Kada si odrastao u diktaturi, ovakve stvari ti valjda izgledaju normalne :(
Citat:
Security boss calls for end to net anonymity
The comments by Eugene Kaspersky, who is also the founder of Kaspersky Lab, came during an interview this week with Vivian Yeo of ZDNet Asia. In it, he proposed the formation of an internet police body that would require users everywhere to be uniquely identified.
"Everyone should and must have an identification, or internet passport," he was quoted as saying. "The internet was designed not for public use, but for American scientists and the US military. Then it was introduced to the public and it was wrong...to introduce it in the same way."
Kaspersky, whose comments are raising the eyebrows of some civil liberties advocates, went on to say such a system shouldn't be voluntary.
"I'd like to change the design of the internet by introducing regulation - internet passports, internet police and international agreement - about following internet standards," he continued. "And if some countries don't agree with or don't pay attention to the agreement, just cut them off."
He rejected the notion that internet protocol numbers were sufficient for tracking a user, arguing they are too easy to come by.
"You're not sure who exactly has the connection," he explained. "Even if the IP address is traced to an internet cafe, they will not know who the customer or person is behind the attacks. Think about cars - you have plates on cars, but you also have driver licenses."
Kaspersky was traveling on Friday and not available to be interviewed for this article. A company spokeswoman declined to comment.
Kaspersky admitted such a system would be hard to put in place because of the cost and difficulty of reaching international agreements. But remarkably, his interview transcript spends no time contemplating the inevitable downsides that would come in a world where internet anonymity is a thing of the past.
"You could make the same argument about the offline world," said Matt Zimmerman, a senior staff attorney at the Electronic Frontier Foundation. "You know, every purchase you make should be tracked, we should ban the use of cash, we should put cameras up everywhere because in that massive data collection something might be collected to help someone. But we think privacy is an important enough countervailing value that we should prevent that."
In Kaspersky's world, services such as Psiphon and The Onion Router (Tor) - which are legitimately used by Chinese dissidents and Google users alike to shield personally identifiable information - would no longer be legal. Or at least they'd have to be redesigned from the ground up to give police the ability to surveil them. That's not the kind of world many law-abiding citizens would feel comfortable inhabiting.
And aside from the disturbing big-brother scenario, there are the problematic logistics of requiring every internet user anywhere in the world to connect using an internationally approved device that authenticates his unique identity. There's no telling how many innovations might be squashed under a system like that.
No doubt, the cybercriminals that Kaspersky has valiantly fought for more than a decade are only getting better at finding ways to exploit weaknesses in internet technologies increasingly at the heart of the way we shop, socialize and work. But to paraphrase Benjamin Franklin, those who sacrifice net liberty for incremental increases in security no doubt will get neither. ®
[ bojan_bozovic @ 17.10.2009. 11:59 ] @
Što je vrlo zanimljivo to sto je Kasperski rekao ima vrlo malo tehničkog značaja, jer se nekim internet passportom ne bi uklonile buffer overflow greške koje je još pre trideset godina bilo moguće rešiti type safe jezicima. Bitno da je lupao Kinezima kako je ok to što oni rade i da bi to trebao da primeni i ostatak sveta.
Citat:
"I'd like to change the design of the internet by introducing regulation - internet passports, internet police and international agreement - about following internet standards," he continued. "And if some countries don't agree with or don't pay attention to the agreement, just cut them off."
Ovo rešenje za buffer overflow greške? Nažalost, moguće je da će neki da mu poveruju jer ne znaju kako do tih exploitable bugova dolazi.
[ Ivan Dimkovic @ 17.10.2009. 12:58 ] @
Nesto mi se cini da ce g-din "Chausheski" uskoro lansirati neki "Internet Passport" tool :-)
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 13:03 ] @
U američkoj nediktaturi policija može da prisluškoje koga hoće, kada hoće i zbog bilo čega hoće. Mislim, batali podizanje teme na politički nivo.
[ Majstor_Pućko @ 17.10.2009. 13:04 ] @
A predpostavljam da njegova kompanija "sasvim slucajno" vec ima slucno resenje pri ruci. Znate ono kada majstori imaju radionicu pa uvek iskopaju neku alatku/spravu koja im kao nista ne sluzi, ali: "Evo za tebe u pola cene" :D
Ovo je klasicna propaganda, kao i svaka industrija, tako i sfotverska hoce da proturi neka svoja nova resenja, samo da bi napravila posao sebi, a ovo danasnje vreme sveopste paranoje samo pogoduje razvoju takvih proizvoda.
Umesto da trabunja o ovakvim glupostima koje bi kostale ni Bog ne zna koliko, pametnije bi mu bilo da malo dotegne onaj njegov antivirus da ne jede resurse ko ala.
[ Majstor_Pućko @ 17.10.2009. 13:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nesto mi se cini da ce g-din "Chausheski" uskoro lansirati neki "Internet Passport" tool :-)
Uze' mi rec sa tastature :)
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 13:17 ] @
Ma, u redu je da ja ograničim drugima pristup mojim sadržajima koji nisu za javnost. Stavim logovanje i lozinke na svoj sajt i završio sam posao. Ali, ako ja želim da informacije sa mog sajta budu javne, šta sad nekoga boli dype ko će tome da pristupi.
Molio bih da se ova tema ne podiže na ploitičko-ideološki nivo, jer tome nikad kraja.
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 13:19 ] @
BTW, ne koristim nikakav AV, niti antimalver uopšte, pa me zanima kakva su iskustva drugih o kvalitetu proizvoda dotičnog. Je li samo cepe ili ume ponešto i da napravi?
[ Ivan Dimkovic @ 17.10.2009. 13:20 ] @
Citat:
Nedeljko
U američkoj nediktaturi policija može da prisluškoje koga hoće, kada hoće i zbog bilo čega hoće. Mislim, batali podizanje teme na politički nivo.
