[ miko.s @ 17.10.2009. 13:18 ] @
imam 2 samostojeća zvučnika (kef Q 55.2) od čega jedan stoji jako blizu termoakumulacionoj peći, jer je konfiguracija sobe takva da niti peć , a niti zvučnici ne mogu biti nigdje drugdje.
e sad, ja tu peć slabo koristim, većinom dogrijavam sobu sa klimom jer nije potrebno jače grijanje, ali ako zahladi malo jače mislim da ću upalit i termopeć. znam da nesmijem stavit da puše jer bi puhalo ravno u zvučnik, ali dali ju mogu upalit da se ugrije? nikad ne grijem iznad "2", većinom 1 i 2/3.
evo slika da vidite koliko je to blizu.
[ Pigoza @ 20.10.2009. 15:04 ] @
Miko, a zar nema nigde mesta iza termo peci,mislim malo nazad u odnosu na stolicu?
Nekako si stavio preblizu kutije jedna do druge,trebs da imas rastojanje od bar 2 metra minimum, a jos izgleda da kutije ti sviraju iza ledja,posto vidim da je stolica ispred?

Sama toplota ce uticati pred sve na samu zvucnu kutiju, lak-i materijal cime je oblozena, zatim moze da se rasusi, negativno toplota utice na rad samog zvucnika,skretnice, pre ce se sasusiti elektroliti na skretnici ,kao i lak na kalemima, furnir kao sto sam ti rekao pre ce da strada, pa ce ti kutije za 5 godina izgledati kao da imaju 10, i to verovatno samo jedna-on akoj aje najblize.
Najednostavniji nacin ali nije za slusanje muzike dobar, je da zvucnike podignes na stative za zvucnike, i da pored kutije koja se najvise grejes,stavis parce materijala koji dobro izoluje od toplote-Aluminijum + terfol,najbolje Azbest,ali gde ces da ga nadjes.
Drugo i najbolje resenje je ipak da pomeris odatle zvucnike.

Trece da prodas i kupis manje kutije a kvalitetnije ,koje ces da postavis na stative, a sa bas-naravno subwoofer, tako se resava problem manjka prostora.

Pozdrav!
[ miko.s @ 29.10.2009. 20:37 ] @
izvini na kašnjenju odgovora, nisam gledao dali ima reply od kad sam postavio temu.
da ti opišem situaciju.
imam malu sobu (12 kvadrata), ispred zvučnika je ogroman kutni stol za kompjuter, i na njemu su 2 zvučnika, dvosistemci, koji imaju strašno loš bas. i onda sam montirao ove kef-ove šta vidiš na slici, koji su iza mene, i njihovi tweeteri nisu spojeni (imaju bi-wiring ali sam ja spojio samo low ulaz). tako da su to 2 zvučnika koji daju fantastičan bass (u kutiji su 2 woofera i svaki ima svoj bass refeks) a ne diraju mi visoke frekvencije, dok s druge strane bass nije toliko jak i tutnjav kao sa subwooferom. milina.
iza termopeći ima nešto sitno mjesta, ali bi mi onda smetali za doć do ormara koji je tamo jer je odma pored i krevet. subwoofer sam imao i ne kanim ga opet imat. hifi i subwoofer ne idu skupa. plus šta nemam sub izlaz na pojačalu već samo 2 x stereo izlaze (cambridge audio azur A640).
čekaj, mislim da sam jendom već okačio sliku stola negdje na forum, probat ću nać.
još ne grijem, vani je danas bilo 19 stupnjeva, a kad je hladnije samo malo dogrijem sa klimom. ne znam, kad upalim termopeć, mogu stavit oba zvučnika u sredinu jedan do drugog, trebali bi bit dovoljno daleko od peći onda. šta kažeš? za bassove ionako nije bitno odakle dolaze.
da, evo je. http://www.max-save.org/pix/f74afn.jpg
[ Pigoza @ 30.10.2009. 08:33 ] @
Pozdrav druze, lepi su ti zvucnici na radnom stolu-koji su?

To si upravu da nize frekvencije(do 200Hz) nije ,,bitno" gde ce stajati woofer, ali ipak ,sobzirom da pretpostavljam da tvoji podnostojeci zvucnici su dvosisitemski, onda bas sigurno ide minimum do 2kHz, onda je veoma bitno gde stoje u prostoriji.
Drugacije bi bilo ,cak da i idu do te frekvencije ali da ti imas izlaz za subwoofer, pa samo pojacas taj signal,ovako ide dosta i vise frekvencije,trebao bi onda bar dodati pasivni filter za subwoofer,onda ih mozes staviti u cosku gde ti najvise odgovara a dalje od termopeci,znaci trebao bi tim dvema kutijama dodati po subwoofer pasifni filter.

Sto se tice subwoofer-a, gresis , i te kako subwoofer ucestvuje u Hi-Fi -ju, samo sto mnogo kostaju za taj rang,ali imas razne subwoofere,trazi one koji nisu zatvoreni u kutiji nacisto a viri samo bas reflex cev, vec one kojima mozes da vidis membranu-zvucnik, i po mogucnosti u kompresionoj kutiji,onda nema boom efekat.

Ipak je steta da onakve zvucnike ne koristis u Bi-wire opciji, a razumem te mala je prostorija, pa i ti zvucnici su zaista veliki za tolicnu prostoriju, moje misljenje i dalje da pronadjes subwoofer koji ce ti odgovarati,obavezno ga poslusaj!

Pomenuo si mi da pojacivac koga imas je stereo i nema subwoofer izlaz, to nije problem veliki broj subwoofera ima mogucnost prikljucenja stereo ulaza pa on to udruzuje i pretvara u mono zvuk.

Trenutno mozda mozes zvucnike da stavis jedan na drugi, i da ih okrenes prema zadnjem zidu, odnosno suprotno od tvojih ledja, tako ces umanjiti dejstvo visih tonova, malo eksperimentisi....Pozdrav!
[ miko.s @ 30.10.2009. 13:54 ] @
samo onda šteta za ove zvučnike, nisu baš bili jeftini (kao ni samo pojačalo), nekako mi ih je žao maknut. kad počnem grijat ću vidit kako mi paše zvuk ako ih porazmještam po prostoriji.
na stolu su sony ss-mb250h (8ohma, 120W), poprilično jeftini zvučnici, ispod 80 eura/par, imaju dobar zvuk ali im fali basa.
hvala za odgovor.