaš WP admin centar, i kliknite na Dodaci - Dodaj novi. Ukucate u polje pretrage koji plugin želite, i sačekate rezultate.

Pored svakog plugina sa desne strane imate link Postavi na koga trebate kliknuti za aktivaciju željenog plugina. Pojaviće vam se jedan pop-up sa podacima plugina. Obratite pažnju na verziju WP-a koju imate instaliranu, moguće je da plugin ne podržava vašu WP verziju. Ukoliko doće do nekompatibilnosti, nećete moći da pristupite WP admin panelu.

Na ovom popup-u (ukoliko vaš server i verzija WP ispunjava potrebne uslove za instalaciju dodatka), kliknite na "Postavite sada". Biće vam zatraženi FTP parametri. Posle toga Plugin možete uključiti klikom na Dodaci u levom meniju.
2. Ručno preko FTP protokola
Pošto ste odabrali željeni plugin sa http://wordpress.org/extend/plugins/ , preuzimte ga i zabeležite u nekom folderu na vašem računaru. Pomoću nekog FTP klijenta (npr. FileZilla - besplatni), konektujte se pomoću FTP parametara na server. Pronađite folder pod nazivom plugins (public_html/wp-content/plugins). U ovom folderu se čuvaju svi postojeći i budući dodaci.

Dodatak koji ste prethodno skinuli sa WordPress-ovog plugin direktorijuma, trebate otpakovati i preko FTP iskopirati u /wp-content/plugins direktorijum. Zatim ga možete standardno aktivirati preko admin panela.

[Ovu poruku je menjao Stefan Jocic dana 11.10.2009. u 02:25 GMT+1]
[ Stefan Jocic @ 14.11.2009. 22:02 ] @
Problemi sa Akismet server konekcijom

Ukoliko koristite WordPress ili MyBB sigurno koristite "Akismet" , radi se o pluginu koji sprečava SPAM poruke tj. komentare na vašem blogu (ukoliko koristite WP) ili na vašem forumu (ukoliko koristite MyBB). Da bi ovaj plugin radio mora imati stalnu vezu sa glavnim Akismet serverom. Kao i podrazumevane sistemske zahtevnosti:

-Uključene gethostbynamel i fsockopen PHP funkcije
-TCP konekcija ka akismet.com

Ukoliko vam se javi problem oko konekcije na Akismet serveru, a prethodno je sve radilo bez problema, verovatno su se promenile IP adrese akismet.com servera. Uradite sledeće:

1. Preko SSH-a logujte se na server
2. Otvorite /etc/hosts
3. U prvi slobodni red ubacite sledeće IP i Hostname adrese (trenutne parametre možete videti na Akismet.com):

primer:

66.135.58.61 rest.akismet.com
66.135.58.62 *.rest.akismet.com


Sada se ponovo prijavite u vaš WordPress kontrolni panel i u plugin podešavanjima zatražite proveru statusa Akismet servera. Ukoliko ste pratili uputstvo iznad i uneli tačne adrese, sada bi sve trebalo da radi bez problema.
[ Kurdt @ 30.12.2009. 13:16 ] @
Zdravo,

već neko vrijeme pokušavam da preko ftp-a pristupim administraciji wordpress bloga ali nikako da uspijem. Pokušavam preki FileZille, tako što u host ukucam "nekiblog.wordpress.com" gdje je "nekiblog" naziv mog bloga, zatim password kojim se loginujem na wordpress.com, ali nešto ne radi. Pokušavao sam googlati problem, ali svi tutorijali koje sam našao jednostavno počinju od momenta kada se već pristupilo podacima za administraciju bloga. Ima mnooooogo kofuznih informacija, jedni kažu da se mora platiti za promjenu teme na wordpressu, jedni da postoje neki ftp accounti kojima se pristupa i više ne znam kome da vjerujem, samo znam da ništa od toga ne radi kod mene.

Molim vas da mi pomognete.
[ Stefan Jocic @ 07.01.2010. 23:53 ] @
U admin panel se ulazi preko web browser-a, koristeći sledeći link - www.vasdomen.com/wp-admin (ako je self-hosted), a ne preko FTP. FTP služi samo za prebacivanje fajlova na server (slike, video snimke i sličnu multimediju možeš direktno iz WP admin panela). Koliko ja vidim ti koristiš besplatan WP hosting na wordpress.com, tako da nisam siguran da li uopšte imaš FTP pristup (mislim da su oni to zabranili).
[ Nonex @ 16.01.2010. 01:00 ] @
Potreban mi je dobar i siguran plugin za postavljanje i kontrolu AdSense reklama na WP.
Znam da ih ima dosta ali mi treba kvalitetna preporuka.
[ Ljubiša Begović @ 16.01.2010. 02:04 ] @
http://wordpress.org/extend/plugins/adsense-manager/
odnosno
http://wordpress.org/extend/plugins/advertising-manager/
[ Shoshone @ 21.01.2010. 17:53 ] @
Pre nekoliko dana sam se prvi put susreo sa WP i iz ciste radoznalosti sam ga instalirao lokalno bez ikakvih problema.
Lako se snalazim, vrlo je sve jednostavno i velika vecina stvari mi je jasna medjutim imam jedan problem, koji je mozda banalan ali ja ne vidim resenje.
Problem je u tome sto mi je prikazano samo 6 kategorija od mogucih 15 + nekoliko podkategorija.
Probao sam sa default themom, probao sam sa free themama koje imaju padajuci meni koji prikazuje kategorije medjutim i dalje mi se prikazuje samo 6 kategorija ?!
U cemu je stvar? Da li je to neko ogranicenje WP-a ili je nesto drugo u pitanju?
Ono sto ja hocu je sledece : U headeru da imam menu koji ce mi prikazati sve kategorije a u padajucem meniju da mi se prikazuju sve podkategorije.
Kako?

@Edit - ukapirao sam LOL

[Ovu poruku je menjao Shoshone dana 22.01.2010. u 02:46 GMT+1]
[ IvanBeograd @ 16.02.2010. 12:23 ] @
U wp imas meni za strane i meni za kategorije.
[ tekvondista @ 17.03.2010. 17:10 ] @
Pozdrav. Imam problem sa wordpress temom.

Pokusavam da napravim blog/sajt sa jednom free temom i da isprobam na free hostingu. Ako mi se sve to svidi kako izgleda pozabavicu se ozbiljnije, naravno zakupicu i hosting itd.

Link do teme je http://www.mkels.com/wordpress...wordpress-theme-deltacrea.html
Ubacim je preko FTPa u odgovarajuci folder, aktiviram je i kad odem na moj domen (besplatan hosting kog 0fees.net) iz top menua se izgube sva "dugmad" sem Home i About i naravno poravnaju se desno. Takodje mi nestane i ovo ispod menija "Featured Stories". Citava dva dana pokusavam da pronadjem u cemu je problem.
Tema je kompatibilna sa verzijom wordpressa koja je instalirana na server.
Ovo se desava i sa slicnim temama koje imaju ovaj kao Flash plugin (nadam se da je to to)

Ima li pomoci za mene?
[ Ljubiša Begović @ 17.03.2010. 17:54 ] @
To što se vidi na demo prikazu (http://www.mkels.com/demo/) ne znači da će tako i kod tebe da bude.
Moraš da ubaciš svoj sadržaj.
Taj gornji meni i jeste poravnat udesno, samo što nemaš Archives, Links, itd... nego samo Home i About, i onda ti deluje mnogo prazno. To ti sam ubacuješ. Sam kreiraš kategorije, sam kreiraš novi sadržaj. Pokušaj da dodaš neku kategoriju, pa u njoj da napišeš neki novi post. I on će se pojaviti na početnoj strani. Ili dodaj novu stranu, i ona će se pojavitu u gornjem meniju, pored home i about.

Uvek tu treba izvršiti određena podešavanja i prilagođavanja. Jesu to gotova rešenja, ali ih skoro uvek treba prilagoditi, bar malo.
[ tekvondista @ 17.03.2010. 20:09 ] @
Da, provalio sam malopre za meni.
Mora da se malo cacka i pronadje se resenje za problem, samo treba biti uporan.

Samo jos da provalim za Featured Stories kako i sta i mogu da krenem polako :)

Hvala na brzom odgovoru
[ Ljubiša Begović @ 17.03.2010. 20:31 ] @
Pogledaj u podešavanjima za temu, mislim da bi tu negde trebao da imaš neke opcije za featured (između ostalih - flickr, twitter, feedburner...).
Srećno ;-)
[ tekvondista @ 17.03.2010. 21:07 ] @
Eeee bravo, to je to.

Samo sto je malo glupo sto moze samo za homepage da se postavi,
Evo napravio sam jos par stranica ali ne moze da se postavi da se prikazuje i na njima.

Jos jednom hvala na pomoci
[ IvanBeograd @ 22.03.2010. 17:52 ] @
Da li zna neko da li ima neki plugin koji ce da sakrije po mojoj zelji panele sa dasboarda,pa na primer,kad se neki dr korisnik uloguje u admin area,ne vidi te panele sto sam ja sakrio.
[ Stefan Jocic @ 22.03.2010. 21:13 ] @
Nisam siguran da tako nešto postoji. Ali ako se radi o piscu tekstova, možeš mu dati uredničke privilegije koje mu mnogo toga zabranjuju. A imaš mogućnost registracije običnih korisnika, koji vide samo svoje profile.
[ IvanBeograd @ 27.03.2010. 08:26 ] @
Evo ako nekome zatreba kahis-wp-lite sakriva panele sa dashboarda.
[ snake_master @ 28.03.2010. 14:02 ] @
Poceo sam da se detaljnije zanimam za WP, pa me interesuje jedna verovatno banalna stvar.

Kako da linkujem pocev od root direktorijuma, negde sam procitao da treba sa / samo kod mene to ne radi.

Naime hocu da gadjam sliku za logo koja se nalazi u: themes/mojsajt/style/images/logo.gif s tim sto je "mojsajt" naziv foldera moje WP teme.

CSS je u themes/mojsajt/style/css/layout.css


Evo kako sam ja probao i ne radi:

#logo {
background: url(/style/images/logo.gif) no-repeat;
float: left;
width: 310px;
height: 99px;
display: inline;
}


#logo {
background: url(mojsajt/style/images/logo.gif) no-repeat;
float: left;
width: 310px;
height: 99px;
display: inline;
}

#logo {
background: url(/mojsajt/style/images/logo.gif) no-repeat;
float: left;
width: 310px;
height: 99px;
display: inline;
}


Jedino ovako radi (ali to je kada pronadjem direktnu putanju preko DW u kome pisem CSS kod)

#logo {
background: url(../images/logo.gif) no-repeat;
float: left;
width: 310px;
height: 99px;
display: inline;
}


Unapred hvala.


[ IvanBeograd @ 30.03.2010. 14:18 ] @
Ja ne radim sa DW,pravim i editujem teme u netbeansu,a tamo mi je dovoljno da stavim
Code:

  background-image:  url(images/slika.jpg);

bez backslasha,i 2 tacke,kao da pravis obican sajt.
[ Stefan Jocic @ 31.03.2010. 16:51 ] @
@snake_master

Obrati pažnju kako linkuješ CSS fajl.

Trebalo bi ovako da linkuješ CSS:
Code:
<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('stylesheet_url'); ?>" type="text/css" media="screen" />


A putanje bi trebale da budu kao što je napisao IvanBeograd.
[ snake_master @ 02.04.2010. 08:47 ] @
Tako mi i jeste linkovan CSS u header.php

probao sam ovako kako kaze Ivan i ne radi.

Da li mozda ima veze sa tim sto mi instalacioni folder stoji u:

/wpinstalacija (tu je ceo WP)

a index.php stoji direktno u rootu.

/index.php


Procitao sam da je dobro razdvojiti index.php i kompletan WP cisto zbog sigurnosti, pa sam tako i uradio, naravno dao sam putanju, i sve ostalo radi (izmene, dodavanje stranica, postova, sve sem CSSa i problema koji sam opisao)
[ IvanBeograd @ 02.04.2010. 14:27 ] @
Tema treba da kreiras u wp-content/themes/folder_tvoje_teme/

i u taj folder stavis sve potrebne fajlove i pod foldere.
Ja kad sam prvi put pravio svoju temu,editovao sam default temu,a posle sam poceo koristiti kosture za kreiranje tema,i ta default tema ti se nalazi u wp-content/themes/,prouci njen source i css file,pa ces skontati kako idu neke stvari.
[ Stefan Jocic @ 02.04.2010. 14:57 ] @
Folder teme treba da ti bude u .../wp-content/themes/tvoja_tema. Glavni CSS fajl mora da ima naziv style.css.
[ snake_master @ 02.04.2010. 15:30 ] @
Tako i jeste, koristim starkers temu kao osnovu.

znaci .../wp-content/themes/mojsajt

U njoj je style.css u root direktorijumu, on inportuje sve CSS fajlove

a svi CSS fajlovi su u style/css - (layout.css, ie.css ...)


Ono sto mene interesuje jeste kako zadati relativnu putanju u CSS pocev od root direktorijuma, a ne pocev od mesta gde se nalazi CSS fajl,

sta npr: ako CSS fajl layout.css zakopam negde duboko u foldere: /style/css/izgled/layout.css

Ok, u WP fajlovima znam, najbolje je: bloginfo(‘template_directory’)/images/nekaslika.jpg ali u CSS ne moze da stoji bloginfo(‘template_directory’)
[ IvanBeograd @ 02.04.2010. 22:04 ] @
Hmmm,a mogu da pitam sto to raditi?Koji razlog?Sto zelis ovakav pristup?
Mozes da namestis style.php,pa tu da kreiras css varijable,...,tako ces moci da koristis bloginfo('template_directory') u svom php - css fajlu.Pogledaj na netu php i css varijable primere,ima ih podosta,mnoge komercijalne teme koriste ovaj pristup da bi korisnici imali kontrolu nad temom kroz dashboard.
[ snake_master @ 02.04.2010. 23:01 ] @

Istrazujem, pa pitam, ok ako ovo sto sam predlozio i nije bas najbolje resenje, hteo sam da cujem savete od vas koji vec duze vreme radite sa WP.

Nevezano za moje pitanje, do sada citajuci i kopajuci po WP trenutno istrazujem pravi balans izmedju onoga sto u WP moze da bude kao "static page" i onoga sto bi trebalo da funkcionise kao CMS, i naravno kako omoguciti dinamicniji sajt a da se opet ne pokvari dizajn ili da sadrzaj koji klijent unosi bude onako rasporedjen kako sam ja zamislio u dizajnu. Jer to je upravo ono sto trazim od WP.

Mozda pravi clanak vezano za predhodnu recenicu:
http://www.darrenhoyt.com/2008...king-your-content-unbreakable/



[ toplim @ 10.04.2010. 18:06 ] @
i ne znam kako da ga popravim. Tako da sam s*ebo sajt. Pokusao sam da nadjem neki drugi ali nece da se instalira. Ne znam koji editor da nadjem. Ali bez obzira sto da mi se pokvari editor. Glupoi wordpress besan sam ko ris. Nece da mi se otvori panel sa dugmicima nego mi prikazuje samo html stranu. Kad hocu da pisem clanak otvara mi se okrnjeni editor i nemam dugmice pa ne mogu da radim. Haos. Ni jedan sajt ne moze da mi izdrzi duze od mesec dana....
Da nije neki kod namerno izbrisan jer sam koristio neplacenu temu, skinutu sa nekog wearez sajta. Ne mogu da verujem da je to....

evo slike editora:

[ sanibo @ 10.04.2010. 21:45 ] @
e upravo radim jedan sajt u wordpress-u i imam slicnih problema..
ide mi na zivce jer ga svi toliko hvale da je prosto neverovatno...a isti je kao i vecina bessplatnih cms sistema, veruj isprobao sam ih barem 20-tak i to detaljno...
teme su blagi uzas, zato sam poceo otpocetka svoj dizajn i dok nisam procesljao svaki red koda na temi tek onda je pocelo da radi kako treba...
vec nekoliko dana testiram editor tinymce-advanced pa probaj instalirati taj plugin meni za sad radi ok al necu ti garantovati jer imao sam strasnih problema otpocetka....
[ Stefan Jocic @ 11.04.2010. 13:30 ] @
@toplim

Skini sa WP.org novu WordPress instalaciju. Raspakuj *.zip arhivu, a zatim kopiraj wp-includes direktorijum i prebaci ga na server. To bi trebalo da reši problem (ako je do editora).
[ toplim @ 11.04.2010. 16:27 ] @
Hvala Stefane i sam sam predpostavljao da je javascript u pitanju. Ali problem je bio do servera. Nisam razumeo admina kako mi je objasnio uglavnom bio je promenjen UID, tacnije imao je apache UID. Greska je nastala prilikom snimanja chmod rezultata. Ispravili su gresku i sad je ok.

Inache svi folderi treba da nose chmod 755 osim /uploads. To stiti foldere od slucajnih upisa kao i od nekih virusa. Tako mi je receno.
[ snake_master @ 11.04.2010. 23:21 ] @
Pokušavam da napisem PHP kod kojim cu u index.php definisati za koje strane ce da mi se pojavljuje jedan sidebar a za ostale stranice ovaj drugi. Napravio sam php fajl sidebar-ponuda.php (to je sidebar koji zelim da mi se pojavi na nekim stranicama).

Kod je sledeci:
Code:

<?php if ( is_home() || is_front_page() || is_page('O nama') ) : ?>
    <?php get_sidebar('ponuda'); ?>
<?php else : ?>
    <?php get_sidebar(); ?>
<?php endif; ?>


Medjutim to kod mene ne radi?
[ IvanBeograd @ 12.04.2010. 02:51 ] @
Cekaj to ti je kod sidebara?Ti ga pozivas sa ovim codom,a da li si ga napisao?
[ snake_master @ 12.04.2010. 08:51 ] @
Ne razumem te bas najbolje, da li sam napisao...?

Ovaj kod koji sam naveo pisem u index.php posle Loopa u delu gde se nalazi kod <?php get_sidebar(); ?> i <?php get_footer(); ?>.
Naravno obrisao sam ovo postojece: <?php get_sidebar(); ?> i tu napisao ovaj moj kod.
Naravno pre toga sam napravio taj drugi sidebar, stranica je sidebar-ponuda.php i u nju sam stavio ono sto hocu da mi se nadje u tom sidebaru.

Evo kompletnog koda da bi bilo jasnije:

index.php
Code:
<?php
/**
 * @package WordPress
 * @subpackage Starkers
 */

get_header(); ?>

<?php if (have_posts()) : ?>

    <?php while (have_posts()) : the_post(); ?>

        <div <?php post_class() ?> id="post-<?php the_ID(); ?>">
            <h2><a href="<?php the_permalink() ?>" rel="bookmark" title="Permanent Link to <?php the_title_attribute(); ?>"><?php the_title(); ?></a></h2>
            <p><?php the_time('F jS, Y') ?> <!-- by <?php the_author() ?> --></p>
            <?php the_content('Read the rest of this entry &raquo;'); ?>
            <p><?php the_tags('Tags: ', ', ', '<br />'); ?> Posted in <?php the_category(', ') ?> | <?php edit_post_link('Edit', '', ' | '); ?>  <?php comments_popup_link('No Comments &#187;', '1 Comment &#187;', '% Comments &#187;'); ?></p>
        </div>

    <?php endwhile; ?>

    <?php if (next_posts_link() || previous_posts_link()): ?>
        <?php next_posts_link('&laquo; Older Entries') ?> | <?php previous_posts_link('Newer Entries &raquo;') ?>
    <?php endif ?>
    
<?php else : ?>

    <h2>Not Found</h2>
    <p>Sorry, but you are looking for something that isn't here.</p>
    <?php get_search_form(); ?>

<?php endif; ?>

/* ========== Evo ga moj kod ===================== */

<?php if ( is_home() || is_front_page() || is_page('O nama') ) : ?>
    <?php get_sidebar('ponuda'); ?>
<?php else : ?>
    <?php get_sidebar(); ?>
<?php endif; ?>[/b]

/* ============ end ========================== */

<?php get_footer(); ?>
[ IvanBeograd @ 12.04.2010. 12:39 ] @
A da li si registrovao taj sidebar sa funkcijom register_sidebar?Mozda si kod nje nesto zeznuo,meni isto jednom nije htelo da radi,ali sam ja imao problem jer mi se 2x ucitavalo,a nisam koristio function exist da proverim da li je sidebar ucitan.
[ IvanBeograd @ 13.04.2010. 09:01 ] @
Cisto da pitam,moze li neko da mi kaze,koji file and folder permision treba da se postavi za wordpress,za svaki fajl i folder specificno,tj koja grupa fajlova ide 755,...,hvala.
[ Stefan Jocic @ 13.04.2010. 11:36 ] @
Što se tiče dozvola (file permissions), preporučujem ti da u celosti pročitaš ovaj tekst, radi dodatnih saveta o sigurnosti.
[ meraklija @ 13.04.2010. 14:04 ] @
U administraciji wordpress-a u gornjem desnom uglu je opcija podešavanje ekrana. Da li i kako wordpress može da zapamti podešeno stanje i da kada se sledeći put logujem bude onako kako sam prethodno podesio? Wordpress uvek posle logovanja vrati stanje na prvobitno.
[ IvanBeograd @ 13.04.2010. 17:19 ] @
Procitao sam to Stefane ranije,vec koristim default file permissions,a isto tamo i jos na par mesta sam nasao da postoji i more secured file permissions,samo sto nije dobro opisano za koji folder sta treba,pa zato pitam.
[ Stefan Jocic @ 15.04.2010. 21:33 ] @
WordPress nije nikada u dokumentaciji zvanično napisao potrebne fajl permisije, sem nekih osnovnih stvari koje su obavezne radi neometanog rada skripte. Jedino što sam korisno našao jeste ovo:
Citat:
Directories should have permissions of 755. NEVER 777
All files should have permissions of 644.
If you do want to use the built-in editor, theme files should have permissions of 666. NEVER 777

Izvor: http://www.tamba2.org.uk/wordpress/chmod/

U svakom slučaju bezbednost ipak najviše zavisi od servera, a i nekih dodatnih sigurnosnih mera. Znam dosta webmastera koji /wp-admin folder i još neke štite dodatno uz pomoć .htaccess i .htpasswd.
[ IvanBeograd @ 16.04.2010. 07:19 ] @
Znam za taj link,sve sam to vec pregledao :))) pogledacu na netu kako se stiti wp-admin uz pomoc .htaccess i .htpasswd. Hvala.
[ meraklija @ 20.04.2010. 21:16 ] @
Zasto nastaje prazan prvi redu u kodu stranice wordpress-a i to pravi problem da rss nece da radi.
Izbrisao sam rucno sve prazne redove u kodu stranica Wordpress-a, ali kada se stranica prikaze u browseru opet je prvi red koda prazan.
Pokusavam da pronadjem uzrok sta dodaje taj prazan red u wordpress-u?
[ Ljubiša Begović @ 20.04.2010. 23:03 ] @
Probaja da snimiš fajl kao UTF without BOM. Možeš to u Notepad++
[ meraklija @ 21.04.2010. 09:16 ] @
Proverio sam Notepad-om prazne redove i sve je obrisano. Postavljen je na UTF without BOM.

Prazan red se javlja u wordpress-u kao prva linija, ispred koda koji proverim u Notepad-u. I to samo za moju temu, sa drugom temom je sve ok. Ali ne mogu da pronadjem uzrok pojavljivanja tog reda.

U index fajlu pocinje sa <?php get_header(); ?> header fajl pocinje sa <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" <?php language_attributes(); ?>> i ispred ovih linija nema prazan red u kodu.
[ Ljubiša Begović @ 21.04.2010. 16:57 ] @
Možda nađeš neki konkretan predlog ili ideju
http://www.google.com/#hl=en&a..._rfai=&fp=a2bb30ecf4f91972
http://www.google.com/#hl=en&a..._rfai=&fp=27187d99a5a0b812
[ Stefan Jocic @ 21.04.2010. 23:46 ] @
Možeš li nam dati URL tvog sajta/bloga, pa da pogledamo?
[ meraklija @ 22.04.2010. 08:24 ] @
Jos uvek je na localhost-u.
[ aca andrijevic @ 23.04.2010. 15:49 ] @
Da li je neko probao implementiranje WordPress-a u vec neki postojeci sajt, npr.
kao odeljak za vesti ili sl?
[ IvanBeograd @ 27.04.2010. 13:09 ] @
imam 2 bloga,koriste razlicite teme,ali su isto teme sa 3 kolone,zeleo bih da sa prvog bloga povucem iz koda,sve sto se nalazi u sidebar-ovima jedne teme,i da postavim na drugi blog,da nema rucnog podesavanja,nego preko plugina da odradim.Siguran sam da ovo moze,ali ne znam tacno gde u bazi se cuvaju ovi podaci.Sad cu da se bacim na pretragu dokumentacije,nego ako neko zna,mnogo bih mi pomogao ako me malo uputi,ustedeo bi mi vreme.
[ hjasko @ 09.05.2010. 11:00 ] @
Pozdrav !

Zna li neko (i normalno da je voljan da to sa nama podijeli ) kako prevesti pojedine rijeci sa teme koja je na engleskom jeziku ? Konkretno
interesuje me recimo kako da prevedem rijec MORE na recimo OPSIRNIJE ili nesto slicno ? Odnosno zanima me u kojem php fajlu se to obicno nalazi i da li je moguce to izmijeniti u editoru teme ?
I samo jos jedno pitanjce ... (bezobrazan sam ali ...) da li je moguce ubaciti SWF fajl u sidebar odnosno ako ubacim HTML kod zanima me gdje
se postavlja SWF fajl,da li u Images ili slican direktorij,da li ga treba uvesti medju ostale media datoteke ? Ovo zbog toga sto na wordpress stranici kazu da iz sigurnosnih razloga ne podrzavaju flash datoteke ...


HJasko
[ snake_master @ 11.05.2010. 13:12 ] @
Imam problem sa WP editorom.

Editujem sadrzaj u HTML editoru i kada lepo da "ugnjezdim" divove, i da ispisem komentar za zatvaranje diva primer: <!-- end wraper --> WP mi svaki komentar automatski ubacuje u paragraf tagove, isto se desava i cim predjem u novi red. Isto se desava i sa IMG tagom.
Iako se u HTML editoru ne vide dodati paragrafi i sl. kada ucitam stranicu, oni se pojave.

Ima li kakve pomoci ovome, posto znacajno usporava rad?
[ snake_master @ 11.05.2010. 13:50 ] @
Ako mogu da se pozovem na moje ranije pitanje da nastavim diskusiju sa mog posta http://www.elitesecurity.org/p2572588

Naime, kada doticni kod ubacim u index.php onda ne radi, a ukoliko kreiram novi PHP fajl ubacim sav kod iz index.php i dodam ovaj kod koji sam napisao:
Code:
<?php if ( is_home() || is_front_page() || is_page('O nama') ) : ?>
    <?php get_sidebar('ponuda'); ?>
<?php else : ?>
    <?php get_sidebar(); ?>
<?php endif; ?>


pa taj fajl postavim kao template za stranicu koju kreiram. onda kod koji sam naveo radi, pa tako na pocetnoj stranici i stranici "o nama" dobijam jedan sidebar, a drugi ukoliko su u pitanju ostale stranice?

To mi nije bas najjasnije?


IvanBeograd
Citat:
A da li si registrovao taj sidebar sa funkcijom register_sidebar?Mozda si kod nje nesto zeznuo,meni isto jednom nije htelo da radi,ali sam ja imao problem jer mi se 2x ucitavalo,a nisam koristio function exist da proverim da li je sidebar ucitan.


Ako sam ja dobro razumeo pomenuta funkcija register_sidebar, sluzi da se registruje sidebar u WP, pa se onda pojavljuje u Admin delu i odatle se moze prilagodjavati, ne znam da li je potrebno da se sidebar registruje da bi se mogao pojaviti na stranicama?
[ IvanBeograd @ 14.05.2010. 07:47 ] @
@snake_master

Obicno u function.php fajlu napisem nesto ovako :
Code:

 if ( function_exists('register_sidebar') )
    register_sidebar(array('name'=>'Sidebar - Gore Reklama',
            'before_title' => '<div class="widgettitle">',
            'after_title' => '</div>',
    ));

pa posle u sidebar.php fajlu napisem nesto ovako :
Code:

<?php if ( !function_exists('dynamic_sidebar') || !dynamic_sidebar('Sidebar - Gore Reklama') ) : ?><?php endif; ?>


i to je to.

