[ konda @ 16.10.2009. 16:20 ] @
Pošto nikada u životu nisam se bavio montažom zvučnog sistema sa više zvučnika koji u sebi imaju rastavni transformator, i pojačala sa istom komponentom u izlazu, a osnovnih sistema sam uradio poprilično, ako može neko da mi da smijernice gdje da potražim literature malo za pročitati, ili me uputiti u osnovne stvari te problematike.
HVALA
[ zeoN_Rider @ 16.10.2009. 16:57 ] @
Jel je u pitanju 100 Voltni sistem ili nešto drugo?

Pozdrav zeoN_Rider
[ konda @ 16.10.2009. 17:02 ] @
Da, na zvučnicima piše 100V. Pojačala nema, a u server salu gdje se navodno nalazi instalacija od zvučnika, danas nisam imao pristup.
Pozdrav
[ zeoN_Rider @ 16.10.2009. 18:27 ] @
I šta te tu interresuje?
Pozdrav zeoN_Rider
[ konda @ 16.10.2009. 20:37 ] @
Princip spajanja, pošto u sistemu ima 16 zvučnika..... i princip rada pojačala..........
[ peca26000 @ 16.10.2009. 20:48 ] @
Ako ti nesto znaci , pogledaj kako su uradjeni drugi delovi ozvucenja na 100v
Obicno je trafo na 100v voltnoj liniji , puno zvucnika od 800 oma ili pojacalo ima takav izlaz sa trafoa ...
[ konda @ 16.10.2009. 21:14 ] @
I onda ... ??????
[ zeoN_Rider @ 17.10.2009. 01:00 ] @
Prvo nije rastavni nego prilagodni transformator na izlazu!Mada može i tako da se nazove.

Taj sistem se koristi kad je potrebno poslati signal na malo veću daljinu, ali to verovatno znaš.

Znači, pojačavač u sebi ima klasičan niskoomski izlaz 4 ili 8 Oma koji se vodi na transformator.

Iz pojačavača tj. transformatora se dalje vodi do zvučnika.

Svaki zvučnik u sebi ima transformator koji sa 100 V snižava na 8 ili 16 ili 4 Oma.

Dobar je stepen dejstva tj. iskorišćenja, i ono najvažnije: svi zvučnici su povezani u paralelnoj vezi, što znači iz jednog u drugi zvučnik.

Jedina po meni mana je što dotični transformator u pojačavaču mora da se mota kao izlazni transformator kod Cevnog pojačavača.

A to znači da je motan sa učešljanim namotajima, i naravno da je linearan kroz ceo frekventni opseg.

To je po meni i jedini skuplji element.

Nadam se da sam ti bar malo pomogao!

Pozdrav zeoN_Rider

E rekao sam da ne želim više da pišem ali ovo je jače od mene!

[Ovu poruku je menjao zeoN_Rider dana 17.10.2009. u 02:11 GMT+1]
[ konda @ 17.10.2009. 08:19 ] @
ČEKAJ MALO, kažeš :
"svi zvučnici su povezani u paralelnoj vezi, "

Taj način spajanja zvučnika mi je jasan, ali kada si napisao ovo:

PA ONDA, kažeš:
"što znači iz jednog u drugi zvučnik. "

to me je asociralo na redno vezivanje zvučnika.
Mislio si na rednu ili paralelnu vežu zvučnika? ........ nekakvi zakoni političkikh nauka me asociraju da bi zvučnici u tom sistemu trebali biti paralelno vezani sa pojačalom ?
Pošto dotična firma kod koje treba da osposobim sve to, ima postavljene stropne zvučnike, a nema pojačalo za takav sistem, isti bih kupio, i vjerovatno taj uređaj samo na izlazu za zvučnike ima GND i 100V buksne, ispravi me ako griješim.
Hvala

[Ovu poruku je menjao konda dana 17.10.2009. u 09:29 GMT+1]
[ zeoN_Rider @ 17.10.2009. 08:35 ] @
Stropni to je verovatno Plafonski?!

Iz jednog u drugi znači baš tako kako sam napisao.

Iz pojačavača dolaze samo dve žice, koje ulaze u prvi zvučnik a na te dve su vezane još dve koje odlaze na drugi, pa onda na treći, pa onda na ..........!

Gde se nalazi ta firma o kojoj pričaš, pitam jer imam takav pojačavač, a stoji mi džabe!

100W/100V.

Pozdrav zeoN_Rider
[ Sepa011 @ 17.10.2009. 08:42 ] @
Pajsad:
Pojačalo koje budeš nabavio u sebi ima izlazni transformator na čijem sekundaru pri punoj snazi imaš napon od 100V~, jelte.

Već postavljeni plafonski zvučnici, predpostavljam, imaju svoje prilagodne transformatore. Sad, Sekundar transformatora pojačavača (100V~) i primari prilagodnih transformatora plafonskih zvučnika se vezuju paralelno, kao što je Zeon napisao, potrebna su ti samo 2 žice, od pojačala do prvog zvučnika, kod prvog zvučnika paralelno vezuješ sledeće dve žice koje idu do drugog zvučnika,....... što kada zažmuriš i zamisliš u svojoj glavi izgleda kao gomila halogenih sijalica (niskonaponskih, jelte) povezanih na dve zategnute sajle u nekom moderno opremljenom prostoru.

EEeee..., ako ti sada nije jasnije, ne znam kako da ti "nacrtam" (mrzi me da crtam ono čemu su reči više nego dovoljne)
[ zeoN_Rider @ 17.10.2009. 08:59 ] @
Citat:
Sepa011

EEeee..., ako ti sada nije jasnije, ne znam kako da ti "nacrtam" (mrzi me da crtam ono čemu su reči više nego dovoljne)

Nacrtaj meni plizzzzzzzz!
Pozdrav zeoN_Rider
[ konda @ 17.10.2009. 09:46 ] @
Pa ljudi, netrebate trošiti riječi, treba stručno samo reći paralelni spoj potrošača :-) .
A zero, nalazim se u B.Luci, ajde fino mi na pp. pošalji cijenu uređaja i još mi samo reci jeli za montažu u rek ili je singl dek. Možda napravimo i nekakav poslić iz svega ovoga :-) .
Stropni = Plafonski
pozdrav
[ ogylab @ 17.10.2009. 10:10 ] @
Nemoj zaboraviti da pojacalo, mora imati vecu snagu od ukupne snage zvucnika.Pozdrav!
[ zeoN_Rider @ 17.10.2009. 10:25 ] @
Citat:
ogylab: Nemoj zaboraviti da pojacalo, mora imati vecu snagu od ukupne snage zvucnika.Pozdrav!

Neću!

Pozdrav zeoN_Rider
[ Sepa011 @ 17.10.2009. 10:36 ] @
Citat:
zeoN_Rider: Nacrtaj meni plizzzzzzzz!
Pozdrav zeoN_Rider

Zeonu, nemo' da me teras da crtam cicaglisu, ne bi ti se dopao
[ zeoN_Rider @ 17.10.2009. 10:42 ] @
Citat:
Sepa011: Zeonu, nemo' da me teras da crtam cicaglisu, ne bi ti se dopao :D

Ma jok dovoljna je i Šargarepa!

Pozdrav zeoN_Rider
[ konda @ 17.10.2009. 11:17 ] @
I to je novčanih jedinica .............. ???
[ Sepa011 @ 17.10.2009. 12:20 ] @
G. Jahaču, tražili ste:

Izvol'te
[ zeoN_Rider @ 17.10.2009. 12:31 ] @
Citat:
Sepa011Izvol'te

I kako svira?

Pozdrav zeoN_Rider