Ne podizem ja nista na politicki nivo - jasno je odakle je Kasperski dobio svoje ideje, sistem opstih i obaveznih licnih karti, identifikacija i "uterivanja zakona" i opste cenzure je bio sistem SSSR, gde je mladjani Kasperski odrastao. Sistem gde si prvo morao dobiti dozvolu za objavu informacije - upravo ono o cemu taj frik sanja.
Na zalost, mnoge korporacije i politicari i iz nekada "slobodnog sveta" su veliki simpatizeri takvih ideja i mnoge zemlje (poput USA) polako klize u isti klise, naravno - na mala vrata, jer jos postoji gram zdravog razuma medju stanovnistvom - sto je jos jedan razlog vise da se siri popularnost enkripcije, onion routinga i sl... samo prelaz na HTTPS protokol i kriptovani VoIP je veliki kvantni skok.
Ljudi bi trebalo da se zamisle koliko je pametno koristiti proizvod koga dizajnira firma koja ima ovakve stavove...
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 17.10.2009. u 22:29 GMT+1]
[ Majstor_Pućko @ 17.10.2009. 13:25 ] @
Citat:
Nedeljko: BTW, ne koristim nikakav AV, niti antimalver uopšte, pa me zanima kakva su iskustva drugih o kvalitetu proizvoda dotičnog. Je li samo cepe ili ume ponešto i da napravi?
U pocetku je bio veoma dobar ako ne i najbolji, e onda je polako sa rastom popularnosti poceo da ga bloatuje, i to samo tako. I danas je to dobar AV ali ako imas neku Quad Core masinu sa 8GB RAM-a pa da kazes da normalno radi.
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 13:41 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Na zalost, mnoge korporacije i politicari i iz nekada "slobodnog sveta" su veliki simpatizeri takvih ideja i mnoge zemlje (poput USA) polako klize u isti klise, naravno - na mala vrata, jer jos postoji gram zdravog razuma medju stanovnistvom
E, sad je u redu, ali bi tema trebala da ostane van političko-ideoloških okvira.
[ SlobaBgd @ 17.10.2009. 14:29 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Citat:
Security boss calls for end to net anonymity
The comments by Eugene Kaspersky, who is also the founder of Kaspersky Lab, came during an interview this week with Vivian Yeo of ZDNet Asia. In it, he proposed the formation of an internet police body that would require users everywhere to be uniquely identified.
"Everyone should and must have an identification, or internet passport," he was quoted as saying. "The internet was designed not for public use, but for American scientists and the US military. Then it was introduced to the public and it was wrong...to introduce it in the same way."
Kaspersky, whose comments are raising the eyebrows of some civil liberties advocates, went on to say such a system shouldn't be voluntary.
...
Citat:
bojan_bozovic: Što je vrlo zanimljivo to sto je Kasperski rekao ima vrlo malo tehničkog značaja, jer se nekim internet passportom ne bi uklonile buffer overflow greške koje je još pre trideset godina bilo moguće rešiti type safe jezicima. Bitno da je lupao Kinezima kako je ok to što oni rade i da bi to trebao da primeni i ostatak sveta.
Ovo rešenje za buffer overflow greške? Nažalost, moguće je da će neki da mu poveruju jer ne znaju kako do tih exploitable bugova dolazi.
A da pređete malo na srpski, da vas i mi polupismeni razumemo?!
Smatram vrlo nepristojnim i nadobudnim manir da se citira ili linkuje neki tekst na engleskom, a da niko u kratkim crtama ne objasni o čemu se radi i koji deo navedenog teksta je povod za postavljanje teme. Ivane, ti prednjačiš u tome, razmisli malo o mojoj primedbi.
Što reče Lesli, tako ste više rokeri?
[ Daniel Fat @ 17.10.2009. 15:00 ] @
@SlobaBgd: Ako ne razumeš engleski tvoje bivstvovanje na forum-u koji se uglavno bavi kompjuterim a pogotovo programiranjem je pod znakom pitanja. Jednostavno engleski je lingua franca kompjutera. Nema tu možda zašto i slično. To je konvencija.
Što se tiče sadržaja mislim da bi neki stepen identifikacije bio poželjan samo ukoliko bi uklonio GIFT efekat. Korisiti ga u sudstvu ili kao element za krivično gonjenje je prilično nebulozno.
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 15:16 ] @
Ovaj forum je neobavezna stvar, na kome svako piskara koliko hoće. Ako neko neće da prevodi, to je njegova stvar. Citiranje tekstova na engleskom je potpuno normalna stvar na ovom forumu. Kome se to ne sviđa, može da pita da mu se objasni ili da potraži drugi forum.
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 15:18 ] @
Citat:
Daniel Fat: @SlobaBgd: Ako ne razumeš engleski tvoje bivstvovanje na forum-u koji se uglavno bavi kompjuterim a pogotovo programiranjem je pod znakom pitanja.
Nećemo vređati čoveka, ali skrenuo sam mu pažnju da ne očekuje previše od neobaveznih postova. Ljudi ovde dolaze iz zezanja, a ne da bi nekom nešto dokumetovali i/ili prevodili.
[ SlobaBgd @ 17.10.2009. 15:38 ] @
Citat:
Daniel Fat: @SlobaBgd: Ako ne razumeš engleski tvoje bivstvovanje na forum-u koji se uglavno bavi kompjuterim a pogotovo programiranjem je pod znakom pitanja. Jednostavno engleski je lingua franca kompjutera. Nema tu možda zašto i slično. To je konvencija.
Ma nemoj? Evo, bavim se kompjuterima već nekoliko godina, servisiram računare "privatno", smatram se verziranim korisnikom istih, čak su neki ljudi smatrali da zaslužujem da prenosim svoje znanje javno, pa sam ponosni saradnik jednog izvanrednog časopisa o računarima. I ovde na forumu sam aktivan u kompjuterskom i tehničkom delu foruma. Toliko o mom bivstvovanju na forumu i poznavanju engleskog kao dogovorenog lingua franca IT-a.