[ IvanBeograd @ 14.05.2010. 07:51 ] @
@hjasko

Nadjes gde se nalazi ta rec u php fajlu i promenis,ili koristis .po i .mo fajlova za prevodjenje,a dr pitanje,ja stavim flash banere u upload direktorijumu.
[ snake_master @ 14.05.2010. 07:55 ] @
Ok, hvala ti, probacu da vidim...
[ Beli13 @ 14.05.2010. 18:58 ] @
Pozdrav svima

Imam blog na wordpressu skoro dve godine na besplatnom hostingu i sve je bilo u redu dok nisam uradio upgrade wordpressa. Posle toga sam izgubio latinične karaktere i to samo čć. Ajd što ih nema u starim postovima nego što ih nema ni u novim. Neko vreme sam pokušavao to da rešim i odustao al evo sad opet reših da se bakćem. Jel ima neko neki savet kako da ovo rešim ili da sve obrišem pa "jovo nanovo".
[ Ljubiša Begović @ 14.05.2010. 23:39 ] @
Probaj da uradiš nadogradnju na najnoviji Wordpress (2.9.2).
Ili uzmi sve te fajlove iz tvoje teme, otvori ih i snimi kao utf-8.
Proveri da li ti je u admin panelu wp-a utf-8 ili iso.... (Settings > Reading) - u source ti piše da je utf-8.
Ako ništa drugo, uradi backup baze podataka, backup svih tvojih fajlova (tema, plug-in...znači sve što je u folderu wp-content), zatim instaliraj najnoviji WP, i posle ga poveži sa tvojom starom bazom podataka, vrati temu i plug-in-ove.

On ti prihvata č i ć, evo pogledaj na slici. Znači da prilikom snimanja posta negde brlja oko tih karaktera. Probaj da direktno u bazi (preko phpadmin) izmeniš neki tekst.

[ Beli13 @ 15.05.2010. 10:04 ] @
Nešto od toga sam već probao. Evo sad ću da obrišem sve pa iz početka.

Imam samo jednu nedoumicu, da li da bekap vratim preko php-myadmina ili preko import opcije iz wordpressa? Napravio sam i jedan i drugi bekap za svaki slučaj.
[ Beli13 @ 15.05.2010. 12:28 ] @
Importovao sam bekp kroz admin panel wordpressa i sad šljaka OK. Samo moram "pešeke" da izmenim brljotine tj da zamenim upitnike sa odgovarajućim karakterima.
[ Stefan Jocic @ 15.05.2010. 17:25 ] @
Koristite uvek phpMyAdmin, nešto ne verujem previše WP pluginovima koji rade backup import/export.
[ hjasko @ 15.05.2010. 19:30 ] @
Hvala Ivanu-Beograd!

Mislio sam na teme koje nemaju .po ili slicne fajlove ... Probacu u editoru pronaci i prevesti :-)

A ovo za flash mi nije jasno za upload direktorije ? Pokusavam sa nekim tutorialima,koje sam otprintao,i koji imaju 350 odnosno 412 stranica (tesko za drzati u rukama :-) ) i nisam mogao rijesiti ta pitanja jer su tutoriali na engleskom i autore obicno nije briga za prevod na non.english rijeci ...


Hvala na odgovoru !


HJasko
[ Milan Kragujevic @ 18.05.2010. 14:20 ] @
Imam blog na free hostingu i prestao je da radi.
Juče je instaliran.
Pisalo mi je upozorenje da instaliram noviju verziju,i klikno sam.
Posle je sve postalo belo i neće da radi.
Adresa:
http://milankragujevic.megabyet.net/
[ Predrag Supurovic @ 18.05.2010. 14:58 ] @
Vrati bekap.
[ Milan Kragujevic @ 18.05.2010. 15:04 ] @
Nisam stigo da bekapujem jer sam ga juče uveče instalirao.
---
Bekap čega...Baze,bloga???
Instalirao sam ga preko Fantastico De Luxe-a iz CPanela.
Zaboravio sam da kliknem na backup što piše gore crvenim slovima...
---
'El ima nade?
[ Stefan Jocic @ 19.05.2010. 14:32 ] @
Trebao si da napraviš bekap i da isključis sve plugine pre upgrade-a na najnoviju WP verziju. Sada ti ostaje da podigneš neki stariji bekap (ukoliko si ga pravio).
[ snake_master @ 04.06.2010. 08:47 ] @
Da li neko moze da mi napise neki link sa objasnjenjem kako u neki od jQuery slidera staviti recent posts, ali treba da mi se vrte samo naslov i thumb slika tog posta npr: 150 x 150px?
Nesto kao klasican jQuery slider sa slikom i nazivom iznad te slike.
[ IvanBeograd @ 07.06.2010. 15:56 ] @
@snake master,prvo treba uz pomoc php da izvuces recent post,zatim da to posaljes u neki slajder,karosel,featured contnent ili sta vec zelis.Prvo nadji na netu neki slajder sto zelis,pogledaj njegov html kod,i onda uz pomoc php povezi te 2 stvari,poveces recent post i posaljes u slajder.Ne znam kako drugacije da ti objasnim kako da to uradis.
[ snake_master @ 07.06.2010. 18:52 ] @
Ok, hvala!

Ako nesto zaskripi ja cu baciti kod ovde.
[ snake_master @ 12.06.2010. 12:37 ] @
Evo da postavim problem, negde gresim ali nikako da vidim gde, ne mogu da nateram javascript da radi tj. jcarousel.

Koristim "golu" temu Starkers 2.6.2 jer hocu od nule da uradim blog

Probam da ubacim primer jcarousel u post na blogu, ali ne radi:

header.php
Code:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" <?php language_attributes(); ?>>

    <head profile="http://gmpg.org/xfn/11">
        <meta http-equiv="Content-Type" content="<?php bloginfo('html_type'); ?>; charset=<?php bloginfo('charset'); ?>" />
        <title><?php wp_title('&laquo;', true, 'right'); ?> <?php bloginfo('name'); ?></title>
        <link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('stylesheet_url'); ?>" type="text/css" media="screen" />

        <link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('stylesheet_url'); ?>/style/css/skincarousel.css" type="text/css" media="screen" />

        <link rel="pingback" href="<?php bloginfo('pingback_url'); ?>" />
        <?php if ( is_singular() ) wp_enqueue_script( 'comment-reply' ); ?>

        <?php wp_enqueue_script('jquery'); ?>

        <?php wp_head(); ?>
               <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/style/js/jquery.jcarousel.min.js"></script>
               <script type="text/javascript">

            jQuery(document).ready(function() {
                jQuery('#mycarousel').jcarousel({
                    vertical: true,
                    scroll: 2
                });
            });
                
        </script>

    </head>


kod u okviru posta:
Code:
<ul id="mycarousel" class="jcarousel jcarousel-skin-tango">
    <li><img src="http://static.flickr.com/66/199481236_dc98b5abb3_s.jpg" width="75" height="75" alt="" /></li>
    <li><img src="http://static.flickr.com/75/199481072_b4a0d09597_s.jpg" width="75" height="75" alt="" /></li>
    <li><img src="http://static.flickr.com/57/199481087_33ae73a8de_s.jpg" width="75" height="75" alt="" /></li>
    <li><img src="http://static.flickr.com/77/199481108_4359e6b971_s.jpg" width="75" height="75" alt="" /></li>
    <li><img src="http://static.flickr.com/58/199481143_3c148d9dd3_s.jpg" width="75" height="75" alt="" /></li>
    <li><img src="http://static.flickr.com/72/199481203_ad4cdcf109_s.jpg" width="75" height="75" alt="" /></li>
    <li><img src="http://static.flickr.com/58/199481218_264ce20da0_s.jpg" width="75" height="75" alt="" /></li>
    <li><img src="http://static.flickr.com/69/199481255_fdfe885f87_s.jpg" width="75" height="75" alt="" /></li>
    <li><img src="http://static.flickr.com/60/199480111_87d4cb3e38_s.jpg" width="75" height="75" alt="" /></li>
    <li><img src="http://static.flickr.com/70/229228324_08223b70fa_s.jpg" width="75" height="75" alt="" /></li>
  </ul>


Dobijem samo poredjane slike, bez slidera. A u okviru obicne HTML stranice sve radi kako treba... i na default themu kubrick, sve radi normalno?
Gde moze da bude greska?
Isto npr: Post Thumbnail na default kubrick themi ne radi kako treba a na Starkersu radi?

Koju themu koristiti kada se razvija sajt u WP od nule? Koju vi koristite?

Unapred hvala.
[ IvanBeograd @ 12.06.2010. 16:02 ] @
Ne znam,daj link od bloga pa cu ti reci sta ne radi,ako ti nije na lokalu?Da li ti prijavi js debuger neku gresku?

A koristi ili default temu ili neki od ovih frameworka,pa dodaj nesto svoje na njih http://codex.wordpress.org/Theme_Frameworks
[ Stefan Jocic @ 12.06.2010. 22:14 ] @
Citat:
Koju themu koristiti kada se razvija sajt u WP od nule?

Ako želiš da radiš sve "od nule" ne koristiš onda tuđe teme. Ovako je ništa drugo do obično modovanje.

No savetujem ti da probaš besplatni WP framework "ThemeShaper", ako već nećeš od nule. Imaju i dobru dokumentaciju...
[ snake_master @ 12.06.2010. 23:15 ] @
@Ivan Beograd

Evo sta Firebug izbacuje na themi na kojoj jcarousel ne radi mada je kod u principu isti code kao i na default themi gde radi?:

Code:
jQuery("#mycarousel").jcarousel is not a function
[Break on this error] initCallback: mycarousel_initCallback 

/* greska na liniji 48 */



@Stefan Jocic
Mozda sam se pogresno izrazio, ali u principu treba mi neki framework. Znaci necu da pisem PHP fajlove Wordpressa, vec da iskoristim fajlove WP i od svog dizajna, HTML i CSSa napravim sajt koji ce da funkcionise u Wordpressu tj. da WP iskoristim kao blog ili kao CMS u zavisnosti od potrebe i podesim ga kako treba sa vec omogucenim funkcijama WP-a, posto sam pre svega web dizajner a eventualne dodatne komplikovane funkcije i tweakove koje zatrebaju u zavisnosti od sajta do sajta pisace neki developer.

Hvala za linkove obojici, i ja sam gledajuci po netu razmisljao o WP framework ili Thematic kao sto je Stefan vec napisao.
[ Stefan Jocic @ 13.06.2010. 00:19 ] @
A imaš i Thesis framework, koji inače koriste profesionalci, ali se on plaća. Takođe je vrlo dobar i za početnike. Ja sam kupio licencu i vrlo sam zadovoljan. Stalno izbacuju nove verzije...
[ snake_master @ 14.06.2010. 12:20 ] @
Pronasao sam problem.

Trazeci resenje za slider koji bi prikazivao nekoliko postova zajedno sa slikom instalirao sam plugin Featured posts with images i bas on pravi konflikt sa jCarousel. Zbog toga jCarousel slider nije hteo uopste da radi cak ni sa slikama iz example fajlova. Jos samo da nateram jCarousel da radi sa odredjenim postovima :)

Evo kakav kod sam ja napisao:

Code:

<ul id="mycarousel" class="jcarousel jcarousel-skin-tango">
<?php query_posts('category_name=mali_slider&posts_per_page=3'); ?>
<?php if (have_posts()) : ?>
    <?php while (have_posts()) : the_post(); ?>
               <li><a href="<?php the_permalink(); ?>"><h3><?php the_title(); ?></h3></a>
                <?php the_post_thumbnail(); ?>         
                </li>    
        <?php endwhile; ?>            

<?php endif; ?>
</ul>


To ubacim u sidebar preko PHP CODE widgeta.
Znaci izvlacim tri posta iz kategorije "mali_slider" i prikazujem link, naslov i thumbnail sliku. Predhodno sam aktivirao "Post thumbnail" u WP.

Hm... moguce da opet postoji neki konflikt, jer sa predhodno napisanim kodom slider ne radi a sa example kodom i slikama tj. kao ovde iz jCarousel radi...?

[ IvanBeograd @ 14.06.2010. 19:07 ] @
Sta ti kaze sad debuger,ja sam imao dosta problema sa tim kad su poceli plugini da koce jedan drugi,a resio sam tako sto sam definisao tacan red ucitavanja skripti prvo jquery pa onda ostale po redu skripte http://codex.wordpress.org/Function_Reference/wp_enqueue_script ,to je kod mene resilo problem,mozda kod tebe se ucitava jos neka biblioteka koja nije jquery,progledaj malo kod,tacan red ucitavanja,iskluci sve plugine sto koriste js biblioteke.
[ Stefan Jocic @ 18.06.2010. 00:32 ] @
Izašao je WordPress 3.0, može se skinuti sa zvaničnog sajta.
[ snake_master @ 04.07.2010. 09:35 ] @
Interesuje me kako podesiti ili koji plugin koristiti za thumbnail slike koja bi bila ubacena na stranicu, s tim sto thumbnail mora biti tacno odredjene sirine i visine bez obzira na dimenzije original slike, a da se slika ne cropuje prilikom resize-ovanja u thumbnail.
Koliko je u mom znanju ovako nesto ne moze da se izvede zbog razlicitih proporcija slika koje bi bile ubacivane pa tako fixne dimenzije thumbnail slike ne mogu uvek odgovarati, jesam li u pravu?
[ Stefan Jocic @ 04.07.2010. 23:35 ] @
Veličina thumb-a može biti ista. Ali će u većini slučajeva taj prikaz biti ružan, zbog različitih proporcija slika.
[ snake_master @ 05.07.2010. 08:02 ] @
Da na to sam mislio :)
[ Davor Stanković @ 19.07.2010. 17:56 ] @
Evo da i ja priupitam nesto, upao sam tek u ovaj svijet i jako me iritira sto ne mogu da provalim rjesenje jednog problema :)

Naime, kada posjetim svoju stranicu (blog) svaki clanak koji sam pisao, na početnoj strani je cjelokupno prikazan, a to ne zelim da bude tako...
Odnosno, na pocetnoj strani zelim da mi budu prikazane recimo 4-5 recenica svakog clanka, a da ostatak teksta bude prikazan klikom na "read more"... Kako to da podesim?

Hvala!

[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 19.07.2010. u 20:13 GMT+1]
[ Davor Stanković @ 19.07.2010. 20:14 ] @
Na sajtu uvazenog forumasa http://www.stefanjocic.com/ je podeseno ono sto meni treba, dakle klikom na "procitaj cijeli tekst" se otvara ostatak teksta u clanku... Mislio sam da je to automatizovano, kao recimo na joomli, ali ipak nije...

[ Davor Stanković @ 20.07.2010. 11:34 ] @
Jel' moze pomoc, zna li neko? Ja sam sve pokušao, ali nikako to da ostvarim... Blog mi poslije 2 duža članka bude nepregledan i nužno je to da ispravim.
HVALA!
[ IvanBeograd @ 20.07.2010. 12:02 ] @
To sto tebi treba je da ispod text koji unosis,uneses i excerpt,on se nalazi odmah ispod polja za unos texta,tu unesi tih par recenica koje zelis.Ovo ce naravno raditi ako tema vuce text iz excerpta a ne ceo text(99% ce vuci iz excerpta ali opet naiso sam na par tema gde u opcijama moze da se bira da li da vuce ceo text ili excerpt).
[ Davor Stanković @ 20.07.2010. 14:45 ] @
Ne ide mi nikako :(

Moj blog --- Uradio sam dosta toga, ali me ovo izrazito iritira... Pokusao sam sa nekim drugim template-ma, ista stvar. Recimo, kada u desnom uglu kliknem na kategorije koje sam formirao, otvori se clanak koji je vezan za jednu tu kategoriju i u tom prozoru prikazuje ono sto meni treba, dakle excerpt i klikom na vise otvara se cijeli tekst, ali nikako da uredim da to tako bude i kada je front page u pitanju.

[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 20.07.2010. u 15:58 GMT+1]
[ Davor Stanković @ 20.07.2010. 15:10 ] @
Našao sam rješenje :)

U index.php fajlu sam editovao samo dio koda, odnosno mjesto "content" stavio "excerpt" i problem je rijesen.

Code:
<div class="entry">    

<?php the_content(''); ?>

[ Stefan Jocic @ 21.07.2010. 18:43 ] @
E super što si rešio, nisam na vreme video tvoju poruku. U svakom slučaju rešenja za većinu stvari imaš u objašnjenjima i listingu WP tagova.
[ Davor Stanković @ 21.07.2010. 22:33 ] @
@Stefane

Koji plugin koristis za SEO optimizaciju, naravno ako nije problem to podijeliti sa rajom? :)


I evo za 2 dana BLOG se na kucanje imena i prezimena na google pojavi na listi, u slucaju Davor StankoviĆ to bude na prvoj strani, u slucaju Davor StankoviC onda na drugoj... Malo sam se pomucio i probavao raznorazne varijante, pa ćemo vidjeti rezultat u narednim sedmicama... SEO je dosta ozbiljan posao, ali mi je cilj da samo kucanjem imena i prezimena budem negdje na prvoj strani i da taj rezultat prikaze onaj dio teksta - paragrapha koji ja to zelim.
Svaki savjet dobrodosao :)

Inace, sve pohvale za tvoj blog, jednostavnost, korisni savjeti, preglednost, .... Izuzetan!
[ Stefan Jocic @ 21.07.2010. 23:55 ] @
Nema nikakvih tajni. Ne koristim nijedan SEO plugin, jer koristim Thesis framework. On u sebi ima opcije za podešavanja vezana za SEO koja su dobra i za početnike i za profesionalce. Ali ti savetujem da instaliraš plugin, koji sam koristio pre Thesis-a, pod nazivom "All in one SEO Pack".

Btw. Hvala na pohvali!
[ Davor Stanković @ 22.07.2010. 23:28 ] @
Pozdrav...

Evo me opet sa konkretnim problemom :)

Naime, pokusavam da ubacim widget sa RSS vijestima sa drugog portala, no uporno mi izbacuje gresku : "WP HTTP Error: couldn't connect to host"...

Probao sam sa gasenjem odredjenih, potencijalno konfliktnih pluginova, provjeravao nekolicinu widgeta/plugina za tu namjenu, mijenjao RSS feed-ove, ali bezuspjesno... Zna li neko eventualno kakav lijek?
[ Stefan Jocic @ 23.07.2010. 00:27 ] @
Može da ima više razloga zašto se to dešava:

-Server na kome je instaliran WordPress ne ispunjava sve minimalne zahteve istog
-Na serveru je podešen proxy/firewall

Najčešće su problem ova dva, pogotovu što ti se to javlja i na drugim pluginovima iste namene.
[ Muharem Serbezovski @ 23.07.2010. 06:45 ] @
Posto sam postavio vec treci sajt moram da se javim na ovu temu i zahvalim Stefanu i svim ostalim koji ovde postuju jer da nije njih nikad se ne bih snasao.
[ Davor Stanković @ 23.07.2010. 12:03 ] @
@Stefan

Pretpostavio sam da je to problematicno. Hm...

Jedino sto mi nije jasno je kako onda normalno funkcionise update plugin-a i wordpress-a preko admin panela, u tom slucaju nema nikakvih problema sa serverom. Jedino da kanali "prikupljanja podataka" nisu identicni...
[ Stefan Jocic @ 23.07.2010. 13:51 ] @
@Muharem Serbezovski

Samo nastavi... WordPress je sjajna platforma.

@Davor Stanković

Da li ti tu grešku prijavljuje i na drugim feed-ovima? Ili si probao samo jedan?
[ Davor Stanković @ 23.07.2010. 13:59 ] @
^^

Ma isprobao sam nekoliko, da iskljucim mogucnost greske u tom slucaju.

Update je moguce izvrsiti, ali mi probleme stvaraju i neki drugi pluginovi koji se moraju konektovati na server. Pokusao sam danas i sa vremenskom prognozom, ista stvar se desava, tako da je to ocigledno problem sa ovim serverom na kojem sam. Mada, kad pokrenem dashboard primim redovno svjeze informacije o wordpress temama i ne mogu da dokucim kako su one uspjele da se "provuku" do mene :) Takodje youtube widget sa odredjenim pjesmama koje sam ubacio radi sasvim korektno... Hm... Za sada ne vidim nikakvo rjesenje...

Usput, mozes i na PP, treba mi savjet za neki povoljni hosting na nasem podrucju, dakle Srbija,BiH, da smjestim ovaj Blog na adekvatno mjesto, jer ovaj hosting uz internet paket koji imam nije bas zadovoljavajuci. Treba mi nesto skromno, osnovno, sa domenom naravno, jer nece ovo biti nesto posjeceno i popularno, ali ipak korisno za prijatelje i neke blize i dalje poznanike, narocito zbog informacija koje cu kaciti, a ticu se njihovih pitanja i problema.

HVala!
[ Stefan Jocic @ 23.07.2010. 14:41 ] @
Imaš li root SSH pristup serveru?

Što se tiče hostinga, pogledaj našu listu domaćih/stranih hosting provajdera. U ovim temama možeš naći i preporuke...
[ Davor Stanković @ 23.07.2010. 14:57 ] @
Nemam, samo preko FTP-a...
[ Stefan Jocic @ 23.07.2010. 15:10 ] @
Preko FTP-a ne možeš da proveriš ovo što sam hteo, treba ti root SSH pristup. U svakom slučaju, opet bi to bilo malo nepraktično. Najjednostavnije je da promeniš hosting provajdera...
[ dragancesu @ 23.07.2010. 16:10 ] @
Nije mi problem da instaliram nego da nadjem plugin, trazim ali ne nadjem, treba mi da se post vidi od - do datuma. Napisati post ranije, prikazati u periodu i kad prestane potreba za njim da se ne prikazuje. Koji plugin to radi?

Hvala
[ Stefan Jocic @ 23.07.2010. 19:24 ] @
Meni jedino pada na pamet da napraviš novu kategoriju "Vremenski članci", koju ćeš da izostaviš u listingu kategorija (exclude funkcija), ako ne želiš da budu vidljivi ni u kategoriji. Zatim objaviš članak u nekoj kategoriji (on se tada postavi na naslovnoj), posle određenog perioda samo ga prebaci u kategoriju "Vremenski članci". U index.php ćeš excludovati ovu kategoriju (onog trenutka kada više ne želiš da ti se ti članci pojavljuju na naslovnoj). Jeste da je metod malo tricky, ali ne vidim neko lakše rešenje... (tj. vidim ali zahteva izradu dodatka).

Inače primer exclude post funkcije za pojedinačni članak (za listing članaka na naslovnoj): <- Nije potrebno ako korisiš drugu verziju koda

Code (php):
<?php if (have_posts()) : while (have_posts()) : the_post(); if( $post->ID == 'IDČlanka' ) continue; ?>
<?php the_content();?>
<?php endwhile;endif;?>


Primer exclude funkcije cele kategorije i postova (za naslovnu i kategorije):

Code (php):
<?php if (have_posts()) : while (have_posts()) : the_post(); ?>
<?php if (in_category('IDKategorije')) continue; ?>
<?php the_content(); ?>
<?php endwhile;endif;?>


Valjda nisam pogrešio nigde, pošto sam ovo na brzinu...

[ Dekstr @ 25.07.2010. 19:20 ] @
Imam jedno pitanje , na odredjenom sajtu potrebno je da se verifikujem tj da verifikujem (dokazem) moj WP (sajt) . e sad , po instrukcijama koje sam dobio potrebno je da ubacim meta tagove .
Instrukcije :
1. Add the following meta tag code to http://mojsajt.com
2. The meta tag code must be between <head>...</head>
<meta name="Imetogsajta" content="imetogsajta.com-Dekstr-e68a83370faacfab07ae1f8aaf5352bb">
3. Click "Verify Site" button below


Moje pitanje je , koji fajt treba da editujem i da ubacim ove tagove ? DOsta slabo se razumem u code-ove i sve to , ovo vise radim sve sablonski po principu , vidim primer pa po primeru editujem kako meni odgovara , ali ovo vec ne bih znao kako da uradim . Ali dobro , polako , pa cu nauciti :D

Poz i havla !
[ Stefan Jocic @ 25.07.2010. 19:51 ] @
Sve zavisi od teme do teme. Negde se radi o header.php, a negde o index.php. Pogledaj strukturu teme koju koristiš.
[ Dekstr @ 25.07.2010. 20:00 ] @
kad udjem u -wp-content/themes/aktivna tema/ imam i index.php i header.php

ali gledajuci taj kod kad otvorim (i jedan i drugi ) uopste mi nije jasno gde bih mogao da ubacim taj kod koji sam dobio ?!
[ Stefan Jocic @ 25.07.2010. 20:20 ] @
Stavi ga u header.php pa onda pokušaj validaciju.
[ Dekstr @ 25.07.2010. 20:58 ] @
ubacio sam u header izmedju <head i </head> ali i dalje ne uspeva . probao sam na nekoliko mesta da stavim taj dovijeni kod , ali ni to ne vredi ? imas neku ideju gde gresim ?
[ Stefan Jocic @ 25.07.2010. 21:17 ] @
Da li si probao u index.php?
[ Dekstr @ 25.07.2010. 21:30 ] @
ne , jer u index-u nema postojacih head tagova izmedju kojih bih mogao da ubacim taj meta tag ? da li treba sam da ubacim i head tagove pa potom meta tag , ako da kako bi to izgledalo ?
[ Stefan Jocic @ 25.07.2010. 21:41 ] @
Code (html):

<head>
...
<meta name="">
...
</head>
 
[ pjdzoj @ 26.07.2010. 13:19 ] @
Bilo bi dobro da kazes gde prijavljujes sajt.
Ako prijvljujes sajt za google webmester tools ili Yahoo Site explorer imas i varijantu da uploadujes .html fajl.
Ako je, pak, u pitanju Google Analytics ili nesto slicno tome, imas dosta pluginova za wp koji su vec tome i namenjeni samo ubacis svoj broj naloga ili kod.
Javi se pa da resimo problem.
[ Dekstr @ 26.07.2010. 13:24 ] @
U pitanju je neki hosting sajt , nisam hteo da reklamiram , zbog toga nisam napisao . U pitanju je FileServe i HotFile . Vec sam napomenuo da se slabije razumem u ovo , znam najosnovnije stvari , pa ne znam sta da vam od informacvija dam , jer ne znam sta vam igra ulogu da bi mogli da mi pomognete :D
Sa uploadom html koda ne moze , to sam vec probao , a i s obzirom da je tip bloga (WP) moram tako sa tim meta tagom da odradim to ... Podrska mi je samo rekla da ubacim u index meta tagove . e sad ima vise indexa , ne znam na koji misli , ja ubacujem u index teme , ali nista ...
[ Stefan Jocic @ 26.07.2010. 13:29 ] @
Samo u index teme i treba. Ostale fajlove van ne diraš. Verovatno im je sistem verifikacije loš... ili imaju problema da očitaju tvoju stranicu (iz nekog razloga).
[ pjdzoj @ 26.07.2010. 13:36 ] @
http://wordpress.org/extend/plugins/meta-tag-manager/

Evo, ovo ti je plugin koji treba da instaliras, u admin panelu ces imati poseban meni za njega i tu treba da ubacis taj kod.
[ Dekstr @ 26.07.2010. 14:38 ] @
Ok , hvala obojci na odgovorima , sad cu pokusati , pa javljam ...


edit:
Odlicno ! Uspelo je sa meta tag managerom , za sekund odradjeno , odma prihvacena validacija ! HVALA puno na odgovorima i trudu !!! :D
[ dragancesu @ 26.07.2010. 14:58 ] @
Pre dva dana sam postavio pitanje na koje sam dugo trazio odgovor. Kako da se post ne prikazuje posle zadatog datuma?

Postoji gomila plugin-ova samo treba postaviti dobro pitanje. Pitao sam svasta, i kad sam ovde dobio odgovor probao sam ponovo. Ako nekom treba onda trazite plugin sa "expire date"
[ pjdzoj @ 26.07.2010. 17:03 ] @
E odlicno, dragmo mi je da si resio problem, inace kao sto rece kolega iznad, wordpress zajednica ima najvise najkvalitetniji pluginova koji mogu resiti vecinu problema onima koji ne poznaju kod, samo treba postaviti jednostavan upit za pretragu.
[ milosbeo @ 27.07.2010. 06:27 ] @
Pozdrav, imam jedno pitanje. Instalirao sam Side Deck na temi Clean Slate. I na njoj se javlja sledeci problem.



Na fabrickoj temi, sve radi najnormalnije. Dal se ne izvrsava neki skript... Smoih se.
Zna li neko sta je.
[ Davor Stanković @ 01.08.2010. 01:41 ] @
Kako uskoro planiram uzeti drugi hosting, malo se jos igram na ovom i ispitujem i neka komercijalna wordpress rjesenja...

Na ovom sam zapeo i ne mogu da dokucim gdje da ispravim gresku...

Naime, kada kliknem na odredjeni naslov izbaci mi cjelokupan clanak, a zelim da to bude samo excerpt, te klikom na full posts da pokaze ostatak teksta...
Sa istim problemom sam se susretao vec (u gornjim postovima sam stavio rjesenje), ali sa ovim template-om ne mogu da izadjem na kraj nikako...

Ima li gdje u index.php vidljivog rjesenja?

P.S. Trenutno sam "nastimao" da se odmah pokaze cijeli clanak, a klikom na full posts prikazuje se excerpt :)

HVALA!

