[ Spiridon64 @ 16.10.2009. 00:20 ] @
http://www.fewt.com/2009/10/i-give-up.html
[ icobh @ 16.10.2009. 06:54 ] @
Nije mu trebao komentar na kraju teksta, da ljudi kupe Win 7. Što se ostalog tiče, čovjek je u pravu, mada da sam ja na njegovom mjestu, kao oss developer, kraj bi bio malo drugačiji. Poklanjati svoje dragocijeno vrijeme i gubiti živce, a da ti se to ovako obije o' glavu, mislim da je reakcija potpuno očekivana. I što je najžalosnije, biće proglašen izdajicom i Windows korisnikom, a čovjek je samo rekao istinu. Današnji Linux-i rade sporije nego W7, a kamo li WinXP i puni su nekih sitnih, ali neobjašnjivih, bagova koji nisu toliko kritični po sistem, već koliko iritiraju korisnike...

P.S. Skoro se desilo da se na najnoviju Fedoru nisam mogao logovati, tj. nisam mogao kad na kraju ukucavanja password-a lupim enter, a mogao sam kad bih kliknuo na Login dugme. Kad sam to vidio, zamalo da šutnem računar iz sve snage, jer me je to toliko "izbilo iz cipela", da je neobjašnjivo...

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 18.10.2009. u 15:31 GMT+1]
[ combuster @ 16.10.2009. 07:54 ] @
Ma ovaj je totalno u afektu zato sto ga je naprzilo nekoliko lame user-a:

Citat:

Some things were missing concerning support of newer Eees, but then they released Ubuntu Jaunty 9.04. 9.04 could only have been released completely untested, as they missed something as stupid as the ntel tiling kernel bug which caused every Intel card out there to crawl during any OpenGL function. There is no excuse for their release of alpha grade drivers and less than alpha grade kernel code into their release distribution.

U pravu je za intel kernel tiling bug, koliko se secam to je bilo negde aprila ove godine - bas u vreme kada je Jaunty trebalo da izadje - ali sam Ubuntu nije imao problem sa ovim, niti je tiling bug imao neki hit na performanse, desavalo se da se totalno corrupt-uje prikaz vec pri gdm-u ali samo sa losom kobinacijom drajvera i kernel-a (cini mi se da je 2.8.0 xf86-video-intel zahtevao 2.6.30 kernel). Kada vec pominje opengl performanse najbolje performanse i stabilnost IKADA sam imao u vreme 2.6.31 kernela i mesa < 7.5.1, naravno upravo zbog KMS-a.

Citat:

Even then, don't turn compiz on and suspend because your super cool new "stable" version of xorg will consistently segfault leaving you at a GDM screen without your data being saved in any of the applications it unloads out from underneath itself.

Ovo kako govori - rekao bi covek da vazi generalno za sve. Ja sa intel integrusom guram i compiz i suspend i hybernate i bre jedini bug koji imam od 2.6.31 serije kernela je bio onaj sa brightness hotkey-ovima i to je proradilo od intelovih drajvera 2.9.0

Yep, u pravu je da bi Keith-u i momcima trebalo malo discipline i organizacije - ali da ne poverujes upravo to i rade ovih dana, moz misliti da su najavili sledecu verziju xserver-a 1.8 za tacno sest meseci... We shall see :)

Citat:

Now we have Karmic coming down the pike in just a few weeks, and xrandr can't even take you from 1024x600 to 800x600 even though it thinks it did.

E pa jerk'o - KMS sam prepoznaje rezolucije i smesta automatski u nativnu rezoluciju - bilo da se nalazis u x-u ili u bash-u tako da koliko je meni poznato xrandr vise nije zaduzen za taj deo posla, maybe it's a feature?

Citat:

So, if you have my utilities installed in 9.10 and you are wondering why it doesn't trigger to powersave when you unplug power, you can thank the wonderful Ubuntu team for creating even more bugs in this "great" operating system by switching to devkit rather than choosing to stick with something stable and mature.

Pa switch na devicekit je neophodan bio zbog gnome-a 2.28, da nisu presli na njega bilo bi "O zasto niste presli na gnome 2.28, kakva je to distribucija Ubuntu kada ne fura najnovije moguce pakete" - e pa kada ih ne bi gurali mogli bi da se zovu Debian. Sad se on ponasa kao oni isti user-i zbog kojih i kuka in the first place...

Citat:

Maybe the kernel team will actually learn how to write modules that work and don't duplicate code and functions like rfkill, and perhaps the xorg team will focus on real issues like making drivers that actually work rather than changing how you configure it 3 times in 3 releases. Oh wow cool, it goes from terminal to GUI in 1 second, too bad I can't suspend with composite mode on without the driver segfaulting. Who needs suspend anyway, not like its a useful feature and all on an ultraportable.

Za rfkill ne mogu da tvrdim, ja nemam tih problema - yet again nisam eeepc user. Paaaa, xorg se vise ne konfigurise, konfigurise se sam od sebe, zato fewt ili kako god ti ime bilo - mozes da predahnes.

Citat:

Well don't worry folks, I won't "break your WIFI" anymore.

Maybe I should buy a copy of Windows 7, I hear that it actually works. How can we expect non-techical users to use this pile of garbage that is "Linux"?

Naravno da treba, kad si vec tu pitacu te za ie segfault-ove out of the blue... I nijedan oss programer ne bi trebao da radi zato da bi ugadjao zajednici, nego zato ako je vec haker neka pise alate koji odgovaraju njemu pa ako se zajednici to svidi i nadju da je to korisno neka koriste - ili ne... Ako si mislio da ces da kupis lovorike - grdno si se zezn'o prijatelje iako bi to bilo ocekivano, mada vidim po komentarima da ljudima nije bas svejedno...

E sad gledajte sve ovo opet samo sa sledecom cinjenicom u vidu:

Ubuntu je toliko postao pogubljena distribucija u svom plastu "posr****" koda da vise ne zna na koju stranu treba da izadje a od smrada koji se rasirio svuda unaokolo ne vidi gde smrdi - a to je upravo od njihovih behind-ova.

Toliko su ispatch-ovali i unakazili kod da vecinu slucajeva ispravljaju sopstvene patch-eve na pakete koji inace rade fino u vanilla nepipnutom kodu. Napravili su mrtvu petlju sad i vrte se u krug u nedogled. A njihovom devel timu treba dati raso izjutra da se otrezne i par finih debelih geek-ovskih naocara da bi videli u toku dana, meseca i slicno bug u njihovom distro-u koji pogadja sve korisnike odredjene serije laptopova, kada sam im poslao bug report mesec dana i jace pre release-a niko nije mrdnuo da to ispravi, dosao je r-day i onda im se moj usamljeni bug report napunio i ispam-ovao sa korisnicima koji su se zalili na istu stvar, zamisli doceka te login screen a ni tastatura ni mis ti ne rade :) Jerks...

Al' su zato blizi look and feel-u doze nego ikada, imaju fancy pop-up notification-e, ubuntu one novotarije, sync your folder over the net with other users blah blah blah yada yada yada, software store lol u svetu oss-a, jos samo fali da okace price tag :)
[ z@re @ 17.10.2009. 15:54 ] @
Smece. Dodje covjek neki dan u kancelariju i zamoli da mu instaliram neki Huawei HSDPA USB modem. Na Ubuntu. Ok moze nema problema, ubacim usb unutra, kad ono fina notifikacija "GSM device found" i digne nekakav wizard, pretpostavi da sam u Hrvatskoj i da mi izbor mreza koje imaju 3G, kliknem na pravu, upisem PIN, i to je to. Sve skupa 5 sekundi i tri klika. Nevjerovatno, tri-puta vise user friendly nego windowsi (gdje moras instalirat 3rd party skart tipa Vodafone VMC itd...).

I onda nece da se spoji.

Ok, ajmo konzola, tail -f na /var/log/daemon.log, Vidim da trazi PUK, ok kontam mozda covjek zajebo PIN previse puta pa kartica buni. Nema problema, disconnect, edit connection, dodam i PUK. Sad imam oboje. Ajmo opet. Opet nista. Sta kaze daemon.log, kaze opet da oce PUK. Sunce ti j*bem, dao sam ti ga. Disconnect, edit connection, kad li ono...u polju PINa stoji PUK, a PUK polje prazno! Nisam vjernik al se krstim jedno 15 puta. Vratim se u konzolu, procirim malo po odvratnoj Linux fs hierarhiji, nadjem /etc/NetworkManager/blabla, nadjem konfiguracijski fajl od te konekcije, tamo stoji PUK i PIN kako treba...pa sad ti budi pametan.

Istekam usb, odnesem do prvog kolege sa windowsima, zamolim ga da instalira 3rd party smece od programa sa sticka, instalira, upise PIN, spoji se, sve u redu.

Vratim se nazad, rebootam Pokemon laptop, idemo opet probat, spoji se! Ma vidi vidi, treba reboot, ma vjerovatno je trebalo restartanje nekog servisa, al zasto jbt? Nebitno...spojio se. Ali, internet ne radi, ifconfig mi prikazuje neku privatnu adresu u rangu 10.10... na ppp0 interfejsu, opet u daemon.log, koji kaze da nije uspio potegnut vanjski IP na interfejs.

Odustajem.
[ Ivan Dimkovic @ 17.10.2009. 15:59 ] @
@z@re ,

Citat:

I onda nece da se spoji.

Hahahaha - klasicna Ubuntu falinka... prvo te pozitivno iznenadi nekim usability unapredjenjem, kao recimo detekcijom hardvera - a onda ti opali hladan samar kada to zapravo ne radi.

Istu stvar sam imao pre neki dan - htedoh da brzo odradim neki test, ubodem neki USB dongle koji ima RS232 port (oni USB<->Serial adapteri) - Ubuntu rece da ga je detektovao, ali stoka nece ni da bekne... pa se ti slikaj onda kopajuci po razno-raznim konfiguracionim fajlovima.

Iskreno, bolje da NE RADI pa da odes i naucis kako da to namestis, nego da "radi" kao taj tvoj 3G modem :)
[ combuster @ 17.10.2009. 17:06 ] @
Citat:

Iskreno, bolje da NE RADI pa da odes i naucis kako da to namestis, nego da "radi" kao taj tvoj 3G modem :)

Amen, covece znas kako si ga namestio ako je to uopste i moguce a ne ko na ubuntu - od silnog patch-ovanja i ne transparentnosti ne znas ni kako da ga nadesis koliko su ga vise izoblicili i ispatch-ovali, kazem vam u 70% slucajeva ce nesto pre da proradi na cistim vanilla paketima nego sto li ce na ubuntu-ovim mutantskim paketima :) Mozda je lakse taj puk nabiti u /etc/network.d/profiles nego li preko network manager-a koji te iste postavke ne postuje. I sto je najgore kada im tamo ukazes na to proci ce sila vremena pre nego sto to uopste neko primeti i ako primeti pitanje je da li ce reagovati.
[ Srđan Pavlović @ 17.10.2009. 17:20 ] @
@zare - To editovanje iz konzole kojekakvih konfiguracija si
trebao da radis na onim jasnijim distroima tipa Slack-a ili Arch-a,
ipak Ubuntu ima dosta izmena, i ipak je zamisljen da se ne prcka
po postavkama ako bas NE ZNAS STA RADIS, jer zbog tih nekih
izmena treba procitati dokumentacije raznih paketa.

Ako nesto prckam, onda to prckam samo po Arch-u, jer znam kad
nesto namestim da je to tako, a kod Ubuntu-a uglavnom gledam da
ne prckam jer cu pre da zaebem nego uradim nesto.