Manir koji, po mom mišljenju, nije dobar najzastupljeniji je u Mad zone, Advocacy i sličnim "neobaveznim" delovima foruma. Ispada da u raspravi na neku temu mogu da učestvuju samo oni koji u potpunosti razumeju engleski izvor na koji se postavljač teme poziva. Oni drugi apriori nemaju ništa pametno da kažu - jer ne znaju engleski?! Daj, molim te! Kao što rekoh, Lesli je to vrlo lepo definisao.
Ova primedba nije iz oblasti pravila i pravilnika, konvencija i stručnosti, već se pre tiče pristojnosti u razgovoru. Zamisli da sediš sa dva Norvežanina, razgovarate o nekoj temi (recimo o računarima), i oni ti pročitaju članak:
Citat:
Kortere utviklingstid og økende teknologisk kompleksitet i produktene bidrar til at flere kunder velger å kjøpe løsninger av Data Respons i stedet for å gjøre alt selv.
Standard teknologi fungerer sjelden tilfredsstillende fordi en løsning enten skal møte spesifikke ytelseskrav, kommunisere med eksisterende systemer eller befinner seg i miljø hvor løsningen utsettes for rystelse, trykk eller varierende temperatursvingninger.
For å møte kundenes forventninger tilbyr Data Respons' eksperter spesialkompetanse kombinert med et bredt sortiment av tredjeparts embedded dataprodukter fra verdensledende partnere.
Nepristojno i qurčevito, zar ne?
[ Ivan Dimkovic @ 17.10.2009. 15:38 ] @
Citat:
SlobaBgd
Što reče Lesli, tako ste više rokeri?
Ma da, ceo dan samo na to mislim, kako cu veci roker da ispadnem... vidi, niko ovde nije bas toliko dokon da prevodi clanke sa engleskog na srpski, POGOTOVU na IT forumu koga posecuje pismeniji deo populacije koji bi trebao da sasvim solidno barata engleskim.
Citat:
Ova primedba nije iz oblasti pravila i pravilnika, konvencija i stručnosti, već se pre tiče pristojnosti u razgovoru. Zamisli da sediš sa dva Norvežanina, razgovarate o nekoj temi (recimo o računarima), i oni ti pročitaju članak:
Ovde se ne radi o norveskom vec o engleskom - jeziku koji je de-facto "lingua franca" i koga svako ko ima neke veze sa IT-om u Srbiji razume. Od vecine ljudi na ovom svetu se definitivno ne ocekuje da razumeju norveski, sto se svakako ne moze reci za engleski koji se uci gotovo u svim skolama.
Totalno je besmisleno ocekivati da ce ljudi da prevode tekst samo zato sto 1 od 10 posetilaca foruma ne razume sta pise. Nije ovo nekakvo javno glasilo vec forum za slobodnu diskusiju - ljudi su slobodni da pisu sta hoce i kako hoce, sve dok se razumeju. Do sada problem engleskog nije bas bio veliki, ako postane... videcemo.
Citat:
Daj, molim te! Kao što rekoh, Lesli je to vrlo lepo definisao.
Ako je neko kompleksas - misli da su svi drugi oko njega iskompleksirani. Medjutim razlog zasto ovde citas engleski je sasvim druge prirode - svi ga razumeju, i malo ko ima slobodnog vremena i zelje da nesto crta samo zato sto neko nije isao u skolu.
Citat:
qurčevito
Mozes misliti... kakav nacin za qrcenje, glavni si baja kad napises nesto na jeziku koga razume pola sveta :-)
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 15:49 ] @
Meni je čudno da se bez znanja engleskog neko uspešno bavi računarima, mada znam da takvih primera ima još. Očigledno je tako nešto moguće. Ovo zaista i mislim, nisam ni najmanje ironičan. OK, uspešno se profi baviš računarima bez znanja engleskog.
Ceo ES je neobavezan. Ko hoće hoće, ko neće neće. Ako te živo zanima šta piše u citatu, onda ili plati prevodioca (i to je znanje koje se plaća) ili lepo zamoli nekoga sa foruma da ti prevede/objasni, a ne da ovako bezobrazno deliš moralne lekcije iz lepog vaspitanja.
[ SlobaBgd @ 17.10.2009. 15:51 ] @
Ivane, hajde pročitaj ponovo šta sam napisao, pa onda reaguj. Nisam rekao da treba neko da prevede citirani članak, već :
Citat:
SlobaBgd:
Smatram vrlo nepristojnim i nadobudnim manir da se citira ili linkuje neki tekst na engleskom, a da niko u kratkim crtama ne objasni o čemu se radi i koji deo navedenog teksta je povod za postavljanje teme. Ivane, ti prednjačiš u tome, razmisli malo o mojoj primedbi.
Ponavljam, ova primedba nije iz oblasti pravila i pravilnika, konvencija i stručnosti, već se pre tiče pristojnosti u razgovoru.
Očigledno, ovo je offtopic, pa neću više pisati ovde o ovoj pojavi.
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 15:54 ] @
Dimke, da se razumemo, kada vidim onoliku citatčinu na englskom, mene mrzi da je čitam. Ali, to je moja stvar. Svakako ne mogu da očekujem da su svi ostali posetioci besplatna radna snaga, koja radi samo za mene. Ili ću pročitati ili neću, a svakako neću onanisati one koji tako nešto napišu.
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 15:56 ] @
Citat:
SlobaBgd: Ponavljam, ova primedba nije iz oblasti pravila i pravilnika, konvencija i stručnosti, već se pre tiče pristojnosti u razgovoru.
Da li si možda razmislio o svojoj pristojnosti kada dolaziš sa bičem da teraš ljude da rade besplatno za tebe?
Da si lepo zamolio za pomoć, neko bi ti najverovatnije izašao u susret.
[ Horvat @ 17.10.2009. 16:04 ] @
da li bi neko mogao u kratkim crtama da mi prevede citat iz 1. poruke?
to je sve sto si trebao pitati...
ontopic: ovaj kasperski malko zdravo tusta kaki... hoce i predloziti da neces smeti napustiti dom bez kartice koja sadrzi tvoje internet podatke i samo s tom karticom ces smeti ici u neki inet caffe ili koristiti hot-spot...