[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 01.08.2010. u 03:00 GMT+1]
[ Davor Stanković @ 01.08.2010. 13:17 ] @
Tacno mi dodje sebi kosu da pocupam :)

Ubacivao sam sve i svasta, mijenjao mnogo toga, ali do rjesenja nisam dosao.

Please help :)

HVALA!

[ Dekstr @ 01.08.2010. 13:20 ] @
Imam par pitanje .
Gde mogu da promenim velicinu fonta pa i sam font naslova posta ? da li je top u zavisnosti od teme ili ima neki general settings . ne mogu da nadjem u wp-adminu
Kada kliknem na kategoriju izbaci mi spisak postova koji se nalazi u tog kategoriji , logicno, ali ne izbaci npr onako kako stoji na Home strani , npr izbaci bez slike itd , izbaci kao kad se radi search ?!
Kad smo vec kod search-a , zeleo bih kad se ide Search da kao rezultate isto tako izbaci celokupan post sa slikama itd ...
Posto ima vise od 10 postova a ogranicenje po stranici je 10 , kako da se namesti da dole umesto "Older" izbaci npr padajuci meni stranica , da najnovije uvek bude "1" ili prva a starije na dole . I da kad odem na older da mi ne pise gore u baru "Ime sajta - Part 2" , kad se ode na 2. str . ?!
I da , sta znace ti tag-ovi , npr da od kategorije namestim tagove ili sta vec ? koja je njihova svrha u wp-u , moze i neki konkretan primer njihovog koristenja !?
Hvala unapred na odgovorima !
[ Milan Kragujevic @ 02.08.2010. 19:40 ] @
Kako da u WP namestim da može da prikaže kompletan HTML kod,kao joomla,a ne kad ja ubacim kod i kliknem na publish,ono obriše tabele i sve nabije u jednu šumu teksta.
Hvala unapred!
---
edit:
Zanima me takođe da li neko zna neki dodatak za wordpress preko koga može da se naruči hosting?
Kao na primer:
http://www.hosting022.com/log/...ge=Srpski&systpl=hostingrs
Ne baš tako,ali slično...
I da:
Kada se to ukuca,korisnik klikne na Naruči,meni na mail stignu ti podaci a korisniku stigne email da moram da odobrim nalog.
Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao Milan Kragujevic dana 03.08.2010. u 01:04 GMT+1]
[ Davor Stanković @ 03.08.2010. 15:34 ] @
Ja sam rijesio svoj problem, nakon goleme muke, pa samo da vas obavjestim! :)
[ Stefan Jocic @ 05.08.2010. 19:50 ] @
Citat:
Gde mogu da promenim velicinu fonta pa i sam font naslova posta ? da li je top u zavisnosti od teme ili ima neki general settings

Možeš da definišeš, tj. kreiraš nove stilove u style.css tvoje teme, ili da koristiš predefinisane tekst stilove iz padajućeg menija editora. A i aktiviraj kitchen sink (većina korisnika zaboravi na ovo).
Citat:
Kada kliknem na kategoriju izbaci mi spisak postova koji se nalazi u tog kategoriji , logicno, ali ne izbaci npr onako kako stoji na Home strani , npr izbaci bez slike itd , izbaci kao kad se radi search ?!

To je default način prikaza. Naravno, ukoliko poznaješ PHP i WP coding možeš to da izmeniš. Pogledaj WP tags list.
Citat:
Posto ima vise od 10 postova a ogranicenje po stranici je 10 , kako da se namesti da dole umesto "Older" izbaci npr padajuci meni stranica , da najnovije uvek bude "1" ili prva a starije na dole . I da kad odem na older da mi ne pise gore u baru "Ime sajta - Part 2" , kad se ode na 2. str . ?!

Odogovor je isti kao prethodni.
Citat:
I da , sta znace ti tag-ovi , npr da od kategorije namestim tagove ili sta vec ? koja je njihova svrha u wp-u

Kategorije samo služe da razvrstaju postove, zavisno od tematike. Tagovi, opisuju ključne reči posta (članka).
[ Davor Stanković @ 07.08.2010. 11:00 ] @
Treba mi neki widget za prikazivanje youtube video fajlova, ali sa komandama next - previous, trenutno koristim "Random youtube video" plugin, ali se stranica mora refresh-ovati da se prebaci na naredni video...

Molim preporuku!
Hvala!
[ Dekstr @ 07.08.2010. 14:09 ] @
Hvala Stefane na odgovorima !!!
[ Milan Kragujevic @ 07.08.2010. 14:18 ] @
Kako da namestim da mi wordpress ne prikazuje njegove error stranice,već moje,ali ne za ceo sajt!
Da pojasnim:
imam sajtove open.eye.rs i open.eye.rs/camera i sad on na oba sajta prikazuje istu stranicu za grešku.
probao sam da u folder camera stavim .htaccess ali opet isto!
[ Stefan Jocic @ 07.08.2010. 15:14 ] @
@Milan Kragujevic
Moraš da kreiraš šablon 404 stranice. Više o tome ovde.
[ Davor Stanković @ 08.08.2010. 22:07 ] @
Posto se nisam time bavio, imam jedno pitanje..

Zelim prebaciti wordpress blog na drugi hosting (i ide nova domena) i koja je procedura? Kako ce se ta "transakcija" odraziti na google rejting?

Mogu nagadjati i prebaciti sve fajlove + bazu na taj drugi hosting, no ima li nesto bitno sto ne smijem zaboraviti?

HVALA!
[ Stefan Jocic @ 08.08.2010. 22:45 ] @
Vodi računa da lepo odradiš backup baze i fajlova. Ako ti je domen "star" i ako duže vremena pišeš, može se odraziti na pretragu.

Sve ovo ti se svodi na sledeće:

1. Napraviš backup
2. Prebaciš backup na novi server
3. Fajlove otpakuješ i importuješ bazu preko phpMyAdmin
4. Izmeniš podatke za konekciju na bazu
5. Pošto menjaš domen, dodaš ove dve linije, u wp-config.php, na kraju dokumenta (primer):
Code (php):

define('WP_SITEURL', 'http://www.mojdomen.rs');
define('WP_HOME', 'http://www.mojdomen.rs/blog');

6. Proveriš permisije fajlova
[ Ljubiša Begović @ 09.08.2010. 01:37 ] @
Ako ćeš samo na novi host onda se neće odraziti na pretragu, ali ako menjaš domen sigurno da hoće. Jeste to isti sadržaj, ali domen kao glava sa njemu pripadajućim stranicama nosi rejting, a kad glavu promeniš to više nije to, druga priča.
Najlakši način ti je da full backup preko cPanela (ako imaš isti) prebaciš putem ftp-a na tvoj novi domen, tamo raspakuješ fajlove u neki temp dir i sadržaj tog backupovanog public_html foldera prebaciš u public_html folder na tom novom hostingu, bazu importuješ i podesiš parametre (kako je Stefan rekao).
Ja sam tako skoro uradio za prijatelja, u pitanju je bio phpbb forum, i tražili su mu iz teh.podrške 15 $ da mu urade restore full backup-a.
[ Davor Stanković @ 09.08.2010. 10:12 ] @
Hvala svima na odgovorima i prakticnim savjetima, biće od velike koristi!



[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 09.08.2010. u 11:29 GMT+1]
[ Stranger2 @ 18.08.2010. 15:13 ] @
Nesto me zbunjuje na ovoj slici:


Ispod polja gde se upisuje naziv nove baze, je polje gde je izabrano "Collation". Medjutim u tom polju takodje moze da se izabere svasta... zbunjen sam u vezi toga. Imam par pitanja:
- Sta znaci ako je tu izabrano "Collation"?
- Da li i tu treba izabrati "utf8_general_ci" jer vidim da postoji i ta opcija?
[ Blejač @ 19.08.2010. 17:33 ] @
Treba mi pomoć oko instaliranja wp-a.. Za sada na free domenu i hostu, ali ništa ne razumem ove što su stavili na sajtu wp.org
prvo, koji host da uzmem? domen ću iz.rs, čisto da probam, pa kasnije novo..
dalje, možete da mi napišete korak po korak prosto kako da dignem wp! :)
hvala unapred :)
[ Stefan Jocic @ 20.08.2010. 00:25 ] @
Collation je pravilo za poređenje karaktera. A utf8_general_ci je enkoding (eng. encoding), njega je potrebno izabrati da bi u bazi mogli da beležimo slova sa kvačicama (šđčćž).
[ milosbeo @ 20.08.2010. 19:03 ] @
Imam problem sa wordpressom 3.01. Desava se to da kad uploadujem slike on ne generise thumbove, vec samo ubacuje slike u full rezoluciji. Takodje kad hocu da ubacim slike u post ne mogu da kliknem na small thum, ne radi dugme...

Guglao sam, ali nisam nasao resenje, niti uzrok problema.

Hocu da probam sledece ali...
Posto nemam phpmyadmin, vec samo podatke za bazu, usera i pass... Kako da downgrade-ujem verziju wordpress-a? Da obrisem preko ftp-a sve foldere... Mislim da nece da radi zato sto vec postoje podaci u bazi, ako ne moze moracu da trazim novu bazu.
[ meraklija @ 22.08.2010. 12:17 ] @
Postavio sam plugin u WP3 koji mi zavrsava potreban posao, ali je problem sto kada unesem tekst cirilicom u polja plugin-a, posle klika na "Save" cirilicna slova se pojave sa upitnicima na stranici sajta i u administraciji opcija plagin-a gde je unet cirilican tekst.

U kodu plugin-a nigde nije definisam kodni raspored, a ceo sajt je u wordpress-u i radi lepo cirilicu sa UTF-8. Problem je samo deo koji daje plugin.
Gde bi i sata trebalo da se popravi pa da plugin naucim cirilicu? (isto se desava i sa svakim drugim znakom koji nije iz alfabeta).
[ Stranger2 @ 22.08.2010. 17:48 ] @
Citat:
Collation je pravilo za poređenje karaktera. A utf8_general_ci je enkoding (eng. encoding), njega je potrebno izabrati da bi u bazi mogli da beležimo slova sa kvačicama (šđčćž).
Znam to. Ja isto odaberem kao na toj slici ali zbunjuje me ono polje u sredini gde je izabrano "Collation". Nigde ne pise da li to treba tako ostaviti ili i tu izabrati utf8... ?!
Cak sam nasao i knjigu o phpmyadmin-u i takodje nisu objasnili cemu sluzi to polje.
[ milosbeo @ 22.08.2010. 19:41 ] @
Da javim da sam resio... Modifikacija prava pristupa fajlovima je pravila problem.
[ braca86 @ 24.08.2010. 19:41 ] @
jel postoji plugin za wordpress sa kojim mogu da postavim bannere i reklame(znaci vec gotovu slicicu) na sajtu
a da takodje mogu da pratim vremenski interval menjanja ili pojavljivanje po ucitavanju ili nesto slicno???
[ cozi @ 25.08.2010. 00:08 ] @
http://wordpress.org/extend/plugins/random-image-widget/
Ima jedan plugin koji sam koristio, zaboravih kako se zove, a verujem da i ovaj moze da uradi sve to, samo ne znam da li ima neki kontrol panel ili moras menjati vremenski interval u kodu.

Inace za sve korisnike wordpresa neophodna stvar da sam naleteo ranije ustedeo bih sebi dosta vremena i zivaca. Ako nesto skripi videcete gde je gresaka: http://yoast.com/wordpress-debug/
Pogledati i komentare ima korisnih objasnjenja.
[ braca86 @ 25.08.2010. 01:57 ] @
mislim da je ovo naj bolje resenje....

http://www.howtospoter.com/mon...nner-management-plugin-options
[ Davor Stanković @ 25.08.2010. 13:36 ] @
Jedno brzopotezno pitanje :)

Evo slika:



Pokusavam da promjenim datum posta, ali kad kliknem na edit dostupna mi je samo opcija OK i naravno cancel, ne mogu da ukucam nikakav datum...
Jesam se negdje presao,ili?

I jos jedno pitanje, da li zbog sigurnost postoje fajlovi koji se nakon instalacije wordpress-a, teme,... Moraju obavezno izbrisati?
Dakle, koji su sigurnosni koraci koje preduzimate?
Ili koristite iskljucivo plugin-ove kojih u tu svrhu ima veliki broj?

[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 25.08.2010. u 15:22 GMT+1]
[ Stefan Jocic @ 25.08.2010. 19:35 ] @
Da li se to isto dešava i u drugom browseru? Koliko vidim koristiš FireFox 3.6.8. , probaj sa Chrome. Da li ti je podrška za JS isključena u browseru? Ako se radi o upgrade-ovanoj instalaciji moguće je da nešto nije u redu, pa ti onda savetujem reinstalaciju. A ako je clean install onda je verovatno nešto do browsera.
Citat:
I jos jedno pitanje, da li zbog sigurnost postoje fajlovi koji se nakon instalacije wordpress-a, teme,... Moraju obavezno izbrisati?

Ne moraš ništa da brišeš. Sigurnost svakako možeš da podigneš, tako što ćeš koristiti custom username (do WP 3.0 po default je bilo admin, mada je i to moglo da se izmeni), i dodatno zaštiti admin deo (pomoću nekog plugina, ili prostom zaštitom dir-a preko .htaccess i .htpasswd). A takođe savetujem i minimalni broj plugina, koje ti preporučujem da skidaš isključivo sa WP.org. Nikako preko 3rd party sajtova.
[ Davor Stanković @ 25.08.2010. 19:59 ] @
Zahvaljujem Stefane...

Clean instalacija je,ali...
Prvo sto mi pada na pamet je neuspjeli pokusaj upgrade/update wordpress 3.0 na 3.01, dugo je trajao taj proces i na kraju failure... Ista situacija je i sa plugin-ovima.. Naravno, problem je u hostingu, tako da pretpostavljam da se u tom procesu nesto poremetilo, odnosno da nesto nije zavrseno do kraja. A jos uvijek nisam presao na drugi hosting, cekam da konacno uoblicim Blog, postavim odredjeni kvalitetan sadrzaj i da zavrsim sa ovim finalnim "dotjerivanjem" i edukacijom :). Ali to nije tema :)

Java i Browser takodje nisu prepreka, definitivno... Pomislio sam da to nije bug recimo, ali sada pretpostavljam u cemu je problem. Hvala.

Sto se tice zastite, to je sve uradjeno, ali potvrda da nesto nisam slucajno zaboravio je uvijek bitna i nuzna.

[ Stefan Jocic @ 25.08.2010. 20:54 ] @
Citat:
Prvo sto mi pada na pamet je neuspjeli pokusaj upgrade/update wordpress 3.0 na 3.01, dugo je trajao taj proces i na kraju failure... Ista situacija je i sa plugin-ovima.. Naravno, problem je u hostingu

Pisao sam o rešenju ovog problema na svom blogu. Bottom-line je da trebaš da izmeniš u wp-config.php maksimalno iskorišćenje memorije (nije previše preporučljivo za one na shared hostingu). Trebaš pre update-a (plugina, teme, wp-a) da izmeniš tu vrednost (koja je po default na 8MB, ako se ne varam). Dovoljno je da tu vrednost podigneš na 16MB, a zatim da pokreneš postupak update-a. Ukoliko si na shared hostingu, odmah posle update-a vrati ovu vrednost na 8MB (da ne bi došao u situaciju da ti hosting provajder suspenduje nalog). Do greške dolazi, zbog memory limit-a, koji je ograničen na mnogo malu vrednost, pa se prilikom update-a, tarball arhiva koja sadrži neophodne fajlove za update, ne može raspakovati jer nema dovoljno memorije za tu operaciju. I onda dolazi do takvih grešaka. To je glavni poblem, u većini slučajeva. Drugi problem je ukoliko postoji na serveru instaliran neki firewall ili proxy koji blokira konekcije.
[ Davor Stanković @ 25.08.2010. 21:46 ] @
Sutra cu to da pokusam, pa javim jesam uspio.
A problem vjerovatno postoji i sa firewall-om/proxy, jer ne mogu da ubacim RSS vijesti sa nekog drugog portala, ili recimo vremensku prognozu, te jos neke stvari nisu dostupne...
Citao sam nekoliko clanaka na tvom blogu, ima dosta toga korisnog,ali taj clanak nisam do sada citao. Sto se recimo ne moze reci za page source, to sam temeljito procesljao :)

*EDIT... Da ne pisem novi post i ne razvodnjavam temu, izmjenio sam wp-config.php i ipak je do servera, odnosno firewall-a/proxy-a... Ebo ih njihov hosting. Ali nece zadugo...

[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 26.08.2010. u 00:19 GMT+1]
[ milosbeo @ 26.08.2010. 07:11 ] @
Pozdrav, imam jedno pitanje vezano za uploadovanje slika.
Desava se kad uploadujem vise velikih slika odjednom, da se wordpress "zabode" kod neke slike. Ne znam tacno koji je uzrok, ali verujem da je to jako zahtevno za sam server i wordpress. Da li postoji neko setovanje na serveru koje bih mogao da izmenim, kako bih dobio bolje preformanse kod uploadovanje slika i izbegao greske.


pitanje broj 2

kako da smanjim razmak izmedju 2 slike. Ubacio sam galeriju u post. Trazio sam po CSS-u bas stil koji to definise ali nisam uspeo.
Smanjio sam thumb na 75x75 i odabrao u galeriji 4slike u redu.







[Ovu poruku je menjao milosbeo dana 26.08.2010. u 12:28 GMT+1]
[ Davor Stanković @ 26.08.2010. 19:23 ] @
Uradim slijedece:

Dodam Anchor link u post linkujuci dio teksta i ubacivajuci #anchorime, kasnije konfigurisem html tog posta na nacin:
<div id=”anchorime> i na kraju tog paragrafa </div> .
E sad, anchor link je vidljiv kada otvorim taj post, sto je logicno, ali mi je potreban anchor link tog posta, odnosno da on bude vidljiv i na home page stranici, jer je taj post recimo izdvojen. Na koji nacin to da odradim? Mozete me naravno uputiti i na neki tutorial, literaturu...
Na tvom blogu Stefane je to rijeseno, #post-neki broj je anchor ime...

[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 26.08.2010. u 20:37 GMT+1]
[ Ajvan @ 27.08.2010. 08:42 ] @
Pozdrav,
interesuje me da li je moguce i kako prikazati sadrzaj bloga iz WordPress-a (korisnik je kreirao nalog na sajtu WordPress, napisao nekoliko blogova i sad zeli da ih prikaze na sajtu koji je napravio nezavisno od WP-a)?
Uspeo sam da koristeci rss feed prikazem blogove na svom site-u..i sada treba da klikom na pojedinacni blog iz feed-a prikazem sadrzaj bloga u main delu sajta (trenutno, klik na feed vrsi redirekciju na wordpress).
nadam se da sam uspeo da objasnim sta zelim da postignem
[ Goran Rakić @ 27.08.2010. 08:49 ] @
Uvezi rss izvor u bazu sajta i onda ga prikazuj kako god želiš.
[ Ajvan @ 27.08.2010. 09:06 ] @
Da,...hmm..ali ideja je da se podaci citaju direktno sa WordPress-ovog sajta, ja sam vec uspeo da inkorporiram ceo wordpress blog da mi bude deo sajta, kreirao bazu, uklopio WP da koristi header, footer, sidebar mog sajta i prikazujem podatke na zeljenom mestu...sada zelim da kompletan sadrzaj iscitavam direktno sa WP-ovog sajta,....da li je tako nesto izvodljivo? Bez interne baze, ako je moguce.
[ milosbeo @ 27.08.2010. 13:19 ] @
Resio sam.
Samo da javim sta je u pitanju
Code:

#content .gallery .gallery-item {
    float: left;
    margin-top: 0;
    text-align: center;
    width: 14%; <---------------------------------------
}
#content .gallery img {
    border: 2px solid #cfcfcf;
}
#content .gallery .gallery-caption {
    color: #888;
    font-size: 12px;
    margin: 0 0 12px;
}
#content .gallery dl {
    margin: 0;
}
#content .gallery img {
    border: 5px solid #f1f1f1; <---------------------------------


i sada to izgleda ovako small thum 75x75px, galerija sa 7 pics i row:


[ Davor Stanković @ 27.08.2010. 14:01 ] @
Uz ono gore pitanje imam jos jedno...

Na koji nacin (i da li) je moguce sprijeciti popunjavanje kontakt forme (od imena, e-mail adrese, subjecta,teksta) kojekakvim xyz nebitnim simbolima?
[ Dekstr @ 29.08.2010. 17:01 ] @
Koji plugin sluzi da vidim koliko je puta neki post pregledan ? nasao sam bio pre dve tri nedelje neki , nisam ga ni uploadovao , nemam ga vise na kompu i ne mogu nikako da najdme koji je bio . sve nalazim koliko ima posletilaca itfd , a meni treba neki koji ce biti u postu ili ispod posta mnije ni bitno i pisati koliko je puta pregledan , jso bolje ako ima opcija da samo ja vidim kao admin a ne posetioci mada nije to ni toliko bitno ? hvala !
[ sanibo @ 14.09.2010. 11:29 ] @
Želim da kategorije smestim u top menu ali mi ne uspeva. Kopajući po plugin-ovima za wordpress ne nadjoh ili mi je promaklo?
Dakle ne želim New page koja je statička i ne mogu posle ništa s njima.
nadam se da sam bio jasan.
Ako ima neko neku ideju zahvaljujem.
[ AleksicPetar @ 14.09.2010. 22:18 ] @
Jedostavno je.
Ne treba ti plugin, nego samo header.php modfikuj tako da umjesto pozivanja menija poziva funkciju wp_list_categories(), a argumente sam prilagodjavaj, ako ne budes znao, javljaj... ;)
[ sanibo @ 16.09.2010. 11:14 ] @
Citat:
AleksicPetar: Jedostavno je.
Ne treba ti plugin, nego samo header.php modfikuj tako da umjesto pozivanja menija poziva funkciju wp_list_categories(), a argumente sam prilagodjavaj, ako ne budes znao, javljaj... ;)

Rešeno, hvala.
[ Aleksandar Klickovic @ 24.09.2010. 23:47 ] @
Pa u nowom wordpressu imas sam opciju da kreiras menije, tj navigaciju.. i to da mixujes strane, clanke, kategorije i linkove ka drugim sajtovima, cak i sortiranje po ID-u, azbucno itd..
[ spezia @ 26.09.2010. 08:35 ] @
jedno pitanje o pravilnom nacinu programiranja plugina za wordpress..
1) Da li se preporucuje kada pisemo dodatke da direktno stavljamo pozive funkcija, u template ( i na taj nacin direktno menjamo template), ili uvek sve mora ici preko hooks-a.
Da li po ovom pitanju ima nekih pravila. Znam da kada se pise plugin koji ce neko drugi koristiti ide preko hooks-a, ali ovako po firmama da li rade i direktno upis i template.., ili se taj nacin uvek izbegava.
2) Hocu da stavim neki ispis u sidbar. Da li imam mogucnost da preko hooks pozicioniram gde zelim da stavim ispis,kao sto bih to lako uradio u templejtu...
Jer kad stavim hooks na sidebar uvek stavi na pocetku, kao i za sve ostalo( postovi, komentari...). Ja bih recimo stavio ispod archive, ili menija kategorija...
[ glumerys @ 28.09.2010. 23:59 ] @
Moj problem je sto mi se slike na Home strani ne prikazuju,
kad otvorim bilo koji post sve je u redu al na Home strani nema slika,
zna li neko u cemu je problem.

A drugo pitanje, nasao sam jedan zanimljiv dodatak pa bi ga zeleo staviti kod sebe na blog,
prilazem sliku






[Ovu poruku je menjao glumerys dana 29.09.2010. u 10:06 GMT+1]
[ glumerys @ 29.09.2010. 23:45 ] @
Radim u Worldpesu evo skoro nedelju dana, zaci nov sam
imam problem sto mi se na Home strani ne prikazuju slike
koju god temu da izaberem na Home strani nemam slika

slika moje teme

http://brightcoconut.com/wp-content/uploads/elegant/whoswho02.jpg
[ Stefan Jocic @ 30.09.2010. 15:10 ] @
Citat:
Moj problem je sto mi se slike na Home strani ne prikazuju,
kad otvorim bilo koji post sve je u redu al na Home strani nema slika,
zna li neko u cemu je problem.


Koliko vidim koristiš elegant themes temu. Koliko me sećanje služi, te slike koje se nalaze na naslovnoj se ubacuju preko custom fields. Pogledaj dokumentaciju koju si dobio uz temu (ili se im pošalji tiket iz klijent dela).

Citat:
A drugo pitanje, nasao sam jedan zanimljiv dodatak pa bi ga zeleo staviti kod sebe na blog,
prilazem sliku


Pa kakav problem imaš ovde? Raspakuješ arhivu plugin-a, okačiš na server /wp-content/plugins i aktiviraj iz WP Dashboard.
[ glumerys @ 02.10.2010. 10:47 ] @
Našao sam rešenje!

Prilikom pravljenja posta popunum custom field upisem link slike koju zelim da se prikaze na home strani. E sad me interesuje dali je moguce da se automacki prikaze prva slika da nemoram svaki put popunjavati custom field.

sto se tice plugin-a, hteo sam to namestiti kod sebe a nisam znao ime medjuvremenu sam ga nasao
[ glumerys @ 02.10.2010. 13:22 ] @
Problem rešen uz pomoć plugina http://wordpress.org/extend/plugins/generate-post-thumbnails/

Hvala
[ meraklija @ 02.10.2010. 22:03 ] @
Ako korisnik sajta unese latinicom rec u polje za pretragu na satu koji je uradjen cirilicom rezultat pretrage nije dobar.
Verujem da je mnogima ovo vec trebalo pa me interesuje da li postoj plugin za wordpress koji resava ovaj problem?
[ mother.mne @ 03.10.2010. 14:43 ] @
Jedno pitanje,

Treba da napravim sajt u Wordperss ili Joomla CMS-u na dva jezika, engleskom i ruskom.

Pitanje je da li recimo da koristim Wordpress i dodam dodatak za visejezicnost qtranslate

e sad sajt radim na engleskom i ruskom, i da je prica standardna odradio bi se sistem
www.sajt.com - engleska verzija
www.sajt.com/ru - ruska verzija

ali klijent oce da mu se odradi da mu je ruska verzija na drugom domenu
www.sajt.com - engleska verzija
www.sajt.ru - ruska verzija

i da se sva administracija i za jedan i za drugi jezik vrsi u jednom admin panelu...
kao i da je prica standardna sa jednim domenom...

Znaci interesuje me da li moze da se napravi da jedna baza ide na dva domena?

Pozdrav.
[ meraklija @ 04.10.2010. 16:01 ] @
Meni nije potrebno preslovljavanje da se vidi sajt na latinici. Potrebno mi je da funkcija Search trazi kroz cirilican sadrzaj bloga rezultat za rec koju je korisnik uneo latinicom u polje za pretragu.
[ Dekstr @ 05.10.2010. 17:27 ] @
Svestan sam koliko SEO optimizacija ima udela u popularnosti sajta !
E sad posle dana i dana citanja i istrazivanja u veziu toga opet sma u nedoumici !
Kako i gde treba da se postavi meta tag koji sluzi zaq description bloga ?
Da li je to ono sto utice na prikazivanje sajta u google searchu ? zato sto kad ukucam ime sajta izbaci mi na googlu samo im sajta (link) a ispod u onaj mini description stavi ono sto je sadrzaj prvog posta na toj stranici (homepage) ?
Sta je sve potrwebno , ukratko da odradim da bih dobro optimizovao WP za SEO ?

Hvala !
AKo ima neki prethodi post u vezi ovog linkujte me , ja ga nisam nasao !
[ meraklija @ 07.10.2010. 11:22 ] @
OVO GRUPISANJE TOPICA O WORDPRESSu U JEDAN nema nikakav smisao jer ovako nabacano ne moze da se prati, a jos manje moze da se ocekuje da neki vidi povezane stvari u odgovorima.

Ova svastara o wordpressu je potpuno besmislena...
[ glumerys @ 10.10.2010. 13:17 ] @
Koristim Windows live Writer za pravljenje postova, sa bloggerom nisam imao nikakvih problema dokle sa wordpresom nemogu dodati sajt, stalno mi izbacuje:




Guglao sam i nasao dosta stvari ali resenje nisam nasao.

probao sam da izbrisem sve pluginove, omogucio sam XML-RPC u wordpresu,http://labnol.blogspot.com/2007/06/windows-live-writer-with-wordpress.html
[ zlopi @ 17.10.2010. 10:43 ] @
Pozdrav svima!

Dakle, već duže vreme radim sa Wordpress-om i došao je taj trenutak kada sam poželeo da napravim svoju temu Molio bih za pomoć i savete svih onih koji su nekada već pravili svoju temu od nule. I veliko hvala unapred.