Sto se tice tog 3g modema, moja sestra ga koristi na Ubuntu 9.04,
samo udarila paramtetre Telenor konekcije i gotovo.

Isto tako, sto rece Ivan, Ubuntu fura nove pakete (pogotovo ovaj sad 9.10),
to je sve sveze i naravno ima dosta rough-edges iliti bagova.

Ubuntu 9.04 bi vec do sada trebalo da radi prilicno dobro.

Ove bagove koje sam ja prijavljivao na svom Launchpad nalogu
za 9.04 i 9.10 - ne mogu reci da "nisu gledali" - vecina je procesirana i fix-ovana.
[ Srđan Pavlović @ 17.10.2009. 17:42 ] @
Ovaj bloger je tipicna zrtva nacina rada, takav - kakav je,
i verovatno ima razlog da bude pissed-off, i ne krivim ga
sto odustaje, jer bez dobre organizacije rada, ne moze se
dobro uraditi jedna stvar na kojoj radi puno ljudi, to je prosta logika.

OSS je super, ali nekakva hijerarhija i pravila moraju postojati
(neka koja ce zapravo da daju rezultate).

Mene recimo opet nervira TV-out, evo izgleda cu da cekam na 10.04...

Znaci, upalim compiz, ukljucim TV-Out (ne onaj sto zahteva restart X-a),
maximiziram jedan prozor i odma problem... jedva uspem da ugasim TV
output, a da mi X ostane ziv.

/edit: mada nesto mislim da se ovaj malo izduvao na blogu i da ce ziv i zdrav da nastavi sa poslom ;)
/edit2: ako je "Ubuntu hrpa smeca" - sta reci za ostale distro-e koji pretenduju na user-friendly pricu :)

[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 17.10.2009. u 19:01 GMT+1]
[ MladenIsakovic @ 18.10.2009. 00:31 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Ovaj bloger je tipicna zrtva nacina rada, takav - kakav je,
ako je "Ubuntu hrpa smeca" - sta reci za ostale distro-e koji pretenduju na user-friendly pricu

Možemo reći da ima uspešnijih na tom polju, sa mnogo manje para za reklamu kakvu Ubuntu ima.
Kako vidim već duže vreme, PCLinuxOS ne brlja ni približno koliko ubuntu, a još je više userfriendly od ubuntu-a, po meni, mnogo jednostavniji-stabilniji-brži-šta oš' od Ubuntu-a.
A evo, i ovaj Mint Gloria sasvim dobro radi, iako je rađen na ubuntu-bazi.
Ali PCLOS svi hvale, ko god ga je prob'o, i ja sam ga probao - radi stvarno odlično. U Linux svetu, verujem da nema ništa bolje za desktop.
[ Srđan Pavlović @ 18.10.2009. 00:53 ] @
Citat:
PCLinuxOS ne brlja ni približno koliko ubuntu

Vidi, ako pricamo o stabilnoj verziji Ubuntu-a (9.04),
daleko od toga da ona nesto "brlja". Druga stvar je razvojna
(jos ne finalna) verzija 9.10 koja jos ima "pravo" da brlja dok
ne bude imala "final" u nazivu, a onda mozemo osuti paljbu :)

Mint mi izgleda OK, imam ovaj sto je zasnovan na Ubuntu 9.04
kod mojih instaliran na nekom celeronu, i to radi sasvim fino.

PCLOS nisam probao uopste ove novije verzije.
[ Tyler Durden @ 18.10.2009. 08:27 ] @
z@re, trebao si ga pokrenuti onda na freebsd...
[ maksvel @ 18.10.2009. 08:55 ] @
Mislim da i dalje ostaje pitanje dinamike izdavanja novih verzija Ubuntua. Jes' da marketinški super zvuči što ima X.04 i X.10, ali realno nema potrebe za tolikim verzijama koje se posle peglaju on the fly.
[ combuster @ 18.10.2009. 09:30 ] @
Pa sve je to super zamisljeno, na svakih 6 meseci izadje neki novi major upgrade, recimo za dva broja veca verzija kernela, nova verzija razvojnog okruzenja a radi stabilnosti nove verzije se ne ubacuju vec patch-uju samo stare. Sve je to ok, problem je sto ja ako mi nesto u ubuntu ne proradi iz prve (sto se vrlo retko dogadja btw) muku namucim da ga nateram da radi, cesto se desava da jednostavno ne j postavke u konfiguracionim fajlovima ni dva posto ili da ih sam izmeni cim se gui podigne, ne volim da pricam ovako ofrlje ali odavno nisam gurao isti pa se pozaboravljalo.

Glupo je sad porediti druge distroe i ubuntu, ako necemo da se lazemo ovde Ubuntu je jedan od najboljih distroa out there i zaista ne bih zeleo da diskusija predje u "ovaj je bolji". Svako koristi ono sto mu odgovara.

Pretpostavljam da je za developere koji bi da prave system utilities ubuntu pravi pakao... Programiranje svega ostalog ne bi trebalo da bude nikakav problem.

A sto se tice koja je distribucija idealna za desktop? Pa od exherbo-a, gentoo-a i ubuntu-a birajte, sve su dobre, ako ih poznajes dovoljno...
[ maksvel @ 18.10.2009. 09:45 ] @
Nije tema "koji distro je najbolji za desktop", ali ostaje činjenica da se sam Ubuntu prilično "kalemi" i da to daje više prostora drugim, "čistijim" distroima. Duži prefinal period dao bi bolje rezultate. Ne mora baš k'o Debian i Slack, though.
Ovo je povezano sa temama "bloatovanje kernela" + "sumrak sw industrije", a tu je i express distro publishing...
Što reče jedan od komentatora članka:
Citat:
I made the very stupid decision of upgrading from 8.10, which worked great, to 9.04 which was the Windows Vista of all the releases of Ubuntu.

[ combuster @ 18.10.2009. 10:02 ] @
Citat:

Duži prefinal period dao bi bolje rezultate. Ne mora baš k'o Debian i Slack, though.

Slazem se ali oni imaju svoj release policy koga se drze od kako su poceli - a timing im je savrsen, oktobar i april - izlazi sada xorg 7.5 gnome 2.28 i sl. Problem je u tome sto gnome 2.28 je recimo presao sa hal-a na devicekit i tu ubuntu ne moze nista, devicekit je problematican itekako sto sam osetio na svojoj kozi. Recimo kms nije usao u 9.04 za intel-a iako je taj feature u to vreme bio moguc, jednostavno nisu mogli da garantuju da ce sve raditi kao podmazano pa su to odlozili za koalu (sto je bio smart move).

Evo recimo na ubuntu 9.10 beta nisam mogao obican dvd da mount-ujem jer su imali gadan bug sa devicekit-om a pratio sam diskusiju na mailing listi - oni jadni i ne znaju da li je problem u kernelu i udev-u ili u polkit-u ili devicekit-u.

Ali zato arch koji je prilicno clean sa kod-om radi extra sto se toga tice i nema nikakvih problema. I koliko sam primetio arch postaje sve popularniji upravo zbog rolling release-a (a jos brze prihvataju nove pakete nego ubuntu upravo zbog toga) i radi bolje.

[Ovu poruku je menjao combuster dana 18.10.2009. u 16:48 GMT+1]
[ Body Bag @ 18.10.2009. 10:50 ] @
Sto se mene tice mozda najbolji linux za desktop je PCLOS
Probao sam ga na svom lapu (HP Compaq 615) u live modu verzija 2009.2 i zaista sve preporuke ako neko zeli sto manje da se cima-dakle sve radi otb,plus prilikom podizanja automatski instalirani vlasnicki drajveri za fglrx
Multimedija,java,fles sve radi odmah a u paketu dolazi sasvim pristojan broj aplikacija jedino sto nema OpenOffice-a ali ko ima brz net nikakav problem
Svaka cast Textaru i ekipi koji je sa jedno 30-ak ljudi napravio daleko bolju stvar nego musicava Mandriva iza koje stoji daleko vise ljudi

A sto se tice naseg prijatelja Igora i kudjenja Fedore i linux-a

Pa poznato je da je Fedora testing ground za RHEL i to treba da ima u vidu svako ko je koristi
Stoga sadrzi cutting edge i nedovoljno istestirani softver,dosta cesto i u rc ili beta fazi,ima pored toga i kratak release cycle i prilicno ucestale promene sa svakim sledecim izdanjem i stoga je sasvim normalno da ima dosta bubica pa se i sam distro ponasa otprilike kao beta verzija
Ali sa covekom koji kaze da je linux sporiji od Windows-a i koji koristi slicne lame izraze tipa "baguje mi" je ocigledno svaka rasprava izlisna ;)
[ Slobodan Milivojevic @ 18.10.2009. 11:48 ] @
Eh ti 3G modemi, imam Huawei E220 i Huawei E1550, ovaj prvi radi "out of the box" samo sto po nekad network manager nece da ga vidi, pa iskljucis, pa ukljucis i proradi, a ovaj drugi mi je moram priznati oduzeo 15 minuta guglanja i sad radi uvek.

9.10 Beta, tu oba rade uvek, cak su i podesavanja za operatere sredjena. Recimo 9.04 ima losa podesavanja za mts mrezu, za Telenor radi ok, ali 9.10 radi sve. Cekam final 9.10 pa cu da iznesem detaljnija zapazanja.
[ component @ 18.10.2009. 12:16 ] @
Ja sam primeto par problemčića kod 9.10 i 3G modema. Telenor je u pitanju. Utakneš modem i to je to nema zezanja sa pokretanjem 3-rd party programa i slično... Ali ponekad jednostavno nemaš internet I šta tada? Izvadim modem, pa ga ubacim opet. I dobijem konekciju?!? OK. Još uvek je beta, ali ako ovo bude sređeno do finalne verzije, neka samo neko spomene da Linux nije "user friendly".
[ tdjokic @ 18.10.2009. 12:44 ] @
Kao sto sam vec par puta napisao, a pisacu stalno iznova :-) , ja koristim iskljucivo Linux vec nekih 7 godina (zar toliko? Uh...) i jos mi nije uspelo da nadjem distribuciju u kojoj bi moji racunari, obicni, nikakva egzotika, radili kompletno. Zvuk radi u 90% distribucija koje sam probao (a probam uvek prilicno mnogo njih) ali ne radi u nekim distribucijama. Obicno ljudi kazu "Moze to da se sredi" ali treba imati i znanje i zivce i vreme.

Znaci, uzmem neku od onih distribucija u kojima zvuk radi. Ali, u njoj opet ne radi nesto drugo. I tako redom, jedna po jedna, na kraju NI JEDNA NE RADI KOMPLETNO. Mint Elyssa xfce mi radi dobro, kao vrlo laka i brza mi je glavna distribucija, a onda pocne da javlja da je DVD pun i da na njega ne moze nista da nareze. Probam drugi, treci, 10 disk - svi "puni"! Odem u jednu od drugih instaliranih distribucija i mirno narezem sto sam hteo.

Ovi najnoviji Ubunuti i Mint su mi totalno poremetili stampac. Ne da ne radi, radi, ali ne javljaju nikakvu gresku a stranicu stampa pomereno 50%. I sta sad ja da radim? Pojma nemam o drajverima za stampac i ne pada mi na misao da to nesto kao resavam, ali je distribucija kao takva za mene neupotrebljiva.

U svakoj, svakcatoj distribuciji nesto zeza. Prema tome, Ubuntu je vristeci primer toga, jer izlazi cesto i trudi se da mu sve zivo radi, ali ni drugi nisu bas nesto uspesniji. Lako je nekoj distribuciji da nema bagove i bude stabilna ako neke programe ni nema.
[ bestragamuglava @ 18.10.2009. 14:10 ] @
Citat:
tdjokic:... ja koristim iskljucivo Linux vec nekih 7 godina (zar toliko? Uh...)
...
Pojma nemam o drajverima za stampac i ne pada mi na misao da to nesto kao resavam, ali je distribucija kao takva za mene neupotrebljiva.