[ Majstor_Pućko @ 17.10.2009. 16:05 ] @
Evo za one koji ne razumeju Engleski jedna mala pripovetka. Cak je i na cirilici napisana pa moze svako da je razume.
[ SlobaBgd @ 17.10.2009. 16:11 ] @
Citat:
Nedeljko: Da li si možda razmislio o svojoj pristojnosti kada dolaziš sa bičem da teraš ljude da rade besplatno za tebe?
Da si lepo zamolio za pomoć, neko bi ti najverovatnije izašao u susret.
O čemu ti pričaš, Nedeljko? Nigde nema biča, teranja, besplatnog rada...
I ranije su ljudi stavljali primedbe na taj običaj koji sam apostrofirao, pa ne vidim da se nešto promenilo. Nije problem da pročitam i kako-tako prevedem i ovde citirani članak, ni bilo koji drugi, nije u tome problem. Problem je što ste gluvi na primedbe. Ali, što reče Ivan, ko mi je kriv što nisam išao u školu.
Kao što je rečeno, ES nije obavezno štivo, tako da niko ne mora da posećuje ovaj forum. Analogno tome, niko ne mora ni da obavezuje posetioca kako da prihvati ovaj forum i koje primedbe sme ili ne sme da uputi ili da mu diskretno savetuje da mu tu nije mesto, dokle god to nije u koliziji sa pravilnikom.
Očigledno, ovo ipak nije offtopic te ipak nastavljam da se dopisujem sa vama. A šteta za temu, baš je bila zanimljiva.
[ Apatrid @ 17.10.2009. 17:20 ] @
Citat:
SlobaBgd:I ranije su ljudi stavljali primedbe na taj običaj koji sam apostrofirao, pa ne vidim da se nešto promenilo. Nije problem da pročitam i kako-tako prevedem i ovde citirani članak, ni bilo koji drugi, nije u tome problem. Problem je što ste gluvi na primedbe.
Zašto, Slobo, ne bi bili gluvi na primjedbe? I sagovornike i teme svako može da probere kako mu je već ćeif. Niko te (po ušima) ne bije da čitaš što ti nije ćeif, niti će ti "minuse" upisati ako preskočiš neku temu.
Stjerivanje foruma u neke uzuse ponašanja (sve dok se ne radi o eliminiaciji elementarnog "krljanja" i pljuvke po korisnicima a ne po idejama) je, ja što se pitam, poprilično ćorav posao. Onako, konceptualno.
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 17:26 ] @
Citat:
SlobaBgd: O čemu ti pričaš, Nedeljko? Nigde nema biča, teranja, besplatnog rada...
Nego samo pljuješ ljude koji neće besplatno da rade za tebe.
[ Srđan Pavlović @ 17.10.2009. 17:53 ] @
Aman ljudi, Kasperski je tema :)))
I da, poznavanje engleskog je DANAS neki manje-vise osnovni nivo "pismenosti",
pogotovo u IT oblasti, tu je cak pozeljno i neko malo naprednije poznavanje, pogotovo
u sferi IT terminologije.
Sto se tice Kasperskog, neko opste misljenje je da je medju najboljima, e sad...
ja ga nesto nisam previse koristio, tako da ne bih pljuvao bez potrebe :)
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 18:06 ] @
Citat:
SlobaBgd: Analogno tome, niko ne mora ni da obavezuje posetioca kako da prihvati ovaj forum i koje primedbe sme ili ne sme da uputi ili da mu diskretno savetuje da mu tu nije mesto, dokle god to nije u koliziji sa pravilnikom.
Ovo nije primedba, već pljuvanje ljudi koji ne žele da rade šta se tebi ćefne. Podsećam da si se pozivao na moral.
[ mulaz @ 17.10.2009. 20:14 ] @
Da vratim na ontopic:
Ja mislim da takvi ljudi nemaju realne veze sa tehnologijom...
Prvo su bili centralni p2p servisi (napster,kazaa,...),... pa su zatvorili par njih... I napravili ljudi decentralizovane.
Bila je cenzura, trazenje po IP-u, i sl... pa su napravili ljudi razne tor-e i sl.
Bilo je prisluskivanje, pa su ljudi napravili (losa rec.. bolja bi bila implementirali) enkripciju, koju danas realno ne moze niko u nekom normalnom vremenu da desifrira...
...Pa dodje zakon, da ako ne das lozinku, ides u zatvor (UK).... pa ljudi poceli da koriste onaj 'hidden-volume' feature, gde ne mogu ni teoretski da dokazu, da se 'tamo negde', izmedju random podataka, nalaze jos neki...
Ako bi se nesto takvo kao sto je 'internet passport' implementiralo u recimo rusiji, UK i SAD-u i sl. zemljama, ja mislim da bi ostale drzave (koje bi potom bile iskljucene iz 'interneta' napravile svoj network (odnosno samo pustile upaljen). Po nekim vecim gradovima vec postoje alternativi 'inter'neti, koji su bazirani na wireless meshingu i enkriptiranim vpnevima (za vece daljine, i komunikaciju izmedju vise takvih mesheva). I sve to za male pare (pc, 40eur wifi router, i to je to).
Mislim da ti ljudipotcenjuju moc u modernoj tehnologiji, jos pogotovu sad, kad je za relativno male pare, moguce uraditi jako puno.
[ Ivan Dimkovic @ 17.10.2009. 20:35 ] @
Na stranu to sto je sama ideja bolesna.
Cak i da zaboravimo da ta ideja uopste ne resava samu osnovu problema (nesigurnost softvera) kao i sve probeleme koji bi se isprecili uvodjenju takve zamisli u praksu...
Hajde da zamislimo da se uvede "internet passport" - koliko dugo ce trebati da black-hat eksperti naprave klon tog "passport-a"
Hajde da napravimo paralelu sa obicnim svetom - da li pasosi i licne karte cine ljude ista sigurnijima? Nemojmo se zavaravati.
