[ srpsko gradjevinarstvo @ 09.10.2009. 19:48 ] @
Pošto se malo razumem u građenje (ne baš precizno, ali grubo proračunam u par hiljada e), šokirala me ova informacija koju sam pročitao na www.rnids.rs.

Citat:
avni poziv za kupovinu poslovnog prostora
Beograd 30. 09. 2009 - Skupština Registra nacionalnog Internet domena Srbije je na svojoj sednici 07. 09. 2009. odlučila da RNIDS kupi poslovni prostor za svoje potrebe.
Javni poziv za kupovinu prostora raspisuje se od 30. 09. 2009. i traje do 26. 10. 2009. Na javni poziv se mogu javiti svi zainteresovani.


Ja sam se u martu malo našalio da će RNIDS krenuti putem velikog stručnjaka za žicu prof.dr. Jove Radunovića, koji je za RATEL izgradio neki objekat dovoljan da se smesti pola ministarstava vlade Srbije.

Meni iskreno nije jasno na koji način RNIDS misli da obezbedi sredstva za ovih 200 kvadrata? Podizanjem cena domena ili šta? Ja iskreno ne razumem odakle novac za to? Jedino dići kredit i uvaliti RNIDS da najmanje 2-3 godine ostane bez novca i sredstava za razvoj infrastrukture.

I zašto 200 kvadrata? Koliko mi sekretarica, pomoćnika zamenika treba da plaćamo u budućnosti? Jer u tih 200 kvadrata će se smestiti birokratija i moralno posrnuli inženjeri elektrotehnike.

I dokle će RNIDS imati sedište ovde

Citat:
Sedište RNIDS:
Elektrotehnički fakultet
n/r: Nenad Krajnović
Bulevar Kralja Aleksandra 73
11000 Beograd


http://rnids.rs/sr/node/14

Zašto RNIDS ima svoj poslovni prostor?

Ova adresa za mene kao pristalicu multinacionalnosti interneta i demokratu je klasična uvreda i provokacija.
[ Mister Big Time @ 10.10.2009. 02:47 ] @
Pa, tu im je sediste dok ne kupe to svoje od 200 m2

Ali stvarno - kupe... zar nije logicnije da organizacija ovog tipa (jos pride neprofitna) iznajmljuje prostor?

[ srpsko gradjevinarstvo @ 10.10.2009. 05:14 ] @
Nije im tu sedište. Oni su negde na Novom Beogradu. Jednom sam ih zvao, i naišao na nekog ko je očigledno jeo burek, i bio šokiran što ja običan zemljanin smem da ih okrenem.

Ova adresa na ETF-u je reda radi da se očuva kontinuitet večne vatre www.nic.yu

Pa da su legalna organizacija, i nacionalna, palata Srbija je 3/4 prazna, mogli bi kao agencija dobiti poslovni prostor. Ovako kao privatna firma sa privatnim UO nemaju mnogo šanse.

Kažem vam zavaliće RNIDS par godina u kredite i zbogom serveri i oprema.

Bolje da grade iznova jedno 2000 kvadrata.Pa da ICANN preselimo kod nas. Kad je trošak da bar bude trošak.

P.S. Meni je trenutno lakše da znam da je glavni server na 5 min od mene, ukoliko bude nekih nezakonitih promena DNS.
[ griva @ 10.10.2009. 11:06 ] @
Kako od kog novca ???
Kao sto vec napisah u jednom postu

RS 27922 x 1800 = 50.259.600 din.
CO.RS 16937 x 800 = 13.549.600 din.
ORG.RS 2753 x 800 = 2.202.400 din.
IN.RS 2624 x 400 = 1.049.600 din.
EDU.RS 931 x 700 = 651.700 din.
-------------
67.712.900 din. = oko 712.767 eura/godinu
ili oko 59.000 eu/mesecno
[ Ivan Dimkovic @ 10.10.2009. 11:11 ] @
Siroko - ni vise ni manje nego da KUPE poslovni prostor... ocigledno se biznis isplacuje :)

Samo cekajte da krenu da "dele stanove" za svoje sluzbenike :-)
[ srpsko gradjevinarstvo @ 10.10.2009. 11:13 ] @
Ja bih preporučio da se kupe i dva ili tri službena automobila, da direktor i mr. Krajnović ne idu pešice.

Serveri i oprema mogu biti krš, nema veze. Bitno je da direktor ima kancelarije i sve ono što ga čini direktorom.
[ griva @ 10.10.2009. 11:15 ] @
Stanovi i sluzbeni automobili za 6 meseci kad napokon nestane yu domen
[ srpsko gradjevinarstvo @ 10.10.2009. 11:31 ] @
Tek im sada ništa ne verujem. Prvi bih podržao kupovinu servera i opreme, pa i novog prostora, da je to stvarno registar nacionalnog domena Srbije, a ne privatna firma.

Pazi molim te, sedište rnidsa na NBG, a kontakt, nesrećni Krajnović sa ETF-a.

U prevodu Krajko sve sam i dalje radi i odlučuje, a vi sponzorišite nekog direktora, pomoćnike i upravni odbor, plus savetnike i Mirjanu Tasić, koju eto kao majku srpskog domena, čuvamo za budućnost u funkciji savetnika nekog direktora.

Vidimo da se polako ostvaruje sve ono što prve godine nije bilo vidljivo, a na šta su mnogi ukazivali.

Imali su doduše još fiks ideja, poput onog da direktor RNIDS-a bude Čedomir Šuljagić. Dotični gospodin je bio pomoćnik ministra za sektor informatike i očigledno nam je smestio ovakav RNIDS kakav danas imamo.

Mislim da je vreme da Srbija kao odgovorna država i MTID preuzmu RNIDS i da se u ovom novom zakonu definiše kao republička agencija, koja će samim tim dobiti svoj prostor od vlade Srbije.
[ mr. ako @ 10.10.2009. 16:27 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Samo cekajte da krenu da "dele stanove" za svoje sluzbenike

E onda u...
Svako po kuku i motiku, pa krenemo redom od sluzbe do sluzbe, od agencije do agencije, od ministarstva do ministarstva... Na kaficu i razgovor. :P
Najmanje sto bi mogli svi oni da urade je da poboljsaju transparentnost i da bolje, brze i cesce objavljuju informacije od znacaja za gradjane! Pri tom mislim na SVE informacije, ali koje ne ugrozavaju funkcionisanje organizacije naravno.

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 10.10.2009. u 21:51 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao mr. ako dana 11.10.2009. u 15:32 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 10.10.2009. 16:40 ] @
Nadjoh jednu pricu na nekim komentarima na neku vest sa b92:

Citat:

Jednom davno zivio je sretan i vrijedan mrav koji je svaki dan dolazio rano ujutro prvi na posao.
Cijeli radni dan bio je veseo i odlicne volje i dok je radio pjevusio je vesele pjesmice.
Bio je sretan dok je radio i njegovi rezultati su bili odlicni.
No, radio je bez usmjerenja, jer uopce nije imao nadredjenog sefa.

Zato je gospodin strsljen, direktor firme, odlucio da takva situacija ne moze potrajati i zaposlio je bubamaru koja je imala veliko iskustvo sa upravljanjem. Prva briga bubamare bila je da organizira pracenje dolazaka i odlazaka mrava na posao/sa posla. Uspostavila je u tu svrhu i sistem prijemnih i odlaznih dokumenata. Zbog povecanog opsega posla oko papira su morali zaposliti sekretaricu koja bi pripremala papire i izvestaje. Pauk, kojeg su za tu funkciju zaposlili, je odmah uspostavio sistem arhiviranja i postao je odgovoran i za preuzimanje telefonskih poziva.

U medjuvremenu je sretni i vrijedni mrav samo radio, radio i radio.
Direktor, strsljen, je bio odusevljen sa izvestajima koje je dobijao od bubamare i uskoro je poceo zahtijevati usporedne studije sa grafikonima, pokazateljima i analizama trendova razvoja. Zbog povecanog obima posla bilo je nuzno zaposliti hrcka koji bi bio direktna pomoc direktoru i kupili su mu odmah novi kompjuter sa stampacem.
Veoma brzo se sretni i vrijedni mrav poceo zaliti na svu tu papirnu vojsku s kojom se je morao po novom boriti.
Direktor je odmah vidio da je potrebno najhitrije reagirati. Kreirao je novo radno mjesto sefa sluzbe koji bi nadzirao sretnog i vrijednog mrava.