Ovo je moguce samo:

a) ako si izuzetno ... netalentovan

ili

b) ako tvoj OS pretpostavlja

b1) ili da si citav zivot posvetio studiranju OS, pa si u toku gde treba da kliknes misem na najnovijem-fancy-GUI
b2) zapravo ne zeli da ti saznas nista o stvarnom funkcionisanju OS

Ubuntu je ovo pod b2, sto je meni izricito receno na njihovom forumu kad sam im pre jedno godinu i po spominjao majku i ostalu familiju.
[ z@re @ 18.10.2009. 15:04 ] @
Citat:
Tyler Durden: z@re, trebao si ga pokrenuti onda na freebsd...

Nisam jer to nije moj laptop, s druge strane da je to FreeBSD, otisao bi na HCL i pogledao da li je uredjaj podrzan. Ako je, onda stvarno radi, ako nije onda se ni netreba zajebavat oko njega.

Tipicno za Linuxase, svali krivnju na nesto drugo. E pa nece ic. Ubuntu glumi nekakav desktop OS, i sam ubuntu je detektirao taj uredjaj, izbacio fancy notifikaciju i fancy wizard za konfiguriranje. Pa opet ne radi.
[ Danijel Krmar @ 18.10.2009. 15:09 ] @
Citat:
bestragamuglava: Ovo je moguce samo:

a) ako si izuzetno ... netalentovan

Znači čovek mora da bude talentovan da koristi računar ili OS koji pretenduje da bude user-friendly? Jeste da je ovo tehnički forum, ali nisu ovde sve sami sys-admini i system programeri pa da znaju u tančine kako neki OS funkcioniše.

Za ono pod b) ne vredi trošiti ni reči.
[ combuster @ 18.10.2009. 16:01 ] @
Ma da, i ja sam uvek gotivio to OS pretpostavlja :)

Stav developera i njihov developement policy je nesto sto u mnogome utice na sam os. Ubuntu-ovi developeri zele da priblize Ubuntu svim korisnicima tako da sto manje posla imaju oko podesavanja i ostalih zezancija i gledaju da sve radi ako je moguce out of the box a da izgleda dovoljno fancy da makar i sminkom privuce dosta korisnika. Sve je to super - ali to se postize tako sto ces da nakalemis na originalni source kod jedno 20 patch-eva i nadati se da si pokrio sve mogucnosti. Tipican primer je canonical notification-osd, da bi vam onako lepo iskakali kontakti iz pidgina, lepo prikazivale promene volume-a u mixeru i slicno moras do besvesti da izoblicis standardni notification i da izmenis kod na svakoj aplikaciji koja koristi isti. Eto lepo mogu i ja da napravim da to isto izgleda i na arch-u ali brate mili to vise nisu delovi kod-a pidgina, gnome-a i sl vec canonical-ovi - ja treba da se uzdam u njih da ce ispratiti sve promene u svim tim aplikacijama na vreme i prema tome modifikovati svoj notification. Pa previse zezancije po meni za obican make up standardnog feature-a zar ne?

I to je upravo ono sto pricam sve vreme, ako odjednom pocne da brljavi notification, da li je to do pidgina, canonical-ovog notificationa za isti, notification-osd-a, dbus-a ili neceg petog sto se u toj salati zateklo?
[ Danijel Krmar @ 18.10.2009. 16:12 ] @
To više ni sami developeri ne znaju šta brljavi zbog dosta, kao što i sam kažeš, unakaženog koda - overpatch-ovanog ja bih rekao.

Ne znam, meni se Ubuntu nikada nije nešto svideo, jedini Ubuntu koji koristim je JeOS. Inače mi je puno bliža filozofija Arch-a (distro baš po meri, nije zahtevan kao gentoo, a opet pruža pregršt mogućnosti prilagođavanja), ili recimo CentOS-a (koji je dušu dao za administraciju). Ali ti opet nisu baš user-friendly, tako da je za desktop korisnike Ubuntu možda i najlogičniji izbor. Do pre koju godinu bih rekao SuSE, ali taj distro je postao smeće, ne znam kako sada stvari s njim stoje, a PCLOS nisam nikada ni probao pa da imam neko mišljenje o njemu.
[ Ivan Dimkovic @ 18.10.2009. 16:27 ] @
@z@re,

Jest da je off-topic, ali... da li znas zasto ne mogu da se ulogujem (KDE) sa PC-BSD distroom u VMWare okruenju?

Instalira se lepo, medjutim kada se pojavi KDE login screen, cim ukucam user/pass X se restartuje i ponovo se vrati na login screen...
[ Tyler Durden @ 18.10.2009. 16:33 ] @
Citat:
z@re: Nisam jer to nije moj laptop, s druge strane da je to FreeBSD, otisao bi na HCL i pogledao da li je uredjaj podrzan. Ako je, onda stvarno radi, ako nije onda se ni netreba zajebavat oko njega.

Tipicno za Linuxase, svali krivnju na nesto drugo. E pa nece ic. Ubuntu glumi nekakav desktop OS, i sam ubuntu je detektirao taj uredjaj, izbacio fancy notifikaciju i fancy wizard za konfiguriranje. Pa opet ne radi.

Jedino što je tipično jeste tvoj očigledan hejt prema Linuxu uopšte.
Ja lično ne volim Ubuntu, čak mislim da donosi više štete nego koristi Linux zajednici generalno, ali ti baš previše tupiš sa pljuvanjem Linuxa.

A to što bi bio uradio sa fbsd, trebao si da uradiš i sa tim nesretnim Ubuntu-om. Odeš na njihov HCL i provjeriš da li je uređaj podržan.

@dimkovic
Nemoguće da se to dešava :P :)
[ combuster @ 18.10.2009. 16:43 ] @
@dimkovic

Bez Xorg.0.log i Xorg.0.log.old ne moze se znati...

@ Danijel

Citat:

tako da je za desktop korisnike Ubuntu možda i najlogičniji izbor

Sa ovim se slazem, ma koliko ja ne gotivio Ubuntu kao distro - opet je najvise korisnika privukao sto se moze videti i na distrowatch-u.
openSuSe je smece zbog odvratno loseg packet management-a, disaster klasican, ne znam zasto su inace rpm distribucije toliko lose u razresavanju dep-ova... Cak i nemaju neki normalni (da ne kazem user friendly) gui packet manager, da nije yumex-a (i yum-a pod konzolom) na fedori ja ne znam sta bi korisnici radili, koristili onaj ocaj od package kit-a?
[ tdjokic @ 18.10.2009. 19:59 ] @
Nista se ja ne bunim ako mi ne dozvoljvaju da saznam kako OS radi. Samo NEKA RADI SVOJ POSAO a ja se necu mesati, prosto. Ali, niti radi, niti daje neki nagovestaj greske, nista zivo, jedino zeza.

Znaci, postoji Windows OS, sa svojim manama i vrlinama, zatim postoji Linux, i kao treci postoji "grupa Linux distribucija" ako hoces da uradis sve sto ti treba. Instaliras 3 - 4 komada i vozi. Ne kazem da je neki veliki problem, ali je ipak glupo. O ostalim OS nemam sta da pricam jer ih ne poznajem, neke ni malo, neke sam doduse probao, ali sam digao ruke.
[ bojan_bozovic @ 18.10.2009. 20:17 ] @
Zato pređi na Windows i rešio si problem.
[ MladenIsakovic @ 18.10.2009. 20:29 ] @
Citat:
combuster
ne znam zasto su inace rpm distribucije toliko lose u razresavanju dep-ova... Cak i nemaju neki normalni (da ne kazem user friendly) gui packet manager, da nije yumex-a (i yum-a pod konzolom) na fedori ja ne znam sta bi korisnici radili, koristili onaj ocaj od package kit-a?

Ovo jednostavno nije tačno, najsvetliji primer je PCLinuxOS, rpm-based distro, ima Synaptic koji na njemu fantastično radi. Nikada nisam naišao na depsolve problem. Generalizacija je jako loša stvar, jer skoro nikad nije tačna.
[ Goran Rakić @ 18.10.2009. 21:09 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @z@re,

Jest da je off-topic, ali... da li znas zasto ne mogu da se ulogujem (KDE) sa PC-BSD distroom u VMWare okruenju?

Instalira se lepo, medjutim kada se pojavi KDE login screen, cim ukucam user/pass X se restartuje i ponovo se vrati na login screen...

I ja ću da nastavim offtopic, ova glavna diskusija mi nije zabavna. Pogledaj ~/.xsession-errors, ako je započela korisnička sesija odnosno sistemski log KDM-a ako nije. Kao treću varijantu pogledaj pomenuti Xorg.0.log.
[ Ivan Dimkovic @ 18.10.2009. 21:28 ] @
Hm izgleda da je razlog za ovo nedostatak prostora na virtuelnom disku - napravio sam 4 GB disk, ali izgleda mu to nije bilo dosta. df prikazuje da je disk 107% pun (!?)

Ono sto je uvrnuto je sto se setup nije zalio da nema mesta.

E svasta...
[ bestragamuglava @ 18.10.2009. 22:02 ] @
@Danijel Krmar

Moguce da se moj post moze razumeti kao provala nadobudnosti, ali mi to nije bila namera; i sam sam se godinama patio sa linuksima, dok se nisam odlucio za OpenBSD; tu sam za mesec dana naucio vise nego za par godina po kojekakvim linuksima. I nisam nikakav programer, nego obican, najobicniji korisnik.

Inace, svako od nas je valjda sysadmin sopstvenog kucnog racunara.

A za ono pod 2, stvarno mi ne pada na pamet da trosim reci i ubedjujem neverne Tome u ono sto mi je u par navrata napisano na ubuntuforums od strane par ubuntu gurua.
[ bestragamuglava @ 18.10.2009. 22:10 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ... df prikazuje da je disk 107% pun (!?)

To je UNIX feature, a ne bug.

Citat:
Ivan Dimkovic:

E svasta...

Koji setup, ako si instalirau u VM?
[ Ivan Dimkovic @ 18.10.2009. 22:42 ] @
Pa onaj PCBSD setup - ima neki wizardoliki UI za instalaciju. Ja sam imao fiksni 4 GB disk, mislio sam da mu je dosta... ali izgleda nije. Trebao mi je to objasniti a ne ovako da qrvinski crkava :-)

Instaliracu ga ponovo za neki dan, stavicu 32-bitnu verziju i veci virtuelni disk.
[ bestragamuglava @ 18.10.2009. 22:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa onaj PCBSD setup - ima neki wizardoliki UI za instalaciju. Ja sam imao fiksni 4 GB disk, mislio sam da mu je dosta... ali izgleda nije. Trebao mi je to objasniti a ne ovako da qrvinski crkava :-)

Instaliracu ga ponovo za neki dan, stavicu 32-bitnu verziju i veci virtuelni disk.

Ako si instalirao na virtual masini, onda je to valjda trebala da ti objasni virtual masina.

Ne znam za PCBSD, na linux sam naucio da izbegavam "nazidane" varijante vec da se drzim osnovnih. OpenBSD ti lepo u install instructions objasni koliko ti prostora diska treba za koju varijantu instalacije. Instrukcije se citaju pre instaliranja i ne postoje nikakva wizard upozorenja. U suprotnom, zavrsava se kao na Ubuntu, a razumni developeri se pokupe i odu, kao i covek iz uvodnog clanka.
[ bestragamuglava @ 18.10.2009. 23:45 ] @
Citat:
tdjokic: Nista se ja ne bunim ako mi ne dozvoljvaju da saznam kako OS radi. Samo NEKA RADI SVOJ POSAO a ja se necu mesati, prosto. Ali, niti radi, niti daje neki nagovestaj greske, nista zivo, jedino zeza.