Prema tome... cela ideja:
- Urusava prava na anonimnost
- Omogucava pracenje i profilisanje ljudi
- Nema blage veze sa osnovnim problemom, niti cini nista da se taj problem resi
- Nece uciniti ljude sigurnijima, vec ce stvoriti novo trziste "laznih identiteta"
- Samo uvodjenje takve ideje je prakticno nemoguce na svetskom nivou
- Kao sto mulaz rece - protiv nje je lako moguce napraviti alternetivne mreze
Sve u svemu, ovakve besmislice i totalno nerazumevanje problematike se obicno mogu cuti samo od politicara. Eto, sada i "eksperti" pocinju da zvuce podjednako glupo i nerazumno.
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 21:39 ] @
Misliš da se pasoši i lične karte štampaju bezveze. Hmm... Vrlo smela ideja.
[ Ivan Dimkovic @ 17.10.2009. 21:42 ] @
Nope, ne stampaju se bez veze - ali svakako ne sprecavaju kriminal vec sluze za druge stvari.
Ovde imamo lika koji pokusava da progura pricu da bi nekakvi "elektronski pasosi" za internet uredjaje resili problem malware-a i internet kriminala.
Drugo, ja licnu kartu i pasos koristim iskljucivo u poslovima sa drzavama... ne mogu da zamislim situaciju da mi u prodavnici traze licnu kartu da bi mi prodali nesto, ili kada kupim novine.
A to je upravo ekvivalent onoga sta g-din Kaspersky trazi.
[ D.H.Lorens @ 17.10.2009. 21:44 ] @
Secate li se vi ovog vica :
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 21:51 ] @
A čemu služe pasoši i lične karte, ako ne otežavanju kriminala? Koristiš li ih za poslove sa bankama?
[ Catch 22 @ 17.10.2009. 21:58 ] @
@SlobaBgd: Može li ovako?
[att_img]
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 22:03 ] @
Prevod je dobar, do jaja. Slatko sam se ismejao.
[ Ivan Dimkovic @ 17.10.2009. 22:17 ] @
Citat:
Nedeljko
A čemu služe pasoši i lične karte, ako ne otežavanju kriminala? Koristiš li ih za poslove sa bankama?
Sluze za identifikaciju - ali samo kada je to potrebno, a to je u svakodnevnom zivotu ne tako cesto - ne uzimas kredit od banke svaki dan. Niti je uzimanje kredita od banke obaveza - primeti da su i dalje vecina "ovozemaljskih" servisa, pocevsi od novca - anonimni, ako to zelis.
Osim ako ne putujes, sasvim lepo mozes ziveti svakodnevno bez potrebe da se legitimises.
Isto to i dan danas se moze raditi na internetu - postoje savrseno dobre metode identifikacije koje se koriste pri koriscenju online-bankarskih i sl.. servisa.
A ono sto g-din Kaspersky trazi je da bukvalno svaki pristup internetu bude obavezno "legitimisan"... to bi bilo isto kao kada bi ti trazili licnu kartu kada ulazis u prodavnicu, kada ides u bioskop, kada kupujes picu, kada ulazis u taksi itd...
Bolest.
[ Nedeljko @ 17.10.2009. 23:17 ] @
A zašto se legitimisanje ne vrši "na veresiju". Pitaju te lepo ko si, a tim im lepo kažeš.
[ Horvat @ 18.10.2009. 12:34 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Sprimeti da su i dalje vecina "ovozemaljskih" servisa, pocevsi od novca - anonimni, ako to zelis.
pa bas i nisu,cim ukljucis banku,vise nije anonimno
zna se svaka para koja ti je legla na racun,koju si prebacio na tudj racun,kojom si kupio nesto,za sta si digao kredit,u kojem hotelu si spavao,di si putovao...kada si podigao kes i poceo da van banke i sistema trosis lovu i time postanes "sumnjiv"...
btw,je l istina da u us ne smes da imas kod sebe xy desetina dolara u kesu? ali opet smes imati karticu na kojoj smes imati milione dolara?
[ Nedeljko @ 18.10.2009. 13:29 ] @
Zato cenjeni Ričard M. Stolman, gde god da gostuje, spava po kućama, da ga ne bi CIA registrovala u kom hotelu je odseo. Ne zna šta radi sa bankarskim računima, ali sumnjam da podiže kredite.
@topic
Bilo kakva identifikacija te vrste je besmislena, ali toga ce u buducnosti biti sve vise, hteli mi to ili ne... Cipovanje ljudi anyone? (uh... sto volim da se qrcim na engleskom... )
[ Ivan Dimkovic @ 18.10.2009. 13:42 ] @
Citat:
Horvat
zna se svaka para koja ti je legla na racun,koju si prebacio na tudj racun,kojom si kupio nesto,za sta si digao kredit,u kojem hotelu si spavao,di si putovao...kada si podigao kes i poceo da van banke i sistema trosis lovu i time postanes "sumnjiv"...
Netacno - ja mogu poslodavcu da kazem da mi isplacuje pare u kesu (ovo ne moze u Srbiji, doduse) - a i ako ih isplati u banci, ja mogu da ih sutra skinem komplet i da kupujem sve sto hocu KESOM. Kes je anoniman.
Hotel - primaju kes.
Supermarket - prima kes.
Prodavnice odece, elektronike - primaju kes
Voz, bus - primaju kes
Taksi - primaju kes
Bioskop, pozoriste, opera, ... - primaju kes
Restoran - primaju kes
Doduse ne mozes kupiti kucu ili auto bez da budes bar evidentiran ali opet - mozes unajmiti stan i placati kesom.
Btw, i za uplate na racun - mogu da udjem u bilo koju banku, i da napisem blanko uplatnicu i na njoj da stavim "Pera Peric" kao posiljalac i da nekom anonimno uplatim pare (kes na ruke bankarskoj sluzbenici)
Citat:
btw,je l istina da u us ne smes da imas kod sebe xy desetina dolara u kesu? ali opet smes imati karticu na kojoj smes imati milione dolara?
To je neka urbana legenda - mozes imati para koliko god hoces. Jedino ako izlazis iz drzave moras prijaviti ako nosis vise od odredjene sume.