Na novo radno mjesto je zaposlio cvrcka koji je odmah po svom dolasku zamijenio cjelokupni namjestaj u svojoj kancelariji i na zahtjev dobio ergonomski oblikovanu stolicu i novi kompjuter sa ravnim LCD ekranom. Posto je broj kompjutera narastao morao se kupiti i instalirati i mrezni server. Novi sef sluzbe je shvatio da hitno treba pomocnika (koji je usput bio njegov pomocnik i u prethodnoj firmi) za pripremanje strateskog nacrta upravljanja i
proracuna sluzbe.

U pozadini cijele price mrav je postajao sve manje sretan i sve manje produktivan.
Sef cvrcak je odusevljeno zakljucio da mora naruciti studiju o socijalnom raspolozenju i zadovoljstvu zaposlenih u firmi. Kada je direktor, strsljen, pogledao cifre i na osnovu njih shvatio da firma, u kojoj je radio sretni i vrijedni mrav, nije vise tako rentabilna kao prije, duboko se zamislio. Unajmio je najelitnijeg savjetodavca, gospodju sovu kojoj je rekao da izvrsi potpunu dijagnozu firme i da predlozi rjesenja za poboljsavanje rentabilnosti na nacin da firma posluje kao prije.

Gospodja sova je po tromjesecnom detaljnom analiziranju odnosa u firmi direktoru predala slijedeci izvjestaj: " U firmi je previse zaposlenih ! "

Direktor, strsljen, je prihvatio stucnu analizu i odmah otpustio mrava.


DirEktor je sada odlucio da je potrebno kupiti neki poslovni prostor - valja se :-)
[ Ivan Dimkovic @ 10.10.2009. 16:47 ] @
Vanredna Skupština održana 05. septembra 2009.

http://www.rnids.rs/files/skupstina20090905.pdf

a) Odluka o nalogu Upravnom odboru i direktoru za pokretanje postupka nabavke
poslovnog prostora;

Simo Ivaneža je predložio da se doda stavka od 40.000.000,00 dinara za nabavku poslovnog prostora.
Marko Mandić je predložio da nabavka poslovnog prostora treba da bude u posebnoj odluci a ne u okviru Odluke o usvajanju plana rashoda i ulaganja septembardecembar 2009.
Danko Jevtović je naveo da je za RNIDS kao organizaciju loše da kupuje poslovni prostor, već da je za organizaciju ovog tipa bolje da iznajmljuje prostor u nekoj od poslovnih zgrada.
Vojislav Rodić je podržao ideju da se kupi poslovni prostor.
Vladimir Cvejanović je naveo da bi bilo dobro da se prethodno izvrši analiza koliko će biti zaposlenih u RNIDS u narednom periodu, pa nakon toga kupovati poslovni prostor.
Simo Ivaneža kao predlagač je prihvatio da njegov predlog bude posebna odluka kojom se nalaže Upravnom odboru i direktoru naloži da sprovede i realizuje nabavku poslovnog prostora veličine oko 200 m2 i izvesti Skupštinu o tome.
Staniša Josić je predložio da Skupština da preporuku Upravnom odboru da krene u nabavku poslovnog prostora.
Jelena Opačić je predložila da se Upravnom odboru da nalog da izvrši analizu o potrebama RNIDS i cenama poslovnog prostora i da o tome izvesti Skupštinu.
Odluka je usvojena, 26 ZA, 3 PROTIV, 5 UZDRŽANIH
[ acatheking @ 10.10.2009. 16:56 ] @
Ja ne znam dokle cemo vise da iznosimo pogrdne kritike na racun RNIDS, to smo valjda do sada apsolvirali da su nesposobni, neorganizovani, okrenuti licnim interesima... itd.
Nece se niko od njih osvrnuti na ova slova i prozivke, mislim da je potrebna (ne znam pravno i po zakonu kakva) akcija da se stvari dovedu u red... da ne filozofiram previse.
Uostalom, moze im se, delice i oni stanove uskoro, kao sve ostale drzavne sluzbe, samo da poraste "slamarica". Kad jos malo porastu kao "firma", otimace se i politicke partije o njih, da uvale guze svojih funkcionercica.
Nije bitno da se radi posao za koji si postavljen, bitno je prvo obezbediti sebe (citaj zadnjicu) pa ostalo. Kladim se da dobar deo cele RNIDS druzine ne zna kako funkcionise DNS sistem, a kamo li nesto naprednije sto je usko vezano za njihovo poslovanje. Prepoznajem neke u novom UO, zato i kazem.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 10.10.2009. 17:20 ] @
Ovo je sve dokaz da niste neprofitabilna, stručna i nestranačka organizacija. Itekako ste profitabilni, partijski obojeni, jer znamo za koga su radili dvoje drugova iz RNIDSA 2000, SPS-JUL.

Situacija se otela kontroli i država mora upotrebiti mehanizam da nacionalni domen privede nameni i uzme ga iz ruku privatnih lica.

Menažment privatne firme (RNIDS) je nesposoban. Direktor je uglavnom neki inženjer elektrotehnike sa mandatom 6 meseci, a onda pliva dalje.

Naravno da niko neće odgovoriti na prozivke ovde, ali bar moramo zauzeti stav da vide da mi nismo neke neuke budale, koje prosvećuje skup umetnika iz RNIDS-a.

Ja jedino mogu tražiti od poslanika koje znam da sa skupštinske govornice raspale po RNIDS-u ako vi mislite da će imati nekakvog efekta. Ali verujem da ih polijemo i perjem i katranom, neće se naljutiti, niti reagovati.
[Ovu poruku je menjao Milan Gligorijevic dana 10.10.2009. u 18:33 GMT+1]
[ flylord @ 10.10.2009. 18:23 ] @
NIKO NIKAD nije rekao da je RNIDS neprofitabilna organizacija nego neprofitna!
[ Gojko Vujovic @ 10.10.2009. 20:56 ] @
Nije fer zaključavati temu pre nego što se dozvoli i drugoj strani (RNIDS) da odgovori na optužbe. Tako da otključavam za sada.
[ xenox @ 12.10.2009. 00:09 ] @
Tesko ce da se jave. Nije lako potrositi tolike prihode, a da iole bude opravdano. Mozda su nabili cenu jer nisu mislili da ce biti ovakav odziv, ali sada... Pojedinima vec dolazi na red ponovno placanje (vec je doslo)... Zar ne bi bilo moralno da se snize cene na neku razumno potrebnu cifru, sada kada postoji okvir za matematiku.

Ako vec ima para za 200m2 onda ih kupiti jer ce pare u svakom slucaju ispariti, a kupovinom nekretnine ce i buduci troskovi biti manji - i manja cena registracije...

Ali, ovo je podneblje gde se ne javljaju za posao (jer i ne mogu doci do istog) oni koji bi nesto da urade za druge.

S obzirom na pojedina imena u UO uopste nisam iznenadjen.

[ medvedic @ 12.10.2009. 02:04 ] @
Ma iz cele price je najbolji deo - Ivanov citat o MRAVU. Kako li bas nadje u ovom trenutku. Extra je svaka cast.

Sto se tice ovog bahatog ponasanja od strane raznoraznih sluzbi, organizacija i ostalih institucija mislim da je bespotrebno pricati.

Nego ima li nastavka price o mravu? I da li se iz te price i ove nase problematike moze zakljuciti da mrav nije politicki opredeljen i sa jakom podrskom svoje partije? :-)
[ srpsko gradjevinarstvo @ 12.10.2009. 08:13 ] @
Od ovih 1000 pregbledača teme bar 10 je iz RNIDS-a. I sada se ponašaju kao mačak, koga uhvatiš u kuhinji u nedozvoljenoj raboti. Sklupča se, savije rep i ćuti.

Evo da im poručim da se manu gluposti, o kupovini nekog poslovnog prostora. Ja ću im nađem prostor u centru Beograda da plaćaju jeftinije nego na Novom Beogradu. Znam ljude iz te organizacije i mogu da ih povežem. U toj zgradi je par vladinih agencija i privrednih registara. Šta će RNIDS na periferiji grada? Treba da ga ljudi traže po Borči, Ovči i Krnjači ili Jurija Gagarina..
[ srpsko gradjevinarstvo @ 12.10.2009. 20:01 ] @
Dragi prijatelji,

ja mislim iskreno da je vreme da država Srbija putem MTID-a i MUP preuzme RNIDS i servere na ETF da bi se domen vratio u okvire "nacionalnog" iz ruku ovih uzurpatora, tj. ove "privatne neformalne grupe", koje nigde nema u zakonodavstvu republike Srbije. Nije rešenje u bojkotu RS, već u bojkotu RNIDS-a.

