[ ilijev @ 16.10.2009. 21:25 ] @
Da li je neko imao sledeci problem?
Upali se masina i radi izvesno vreme. Posle izvesnog vremena se ugasi i pocne da zavije biper kao policijska sirena.
Iskljucima racunar sa napajanja, vratim kabel i ponovo upalim masinu i radi.
Inace napajanje je crklo pa je zamenjeno novim.
Ploca ne znam koja je, CPU je AMD neka P4, DDR memorija, graficka.
Sta je od svega ovog?
[ dulle2009 @ 16.10.2009. 22:08 ] @
Pogledaj kolika ti je temperatura procesora, može biti da se pregrejava. Proveri i ventilator, da li se okreće dovoljno brzo. Takođe i heatsink, da li je dobro nalegao na procesor.
[ Binary Mind @ 17.10.2009. 00:55 ] @
AMD naka P4? Sta je to boga mu? Otvori kuciste i vidi koja je ploca? Pise na njoj neka oznaka. Daj bilo koju informaciju da bar znamo o kom socketu se radi (pretpostavljam Socket A). Pistanje poput sirene moze biti pokazatelj da se procesor zagreva malo vise. U tom slucaju ces sve jedno trebati da otvoris kuciste da proveris stanje unutra. Tad kad budes otvori kuciste radi provere stanja unutra pogledaj oznaku na ploci i napisi ovde da vidimo.
[ fidel_urga @ 17.10.2009. 10:29 ] @
PREGREVANJE PROCESORA IZ NEKOG RAZLOGA (termalna pasta je dotrajala, zaprljan ili neispravan fen).
Savet: kupi nov kuler jer uz njega dobijas i termalnu pastu i fen u propisnom stanju.
Cim ne znas koja je ploca, znaci da nikad nisi otvarao kuciste i da verovatno ne znas kako se menja kuler na procesoru. Sa AMD starijim procesorima moras biti oprezan jer su mnogi polomili kristal procesora stavljajuci kuler.
[ dulle2009 @ 20.10.2009. 12:47 ] @
Citat:
fidel_urga: Sa AMD starijim procesorima moras biti oprezan jer su mnogi polomili kristal procesora stavljajuci kuler.

Na primer - ja. I to čak 2 puta. Dumbass! Doduše, nisam ih baš slomio, već "okrnjio" po ivicama, al svejedno... zbog toga nisam mogao da ih prodam, iako i dalje rade...
[ ilijev @ 21.10.2009. 20:52 ] @
Bio sam u guzvi pa nikako da odgovorim.

Problem je bio izgleda u cooleru i pasti na procesoru.
Cooler nije bio jako zaprljan ali je bilo sta da se izvadi, a pasta je bila skorela.
Ocistio sam krilca i rebra na cooleru, ocistio staru i stavio novu pastu.
Jedino sto me je brinulo, jesu oni sundjerasti odstojnici koji su se dobrano istrosili.
U svakom slucaju vise nije resetovao ni posle 2h pod bencmarkom.

Sta me je bunilo, temperaturni senzor u biosu je pokazivao temepraturu CPU do 79c odmah posle restarta sto za Athlona i nije nesto preterano. Da je terao temperaturu preko 85c bilo bi mi sve jasno, a ovako PROBLEM. I druga stvar, posto je bilo crklo napajanje sumnjao sam i na plocu i na bios, da su pretrpeli nekakav vid sok terapije.

Hvala svima na aktiviranju malih mozdanih celija :)
[ Binary Mind @ 21.10.2009. 21:26 ] @
Znaci po "sundjerastim odstojnicima" bih rekao da se ipak radi o socket A procesoru. Kako je sad stanje posle zamene paste? 79°C jeste povisena temperatura za bilo koji desktop procesor ukljucujuci i te AMD-ove.
[ dulle2009 @ 22.10.2009. 11:19 ] @
Kod mene je Athlon na 1.8 GHz radio na 45 stepeni u idle, 55-60 pod punim opterecenjem, ako se dobro secam. Imao sam neki veliki heatsink i ventilator na 3000 rpm, kuciste dobro ventilirano.

79 stepeni je previse, kod mene je u BIOSu bilo namesteno da se vec na 85 iskljuci...