[ Milan Milosevic @ 13.10.2009. 09:57 ] @
U 3D maxu koji je najbolji nacin na nekom poligonu spajati nesusedne vertekse da bismo poligon podelili na manje poligone sa po 4 ili 3 verteksa. U pitanju je EditablePoly.
Ja sam dosad koristio Cut, ali to i nije bas najsretnije resenje jer mi usput i sece poligon pa posle moram da ga krpim.
[ labicko1 @ 13.10.2009. 23:05 ] @
Ne kapiram dali ti hoces da spojis ili iseces poligone. Nikako ne ostavljaj poligone sa 3 vertexa.
[ Milan Milosevic @ 14.10.2009. 05:39 ] @
Koliko ja kapiram poligoni treba da budu sa 3 ili 4 verteksa ne sa vise.
Mozda i gresim. Ukoliko gresim kazite mi zasto.
Zelim da ih spojim, a ne da secem, zato sam i postavio ovo pocetnicko pitanje, da bi unapredio svoju tehniku i ispravio anomalije u mom radu.
[ abishai @ 14.10.2009. 23:36 ] @
Za spajanje koristis "Merge" ili "Connect".

Primer:

Gledas vertexe (znaci u editable poly-u si i kliknuo si na vertexe ili skracenica, pritisnes "1") izaberes dva vertexa i kliknes na connect i oni ce se spojiti. Ali mozes ih spojiti samo ako je prazan prostor izmedju njih na taj nacin. Drugi nacin je tipa cut.
Mnogo bolje za modelovanje od cut-a, funkcionise da obuhvatis vise edgeva (znaci skracenica "2" u editable poly-u :) i kliknes na connect. On ce ti sam dodati tj. spojiti ili kako god vec hoces edgeve.

Ako su ti skroz razdvojeni objekti onda pored merge mozes koristiti i brigde da spojis edgeve. Ako su ti dva razlicita objekta, onda prvo odradi "attach" kako bi to postao jedan objekat. Takodej ako imas vertexe neke blizu koje bi zeleo da spojis, da ne bi isao rucno, uradis weld. Obuhvatis ih i kliknes na weld (tu mozes setovati i jacinu weldovanja, tj. koliko da zahvati).

Mozes imati trougao ili trouglove, ali ih izbegavaj. Ako vec moras da ih imas gledaj da budu "sakriveni" negde, pogotovu ako radis organic. Nikako nemoj da ostavljas 5-6 tacaka, a najbolje je da ti sve budu cetvorouglovi.

Quads (cetvorouglovi) su najbolji jer ne dolazi do nezeljene deformacije prilikom animacije, bolji su kada radis unwrap (tj. texturises) i svetlost se na njima prelama kako treba, zbog toga se uvek gleda da po mogucstvu sve budu cetvorouglovi. Nadam se da ti je sada malo jasnije sve :)


Pozdrav
[ Milan Milosevic @ 15.10.2009. 05:01 ] @
Hvala na odgovorima.
Uprincipu drzacu se cuta jer mi daje navise slobode, samo cu na kraju dodati malo
weld kako bi spojio eventualno razdvojene vertexe.
[ labicko1 @ 20.10.2009. 10:55 ] @
Izvini sto ti nisam dao odgovor odmah bio sam zauzet poslom pa nisam svracao ovde.

abishai ti je dao vise nego odlican odgovor, ne kapiram ni dalje sta radis sa Cat (to ti je za secenje poligona) skroz suprotna alatka od one koje ti treba.