Ovaj novi direktor je bez uticaja, kao i svi prethodni. Recimo da odluči da se suprotstavi ovoj velikoj petorci ili učini nešto protiv njihove volje. Znate gde posle može da radi? Može da bude ubačen u neku lokalnu poštu, gde ovih "pet veličanstvenih" nemaju pipke.

Ko može Sezamu, Yubc, Eunetu da oduzme licencu ako ne rade po propisu (opet ga donela privatna grupa ljudi)? Baš da vidim tog majčinog sina da ima petlju da udari na ove ogromne, a da misli da u Srbiji i dalje radi u svetu weba, domena, interneta uopšte...Ko njih uopšte kontroliše kao ovlašćene ( ko ih ovlasti) OR?

Ja pozivam MTID da u ime Srbije spreči ovu lakrdiju i da RS vrati gradjanima Srbije.
[ sallle @ 12.10.2009. 21:41 ] @

Mjok, bolje i ovako neg da se vrati gradjanima srbije...
Vrati li se gradjanima srbije, ce da bude jos samo jedna agencija sa trocifrenim brojem zaposlenih, kvazi strucnjaka ciji je jedini kvalitet stranacka knjizica...
A prihodi koje trenutno imaju bi bili nedovoljni da se podmire strucnjaci i njihove stranke, tako da ne bi nista postigli...

zato cutite i ne talasajte...
[ srpsko gradjevinarstvo @ 12.10.2009. 22:38 ] @
Više bih voleo da bude tako. Onda bih bar mogao RNIDS kada nešto loše uradi ili mi pričini štetu da izvedem na sud i oderem. Ovako nema suda, nema ništa, nadležan je arbitar RNIDS-a. Iskustvo sudije-arbitra ispekao one burne 2000. godine. Završio elektrotehniku, a glumi pravnika..Samo u zemlji Srbiji može..

Vidite da gospoda iz RNIDS-a ne smeju da se pojave da nešto repliciraju, iako znam da čitaju. Ja ih samo pitam jednostavna pitanja:

1. Šta će RNIDSU 200 kvadrata na nekoj periferiji, a adresa na ETF-u? Kome treba 200 kvadrata?

2. Koliko desnih i levih smetala radi u RNIDS-u, tj. pomoćnika za salatu, opštenarodnu odbranu, politička i moralno društvena pitanja za .rs domen?

3. Kada pokrećete nabavku službenih auta i stanova?

4. Ko može da kontroliše rad OR poput Sezama, Euneta, Yubc, kada oni sede u UO ili ga kontrolišu putem svojih eksponenata?

5. Gde je novac za tehničku opremu?

6. Ko brani u RNIDS interes republike Srbije, da bi se domen "RS" nazvao nacionalnim? Ili jasnije kako država Srbija može ako je nezadovoljna RNIDS-om da svoj RS domen preda na upravljanje nekoj drugoj grupi?

7. Navedite mi zakon, uredbu gde se kaže da je .rs domen Srbije, a da je RNIDS zadužen da upravlja istim.

Ovo su vrlo logična i prosta pitanja da prostija ne mogu biti.Sada je moguće uvijati ovo u oblande, ali na kraju je zaključak vrlo prost:

RS nije nacionalni domen Srbije, a RNIDS nije fondacija nego privatna firma.
[ dzidzadza @ 13.10.2009. 14:15 ] @
Ljudi jeste li videli slike sa razmene pisama na sastanku u LA???

Sila ce biti sa nama!!! :D
[ twiddle @ 13.10.2009. 15:56 ] @
Baba i ja sa Storm Trooperom... priceless... :))

Pozdrav,
Sloba

[ srpsko gradjevinarstvo @ 13.10.2009. 17:02 ] @
Mene ovde ništa ne iznenađuje. Sada u temu ubacujete Babe, strane agente, Cia, Bia, i ko zna koga, a cilj je jasan. Skloniti temu sa dnevnog reda ili je masakrirati pa da je zaključaju.

Vidim da je tema za dva dana vrlo čitana, a odgovora nema. A nema ga zato jer sam apsolutno u pravu, i na žalost ono što je pričao ovde jedan neomiljeni član iz jednog grada moje zapadne Srbije u proleće 2008 ispade tačno.

ponoviću zaključak: Prvitantni domen u rukama privatne grupe.

Molim vas da ako iko pokuša da odgovori na moja pitanja zaobiđe konstatacije da sam trol ( jesam), dosadan (jesam), budala (jesam), kreten (jesam) i sve ostale lične kvalifikacije (jesam). Dajte argumente da nisam u pravu, članove zakona o RNIDSu, dokažite da UO nije u sukobu interesa, da država ima apsolutnu kontrolu nad RS domenom i sve drugo.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 13.10.2009. 17:55 ] @
Ma briga ih, lajali mi ili ne terace po svome..kao ,uostalom, i svi u ovom sistemu.
I za sve ce naravno naci logicno objasnjenje .

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 13.10.2009. u 21:02 GMT+1]
[ VladaSu @ 13.10.2009. 18:03 ] @
Tako je u celoj drzavi. Od stranacke "babe-sere" do vrha.
U ovoj drzavi postoje samo budale i clanovi stranaka.
Sve oko RNIDS jako smrdi a trulez je star vec par godina.
Par rs domena uzeo sam samo zbog googla. Inace da i google zna kako ovde smrdi rs ctld bio bi banovan.
[ xenox @ 14.10.2009. 12:11 ] @
Ajd sad, drvlje i kamenje. ...
Sve sto treba je postaviti normalne - nize cene, a onda ce se i gamad skloniti. Parametri postoje - odrzavanje servera - linka za iste i potrebnih par plata. Ovako kako su krenuli jos ce da osnuju i neku agenciju kao potrebnu RNIDS-u... recimo za istrazivanje ruda i gubljenje vremena... UO koji je brojniji od broja potrebnih zaposlenih... YU je odrzavalo par entuzijasta, a sad treba vojska, i to kao u nacionalnom interesu (valjda im u glavi "Nacionalna Stedionica")...
[ srpsko gradjevinarstvo @ 14.10.2009. 15:07 ] @
Evo još jedan dokaz da Srbija nema blage veze sa RS domenom i da on nije nacionalni ( pogledajte ovo nevladina). Znači Srbija može da se brine o tom domenu, taman koliko kao i ja pojedinac.A jeste li videli ovu grupu:

Citat:

Radna grupa za rezervnu lokaciju formirana je na 59. sednici UO RNIDS, održanoj 11.09.2009. godine.

Članovi radne grupe su:

Boško Radivojević
Branislav Dobrosavljević
Tomislav Ciganović
Nenad Krajnović
Mario Živić
Dragan Debeljak
Miloš Mančić
Marko Ivančević


http://web-server.rnids.rs/sh/node/134


[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 14.10.2009. u 16:27 GMT+1]
[ srpsko gradjevinarstvo @ 14.10.2009. 17:17 ] @
I opet mi obrisaste post ,bez objasnjenja i bez obavestenja. Bravo .
[ acatheking @ 14.10.2009. 20:05 ] @
Zasto uopste postoje Gost nalozi? Registruj nalog i pisi, predstavi se ko si i sta si...
Sa druge strane, ova tema i njoj slicne vec su mi se zgadile. Upravo iz razloga sto druga strana (RNIDS) biva zestoko napusavana, a ne usudjuje se da se ukljuci u raspravu.
To je upravo dokaz da ih zabole i za domen i za neku argumentovanu demokratksu raspravu. Bitno je da su guzice uvaljene u fotelje.
U pocetku nisam verovao da je to toliko trula organizacija, ali kako se niko od njih ne osvrce na optuzbe, sve vise verujem da je tako.
Dzaba dalje pisanje, tema je postala mesto za iskaljivanje besa prema trulom RNIDS-u.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 14.10.2009. 20:17 ] @
Da, na veliku žalost u pravu si.

I najgore sve što je Peđa Šupurović pisao obistinilo se. Video je dalje od nas.