Znaci, postoji Windows OS, sa svojim manama i vrlinama, zatim postoji Linux, i kao treci postoji "grupa Linux distribucija" ako hoces da uradis sve sto ti treba. Instaliras 3 - 4 komada i vozi. Ne kazem da je neki veliki problem, ali je ipak glupo. O ostalim OS nemam sta da pricam jer ih ne poznajem, neke ni malo, neke sam doduse probao, ali sam digao ruke.

Moguce da sam zvucao kao nadobudno pseto u prethodnoj poruci o netalentovanim korisnicima, ali to je iskljucivo zbog toga sto sam se i ja godinama patio kao ti.

Stvar nije bila do moje gluposti, vec do linux koncepta i do cinjenice da sam obican korisnik, a ne neko ko je slusao predmete tipa Operativni sistemi, programiranje 1,2,3, Arhitektura Racunara, Osnove Umrezvanja, itd. Verovatno bi neko ko je to studirao mogao da razume gomile razlicitih nowto.

Presao sam na OpenBSD i za par sedmica neverovatno lako i jednostavno naucio stvari koje na linux godinama nisam mogao da dokucim.

Isto kao sto za 8 godina redovnog skolovanja + 4 semestra na fakultetu nisam uspeo da savladam francuski, a za 5 semestara kursa sam uspeo da savladam engleski. Dakle, nije bilo do mene, nego do programa i koncepta ucenja.

Uostalom, isto to se, ali sa stanovista developpera, konstatuje u uvodnom clanku.
[ malikarlo @ 19.10.2009. 00:04 ] @
A koji se to linux distro koristio?
[ z@re @ 19.10.2009. 00:07 ] @
Citat:

Hm izgleda da je razlog za ovo nedostatak prostora na virtuelnom disku - napravio sam 4 GB disk, ali izgleda mu to nije bilo dosta. df prikazuje da je disk 107% pun (!?)
E svasta...

Kod FreeBSDa imas slajsove - to su kontenjeri koji sadrzavaju UFS particije, jako dobar mehanizam za izbjegavanje arhaicnih pri/ext MBR/BIOS sranja iz 1978me...sta se tice BIOSa, FreeBSD drzi jednu particiju, koja je u biti slice, a unutar slicea mozes imat koliko oces pravih UFS particija. UFS ti dopustava da napravis fillover, to je tih 107% prostora, jer slice moze bit veci nego sve particije unutra. Na serverima koji se pune logovima se recimo napravi slice od 100GB, pa se particija kojoj je mount point /var/log stavi kao fizicki zadnja, s tim da sve particije skupa recimo imaju 98GB. Ako se prepuni logovima nece sistem prestat logirat nego ce /var/log otic na > 100%, pa ces sam rucno ocistit.

FreeBSD installer se nece bunit ako recimo alociras slajs od 500 MB i pokusas instalirat sve sta postoji na instalacijskom CDu. Jednostavno usred toga ce instalacija puknit i to je to. Valjda ljudi kontaju da znas sta radis...inace dosta primjedbi se upucuje prema FreeBSD installeru, ali dev team-u je to debelo na dnu liste prioriteta, sta potpuno razumijem jer to nije desktop-friendly operativni sistem koji provjerava tvoje korake.

Konkretno kod PC-BSDa je to teska greska, jer on ipak pokusava prodrijet na desktop trziste. Ako ti se da, otidji na njihov sajt i jednostavno prijavi bug - da installer ne provjerava da li odabrani paketi mogu stat u alocirani slajs.

Inace nikad nisam probao PC-BSD i mislim da takav OS nema neko mjesto pod suncem. FreeBSD jednostavno ima jako malo podrzanih drajvera za neki tezi desktop usage. Jedini cilj tog sistema koji ja osobno vidim, jest taj da FreeBSD priblizi korisnicima kojima se ne da citat stotine stranica handbooka da uopce skuze kako napravit najjednostavniju operaciju na sistemu. Imas odma desktop i internet pa FreeBSD mozes ucit on the fly.

Nemas pojma koliko upita dodje na FreeBSD forume/mailing liste tipa "upravo sam instalirao FreeBSD, i doceka me crni ekran u tekstu gdje ukucam username i password i onda nista". Pa PC-BSD bi trebao bit za takvu populaciju, ako ih zanima FreeBSD da ih se ne baci odma u vatru nego da imaju malo blazi learning curve.

Konkretno i objektivno, desktop mogucnosti FreeBSDa su negdje na nivou Windowsa 2000 tamo negdje 2002ge. Podosta ispod Linuxa, dapace. Ono sta se meni svidja kod svega toga skupa jest cinjenica da FreeBSD ne glumi nesto sta nije. Njegove desktop mogucnosti su meni dostatne - mozes gledat Youtube, slusat muziku, gledat filmove, surfat po netu, imas hw ubrzanu grafiku, to je ono sta mi treba dok ne radim one ozbiljne stvari koje radim na njemu. Hoce li to tebi bit dostatno, vjerovatno nece.

Tako da savjet - ako oces PC-BSD cisto da vidis na sta to lici, ok. Ako ocekujes neki 2009-ready desktop sistem, zaboravi i odustani odmah.

Citat:

Jedino što je tipično jeste tvoj očigledan hejt prema Linuxu uopšte.
Ja lično ne volim Ubuntu, čak mislim da donosi više štete nego koristi Linux zajednici generalno, ali ti baš previše tupiš sa pljuvanjem Linuxa.

A to što bi bio uradio sa fbsd, trebao si da uradiš i sa tim nesretnim Ubuntu-om. Odeš na njihov HCL i provjeriš da li je uređaj podržan.

Ja imam objektivne razloge za takav hejt. Sistemi koje razvijam i koje odrzavam su kriticne aplikacije koje pokusavaju spasit ljudske zivote. Bez preseransa. Kakve smo sve probleme imali samo sa odrzavanjem sistema, takve probleme ne bi imali da je na FreeBSDu ili nekom komercijalnom UNIXu. Radi se o Debianu na skupljim HPovim serverima, sve je certificirano da radi sa svime, pa opet sranja. Mogu mislit kako bi bilo da pokusavamo radit sta radimo sa nekom zklj distribucijom i homemade "serverima".

I da, uredjaj je "podrzan" na Ubuntuu. Kao sta sam rekao, cim se usteka prepozna ga i izbaci wizard.

S druge strane, desilo se sta se desilo, i to ne mozes negirat, Ubuntu je zajebo. Ako se tebi Linux svidja, super, meni se ne svidja, nemamo se oko cega svadjat. Ne vidim razloga zasto me optuzujes ako je Ubuntu zajebo, mozes fino priznat manu. Pogledaj sta sam upravo napisao Dimkovicu oko FreeBSDa na desktopu, ja uredno i objektivno priznajem mane sistema kojeg preferiram.

[ Srđan Pavlović @ 19.10.2009. 02:28 ] @
Citat:
Mogu mislit kako bi bilo da pokusavamo radit sta radimo sa nekom zklj distribucijom i homemade "serverima".

Pa ti nisi cuo za Ubuntu Server Edition? ;) Inace, odlican post, da se nesto nauciti.
[ Ivan Dimkovic @ 19.10.2009. 08:58 ] @
Citat:
bestragamuglava
Ako si instalirao na virtual masini, onda je to valjda trebala da ti objasni virtual masina.

Kakve veze ima Virtuelna Masina sa tim? Odakle virtuelna masina zna koliko ce neki proces da kreira podataka na virtuelnom disku ?!?! Zapravo, zasto bi Virtuelna Masina znala bilo sta o fajl sistemu na disku? Za nju je to samo hrpa sektora koju "emulira".. odakle virtuelna masina moze imati pojma sta neki OS ili fajl sistem hoce od toga????!

Jasno mi je to da BSD developeri ne vide neki prioritet u tome - ali opet... mislim da je ipak normalno da instalacioni proces proveri da li ima dovoljno mesta pre nego sto dovede sistem u nedefinisano stanje.

Recimo ja nigde u tom installeru nisam video koliko nesto zauzima mesta - otkud onda ja znam koliko mi treba? Ako taj PC-BSD vec puca na tu grupu ljudi, stvarno bi trebalo to dodati u instalacioni proces.

Postoji razlika izmedju nepotrebne sminke i osnovnih funkcionalnosti - a ovo je po meni osnovna funkcionalnost. Ok, BSD tim smatra drugacije - njihov OS, njihova stvar.
[ Body Bag @ 19.10.2009. 11:17 ] @
Sto se tice OpenBSD-a to je zaista sjajan operativni sistem
Dakle iako se sve radi iz konzole toliko je jednostavno i logicno organizovano da se sve vrlo lako namesta a treba dodati tu i odlicnu dokumentaciju
Monolitni kernel bez loadable modula bas onako Unix tradicionalno-mada to zna da zagorca zivot ako je potrebna podrska za neki uredjaj a nema je u kernelu-uglavnom mozes tada da se slikas,no dobro OpenBSD ipak cilja na usko specificnu namenu
Sto se tice linux-a ja ipak vise volim distroe koji se oslanjanju prevenstveno na konzolu i tradicionalni *nix way-dakle Slackware,Gentoo,Arch,Debian...
Danas popularni linux distroi tipa Ubuntua sve vise lice i trude se da kopiraju Windoze i u tom procesu se pretvaraju i poluskrpljena bloatovana sranja(cast izuzecima)u kojima nesto radi a nesto ne a u teoriji bi kao trebalo da radi sve automatski-iskreno meni je to sucks mada moram da priznam da postoji par veoma dobrih desktop ditribucija kao sto su PCLOS i recimo Mint ;)
[ combuster @ 19.10.2009. 11:45 ] @
Uf ovako na prvu loptu kada sam procitao malo o PCLinuxOS-u ucinio mi se kao klasicno smece ali koliko vidim mnogo ga korisnika hvali tako da moguce da me je "osecaj" ovaj put izradio. Nije ni bitno, posle Arch-a ni ne trazim drugi distro...

Meni je malo to srmdljivo da vm prikazuje 107% zauzeca fs-a?

Pacman (arch package manager) je imao do skoro bug da kada se internet konekcija izgubi u toku download-ovanja paketa da part fajl krece da "jede" prostor na hd-u dok ga ne napuni potpuno. Ja nisam bio za masinom kada su se download-ovali paketi sa mirror-a i kada sam se vratio primetio sam da je izbacio poruku da je root pun. Ajd rekoh mozda puce ext4 (desavalo mi se pre toga jednom da se fs zakljuca kao read-only), reboot - odradim fsck i sve clean? Tek tada sam primetio da imam fajl u /var/cache/pacman koji zauzima 30GB :)

Tako da ne vidim neki downside linuxa u odnosu na windows sto se ovoga tice sem ociglednog bug-a u pacman-u koji se budi receno nije zadrzao toliko dugo :)
I win i lin prijavljuju da nema dovoljno prostora na hd-u :D
[ Zoran Milovanovic @ 19.10.2009. 11:51 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Recimo ja nigde u tom installeru nisam video koliko nesto zauzima mesta - otkud onda ja znam koliko mi treba?

Raspitas se: http://wiki.pcbsd.org/index.ph...#Minimum_Hardware_Requirements

Citat:
Ivan Dimkovic:Ako taj PC-BSD vec puca na tu grupu ljudi, stvarno bi trebalo to dodati u instalacioni proces.