Napravio sam skicu sajta, znači kompletan dizajn sajta, strukturu... u .psd formatu. Moje pitanje za početak je ovo: Da li je potrebno, da ja sad tu skicu napravim kao html stranu sa napravljenim css-om, tj. napraviti statičku stranu i onda nakon toga podeliti te html kodove na header, content, sidebar i footer delove i ubaciti u wordpress-ove fajlove... index.php, footer.php itd. i onda ubacivati php kodove i potrebne stvari za funkcionisanje te teme sa Wordpress-om. Ili pak direktno kreirati tu temu počevši od header.php itd.... Kažem još jednom, svaki savet, sugestija, pomoć mi je dobrodošla.
[ Stranger2 @ 18.10.2010. 06:57 ] @
mala pomoc:

Ako do sada nisi pravio temu, bolje je da ides korak po korak nego od nule. Svaki CMS ima neku logiku koja dolazi do izrazaja tek kada vidis primere.

Predlazem da ides putem prepravljanja neke od postojecih tema. Medju defaultnim ili preporucenim temama izaberi onu koja najvise lici onome sto si ti zamislio i sto si napravio u photoshopu. Zatim je proucavaj i modifikuj korak po korak.

Za mnoge CMS-ove postoje teme koje su jako pregledno i uredno napravljene i sluze samo da bi se od njiha napraile nove pa verovatno ima toga i za wordpress. Mozda se takva vec dobija medju wordpress fahlovima... Na sajtovima gde ima tema probaj ukucati u pretragu "blueprint", "blank" i slicne reci koje ce ti pomoci da pronadjes takvu temu.

...A kroz prepravljanje ces ujedno i shvatiti kako se tema pravi od nule.
[ Stefan Jocic @ 20.10.2010. 00:15 ] @
Jedna od takvih tema je Hybrid WP framework. Nju možeš da skineš i da počeneš da proučavaš. I naravno, kao i svima, savetujem ti da pogledaš WP tag list.
[ miodragpro @ 04.11.2010. 08:39 ] @
Cilj je sledeći:
Koji plugin preporučujete za objavljivanje koda unutar samog posta na blogu.Podrazumevana opcija u WP (<code> </code>) ne pruža ono što ja želim....(hoću da deo teksta koji je objavljen kao kod bude uokviren) Nešto slično kao na ES-u:
Code:
hello world  
?
Hvala unapred...

[Ovu poruku je menjao miodragpro dana 04.11.2010. u 10:13 GMT+1]
[ sanibo @ 04.11.2010. 11:12 ] @
ovde imas objasnjenje
http://codex.wordpress.org/Writing_Code_in_Your_Posts
[ magly @ 04.11.2010. 21:43 ] @
Zamolio bih sve one koje koriste WP da postave nazive plugin-ova koje najcesce koriste. Hvala svima !!!
[ Stefan Jocic @ 04.11.2010. 22:05 ] @
@miodragpro

Ja koristim Syntax Highlighter, vrlo dobar dodatak.

@magly

Zavisi za šta ti treba. Ovako je pitanje krajnje nelogično. Postoje dodaci raznih namena, i svi ne koriste iste. Preciziraj za šta ti tačno treba dodatak. Inače jedini dodaci koji svako treba da koristi (koji su verovatno i najviše zastupljeni) jesu dodaci za SEO optimizaciju (All-in-one SEO), Caching (WP Super Cache) i sl.
[ Stranger2 @ 06.11.2010. 11:37 ] @
Zanima me u wordpressu kako se izvodi sledece:
Da autor sadrzaja samo odabere odgovarajuca mesta za banere i da oznaci nekim tagom ta mesta. Na primer tagom [reklama] ili <!--reklama--->
A onda pri prikazu stranice korisnicima da umesto tih oznaka bude prikazan baner.
?

(Meni to najpre trba za druapl ali bas me zanima kako se to izvodi u wordpressu jer sam video blogove kod kojih je to reseno. To pitanje mi je jako vazno, bez obzira o kojem cms-u se radi.)


[ DR83 @ 08.11.2010. 20:20 ] @
Da li je neko imao problema nakon instaliranja W3 Total Cache plugin-a?

Nakon instaliranja i aktiviranja, wp je poceo da mi zdere memoriju?

Nema bas neke logike ali nakon deaktiviranja ovog plugina, server je malo zivnuo ...
[ Stefan Jocic @ 12.11.2010. 00:11 ] @
Citat:
Nakon instaliranja i aktiviranja, wp je poceo da mi zdere memoriju?

Ja to nisam primetio, a koristim ga na nekoliko sajtova koji koriste WordPress. Mada moguće da se to dešava, ali samo u trenutku kada se osvežava cache. Ali ne verujem da se radi o nekom prevelikom opterećenju. Instaliraj dodatak "WP Memory" pa isprobaj da vidiš koliko ti memorije zauzme kada ti je W3 Total Cache aktiviran.
[ speceps @ 29.11.2010. 19:57 ] @
Pozz svima,
Obisao sam forume i forume i nisam nasao odgovor, tako da je ovo pitanje samo za one iskusne.
Imam WP blog na www.sajt.com. Hocu da ga prebacim na www.sajt.com/subfolder .
Sta treba da mu uradim, doteram da bi to bilo kako treba. Uradio sam copy/paste fajlova, i znaci, sta jos treba da nastelujem da bi to funkcionisalo kako treba?
;)
Pozz
[ Stefan Jocic @ 02.12.2010. 03:17 ] @
Dodaj
Code (php):
define('RELOCATE',true);

iza poslednjeg define reda u /wp-config.php i uloguj se preko /wp-login.php. Naravno pre toga isključi sve dodatke, a posle ovoga očisti i bazu od stare adrese.
[ Marin__ @ 19.12.2010. 18:14 ] @
Pozdrav,
Ako neko moze da mi pomogne i dadne savjet oko ovoga jako bih bio zahvalan!
Ovako, imam sat sajt.com na kome se nalazi ova tema http://www.elegantthemes.com/preview/ElegantEstate/
Na sajtu se nalaze nekretnine odnosno stanovi. Ono sto trebam jeste da kad se otvori sajt sajt.com da se ponude dva linka: STANOVI i KUCE.
Oba trebaju isto da izgledaju (header, footer ista tema) osim sto ce mi na jednom pokazivat postove za stanove (kao i menu za stanove) a na drugom
samo kuce. Znaci fakticki isti sajt samo sa razlicitim sadrzajem i linkovima. Naravno, ja bih mogao instalirat 2 odvojena wordpress sajt u sajt.com/kuce i sajt.com/stanovi pa sa sajt.com linkovat na ta dva. Ali onda ako promijenim npr boju na jednom sajtu, moram to opet radit na drugom. Da li neko ima ideju kako to izvest da mi prikazuje isti sajt samo druge postove za kuce i stanove, kao i drugi menu zavisno da li se odaberu kuce ili stanovi? Svjestan sam da moram mjenjat code same teme, ali ne bih volio da moram mjenjat i egine odnosno code samog wordpress-a to se ne bi trebalo mjenjat.

Ne trazim da mi niko odradi posao, vec samo da mi dadne savjet kako to najjednostavnije izvesti
Hvala puno!
[ Ljubiša Begović @ 19.12.2010. 19:36 ] @
U WordPress 3 je integrisana opcija Multi Site. Samo treba da se aktivira. Proguglaj malo, recimo "enable multisite wordpress 3", ili slično.... Naći ćeš ono što ti treba.
Šteta što ta tema nije podešena za Custom post type.
[ Marin__ @ 19.12.2010. 20:46 ] @
Mislim da nije bas to, to sto si mi rekao. Kako vidim ovdje Multi Site je opcija da dodas vise sajtova koje mozes uredjivati preko jednog dashboard-a. Meni samo treba da je sajt isti samo da se razlikuju postovi (da na stanovima prikazuje post za stanove a za kuce postove za kuce) i drugaciji meni. Znaci, npr. header sa banerom treba biti isti, i kad na jednom mjestu promjenim header, da se promjeni na oba sajta. Kako mislis da ova tema ne podrzava Custom post type? Na sta mislis, jer dosta toga podrzava. Ali nije ni bitno ako ne podrzava, ja cu iskodirat sta god treba samo nemam ideju kako da to izvedem.
[ Ljubiša Begović @ 19.12.2010. 21:30 ] @
Zato sam i rekao da je šteta što ta wp tema nije prilagođena za custom post type, iliti custom content.
U tom slučaju bi mogao dobiti to što hoćeš. U WP standardno imaš nekoliko vrsta sadržaja, klasične stranice, blog postovi, attachments. U WP 3, zahvaljujući custom post types opciji možeš da dodaš vrstu sadržaja koju god želiš, filmove, knjige, audio, događaje, oglase, itd... U konkretnoj temi sve se objavljuje kao standardni blog post, i stranice.
Ti možeš da kreiraš npr sadržaj stanovi, i sadržaj kuće, i da tu prilagodiš na koji način i sa kojim opcijama i poljima će se pojavljivati jedan i drugi sadržaj, na istoj temi. Dakle, svakom tipu sadržaja možeš dodeliti konkretna posebna polja i specifičan taxonomy. I na tom sajtu možeš imati i klasičan blog. Kao što imaš one stavke kod dodavanja blog postova, isto tako bi imao za svaku posebnu vrstu sadržaja.
To možeš uraditi ili preko pluginova (treba ti dva) ili da iskodiraš ako znaš php. Imaš tutorijala dosta...
http://www.google.com/#sclient...;pbx=1&fp=9bef8cda26d1a6ec
[ Marin__ @ 20.12.2010. 09:01 ] @
Kako vidim, nema potrebe za tim jer on meni fakticki instalira novi sajt. Ja sad mogu da dodajem nove postove posebno za stanove koji se nece prikazivati u kuce jer je to novi sajt sve novo. Jedino sto dijeli je tema odnosno fajlovi teme. Ali recimo kada dodam widget links ili ne znam recimo kalendar na svoj primarni sajt, to nece biti vidiljivo na drugom sajtu. Isto tako, page-ove (koji su mi u meni-u) ne vidim na drugom sajtu (one page-ove sa primarnog sajta). Sto znaci ako imam link u headeru na prvom sajtu "O nama" (sto bi trebalo biti isto i na drugom sajtu) taj page na drugom sajtu uopce ne postoji, ne moze da ga na neki nacin share-uje. Vjerujem da se i ovo moze rijesiti jer je mocno ovo sa Multi site, imas li ideju kako? Hvala!
[ Ljubiša Begović @ 20.12.2010. 14:09 ] @
Verovatno postoji način da se to reši, mislim bilo bi logično. Ako si se odlučio za multisite, možda da pogledaš ovaj plugin:
YD Network-wide Options
[ Marin__ @ 20.12.2010. 15:56 ] @
Prije pola sata sam bas taj plugin pronasao i instalirao :-D. Mocan je ima sve, medjutim sad sam skontao da je moj problem malo slozeniji. Naime, skontao sam kako jedan menu koristit na svim sajtovima (znaci kad promjenis menu na jendom mjestu mjenja se na svim sajtovima) ali problem su linkovi na tom meni-u odnosno page-ovi koji se nalaze u meni-u. Onda ce me on uvijek prebacit na npr. www.sajt.com/stanovi/prvilink iako sam ja npr na www.sajt.com/kuce. Ne moze da mi "ucita" samo page sa tog linka, vec ucita sve, ode na drugi URL, sto je i logicno. Meni bi trebalo da on samo ucita page kao page na tom mom nekom drugom sajtu, a page bi bio na prvom sajtu, a ne da me prebaci skroz na drugi link. Sad menu vise nije ni bitan, mogu ja dodat poseban manu rucno za svaki sajt nije problem, al problem su linkovi na tom menu-u. Jednostavno, ako imam link "O nama" hocu da mi svi sajtovi llinkaju na taj link. Ali da u okviru svog sajta (koji je svaki razlicit npr stanovi i kuce) ostane sve isto samo sto ce prikazat page "O nama".
[ Milan Kragujevic @ 20.12.2010. 23:06 ] @
Pozdrav!
Ne radi mi logovanje na wordpress...
Normalno se ulogujem,budem na admin panelu neki pola sata,i onda me izloguje.
Kada ponovo pokušam da se logujem neće da radi...
Nema poruke o greššci,niti se trese prozor... ništa...
kao i onaj problem sa elitesecurity kada nije radilo logovanje,a nema poruke o gresci...
Međutim,kada kliknem na Forgot password,resetujem lozinku,radi!!! (ali do sledećih pola sata... )
[ infobiz @ 21.12.2010. 13:20 ] @
Kako deinstalirati wordpress u potpunosti. Nigde nisam nasao opciju uninstall. Igrao sam se programera :) sa jednom temom, probao da nesto menjam i sada se sve zivo pomesalo i ne lici ninasta, pa sam skontao da je bolje da sve obrisem i krenem iz pocetka. Znaci zelim da potpuno deinstaliram sve, kao kada se formatizuje hard disk.
[ Stefan Jocic @ 21.12.2010. 14:34 ] @
Preko FTP-a obrišeš sve WP fajlove i obrišeš bazu preko kontrolnog panela hostinga.
[ deki77 @ 21.12.2010. 14:35 ] @
u root servera pa brisi
ili u CP odaberi File Manager
odaberi domain koji zelis da menjas/brises
[ virtualVoid @ 22.12.2010. 14:22 ] @
Problem: prikaz nasih slova nakon updatea na 3.0.3

Prije updatea, dovoljno je bilo komentarisati u wp-config.php
Code:
/** Database Charset to use in creating database tables. */
//define('DB_CHARSET', 'utf8');

/** The Database Collate type. Don't change this if in doubt. */
//define('DB_COLLATE', ''); 

i slova bi se fino prikazivala.

U novoj verziji WP-a, savjetovano je da se samo prepravi charset u utf-8 (tj. da se doda minus)
Code:
/** Database Charset to use in creating database tables. */
define('DB_CHARSET', 'utf-8');

Ni ovo nije pomoglo. Zatim sam primijetio da su sve tabele prebacene u swedish character set i onda sam rucno promijenio u utf8 (general_ci) bazu, sve tabele u njoj u sve kolone u tabelama. Ni ovo nije pomoglo.

Onda sam uzeo testirati sto se dogadja s nasim znakovima od upisa u WP-a do pohranjivanja u bazu i nazad na display.
1. u post upisem nasa slova č,ć,ž
2. u bazi se pohrane kao č ć ž
3. u wordpressu se prikazu kao � ć ž
4. naslov posta pravilno ispise znakove!!!!! samo u tijelu posta znakovi se prikazu ovako.
5. u bazi promijenim ove utf8 simbole u č,ć,ž
6. u wordpressu se oni prikazu kao ? ? ž (samo se prikazuju slova š i ž)

U reading dijelu, character set je namjesten na default - UTF-8.

Moze li mi iko pomoci da dobijem prikaz nasih slova? Ostao sam bez ideja? :( :(
[ virtualVoid @ 24.12.2010. 10:30 ] @
Nema nikoga sa ovakvim problemom?????????
[ glumerys @ 02.01.2011. 15:42 ] @
Koristim temu Original Premium News na svom WP blogu. Kada kliknem na neku od kategorija prikazuju mi se svi postovi onako u celosti imam pitanje dali je moguce da se skrati da stoji mala slika malo tekste sa opcijom procitaj vise ( Read more, Continue Reading )

Drugo pitanje, prilikom objavljivanja posta od svake slike koju smesta na ...wp-content/uploads/2010/12/... napravi mi vise slika razlicite rezolucije, zanima me dali to tako mora.

Hvala
[ sholastik @ 12.01.2011. 07:38 ] @
Nisam video tu temu, ali pretpostavljam da u odgovarajućem fajlu archives.php izraz the_content() samo treba zameniti sa the_excerpt().
[ glumerys @ 12.01.2011. 16:39 ] @
rešeno

hvala @sholastik
[ bokivaol @ 15.01.2011. 16:36 ] @
Zdravo drugari,
Kako izvrsiti preraspored postova u WP. Probao sam dosta pluginova i pokusao sam sa promenom datuma, ali nista od zadatih uslova nije radilo. Da li bi mogao neko da mi pomogne oko ovoga. Hteo bih da pomerim neki post gore ili dole u okviru neke kategorije.
[ Milan Kragujevic @ 15.01.2011. 20:13 ] @
Ljud,ima problem !!!!
HITNO JE !!!!
Od kako sam prešao na novi server,non stop dobija movu poruku kada pokušam da pristupim back-end delu sajta,a front-end radi super!
Evo poruke : Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 8192 bytes) in /home/milankra/public_html/wp-admin/admin.php on line 93
a evo i linka http://milankragujevic.iz.rs/wp-admin/
ps.Radi deo za logovanje,ali kada unesim podatke počne da izbacuje grešku...
Ne,naravno,nisam na besplatnom hostingu
[ zlopi @ 15.01.2011. 20:30 ] @
@Milan Kragujevic

http://wordpress.org/support/t...-of-33554432-bytes-exhausted-2

7. post

"go to your webhosting
edit wp-settings.php [32M to 64M]" Probaj to...
[ BrainDemage @ 15.01.2011. 21:24 ] @
Planiram da napravim wordpress blog. Medjutim,imam dilemu,da li je u redu da postovi budu na spskom jeziku,a sve ostalo na engleskom?
[ Miroslav Ćurčić @ 15.01.2011. 21:45 ] @
nije
[ Stefan Jocic @ 15.01.2011. 21:45 ] @
@Milan Kragujevic

Rešenje koje ti je preporučuo zlopi nije dobro, jer ukoliko tvoj blog u nekom trenutku povuče tu količinu ram memorije, tvoj hosting provajder će ti suspendovati nalog. Rešenje je da nađeš uzrok problema. Verovatno koristiš neki plugin koji vuče više memorije nego što bi trebalo. Proveri to.
[ BrainDemage @ 15.01.2011. 21:58 ] @
Citat:

Moze neki link,kako bih saznao malo vise o toj temi?
[ Milan Kragujevic @ 15.01.2011. 22:20 ] @
@Stefan Jocic - Jeste plugin,i to WP Super Cache!!!
Hvala!
[ BrainDemage @ 15.01.2011. 23:34 ] @
Da li neko zna koju wordpress temu da instaliram,a da je nalik ovoj joomla temi ? Naisao sam na ovu,ali me zanima da li mogu da priladim background,boje i ostale detalje prema mojim potrebama?
[ Stefan Jocic @ 16.01.2011. 01:07 ] @
Citat:
Naisao sam na ovu,ali me zanima da li mogu da priladim background,boje i ostale detalje prema mojim potrebama?

Naravno da možeš. Kada skineš tu temu sa WP sajta, pronađi unutar arhive style.css i odatle možeš menjati boje, pozadinske slike i sl.
[ dragancesu @ 16.01.2011. 08:24 ] @
A imas i programe kao http://www.artisteer.com/

ali nije free
[ BrainDemage @ 16.01.2011. 10:56 ] @
@dragancesu, @Stefan Jocic

Hvala!
[ sholastik @ 16.01.2011. 16:38 ] @
Za srpski Wordpress, izvor je ovde: sr.wordpress.org.
Podrazumevano na ćirilici, a može se postaviti i latinica.
Naši formati datuma, vremena, sistemskih poruka...
Jedino što ćeš verovatno morati da se potrudiš oko prevoda teme, ali to je drugo pitanje.
[ alfa-pro @ 17.01.2011. 15:32 ] @
Pozdrav, imam problem sa WP-om instalirao sam novi template i posle svakog submita(postavljanja komentara, dodavanja posta) bilo kakve akcije kada stisnem dugme SUBMIT on me odvede na blank-page. Prazna strana totalno a sacuva sva podesavanja... DOk da default temi radi sve normalno.. Verovatno je do teme koju sam instalirao pa ako moze pomoc ko se razume da mi pojasni gde sta da trazim u vezi ovog problema...

Radim direktno na serveru i imam taj problem jedino tu... DOk na localhostu sve radi savrseno
Unapred Hvala!!!
[ Stefan Jocic @ 17.01.2011. 21:32 ] @
Moguće da je do teme, ali i do servera. Probaj ako možeš na nekom drugom serveru. Inače o kojoj se temi radi, da probamo da rešimo problem?
[ alfa-pro @ 18.01.2011. 02:29 ] @
Pokusao sam dosta i googlao sam dosta nasao sam dosta blank-page problema i nisam uspeo da fixiram....

http://www.smashingmagazine.co...ge-and-blues-wordpress-themes/
Ova plava BLUES
[ Stefan Jocic @ 18.01.2011. 03:37 ] @
Probao. Sve je u redu - tema savršeno funkcioniše, čak sam joj i kod pregledao (vezan za šablon komentara i njihovih prikaza). Da li možda imaš uključen captcha ili neki drugi spam preventing dodatak za komentare?
[ alfa-pro @ 18.01.2011. 12:38 ] @
Vidi ovako na lokalu savrseno radi. Dok na serveru bilo koji upit (query) probam da posaljem on me baca na blank ali sacuva sve to. Gledao sam detaljno kod teme a i wp-comment-post.php nisam uspeo... Znaci na serveru bilo koji upit da zadam odma me vodi na blank ne razumem vise u cemu bi mogao problem da bude. Sve ostale teme rade super, gledao sam da tema nije radjena za stariju verziju wp-a pa sam guglao da vidim sve izmene kroz verzije koje su dolazile da tu nesto ne stima... Jok nista od toga, jedino mi ostaje da je napravim sam da odvojim jedno 5h i ispisem novi kod funkcije istale stavke za template...
[ spezia @ 19.01.2011. 18:02 ] @

Imam sledeci problem: Potrebno je da se korisnik pretplati na godinu dana ili samo ako kupi poslednji broj casopisa.
Ima li nesto slicno za ovu namenu od raspolozivih plugina
[ spezia @ 20.01.2011. 22:51 ] @
Na koji način mogu da podesim moj glavni meni... Konkretno ako napravim novu stranicu, ona se automatski pojavi u glavnom meniju, a ja recimo to ne želim... Išao sam u podešavanja Menus ali tamo iѕgleda mogu samo da pravim novi meni... Znači gde mogu da kontrolišem šta će sve stajati u glavnom meniju?
[ sholastik @ 21.01.2011. 05:45 ] @
Obično u header.php treba editovati jednu liniju, tamo gde stoji <?php wp_list_pages(); ?> ili slično, izmeni u <<?php wp_list_pages('exclude=2,3'); ?> gde su 1, 2, 3 ID stranica koje želiš da isključiš iz menija.

Ili dodatak: http://wordpress.org/extend/plugins/exclude-pages/
[ alfa-pro @ 24.01.2011. 10:28 ] @
Pitanje u vezi prikaza slova. Sajt je na srpskom i sada da se ne bi smarao da menjam celokupni kod da bi dobio slova sa kvrzicama jel postoji neki plugin ili nesto slicno tome... ČĆŠĐ ili cu ipak morati sve do detalja da promeni.
[ blogdoksirekoblog @ 28.01.2011. 17:06 ] @
Instaliraj "wordpress.com stats" plagin koji ce ti dati podatke koje zelis. pojavice se poseban link u okviru dashboard odeljka. sve sto ti je ppotrebno za instalaciju je API Akismet kljuc.
Pozz
[ blogdoksirekoblog @ 28.01.2011. 18:11 ] @
U srpskoj verziji WP-a iskopiraj iz wp-content/plugins srlatin.php u svoj wp-content/plugins na serveru i aktiviraj plagin.
pozz
[ glumerys @ 04.02.2011. 15:43 ] @
Problem sa kategorijama na blogu.

Kada klikne na kategoriju prikazu mi se postovi a kad zelim pogledati starije postove kliknem na « Older Entries i dobijem odgovor da trazena stranica nepostoji.

http://www.********.com/category/*******/page/2/

''Sorry, the page your requested could not be found, or no longer exists.''


Znali neko kako da resim problem....................unapred hvala.

[ blogdoksirekoblog @ 09.02.2011. 17:08 ] @
@glumerys

koliko ti se postova prikaže na stranici posle klika na kategorije? koliko imaš postova u okviru kategorije?

pozz
Alek
[ Miro Spiro @ 09.02.2011. 21:16 ] @
Pozdrav svima imam sljedeci problem.


Hocu da instaliram wordpress lokalno na računar da bi mogao bez straha po server i "pravu " stranu da radim promjene na samoj stranici.

Nakon neuspjelih instalacija MySQL-a i ručno instaliranih PHP i Apache probao sam sa XAMPP-om ( vec sam jednom probao i nije se htio da instalira jednostavno ne moze da pokrene ili Apache ili MySQL, OS je windows 7 64 bita)

Dao sam mu jos jednom sansu i PRORADILO je u test.php-u vidio je i mysql kojeg pri rucnoj instalaciji nije vidio.

Ja sav sretan skinem wordpress otpakujem ga i stavim ga u folder htdocs ( u folder web) izvršim promjenu wordpress install fajla u phpmyadmin napravim wordpress bazu unesem korisnika ,pasword ,username i te podatke unesem i u install fajl wordpresa.Pokrenem instalaciju preko browsera i izbaci mi da ne mogu da se konektujem na bazu zbog problema sa paswordom , username-om ili localhostom odnosno da je server down.

Pokusao sam da vidim da li MySQL radi iako mi XAMPP pokazuje da radi pomocu putty-a i izbaci mi sljedecu poruku prilikom telnet localhost 3306

connection closed by remote host
u konzoli packets out of order

pitanje je sta sada da li da pokusam reinstalaciju XAMPP-a ili nesto slicno jer koliko vidim problem je u MySQL-u ( pasword username i localhost su ispravni).

Strah me da sad opet radim reinstalaciju XAMPP-a jer se bojim da se nece opet instalirati odnosno da ce zezati a evo proradio je nakon reinstalacije racunara na frisak windows.

Pokusavam da ovo skontam vec skoro godinu dana ali evo bez uspjeha.

Unaprijed hvala.
[ glumerys @ 09.02.2011. 22:03 ] @
Citat:
blogdoksirekoblog: @glumerys

koliko ti se postova prikaže na stranici posle klika na kategorije? koliko imaš postova u okviru kategorije?

pozz
Alek


sajt je star mesec dana tako da ima 30 postova, u jednoj kategoriji imam 9, namestio sam u opciama da mi prikazuje 10 tako da za sada nemam « Older Entries al kako sajt bude rastao javi ce mi se ponovo taj problem. probao sam resiti problem sa Category fix al bezuspesno
[ blogdoksirekoblog @ 09.02.2011. 23:28 ] @
@glumerys

Da li si probao da smanjis prikaz na 5 i vidis da li dobijas istu poruku kada udjes na tu kategoriju koja ima 9 postova?
pozz
[ spezia @ 10.02.2011. 13:33 ] @
Imam problem sa prikazivanjem datuma posta: kako klasičnog tipa tako i za custom post type.
Tacnije iznad svakog posta imam datum dotičnog. Napravio sam i "custom post type", tako da i tu listam postove u templejtu. Čudno je što se negde pojavi datum a negde ne .. Neznam po kom osnovu vrši selekciju. npr. Prva dva posta ima, zatim treći nema itd.
Ili taj treći koji se ne vidi u listi kada se klikne na njega i ode u single templejt tamo se pojavi datum, što znači da ga ima.
Datume obično pozivam ovako
the_date();
Da li neko ima ideju u čemu bi bio problem...?? Da dodam da su svi postovi "publish".
[ sholastik @ 10.02.2011. 21:38 ] @
Da nema tu neki dodatak pre loop-a koji uslovljava različit prikaz prva dva posta?
Pošalji nam segment koda index.php ili category.php, ovako napamet je teško dati odgovor.
[ spezia @ 11.02.2011. 12:21 ] @
Ovako, za sada sam rešio pomoću:

Code:
echo get_the_date()


Jel može neko da mi protumači ovo sa njihove zvanične dokumentacije

Citat:
Unlike the_date() this tag will always return the date. Modify output with 'get_the_date' filter.


Jel to the_date funkcija radi sa nekim restrikcijama ?
[ sholastik @ 12.02.2011. 11:01 ] @
zar ne ide prikaz datuma sa <?php the_time(); >
[ spezia @ 13.02.2011. 08:53 ] @
Pa sad...A sta onda fali onom mom gore kodu? Cemu onda sluzi funkcija the_date() / get_the_date()?? Mislim da samo ime logicki govori sta treba da vrati.