A i ne treba očekivati da RNIDS bilo šta odgovori.Nemaju šta. To je bar jasno.
[ mmix @ 14.10.2009. 21:46 ] @
Ja recimo obozavam Adama Smita i njegove radove i toliko stvari o kojima je on pisao se desavaju u nasem okruzenje nekih 300 godina kasnije. Za ovu priliku bih recimo izdvojio ovaj citat:

Citat:
People of the same trade seldom meet together, even for merriment and diversion, but the conversation ends in a conspiracy against the public, or in some contrivance to raise prices


@srpsko gradjevinarstvo, ja stvarno ne znam sta ti ocekujes od njih. Da dodju ovde i da ti kazu da si u pravu, da im upala kasika u med i da se ponizno kaju i da ce sad tebi da daju da odlucis kako ce da bude ubuduce? Onda na one kvalifikacije koje si sebi nalepio mozes da dodas i naivan. Sta god da RNIDS sada radi to radi zato sto je od vlasti dobio autoritet da to radi i samo od vlasti taj autoritet moze i da izgubi, samim tim sto je njihov autoritet uspostavljen legitimno teret dokazivanja zloupotrebe lezi na tebi a ne na njima, tako da clanove zakona koji su prekrseni ti treba da das i ako dokaze posedujes znas gde ti je najblizi SUP. Ili mozda ocekujes da svetina kojoj je trebalo 15 godina da ustane protiv diktatora sad ustane protiv RNIDSa i vlasti oko stvari koje nemaju nikakve dodirne tacke sa sledecom ratom kredita koja ih ceka?

Ovako kako stoji oni su potpuno ovlasceni da autonomno upravljaju nacionalnim domenom (monopolom) u skladu sa zakonom i gore navedenim citatom, a ako taj zakon njima dozvoljava da cene odredjuju autonomno i da profit investiraju u nekretninu onda mozes samo da im pljunes pod prozor. Ako je zakon los i ne definise okvire njihove fiskalne politike, onda je sad malo kasno za kajanje, mlada se vec udala; zna se ko je nadlezan za promene zakona i po kojoj proceduri, pa srecno. Sto se mene tice bolje i da naprave nekretninu nego da sprce pare na sluzbena kola i "reprezentacije" po kockarnicama, nekretnina ce bar ostati upisana kao asset RNIDSa i vrednost moze samo da joj raste. Ti ces sad reci da je bolje da te pare uloze u servere, ali uz duzno postovanje ni ti ni ja nismo ovlasceni da donesemo takvu odluku, oni jesu. Ja kao korisnik mogu samo da konstatujem da moj .rs domen radi bez prekida i da su svi moji zahtevi za promenama (ma koliko oni bili birokratsko procesno naduvani da bi "opravdali" astronomsku cenu) bili reseni za 1 radni dan, samim tim ocigledno infrastruktura sljaka takva kakva je.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 14.10.2009. 22:19 ] @
Iskreno,

očekivao sam Danka, Rodića i još par njih da uobičajenim frazama ovde brane RNIDS, kao i do sada što su činili. Niko ne spori da im je vlast dala odrešene ruke? Samo bih voleo da vidim br. službenog glasnika u kome to stoji?

Mene zanima kako država kontroliše .RS domen?

Šta ako se pojavi grupa "Otpisani" koja može sa 5 zaposlenih da bolje vodi RS registar? Može li Vlada i ministarstvo da nacionalni resurs (ako to jeste) poveri toj istoj grupi? Koje su ingerencije MTIDu vezi .RS domena?

Ja sam do sada mislio da licence izdaje neki državni organ.Međutim vidim da u RNIDS-u dele jedni drugima.

Verovatno sam ispao naivan, tj. planski. Samim tim što su bivši i sadašnji ljudi upravnog odbora RNIDS-a aktivni na forumu, a nisu ništa odgovorili, sve su priznali. I to je nešto.Nek ostane upisano da nam ekipa "stručnjaka za kablove" nije prodala "ciglu".

I mislim da možemo usvojiti jednu prostu konstataciju: RS nema atribute poput onog "nacionalni"..Država Srbija ne stoji iza njega. Kada se kaže fudbalska reprezentacija, iza tih momaka ne stoji grupa "lokalnih batica iz kraja", već FSS kao organ države Srbije.

Mislim da smo vrlo efikasno zaokružili priču šta je RNIDS i šta su mu ciljevi.
[ mmix @ 14.10.2009. 23:03 ] @
Citat:
srpsko gradjevinarstvo: Mene zanima kako država kontroliše .RS domen?

Pa ocigledno ne kontrolise i boli ih uvo. Ja sam mislio da zakon postoji, ali si tu bar u pravu, nema ga. ICANNu je bilo dovoljno pismo MTID-a i par top level providera i bar sto se tice .rs domena to je po njihovoj sertifikaciji sve sto je potrebno da RNIDSu delegiraju .rs domen. Drzava moze da regulise to donosenjem zakona, ali ocigledno za tim nema politicke volje i zadovoljni su (ili mozda tacnije nezainteresovani su) kako to funkcionise trenutno a i zakon bi pisali ti isti ljudi koji su u RNIDSu sada tako da ne vidim sta bi se promenilo sem sto bi u zakonu pisao statut RNIDSa kakav je sad.
Citat:
srpsko gradjevinarstvo: Verovatno sam ispao naivan, tj. planski. Samim tim što su bivši i sadašnji ljudi upravnog odbora RNIDS-a aktivni na forumu, a nisu ništa odgovorili, sve su priznali.

Pa evo recimo ja se ne slazem. Ne mozes se zalagati za eticnost i civilizovanost u jednom aspektu koji tebe zulja a ignorisati tamo gde ti odgovara. Pretpostavka nevinosti i ne tretiranje odbrane cutanjem kao priznanja krivice su sasvim sigurno u korenu te civilizovanosti na koju se pozivas. Ili opet murta ceka da sjase kurta?
Citat:
srpsko gradjevinarstvo: I mislim da možemo usvojiti jednu prostu konstataciju: RS nema atribute poput onog "nacionalni"..
Država Srbija ne stoji iza njega. Kada se kaže fudbalska reprezentacija, iza tih momaka ne stoji grupa "lokalnih batica iz kraja", već FSS kao organ države Srbije.

A MTID nije deo drzavne uprave? Sve i da mozemo da kazemo da nije "nacionalni" jer odluka nije donesena dovoljno "visoko" po tvom misljenju to je krajnje marginalno u ovoj prici; sto se tice ICANNa jeste nacionalni i jeste relevantno podrzan od strane vlasti, i to je sve sto je vazno. Ako mislis da nije okupi istomisljenike, proucite ICANNov pravilnik o delegaciji nacionalnih domena i osporite RNIDSov autoritet pred ICANNom ako ne zadovoljava uslove.
[ twiddle @ 15.10.2009. 00:04 ] @
Fudbalski savez Srbije organ države??? Vlado, mora da se šališ ;) FSS je organizovan kao nevladina, neprofitna i nepolitička organizacija kao i RNIDS, a država može da utiče na rad FSS otprilike koliko i na rad RNIDS. Veći uticaj na rad FSS imaju FIFA/UEFA, kao što na rad RNIDS veći uticaj ima ICANN. Uostalom, pogledaj statut FSS... Ruku na srce, u slučaju FSS radi se o dosta većim "baticama" od naših drugara iz RNIDS... i, što je pomalo apsurdno, imaju sadržajniji i lepši sajt od RNIDS :)

Pozdrav,
Sloba

[ srpsko gradjevinarstvo @ 15.10.2009. 09:42 ] @
Super Slobo, sada si priznao da država nema uticaj na RNIDS. To mi je trebalo. Hvala na informaciji. Sada si funkcioner MTID i ja ti verujem. Za razliku od drugih ti uvek diskutuješ.

A cenim tvoj rad, posebno što si u leto 2008 rasturio onu ujdurmu sa Radunovićem i BIA, ovaj novi zakonski okvir je korektan.

Ako ste vi zadovoljni zadovoljan i ja.

Još će mnogo vode Savom teći dok se stvore efikasna tela bez birokratije i 100 sekretara, zamenika, pomoćnika zamenika itd.

Možda RNIDS nije loše zamišljen, ali sada nije ništa drugo nego birokratska privatna firma, bez mehanizma kontrole.[ mmix @ 15.10.2009. 11:43 ] @
Citat:
srpsko gradjevinarstvo: Super Slobo, sada si priznao da država nema uticaj na RNIDS. To mi je trebalo. Hvala na informaciji. Sada si funkcioner MTID i ja ti verujem. Za razliku od drugih ti uvek diskutuješ.