[ Rumpletstilskin @ 18.10.2009. 13:51 ] @
Citat:
Nedeljko: Zato cenjeni Ričard M. Stolman, gde god da gostuje, spava po kućama, da ga ne bi CIA registrovala u kom hotelu je odseo. Ne zna šta radi sa bankarskim računima, ali sumnjam da podiže kredite.
Izgleda da sam propustio vest da je cija izdala poternicu/kill on sight nalog za RMS...
Citat:
Horvat:btw,je l istina da u us ne smes da imas kod sebe xy desetina dolara u kesu? ali opet smes imati karticu na kojoj smes imati milione dolara?
Mozes ti da imas i milijarde u kesu, ali ako placas bilo sta preko cini mi se 10k trebace ti silne potvrde o poreklu novca, i mozes da racunas na vanrednu kontrolu od strane IRSa u roku od odma'
[ MladenIsakovic @ 18.10.2009. 13:56 ] @
Citat:
Nedeljko
Zato cenjeni Ričard M. Stolman, gde god da gostuje, spava po kućama, da ga ne bi CIA registrovala u kom hotelu je odseo. Ne zna šta radi sa bankarskim računima, ali sumnjam da podiže kredite.
Ko te ovo lag'o?
[ Horvat @ 18.10.2009. 14:13 ] @
pa govorio sam na primeru srbije,mislio sam da je tako i u eu,ali izgleda nije,nebitno
hajde drugacije,da odes van drzave,traze ti neko pozivno pismo ili rezervaciju hotela i odredjenu svotu love da posedujes
da bi rezervisao hotel moras da imas racun u banci i karticu
da bi dokazao da posedujes odredjenu svotu,moras da pokazes izvod iz banke
autobusom ne mozes otici u ameriku primera radi,a da bi kupio avio kartu po iole normalnoj ceni,moras ranije platiti/naruciti je, opet,karticom u vecini slucajeva
upravo na kucu i auto sam i prvenstveno i mislio,legalno ne smes kesom da platis [nego moras dati procenat banki da promeni broj racuna na kojem je kes]
naravno da [jos uvek] mozes kupovati robu za kes,ali te "podsticu" da placas karticom,sto mnogi i koriste
a preko neta ne mozes kupovati za kes u vecini slucajeva [mislim pouzecem ili da uplatis u banci preko uplatnice]...
i tako dalje...
Citat:
Rumpletstilskin: Mozes ti da imas i milijarde u kesu, ali ako placas bilo sta preko cini mi se 10k trebace ti silne potvrde o poreklu novca, i mozes da racunas na vanrednu kontrolu od strane IRSa u roku od odma'
na to sam mislio
a opet mozes imati milijarde na racunu
zasto to?
[ mulaz @ 18.10.2009. 14:21 ] @
Pa u eu, sednes u auto/bus/voz, i ides gde hoces, platis hotel kesom, i to je to. Kad sam recimo putovao u pariz sa avionom, nije mi trebala kreditna kartica (sve sa kesom). Cak sam negde cuo za "anonimne" kreditne kartice (pripejd model, za koriscenje na sumnjivim sajtovima na internetu), gde na pripejd karticu stavis toliko para, koliko treba za kupovinu necega, i ne mogu vise od toga da ti skinu sa racuna, jer tamo nema vise (a imas naravno i primarni racun, gde imas sve ostale pare).
[ banchi @ 18.10.2009. 14:28 ] @
Internet Passport = bum nove/stare industrije falsifikata!
Inace uopste ne sumnjam da ce svetski "autoriteti" jos zesce nastaviti sa gusenjem sloboda, privatnosti i demokratije na Internetu jer su upravo to tekovine koje ih najvise ugrozavaju.
Takodje, ne sumnjam u zestok otpor populusa svim raspolozivim sredstvima (umnim = tehnologija, demokratskim = open source, teroristickim = hacking itd)
Ipak je Web samo ogledalo ili replika realnog sveta.
Ko ce pobediti? "Sposobne i snalazljive jedinke" na obe strane, koje ce vec osmisliti kako da svoju "ideologiju" unovce.
Malo sam "zacrnio"... ali ipak smatram Internet jedinim preostalim bastionom slobode na svetu i zato glasam PROTIV Evgenijeve ideje i slicnih ideja kojih nije malo.
Daleko je manje steta koje mogu nastati zloupotrebom sloboda od generalne stete ako bi se ona prigusila.
[ Horvat @ 18.10.2009. 14:32 ] @
@mulaz,a kupovina nekretnina i vozila?
@banchi,da ,samo dok ne uvedu zakon na foru "patriot act",pa svako ko koristi kriptovan nacin prenosa podataka se smatra potencijalnim "teroristom" i gubi sva prava i slicno...
@banchi,da ,samo dok ne uvedu zakon na foru "patriot act",pa svako ko koristi kriptovan nacin prenosa podataka se smatra potencijalnim "teroristom" i gubi sva prava i slicno...
Slazem se, borba ce da bude zestoka...sledi "gradjanska neposlusnost", ili kao sto je vec neko ranije pomenuo neki vid privatne, paralelne mreze, bojkot i sl....a kad im na taj nacin "legnes" na dzep, to ce da ih boli do bola.
[ Ivan Dimkovic @ 18.10.2009. 15:17 ] @
@Horvat,
Ne ne mozes biti 100% anoniman u normalnom zivotu, ali MOZES ipak vecinu tog zivota provesti u anonimnosti ako zelis.
Sa druge strane, uvodjenjem nekakve obavezne legitimacije za IP adrese i uredjaje dolazimo do nemogucnosti anonimnosti.
To je sasvim druga krajnost.
Tacno je da mene motivisu da koristim kartice, ali poenta je da ja to NE MORAM ako ne zelim. A Kaspersky prica o MORANJU - kapiras razliku?