[ sholastik @ 13.02.2011. 12:54 ] @
imena su konvencije, plod dogovora, ko se oslanja na tu vrstu logike, može da zaluta.

a wp codex kaže,
the_date() prikazuje vrednost samo ako se datum razlikuje od datuma prethodnog članka.
the_time() uvek prikazuje vrednost.
[ zlopi @ 13.02.2011. 17:39 ] @
Pozdrav!
Samo da potvrdim, zelim prebaciti s jednog hostinga i domena na drugi wp sajt, potrebno je backup-ovati bazu, exportovati je na novi hosting, prekopirati sve WP fajlove i promeniti URI i URL na starom sajtu u admin delu. Ispravite me molim vas ako gresim. :)
[ glumerys @ 13.02.2011. 22:04 ] @
@blogdoksirekoblog

probao sam

nema promena
[ deedee5 @ 16.02.2011. 16:33 ] @
Trazio ali u sustini ne znam sta, ne znam kako da trazim :)
Jel bi hteo neko da mi pomogne kako da upisem Site Title i Taglin da se ne vidi u Header
a da i dalje imaju istu funkciju, sta smem da obrisem a sta ne???
I kako da dodam meta name="keywords"???
Svasta sam probao ali ne valja tj. nema nikakvu ulogu, ne radi.
Hteo bih da google moze da pokaze opis sajta onako kako sto stoji u opisu
a ne da vuce reci iz postova kako stigne.
Pozzzz....
[ blogdoksirekoblog @ 16.02.2011. 22:31 ] @
@deedee5,
koju platformu za blog ili veb sajt koristiš?
pozz
Alek
[ deedee5 @ 16.02.2011. 22:40 ] @
Citat:
blogdoksirekoblog: @deedee5,
koju platformu za blog ili veb sajt koristiš?
pozz
Alek


Wordpress, tema je modmat:
http://wordpress.org/extend/themes/modmat
[ blogdoksirekoblog @ 16.02.2011. 23:11 ] @
@deedee5,

predlazem ti da procitas ovaj post:

http://www.blogdoksirekoblog.c...ja-all-in-one-seo-pack-plagin/

i saynas kako to mozes uraditi i na svom blogu a tice se tvog pitanja.

Pozz
Alek
[ deedee5 @ 16.02.2011. 23:47 ] @
Citat:
blogdoksirekoblog: @deedee5,

predlazem ti da procitas ovaj post:

http://www.blogdoksirekoblog.c...ja-all-in-one-seo-pack-plagin/

i saynas kako to mozes uraditi i na svom blogu a tice se tvog pitanja.

Pozz
Alek


Probam pa se javljam kada google prodje sledeci krug, moram da vidim da li sam dobro podesio... :)
Puno hvala.
Pozzzz.....
[ matijalukic @ 18.02.2011. 15:55 ] @
treba mi iz wordpress-a plugin za thumb-ove, tj na pocetnoj strani pre teksta i treba mi neki dobar plugin za dobro prikazivanje koda
[ deedee5 @ 19.02.2011. 00:45 ] @
Citat:
blogdoksirekoblog: @deedee5,

predlazem ti da procitas ovaj post:

http://www.blogdoksirekoblog.c...ja-all-in-one-seo-pack-plagin/

i saynas kako to mozes uraditi i na svom blogu a tice se tvog pitanja.

Pozz
Alek


Radi!!!!
Hvala jos jednom!
Pozzzz...
[ Milan Kragujevic @ 23.02.2011. 00:05 ] @
Zbog žalbi posetioca kako ne mogu da unose e-mail (a i nikad nisam gledao tuđ imejl),rešio sam da ukloim tu mogućnost...
Hteo sam da polje zamenim sa sakrivem poljem koje ima vrednost [email protected] ...
Problem je u tome što umesto forme za komentare imam <?php comments_form(); ?>...
Znam da ta nova mogučnost u vordpresu >3.0 služi da se početnici ne bi zbunili hrpom koda,ali meni treba stara forma za komentare...
ps.Koristim TwentyTen
[ glumerys @ 23.02.2011. 15:42 ] @
Pročitao sam da google netoleriše dupliranje meta tagova.

E sad prilikom pravljenja posta u sklopu same teme ima mogućnost upisivanja post tags, koristim all in one seo pack za koji treba da unesem title, description, keywords...

Pitanje: dali sve da popunjavam ili nesto da izostavim, potreban mi je bilo kakav savet, predlog.

Hvala
[ blogdoksirekoblog @ 23.02.2011. 15:56 ] @
@glumerys,

poželjno je da ve popuniš u okviru all in one seo modula jer će se to što tu upišeš pojaviti na veb pretraživačima. povedi računa da ne dupliraš tagove i ključne reči i da upišeš samo one koji se odnose na objavljeni post - ovde ne važi pravilo "od viška glava ne boli"!
pozz,
alek
[ glumerys @ 23.02.2011. 16:41 ] @
Citat:
blogdoksirekoblog: @glumerys,

poželjno je da ve popuniš u okviru all in one seo modula jer će se to što tu upišeš pojaviti na veb pretraživačima. povedi računa da ne dupliraš tagove i ključne reči i da upišeš samo one koji se odnose na objavljeni post - ovde ne važi pravilo "od viška glava ne boli"!
pozz,
alek


Dali je bolje da ne popunjavam post tags a pri tom da all in one seo pack popunim u celosti ili mogu sve popunjavati pod uslovom da npr. jedne te iste reči ne unosim u sva polja
[ blogdoksirekoblog @ 23.02.2011. 18:31 ] @
@glumerys,

tagovi su "približnije" ključne reči i važne su za svaki post. pojavljuju se ispod svakog objavljenog posta i možeš ih posebno odvojiti na desnoj koloni u okviru "tag cloud" widgeta koje će posetiocu, kada klikne na neki od tagova otvoriti stranu sa svim relevantnim postovima. Keywords možeš imati više i njih upisuješ u delu koji je predviđen za njih u okviru AI1SEO pack-a vodeći računa da ne "prepišeš" već upisane tagove.

pozz
Alek
[ matijalukic @ 25.02.2011. 19:23 ] @
Treba mi neki widget da na pocetnoj stranici bude po jedan post iz svake kategorije.
[ snake_master @ 25.02.2011. 19:50 ] @
Ovaj plugin je ok, mozes da biras kategoriju i broj postova koji hoces iz nje da prikazes, takodje imas template uz pomoc kog kontrolises izgled boxa u kome se prikazuje post.

http://informationtakesover.co.uk/blog-in-blog-wordpress-plugin/
[ matijalukic @ 26.02.2011. 20:29 ] @
Hvala, ali ja opet imam problem sa wordpress-om. Bas mi je zaniljivo. Ne mogu se ulogujem u Cpanel Wordpress-a prikazuje mi poruku: Nemate dovoljna prava da pristupite ovoj strani. ne znam da li sam nesto obrisao cak sam i bazu podataka vise puta resetovao ali opet nece.
[ owim @ 05.03.2011. 08:00 ] @
Zdravo svima! Skroz sam nov u WordPress svetu, 1. marta sam "zvanicno" pustio svoj prvi blog: Naked Tech Truth.

Prosao sam brzo kroz celu ovu temu, naravno da imam dosta pitanja, ali puno toga sam uspesno resio u samoj WP zajednici. Jedna svar koja me trenutno "muci" opisana je na http://www.elitesecurity.org/p2825322

Medjutim, sada bih hteo da kazem kako je http://www.blogdoksirekoblog.com/ sjajna strana! Odusevio sam se jednostavnoscu pisanja, sjajnim dizajnom, i korisnim, nepretencioznim sadrzajem. Tek se spremam da je (is)citam.

Prvo sto cu da uradim je da instaliram All in One SEO pack i podesim prema upustvu sa sajta. O SEO-u ne znam nista (jos uvek).
Drugo, bio bi red da otvorim svoj domen, a ne da koristim WP subdomen. Medjutim, jos mi nista ne pada (pametno) na pamet, pa cu sacekati. (inace koristim free nalog na wordpress.COM).



Usput, moja stranica zvanicno je "pustena" u rad 1. marka bez reklamiranja, sem sto sam poslao par mejlova drugarima i postavio potpis na ES. Za 4 dana zabelezio sam 800 poseta! Da li je to puno/malo?



Koristici Dashboard: Site Stats, gledao sam odakle dolaze posetioci: sa ES-a (ocekivano), ali i FB, Twitter, Mobilni Svet, Benchmark Forum, SRBforum, Linkedin, Netvibes, pa cak i Google.rs. Odmah da napomenem, nemam FB i Twitter naloge. Da li ovo znaci da je neko sherovao neku vest i prosledio je dalje, jer ja nisam? Medjutim, share opciju uveo sam tek juce. Mozda su koristili permalink. Ne znam. Voleo bih da mi neko ovo objasni.

Kako vam se cini sajt i imate li neki komentar? :)

Veliko hvala, i pozdrav od WP pocetnika! :)
[ Stefan Jocic @ 05.03.2011. 08:16 ] @
Da, to znači da je neko delio linkove kada je video neki tvoj tekst (iako nema share dugmeta) ili jednostavno okačio link na neku specifičnu stranu. A onda neko drugi pregleda link, pa i on podeli i tako u krug. Pogotovu ako se radi o kvalitetnim tekstovima namenjenim širokoj grupi ljudi.

Što se tiče domena mislim da je to zaista dobra stvar za kreiranje indetiteta na internetu, i drugačije je kada imaš jedinstvenu adresu od nesto.wordpress.com . Tako poznaješ prepoznatljiv.

Anyway, dobrodošao u blogerski svet.

[ owim @ 05.03.2011. 09:03 ] @
Citat:
to znači da je neko delio linkove kada je video neki tvoj tekst (iako nema share dugmeta) ili jednostavno okačio link na neku specifičnu stranu. A onda neko drugi pregleda link, pa i on podeli i tako u krug. Pogotovu ako se radi o kvalitetnim tekstovima namenjenim širokoj grupi ljudi.

Hvala! Pretpostavio sam, ali nisam bio siguran.
Citat:
Što se tiče domena mislim da je to zaista dobra stvar za kreiranje indetiteta na internetu, i drugačije je kada imaš jedinstvenu adresu od nesto.wordpress.com . Tako poznaješ prepoznatljiv.

Ovo mi je potpuno jasno, ali nisam smislio "pametan" naziv domena, a to nije svar koja se promeni sa "Edit". Zapravo, "onako" sam poceo da blogujem, ali mi je jasno da treba da se fokusiram na jednu oblast. Uostalom, vec pravim "gresku", ceo blog mi je na srpskom, a naziv bloga na engleskom -- ne ide.

Drugar mi je rekao:
Citat:
Sto se tice tematike bloga, ako hoces da brendiras svoje ime i prezime pisi o svemu sto znas iz sto vise oblasti. Ako hoces da zauzmes neku oblast u kojoj ces poslovati, onda pisi samo o tome, cisto jos jedna smernica.
[ blogdoksirekoblog @ 05.03.2011. 10:15 ] @
@OWIM,

dobrodošao u blogosferu!

Hvala na komentaru koji si napisao u vezi mog bloga i drago mi je da si tamo naišao na korisne informacije.

Kao i u stvarnom životu, davanje imena firmi je jedan od najdelikatnijih delova započinjanja "biznisa" pa iz tog razloga ne moraš da žuriš, dok sa druge strane ne treba ni odugovlačiti jer ćete ljudi brzo upamtiti pod postojećim imenom, pa kasniji prelaz može stvoriti konfuziju.

Ako blog nazivaš po sebi, onda je izbor lak i jedino što treba otkriti je to da li je tvoje imeprezime.com slobodno. Jedan od najboljih primera ti je upravo StefanJocic.com jer se fokusirao na temu o kojoj zna mnogo (IT i web developmnet) i od koga svako može mnogo naučiti.

Ako ne želiš da se zove po tebi, predlažem ti da smisliš neko neuobičajeno ime koje će se lako pamtiti i koje će vremenom postati "brend" za sebe.

Pozdrav,
Alek
[ owim @ 05.03.2011. 14:56 ] @
^ Hvala svima na dobrodoslici u WP svet! :)

U svom prvom postu ovde ostavio sam link na problem koji imam, pa ako nekoga ne mrzi da pogleda http://www.elitesecurity.org/p2825322 bio bih zahvalan :).
[ Ivan Popov @ 11.03.2011. 10:43 ] @
Off topic,sto nema poseban forum za wp,ovako je sve zbrljano?
[ The Genius @ 14.03.2011. 23:26 ] @
Imam pitanje u vezi prelaska sa joomle na WP! Mnogo mi se svidjela jedna WP tema pa pomislih da predjem na WP i ako sam zavrsio sajt u joomlu. Sajt treba da bude gotov za nekoliko dana.
Sta mislite da li da predjem na WP, i da se tu radi na istu foru kao u joomlu? Ako je bas slicno onda da ga instaliram valjda mi nece trebat puno obuke ?:)
[ hjasko @ 15.03.2011. 10:43 ] @
Pozdrav !

Zanima me ova tema o Wordpressu pa sam je propratio te naučio dosta novosti.Postavio sam stranicu urađenu u wordpressu
(koristim WP3.1,tema je Andromeda,hosting 1and1.com) pa me zanimaju neke stvari koje nisam mogao sam riješiti:

1.Kako u single postu izbaciti Sidebar sa obje strane ili barem sa jedne kako bi se dobilo na širini u postu ? Trenutno je širina
posta cca 520 px a htjeo bih nekada u nekom postu da to bude i šire,radi ubacivanja recimo PDF-ova ili nekih drugih stvari ...
Pokušao sam koristiti plugin Custom post template ali ... hmmm.. jednostavno nisam uspio,ako sam pogodio pravi :-(

2.Na jednom američkom sajtu,zaboravih memorisati URL,sam vidio da je u WP temi ubačen neki plugin ili PHP skripta gdje se
časopis,urađen u PDF-u,mogao čitati na taj način da se pomoću kursora,tj. miša,stranica po stranica mogla okretati,poput paprirnih
časopisa ? Zna li neko o čemu se radi ?

3.Pošto trenutno je u toku rad na tri WP stranice (sve tri free of charge :-) tj. sve tri su bez plaćanja,čak domene i hosting ja
plaćam,ali ne žalim se) htjeo bih mišljenje koji mobile SW koristiti za java i symbian S60v3 telefone,kako bih mogao druge obučiti
u postavljanju postova radi pravovremenosti informacija (ovo pogotovo važi za sajt lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva
gdje bi se vrlo brzo postavljala informacija o intervenciji) ?

Trenutno su sve tri u toku izrade (najveći problem sadržaj tj. postovi kao članci),dok je jedna stranica ugledala "svjetlost dana"
tj.puštena je eksperimentalno,dok će zvaničnu promociju imati za neki dan (riječ je o www.ipaorasje.info ).


Hvala unaprijed !


HJasko
[ The Genius @ 16.03.2011. 17:32 ] @
Vec na prvom koraku problem :) Instalirao sam na lokalu WP i kad se logujem prvi put kao administrator sve normalno radi ali kad izadjem i pokusam ponovo da selogujem pritinnem LOGIN ali kao da ne postoji nista se ne desava?? Ponovo sam sve instalirao ali opet isto?
[ Stefan Jocic @ 16.03.2011. 22:11 ] @
Koje AMP rešenje koristiš? XAMPP, WAMP, nešto treće i koju verziju?
[ The Genius @ 16.03.2011. 22:18 ] @
Koristim XAMPP Windows 1.7.4 probat cu sjutra wamp server...
[ Stefan Jocic @ 16.03.2011. 22:41 ] @
Ne bi trebalo da imaš problema, pošto ja koristim XAMPP i to upravo 1.7.4. Jedino što mi pada na pamet jeste da ti browser blokira JS (ili neki njegov dodatak). Probaj drugim browser-om.
[ The Genius @ 16.03.2011. 23:00 ] @
Probao i sa jos nekoliko borwsera ali opet isto.
[ SouthSider @ 27.03.2011. 14:07 ] @
O cemu se radi:

Pomocu uputstva Stefana Jocica uspeo da uradim sve lepo na localhostu na svom racunaru.
Uzeo sam free domen i host na 000webhost.com,resio da se oprobam u stvaranju sajta i bloga.
Vec nekoliko dana pokusavam da na neki nacin postujem Wordpress na net i ne uspevam nikako!

Prva situacija/problem:
Napravio stranu uspesno na localhostu(svom racunaru),ali nikako nije htela da radi kada se prebaci na server pomocu FileZilla-e(blanko strana u browseru!)
Zatim pokusao da prebacim 'prazan' WP na server.Kada sam ukucao svoju web adresu dobijao sam prvo belu stranu sa natpisom
''Index of'' a ispod nje link ''wordpress'' -na njega kliknem i tek tada mi se otvarala prva strana mog sajta/bloga.
Mislim da je greska bila u tome sto sam u public_html stavio ceo folder wordpress a ne fajlove iz foldera.Resio sam da to promenim.

Druga situacija/problem:
Napravio sam novu MySql bazu na serveru i pomocu FileZilla-e prebacio fajlove iz WP-a u public_html folder(sem wp-config-sample.php fajla - Lynd tutorijal).
Usput sam odradio unosenje podataka(sifra,ime baze,password) u wp-config.php fajl po uputstvu sa Lynda tutorijala.
Sada kada ukucam adresu sajta u browser,dobijam skroz blanko stranu.Belo,nista!Nista se ne desava ni kada web adresi dodam nastavak wp-admin.
Inace u root folderu mi se nalaze sledece stavke:
-folder public_html
-fajl ftp.quota
-fajl DO NOT COPY HERE

Molim Vas neka neko pomogne...
Hvala!
[ sholastik @ 28.03.2011. 20:01 ] @
A da li si na serveru ispravno instalirao wordpress?
Možda je pitanje glupo, ali na osnovu tvog opisa rekao bih da si jednostavno prekopirao folder "wordpress" sa svog računara na server.
[ sholastik @ 28.03.2011. 20:11 ] @
A da li si na serveru ispravno instalirao wordpress?
Možda je pitanje glupo, ali na osnovu tvog opisa rekao bih da si jednostavno prekopirao folder "wordpress" sa svog računara na server.
[ sholastik @ 28.03.2011. 20:12 ] @
A da li si na serveru ispravno instalirao wordpress?
Možda je pitanje glupo, ali na osnovu tvog opisa rekao bih da si jednostavno prekopirao folder "wordpress" sa svog računara na server.
[ sholastik @ 28.03.2011. 20:12 ] @
A da li si na serveru ispravno instalirao wordpress?
Možda je pitanje glupo, ali na osnovu tvog opisa rekao bih da si jednostavno prekopirao folder "wordpress" sa svog računara na server.

*27.03.2011: izvinjavam se zbog ponovljenih poruka, dobijao sam izveštaj o greškama na serveru

[Ovu poruku je menjao sholastik dana 30.03.2011. u 07:23 GMT+1]
[ smoothwall @ 30.03.2011. 14:40 ] @
Pozdrav wordovci :)

Nov sam u WP pa me interesuje da li mogu da ugasim registraciju novih korisnika i postavljanje komentara na WP
znaci trebalo bi da od wp napravim nesto poput obicnog sajta :) znaci da li neki plugin treba da se instalira ili nesto slicno da ne bih imao korisnike na WP i komentare

UNAPRED HVALA !
[ sholastik @ 30.03.2011. 17:18 ] @
Naravno da može.
U meniju Settings/Discussion odštrikliraj "Allow people to post comments on new articles".
[ blogdoksirekoblog @ 30.03.2011. 17:25 ] @
Ovo što je napisao sholastik + u delu Settings/General odštrikliraš member/anyone can register

pozz
[ SouthSider @ 01.04.2011. 15:53 ] @
@ sholastik:
resio sam problem:
http://www.elitesecurity.org/t426043-0#2844413

Hvala na interesovanju.Pozdrav!
[ uabanke @ 07.04.2011. 00:06 ] @
Drugi put mi se dešava isti problem a ne znam zašto. Sajt je www.rumainfo.com i tu postoje kategorije kao recimo trgovina gde se nalazi baner jedne firme. Ranije kad se klikne na taj baner link vodi na stranicu sa podacima koji su uneti prilikom postavljanja slike a kako sam osvežio wordpress sa 3.11 i malo menjao opcije u "seo all in one" dodatku odjednom neće da vodi na link do te stranice sa podacima već vraća na istu stranicu (trgovina). Jel neko imao sličan problem ili neko možda pretpostavlja šta bi mogao biti problem. Pregledao sam sva podešavanja i sve mi je isto kao i na localhostu gde sve radi kako treba.
[ spezia @ 23.04.2011. 10:17 ] @
Da li postoji neki plugin koji dodaje dodatna polja u formi pri registrovanju korisnika... Na primer trebala bi mi dodatna polja kao sto je br. telefona, adresa...
Mozda jos neka. Naravno to bi prosirilo tabelu wp_users.
Nesto korisno nisam mogao da nadjem.
[ sholastik @ 25.04.2011. 17:12 ] @
Sa jednog od sajtova koje najradije posećujem (http://wordpress.stackexchange.com), da ne prevodim:

Add Custom User Profile Fields

Place the code below into your functions.php file to add custom user profile fields. Edit or add lines as you see fit.

Remember not to remove the line: return $contactmethods; otherwise this won't work.

// CUSTOM USER PROFILE FIELDS
function my_custom_userfields( $contactmethods ) {

// ADD CONTACT CUSTOM FIELDS
$contactmethods['contact_phone_office'] = 'Office Phone';
$contactmethods['contact_phone_mobile'] = 'Mobile Phone';
$contactmethods['contact_office_fax'] = 'Office Fax';

// ADD ADDRESS CUSTOM FIELDS
$contactmethods['address_line_1'] = 'Address Line 1';
$contactmethods['address_line_2'] = 'Address Line 2 (optional)';
$contactmethods['address_city'] = 'City';
$contactmethods['address_state'] = 'State';
$contactmethods['address_zipcode'] = 'Zipcode';
return $contactmethods;
}
add_filter('user_contactmethods','my_custom_userfields',10,1);

To display custom fields you can use one of the two methods listed below.

Option 1:

the_author_meta('facebook', $current_author->ID)

Option 2:

<?php $current_author = get_userdata(get_query_var('author')); ?>
<p><a href="<?php echo esc_url($current_author->contact_phone_office);?>" title="office_phone"> Office Phone</a></p>
[ spezia @ 26.04.2011. 12:04 ] @
Tnx za ovo. Bas je korisno.
[ owim @ 27.04.2011. 05:52 ] @
Poruka za moderatora: WordPress je velika tema i mislim da zaslužuje svoj podforum, umesto što je sve strpano u istu temu. Ima lišanse da se to ostvari?

Neka pitanja su vezana za wp.COM, neka za wp.ORG, neka za specifično hostovanje, itd. Mislim da Wordpress to zaslužuje.
[ spezia @ 27.04.2011. 14:03 ] @
Podrzavam predlog...
[ snake_master @ 27.04.2011. 14:17 ] @
podrzavam i ja...
[ glumerys @ 21.05.2011. 17:36 ] @
Imam problem sa WP Post Thumbnail pluginom, podesim to sve po upuctvu i nista,
da na pomenem da sam probao gomilu slicnih plaginova, pa ako neko ima neki predlog kako da mi se prikazu slike na ovoj temi
hvala
[ Davor Stanković @ 07.06.2011. 21:46 ] @
Pozdrav raja...

Imam problema sa slovom Č u wordpressu... Ć,Š,Ž, Dž se uredno prikazuju.

utf_general_ci je baza podataka.
Utf-8 je podeseno u samom wordpressu. Tu sam takodje probao sa ISO 8859-16, no nisam nista rijesio?

Hvala.

P.S. U glavnom, header meniju se Č prikazuje, ali ne i u postu/excerptu na pocetnoj stranici.... Odnosno, u top meniju Č prikazan, a kad kliknem da se sad otvori taj članak, Č naravno nije prikazan kako treba, dok Š recimo jeste.









[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 07.06.2011. u 23:54 GMT+1]
[ Stefan Jocic @ 14.06.2011. 23:41 ] @
Otvori fajlove teme i ponovo ih zabeleži sa enkodovanjem "UTF-8 without BOM". To možeš najlakše uz pomoč Notepad++, koji je besplatan.
[ Davor Stanković @ 15.06.2011. 23:00 ] @
Stefane, nisam rijesio sa tim problem... :(

Ne mogu nikako da shvatim u cemu je problem.

Top meni: Čep, Šolja, Šišmiš,....

Sve se prikazuje. Kad kliknem na Čep i otvori se page (ne post, vec page) u vrhu, u naslovu, stoji samo EP... Č nema. Dok recimo kliknem Šolja, otvori se nova stranica, title u vrhu te stranice je regularno prikazan, dakle Šolja.

Ne mogu da shvatim problem ni u css-u, ni u samom php-u...
[ Stefan Jocic @ 23.06.2011. 18:44 ] @
Ako ti nije problem ostavi link do sajta na kome se to dešava.
[ Milan Kragujevic @ 24.06.2011. 23:07 ] @
Mislim da znam rešenje...
Jel koristiš Cufon ili CSS3font-face ili Sifr ili bilo koji custom font..
postoje fontovi koji ne podržavaju čćžđ a podržavaju š...
[ Davor Stanković @ 24.06.2011. 23:25 ] @
Dobio sam slicne savjete od Stefana, takodje je on spominjao cufon :) , tako da je vjerovatno u tome problematika...

Hvala na odgovoru.

P.S. Neće samo Č, ostalo sve fercera...
[ radmilod @ 06.07.2011. 14:32 ] @
Nisam najsigurniji da je za ovu temu, ali !
Na sajtu Agencije za zastitu zivotne sredine postavljeni su rezultati Automatskih mernih stanica za pracenje kvaliteta vazduha u dvadesetak gradova u Srbiji.
Mere se odredjeni parametri i ispod oznake parametra je rezultat merenja.
Taj rezultat (broj) je istovremeno i link koji, kada se otvori, daje graficki prikaz rezultata u odredjenom periodu.
Moje pitanje je da li je moguce otvaranje linkova automatski po odredjenoj frekvenciji od oko 2- 3 minuta, bez kliktanja na link
Unapred hvala svima!
[ Davor Stanković @ 09.07.2011. 15:41 ] @
Da li postoji plugin (mora da je neko ovo smislio vec :)) koji bi efikasno prikazivao vijesti/novosti/recenice koje ja odaberem u donjem, ili gornjem dijelu ekrana, ali da bude prikazano na slican nacin kao ovo oglasavanje u gmail-u na dnu ekrana, tj. da bude fiksirano za ekran?
Ja te oglase prebacujem lijevo-desno i to je ono sto meni treba!

Hvala unaprijed!



[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 09.07.2011. u 17:12 GMT+1]
[ Davor Stanković @ 09.07.2011. 18:42 ] @
"Hello bar" je recimo okvir koji mi je potreban, samo jos da ima vise opcija (lijevo-desno, za veci broj vijesti koje bih tu napisao)...
[ delta7 @ 24.07.2011. 13:50 ] @
Potrebna mi je mala pomoc oko naziva linkova/postova na wordpresu.

Nedavno sam izgubio hosting, ali su neki linkovi i dalje ostali cachirani u googlu. Promijenio hosting, uspio sam napraviti back-up i za sada sve fino funkcionise. Ono sto bi zelio da novi posts i pages imaju isti nastavak.

Nekada je izgledalo ovako: www/.../trgovinski-deficit-400-000-eura/
Danas: www/.../?page_id=69

U permalinks opcijama imam sljedeci mogucnosti, i cini mi se da ne odgovaraju:

Permalink Settings:

/?p=123
/2011/07/24/sample-post/
/2011/07/sample-post/
/archives/123
i Custom Structure ____


Hvala

[ Milan Kragujevic @ 24.07.2011. 13:59 ] @
pod custom structure stavi %postname%/
[ greskac @ 05.08.2011. 15:34 ] @
Postoji li neko dobre volje ko bi mi ucinio ogromnu uslugu?

Zelim odavno da instaliram WP ali ne uspevam nikako, imam neke registrovane free domene, imam pristup PTP-u ali nikako da instaliram WP, imaju tu autoinstaller skripte za WP ali bude na engleskom a ja zelim da bude na Srpskom.

Ako je neko voljan da mi ucini uslugu i instalira mi WP bio bih veoma zahvalan, dacu toj osobi sve podatke od hosta pa.. ja sam pogubio zivce odavno na ovo. Nisam pocetnik u web dizajnu ali ovo ne mogu nikako da uspem, razumem se u html kod, kao i css tako da mi dalji rad na WP ne bi bio tezak ali eto, prvi korak mi najteze napravitii, tj, da ga instaliram.

Molim vas, samo nemojte da me upucujete na tutorijale, nema sta nisam pokusao, ako mi neko instalira WP gledacu kako da se oduzim toj osobi.

Ako ima neko voljan da mi pomogne nek se javi na PP.
[ jovica016 @ 12.08.2011. 22:37 ] @
Tek sam sad video temu, Stefane svaka cast na ovome, lepo uputstvo. Citamo se na twitteru :)
[ greskac @ 13.08.2011. 11:18 ] @
Postoji li neki program za editovanje koji otvara vec skinute sablone i pomocu njega ih menjas? Ja imam Artisterr ali on moze koliko znam samo da kreira neke nove teme?