Da, i ti nisi propustio priliku da ga nateras da zazali zbog toga Upravo si se uhvatio za jednu njegovu recenicu i od toga napravio zvanicni stav MTIDa i u najmanju ruku si njegovu recenicu tumacio kao zvanicni stav drzave Srbije i njeno priznanje, mozda najbolje sad da prosetas do ministarke i da mu to natrljas u lice. I posle te bukvalnosti se pitas zasto niko iz RNIDSa nece da ti odgovara na tvoja pitanja? Ti ljudi mozda jesu visoki funkcioneri RNIDSa ali sasvim sigurno nisu ovlasceni da samostalno zastupaju RNIDS u javnosti i sasvim primereno ne zele da se njihove recenice izvlace iz konteksta, iskrivljuju i proglasavaju za zvanicni stav organizacije ciji su deo.

[ srpsko gradjevinarstvo @ 15.10.2009. 12:04 ] @
Ne, to je činjenično stanje. Ako sagledaš pravnu regulativu koja se tiče MTID-a, za njih je RNIDS pravno nevidljiv. Prema tome pre će da RNIDS nešto promeni u MTID, nego obrnuto. Ima MTID više odmetnutih organizacija. Prvo se odmetnuo RATEL i krenuo sa zgradama, kancelarijama, to nije tajna. Za njih smo dokazali da rade isključivo za BIA. To je ona družina koja je tražila da mi sami kupimo opremu i da sami sebe prisluškujemo. Sada istim putem kreće i RNIDS.

Postavlja se pitanje čemu služi MTID sa ovim otuđenim centrima moći, koje ne može da kontroliše?
[ Tyler Durden @ 15.10.2009. 12:49 ] @
@gradjevinarstvo

koji si ti demagog i politicar pa to je strasno. gori si 100x od svih likova koje ovdje uporno prozivas.

stvarno mi nije jasno zasto je ova tema otkljucana, kad je ocigledno da je jedini rezultat toga, tvoje beskrajno trolovanje.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 15.10.2009. 12:58 ] @
Vi očigledno nemate blage veze o privredi i poslovanju, pa se svemu iščuđavate.

Imam tetku stomatologa, koja mora na razne seminare da stiče bodove, stalno ima neke provere za licencu.

Ujak profesor isto tako.

Kolege građevinari moraju isto da se pomuče za licencu.

Dakle svuda ima neki sistem kontrole, koji te kontroliše i možeš lako ostati bez licence.

Ko kontroliše neki OR i može li mu oduzeti licencu za rad sa .RS domenima? Ko kontroliše RNIDS ako je .RS nacionalni resurs Srbije?

Meni je logično da to radi MTID, koji treba na tenderu nekoj firmi ili organizaciji da dodeli licencu da upravlja sa.Rs i da postoji telo koje ga u ime Srbije nadgleda..

@Tyler Durden, ako je tebi logično da sam sebi izdaš licencu, sam sebe kontrolišeš i izvodiš inspekcijski nadzor svoje delatnosti, onda sam ja i demagog i ostalo.

[ mmix @ 15.10.2009. 13:29 ] @
Da, ali lekar koji ne prati struku leci zastarelo i pogresno, profesor koji uci decu pogresno kvari mozgove, gradjevinar koji pogresno sracuna moze da izazove smrt i golemu stetu. Mi ovde pricamo o administriranju i cuvanju dns glue recorda, nije bas potraga za higsovom cesticom. Ja koliko vidim ovde postoji savrseno dobar balans, RNIDSom indirektno upravljaju ISPovi koji cenu domena dizu iskljucivo na teret svojeg hosting poslovanja (skuplji domen manje interesenata, manje prodanih hosting paketa). Iskreno ja sam mitrovic.rs uzeo cisto da mi ne maznu ispred nosa ponovo i druge domene necu kopovati jer su mi preskupi i to je posledica njihove fiskalne politike, ali ne vidim da je taj RNIDS toliko mismanaged kao sto ti tvrdis jer za razliku od ostalih tvorevina direktno i indirektno proizislih iz nase drazsne drzavne uprave RNIDS zapravo i sljaka na svom funkcionalnom nivou, serveri rade i serviraju zahteve. O kakvom konkretno nadzoru pricas? Da ne kupe zgradu na dedinju podele sebi stanove? Sumnjam, to bi se proculo odmah i vlast bi odmah preuzela kontrolu i postavila svoj UO, zna se ko u ovoj drzavi sme da deli stanove i ko je zasluzniji gradjanin. Sve je to tanani odnos izmedju njih i vlasti, ako se pokazu previse lukrativnim ostace bez fotelja.
[ B3R1 @ 15.10.2009. 15:21 ] @
Citat:
srpsko gradjevinarstvo:RS nema atribute poput onog "nacionalni"..Država Srbija ne stoji iza njega.

Vlado, bilo bi dobro da prvo procitas literaturu o temi o kojoj pricas pre nego sto se upustis u ozbiljnu diskusiju. U suprotnom ispada da samo zelis da trolujes i nista drugo, iako ti to (mozda?) i nije bila namera. AKo zelis da ozbiljno diskutujes, informisi se malo o problematici pre toga. Zamisli kad bih ja na gradjevinskim forumima poceo da pricam o nosecim zidovima, stubovima, armiranom betonu i tome slicno iako o svemu tome nemam pojma. Mislim da bi mi se ceo svet smejao.

Nego, da predjem na temu:

Ne bih se bas slozio sa ovim tvojim misljenjem. Ako pogledas definiciju country-code top-level domena (ccTLD) na zvanicnom sajtu ICANN-a (http://www.iana.org/domains/root/) - organizacije koja dodeljuje nacionalne domene na upravljanje i vrsi globalnu koordinaciju upravljanja domenima - videces da tamo lepo i jasno kaze:

Country-code Top-level Domains (ccTLDs) are two-letter top-level domains especially designated for a particular country or autonomous territory to use to service their community.

Citat:
Super Slobo, sada si priznao da država nema uticaj na RNIDS.

Hmmm ... to bas i nije sasvim tacno. Ako dobro pogledas sta pise na gore navedenom linku, narocito u upustvo za (re)delegaciju domena i jos par dokumenata ICANN-a:

http://www.iana.org/domains/root/delegation-guide/
http://www.icann.org/en/commit...ac-cctldprinciples-23feb00.htm

videces da je odobrenje vlade drzave koja trazi (re)delegaciju domena neophodna stvar da bi domen bio dodeljen na upravljanje organizaciji koja se prijavila da upravlja drzavnim domenom (poglavlje 6 uputstva), kao i da se zelje vlade drzava itekako uzimaju u obzir. Uostalom, da RNIDS nije imao saglasnost Vlade Srbije da upravlja .rs domenom ICANN im nikada ne bi dodelio .rs domen na upravljanje. To je navedeno i u izvestaju o delegaciji .rs domena koji moze da se nadje i na sajtu RNIDS. U tom dokumentu pise:

The Serbian Ministry of Science and Environmental Protection communicated its support of RNIDS to be the operator of the .RS, basing its assessment on a decision made by the Ministry of Culture in February 2007 to support the creation of RNIDS.

Stvari su, prema tome, jasne i terorijama zavere nema mesta.

Ukoliko u bilo kom trenutku Vlada zakljuci da RNIDS radi svoj posao protivno ustavu, zakonima ili podzakonskim aktima, ona moze uvek da se obrati ICANN-u dopisom i pocinje diskusija o redelegaciji. Istina, u tom slucaju Vlada mora da spremi dobre argumente, dokumentaciju i da vec ima resenje za nastalu krizu u upravljanju nacionalnim domenom. Takodje, kljucna stvar u redelegaciji je i plan tranzicije naldeznosti, koji takodje mora da se izradi. Nacionalni registri se ne smenjuju kraljevskim ukazima ili vojnickim naredbama. Takvi procesi su dugotrajni i cesto se razvlace godinama (primer .au domena je dovoljno indikativan). Ukoliko do dogovora ne dodje, od redelegacije nema nista.

Ostaje, medjutim, pitanje zasto Ministarstvo za nauku i Ministarstvo kulture Srbije nisu ispostovali proceduru uobicajenu za nasu zakonodavnu praksu, koja podrazumeva: izradu nacrta zakona, javnu raspravu, korekcije nacrta i upucivanje Vladi, usvajanje od strane Vlade i upucivanje nacrta na raspravu u Skupstini, raspravu u Skupstini (usvajanje i celini, amandmanima i pojedinostima), usvajanje zakona u skupstini, predsednicki ukaz i objavljivanje u Sluzbenom glasniku. To sam se i ja pitao, ali prilikom osnivanja RNIDS-a konsultovani su brojni domaci pravnici i advokati i svi su bili saglasni da domene nije lako zakonski sankcionisati. Prof. Boza Radenkovic je to na ovom forumu jednom lepo i sazeto prikazao. Evo te price:

http://www.elitesecurity.org/p1796085

pa izvoli procitaj detaljnije o svemu tome. Medjutim, ipak ne mogu da ne primetim da je jedino (pravno) dugorocno stabilno resenje sa stanovista sprske zakonodavne prakse procedura koju sam upravo opisao. Ali da to nije jednostavno - nije.