Kada smo kod toga, treba pomenuti da nije previše
zahtevan (iako kilometarski email koji šalje
organizatorima svojih gostovanja govori suprotno), i
praktično je imao sve što mu treba, pa mu je bilo
dovoljno jedino obezbediti krov nad glavom. Kako
smo i očekivali, bio je vrlo zadovoljan tim delom
boravka, jer ni jedan hotel nije dolazio u obzir usled
potrebe ostavljanja pasoša, što RMS ne praktikuje.
Zanimljivo je bilo i njegovo iznenađenje savetom
carinika da se prijavi kada dođe u Beograd, pa je
prva stvar koju nas je pitao kada smo se našli na
stanici da li živimo u policijskoj državi.
Malo kasnije, na strani 19 piše:
Citat:
Stallman je mogao da nastupi. Dobra uvertira za
govor, koja je prilično ugrejala atmosferu u pogonu
je bila njegova konstatacija koju nam je već rekao na
železničkoj stanici, podred čega je dodao da se neće
prijaviti, pa ako policija želi da ga uhapsi to može da
uradi.
[ Horvat @ 18.10.2009. 17:12 ] @
ivane kad sam rekao ili ostavio takav utisak, da ne kontam razliku izmedju ovog sto hoce kasperski da progura i stanja sa real life finances?
ja sam samo rekao da neko ko hoce da zivi legalno [a nema ostavljeno xy hiljada ili miliona eura,da ne mora da radi] mora da ostavi BAREM NEKI trag o svojim troskovima,odnosno ne moze biti potpuno anoniman
eto vi u eu imate vise mogucnosti anonimnosti nego mi tu [pomenute plate i deo za dobijanje viza...]
odnosno sve je ovo na tvoju konstantaciju da je "novac anoniman" ako zelis,a ja sam rekao da nije potpuno :)
razumemo se?
a eto,u usa ,kako je i Rumpletstilskin potvrdio,ne mozes u kesu platiti nista sto kosta vise od 10 kila dolara,sto je jos jedan vid kresanja anonimnosti,koji srecom,u eu jos ne postoji [naglasak na jos]
[ Ivan Dimkovic @ 18.10.2009. 18:02 ] @
Citat:
Horvat
a eto,u usa ,kako je i Rumpletstilskin potvrdio,ne mozes u kesu platiti nista sto kosta vise od 10 kila dolara,sto je jos jedan vid kresanja anonimnosti,koji srecom,u eu jos ne postoji [naglasak na jos]
Pazi, ovo je opet dobrovoljna stvar - ti NE MORAS to uraditi (naravno, to moze nositi odredjene posledice zato sto to jeste krsenje poreskog zakona) - poenta je da je to ostavljeno na slobodnoj volji 2 individue koje ucestvuju u transakciji. Dakle, onaj ko je nesto prodao ima obavezu prijavljivanja toga IRS-u - sto on moze, a i ne mora uciniti.
Primeti da nema nista u samom novcu sto bi moglo da posluzi za proveru / identifikaciju. Ne postoje nikakve "tehnicke mere" koje bi omogucile nekom drzavnom (ili bilo kom drugom) telu da izvede proveru gde je taj novac potrosen.
Novcanica kao novcanica moze da se koristi potpuno anonimno.
Ideja Kasperskog je da bukvalno svaki uredjaj koji ima mogucnost internet komunikacije ima unikatni licni ID povezan sa konkretnom individuom (ili biznisom) - to je kao kada bi svaka novcanica imala u sebi ime vlasnika recimo.
Takodje, ta obaveza prijave novcanih transakcija IRS-u nije univerzalna:
However, you do not have to file Form 8300 if the transaction is not related to your trade or business. For example, if you own a jewelry store and sell your personal automobile for more than $10,000 in cash, you would not submit a Form 8300 for that transaction.
Znaci ako ja od tebe kupim auto, a prodaja automobila NIJE tvoj biznis - nema nikakve potrebe da se to prijavljuje.
[ Horvat @ 18.10.2009. 18:21 ] @
ali ako ja od tebe kupim dijamantsku narukvicu za 100 000 usd,moras,a opet ako ja to uradim sa kreditnom/debitnom karticom,ne, tako?
[ Ivan Dimkovic @ 18.10.2009. 18:25 ] @
Ako ja prodajem nakit, onda - da, zakon nalaze da trebam da prijavim. Ako ti prodam moju narukvicu, onda ne.
AKo platis kreditnom karticom - isto tako - onda ne, ali elektronske transakcije prijavljuje banka (sve banke su duzne da prijave transakcije preko $10000 - tako da ce doci do prijave onog momenta kada novac promeni vlasnika na racunima)
[ Horvat @ 18.10.2009. 18:28 ] @
pa da,na konto onog citata sam to pisao
dakle ja mogu sasvim legalno da uzmem danas otvorim racun u banci,uzmem karticu,stavim 100 100 $ ,odem u prodavnicu [kroz par dana kad stigne kartica] ,uzmem jedan primerak robe preko kartice po ceni od 100k$
ali ne mogu [tj ne smem] da uzmem stavim u dzep 100k$ ,odem u prodavnicu i kupim za kes to isto
sto to? kao manje sam tako sumnjiv? bolje me mogu pratiti ili sta?
[sorry na "delimicnom" off-u]
dobro i sta sad,banka preda irs-u da sam ja potrosio 100k$ ,sta ce onda? upasti mi na vrata?
[ Ivan Dimkovic @ 18.10.2009. 18:45 ] @
Horvat,
To sto pricas nije tacno.
Naime,
a) Kada stavis $100,000 u banku doci ce do dojave IRS-u
b) Kada novac sa tvog racuna predje na kreditnog provajdera doci ce do dojave IRS-u
c) Kada novac kreditnog provajdera predje na racun prodavca doci ce do dojave IRS-u
To su bankarske obaveze u slucaju transakcija od preko $10.000
Razlog zasto prodavac ima obavezu da uradi istu tu dojavu u slucaju da udjes sa kesom je prost - zato sto to nece biti uradjeno automatski od strane banaka kao u slucaju placanja sa plastikom.