Komplikovano je cackati po css-u, slike znam izmeniti ali ostaje boja pozadine, slova i slicno.
[ spezia @ 15.08.2011. 11:16 ] @
Jedno pitanje...
Imam jednu stranicu (type: page), i u kojoj treba da linkujem na jos dve druge stranice. Kako najbolje to uraditi?
Imam resenje ovako:
da dodam href="/contact/"... recimo. Ovako se ogradjujem ako se promeni domen. Ali sta ako se promene permalinkovi u podesavanjima? Ovo vise ne vazi.
Jel ima neko pravilo oko ovakvih problema?
Neki savet, jel mogu ovo da resim na drugi bolji nacin?
Hvala

[Ovu poruku je menjao spezia dana 15.08.2011. u 14:22 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao spezia dana 15.08.2011. u 19:19 GMT+1]
[ greskac @ 17.08.2011. 13:15 ] @
Moze li mi neko reci kako da napravim galeriju u WP?

Zelim da napravim meni Pocetna, O nama, Galerija, Kontakt i slicno pa kad kliknem na Galeriju da se otvori ta stranica i tu da se pregledaju slike?

Kako to da izvedem?

[ Davor Stanković @ 17.08.2011. 13:21 ] @
Citat:
greskac: Moze li mi neko reci kako da napravim galeriju u WP?

Zelim da napravim meni Pocetna, O nama, Galerija, Kontakt i slicno pa kad kliknem na Galeriju da se otvori ta stranica i tu da se pregledaju slike?

Kako to da izvedem?


NextGEN Gallery plugin, kopiras komad koda na zeljeno mjesto i eto galerije...
[ greskac @ 17.08.2011. 21:31 ] @
Ljudi, pokusao sam da instaliram ovaj plugin i kada kliknem na opciju da ga aktiviram pojavi se ovo:

Code:
Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 491520 bytes) in /home/nenad/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/admin/manage-images.php on line 492


Ima li resenja za ovaj problem?

Nista, obrisao sam preko FTP-a i sad normalno mogu da udjem u admin panel na WP ali me zanima ima li jos neki plugin za galeriju? Onaj mi se bas svidjao na prvi pogled.

[Ovu poruku je menjao greskac dana 17.08.2011. u 23:19 GMT+1]

Obrisao sam neke pluginove i ponovo instalirao ovu galeriju, uspeo sam da instaliram, da ubacim slike, i sve ostalo ali kad ocu da idem da objavim neki novi post pojavi mi s eista ovakva poruka kao sto sam napisao u prvom delu..
Moze li se ovo resiti bez brisanja plugina?

Molim vas za odgovor.



[Ovu poruku je menjao greskac dana 18.08.2011. u 15:49 GMT+1]
[ Davor Stanković @ 19.08.2011. 14:57 ] @
^^

Koji je hosting u pitanju?
[ greskac @ 19.08.2011. 15:40 ] @
http://www.free-webhosts.com/reviews/InfiniteServe.php

InfiniteServe, free.

Glupo mi je da instaliram taj jedan dodatak i pored njega jos jedan manji i da nema vise memorije, a i ne kontam kad neko napravi takav dodatak da zauzima toliko resursa. Zamisli foru napravi Toyota auto i na njega ne mozes da dodas onu galeriju na krov..

Hteo sam preci na 000webhost al tu ne znam da podesim privilegije na databasu, kad pocnem da instaliram WP javlja mi gresku da korisnik ne moze da koristi databasu jer nema privilegija ili slicno. TJ, ne vidim opcije da se podesi to, na ovom hostu to bar ima ali eto.

Moze li neko da preporuci neki free host ali gde moze da se podese privilegije na databasu, pokusavao sam jos neke, nisam nasao te opcije u hostovima koji imaju Vista panel.
[ Davor Stanković @ 19.08.2011. 16:47 ] @
Nije problem u dodatku, vec hostingu. Free varijante nisu dobre ni za eksperimentisanje, a kamoli nesto ozbiljnije. Nekad davno sam probao neke varijante, nista od toga nije ni pristojno.
[ greskac @ 19.08.2011. 17:44 ] @
Aha, za sada mi nije potreban placeni hosting jer ovo sto radim nije ni ozbiljno al sam mislio da ce i free hosting zadovoljiti te potrebe, ocigledno nece. Nista, radicu ovo u locallhostu pa kad zavrsim prebacicu na neki placni hosting.
[ greskac @ 20.08.2011. 09:17 ] @
Za one koji se prvi put susrecu sa wordpressom, kao i ja, preporucujem freehostingcloud.com host sajt za njihov wordpress. Stvarno je odlican, buduci da je free, daleko je od savrsenog ali za sada nisam imao nikakvih problema sa memorijom posto sam intalirao ovu gore pomenutu galeriju bez problema i pored nje jos par vidzejta i sve radi odlicno.

Hteo sam da pitam kako da napravim raspored stranica onako kako ja zelim?

Imam naprimer: Pocetna, Galerija, O nama, Kontakt... i slicno i to mi je sve razbacano, prvo ide Pocetna pa Kontakt, Galerija, a ne zelim taj redosled. Kad objavljujem te stranice ima mali kvadratic pise valjda "Poredak" i tu upisujem brojeve ali to ne funkcionise.

Trebao bi mi i neki dodatak za Bannere, da mogu da stavim sliku nekog sajta i link koji ce da vodi na taj sajt a onda taj vidzejt da premestim u bocnu traku, postoji li nesto slicno? Ali da moze da se stavi vise reklama sajtova od jedne.

Takodje, postoji li kakav dobar dodatak za YouTube galeriju? Nesto nalik ovom za fotografije koji je pominjan gore. Znaci, da u dodatak stavljam linkove ili embed kod od YT video fajla

EDIT: Sredio sam ovo za stranice, znaci, trebala bi mi jos neka preporuka za ove pomenute bannere.

[Ovu poruku je menjao greskac dana 20.08.2011. u 10:45 GMT+1]
[ greskac @ 20.08.2011. 18:37 ] @
Moze li mi ko reci jel u redu da obrisem polje komentara u uredjivacu teme u WP admin panelu? Polje za komentare me uzasno nervira, iako sam ih iskljucio i dalje se pojavljivao prostor za upisivanje komentara a ne zelim ih nigde. Za sada sma ih obrisao i sve radi normalno al sam sacuvao kod ako prigusti da vratim kako je bilo, valjda nece biti nikakvih problema.
[ Stephan011 @ 20.09.2011. 16:10 ] @
Pozdrav svima.
Tek sam poceo da radim sa wordpress-om i vec imam par problema ,pa ako moze mala pomoc ,bio bih veoma zahvalan.
Interesuje me kako da uradim link npr. posto se radi o adult sajtu.
Napravio sam novu stranicu (page) i imam kategoriju clips... i interesuje me kako da povezem kada neko klikne na Clips stranicu da mu izbaci sve iz arhive Clips. Znam da tu idu oni perm. link ali dalje od toga ne znam. Hvala unapred ;)
[ hjasko @ 30.09.2011. 08:26 ] @
Pozdrav !

Imam par stranica u wordpressu sa nextgen gallery pluginom i to radi ekstra.Problem se pojavljuje kada želim da napravim album jer ne mogu nikako da podesim da prilikom postavljanja albuma na neku stranicu (recimo photo ili slicno) dobijem samo jednu slicicu (thumbnail) za album sa opisom o cemu se radi vec svaki puta pored slicice za album dobijem i thumbnailove od svake galerije pa mi to stvara dodatnu zbrku na stranici i nepotrebnu velicinu :-)

Znaci,postoji li add-on za nextgen ili kako vec podesiti da klikom na thumbnail od albuma otvorim novu stranicu sa thumbailima od galerija koje su dodijeljene tom albumu ?


HJasko
[ Davor Stanković @ 10.10.2011. 15:00 ] @
Imam login problem koji sam rijesio (login lock i stealth login su bili aktivni), a informacija kako se nalazi u postu ispod..







[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 10.10.2011. u 18:45 GMT+1]
[ Davor Stanković @ 10.10.2011. 17:20 ] @
Povratio sam WP pristup...
Nisam siguran da li je dodatak pravio problem, ili je sifra promjenjena od strane 3. lica, no to cu pokusati ustanoviti.

Ako nekog bude ovaj dodatak maltretirao, brisete kompletan direktorij, kao i sam kod unutar httaccess fajla...
[ Davor Stanković @ 11.10.2011. 00:42 ] @
Imam sad malo ozbiljniji problem....

Hm... Stealth login mi je napravio poprilicno njesra (da izvinete).

Nisam se mogao prvo ulogovati pod istu sfiru (last pass sve pamti i nisam je mogao zaboraviti).
Onda sam izbrisao taj addon potpuno, bas kao i htaccess fajl.

E sad... Promjenio sam sifru, kao i korisnicko ime naloga sa administratorskim pravima. Kreiram novi post, ali u njemu ne mogu nikako da ubacim video, uvijek me redirektuje na odredjenu stranicu kad pokusam publish. Hm... Izbacim ja kod za video, publish post-a, sve prolazi. Haj' nisam obracao paznju na to, mislim se vraticu se kasnije na tu stvari, ALI nastaje problem... Struktura linkova se zeznula


Savjetuju resave permalinks, ALI kad je to pokusam da uradim, kliknem save, redirektuje me na opet neku stranicu, bez da sacuva ikakva podesavanja. Jednostavno nista se ne desava. Takodje, u samoj strukturi linka se pojavljuje nekakav sufiks "#.TpOCubKs-l4 kada kliknem na svaki page/post",a to do sada nije bilo.

Sta li sam pojeb'o sa ovim beskorisnim pluginom i kako to da vratim u normalu? Danke

P.S. Oprostite na malo grubljim rijecima, ali me ovaj dodatak stvarno naljutio.


[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 11.10.2011. u 02:30 GMT+1]
[ Davor Stanković @ 11.10.2011. 01:26 ] @
Na kraju sam nastimao default permalink settings, a drugu strukturu ne mogu da aktiviram, a to mi je izuzetno bitno. Izbacuje slijedece:

Not Acceptable

An appropriate representation of the requested resource /wp-admin/options-permalink.php could not be found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Ima li neko ideju cemu da se posvetim?

[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 11.10.2011. u 08:15 GMT+1]
[ Davor Stanković @ 11.10.2011. 13:55 ] @
Rijesio sam predhodni problem...

Sada imam novi, kojeg moram sto prije otkloniti, google ne prasta :) Tako da se javite ako imate neku ideju, sto prije.


Klikom na odredjeni page dobijem slijedece: http://www.opstanak.net/airsoft/#.TpQ7p7Ks-l4

Odakle se stvorio ovaj sufiks "#.TpQ7p7Ks-l4" ne mogu da zakljucim. Zanimljivo da klikom na isti taj page (dakle drugi put) ucita se bez ovog sufiksa, dakle permalink kakav zelim da bude. Cini mi se da u drugom browseru ovo se ne pojavljuje (na firefoxu testirao), ali bilo bi dobro da jos neko provjeri.

Kako ovo da rijesim?

Hvala unaprijed!

[ Davor Stanković @ 11.10.2011. 19:23 ] @
Rijesio sam...

Oprostite na uznemiravanju, posebno se to odnosi na Stefana, kojeg cesto znam da maltretiram preko pp-a. :)

Problem je bio u odredjenim pluginovima (izmedju ostalog, ni backup nije sve rijesio), tako da sam njih sveo na MINIMUM sada. Na kraju balade se dobije zakljucak da vise odmazu nego li pomazu. ;)
[ spezia @ 03.11.2011. 19:42 ] @
Mala pomoc:
kada registrujem korisnika dobijem mail ( sa password za login)
From: WordPress <[email protected]">

Ovo mi je malo cudno, zar ne treba da bude email adresa admin mail, tipa [email protected], u mom slucaju u podesavanjima je [email protected]
Naravno da nebih zeleo ovu wordpress adresu, jer je cak i nemam, i zamislite da neko ode na reply... Kako promeniti ovo??

[ Stefan Jocic @ 10.11.2011. 21:43 ] @
Tako i treba da bude. To što si uneo tvoju adresu u podešavanjima služi kada ti izgubiš lozinku, inače sam wordpress šalje obaveštenja sa te adrese ([email protected]). Moguće ju je promeniti, ali nisam siguran da je pametna ideja menjati sam WP core.
[ somidurlan @ 12.11.2011. 12:37 ] @
Pozdrav svima posebno Stefanu Jocicu, pre engo sto kazem sta me muci moram da se slozim sa prethodnim komentarima kako WordPress zasluzuje poseban forum, i da je krajnje vreme da se neko oglasi povodom toga zvanicno, da li da se nadamo...

A sto se tice mog problema on je sledeci: kada objavim post koji sadrzi link ka fajlu i ka slici, na pocetnoj strani izgleda kako treba, tj prikaze i fajl i sliku, medjutim, kada kliknem na kategoriju on te iste postove prikaze bez linka do slike i fajla, znaci samo text bez linkova
Kako da ucinim da kada kliknem na kategoriju prikaz bude isti kao na home page?
[ sedeblyzer @ 09.12.2011. 10:57 ] @
Pozdrav. Imam problem pri instalaciji teme izbacuje mi sljedecu gresku.

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'newThemeOptions_wp_head' not found or invalid function name in D:\wamp\www\wordpress\wp-includes\plugin.php on line 405

Da li je neko imao slicnih problema i kako ih je rjesio, koristim WAMP server i WP veriziju 3.2.1.
Hvala.
[ Davor Stanković @ 12.12.2011. 21:12 ] @
Postoje odredjeni plugin-ovi, ali me interesuju iskustva i savjeti onih koji su to vec radili...

Naime, zelim po userima da podjelim naloge za editovanje, ali samo pojedinih dijelova stranice. Dakle, jedan user moze sve da cita, ali samo da edituje jedan page,... Na koji nacin je to najbezbolnije obaviti? I naravno, da nije moguce da doda 10 postova, vec samo da se fokusira na jedan page i broj postova koji ja odredim? Danke...

Hvala!

[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 12.12.2011. u 22:22 GMT+1]
[ Davor Stanković @ 12.12.2011. 21:14 ] @
Razmisljam da podjelim po postovima, sto bi bilo moguce realizovati, ali page bi mi vise odgovarao u odredjene svrhe.
[ mohel @ 17.12.2011. 11:47 ] @
Imam par tema, možda mogu da kažem i "kolekciju" tema (4-6) i nijedna od njih neće da radi
(ostale teme rade bez ikakvih problema)
tj, posle promene, na neku od tih tema, izbaci grešku :

erver error
The website encountered an error while retrieving http://localhost/wordpress/wp-admin/.
It may be down for maintenance or configured incorrectly.
Here are some suggestions:
Reload this webpage later.
HTTP Error 500 (Internal Server Error):
An unexpected condition was encountered while the server was attempting to fulfill the request.

i onda se "mora" izbrisati tema, da bi wordpress vratio na default temu.
Ovo se dešava na Ubuntu 10.10. Na W7 je radilo ok.

Da li se ovo može rešiti?
[ hjasko @ 07.02.2012. 22:50 ] @
Pozdrav !

Zanima me da li postoji plugin za Wordpress,ako neko zna,koji bih mogao iskoristiti za stvaranje kalendara
događaja koji će,po automatizmu,svaki dan mijenjati sadržaj tipa na današnji dan,tj. u sidebaru stranice će
automatski mijenjati sadržaj po datumima ? Recimo tipa "Na današnji dan počeo sa radom elitesecurity.org"
i slične stvari...S tim što bi tih događaja bio popriličan broj... Pokušavao sam sa Google kalendarom i nije
to rješenje ...


HJasko
[ deedee5 @ 16.02.2012. 16:54 ] @
Jel zna neko možda koji je ovo plagin, ne mogu nikako da ga pronadjem...



Uživo >>
[ cyBerManIA @ 16.02.2012. 17:11 ] @
Ne znam da li ciljas na neki detalj (featured, text preko slike, nesto trece) ili ne?
Ukoliko ne, takva je tema, nije plugin.
[ deedee5 @ 16.02.2012. 17:19 ] @
Pomišljao sam da nije plugin...
Hteo sam da na prvoj strani stavim jedan post i ispod njega takva dva reda recent ili featured bloka, da se malo razlikuje od standarnih tema...
Sve sto sam nasao su veliki slajderi ili su za sidebar...
[ cyBerManIA @ 16.02.2012. 17:37 ] @
Verovatno ima par plugina koji bi mogli da odigraju ulogu featured posta.
No, uglavnom su teme te koje vec imaju isprogramiran loop.

Mozes da napravis i sam. Napravi kategoriju koja ce se zvati npr odabrani, i iznad standardnog loopa stavis manji loop koji ce da vadi vesti iz te kategorije. Ogranicis na odredjeni broj posta i to sljaka. CSSom ili JSom odradis onaj overlay preko slike sa informacijama koje prethodno uzmes u loopu.
[ deedee5 @ 16.02.2012. 18:03 ] @
Citat:
cyBerManIA: iznad standardnog loopa stavis manji loop koji ce da vadi vesti iz te kategorije. Ogranicis na odredjeni broj posta i to sljaka.


Mislim da ću nešto ovako da uradim, overlay preko slike ne mora da bude ( ne bih ni znao da napravim )...
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokušavam u Artisteru da napravim neku temu po mom ukusu ali ni u njemu ne može da se prva strana napravi puno drugačija
a da posle ne mora puno da se radi peške kod bilo kakve izmene ili dodavanja postova.
Negde sam pročitao da bi sa Artisterom + Templateer ( nemam) moglo da se izvede to što meni treba...
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Hvala na dobrim savetima... Pozzzz
[ deedee5 @ 17.02.2012. 01:23 ] @
Ovako nešto, dok ne naučim kako treba :)
Postavio dva vidžeta iznad posta i u njega stavio plagin sa recent postovima...



P.S. logo nije ime sajta :)
[ cyBerManIA @ 17.02.2012. 17:25 ] @
Epa mozes i tako. Stavi samo da ti vadi recent posts iz odredjene kategorije, tipa odabrani, jer ako vadis recent na globalu bice ti ista 4 posta kao sto ce i dole da se listaju. :)
I kad zelis da ti se nadje neki post u featured, ti ga samo ubaci pored standardne kategorije gde ide i u tu 'odabrani'. :)
[ deedee5 @ 18.02.2012. 13:15 ] @
^^^
Pa da, podesim ga tako da se ne ponavljaju postovi. Plagin je super...

http://wordpress.org/extend/pl...cial-recent-posts/screenshots/
[ superbaka @ 18.02.2012. 18:14 ] @
koji dodatak za wp (skripta, plugin) mi preporucujete za migraciju clanaka sa Joomla 1.5.x u WP 3.0.1? baze se nalaze na istom hostingu...
treba mi nesto sto ste vec probali, i ja znam da guglam :)
[ cyBerManIA @ 20.02.2012. 00:01 ] @
Uh, nikad nisam imao potrebe da radim migraciju, jer ne koristim Joomlu.
Ali sam citao na blogovima kako su ljudi to radili.
Najbolje da izgooglas i probas par sktipri u lokalu sa tom bazom.
Obavezno uporedi strukturu i upis originalne WP baze sa tom 'dobijenom' bazom, kako ne bi dobio slucajno i neke artifakte zarad lose skripte.
Kad dobijes potvrdan rezultat, ti je upload na server (a pre toga odradi full backup ).
[ superbaka @ 20.02.2012. 22:38 ] @
stvar je u tome sto sam wp sajt morao da radim sa importom vec koriscene baze, a skripta koju sam nasao trazi svezu wp instalaciju bez clanaka, tako da to moze da bude vrlo zahebano...
[ Vujeta @ 21.02.2012. 19:41 ] @
Problem sa google adsense

Zdravo svima, imam problem sa google adsense-tom ne vide mi se reklame, sajt mi je u wrodpress-u ne znam sta nisam dobro uradio postavio sam reklame kao i svake druge: widgets> pa izaberem text widget i ubacim adsense cod, sacekao sam 2 dana i dalje se ne pokazuju...

Web stranica je: free4android.net reklame su na vrhu tacno iznad prvog posta videcete prazno belo polje i sa desne strane isto videcete prazno polje ako je neko imao slican problem moze predlog hvala...
[ greskac @ 15.03.2012. 12:29 ] @
Postovani.

Imam problem na sa svojim WP sajtom kada zelim neki sadrzaj da delim preko Fejsbuka. Naime, kada kliknem na ikonu FB Share pojavi mi se sledeci prozor:

http://www.dodaj.rs/f/2N/8b/91LAogG/1.png

Kao sto vidite ono ce da deli sadrzaj na Fejsu ali problem je sto ne prikazuje nijedan deo posta vec samo naslov tog posta?? A to se ne desava sa svakim postom, na nekim postovima radi sasvim normalno.

http://www.dodaj.rs/f/1t/1x/4Lxqvm8y/2.png

Ovde vec mogu da menjam i sliku koja ce ici uz deljenje al ne znam u cemu je stvar sa ostalim postovima i stranama? Koristim dodatak Shareaholic, ali pokusavao sam i sa drugim dodacima i sve je isto. Tema je Easel.

Sajt se nalazi na http://www.vukovi2010.net

Pokusavao sam i druge pluginove ali uvek isto.
[ cyBerManIA @ 16.03.2012. 20:42 ] @
@superbaka, proslo je dosta vremena, jel si uspeo?

@Vujeta, ne koristim adsense, pa ne bih znao ni da pomognem.

@greskac, u meta tagovima imate i og:description.
Taj text ispod slike je upravo taj text prezentovan tagom og:description.

Zavisno od plugina, u og:description se moze ubaciti text koji unesete u polje description kada pisete post, zatim u excerpt, ili pocetak posta.
Posto ocigledno ne hvata pocetak posta, ukucajte u description, sto je ujedno i bolji nacin jer se nekad desava da uhvati i <img> tag ili neki drugi.
[ superbaka @ 18.03.2012. 08:36 ] @
@cyBerManIA

nisam ni pokusavao, nasao sam mnogo 'elegantnije' resenje... dodao sam link 'arhiva' (kreirao novi folder u root-u), u koji sam prebacio ceo stari sajt, a po ugledu na resenje koje je poslodavac identicno uradio na jednom svom domenu :)

nego sad imam drugi problem, mozda nije vezano za wp ali ko ce ga znati...
sajt koji administriram bez problema radi online sa zadatom temom, medjutim, kada ga pokrenem u lokalu (preko XAMPP-a), javlja mi gresku na poslednjoj liniji header.php fajla te iste teme... sajt radi ok ako stavim neku drugu temu... kod se zavrsava sa <?php endif; ?> i kako god brisao deo koda, uvek mi prijavljuje gresku Syntax error na poslednjoj liniji koda...
[ cyBerManIA @ 23.03.2012. 14:43 ] @
Da,da.. dosta ljudi tako uradi arhivu starog sajta :)

Verovatno se potkrala neka greska u prethodnim redovima.
Mozda razlika u verziji php-a,mysql-a, neka podesavanja istih.. ili mozda ako u lokalu nemas instaliran neki mod koji koristis na serveru.
Ne zaboravi i da su errori na serverima isljkuceni, pa veliku vecinu gresaka ne prikaze (-> http://php.net/manual/en/function.error-reporting.php).

Pozdrav
[ zormar @ 01.04.2012. 16:39 ] @
Koristim temu TwentyTen, kako da promenim boju menija?
Pokusao sam promenom vrednosti za background u style.css ali sve ostaje po starom.
Code:
/* =Menu
-------------------------------------------------------------- */

#access {
    background: #000;
[ Miro Spiro @ 05.05.2012. 22:27 ] @
Jedno pitanje.Skinuo sam temu Empty canvas i sredio je po svojoj zelji ali imam jedan problem.Jednostavno ne mogu da nadjem sidebar html dio sa kategorijama ,novim postovima itd jer bi zelio da sa engleskog prevedem na nas jezik.Trazio sam po index.php i sidebar ali tamo samo povlaci header,footer ,sidebar pomocu PHP-a. Jednostavno nema nigdje HTML koda tj ne mogu da skontam odakle povlaci tekst koji se prikazuje u temi itd.


Unaprijed hvala na pomoci.
[ neki_deki @ 10.06.2012. 18:15 ] @
KAKO PREBACITI SAJT SA WORDPRESSOM SA JEDNOG HOSTINGA NA DRUGI, PA JOS I NA NOVI DOMEN (koji je ako to ima ikakve veze parkiran kod starog provajdera)?


(ako sam dobro razumeo, obavezan sam pisati bas u ovoj rubrici ako je moja tema vezana za instalaciju wordpressa...)
(mnogo je nepregledno, al vezi konja gde ti gazda kaze :)




od prilike uradio sam sledece:

instalirao sam rucno novi wp na novom hostingu i kreirao potrebnu MySQL bazu, sa starog hostinga exportovao sam bazu, i exportovao sam iz worpressa preko one opcije export/all clanke i strane. importovao sam na novi hosting i novi domen podatke preko nekog programcica koji mi je wp ponudio, i importovao sam podatke u novu MySQL bazu. podesio sam temu i sve izgleda potpuno isto. i ostavio sam tako neko vreme...
pre nekog vremena kad sam hteo da uploadujem sliku, on je primio upload, ali mi ne prikazuje sliku. ne mogu tu sliku da pronadjem nigde na serveru... Molim nekog dobre volje i dobrog znanja da mi pomogne da resim. u opcijama podesavanja/sadrzaj/otpremanje datoteka
(engleski je settings/media/uploading files) stavio sam svasta nesto. da bi situacija bila gora, nekoliko sam puta promenio nacin prikazivanja fajlova +++Organize my uploads into month- and year-based folders+++ stiklirano nestiklirano. ah, da wp na prvom hostingu bio je engleski, a na ovom sad sam instalirao srpski
MOLIM NEKOG (KO JE BAR RAZUMEO STA SAM NAPISAO), DA MI KAZE ODAKLE DA POCNEM DA RESAVAM PROBLEM.

POZDRAV!!!
[ zormar @ 18.07.2012. 15:56 ] @
U meniju imam 94 stranice i vise ne mogu dodati ni jednu.
Da li neko zna koji je maksimalni broj stranica za temu Twenty Ten, ili mozda broj stranica zavisi od menija?
Kako moze da se poveca broj strana ako postoji ogranicenje?

[Ovu poruku je menjao zormar dana 18.07.2012. u 22:36 GMT+1]
[ NGR @ 10.10.2012. 12:54 ] @
Pozdrav svima,
da li neko mozda zna zasto mi je u wordpress dashboard-u nestao ceo plugin menu zajedno sa vecinom pluginovima
i kako da ga vratim?
[ cyBerManIA @ 11.10.2012. 03:18 ] @
1. U gornjem desnom uglu, gde pise Howdy, admin tik ispod imas Screen options. Klikni i vidi da nisi odstiklirao te pluginove.
2. Logovao si se kao user koji nema privilegije. :)
[ starisloven @ 29.12.2012. 18:03 ] @
Pozdrav. Početnik sam sa wordpressom. Hoću da ubacim damar fm aac+ flash player. Pri instalaciji mi je pisalo da ova opcija zahtijeva umetnute okvire, i da su oni ili onemogućeni ili da ih pregledač ne podržava. Imam Windows 7 profesional, srpska latinica, Internet explorer 9 i najnoviji Firefox. Šta trebam uraditi da mi ovo proradi?
[ cyBerManIA @ 04.01.2013. 02:35 ] @
Sta je umetnuti okvir?
[ Ljutenica_Zimnica @ 04.01.2013. 10:06 ] @
iframe.
Zavisi gde zelis da ubacis i zavisi od skina.
[ starisloven @ 14.01.2013. 19:31 ] @
Hvala puno. imam još jedno pitanje. Treba mi plugin za stream internet radija koji ide u aac+ formatu na 32 kbps. Preko googla sam našao neki shout-stream koji je napravio neki deutched.net, ali je taj sajt koliko sam mogao skontati ugašen. Plugin sam ja podesio, kad se stranica učita on svira, ali ne znam da podesim statistiku. Ja je omogućim, i na stranici mi piše da je server down. Kada kliknem na taj link otvori mi se link u obliku stream.com:port/status.xsl. Kad otvorim shoutcast stranicu, logujem se kao admin, kliknem na get xml stats, otvori mi se ispravan xml file ali gore u adresaru stoji admin.cgi pa još nešto... U pitanju je shout-stream 3.3. Zna li neko kako ovo da podesim, ili da mi preporuči neki bolji plugin?
[ starisloven @ 25.01.2013. 09:09 ] @
Pozdrav. Evo da sam sebi odgovorim... Problem je bio u loše podešenom pluginu. To sam riješio i sad radi. Treba mi neka anketa koja bi stajala kao vidget. Može li mi neko preporučiti nešto, i po mogućnosti da je prevedeno?
[ starisloven @ 27.01.2013. 11:03 ] @
Kako aktivirati prevod u polldaddy pluginu?
[ Zort @ 02.02.2013. 16:20 ] @
Zna li ko kako da instaliram WP-PageNavi u Twenty Eleven temi. Treba da izmenim kod teme ali ne mogu da nadjem redove koje treba da promenim.