Takodje bih primetio da RNIDS nije drzavni organ, vec fond i da se na njega ne primenjuju neki zakoni i propisi koji vaze za drzavne organe i javna preduzeca (Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sprecavanju sukoba interesa, Zakon/uredba o ogranicenju plata itd.), vec Zakon o zaduzbinama, fondacijama i fondovima ("Sluzbeni glasnik SR Srbije", br. 48/72, 1/83 i 23/86). Noviji zakon, nazalost, ne postoji. Ali, kao sto se i u tom zakonu vidi, drzava ima mehanizme kontrole nad radom fondova (Clanovi 19, 24 i 32), tako da tvrdnja kako drzava nema nikakvu kontrolu nad RNIDS ne stoji.

Na kraju, treba pomenuti da resenje primenjeno u Srbiji lici na praksu drugih drzava u svetu i da do sada nisam cuo ni za jednu drzavu koja ima zakon o domenu ili gde je nacionalni registar postavljen od strane drzave. Jedino za Kinu nisam siguran. Sve ostale zemlje imaju uglavnom identican, bottom-up model upravljanja.

Onima koji su imali strpljenja da ovaj carsav procitaju do kraja se iskreno zahvaljujem. :-)
[ srpsko gradjevinarstvo @ 15.10.2009. 17:06 ] @
sve je vrlo genijalno urađeno, stručnjaci su ga pravno sastavili da lepše nije moglo biti. Čitao sam puno o tome, ali naš model mi je brutalno smešan. Sve je kroz maglu, pa na ćoše.

Citat:
Uostalom, da RNIDS nije imao saglasnost Vlade Srbije da upravlja .rs domenom ICANN im nikada ne bi dodelio .rs domen na upravljanje. To je navedeno i u izvestaju o delegaciji .rs domena koji moze da se nadje i na sajtu RNIDS. U tom dokumentu pise:

The Serbian Ministry of Science and Environmental Protection communicated its support of RNIDS to be the operator of the .RS, basing its assessment on a decision made by the Ministry of Culture in February 2007 to support the creation of RNIDS.

Stvari su, prema tome, jasne i terorijama zavere nema mesta.

Ukoliko u bilo kom trenutku Vlada zakljuci da RNIDS radi svoj posao protivno ustavu, zakonima ili podzakonskim aktima, ona moze uvek da se obrati ICANN-u dopisom i pocinje diskusija o redelegaciji. Istina, u tom slucaju Vlada mora da spremi dobre argumente, dokumentaciju i da vec ima resenje za nastalu krizu u upravljanju nacionalnim domenom. Takodje, kljucna stvar u redelegaciji je i plan tranzicije naldeznosti, koji takodje mora da se izradi. Nacionalni registri se ne smenjuju kraljevskim ukazima ili vojnickim naredbama. Takvi procesi su dugotrajni i cesto se razvlace godinama (primer .au domena je dovoljno indikativan). Ukoliko do dogovora ne dodje, od redelegacije nema nista.


Samo mi nikada ovo nismo videli. Možda takav dokument postoji, ali ga ovde nije bilo. A da je postavljen u startu sa tim opštim aktima RNIDS-a stvar bi bila drugačija.

Nacionalne registre bi trebalo menjati pod hitno, ako su tipa www.nic.yu, koji prave diskriminaciju i selekciju građana u vezi dodele domena.

Dobar tekst, znam za vas Berislave i iskreno se nadam da u ovoj YU priči niste učestvovali više od web dizajna. :) http://www.nic.yu/domreg-s.html
[ srpsko gradjevinarstvo @ 15.10.2009. 17:31 ] @
Citat:
Ostaje, medjutim, pitanje zasto Ministarstvo za nauku i Ministarstvo kulture Srbije nisu ispostovali proceduru uobicajenu za nasu zakonodavnu praksu, koja podrazumeva: izradu nacrta zakona, javnu raspravu, korekcije nacrta i upucivanje Vladi, usvajanje od strane Vlade i upucivanje nacrta na raspravu u Skupstini, raspravu u Skupstini (usvajanje i celini, amandmanima i pojedinostima), usvajanje zakona u skupstini, predsednicki ukaz i objavljivanje u Sluzbenom glasniku. To sam se i ja pitao, ali prilikom osnivanja RNIDS-a konsultovani su brojni domaci pravnici i advokati i svi su bili saglasni da domene nije lako zakonski sankcionisati. Prof. Boza Radenkovic je to na ovom forumu jednom lepo i sazeto prikazao


E ovo pitanje muči i mene i vas. Niko nije tražio zakon, ali mogli su makar par članova u Zakonu o telekomunikacijama. Ovako je domen ostao "ništa", sa mogućnošću otuđivanja. Vaš .RS može da otuđi neko, a da vi nemate mogućnost da prijavite krađu, jer terminologija web-a u zakonima nije dobro zastupljena.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 16.10.2009. 08:56 ] @
Ja se izvinjavam što pišem uzastopno, ali evo krunskog dokaza koji potvrđuje našu (srpsku) glupost. Ja imam drugare Crnogorce, koje stalno zavitlavam zbog činjenice da vole funkcije direktora, savetnika i slično. Ali jutros vidim cene .me domena.

Godady 9,99 $, okvirno 650 dinara

Name 12,99$ negde 820 tako nešto..

Dakle Crnogoci staviše .me u rang .com, .net,.org i ispadoše pametniji od nas.

E sada vi preračunajte koliko nas koštaju razni stručnjaci RNIDS-a i ostali nakačeni za njih. Bolje da smo platili Enomu ili Godady da budu glavni registri .RS domena. Jedino je problem što mi volimo da skupljamo dokumentaciju i glumimo pandure, a Gd to ne radi. Sećam se da je Torbica poginuo dok tu glupost nije ukinuo.
[ flylord @ 16.10.2009. 09:23 ] @
Dokumentaciju skuplja dosta tld-ova. Cak i za com domene postoji obaveza navodjenja ispravnih podataka pod pretnjom oduzimanja domena (samo sto se to ne praktikuje).
[ srpsko gradjevinarstvo @ 16.10.2009. 09:41 ] @
Flylord,

zar vama nije logičnije da direktor .me registra kupuje ne samo kancelarije, nego i gomile servera, jer da se videti da prodaja me odlično ide, a ja kako stalno jurim domene tipa gradjevinarstvo (na Snapname i Namejet) ne prođe 5 dana da ne dobijem na e-mail novu listu premium .me domena koji su na licitaciji?

Ne mogu da prognoziram, ali od 6-10 mesta po broju registrovanih domena u budućnosti biće sigurno .me.

Šta li bi naš RNIDS uradio da je u poziciji www.nic.me? Verovatno i bi i sekretarice već dobile stan..

[ flylord @ 16.10.2009. 15:58 ] @
Gle, mene stvarno ne zanima sto oni hoce da kupe poslovni prostor. Ako smatraju da ce da tako da imaju vecu sigurnost, sto da ne.

I logika je jako cudna stvar, svako je ima i svako misli da je njegova ispravna.
[ B3R1 @ 16.10.2009. 18:51 ] @
Mislim da smo se polako udaljili od teme.

Nacionalnom registru su potrebne prostorije. Treba racunati na to da ce intelektualna svojina postati prilicno znacajna stvar za par godina i da ce kancelariju RNIDS redovno posecivati klijenti, advokati, sudije, sudski vestaci itd. Naravno, mozemo da postavimo pitanje da li je bas 200 m2 potrebno za 6 zaposlenih, ali eto ... ja se malo igrao, pa otisao na jedan zanimljiv sajt:

http://www.realfacilities.com/calculator.asp

cak i u najbednijoj varijanti ne dobijam rezultat manji od 1500 sqft (oko 150 m2). U proracun treba dodati i malu, klimatizovanu serversku salu, 3 x 3 m, sa najmanje jednim standradnim rekom (600 x 800 mm) za opremu (treba obezbediti prolaz sa svake strane reka). Sve u svemu, tih 200 m2 i nije bila losa procena.

