[ ognjenizrs @ 10.10.2009. 16:33 ] @
Kao sto naslov kaze interesuje me da li je neko koristio pomenute uredjaje i software kao nacin autentikacije korisnika pri logovanju na windows ili domensko logovanje i kakve su mogucnosti koristenja istog pri logovanju i autentikaciji korisnika pri pristupu externim aplikacijama.
Konkretno planiram da ovaj sistem primjenim u firmi u kojoj radim,u pitanju je nekih 80racunara od toga 2 udaljene lokacije povezane VPN tunnelingom koji su pod domenom,infosistem(aplikacije na kojima korisnici rade tipa prodaja,magacin,knjigovodstvo) se vrti na sql serveru i preko njega se vrsi autentikacija korisnika koji pristupaju istom.Ako je neko radio nesto slicno ili ima neki link bio bi mu zahvalan da podjeli to sa mnom i sa ostalima.
Interesuje me ova vrsta autentikacije zbog toga sto imamo problem sa sigurnoscu podataka i curenjem odredjenih informacija,u pitanju je privatna firma pa je nezgodno ubijediti managment firme da takve stvari sankcionise jer su pocinioci nerijetko povlasceni(miljenici vlasnika firme ili nekog iz vrha managmenta) pa i ne mogu puno da uradim.Zato sam odlucio da pokusam uvesti ovaj nacin autentikacije koji bi uveliko sprijecio slicne stvari(tipa izgovora vidjeo mi je sifru dok sam kucao i slicno).Takodje bi bilo pozeljno navesti koji tipovi uredjaja su koristeni i priblizna cijena.

PS.Ako moderator smatra da nije tema za security neka premjesti na odgovarajuci podforum.
[ ventura @ 10.10.2009. 16:42 ] @
Fingerprint reader i nije baš rešenje tvog problema..

Ja ti preporučujem duplu autentifikaciju: username/password i USB token

http://www.aladdin.com/hasp/solutions/saas-solution.aspx
http://www.entrust.com/tokens/index.htm
http://www.securstar.com/products_usbtoken.php
http://english.cyprotect.com/main0105.php
[ ognjenizrs @ 10.10.2009. 19:10 ] @
Nije losa ideja ali se opet javlja jedan problem,korisnik moze da kaze da je ostavio token na stolu slucajno i da mu je neko uzeo ili da je izgubio itd..Zvuci glupav izgovor ali vjeruj takva je hijerarhija i odnos u firmi.
I koliko vidim na prvom linku potrebna je autentikacija sa njihovim web serverom?
Fingerprint mi se cini kao dobro rijesenje jer nema izgovora tipa izgubio token pa mi neko uzeo ili vidjeo mi ID i PW dok sam kucao,e sad ne znam da li si imao iskustva sa tim,ako jesi bilo bi super da mi das neka uputstva.Dobre strane i lose strane.Vidjeo sam i par firmi koje rade software za te tipove autentikacije znaci sve zivo mogu napraviti preko fingerprint autentikacije.Hvala i na ovome razmislicu i pregledati detaljnije linkove.
[ ventura @ 10.10.2009. 19:37 ] @
Ako korisnik izgubi token ti mu daš novi, stari proglasiš nevažećim i od plate mu umanjiš 100-200 evra koliko košta token... Sledeći put ga sigurno neće zaboraviti...

Za token ne treba komunikacija sa njihovim serverom (možda su oni nešto nacrtali na grafikonu kao primer), već sa serverom unutar tvoje firme, odnosno čak i aplikacija može sama proveravati token... Plus dobijaš gomilu wrapper softvera sa kojim možeš lako i brzo startovati...