Ili ako zna neko neki drugi plug-in za dodavanje broja stranice a da ne mora da se menja kod bio bih zahvalan. Treba mi da "umesto odler posts" stoje brojevi stranica.
[ deedee5 @ 02.02.2013. 16:29 ] @
Citat:
Zort: Zna li ko kako da instaliram WP-PageNavi u Twenty Eleven temi. Treba da izmenim kod teme ali ne mogu da nadjem redove koje treba da promenim.

Ili ako zna neko neki drugi plug-in za dodavanje broja stranice a da ne mora da se menja kod bio bih zahvalan. Treba mi da "umesto odler posts" stoje brojevi stranica.


Bez menjanja koda http://wordpress.org/extend/plugins/wp-visualpagination/
Sa malim promenama, radi odlično http://design.sparklette.net/t...s-pagination-without-a-plugin/
[ Zort @ 02.02.2013. 17:22 ] @
@ deedee5 Hvala na brzom odgovrou. Instalirao sam Visual Pagination. U dashboardu sam dobio Visual pagnitation gde namestam izgled. Medljutim i dalje stoji "older posts" umesto brojebva??? Da nisam nesto propustio u podesavanjima??
[ cyBerManIA @ 02.02.2013. 18:02 ] @
Moras da zamenis previous/next_posts_link(); sa funkcijom iz plugina. Nisam ga koristio, pretpostavljam da se isto oslanja na wp_pagenavi();, pa mozes da probas.
Nalazi se u function.php fajlu.
[ deedee5 @ 02.02.2013. 18:26 ] @
Da bi radio wp-visualpagination moras prvo da instaliraš WP-PageNavi...

U index.php pronadji

<?php twentyeleven_content_nav( 'nav-below' ); ?>

i zameniga sa

<?php /*twentyeleven_content_nav( 'nav-below' );*/ ?>

ovo možeš da staviš odmah ispod

<?php wp_pagenavi(); ?>

ili izmedju ova dva

<?php get_sidebar(); ?>
<?php get_footer(); ?>

...nalaze se skroz u dnu

Radi provereno, malepre probao u lokalu...

U podešavanju za PageNavi obriši tekst iz prvog reda Page %CURRENT_PAGE% of %TOTAL_PAGES%...

Samo Page Navi



Sa visualpagination

[ Zort @ 02.02.2013. 18:50 ] @
Uspeo sam konacno. Uradio sam sve kao sto si naveo i proradio je i visualpagination. Hvala deedee5 na izdvojenom vremenu i trudu.
[ deedee5 @ 02.02.2013. 18:57 ] @
^^^ You are welcome :)
Na WP sajtu su to malo traljavo objasnili...
[ Miro Spiro @ 04.02.2013. 11:05 ] @
Pozdrav

Jedno pitanje. Na web sajtu sam napravio read more pomoću

Code:
    function excerpt_ellipse($text) {
   return str_replace('[...]', ' <a href="'.get_permalink().'">...Nastavi citati dalje</a>', $text);
}
add_filter('get_the_excerpt', 'excerpt_ellipse');



Sve to fino radi i prikazuje dio posta ali postoje 2 problema.

Kako da napravim ako mi je u pocetku posta nesto boldirano itd. da se prikazuje i na pocetnoj strani gdje pise read more kao što normalno prikazuje kad otvorim citav post

Kako da slika koja se nalazi u postu u samom pocetku bude prikazana u read more pocetku.

Unaprijed hvala
[ starisloven @ 04.02.2013. 11:54 ] @
Pozdrav. Aktivirao sam vidget za tekst i ubacio slijedeći kod za banner:
Code:
<a href="http://www.sajt.com/" target="_blank"><img src="http://www.imesajta.net/Baneri/ime_banner.jpg" alt="Naziv" title="naziv" /></a>
i novi sajt neće da mi otvori u novoj kartici, već ga otvori u istom prozoru. Šta da uradim?
[ deedee5 @ 04.02.2013. 15:33 ] @
Citat:
starisloven: Pozdrav. Aktivirao sam vidget za tekst i ubacio slijedeći kod za banner:
Code:
<a href="http://www.sajt.com/" target="_blank"><img src="http://www.imesajta.net/Baneri/ime_banner.jpg" alt="Naziv" title="naziv" /></a>
i novi sajt neće da mi otvori u novoj kartici, već ga otvori u istom prozoru. Šta da uradim?


Probaj:

Code:
<a href="http://www.elitesecurity.org/t378054-17#3243685/" target="_blank"><img src="http://www.viglink.com/public/images/badges/120x55.png" alt="Naziv" title="naziv"></a>


Bez / radi...

[Ovu poruku je menjao deedee5 dana 04.02.2013. u 17:11 GMT+1]
[ starisloven @ 04.02.2013. 18:47 ] @
Ne kontam. :) Ovo je isti kod kao kod mene.
[ deedee5 @ 04.02.2013. 18:53 ] @
Citat:
starisloven: Ne kontam. :) Ovo je isti kod kao kod mene.


Samo je razlika u /

title="naziv" /></a>

ali posle sam video da kod mene radi i sa njom i bez...

Ovo što sam postavio gore dali radi kod tebe? Možda je do teme...
[ starisloven @ 04.02.2013. 19:52 ] @
Skinuo tu kosu crtu i opet neće. Otiđi na grmljavina.net, i imaš tamo
baneri prijateljskih sajtova, klikni na baner i otvoriće ti ga u istoj
kartici.
[ deedee5 @ 04.02.2013. 21:31 ] @
Citat:
starisloven: Skinuo tu kosu crtu i opet neće. Otiđi na grmljavina.net, i imaš tamo
baneri prijateljskih sajtova, klikni na baner i otvoriće ti ga u istoj
kartici.


Kao što si rekao, neće...
Malo sam guglao ali ništa nisam našao, kod je uvek isti...
Mislim da je do teme jer kod koji si ti tamo postavio kod mene radi kako treba.
Dok se neko ne javi sa rešenjem i ako ti je baš hitno možeš da probaš Image Widget...
[ cyBerManIA @ 05.02.2013. 01:25 ] @
@ Miro, koristi default excerpt funkciju u WPu.

http://codex.wordpress.org/Customizing_the_Read_More

@ starisloven
Citat:
starisloven: Pozdrav. Aktivirao sam vidget za tekst i ubacio slijedeći kod za banner:
Code:
<a href="http://www.sajt.com/" target="_blank"><img src="http://www.imesajta.net/Baneri/ime_banner.jpg" alt="Naziv" title="naziv" /></a>
i novi sajt neće da mi otvori u novoj kartici, već ga otvori u istom prozoru. Šta da uradim?

Ukljucio si pracenje odlaznih klikova preko Google Analyticsa, a nisi pozvao recordOutboundLink() funkciju prilikom klika, pa se nit pracenje izvrsava, nit otvara u novom prozoru.
Usput, Google Analytics plugin koji koristis ima bug, sto takodje sprecava i workaround.
Kopiraj ovo u fajlu /wp-content/plugins/wp-google-analytics/wp-google-analytics.js
Code:
(function($){ 
    $.expr[':'].external = function(obj) {
        return !obj.href.match(/^mailto\:/) && !obj.href.match(/^javascript\:/) && (obj.hostname != location.hostname);
    };
    $( function() {
        $('a:external').on( 'click.wp-google-analytics', function(e){
            try {
                _gaq.push( [ '_trackEvent', 'Outbound Links', e.currentTarget.host, $(this).attr('href') ] );
                if ( ! ( e.metaKey || e.ctrlKey || 1 == e.button ) ) {
                    e.preventDefault();
                    setTimeout('document.location = "' + link.href + '", 100)
                }
            } catch(err) {}
        });
    });

})( jQuery );


note: Prilikom update plugina ce se presnimiti i ovaj .js fajl
[ deedee5 @ 05.02.2013. 11:28 ] @
@cyBerManIA
Ko bi na ovo pomislio... Svaka čast...
[ starisloven @ 07.02.2013. 14:26 ] @
Hvala na pomoći... Bolje mi je zamijeniti plugin nego čačkati po kodu. Počeo sam se zanimati i prevođenjem tema. Za grmljavina.net sam uradio bez problema. Hoću da napravim svoj blog i uzeo sam sunspot free temu. Sve sam preveo osim par stvari koje mi nisu jasne, pa evo ovdje tih nizova i ako neko želi da mi objasni kkako da ovo prevedem.
Code:
<a href=\"%1$s\" title=\"%2$s\" rel=\"bookmark\"><time class=\"entry-date\" datetime=\"%3$s\" pubdate>%4$s</time></a></span>

Code:
Search &hellip;
Ovaj hellip i ; me bune.
Code:
<a href=\"%1$s\" title=\"%2$s\" rel=\"bookmark\"><time class=\"entry-date\" datetime=\"%3$s\" pubdate>%4$s</time></a></span>

Code:
This entry was tagged %2$s. Bookmark the <a href=\"%3$s\" title=\"Permalink to %4$s\" rel=\"bookmark\">permalink</a>.

Code:
This entry was posted in %1$s and tagged %2$s. Bookmark the <a href=\"%3$s\" title=\"Permalink to %4$s\" rel=\"bookmark\">permalink</a>.

Code:
Published <span class=\"entry-date\"><time class=\"entry-date\" datetime=\"%1$s\" pubdate>%2$s</time></span> at <a href=\"%3$s\" title=\"Link to full-size image\">%4$s &times; %5$s</a> in <a href=\"%6$s\" title=\"Return to %7$s\" rel=\"gallery\">%7$s</a>

Code:
%s <span class=\"says\">says:</span>

Code:
<a href=\"%1$s\" title=\"%2$s\" rel=\"bookmark\"><time class=\"entry-date\" datetime=\"%3$s\" pubdate>%4$s</time></a><span class=\"byline\"> by <span class=\"author vcard\"><a class=\"url fn n\" href=\"%5$s\" title=\"%6$s\" rel=\"author\">%7$s</a></span></span>

Još ovo ostalo i tema spremna za sajt.
[ cyBerManIA @ 07.02.2013. 17:56 ] @
Citat:
deedee5: @cyBerManIA
Ko bi na ovo pomislio... Svaka čast...

Nisam ni ja pomislio
Krenuo redom da tražim bug u kodu..

@starisloven,
Citat:
starisloven
Code:
Search &hellip;
Ovaj hellip i ; me bune.


&hellip; je predstavlja horizontalne tri tačke. Kao sto je "..." samo odjednom ovako: "…".
Nastala kao skraćenica od reci "Horizontal ellipsis".

Pazi prilikom prevoda da ne prevedes neke class, rel i slične atribute, jer se oni ne prevode..
Ovo gde vidiš "%2$" i sl. su promenljive.
[ Miro Spiro @ 08.02.2013. 20:22 ] @
Hvala na pomoci.
[ deedee5 @ 11.02.2013. 17:49 ] @
WP Update to 3.5.1 u lokalu - kako a da ne boli :)

Xampp verzija-win32-1.7. WordPress 3.3.1.
Jednom sam probao, ne sećam se više kako, pa sam posle moram da instaliram sve nanovo... Jel ima neko neki savet?
Skinuo sam najnoviju WP verziju i koliko sam saznao od google trebao bi da prelepim ceo wordpress folder osim ovoga C:\xampp\htdocs\wordpress\wp-contet

Manual Update
http://codex.wordpress.org/Upgrading_WordPress#Manual_Update
Još jedno uputstvo
http://www.newthinktank.com/20...update-wordpress-on-localhost/

Jel to uredu?
[ cyBerManIA @ 11.02.2013. 18:00 ] @
A sto ga ne update iz panela? Nikad nije zakazalo kod mene.. Ti u svakom slucaju uradi backup baze i fajlova :)

Za manuelno, obrises wp-admin i wp-includes foldere, kao i fajlove na root-u osim indexa, configa, htaccessa i robots.txt. Zatim samo raspakujes preko.
Imas ovde detaljno sa Codexa
[ deedee5 @ 11.02.2013. 18:16 ] @
Mislim da sam prvi put i uradio iz panela pa nešto nije valjalo... Napraviću buckup pa dalje šta bude :) Hvala...
[ Karamazov @ 14.02.2013. 06:53 ] @
Pozdrav, nov sam u wordpress-u i imam jedan problem.
Kako da stavim da mi na naslovnoj strani (template sa tri stupca) na sredini stoje ukratko vesti / najave koje ću sam napraviti (dakle sličica, najava događaja, vreme u koje će se događaj održati a možda i klik pa da se vest proširi).
Nisam našao dodatak koji može tako nešto da uradi.
Primetio sam da kada stavim članke oni daju sličan efekat ali (nije to to) nikako ne mogu da napravim članak (odnosno više članaka) koji će mi stajati odmah na naslovnoj strani već mi ga postavlja u kategorije automatski. Da li je to moguće promeniti?

Evo primer onoga što bih hteo da postignem:
http://www.dodaj.rs/f/1p/tM/4KAoqJ04/great-magazine-newspaper.jpg
[ starisloven @ 18.02.2013. 14:10 ] @
Pozdrav. Ono sa google pluginom sam riješio. E sad. imam još dva pitanja. Imam jedan rss feed koji je ubačen u rss widget. U pitanju je forum i rss se dosta često ažurira. Kako u wp podesiti da ga češće ažurira? On ga samo jednom dnevno ažurira. I druga stvar u vezi rssa, kad kliknem na neki link otvori mi ga u istom prozoru. Ja bih htjeo da ga otvori u novoj kartici. U lokalu imam wp i tu se igram sa pluginovima. Razmišljam možda nekad da na sajt stavim forum. Negdje sam pročitao da postoji bbpress kao plugin za wp. Instalirah ga, ali mi se ne uklapa u temu. Moja tema je crnosiva, a kad otvorim forum gdje je njegov sadržaj, tu je bijelo. Kako srediti da se bbpress uklopi u temu na wp? Ili... postoji li neki drugi plugin koji ima prevod na naš jezik da je dobar?
[ MD85 @ 21.03.2013. 18:13 ] @
Imam jedan specifican problem sa wordpressom.

Tacnije imam problem sa uploadom slika preko uploadera u samom wp.

Odlicno radi na lokalu preko wampa, ali kada prebacim na server, sve sljaka super sem uploada.

Idem u Media, izaberem sliku koju hocu i ono kao uploaduje i kada zavrsi, pokaze da je slika uploadovana ali nije. Nema thumbnail-a, stoji kao prazno:

http://www.sica-lapovo.com/wp_problem.jpg

Sta da mu radim? :)
[ cyBerManIA @ 21.03.2013. 19:00 ] @
Pogledaj u settings > media da li ti je lepo podesena putanja do upload dira, i da li ga uopste imas na serveru.
Dokle vode te slicice koje se ne prikazuju? Ostao je title tag, pa mozes preko njega da vidis..

Jel se pojavi neki error?
Proveri fajlove, postoji mogucnost da se nisu lepo uploadovali svi fajlovi.
[ starisloven @ 23.04.2013. 14:06 ] @
Pozdrav. Kako povezati twitter i wordpress sajt? Koristim Fthemes virtuale temu. Uz nju je došao gotov widget za twitter. Ubacio sam ga, ali neće da radi. Kada ga otvorim, imam opciju da unesem user name, i to je to... Šta trebam još da uradim?
[ zikkk @ 26.04.2013. 08:17 ] @
Nov sam u wp, pa imam jedan problem.
Posto je sajt na engleskom i srpskom jeziku, kako da promenim SEO Title, posebno na eng, a posebno na srpskom?

Jednostavno kad unesem na srpskoj strani upise mi i na engleskoj strani, i obrnuto...

Hvala svima
[ deedee5 @ 01.06.2013. 17:26 ] @
Jel ima neko volje i vremena da malo pogleda gde treba da stavim slajder da bude ispod logo/texta i menija ali da se nalazi u header.php
Gde god da sam probao ili bude iznad, preko ili se ne pojavi... Da li treba u functions.php nesto da se menja?

Slajder:
Code:
<div id="pxs_container" class="pxs_container">
    <div class="pxs_bg">
        <div class="pxs_bg1"></div>
        <div class="pxs_bg2"></div>
        <div class="pxs_bg3"></div>
    </div>
    <div class="pxs_loading">Loading images...</div>
    <div class="pxs_slider_wrapper">
        <ul class="pxs_slider">
            <li><img src="images/1.jpg" alt="First Image" /></li>
            <li><img src="images/2.jpg" alt="Second Image" /></li>
            ...
        </ul>
        <div class="pxs_navigation">
            <span class="pxs_next"></span>
            <span class="pxs_prev"></span>
        </div>
        <ul class="pxs_thumbnails">
            <li><img src="images/thumbs/1.jpg" alt="First Image" /></li>
            <li><img src="images/thumbs/2.jpg" alt="Second Image" /></li>
            ...
        </ul>
    </div>
</div>


header.php

Citat:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" <?php language_attributes(); ?>>
<head profile="http://gmpg.org/xfn/11">
<meta http-equiv="Content-Type" content="<?php bloginfo('html_type') ?>; charset=<?php bloginfo('charset') ?>" />
<title><?php wp_title( '|', true, 'right' ); bloginfo( 'name' ); ?></title>
<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('stylesheet_url') ?>" type="text/css" media="screen" />
<!--[if IE 6]><link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('template_url'); ?>/style.ie6.css" type="text/css" media="screen" /><![endif]-->
<!--[if IE 7]><link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('template_url'); ?>/style.ie7.css" type="text/css" media="screen" /><![endif]-->
<?php if(WP_VERSION < 3.0): ?>
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="<?php printf(__('%s RSS Feed', THEME_NS), get_bloginfo('name')); ?>" href="<?php bloginfo('rss2_url'); ?>" />
<link rel="alternate" type="application/atom+xml" title="<?php printf(__('%s Atom Feed', THEME_NS), get_bloginfo('name')); ?>" href="<?php bloginfo('atom_url'); ?>" />
<?php endif; ?>
<link rel="pingback" href="<?php bloginfo('pingback_url'); ?>" />
<?php
remove_action('wp_head', 'wp_generator');
wp_enqueue_script('jquery');
if ( is_singular() && get_option( 'thread_comments' ) ) {
wp_enqueue_script( 'comment-reply' );
}
wp_head(); ?>
<script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/script.js"></script>
</head>
<body <?php if(function_exists('body_class')) body_class(); ?>>
<div id="art-main">
<div class="cleared reset-box"></div>
<div id="art-hmenu-bg" class="art-bar art-nav">
</div>
<div class="cleared reset-box"></div>
<div class="art-header">
<div class="art-header-position">
<div class="art-header-wrapper">
<div class="cleared reset-box"></div>
<div class="art-header-inner">
<div class="art-headerobject"></div>
<div class="art-logo">
<?php if(theme_get_option('theme_header_show_headline')): ?>
<?php $headline = theme_get_option('theme_'.(is_single()?'single':'posts').'_headline_tag'); ?>
<<?php echo $headline; ?> class="art-logo-name"><a href="<?php echo get_option('home'); ?>/"><?php bloginfo('name'); ?></a></<?php echo $headline; ?>>
<?php endif; ?>
<?php if(theme_get_option('theme_header_show_slogan')): ?>
<?php $slogan = theme_get_option('theme_'.(is_single()?'single':'posts').'_slogan_tag'); ?>
<<?php echo $slogan; ?> class="art-logo-text"><?php bloginfo('description'); ?></<?php echo $slogan; ?>>
<?php endif; ?>
</div>
</div>
</div>
</div>
<div class="art-bar art-nav">
<div class="art-nav-outer">
<div class="art-nav-wrapper">
<div class="art-nav-inner">
<?php
echo theme_get_menu(array(
'source' => theme_get_option('theme_menu_source'),
'depth' => theme_get_option('theme_menu_depth'),
'menu' => 'primary-menu',
'class' => 'art-hmenu'
)
);
?>
</div>
</div>
</div>
</div>
<div class="cleared reset-box"></div>
</div>
<div class="cleared reset-box"></div>
<div class="art-box art-sheet">
<div class="art-box-body art-sheet-body">


Slajder je fullscreen pa bi zato hteo da ga stavim u header. Demo slajder
Jel postoji neka varijanta da se "uglavi" izmedju header i content a da bude full?



Od prilike da ovako izgleda http://www.tktlc.com/
[ cyBerManIA @ 01.06.2013. 19:14 ] @
Tesko je ovako napisati tacan odgovor bez ostalih fajlova.
Probaj na 45 liniji koda, ovde:

Code:


<<?php echo $slogan; ?> class="art-logo-text"><?php bloginfo('description'); ?></<?php echo $slogan; ?>>
<?php endif; ?>
</div>
</div>
OVDE
</div>
</div>
<div class="art-bar art-nav">

[ deedee5 @ 01.06.2013. 19:52 ] @
Neće
Okačiću ove ostale fajlove pa ako budeš raspoložen pogledaj. Ne znam šta više da pokušam...
Tema
Slider - unutra je i txt fajl sa podešenim linkovima ka slikama za slajder
[ deedee5 @ 16.06.2013. 20:44 ] @
^, ^^ Napokon rešio ( nisam još sve isprobao, verovatno će IE da zeza )...
Teme koje sam pravio ili testirao su sve bile 100% fluid header i menu, ali nekako su logo i menu uspeli da budu "inside sheet" tako da nikako nije bilo teorije da odradim ono što sam bio zamislio...
[ starisloven @ 19.08.2013. 22:10 ] @
Uđoh večeras u admin panel i vidim da mi nudi ažuriranje na 3.6 verziju. Da li da to radim ili da još sačekam?
[ ZanLepen @ 21.10.2013. 15:55 ] @
Dobio sam lepu temu goodnews na kojoj ručno editujem neke termine na srpski..pregledam sve fajlove više puta i nigde nisam našao kod sa "Read more" da bih i to prebacio...svaka pomoć je dobrodošla.
[ cyBerManIA @ 22.10.2013. 00:58 ] @
Nalazi se u glavnom WP language fajlu.
[ ZanLepen @ 22.10.2013. 08:43 ] @
Hvala puno!
[ starisloven @ 25.10.2013. 09:54 ] @
Pozdrav. Na nekim sajtovima rađenim u wordpressu sam vidjeo podatak o broju pregleda članaka. Kako ja to mogu da dobijem na svom sajtu?
[ dorijan @ 25.10.2013. 10:03 ] @
Treba ti plugin koji ce to raditi za tebe jer wordpress po defaultu ne broji posete. Nesto poput ovoga, ali potrazi i sam, imas dosta sasvim korektnih besplatnih pluginova:

http://ajaydsouza.com/wordpress/plugins/top-10/

Evo ovde imas razlicite vrste pa iscitaj:
http://www.iacquire.com/blog/1...rganize-and-sort-your-content/
[ starisloven @ 25.10.2013. 13:14 ] @
Ok... Hvala puno. Znači da tražim neki plugin. Ovi linkovi, to su sve neki pluginovi vidžeti za najpopularnije postove. Meni to ne treba... Meni treba da u svakom objavljenom članku stoji koliko je taj članak imao posjeta. Ako šta nađem da mi paše, javim ovdje.
[ dorijan @ 25.10.2013. 13:30 ] @
Imas tih countera dosta, samo treba da vidis sta tebi najvise odgovara. U sustini svi oni rade po istom principu, samo ti neki nude samo da broje posete, i da to vidis u admin panelu, neki da prikayes u widgetu, neki broje sve ali ti prikazuju samo najpopularnije (svakako moraju da broje sve jer kako bi znali koji su najpopularniji :)). Zato sam ti i poslao link sa vise njih da istrazis koji ti najvise odgovara. Naravno, racunaj da ce poceti da broje tek kada aktiviras plugin, sto znaci da na dosadasnje posete mozes da zaboravis... bar sto se tice prikaza...

koliko sam skontao, tebi trebao ovako nesto
http://wordpress.org/plugins/wp-post-view/

ali svakako ti predlazem da malo jos istrazis...
[ deedee5 @ 25.10.2013. 13:39 ] @
Možda ovo

Mechanic Post Hits Counter
[ starisloven @ 26.10.2013. 13:07 ] @
Pozdrav. Evo... Dobio sam ono što sam htjeo, a plugin koji sam iskoristio možete vidjeti na http://wordpress.org/plugins/simple-post-views-counter/ adresi; a kako radi, možete vidjeti na mom sajtu koji se nalazi u profilu i u potpisu.
[ starisloven @ 03.11.2013. 17:07 ] @
Pozdrav. Evo mene sa još jednim problemom. Trebam raditi za sebe još jedan sajt i to će biti snowblind tema. Uradio sam prevod, i postavio ga na server. E sad, jesam li ja to dobro uradio, to će se još vidjeti. Na glavnoj strani je sve ok... Kada u instalaciji wordpressa otvorim onaj defaultni članak stoji mi 1 comment for... E, jesam li ja negdje zeznuo prevod ili se to ne može prevesti, to bih molio od vas mišljenje. Takođe, pri prevodu je bilo dosta nekih kosih crta koje ne znam šta znače. Evo u prilogu poruke šaljem datoteke pa molim vaše mišljenje i pomoć da ovaj prevod bude što bolji.
[ deedee5 @ 16.11.2013. 01:28 ] @
Kako da naučim ovo da napravim?

http://greyarium.com/blog/
http://effektive.ozythemes.com...olio-page/portfolio-3-columns/

Sve sam prevrnuo i izgleda da ne znam šta treba da tražim. Treba mi da na prvoj strani imam 2/3/4 kolone da izgleda kao portfolio.
Jedino sam pronašao neko uputsvo za Twenty Eleven temu ali ni ono ne radi kako treba ( možda je do mene ), linkovi na sliku nisu dobri...
Jel može neko da me uputi šta da tražim i gde da počnem?
[ starisloven @ 14.12.2013. 17:14 ] @
Pozdrav. Imam temu koja ja mi paše, preveo sam njen .po file. Tamo su stringovi za komentare, ali kada ubacim prevod, koliko sam vidjeo, sve je ok prevedeno, osim za komentare. Ne piše 1 komentar, 2 komentara... nego piše, 1 responsive, 2 responsives... Kako da to prevedem? Evo i link do demo teme.
Code:
http://newwpthemes.com/demo/Edu/
[ starisloven @ 14.12.2013. 20:38 ] @
Pozdrav. Riješio sam problem pomoću code stiling localization plugina. On je skenirao po file, dodao neprevedene stringove, ja odradio i eto ga, prevedena tema.
[ Myl0sh @ 19.09.2014. 00:33 ] @
Zdravo, nadam se da nisam promasio temu gde cu izneti moj problem.

Imam problem sa Wordpress-om tacnije ne znam kako da sakrijem "Featured image" u postu koji sam postavio..na vrhu posta mi se pojavljuje slika...evo kako to izgelda http://prntscr.com/4o4r2l
Imam problem i sa dugmetom "older entires" na dnu stranice evo slike http://prntscr.com/4o4rgv i izlazi ovo http://prntscr.com/4o4s4y davno sam radio u WP pa sam zaboravio vrv nesto da namestim.
I ne znam kako da umesto tog "older entires" namestim da mi pokazuje br stranice kao na primer na ovom forumu evo slike http://prntscr.com/4o4svn

Unapred zahvalan
[ deedee5 @ 19.09.2014. 00:46 ] @
- Appearance - Theme Options - ugasi Featured Image
- Older entires - takva ti je tema pa ćeš morati sam nešto da menjaš kao ovo ili da instaliraš neki plugin

Za ovo treće nisam siguran ali probaj ovako:
Settings - Permalink Settings - pa čekiraj Post Name
[ Myl0sh @ 19.09.2014. 12:23 ] @
Hvala uspeo sam da sredim sve :D

trece nije imalo nikakve veze sa "Settings - Permalink Settings - pa čekiraj Post Name " nego "Settings - Reading" treba podesiti da broj postova bude isti kao i podesen broj postova u temi.

Meni se javljala greska jer mi je nov blog i imao sam samo 7 postova jer ga jos podesavam.
I u temi sam namestio da pokazuje 5 posta u u generalna podesavanja 10 posta tako da WP jos nije kreirao "page 2" jer nemam vise od 10 posta.


Sad je sve u redu i hvala na brzom odgovoru

posto sam tam problem resio zanima me kako da izmeni "wp_" prefix radi sigirnosti bloga.
Vrv treba da menjam nesto u SQL bazi i "wp-config.php" fajlu....ili ima neki laksi nacin negi plugin za WP koji radi sve to?

I neki dobar plugin za backup WP i SQL baze?



[Ovu poruku je menjao Myl0sh dana 19.09.2014. u 16:02 GMT+1]
[ Myl0sh @ 27.09.2014. 17:47 ] @
Imam problem u WP ne znam kako da namestim jedan link. Najlakse cu da objasnim problem slikom.