Slozio bih se, ali ko zna kakvo je njihovo vidjenje toga.
[ Ivan Dimkovic @ 19.10.2009. 12:00 ] @
Citat:

Raspitas se

Hm, zanimljivo - 10 GB za minimalni deployment... a ja mislio da je BSD mali OS.

U svakom slucaju, malo je neobicno ne prijaviti gresku ukoliko instaler proces ostane bez prostora i akcije kopiranja fajlova vracaju gresku - to je kao da radis malloc() i ne proveravas da li ima dovoljno memorije i ako nema trebalo bi da prijavis gresku - ne raditi to je izuzetno losa programerska praksa, gde god da radis i bilo koji "code quality" standard da koristis.

Citat:

ali ko zna kakvo je njihovo vidjenje toga

Kakvo god da je njihovo vidjenje toga - nije ispravno. Ispisivati koliko koja opcija zahteva prostora mozda i jeste luksuz, ali ne prijaviti gresku korisniku da je proces instalacije propao jer je nestalo prostora je cist propust, jer ostavlja sistem u nedefinisanom stanju bez ikakve prijave greske.

Za to nema opravdanja - to nije luksuz, to je pravilno hendlovanje greske.
[ Body Bag @ 19.10.2009. 12:09 ] @
@Combuster

Pazi, PCLOS zaista jeste kvalitetan distro

Koliko mi je poznato bazira se na Mandrivi sem sto Textar i ekipa lepo kada izadje odredjeni release sve to dodatno srede,okrpe i obogate i zasto se kaze sa PCLOS da je sve ono sto je Smoriva trebala da bude a nije :)
Dodatni plus je sto nema release cycle vez izlazi po sistemu "kada je gotov,gotov je" slicno Debianu-dakle nema nikavog pritiska rokova i sl ;)
Inace misljenja sam da treba izbegavati korporacijske distore kao sto su Fedora,Mandriva i OpenSUSE-ne zato sto ih izdaju korporacije cisto da ne ispadnem zealot :) vec zato sto se zna sta su-testing ground za odgovarajuce enterprise edicije pa onda lepo rasture izdanje sa kojekavih glupostima koje se onda ispravljaju preko ledja krajnjih korisnika(doduse izuzetak mozda predstavlja SUSE koji radi stvari ipak nesto kvalitetnije)
[ bestragamuglava @ 19.10.2009. 12:13 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: asno mi je to da BSD developeri ne vide neki prioritet u tome - ali opet... Ok, BSD tim smatra drugacije - njihov OS, njihova stvar.

Ne postoji grupa ljudi koja se zove "BSD developeri", ili "BSD tim".

Citat:
Ivan Dimkovic:Kakve veze ima Virtuelna Masina sa tim? Odakle virtuelna masina zna koliko ce neki proces da kreira podataka na virtuelnom disku ?!?! Zapravo, zasto bi Virtuelna Masina znala bilo sta o fajl sistemu na disku? Za nju je to samo hrpa sektora koju "emulira".. odakle virtuelna masina moze imati pojma sta neki OS ili fajl sistem hoce od toga????!

Ja bas mislim da bi to bio potez u pravcu dodavanja osnovnih funkcionalnosti, a ne sminke :P ... dobro, njihov softver, njihova stvar. :D

BTW, VirtualBox je bilo moguce instalirati u dva moda, jedan sa fiksiranim prostorom koji zauzima na disku, a drugi sa neogranicenim prosirivanjem. Zasto taj feature nije u VM? Usput, meni je tesko da dokucim razlog da se VM koristi da bi se na separatnom HDD od 4 G instalirao OS.

Citat:
Ivan Dimkovic:
Recimo ja nigde u tom installeru nisam video koliko nesto zauzima mesta - otkud onda ja znam koliko mi treba?

[ironija]
[sarkazam]
Da, zaista je veliki nedostatak sto ti instaler, nakon sto si vec particionirao i formatirao disk, nije javio da to nece biti dovoljno da instaliras sve sto je moguce instalirati pod predmetnim OS.

Mislim da ce to mozda resiti ultra-advanced-feature citanja dela uputstva koji se zove "minimal system requirements" http://docs.pcbsd.org/guide/ (odeljak 2.1)

Svi dosadasnji testovi pokazali su da je ovaj advanced feature moguce resenje, ali je potreban hardware upgrade - neophodno je obezbediti pismenog korisnika.
[/sarkazam]
[/ironija]

[ tdjokic @ 19.10.2009. 12:13 ] @
Evo vam jedan egzotican detalj:

Clement Lefebvre, the founder of the [Mint] distribution, has published a brief development update, announcing, among other things, that he has now become a full-time Linux Mint developer and no longer "hindered" by other duties: "I resigned and left the company I used to work for. To compliment the income generated by Linux Mint I also take part in contracting work based on the distribution itself. So in other words, I'm now working full time on Linux Mint and on projects based on or related to it." izvor http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20091019#feature

To je istovremeno i blagoslov i prokletstvo Linuxa - sednes, napravis nekakvu distribuciju (Mint, Puppy, Slax,...) dobijes par hiljada korisnika i pocnu da ti stizu pare, daleko od onih koje dobija Bil Gejts, ali dovoljno da zivis od njih. Naravno, komercijalno uspesnih Linuxa je relativno malo, ali oni su mamac ostalima, koji rade za dzabe. I onda svi brljaju po malo - bogatiji, jer zure da zarade jos vise, siromasniji, da im uopste krene.

Evo jos jedne ilustracije kako to izgleda u praksi. Ja sam ovde kukao par meseci kako mi se masina (Intel Atom, single core) naprosto gusi cim ukljucim Firefox, narocito bas na ES-u, pa sam otisao na Operu. Nedavno sam kupio i Intel osnovnu sa Atom dual core, i koliko se secam prvih proba, isto se desavalo i sa njom. Memorija je doslovno ista, premestena iz stare ploce. Od pre par dana imam novi hdd, 160GB, SATA. Sada, iznenada, Firefox radi, i pomocu njega vam pisem ovaj post. Ne znam da li novi disk moze toliko da utice, narocito sto se mnoge reklame same od sebe NE AKTIVIRAJU (videti sliku). To mi ni malo ne smeta, ali je blesavo, samo od sebe nesto menja, kako mu se prohte!

[ bestragamuglava @ 19.10.2009. 12:16 ] @
Citat:
combuster:

Meni je malo to srmdljivo da vm prikazuje 107% zauzeca fs-a?

Z@re je lepo objasnio u svom poslednjem postu o cemu se radi. Na *BSD/UNIX to nije bug, nego feature.
[ bestragamuglava @ 19.10.2009. 12:25 ] @
Citat:
Body Bag: Sto se tice OpenBSD-a to je zaista sjajan operativni sistem...
,no dobro OpenBSD ipak cilja na usko specificnu namenu

I ja sam isto tako mislio skoro godinu dana, pa sam ga gajio samo na serverima, dok mi se Ubuntu nije smucio.

Onda ponovo procitam sta oni kazu za OpenBSD kao desktop, a to bi ukratko bilo "nemamo pojma dal' moze da bude vas desktop...svi nasi developeri ga voze na svojim laptopima, kod njih/nas radi...".

Evo ga od januara kod mene kao jedini destop. Unapred znam sta moze a sta na moze - ako hocu JRE, moram posebno da je instaliram sa sun sajta; nema flash (a gnash cesce ne radi nego sto radi), pa ako hocu youtube onda moram da download .flv fajl, da ga konvertujem i odgledam/odslusam. I to je to.
[ Srđan Pavlović @ 19.10.2009. 13:39 ] @
wget -cr ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/releases/amd64/ISO-IMAGES/7.2/

:) Ok, ubedjen sam da probam :)

Metio sam sve da se skida cisto da imam, pa kad nadjem vremena za
install, z@re i bestragamuglava, i ostala *BSD ekipa, bice 'vatanja za vrat ;)

[ icobh @ 19.10.2009. 14:39 ] @
^Znaš da se BSD mora instalirati na primarnu particiju?!
[ Ivan Dimkovic @ 19.10.2009. 14:41 ] @
Citat:
bestragamuglava
Da, zaista je veliki nedostatak sto ti instaler, nakon sto si vec particionirao i formatirao disk, nije javio da to nece biti dovoljno da instaliras sve sto je moguce instalirati pod predmetnim OS.

Ovaj, ja sam lepo rekao da je to "luksuz", iako sam instalirao samo minimum stvari - no dobro.

OK.

Medjutim fakat da instaler proces nije prijavio GRESKU prilikom instalacije jer ocigledno nije mogao da iskopira 60% fajlova je... kako da kazem, najobicniji propust.

Elementarni osnovi dobrog softverskog dizajna kazu da se greske moraju saopstiti i pravilno hendlovati. Proci install i reci "sve je OK, restartuj se (u nefunkcionalni sistem)" iako je instalacija dobrog dela fajlova nije prosla je jednostavno propust i nista drugo.

Nemoj mi samo reci da je prijava greske u instaleru "advanced feature" i da ja treba da gledam u pasulj da bih utvrdio da li je on iskopirao sve kako treba. Ne zaboravi da operacija kopiranja fajlova moze puci iz mnogo razloga - ne samo iz razloga sto ja nisam pogledao uputstvo koliko mu prostora treba.

Citat:

Svi dosadasnji testovi pokazali su da je ovaj advanced feature moguce resenje, ali je potreban hardware upgrade - neophodno je obezbediti pismenog korisnika.

Pretpostavljam da genijalni BSD elitisti imaju ugradjen feature u mozgu za ocitavanje fwrite() gresaka u instaleru, cak i je programer zaboravio da unese kod za prijavi greske korisniku... oni su na takvom advanced nivou saznanja, da im cak ni fprintf(stderr, "Greska u kopiranju %s", ...) nije potreban - cim fwrite() vrati gresku, njima sevne lampica u glavi...

Please...
[ Srđan Pavlović @ 19.10.2009. 15:10 ] @
@icobh - imam dva HDD-a na Desktop-u, jedan od 500GB, tu je Win7, i podaci, njega ne diram,
a ovaj drugi od 250GB koristim tako .... za kojekak'e Linux-e :)

Tako da mogu celog da ga obrisem pa napravim lepo particije na njemu :)

A mozda i u virtualbox da ga metim prvo...
[ bestragamuglava @ 19.10.2009. 15:55 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: wget -cr ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/releases/amd64/ISO-IMAGES/7.2/

...z@re i bestragamuglava, i ostala *BSD ekipa, bice 'vatanja za vrat ;)

To sa 'vatanjem za vrat vidi to sa Zaretom, ili na bsdserbia.org vidi sa soxxx-om . Ja nemam veze sa FreeBSD. :P
[ Srđan Pavlović @ 19.10.2009. 16:03 ] @
Free, Open... whatever :)
[ bestragamuglava @ 19.10.2009. 16:10 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ovaj, ja sam lepo rekao da je to "luksuz", iako sam instalirao samo minimum stvari - no dobro.

Pod *BSD se desktop nikako ne moze razumeti kao "minimum".

Citat:
Ivan Dimkovic:Elementarni osnovi dobrog softverskog dizajna kazu da se greske moraju saopstiti i pravilno hendlovati. Proci install i reci "sve je OK, restartuj se (u nefunkcionalni sistem)" iako je instalacija dobrog dela fajlova nije prosla je jednostavno propust i nista drugo.

Nemoj mi samo reci da je prijava greske u instaleru "advanced feature" i da ja treba da gledam u pasulj da bih utvrdio da li je on iskopirao sve kako treba.

