[ Aleksandar1987 @ 17.10.2009. 11:29 ] @
Zdravo ljudi, treba mi mala pomoc. Radim neki multimedijalni disk i dobio sam neke slike da ubacim u multimedijalnu prezentaciju. Slike su velikih dimenzija, sve full.

Ono sto meni pravi problem jeste sto se prezentacija pokrece u fullscreen-u tako da se sve slike rasire :( i to ni na sta ne lici.

Dakle, ja hocu da na stage ubacim sliku koja je tipa 3000x2000 i da je smanjim na 300x200 (ako prezentaciju radim u ~1000x700) i da mi na bilo kom racunaru u fullscreen-u slika bude normalna. Kako?

Hitno mi treba odgovor...
[ StarCraft @ 17.10.2009. 14:58 ] @
Prvo, koji AS koristiš?

Drugo, suludo je držati slike 3000x2000 kad niko nema toliku rezoluciju monitora, pritom, ako se sve učitava sa CD-a trajaće 100 godina.
Možda ti je najlakše da slike namestiš na tu 300x200 rezoluciju i da ih kao takve učitavaš.

U kom smislu želiš da slika "izgleda normalno"?
Ako slika izgleda krzavo, onda treba uključiti "smoothing" opciju.

U svakom slučaju, ako želiš da ti neki muvi klip uvek bude iste veličine no matter what, onda treba nekako da "uhvatiš" događaj kada aplikacija ode u fullscreen (ili kad se risajzuje window) i da getuješ dimenzije svog fleša. Na osnovu dimenzija, možeš da resajzuješ taj muvi klip. Recimo.
Za to ćeš morati da pogledaš na guglu.

Ili možeš da podesiš da je tvoj flash uvek fixne veličine, a kad ode u fullscreen, on samo proširi prazninu okolo od ivice do ivice ekrana.
[ MOHOK7 @ 17.10.2009. 16:18 ] @
To se resava za tri minute:
1 ) nemoj se igrati sa originalima to uvek treba sacuvati napravi novi folder i iskopiraj sve slike tamo jos jednom.
2 ) otvori jednu sliku u P Shopu otvori tools Actions ( alt + f9 Ukoliko nisi menjao setting u P shopu) postavi "new action" i odmah startaj Record.
3 ) sliku obradi onako kako smatras da je najbolje za prezentaciju i sacuvaj ju ( P Shop ti ionako sve snima) kad si gotov sa obradom zaustavi snimanje.
4 ) otvori SVE slike iz novog foldera u P Shopu ( ako nemas dovoljno RAM a onda onoliko koliko mozes pa zatim drugi deo.
5 ) U tools actions samo pokreni za svaku sliku play P shop ce ti odraditi sve isto sto si odradio na prvoj slici ukljucujuci i cuvanje jedino sto ce te racunar svaki puta pitati kod cuvanja pa moras pesice jos jednom da mu das OK.
6 ) ako su ti slike kojim slucajem serijski numerisane ( to je obicno slucaj kod digitalnih foto aparata ) onda mozes u poseban Movie Clip jednostavno ubaciti SVE slike odjednom
7 ) odradis mu prezentaciju skriptom sa varijablom

Cica mica gotova prica.

PS
sto se slika tice nemoj preterivati sa velicinom i rezolucijom velicinu ostavi kakva je u prezentaciji Za obicnu prezentaciju na racunaru ti je dovoljno 72 Dpi prezentacija ce ti se brze ucitavati i nece biti sepanja. ( mada je i to upitno u zadnje vreme DVD odnosno CD drajveri imaju pristojnu brzinu citanja)
U ovom casu na trzistu retko da iko ima monitor veci od 28 Zoll a tu ti je rezolucija: 1920 X 1200 Pix Ovisno o Grafickoj.
Nema potrebe da ides preko te rezolucije.

pozdrav i postovanje s ove strane ALPA
MOHOK
[ Aleksandar1987 @ 18.10.2009. 00:24 ] @
Hvala vam ljudi na brzom odgovoru!

Radim u AS2 ali presaltacu se na trojku lako tako da ako ima potrebe za time, bez problema.

Ono sto mi pravi problem jeste kad ubacim tu sliku koju smanjim prethodno u Photoshopu na one dimenzije koje mi odgovaraju, i na fullscreen-u sve se lepo rasiri bas kako hocu, sve proporcionalno samo je slika krzava, sto je neprihvatljivo. Jos ako neko ima jako veliku rezolucijo na kompu to moze da bude jezivo.

Dakle, jednostavnu stvar hocu: da kad mi se fullscreen-uje na bilo kojoj rezoluciji monitora slika ostane normalna tj ne postane krzava. Nista vise.


Kako je to moguce najlakse izvesti? Da li pobacati samo slike i uraditi nesto s njima ili dinamicki ih ucitavati? AS2 ili AS3? Voditi racuna da ih ima 50-70. Smooth nikad nisam koristio, mozda to resava celu stvar... :/ (jbg, nisam radio ove stvari pre)

Siguran sam da znate :) tnx
[ MOHOK7 @ 18.10.2009. 12:40 ] @
samo je slika krzava

Pretpostavljam da si prilikom obrade slike u P Shopu kod opcije "save" dao mali kvalitet. Onda slika ispadne "krzava" kako ti to nazivas.
Pokusaj kada smanjis fotografiju i sacuvas ju dati slici maksimum kvalitete kod jpg onda nece biti "krzava" ali ce imati nesto vise KB.
Pozdrav i postovanje s ove strane Alpa
MOHOK