Znaci, razlike nema - i u jednom i u drugom slucaju ce informacije o tvojoj kupovini doci do IRS-a, samo u slucaju kupovine kesom ce sam prodavac morati da uradi dojavu, dok u slucaju kartice to rade banke.
Citat:
ali ne mogu [tj ne smem] da uzmem stavim u dzep 100k$ ,odem u prodavnicu i kupim za kes to isto
Kako ne smes? Nista te ne sprecava - samo sto prodavac mozda bude trazio tvoje licne podatke kako bi uradio dojavu iz razloga objasnjenjih gore.
[ Horvat @ 18.10.2009. 18:52 ] @
ok,nisam se dobro izrazio,ne smes a da pri tome ne das svoje licne podatke prodavcu [ukoliko isti ne zeli da krsi zakon]
i sta ako odbijes da das licne podatke?
a da li smes vise artikala kupiti koji zbirno imaju cenu vecu od 10kila ,a da ne podlezes toj obaveznoj prijavi irs-u [naravno u pitanju je kes ne plastika]
[ Ivan Dimkovic @ 18.10.2009. 19:02 ] @
Pa pazi, u slucaju kesa mozes dati lazne podatke prodavcu na kraju krajeva. U USA ne postoji licna karta.
koliko sam cuo od ljudi koji su posecivali usa,vozacka im sluzi umesto id-a uglavnom [mada nisam pricao s istima na ovu temu]
da upravo to sam mislio,u jednoj radnji odjednom da kupis vise proizvoda koji zbirno kostaju vise od 10kila,ali da,kao sto na linku pise,spada u to
Citat:
Payments received as part of a single transaction (or two or more related transactions) that cause the total cash received within a 12-month period to total more than $10,000.
a kako je to reseno u nekim veletrgovinama,ako znas mozda iz iskustva [sumnjam da si placao u kesu,mozda si video nekog ispred]
dodje lik sa napunjenom korpom,zbirno preko 10kila roba kosta,da li mu na licu mesta vade taj obrazac 8300 ili ga odvedu u posebne odaje ili puste da ode svojim putem?
[ Ivan Dimkovic @ 18.10.2009. 19:50 ] @
Iskreno nisam to nikad video u zivotu :-)
Mislim neces bas naci puno ljudi koji kupuju stvari od $10000 i placaju kesom... a oni sto to rade obicno to rade na ne tako indiskretan nacin :-)
[ Apatrid @ 18.10.2009. 19:56 ] @
Citat:
Horvat: koliko sam cuo od ljudi koji su posecivali usa,vozacka im sluzi umesto id-a uglavnom [mada nisam pricao s istima na ovu temu]
Baš si precizno to rekao. "Služi im". Obavezna identifikacija, što lična karta jeste (svako mora da je ima i da je non-stop nosi sa sobom), ne postoji. Krš ljudi koji nemaju vozačke, koji ne mogu (korišćenje lijekova ili bolest) ili neće da voze i život žive bez vozačke dozvole.
U Kanadi možeš da tražiš da ti daju "photo id", legitimaciju ne mnogo različitu od lične karte, AKO HOĆEŠ (obično za ekipu koja nema vozačku). Takođe postoji i plastični ekvivalent (sa sve slikom) potvrde o državljanstvu. Kad i gdje treba da se dokaže identitet (na primjer, da se prijaviš u socijalno da si izgubio posao), obično se traži da pokažeš dva dokumenta "sa slikom". Vozačka, kartica sa državljanstvom, zdravstvena, pasoš, kreditna kartica sa slikom, bedž zaposlenog... bilo što od toga može da se koristi.
Ali ništa od toga obavezno nije i ništa od tih dokumenata ne moraš da vučeš sa sobom kad iziđeš u grad.
[ z@re @ 19.10.2009. 00:35 ] @
U Hrvatskoj moras imat osobnu karticu sa sobom inace ces dobit novcanu kaznu.
Bilo je apsurdnih situacija gdje su policajci "legitimirali" ljude koji bacaju smece u kantu ispred zgrade, pa nema osobnu pa evo ti kazna. Na papiru to su sve ovlasti koje policajac ima kad zaustavi nekog, da ga legitimira. Ali, ako je netko slucajno u posljednjih par sati napravio neku nepodobstinu, i ti odgovaras opisu svjedoka (koji je tipa "oko 1.80m, standardna tjelesna gradja", znaci pola ljudi odgovara opisu), moze te vodit u stanicu i tamo cjepidlacit satima. Tako da iako je tvoje "ustavno" pravo da ti policija ne smije nista vise od zatrazit osobnu iskaznicu, u praksi ce te pretrest, trazit da vadis stvari iz djepova, otvaras torbu i slicno, pitat glupa pitanja, kako im cefne, a tebi naravno bolje jer ce te odvest u stanicu i onda tamo maltretirat, i uvijek ce nac rupu u zakonu da se pokriju.
S jedne strane izgleda kao odvratna policijska drzava, a s druge strane toliko sljama hoda okolo da se upitam da li policiji treba dat i veca prava.
Uglavnom kolika god policija imala prava, sve bi bilo u redu da nisu korumpirani. Osobno, i da ne postoji kazna za ubojstvo nikom ne bi pucao u glavu. Jer sam normalna osoba.
Tako da, nije uopce pitanje gradjanskih prava ko sta prati i sta nadlezni smiju, a sta ne smiju, bitno je kakvi su ti "nadlezni".
[ Srđan Pavlović @ 19.10.2009. 00:59 ] @
True.
[ Ivan Dimkovic @ 19.10.2009. 08:54 ] @
Citat:
S jedne strane izgleda kao odvratna policijska drzava, a s druge strane toliko sljama hoda okolo da se upitam da li policiji treba dat i veca prava.
Uglavnom kolika god policija imala prava, sve bi bilo u redu da nisu korumpirani. Osobno, i da ne postoji kazna za ubojstvo nikom ne bi pucao u glavu. Jer sam normalna osoba.
Obicno sa jednim ide drugo - sto vise prava das policiji, budi siguran da povecavas mogucnost za korupciju i zloupotrebe.