Ne branim bilo koga, samo pokusavam da u ove diskusije uvedem malo vise inzenjerske logike. :) A malo manje rekla-kazala tonova. :)

To je sve.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 16.10.2009. 19:26 ] @
Dopada mi se vaša inženjerska logika, ali je u praksi neprimenjiva.

- u te prostorije klijent teško da će uopšte moći da priviri, a kada ih budete telefonski zvali lik (koji jede burek) biće u šoku zbog poziva običnog građanina. Lično iskustvo.

Sala za servere treba biti minimum 100 do 150 kvadrata, sa pratećom opremom, ako baš inženjerski razmišljamo i brinemo za budućnost. U te prostorije nijedan server neće biti smešten.ETF i Krajnović su faktori koji nikada neće dopustiti da im serveri izmaknu kontroli. I za sto godina adresa RNIDS-a biće ova:

http://web-server.rnids.rs/sh/node/15

Što je za mene jako tužno, i zabrinjavajuće.

- Šest zaposlenih u RNIDS-u. U ovaj podatakk je teško poverovati. Mnogo teško.

Jedna server sala treba biti specijalno projektovana, tj. ne može biti bilo koji prostor. Mali milion tehničkih prepreka. Ja najiskrenije sumnjam da taj prostor treba da ima mesto za servere. Tu će biti samo birokratija, savetnici i sekretarice. Serveri ostaju na ETF.

Ako bi serveri uistinu napustili ETF to bi bio mali korak za RNIDS, a veliki za RS domen.

[ xenox @ 16.10.2009. 20:55 ] @
Dobro SG? Sta bi ti uopste hteo? I sta ti sad smeta Krajko? Covek radi svoj posao godinama i nesto se ne secam da su DNS-ovi bili down...

Ponovicu se jos jedanput - smanjenje cena registracije = odlazak onih koji su tu iz licne koristi - sledi - ostace oni koji zele tim da se bave.

Slazem se da, ako ima para (a trebalo bi da ih ima), nije lose kupiti prostor i obezbediti finansijsku stabilnost i nize cene u buducnosti, a ne da se desi nesto kao sa bagrima u Kolubari...

Mislim da bi zarad same teme trebalo izaci sa konkretnim predlozima a ne samo kukati kako ne valja... Toga sam se vec nacitao...

Koliko kosta server i na koji period ce se isti menjati? Koliko linka trosi DNS? Koliko ljudi treba da opsluzuje sistem, uzevsi u obzir da registranti obavljaju fizcki deo unosa podataka? Kakva je struktura zaposlenih, i potrebno znanje, a samim tim i plata?

Neka od gore navedenih pitanja imaju odgovor. Samo je pitanje hoce li neko dati isti...


[ flylord @ 16.10.2009. 21:42 ] @
pa kad bi neko lepo pitao, mozda bi i dali tu informaciju...
[ B3R1 @ 16.10.2009. 22:56 ] @
Citat:
srpsko gradjevinarstvo:Sala za servere treba biti minimum 100 do 150 kvadrata, sa pratećom opremom, ako baš inženjerski razmišljamo i brinemo za budućnost.

150 kvadrata?! To su 52 ormana sa opremom (15 x 10; prva i poslednja "kocka" u redu se ne koristi, sto daje 13 ormana u nizu, a na 10 m sirine staju 4 takva niza, jer ti je potrebno da ostavis koridore izmedju nizova rekova)! Citav mali datacentar! Cemu to?! Pa nije domenski registar Google, Yahoo ili Akamai da bi morao da ima kompletan serverski park, slozene switcheve, rutere, load balancere ...

Veruj mi, komplet opreme koji cini jedan mirror F-root servera (f.root-servers.net) se sastoji od JEDNOG servera koji zauzima 1 RU (rack unit = 1.75") visine u reku + 1 malog Cisco rutera, cini mi se serija 3800, koji opet zauzima 1-2 RU. Znaci uvrh glave 5 RU, a standardni rek od 2200 mm ima 45 RU. Znaci, jedna devetina reka. :-) Posto se K root servers sastoji od 20 mirrora, saobracaj na jednom mirroru moze da se poredi sa onim koji generise jedan prosecan DNS server koji opsluzuje jedan ccTLD.

A ne treba ni objasnjavati koliko jedan root server ima saobracaja. Pogledaj statistiku za k.root-servers.net na http://k.root-servers.org/.

Nas domaci ns.nic.rs tesko da ce ikada dostici taj volumen saobracaja, cak i da svaki aktivni korisnik Interneta u Srbiji otvori po 10 .rs domena. Pogledaj, recimo, na tom istom sajtu grafik http://k.root-servers.org/statistics/ROOT/tlds.html. Vidis li koliko ljudi sa Interneta traze adrese unutar .rs ili cak unutar .me? Pa to je na nivou statisticke greske! Cak su i Argentina (.ar) i Madjarska (.hu) usle na grafik!

Ali dobro ... domenski registar mora da ima i neku drugu opremu. Ako se tu dodaju i serveri baze + web server + hajde da kazemo jos 4-5 servera, a nabave se rack-mountable modeli, svaki server zauzme po 1-2 RU, sve to moze lepo da se spakuje u jedan jedini orman na jednoj lokaciji.

Ako zele redundansu neka dodaju jos jedan orman sa tom istom opremom, u nekim drugim prostorijama i to je to.

A iskreno, bas se pitam sta ce im uopste serveri i jaki linkovi ka Internetu. Sve to mogu da iznajme i kod nekog od domacih ili inostranih hosting provajdera. I da obezbede neki link skromnijeg kapaciteta ka Internetu za kancelariju, cisto da bi mogli da pristupe serverima radi odrzavanja i to je to. Evo, pre par dana sam gledao cene - sopstveni server u datacentru, 2 TB saobracaja, 30 evra mesecno. Naravno, kvalitetno resenje je i skuplje, ali opet ... posto je izgradnja namenskih prostorija, linkovi velikog kapaciteta itd.? Ovako, mogu da sve to lepo ugoste kod Telekoma i SBB, recimo, i da im za to plate. Tako radi dobra vecina domenskih registara u svetu (Nominet i slicne azdaje tu izuzimam, oni imaju bolju infrastrukturu, ali ipak nije isto imati 50 miliona domena i 50000). :-)
[ srpsko gradjevinarstvo @ 17.10.2009. 06:10 ] @
Eto sada opet demantujete sebe. Ja dajem predlog ako već RNIDS hoće da bude samostalan, bude samostalan u svemu. Što da iznajmi servere ETF, SBB ili onog odvratnog Telekoma? Ovako RNIDS je trenutno vazal ETF-a? I neka vrsta protočnog bojlera za inženjere elektrotehnike koji se ubace na mesto direktora dok ne nadju bolji posao.

Što 150 kvadrata? Pa nek kupi više servera i pruža neke usluge i tako učini cene .RS popularnim. Nije to suvo zlato da toliko košta. Ja inače uvek podržavam veću kvadraturu objekata gde se nalazi oprema da posle ne bi bilo kuku lele i prenatrpano.

Dakle jednu stvar smo zaključili. A to je da u tih 200 kvadrata teško može biti servera, već samo papirni moljci i birokrati.

Ja ovim na ETF-u ne verujem ništa i sve dok su oni na serverima RNIDS-a mrka kapa.
[ xenox @ 17.10.2009. 10:14 ] @
A znaci ETF je glavni problem... Dobro sad znamo sto se bunis...
I kakvo sirenje obima usluga? Pa vec sada cene registracije mogu da budu MNOGO nize. Rado ce ovi prosiriti delokrug, samo da nadju nacin oticanja u dzep.
I da RNIDS u osnovi i jeste birokratski - uredjuje pravila igre u .RS TLD. Sta li to treba jos da rade? Hoces 10 admina da sedi i prati grafikone upita u sekundi ima, sta drugo toliko ima da se radi oko DNS-a.

Ja se bunim zbog cene - cinilo mi se da je previsoka (mada je trebalo imati novca u slucaju slabog odaziva)- sad se vidi da jeste (mislim da je odziv pristojan, a da bi smanjenje cen povecalo, ako nista onda in.rs)... Smeta mi i sto su organizovali to kao da ce ne znam sta da rade sto godina... Pravila su vec profilisana, jos par sitnica i smanjiti birokratiju na par ljudi, ako sto je i za YU bilo (mada su oni posteno odradjivali svoj posao i ne bi ih nazivao birokratama).