Osnovna logika kaze:

- Imas FreeBSD instaler

- Imas pcbsd (a.k.a. ubuntu u pokusaju) koji ima "bleeding edge features" - graficki instaler, gui za paket menadzment. wine i ne znam koju jos glupost;

Iz toga bi ti, koji sigurno nisi kompjuterski nepismen korisnik, trebalo da zakljucis da je ocigledno da FreeBSD instaler nece voditi racuna o pakovanjima koje je napravio PCBSD. Ne ocekujes valjda hordu ostrascenih *BSD korisnika da dokazuju koji je bolji OS?

Osim toga, zasto si se uhvatio za jedini postojeci BSD klon, koji nuzno mora imati nedostatke koje cisti sistem nema? Imas cetiri aktivna *BSD-a, nadji manu nekom od njih, nemo' nas za*ebaes
"sas gluposti".
[ Ivan Dimkovic @ 19.10.2009. 16:20 ] @
Vidi, tacno - pricam o PC-BSD-u i njegovom installeru. Posto pretpostavljam da je onaj graficki "next-next-finish" installer u stvari deo PC-BSD tima, ili gresim?

Vrlo verovatno taj instaler ima propust i ne prijavljuje gresku. To verovatno nema veze sa osnovnim FreeBSD instalerom verovatno...

Citat:

Osim toga, zasto si se uhvatio za jedini postojeci BSD klon, koji nuzno mora imati nedostatke koje cisti sistem nema? Imas cetiri aktivna *BSD-a, nadji manu nekom od njih, nemo' nas za*ebaes

Ma uopste nemam nameru da trazim neku manu - niti sam se uhvatio necega, skinuo sam PC-BSD distribuciju radi testiranja - iskreno, hebe mi se za mane PC-BSDa, bio je samo test - i napisao sam sta se desilo.

Kapiras - test, i samo konstatujem sta se desilo...
[ Srđan Pavlović @ 19.10.2009. 16:33 ] @
I meni tema nije mogo zanimljiva, pa i od mene mali polu-off :))

Dakle,

Da nema neko slucajno DVI-->HDMI konvertor i HDMI kabl i HD ili HD-Ready TV?

Ako ima, zanima me kako na ovom novom Ubuntu-u (9.10) radi kacenje TV-a
preko HDMI kabla (DVI izlaz na grafickoj, pa konvertor na HDMI, pa HDMI kabl do TV-a),
kako ga prepoznaje, kako radi i to....

Uzeo bih kabl i konvertor, al' da ne bacam pare ako to ne radi kako valja :)

I pod, 2 pitanje za bsd-ovce: jel bese gnome verzija 2.26 na novom bsd-u? Posto bi gnome stavio...
[ z@re @ 19.10.2009. 18:31 ] @
Prva stvar koju ces uvidjet kod FreeBSDa je jako dobra dokumentacija ;)

Evo prvi rezultat koji googlanje "FreeBSD gnome 2.26" izbaci;

http://www.freebsd.org/gnome/docs/faq2.html

:)
[ tdjokic @ 20.10.2009. 10:53 ] @
Jos jedan primer nekih posledica uzroka o kojima vi ovde diskutujete http://www.elitesecurity.org/p2417535. Jeste da recimo Debian i Slackware idu polako, testiraju do besvesti, pa tek onda pustaju nove verzije, ali i ovi sto mnogo zure bi trebalo malo da se zamisle. Programa je sve vise, hardvera je sve vise, jednog dana ce se nacisto zaglaviti u toj njihovoj zurbi, sto pojedini medju nama vec sada dozivljavamo.
[ combuster @ 20.10.2009. 11:17 ] @
Pa dok god imamo izbora - it's fine by me :)
[ z@re @ 20.10.2009. 23:26 ] @
Jeste. Kad sam ja krenuo sa kompjuterima, postojala je jedna familija operativnih sistema na kojoj se cak i nesto moglo radit, na "IBM" PC-u. Ali, postojalo je nekoliko razlicitih arhitektura kompjutera za kucnu upotrebu, svaka sa po jednom familijom sistema.

Danas ima nekoliko familija ciji se clanovi poprilicno razlikuju jedni od drugih. Iako je jedna od najnazadnijih arhitektura prakticki preuzela kompletno PC trziste, barem sistema ima koliko te volja.

Mislim da kad se sve skupa zbroji, situacija je bolja danas. Nedostatak razlicitih arhitektura jeste negativan po inventivnost, ali je veoma pozitivan za kompatibilnost.
[ Srđan Pavlović @ 21.10.2009. 00:53 ] @
Hehe... prvi problem - instaliram FreeBSD (u virtualbox),
instaliram gnome 2.26 - startam gnome i sve OK.
Izadjem iz gnoma, sledeci put startam gnome - a ono umesto slova samo kvadratici :)

SquareBSD :)

Aj da sam nesto dirao... ali nisam nista :)
[ bestragamuglava @ 21.10.2009. 02:22 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Vidi, tacno - ...
Vrlo verovatno ...

Kapiras - test, i samo konstatujem sta se desilo...

Desilo se da nisi uradio test kako treba.

I da brkas pojmove, debelo.

Instaler u *BSD nema sta da javlja "gresku" da neces moci da instaliras graficko okruzenje. A instaler je FreeBSD, a ne PCBSD. PCBSD pravi samo GUI za instaler.

To bi bilo kao kada bih ja tvrdio da mi Windonws instaler nije javio da na 15 GB HDD necu mocu da instaliram sav softver koji sam zamislio, npr openoffice, javu, jre, oracle bazu, itd.

Uostalom, sve ti je Z@re vec objasnio.
[ bestragamuglava @ 21.10.2009. 02:25 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Hehe... prvi problem - instaliram FreeBSD (u virtualbox),
)

Licno mislim da je svako ko instalira *BSD na VBox slucaj za posmatranje, kao i onaj ko bi nakalemio karoseriju F1 na ficu.

Citat:
Srđan Pavlović:nstaliram gnome 2.26 - startam gnome i sve OK.
Izadjem iz gnoma, sledeci put startam gnome - a ono umesto slova samo kvadratici :)

SquareBSD :)

Aj da sam nesto dirao... ali nisam nista :)

Nikako nemoj da citas moj odgovor na temi XFCE desktop o mapiranju x keyborda. Nije to za tebe. Kao ni to da KDE, Gnome i XFCE nisu jedina graficka okruzenja - jedu vise resursa nego sto je potrebno.
[ Srđan Pavlović @ 21.10.2009. 02:27 ] @
Pa nece biti bas tako - kada vec jednom SELEKTUJES pakete koje
zelis da instaliras, mora se proveriti da li je dovoljno mesta za to,
a ne krenuti odma u kopiranje. Ovo je cisto propust koji treba ispraviti,
nemoj biti tvrdoglav bezveze.

Kada instaliras Windows, ti ne selektues odma sve programe za njega... nego samo instaliras OS.

Citat:
Nikako nemoj da citas moj odgovor na temi XFCE desktop o mapiranju x keyborda. Nije to za tebe.

Ja samo konstatujem da posle prvog starta gnome radi OK (slova se prikazuju),
a posle drugog - NE. Znaci izmedju nije bila ni jedna izmena osim - logout - login.

Mozda je Ubuntu "hrpa smeca" - ali se na njemu bar ovo ne desava :)

Inace, ovo je tvoj zakljucak iz te tamo teme:
Citat:
Mozda je u pitanju poznati bug, a mozda ga treba prijaviti.

Citat:
Licno mislim da je svako ko instalira *BSD na VBox slucaj za posmatranje

LoL
Citat:
Kao ni to da KDE, Gnome i XFCE nisu jedina graficka okruzenja - jedu vise resursa nego sto je potrebno.

Eto, imam resursa na bacanje, a volim gnome. Hvala za savete :)
[ bestragamuglava @ 21.10.2009. 02:36 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: truc, truc, bla, bla

:Zeev:
[ combuster @ 21.10.2009. 08:21 ] @
Bastragamuglava ti si slucaj za posmatranje. Pricas neke nebuloze u koje si toliko siguran da je to za diskusiju. Znas sta sam ih se takvih nagledao i naslusao do sada - znas kako, xmonad, ratpoison, awesome, dwm, pa i tmux imaju dosta poklonika iz ociglednih razloga - nema bloat-a, brzi su, mapiranje mnogobrojnih funkcija preko tasterskih kombinacija a pre svega windows tiling i verovao ili ne lozenje da furas hakersko okruzenje NE ZNACI da su oni bolji/losiji od KDE/GNOME-a. Kao sto rekoh dok god imamo izbor ja srecan.

Citat:

Licno mislim da je svako ko instalira *BSD na VBox slucaj za posmatranje

To je tvoje misljenje i kako volis ti da kazes potpuno je irelevantno.

Radije cu da provrtim taj sistem kroz virtual box pre nego sto unistim svaku particiju koju imam na hd-u.

[ Ivan Dimkovic @ 21.10.2009. 08:23 ] @
Citat:
bestragamuglava
To bi bilo kao kada bih ja tvrdio da mi Windonws instaler nije javio da na 15 GB HDD necu mocu da instaliram sav softver koji sam zamislio, npr openoffice, javu, jre, oracle bazu, itd.

E znas sta - apologetika ima smisla do neke mere. Kada neko pokusava da opravdava nesto pogresno do ove mere, pocinjem da se pitam sta nije u redu. Kao prvo, prestani vuci vodenicu na proveru da li ima mesta - moj daleko veci problem je sto installer nije prijavio gresku u kopiranju fajlova kada je vec poceo.

JBT - NESTO JE MORALO NAPISATI NA HEBENOM EKRANU DA JE OPERACIJA KOPIRANJA FAJLOVA NEUSPELA - sta mene boli cosak ciji je hebeni installer - BSD ili PCBSD ili XHSBSD i da li je UI koji mi se predstavlja kao "PCBSD Installer" samo neka "skoljka" - i ako je skoljka treba da prenosi GRESKE, prekinite da mi solite pamet sa tehnicim distikncijama koje nemaju blage veze sa problemom o kome pricam - ako je komponenta ispod vratila FAILURE CODE (obicno exit(-1)) ili je direktno pisanje neuspelo A MORALO JE DA NEUSPE JER NEMA MESTA NA DISKU - NORMALNO JE OCEKIVATI DA KORISNIK TREBA BITI OBAVESTEN O TOME.

Ne znam kako da ti objasnim, ali postoji MNOGO razloga zasto fwrite() u operaciji kopiranja ne bi uspeo - samo jedan od njih je "disk full" - padaju mi na pamet losi sektori na disku, diskonektovan medijum, power failure...

Sta hocete da mi kazete da se bilo sta desilo od ovoga, i ako taj instaler ispod te GUI haube najavi gresku (a pretpostavljam da to radi, ne verujem da su FreeBSD developeri ludi), a ovaj UI PCBSD wizard cuti - to je vama normalno? Meni nije.

Vama je stvarno normalno da GUI installer kaze "Hvala na instalaciji, sve je OK - restartujte sistem" posle N gresaka u kopiranju fajlova?

Hajde DOBRO stavite prst na celo pre nego sto odgovorite. Iskljucite "pitch horn" i zaboravite da je OS PCBSD.

[ combuster @ 21.10.2009. 08:30 ] @
Kakav je da je (distro sa naslova teme) ispade da nije toliko smece:

http://blog.internetnews.com/s...and-ubuntu-roll-linux-for.html

:D
[ Srđan Pavlović @ 21.10.2009. 13:33 ] @
Pa mislim ono - jedan frustrirani developer kaze da je nesto smece i to je tako :)

Daleko od toga da je idealan, ali je kao Desktop Linux resenje, danas najsveobuhvatniji i najkvalitetniji.