Kompletan link i baner sajta sam sakrio da ne bude da se reklamiram i da ne prekrsim neko pravilo :D

Kada kliknem na "Movies" dobijem samo "#" (tarabu :D) u address bar-u :( evo linka slike http://prntscr.com/4qtyas
A kad kliknem u podkatergorije na primer "Movies BRRip" dobijem normalan link sajt.com/category/movies/movies-brrip/

Sa strane imam widget "categories" kad kliknem na "movies" dobijam normalan link sajt.com/category/movies/

Meni je potrebno da namestim kad kliknem gore na vrhu dugme "Movies" da dobijem "sajt.com/category/movies/"

Unapred zahvalan
[ Myl0sh @ 05.10.2014. 23:58 ] @
potreban mi je dobar plugin koji ce automatski da izbaci na moju facebook stranicu post koji izbacim u WP. Naravno sa slikama i textom?

Instalirao sam "Next Scripts: Social Networks Auto Poster Options" i pratio sva uputsta.
Napravio sam FB developers apps i aktivna je..sve lepo popunim i u pluginu i izadje gomila texta i na kraju error


evo ga error:

WP_Error Object
(
[errors:WP_Error:private] => Array
(
[http_request_failed] => Array
(
[0] => couldn't connect to host
)

)

[error_data:WP_Error:private] => Array
(
)

)


sta da radim?
[ Renata13 @ 24.10.2014. 15:40 ] @
Pozdrav svima ,

Da li neko moze da mi kaze kako da promjenim velicinu slika na listing stranici sa artiklima .
Sve slike su ok ali na listingu all product page slike su premalene 75 x 118 ,kako da izmjenim velicinu u css fajlu ,gdje da pronadjem tu opciju ?
Hvala unaprijed
[ deedee5 @ 24.10.2014. 15:54 ] @
Ili daj link do teme ili "Right-click on a web page and select Inspect Element"...
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Tools/Page_Inspector

[ Renata13 @ 24.10.2014. 16:25 ] @
Hvala puno ,
nasla sam i pokusala da izmjenim ali nece da snimi izmjene u css fajlu .
[ deedee5 @ 24.10.2014. 19:26 ] @
Tako samo možeš da vidiš gde se nalazi i da testiraš, pravu izmenu moraš da napraviš u style.css u temi...

Kada se uloguješ na sajt
Appearance --> Editor --> Stylesheet (style.css) i snimiš izmenu...

[ Renata13 @ 24.10.2014. 19:43 ] @
znam to ali ne mogu da snimim izmjenu nista se ne desava
Ovo je tema koju koristim ,http://startcommerce.readyshop...com/products_categories/shoes/
hvala puno na odgovorima ,mozda mjenjam pogresnu opciju jer ne snalazim se dobro u codu
[ deedee5 @ 24.10.2014. 21:02 ] @
style.css:572

.items-image-block img, .item-img img {
max-height:118px;
max-width:83px;
}

Ovaj deo promeni u

.items-image-block img, .item-img img {
max-height:120px;
max-width:156px;
}

U stvari vidi koliko možeš maksimalno da povećaš a da sve ostalo "ne pobegne"

[ Renata13 @ 24.10.2014. 21:23 ] @
nesto nije u redu ,vec sam to pokusala par puta ali nije bilo promjene ,ne znam zasto ,
sad sam pokusala ponovo ali posle promjene u css fajlu ,nema promjena na stranici ,ne znam sta se tacno desava .
Hvala puno
[ deedee5 @ 24.10.2014. 21:44 ] @
Jel si probala da otvoriš sajt na drugom kompjuteru? Mozilla/Opera/Chrome? Jel imaš WP super cache plugin na sajtu?

ili da probaš sa !important

.items-image-block img, .item-img img {
max-height:120px !important;
max-width:156px !important;
}
[ Renata13 @ 24.10.2014. 21:47 ] @
Nemam taj plugin ,probat cu sa drugim kompjuterom ...
[ anilina @ 14.03.2015. 12:40 ] @
Pozdrav ! može li mi neko pomoći oko IFrame prikazivanja. Ovako,radim sajt u Wordpressu imam Swf fajl koji treba da stoji u topu, ubacila sam ga preko FTp na server u /wp-content/uploads/, pozvala ga
<iframe src="http://moj sajt/wp-content/uploads/2015/03/kuca.swf" width="1200px" height="460px">
</iframe> i prikazuje se ,problem je u tome što se ne prikazuje na telefonima i tabletima. Može li mi neko reći kako da to rešim . Hvala unapred.
[ greskac @ 14.03.2015. 12:48 ] @
Citat:
anilina: Pozdrav ! može li mi neko pomoći oko IFrame prikazivanja. Ovako,radim sajt u Wordpressu imam Swf fajl koji treba da stoji u topu, ubacila sam ga preko FTp na server u /wp-content/uploads/, pozvala ga
<iframe src="http://moj sajt/wp-content/uploads/2015/03/kuca.swf" width="1200px" height="460px">
</iframe> i prikazuje se ,problem je u tome što se ne prikazuje na telefonima i tabletima. Može li mi neko reći kako da to rešim . Hvala unapred.


Pa verovatno telefon i tablet nemaju instaliran flash player, posto nisi rekla prikazuje li ti se flash na racunaru, ako je tu sve u redu onda je najverovatnije problem do tableta i telefona.
[ anilina @ 14.03.2015. 13:17 ] @
na računaru se prikazuje normalno,samo se ma telefonu i tabletu ne vidi
[ greskac @ 14.03.2015. 13:22 ] @
Kao sto sam rekao, sigurno je do flash payer-a na tim uredjajima.
[ deedee5 @ 14.03.2015. 13:33 ] @
Za telefone napravi nešto drugo...
[ anilina @ 14.03.2015. 13:40 ] @
He sad mi se pojavio novi problem ,tema mi je posesena 1080 širinu,a sad je nešto smanjuje na 960
[ zikic015 @ 06.04.2015. 10:24 ] @
Zasto na Wordpress.com nemam opciju za upload tema i plugina koje mogu da skinem sa Wordpress.org
[ je111ena @ 28.04.2015. 18:54 ] @
Zdravo , treba mi mala pomoc
nova sam u wp-u, pa mi nije najjasnije kako da pristupim source kodu.
pristupam sajtu preko svog admin naloga, nisam vlasnik, sajt je okacen na server, a jednino cemu mogu da pristupim gde vidim deo koda je edit deo preko /wp-admin , ali da bih sacuvala bilo koju izmenu kaze da bih trebala da promenim privilegije (file permissions). e sad , mene zanima kako to mogu da uradim ili ne mogu ja nego mora vlasnik?
[ greskac @ 28.04.2015. 19:03 ] @
Mislim da mora vlasnik i da se to radi preko FTP-a. Nisam se odavno zanimao sa WP-om, tako da ne mogu ovo da tvrdim ali mislim da je to u pitanju.
[ kunc @ 28.04.2015. 19:15 ] @
Citat:
je111ena:
Zdravo , treba mi mala pomoc :)
nova sam u wp-u, pa mi nije najjasnije kako da pristupim source kodu.


Budi preciznija! Zasto tacno ti treba pritup soruce codu ? Za promjenu na temi moras imas pristup FTP-u..ili opcija 2. da ti vlasnik posalje cijelu temu u zipu, da
izvrsis izmjene pa da je vlasnik opet upload-uje na server.

Mozda to sto si "zamislila" moze uradit preko nekog plugina ..
[ je111ena @ 30.04.2015. 16:15 ] @
@kunc @greskac hvala vam, pa meni treba da bih promenila temu, sitno nesto oko html-a, raspored odredjenih stvari za koje nema opcija da se promene u admin interfejsu...
[ greskac @ 30.04.2015. 18:15 ] @
Kao sto i rekosmo, prepravke na temama moras preko FTP-a da odradis, ili da nadjes tu temu, uradis je i posle uploadujes preko WP Admin panela. Nisam odavno to cackao ponovicu se, ne znam dal ima opcija da se preuzmu otpremnjene teme pa da je "skines" i prepravis sta te zanima.
[ fangorn @ 12.12.2015. 16:08 ] @
Dva pitanja:
pravim dvojezicni sajt, srpski i engleski, koristim Polylang plugin. Sve sam namestio sem toga da se tekst ispod headera menja zavisno od jezika koji je aktivan, uvek ostaje isti onaj koji je ubacen u Customize/Site Identity/Sub Header Text. Kako to da namestim?
Kada kliknem na Site Title treba da me prebaci na pocetnu stranu, www.imesajta.rs/pocetna, ali on me prebacuje na www.imesajta.rs gde je blank page. Kako to da namestim, takodje I da me prebaci na Pocetnu stranu kada sam na srpskom jeziku a na Homepage kada sam na engleskom?
Hvala.
[ cyBerManIA @ 12.12.2015. 20:58 ] @
Default tema? Ukoliko nije, verovatno nije napisana kompletno za visejezicnu podrsku.

Drugo pitanje, vezano za link, takodje zavisi od teme. Pogledaj da li plugin na svim mestima doda language code u URL.

S ovoliko malo informacija, prakticno je nemoguce da se izbaci neki korisniji savet sem pukog nagadjanja.
[ fangorn @ 12.12.2015. 21:38 ] @
Tema je Pinzolo.
Nekako sam uspeo da sredim problem sa linkom za Site Title, obrisao sam sve stranice vezane za engleski prevod pa sam ih ponovo napravio i od onda je sve ok.
Vezano za Sub Header Text, citao sam da bi to moglo da se sredi u Languages/Strings Translation. Medjutim, tamo imam samo par vec odredjenih stringova koje mogu da prevedem, nesto vezano sa datum i footer i to je ok i radi, ali ne mogu da dodam nista novo, tako da za Sub Header Text i dalje ne mogu da podesim prevod.
[ CoyoteKG @ 14.12.2015. 13:13 ] @
Pozdrav,

od nedavno na jedan od sajtova dobijam sledeće mailove, sa različitim IP adresama.

Kako se zaštititi od toga? Kolika je opasnost za mene?
Da li je "Brute Force Login Protection" neki wordpress plugin koji blokira ove IP adrese?

[ cyBerManIA @ 14.12.2015. 15:17 ] @
Citat:
fangorn:
Tema je Pinzolo.
Nekako sam uspeo da sredim problem sa linkom za Site Title, obrisao sam sve stranice vezane za engleski prevod pa sam ih ponovo napravio i od onda je sve ok.
Vezano za Sub Header Text, citao sam da bi to moglo da se sredi u Languages/Strings Translation. Medjutim, tamo imam samo par vec odredjenih stringova koje mogu da prevedem, nesto vezano sa datum i footer i to je ok i radi, ali ne mogu da dodam nista novo, tako da za Sub Header Text i dalje ne mogu da podesim prevod.


Moras da izmenis fajl i dodas svoj string. Nakon toga, preskeniras nanovo fajlove, dobijes .po fajl u kom ces uneti prevod i iz kog ces generisati .mo za tvoj jezik. Ovaj drugi korak mozda radi i taj plugin, ne bih znao.


Citat:
CoyoteKG: Pozdrav,

od nedavno na jedan od sajtova dobijam sledeće mailove, sa različitim IP adresama.

Kako se zaštititi od toga? Kolika je opasnost za mene?
Da li je "Brute Force Login Protection" neki wordpress plugin koji blokira ove IP adrese?



Da, plugin. Ukoliko je to tvoj sajt ili ga ti odrzavas, a usput imas root pristup serveru, makni taj plugin i podesi fail2ban da banuje IP nakon par promasenih pokusaja.

To ti je bolja zastita od raznih pluginova jer:
- blokira na nizem nivou od plugina
- mnogo manje resursa vuce
- na sajtu imas jednu slabu tacku manje

"Kolika je opasnost za mene?"
Brute force WPa je cesta pojava. Jaka sifra + fail2ban i miran si (pod uslovom da nemas gomilu plugina koji ce potencijalno biti dodatna ranjiva tacka).
[ CoyoteKG @ 14.12.2015. 16:31 ] @
Jeste "moj sajt", odnosno treba da brinem samo za bezbednost tog sajta. Ali nemam root pristup serveru. To je neki zakupljeni hosting.
Koja je onda alternativa?

Ovaj brute force login protection ne banuje IP?
[ kunc @ 14.12.2015. 16:38 ] @
fail2ban je odlican alat!
[ CoyoteKG @ 14.12.2015. 16:46 ] @
da li mogu da ga instaliram kao plugin, ili mora preko SSH? Posto nemam pristup
[ kunc @ 14.12.2015. 16:50 ] @
Moras ici preko terminala, root privilegije ti trebaju
[ fangorn @ 14.12.2015. 16:51 ] @
Citat:
fangorn:
Tema je Pinzolo.
Nekako sam uspeo da sredim problem sa linkom za Site Title, obrisao sam sve stranice vezane za engleski prevod pa sam ih ponovo napravio i od onda je sve ok.
Vezano za Sub Header Text, citao sam da bi to moglo da se sredi u Languages/Strings Translation. Medjutim, tamo imam samo par vec odredjenih stringova koje mogu da prevedem, nesto vezano sa datum i footer i to je ok i radi, ali ne mogu da dodam nista novo, tako da za Sub Header Text i dalje ne mogu da podesim prevod.


Citat:
cyBerManIA:
Moras da izmenis fajl i dodas svoj string. Nakon toga, preskeniras nanovo fajlove, dobijes .po fajl u kom ces uneti prevod i iz kog ces generisati .mo za tvoj jezik. Ovaj drugi korak mozda radi i taj plugin, ne bih znao.



Jos kad bi mi malo pojasnio kako to da uradim...
Nisam bas preterano snalazljiv sa Wordpressom...
[ CoyoteKG @ 14.12.2015. 17:58 ] @
Citat:
kunc:
Moras ici preko terminala, root privilegije ti trebaju

OK, koja je alternativa onda, ukoliko je obican hosting i nemam ssh pristup?
Valjda postoji nesto? :) Neki plugin? Ili neki drugi nacin zastite
Zasto od stotinak sajtova koje imamo, samo taj jedan neko svakodnevno napada?
[ kunc @ 14.12.2015. 18:01 ] @
I shared hosting mora imati SSH pristup. Kontaktiraj support da ti omoguci ..
[ CoyoteKG @ 21.12.2015. 09:19 ] @
Koliko je rizično ažurirati verziju wordpress-a na nekom sajtu?
Načuo sam da je rizično ne ažurirati zbog raznih rupa koje hakeri mogu iskoristiti, ali kolega mi kaze da ako ažuriram da postoje velike šanse da neke funkcionalnosti na samom sajtu ne prorade, jer ako je neko "hardkodovao", i WP će prebrisati neke fajlove u kojima je neko na svoju ruku radio izmene...
[ kunc @ 21.12.2015. 10:11 ] @
Citat:
CoyoteKG: Koliko je rizično ažurirati verziju wordpress-a na nekom sajtu?
Načuo sam da je rizično ne ažurirati zbog raznih rupa koje hakeri mogu iskoristiti, ali kolega mi kaze da ako ažuriram da postoje velike šanse da neke funkcionalnosti na samom sajtu ne prorade, jer ako je neko "hardkodovao", i WP će prebrisati neke fajlove u kojima je neko na svoju ruku radio izmene...


To je isto da si pitao, da li je rizično
Code:
sudo apt-get update && upgrade
Naravno da nije, svako dostupno ažuriranje je neki ispravljeni bug..;korekcija nekog problema
ili nedostatka. Problem je ažuritati WP ako si pisao vlastiti API, da bukvalno "iskoristiš back end wp-a".. eh, u ovom smislu je rizično (ali opet ne u hakerskom smislu, nego u smislu da
se sav tvoj kod "obriše"). Imaš samo celan verziju WP-a.


I ovo ne predstavlja, većina wp developera, pravi funkcije u temi..tako da ukoliko ažuriraš temu, briše se tvoj API i naravno dobijaš origalne postavke teme.

Ukoliko želiš biti 100% siguran u svoj WP, poigraj se sa ovim alatom
[ CoyoteKG @ 21.12.2015. 14:23 ] @
Zvuči zanimljivo taj alat :)
Pošto na službenom računaru imam samo Windows, moram da vidim ovaj Linux Kali da li moze da se butuje live sa USB bez instalacije.
[ cyBerManIA @ 22.12.2015. 09:37 ] @
Citat:
fangorn:
Citat:
fangorn:
Tema je Pinzolo.
Nekako sam uspeo da sredim problem sa linkom za Site Title, obrisao sam sve stranice vezane za engleski prevod pa sam ih ponovo napravio i od onda je sve ok.
Vezano za Sub Header Text, citao sam da bi to moglo da se sredi u Languages/Strings Translation. Medjutim, tamo imam samo par vec odredjenih stringova koje mogu da prevedem, nesto vezano sa datum i footer i to je ok i radi, ali ne mogu da dodam nista novo, tako da za Sub Header Text i dalje ne mogu da podesim prevod.


Citat:
cyBerManIA:
Moras da izmenis fajl i dodas svoj string. Nakon toga, preskeniras nanovo fajlove, dobijes .po fajl u kom ces uneti prevod i iz kog ces generisati .mo za tvoj jezik. Ovaj drugi korak mozda radi i taj plugin, ne bih znao.



Jos kad bi mi malo pojasnio kako to da uradim...
Nisam bas preterano snalazljiv sa Wordpressom...


Ova tema nije translation ready.

Trebao bi da zamenis ovaj deo u header.php
Code:

<p><?php echo get_option('sub_header_text', 'Edit me in the Theme Customizer'); ?></p>

sa
Code:

<p><?php _e(get_option('sub_header_text', 'Edit me in the Theme Customizer'),'Pinzolo'); ?></p>


Na ovaj nacin ces imati mogucnosti da menjas text kroz kroz te lang managere, a ukoliko ne postoji prevod, moci ces da postavis zeljeni text kroz WP admin. Ukoliko i to ne postavis, imas fallback na "Edit me in the Theme Customizer".
Pinzolo predstavlja text domain sa kim ce se prevod povezati. Preskeniraj tim pluginom temu da vidis da li ce ti pronaci i omoguciti prevod.
[ fangorn @ 22.12.2015. 12:31 ] @
Citat:
cyBerManIA: Ova tema nije translation ready.

Trebao bi da zamenis ovaj deo u header.php
Code:

<p><?php echo get_option('sub_header_text', 'Edit me in the Theme Customizer'); ?></p>

sa
Code:

<p><?php _e(get_option('sub_header_text', 'Edit me in the Theme Customizer'),'Pinzolo'); ?></p>


Na ovaj nacin ces imati mogucnosti da menjas text kroz kroz te lang managere, a ukoliko ne postoji prevod, moci ces da postavis zeljeni text kroz WP admin. Ukoliko i to ne postavis, imas fallback na "Edit me in the Theme Customizer".
Pinzolo predstavlja text domain sa kim ce se prevod povezati. Preskeniraj tim pluginom temu da vidis da li ce ti pronaci i omoguciti prevod.


Ok, pokusacu to da uradim, hvala na odgovoru. Da li nesto slicno moze da se uradi i za futer?
Imam jos jedan problem koji ne mogu da resim. Sajt se prikazuje drugacije zavisno od browsera u kome se otvori, tacnije menu na vrhu se vidi kako treba samo u Firefoxu, u Chrome-u i Edge-u je pomeren na levo, odnosno na desno, tako da dodje do preklapanja ili nepravilnog pozicioniranja linkova i ikonica. Kako to resiti? Sajt je www.allnut.rs
[ fangorn @ 24.12.2015. 18:57 ] @
Jos nesto sam primetio. Kad prebacim na meni koji stize uz temu, sve je ok i nema odstupanja u prikazu u razlicitim browserima, kad koristim meni koji sam ja napravio, onda pocinju problemi. Probao sam da napravim novi meni od nule ali problem je ostao.
[ fangorn @ 28.12.2015. 16:28 ] @
Problem sam resio. Kontaktirao sam coveka koji je napravio temu, objasnio mu problem i posle manje od 24h sam dobio odgovor mailom, bilo je potrebno dodati samo dve linije koda u style.css i sad je sve ok, normalno izgleda u svim browserima.
[ starisloven @ 08.03.2016. 14:16 ] @
Pozdrav. Da li postoji neki plugin sa kojim bih napravio upitnik koji bi registrovani korisnici sajta popunili, a popunjeni upitnik da mi stigne na mail? Upitnik bi trebao imati mogućnost upisivanja odgovora, izbora već ponuđenih odgovora, negdje samo jedan, a negdje više odgovora. Nadam se da ste me shvatili šta želim.
[ CoyoteKG @ 11.03.2016. 10:44 ] @
Citat:
cyBerManIA:
Citat:
CoyoteKG: Pozdrav,

od nedavno na jedan od sajtova dobijam sledeće mailove, sa različitim IP adresama.

Kako se zaštititi od toga? Kolika je opasnost za mene?
Da li je "Brute Force Login Protection" neki wordpress plugin koji blokira ove IP adrese?



Da, plugin. Ukoliko je to tvoj sajt ili ga ti odrzavas, a usput imas root pristup serveru, makni taj plugin i podesi fail2ban da banuje IP nakon par promasenih pokusaja.

To ti je bolja zastita od raznih pluginova jer:
- blokira na nizem nivou od plugina
- mnogo manje resursa vuce
- na sajtu imas jednu slabu tacku manje

"Kolika je opasnost za mene?"
Brute force WPa je cesta pojava. Jaka sifra + fail2ban i miran si (pod uslovom da nemas gomilu plugina koji ce potencijalno biti dodatna ranjiva tacka).


Noćas sam imao veliki napad na jedan naš sajt pa cisto da podelim iskustvo :).
Password sam odavno promenio da bude jako težak, i user nije admin.
Ali pukusaji logovanja na wp-admin su bili konstantni. Nisu postojae sanse da probiju, ali plugin Wordfence mi je u minuti slao mail da je blokirao po desetak IP adresa.
Doduse podesio sam plugin da cim neko pokusa sa pogresnimi username da se loguje, da dobije odmah ban.... Ali ta skripta menja svoje IP adrese tako da nisam nesto puno uradio...

Posto sam dobio izvestaje da su svi napadi iz Rusije i Ukrajine, guglao sam da li mogu nekako da blokiram opseg IP adresa u .htaccess ili tako nesto.
Naleteh na ovaj plugin kao lakse resenje
https://wordpress.org/plugins/iq-block-country/

Kako sam skapirao, ne menja .htaccess fajl, nego u mysql negde drzi te podatke.
Odnosno kad sam citao, sta ako slucajno blokiram moju zemlju, kako da resim, resenje je da se negde u tabeli wp-options skloni taj podatak.

Evo zadnjih sat vremena koliko je blokirano :o

[ CoyoteKG @ 22.03.2016. 08:34 ] @
Od tad do sada preko 30000 pokusaja logovanja na wp-admin... O.o



Svaki pokusaj bude blokiran, ali me interesuje da li svi ovi pokusaji mogu da ostave neke negativne posledice?
[ deki77 @ 22.03.2016. 09:45 ] @
Citat:
CoyoteKG: Od tad do sada preko 30000 pokusaja logovanja na wp-admin... O.o
Svaki pokusaj bude blokiran, ali me interesuje da li svi ovi pokusaji mogu da ostave neke negativne posledice?


CPU usage..

deny wp-login .htaccess


[ CoyoteKG @ 01.04.2016. 09:11 ] @
Danas mi pise da je 325 000 pokusaja logovanja blokirano...

Ovaj plugin iqblocker valjda menja taj htaccess?
https://wordpress.org/plugins/iq-block-country/

U htaccess-u imam ovaj deo koda

Code:
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>


Bazu IP adresa sam skinuo i stavio u upload folder, i plugin je to pokupio i negde importovao.
[ lazarevicc @ 28.04.2016. 09:06 ] @
Pozdrav ljudi,
nisam previse vican izradi sajtova,ali sam pokusao da napravim neki sajt za komsiju.
Coveku ne treba ne znam ti ja sta,sve u svemu zadovoljan je,ljudi posecuju sajt,javljaju se itd...

Sajt je: www malibudigo com

Mene sto dira jeste,kada se otvori pocetna stranica,dobiju se te kategorije,ustvari to je vise po galerijama razvrstano.
Kada kliknem na sliku kategorije,otvori tu sliku,a ne celu tu galeriju,jedino kada se klikne na sam naziv galerije,u tom slucaju otvara galeriju.
Kako bi mogao da se skloni link iz thumbnail-a...tj. ne mora da se sklanja,nego da ucitava putanju do galerije a ne do te pojedinacne slike.
Znaci to je jedan problem,a drugi je...
Kada se galerija otvori,iznad galerije opet stoji ta slika sa pocetne strane koja je postavljena kao thumbnail za kategoriju.
Ja bi to voleo nekako da sklonim,pa kada se na pocetnoj strani klikne na odredjenu galeriju,da odmah nju i ucita bez te slike sa pocetne strane (thumbnail).

Ovde ima primer sto sam cackao i gledao neke putanje,ali sta god promenim,nista se ne desava :(
Kada preko browser-a obrisem taj obelezeni pasus,onda se ta slika skloni,i izgleda bas kako bih ja hteo,ali taj kod ne mogu nigde da iskopam u samim fajlovima.

Ako je neko voljan da pomogne,bio bih zahvalan.

Pozz
[ fangorn @ 30.04.2016. 11:37 ] @
Za prvi problem:
Odes na tu stranicu gde je slika za koju hoces da editujes putanju (u tvom slucaju homepage, kliknes na sliku, onda na edit,
otvori ti se prozor sa image details, tu imas link to: i padajuci meni, tu izaberes custom url i das mu putanju do galerije,
ja recimo otvorim galeriju u novom prozoru i prekopiram adresu iz url-a.
Tako ces dobiti da ti se otvara galerija kad kliknes na sliku.
Sto se tice drugog problema nisam siguran, verovatno ima negde u postavkama galererije kako zelis da se slike prikazuju,
a to verovatno zavisi i od teme koju koristis.
[ ctrl alt del @ 24.05.2016. 09:18 ] @
Izvinjavam se ako je već bilo odgovoreno ali nisam pronašao...

Prilikom instalacije WordPressa odradio sam sve po defolt podešavanjima i na kraju ispade da mi je ceo sajt www.imesajta.org.rs instaliran u poddomenu www.imesajta.org.rs/wp. Prilikom pristupanja sajtu moram da ukucam celu adresu uključujući i "/wp".

Jel može neko detaljno da me uputi šta treba da uradim da prebacim kompletan sajt u root ili bar da se mu se može pristupiti preko glavnog domena.

Pogledao sam neke tutorijale na netu, instalirao sam plugin WP-Migrate DB, ali nisam ništa korisno uspeo da uradim (ili se ne snalazim).

U pokušaju da manuelno prebacim probao sam uputstva sa http://codex.wordpress.org/Giving_WordPress_Its_Own_Directory

Using a pre-existing subdirectory install
If you already have WordPress installed in its own folder (e.g., http://example.com/wordpress), then the steps are as follows:

1. Go to the General panel.
2. In the box for Site address (URL): change the address to the root directory's URL. Example: http://example.com
3. Click Save Changes. (Do not worry about the error message and do not try to see your blog at this point! You will probably get a message about file not found.)
4. Copy (NOT MOVE!) the index.php and .htaccess files from the WordPress (wordpress in our example) directory into the root directory of your site—the latter is probably named something like www or public_html. The .htaccess file is invisible, so you may have to set your FTP client to show hidden files. If you are not using pretty permalinks, then you may not have a .htaccess file. If you are running WordPress on a Windows (IIS) server and are using pretty permalinks, you'll have a web.config rather than a .htaccess file in your WordPress directory.
5. Edit your root directory's index.php.
Open your root directory's index.php file in a text editor
Change the line that says:
require( dirname( __FILE__ ) . '/wp-blog-header.php' );
to the following, using your directory name for the WordPress core files:
require( dirname( __FILE__ ) . '/wordpress/wp-blog-header.php' );
Save the file.
6. Login to your site (if you aren't still already). The URL should still be http://example.com/wordpress/wp-admin/
7. If you have set up Permalinks, go to the Permalinks panel and update your Permalink structure. WordPress will automatically update your .htaccess file if it has the appropriate file permissions. If WordPress can't write to your .htaccess file, it will display the new rewrite rules to you, which you should manually copy into your .htaccess file (in the same directory as the main index.php file.)

Since the site is not working for some of these steps, it is best to make this change at a time of low activity, e.g., the middle of the night.

If you already have content in your site, see when your domain name or URLs change for how to deal with references to the old URL that will remain in the database.

Mislim da sam sve dobro odradio osim ovog dela pod brojem 7. permalink settings... Nisam baš najbolje razumeo šta tu treba da promenim...

Jel može neko da mi kaže šta sam pogrešno uradio?
[ ctrl alt del @ 27.05.2016. 15:28 ] @
Zanemarite moj prethodni post. Premestio sam celu prezentaciju u root i obrisao WP direktorijum.

Detaljno uputstvo na: http://www.inmotionhosting.com...edu/wordpress/329-move-folders

Sad sve radi kako treba.
[ popusicko @ 26.03.2018. 20:43 ] @
Pozdrav drugari.
Imam xml fajl koji se stalno menja.Program ga uploaduje preko ftp na moj server(domen).
Zelim da taj fajl importujem i postavim u zaglavlje sajta.
Ima li ko resenje?