[Ovu poruku je menjao xenox dana 17.10.2009. u 11:33 GMT+1]
[ srpsko gradjevinarstvo @ 17.10.2009. 11:37 ] @
Da, problem je i ETF, jer na serverima RNIDS i u RNIDS rade ljudi, kojima Srbija ne veruje. Koji se bave političkim radom u korist SPS i uopšte vladajućih stranaka. Glavni kočničari telefonije i interneta su baš u zgradi ETF-a.

Ako već u RNIDS-u kupuju taj prostor, logično je da u okviru tog zdanja budu serveri RNIDS-a ili ćemo tamo možda gajiti salatu, a okopavaće je savetnici i sekretarice.
[ flylord @ 17.10.2009. 11:40 ] @
Srbija ne zna te ljude pa da mozes da kazes da im ne veruje. Ako mi ne verujes, izadji na ulice bilo kog grada i pitaj ko tamo radi :)
[ srpsko gradjevinarstvo @ 17.10.2009. 13:10 ] @
Možda da preformulišemo to pitanje građanima ovako:

1. Da li imate poverenje u deo ljudi iz RNIDS-a koji su vam punih 13 godina onemogućavali da imate svoj .yu domen jer niste imali kiosk ili organizaciju tipa kućnog saveta?

2. Da li verujete onima u RNIDS koji u jeku izborne kampanje otimaju domene političkim partijama?

Tim ljudima sigurno Srbija ne veruje. A ja ne verujem ni ovim novim, jer će serveri i dalje biti na ETF umesto u tom novom prostoru. A naći takvu lokaciju od 200 kvadrata, koja ispunjava tehničke uslove na periferiji Beograda ili NBG je teško. Pre bi se isplatilo projektovati novu zgradu sa centrom za servere.
[ flylord @ 17.10.2009. 13:59 ] @
a zasto je problem sto su serveri na etf? Ako se ne varam, jedan od najvecihi svetskih sharedhosting provajdera, http://www.hostgator.com/ drzi svoje servere kod drugoga a ne u svojim prostorijama... Nema nista neobicno da se radi server colocation ili server housing...
[ srpsko gradjevinarstvo @ 17.10.2009. 14:22 ] @
Meni nije problem, jer živim 250m dalje i znam tačno gde su ti serveri. Pa oko bude kao sa www.ds.org.yu, www.izbori.org.yu , za 5 minuta sam tu, da okrenem DNS u pravcu u kom treba. Mora da ima neka civilna kontrola :) :)

E sad ako nije problem da su na ETF onda čemu 200 kvadrata? Za 6 radnika RNIDS-a?Ili za tuce trule birokratije :)

Ja bih da sada dobijem zadatak da nacrtam plan server sale stavio stvarno previše prostora, ali evo Berislav me je demantovao da ne treba toliko. Ja volim širinu, da pored mesta za ormare, može sve lepo da se rasporedi, i smesti. Mrzim uopšte prostore prenatrpane tipa špajz. Volim da sve bude puno komfora i dobro raspoređeno.

E sada ja jesam za to da tih 5-6 stalnih administratora RNIDS-a bude dobro plaćeno. Ti serveri bi mogli da se koriste i za druge svrhe, da RNIDS ostvari i primanja za tih 6 administratora, i viškove, koji bi uticali da cena domena .RS bazno bude 8-10 e kod RNIDS-a. Ali ništa od toga. U tom prostoru će biti gomila papirologa, a administratori i serveri na ETF.

Ne može pusti Srbin bez kancelarija, savetnika, sekretarica i sv ega ostalog što ga u Srbiji definiše kao direktora.

[ japan @ 17.10.2009. 14:32 ] @
Citat:
srpsko gradjevinarstvo: Meni nije problem, jer živim 250m dalje i znam tačno gde su ti serveri. Pa oko bude kao sa www.ds.org.yu, www.izbori.org.yu , za 5 minuta sam tu, da okrenem DNS u pravcu u kom treba. Mora da ima neka civilna kontrola :) :)Ja bih rekao da ti imaš ooooooozbiljan problem, i da si na korak od titule Ilije Čvorovića srpskog weba...
[ srpsko gradjevinarstvo @ 17.10.2009. 15:02 ] @
Dobro Đura i Ilija nisu imali opipljiv dokaz. Moja krivica što nisam slikao ekran avgusta 2000. Nisam baš sačuvao ključni dokaz. :)
[ flylord @ 17.10.2009. 23:27 ] @
dobro i kakve veze ima sada tamo neka 2000-ita sa 2009-om? Mogu i ja sada kao i ti da kukam, na primer, sto RNIDS nije u Nishu nego je u Bg-u. I onda pokrenem cuvenu pricu o beogradizaciji i kako je rnids namerno stavljen u bg samo da bi oteli leba gradovima u unutrasnjosti. Blah... Jos da pomenem da je 200m2 jeftinije u Nishu nego u Bg-u :)
[ xenox @ 18.10.2009. 00:10 ] @
Srbija do Tokija, tj - slazem se sa konstatacijom korisnika Japan.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 18.10.2009. 08:41 ] @
Citat:
Srbija do Tokija, tj - slazem se sa konstatacijom korisnika Japan.Ne može do Tokija, sa .RS domenom uterana je u beogradski pašaluk. Bolje da si rekao Crna Gora do Tokija. Dok .me možeš bilo gde kupiti u belom svetu, u Srbiji se brinu šta će biti ako se Đura iz MUP-a bude zainteresovao i tražio dokumentaciju. Đura nema domet do Tokija, u INterpol-u ga slabo zarezuju, pa domen .RS ne možeš kupiti nigde npr. kod GD, name i sl..

Flylord, uskoro će 2010, ali kadrova iz 2000. se ne možćemo rešiti do 2030. i da je tih 200 kvadrata u Nišu, da im pokloniš server salu, oni bi opet držali servere na ETF-u. Ta ekipa sa ETF-a se rasporedila po raznim odborima poput RATEl, RNIDS, te ovaj, onaj i koće uopšte uvođenje drugih operatera za telefone, internet, struju itd..Gde god je u pitanju neka žica oni koče. Osnovna ideja im je da nešto blokiraju i da je moguće prisluškivati.
[ flylord @ 18.10.2009. 13:39 ] @
A sto ne organizujes neku javnu raspravu u nekom prostoru i ne zovnes i njih. I onda ih lepo pitas... Ja sam imao zelju da i me-ovce i rs-ovce dovedem na bizbuzz pa da bude neki okrugli sto sa njima, ali mi je bizbuzz u jako nezgodno vreme za njih :(. Ali eto organizuj neki panel, zovni novinare, zovni rnids-ovce Ja cu da te podrzim da se to organizuje, i mozess se svadjas sa njima par sati :). Vrlo prosto..

Budi konstruktivan, nemoj samo da pljujes po forumu.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 18.10.2009. 15:32 ] @
Ideja ti je odlična, ali ne vredi-neće doći.

Čim je isteran na svetlo dana i uhvaćen u smešnoj raboti direktor RATEL-a, nestao i već ga 15 meseci nema na tv. Čeka čovek da istekne mandat i da ga se ko ne seti. Isto ti je i sa RNIDS.

Njih ne vredi pljuvati. I da ih uvaljaš u katran i pospeš perjem, efekat je isti. Pravi skupštinski.Zabije glavu dole, a ruka ide gore, tj. glasa po direktivi. :)

predstavnici nik .me bi uvek došli, to budi siguran. Imam drugare iz CG, i jedino sam sa njima načisto da će uvek doći i da te rado vide kao gosta.
[ flylord @ 18.10.2009. 22:54 ] @
odakle ti to da ne bi dosli :). Jesi probao? Naravno, organizacija mora da bude na ok nivou da bi oni dosli. Nece ti dodju na poziv u kafanu
[ srpsko gradjevinarstvo @ 19.10.2009. 06:08 ] @
možemo im poslati svečane pozivnice u kafanu. I mnogo veći faktori od RNIDS sede u kafani. Mislim i ja bih u Holidej-u sastančio, ali da me ništa ne košta, nego da to prebijem kroz cenu .RS domena.

Kada bi plaćali iz svog džepa ne bi se otvorili ni za ex-Domovinu, kafić preko puta ETF-a. Imam ja jednog takvog, čim izađemo hvata se službene kartice da plati dve pice..RNIDS šatro ne može da subotom zaseda na nekom fakultetu ili nekoj društvenoj ustanovi već mora u Holidej-u.A sve pod firmom opšteg društvenog interesa.