Za raznorazna stanja frustracija postoje raznorazne pilule ;)
[ bestragamuglava @ 22.10.2009. 09:37 ] @
Citat:
combuster:To je tvoje misljenje i kako volis ti da kazes potpuno je irelevantno.

Ne moras da pamtis bas sve sto ja "volim da kazem". No, ako te to cini srecnim, nemam nista protiv. Naprotiv. :D

Citat:
combuster:Bastragamuglava ti si slucaj za posmatranje. Pricas neke nebuloze u koje si toliko siguran da je to za diskusiju.

Slobodno otvori posebnu temu "za diskusiju". Tamo mozes nastaviti da hvatas beleske, ako te to bas ispunjava. Ja cu ti biti zahvalan, jer volim kad naucim nesto novo, a pitam se da mi nije do sada nesto promaklo.

Citat:
Srđan Pavlović:Pa nece biti bas tako - kada vec jednom SELEKTUJES pakete koje
zelis da instaliras, mora se proveriti da li je dovoljno mesta za to,

Ivan Dimkovic shvata brze od tebe.

Citat:
Ivan Dimkovic:Sta hocete da mi kazete da se bilo sta desilo od ovoga, i ako taj instaler ispod te GUI haube najavi gresku (a pretpostavljam da to radi, ne verujem da su FreeBSD developeri ludi), a ovaj UI PCBSD wizard cuti - to je vama normalno? Meni nije.

Vrlo sam blizu da se slozim sa tobom. Naravno da nesto tu nije normalno - samo ja mislim da nijedan GUI instaler nije normalan. Kako prijaviti bug za GUI instaler, kad je GUI instaler sam po sebi bug?

*BSD instaler (sudeci po OpenBSD instaleru) obavestava sta instaliras, i upozorava lepo ako nesto nije u redu - npr. ako hoces da izvrsis upgrade a nisi upgrade kernel i base - stize poruka da je to kriticni deo upgrade, ali korisniku prepusta konacnu odluku. Dakle, *NIX koncept je upravo suprotan od foolproof koncepta.

Dodatna zavrzlama je sto si instalirao na VM, kome si ogranicio prostor, a nisi morao. Guest OS ne komunicira direktno sa hardverom, nego to radi preko hosta. Dakle, osim GUI instalera (koji, slazem se, po sebi jeste bug, samo je onda pitanej zasto si ga koristio), bug moze biti u host softveru i host OS. Zasto bi instler guest OS pretpostavljao da si ogranico prostor u virtual host softveru a da nisi proverio minimal sistem requirements?

Prijavi bug pa nam javi sta su ti odgovorili.
[ combuster @ 22.10.2009. 10:43 ] @
Citat:

Licno mislim da je svako ko instalira *BSD na VBox slucaj za posmatranje, kao i onaj ko bi nakalemio karoseriju F1 na ficu.

Em nisi objasnio zasto bi neko bio slucaj za posmatranje ako instalira *BSD na Vbox, em poredis automobile sa IT proizvodima/resenjima sto je po meni lame a sada cu ti objasniti i zasto - postoji dovoljno konkretnih argumenata koji mogu da se navedu za svaki IT proizvod i da se uporede sa drugim bez trpanja formula i fica u diskusiju, postujem ES zajednicu dovoljno da ne smatram da bi i najgorem lameru trebalo navoditi ovakvu neku komparaciju, pogotovo ne konkretnim diskutantima u ovoj temi.

Citat:

Nikako nemoj da citas moj odgovor na temi XFCE desktop o mapiranju x keyborda. Nije to za tebe. Kao ni to da KDE, Gnome i XFCE nisu jedina graficka okruzenja - jedu vise resursa nego sto je potrebno.

Prvo postavljas se skroz nekorektno. Otkud ti znas da Srdjan (ne drzim mu stranu niti advokatisem za njega) nije furao bash i emacs dok si ti jos vukao kofice po plazi - pazi mozda je i kontra situacija ali takav "stav" prema ljudima u diskusiji je u najmanju ruku drzak i kao takav apsolutno nepotreban. Ako bi moglo malo mutual respect-a ovde bio bih ti zahvalan, kazem mutual jer kad pocnes da se ponasas kao covek - veruj mi tako ce se ponasati i prema tebi.

Drugo Gnome sa svojih 256MB pojedene memorije sa sve conky-jem, gomilom usluznog software-a utrpanog u autostart i ucitanom masnom gtk i icon temom ne jede "previse" resursa. Window manager-i se ne mogu nazvati desktop okruzenjima kao npr sto su KDE i GNOME ali mogu obavljati odlican posao onome kojem leze takvi wm-ovi. Opet se vracamo na mogucnost izbora i glupo je navoditi da GNOME nije jedino okruzenje zato sto se odjednom izbagirao na BSD-ju, sta sada, dugogodisnji GNOME user treba da predje na awesome zato sto ne radi kako treba pod BSD-jem - i jos mu reci kako je lame i kako nije za njega tvoje "advanced pisanije". I sta reci onako na prvu loptu onda za BSD kada se kocka sa GNOME-om, da je smece kao distro u naslovu teme? I to bi bilo bezobrazno...

Citat:

Slobodno otvori posebnu temu "za diskusiju". Tamo mozes nastaviti da hvatas beleske, ako te to bas ispunjava. Ja cu ti biti zahvalan, jer volim kad naucim nesto novo, a pitam se da mi nije do sada nesto promaklo.

Nauci nesto novo o odnosu prema ljudima a sto se tice tvog znanja nemam sta da kazem jer si isuvise malo na es-u da bi se stekao ikakav zakljucak. Glup nisi sigurno ali nevaspitan jesi sto se nadam da ce se promeniti u skorije vreme.
[ deerbeer @ 22.10.2009. 10:48 ] @
Citat:

Kako prijaviti bug za GUI instaler, kad je GUI instaler sam po sebi bug?

Gresis , ovaj gresis silno ...
Evo npr. ovaj freeware GUI instaler
koji koristim za win ima i bug support
a itekako izbacuje greske pri instaliranju i to ne samo zbog freespace-a na HD-u
vec i zbog security polisa ako recimo instaliras neku COM komponentu , win-service,
izbacuje prompt za neophodan restart OS-a itd ..

[ combuster @ 22.10.2009. 10:56 ] @
Evo kako...

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=498820
[ vladared @ 22.10.2009. 11:56 ] @
Hajdmo redom.
PCBSD je "nadogradnja" na FreeBSD i može koristiti port sistem istog. To što ima PBI pakete, ne isključuje ove druge, dapače... Neke stvari možeš samo pokupiti sa portova FreeBSD-a (npr. mplayer). Doduše da se ne lažemo, nije lepo mešati babe i žabe, dakle da koristiš malo OpenOffice sa PBI-ova, malo sa port stabla FreeBSD-a, ali čak i to može.
Druga stvar. PBI ovi se prave iz port stabla FreeBSD-a tako da nema ničega što tamo nema, odnosno Wine i slični paketi postoje i pod FreeBSD-om. PBI jedino što omogućava je "lepša" instalacija, odnosno obrade neke pakete koji su dostupni i time omoguće da se koristi pod "FreeBSDom" nešto što nije karakterističnom (npr Internet Explorer PBI paket nije pravljen za FreeBSD/Linux, nego su jednostavno momci našli načina kako da upotrebe wine paket tako da deluje kao da je paket instaliran na sistemu, a ne emuliran i to zaista radi kako treba). U svakom slučaju ko to ne voli, neka proba DesktopBSD koji je isto tako "nadogradnja" FreeBSD-a, samo što koristi isključivo port stablo istog. Oni koji vole "hard core" - neka probaju FreeBSD (mada nije on tako težak kada ga zagrebeš po površini).
Nešto se ne sećam opisanog featurea da VM može beskonačno da širi hard. Jedina koje se sećam je da ti odmah napravi čitav hard, a druga da postepeno dopunjuje do veličine koju si odabrao. No možda je to nešto u trojci, koju, moram priznati, nisam nešto ganjao...
OpenBSD nije desktop ready distribucija, ali kao i svaka distribucija skoro bilo kog OS-a može se učiniti da radi na desktop mašinama, pa ako je to nekom dosta...
*BSD realno nije loš OS, doduše, što je već u ovoj priči neko i rekao, nedostaju mu driveri i ozbiljniji pristup (PCBSD je po meni odličan pokušaj da se nešto uradi povodom toga, mada grešku koju Ivan pominje je definitivno debilna) i naravno ono što je najbitnije - marketing. PCBSD je odličan operativni sistem, izuzetno brz lepo odrađen, instalacija nije noćna mora (htedoh reći prihvatljiva je za većinu korisnika), PBI paketi nude jednu konfornost koje klasičan sistem instalaicje ne nudi i možda najbitnije, ispod haube je i dalje FreeBSD. U skladu sa ovim zadnje rečenim, sve što se nalazi u FreeBSD handbooku važi i za PCBSD tako da je možda odlična platforma za one koji ne žele da se smaraju operativnim sistemom.
[ combuster @ 22.10.2009. 12:17 ] @
Ne mogu da kazem da imam neka iskustva sa BSD-om posto sam FreeBSD instalirao jednom samo i to pre dve godine cini mi se, secam se da instalacija nije bila uopste toliko teska i da sam kao od sale podigao KDE 3.5... To sto nije hteo da iskompajlira drajvere za sagem usb adsl modem koji sam tada terao je druga prica, zato sam ga i zabatalio posle par sati... Trenutno nemam ni vremena a ni volje da ga isprobam opet ali kada izadje osmica mozda ga zavrtim na masini za koji mesec...
[ Srđan Pavlović @ 22.10.2009. 13:47 ] @
@bestragamuglava:
Citat:
samo ja mislim da nijedan GUI instaler nije normalan

Moram i ovo da mu metim u ES-bisere :)
[ Tyler Durden @ 22.10.2009. 13:57 ] @
bestragamuglava, stavovi su ti klovnovski, a od tebe cine - u najmanju ruku - licemjera ;)
[ Ixtis @ 22.10.2009. 14:30 ] @
Zar ovo nije tema o Ubuntu EeePC Developeru...!?
Kakav crni xxxBSD se ovde spominje???
[ Srđan Pavlović @ 22.10.2009. 14:34 ] @
Pa dobro, iznervirao se covek, to smo vec apsolvirali :)
[ Ivan Dimkovic @ 22.10.2009. 15:15 ] @
Uzgred... testiramo Moblin 2.x i hebote... znaci audio sistem im je usporen do daske, ubacili face neki PulseAudio bullshit koji na jadnom Atom-u uzima 15% CPU vremena samo u rutiranju i miksovanju PCM nekompresovanog signala. Kako me samo podseti na WASAPI layer u Windows Visti i 7-mici :-)

Video drajver ... krece dekodiranje HD signala, ako otvoris log ekran ode sve u 3 lepe... sve fino radilo sa Ubuntu Netbook Remixom 8.04... sada, nece moci....

Ista prica sa ovim novim Ubuntu-om - vucara se ko prebijena macka..

Znate ona prica kako MS-u ide lose, izbacuju bloat kako ce to Linux podici u visine - hoce qratz, jer u momentu kada Linux bude postao zanimljiva alternativa ce i on dugo biti bloatovano djubre bas kao Windows Vista na koju su se tako slatko pozivali kao primer bloat-a.

Pravo da vam kazem, nekako je i dobro da se taj BSD drzi kao skroz ne "idiot-friendly" OS... ako nista drugo bar ga nece bloatovati ko ovo.
[ combuster @ 22.10.2009. 15:42 ] @
Ma fak it, bacicu arch na netbook i bolece me briga :)

Pulse zaobilazim u sirokom luku i ne pada mi napamet da postavljam to nedovrseno chudo na sistem. Sta to nedostaje alsi, em je usla u kernel em radi extra i sad ja treba da izmisljam toplu vodu. Pre bih se vratio na oss nego presao na pulse.

I uopste mi nije jasna ta logika trpanja pulse audia kao default opcije.

And another thing - postoje bloat-ovani distroi (Sabayon anyone?) a ne bloatovani Linux - osim ako ne pricamo o kernelu naravno :)
[ Srđan Pavlović @ 22.10.2009. 16:04 ] @
Citat:
testiramo Moblin 2.x

Na cemu testiras moblin?

Ja sam ovaj najnoviji pokusao da stavim na Lenovo S10e,
u Live radi, ali kada ga instaliram na SSD, posle restarta
kernel-panic.

Sa druge strane, Ubuntu Netbook Remix (i 9.04 i 9.10)
rade pristojno, i zvuk (Pulse) radi sasvim OK.
[ Ivan Dimkovic @ 22.10.2009. 18:47 ] @
Citat:

Na cemu testiras moblin?

Na nekoliko Atom konfiguracija, sve sa US15W cipsetom - Intel-ov "Crown Beach" dev sistem, par nekih custom sistema sa "credit card" Atom plocicama, Sony Vaio P i Dell Mini... koji god. netbook itd.

Citat:

Sa druge strane, Ubuntu Netbook Remix (i 9.04 i 9.10)
rade pristojno, i zvuk (Pulse) radi sasvim OK.

Ne znam, moguce je da je PulseAudio problem zato sto je neki moron to lose kofigurisao - u svakom slucaju za nase potrebe cemo ga zaobici i direktno pustati zvuk preko ALSA-e i to direktno na hardver - bez mixera.

Citat:
combuster
I uopste mi nije jasna ta logika trpanja pulse audia kao default opcije.

Valjda zato sto Vista / Win 7 imaju user-mode WASAPI sa system-wide mixerom - pa kao da im pariraju.

Inace, WASAPI je neopevano djubre, pa pretpostavljam da ni PulseAudio kao "odgovor" ne moze biti nista bolji..
[ bestragamuglava @ 22.10.2009. 22:12 ] @
Citat:
combuster: Prvo postavljas se skroz nekorektno. Otkud ti znas da Srdjan (ne drzim mu stranu niti advokatisem za njega) nije furao bash i emacs dok si ti jos vukao kofice po plazi

Ja se postavljam maksimalno korektno, dok neko ne pocne da mi ide na ganglije. Onda postjame NEPRIJATAN, a ne nekorektan.

Nema nista lose u tome da je neko vukao kofice po plazi. Problem je kada neko hoce da i dalje vuce kofice po plazi i da te svoje kofice prodaje meni kao mesalice za beton.

Srdjan je prijavio "problem", koji je samo i iskljucivo posledica toga sto on nije konfigurisao sistem. Pri tome se pravi lud da ne zna da "problem" na koji se zali ne moze imati veze sa operativnim sistemom, nego sa xorg ili eventualno sa dekstop softverom koji je izabrao, i cinjenice da je bilo potrebno uneti odgovarajuci default enconding koji je izabrao, a koji, sasvim moguce, ne postoji u baznom sistemu.

Sve je to zakljucio jednim "hehehehe".

Sta na to covek da mu odgovor?

P.S. Istovrsne odgovore Ivan Dimkovic je razumeo.
[ combuster @ 22.10.2009. 22:16 ] @
Ja nesto to ne primetih, jeste li se vas dvojica nesto dogovarali na nekoj drugoj temi?
[ Srđan Pavlović @ 22.10.2009. 22:19 ] @
cek, kako ti ono kazes... :

Citat:
bestragamuglava: truc, truc, bla, bla...

:Zeev:
[ manicmiodrag @ 24.10.2009. 13:19 ] @
Huh, sa Ubuntu 9.04 kada sam pre 6meseci prvi put instalirao desktop i386, bio i vise nego zadovoljan.
Sto se tice okruzenja kod mene je rado isto ko XP. Kada sam instalirao igru koja pored verzije za Win ima i verziju za Linux
Heroes of Newerth, igra je 2x manje opterecivala procesor u linux-u i od 16FPS koje sam imao u win povecao se na 22FPS u linux-u. Ali ubrzo sam promeni misljenje Dakle evo o cemu je rec Juce sam od Telenora dobio HUAWEI E1550 HSDPA USB modem ni napamet mi nije palo na pamet da okrenem kutiju da bi procitao preduslovi (WIN i MAC). Ubuntu 9.04 je detektovao kao Mobile Broadband ali ne znam koje parametre da unesem.
Otiso sam do druga i instalirao u windows 7, od parametra jedino sam uspeo da ocitam stedece: APN: net; Access number: *99#; User name: internet; Password: nemogu da otkrijem; IP: Dinamic; Auth: CHAP; DSN: Dynamic; WINS: Dynamic; Network type: WCDMA only; i neke podatke vezane za ID o hardveru.
Radi se o post pade paketu ista cena.
Dakle u koliko se neko razume bio bi mu zahvalan ako moze da mi da neku ideju uputsvo ili parametre...
PS. Nije fer za ono sto placam da nemogu da koristim...

Telenor, Slobodane pomagajte :)

[ Srđan Pavlović @ 24.10.2009. 13:34 ] @
Citat:
ni napamet mi nije palo na pamet da okrenem kutiju da bi procitao preduslovi (WIN i MAC)

lol, nasmeja me samo tako :) da, drajveri idu samo za Win i Mac (uobicajeno),
ali, kao sto vidis, Ubuntu vec IMA drajvere za to, samo je potrebno da uneses
parametre konekcije, a to vidi sa Telenor-om, ili pitaj ovde ali u adekvatnom forumu :)
[ manicmiodrag @ 24.10.2009. 14:22 ] @
Hvala za repliku, zamalo pa da resim problem...
[ component @ 24.10.2009. 14:55 ] @
Password bi trebalo da je: "gprs"

mada parametri za Telenor koje sam našao su:

APN = internet
Username = telenor
Password = gprs

ništa te ne košta da probaš
[ manicmiodrag @ 24.10.2009. 15:29 ] @
component hvala, vec probao to ali i dalje nema resenja :(
Naime radi se o novom tarifnom postpade paketu "ISTA CENA" (5GB saobracaja za 1480din) a ako ti zatreba jos kupujes dopune, nije lose. USB HUAWEI E1550 HSDPA

Parameri bi trebali da su nesto slicno ko:
APN = net
Username = *99#
Password = ne znam

Pin = ne znam
Puk = mi pise na omotu od karticu

Ps. jel treba i Pin kod da mi pise na karticu ili postoji neki default? Nepada mi napamet da stavljam karticu u moj telefon pa da brisem pin...
[ Srđan Pavlović @ 24.10.2009. 15:37 ] @
A jel tebi tesko da uzmes i nazoves Telenor podrsku,
zasto da "bajes u pasulj" koji su parametri konekcije,
ako ljudi to mogu TACNO da ti kazu? Ja znam 100%
da taj modem radi na Ubuntu, ali ne znam Telenorove parametre.
[ manicmiodrag @ 24.10.2009. 15:59 ] @
Problem je u tome sto ne znam sve parametre koje treba da unesem, vezane za AUTH tarife koje koristim. Kada pozovem korisnicki servis oni mi kazu da nisu sigurni da modem moze da radi na linuxu... A kad jih pitam za parametre odgovaraju sa "sve je automatski" Hocu samo da iskoristim ono sto placam...

-------------------------------------
Telenor Internet, uplatio sam tarifni plan "ISTA CENA" i dobio HUAWEI E1550 HSDPA USB modem.
Koristim OS Ubuntu 9.04 bez problema detektuje hardver.
[ Zekica @ 24.10.2009. 16:53 ] @
Evo kako kod mene radi na ubuntu 9.04 (u pitanju je Huawei E220, ali su parametri identični):
[ component @ 24.10.2009. 16:58 ] @
Onda ostaje jedino da se svađaš sa njima Ne spominji Linux, samo traži parametre. Ako kažu da je sve automatski, reci mirno da ne radi automatski i da moraš ručno da uneseš. Najverovatnije da operater ne zna parametre, pa traži da razgovaraš sa nekim ko ih zna.

Na Telenorovom štandu u tržnom centru Ušće ovako izgleda podešavanje:

koliko vidim nemaju username i password
[ Majstor_Pućko @ 24.10.2009. 17:08 ] @
Zasto mora jednostavno i bez muke kada moze komplikovano i sa mnogo nerviranja i pokidanih zivaca? I sto je najvaznije uvek je kriv neko treci, a kad na kraju nema nikakvog resenja onda se lepo korisniku prihefta etiketa pocasnog nooba, lamera, chega vetj... Samo su Linux gospoda h4x0r-i, to ti je zatvoreni klub... :D
[ Srđan Pavlović @ 24.10.2009. 17:27 ] @
Cekaj, u cemu je tancno problem Majstore? :)

Podrska uz uredjaj dolazi za Windows i MacOS, sto je jasno naglaseno na pakovanju.

I ja bih voleo da mi Ubuntu kuva rucak i pere ves,
i to da tacno zna kad sam gladan i kad mi treba cistog vesa,
a ne ja da mu nesto tamo unosim....
Citat:
onda se lepo korisniku prihefta etiketa pocasnog nooba, lamera, chega vetj...

Ko je priheftao bilo kakvu etiketu ovom korisniku?
Ja sam konstatovao da je modem prepoznat i da radi, sto jeste tacno,
ali da ne znam parametre konekcije. Ne vidim tu nikakvu etiketu.

Eto, Filipu radi sa onim parametrima koje je postavio sa screen-shotovima.
[ component @ 24.10.2009. 18:29 ] @
@Majstor_Pućko
Nije mi jasan tvoj poslednji post ni šta si time hteo da kažeš. U ovoj situaciji nema krivca. Telenor je ponudio 3G Internet, a modemi koji dolaze uz ponudu su označeni da će raditi na Windowsu i Mac-u. Druga je stvar što rade i na Linuxu a to nisu naveli. Parametre konekcije ne bi trebalo da kriju i svaki operater bi trebalo da ih zna i izdiktira korisniku na njegov zahtev. Korisnici koji žele da koriste ovu Telenorovu uslugu, a imaju drugačiji OS od onog koji proizvođač modema navodi, treba proveriti da li će raditi modem i kod njega. Parametri konekcije nemaju sa tim nikakve veze.
manicmiodrag-u pokušavamo da pomognemo, pošto sigurno znamo da 3G modemi i Telenorov 3G Internet radi na Ubuntuu. Moja drugarica koristi Telenor 3G Internet na Ubuntu 9.10 beta, a ja sam testirao MTS 3G Net na svom Ubuntu 9.10 beta i sve dobro radi. Usuđujem se da kažem bolje nego na XP-u (na Visti i Windowsu 7 nisam probao).
[ combuster @ 24.10.2009. 18:58 ] @
Ma uvek se nadje neki n00b da troluje jer mu je dosadno...
[ manicmiodrag @ 24.10.2009. 19:12 ] @
Sve radi extra hvala na trudu i pomoci, posebno hvala blizancima

[ malikarlo @ 24.10.2009. 20:22 ] @
@Pucko: Nema tu Linux gospoda, BSD gospoda, Win gospoda. Tu ima gospoda koja ce se potruditi oko necega i koja je voljna uciti, i gospoda koja zeli sve na platnu bez imalo naprezanja neurona. I tu je bolje da to budu dva zatvorena kruga. Iako to nema nikakve veze s ovom temom.