[ spredic @ 18.10.2009. 19:17 ] @
ja sam totalni početnik, dakle, našao sam photoshop cs tutotijal na našem jeziku na internetu (160 strana) i nakon objašnjenja alatki, ima tamo prva vežba. medjutim kod mene ne funckioniše, pa da pitam gde je problem. da ne objašnjavam ručno, evo da uradim screenshot i da mi objasnite gde je problem.
koristim dakle CS4 a problem je što nakon selektovanja crnog pravougaonika sa magic wand (dakle, magic wand je samo selektovao, nije napravio podrapani pravougaonik), kliknem na ctrl+shift+I i ništa se ne desi (kaže: no pixels were selected; iako je pravougaonik okružen linijom koja treperi), dakle neće da napravi podrapani pravougaonik. evo screenshot:[ koska @ 19.10.2009. 09:05 ] @
Ako nece, probaj da ides na Selection -> Select Inverse...
To je isto
[ spredic @ 21.10.2009. 11:02 ] @
jok, nece ni to. opet kaze no pixels were selected, iako sam kliknuo magic wand i pojavi se trepereca linija oko pravougaonika.
[ koska @ 21.10.2009. 11:55 ] @
Ne pada mi nista na pamet osim da ti je magic wand odradio selekciju kompletnog dokumenta.

Hajde ako mozes, baci fajl na rapidshare ili na neki server, pa da vidimo o cemu se radi.


EDIT:
Ustvari kad pogledam, verovatno nisi odradio onaj deo Deselect iz prvog koraka
[ Skandy @ 21.10.2009. 16:14 ] @
Da bi bio siguran da je sa tvoje strane sve u redu, uveri se da su sledece stvari ispostovane:

1. Selekcija ulazi unutar crnog pravougaonika.
2. Layer na kom je crni pravougaonik je naznacen prilikom pritiskanja dugmeta "delete".
[ spredic @ 23.10.2009. 07:43 ] @
evo uradio sam screenshot. ponovo posatvljam sliku uputstva i sliku gde se vidi sa leve strane da je pritisnut magic wand, u centru se vidi selektovan crni pravougaonik, to se desilo nakon sto sam kliknuo sa magic wand, i sa desne strane se vidi da je crni lejer aktiviran. takodje, tu je i pop up pravougaonik koji kaze: no pixels were selected. to se pojavilo kad sam kliknuo ctrl+shift+I odnosno select-inverse. mislim da sam lepo pratio uputstvo i da nisam napravio gresku, ali negde greska ima, moguce oko selekcije sa magic wand ali u uputstvu pise samo da se klikne bilo gde unutar crnog pravougaonika, a ja sam tako vala uradio. uradio sam i deselect kako pise u uputstvu u koraku broj 1.
evo slika:
[ skemamen @ 23.10.2009. 08:22 ] @
Aman ljudi, ako sam dobro razumeo, a sto je Koska poceo: Selektovao si kompletno ceo crni pravougaonik i naravno da ne moze da se uradi "select inverse" jer nema ni jednog slobodnog dela koji se moze selektovati...!!!
Ako selektujes 70% povrsine, sa "select inverse" mozes selektovati onih preostalih 30%, ali ako si selektovao celu povrsinu od 100% - za "inverse" ti ne ostaje nista (no pixels were selected)...

A konkretno u ovom tvom tutorijalu, kada se selektuje crna povrsina (slika broj 3) stisne se Ctrl+Shift+I i napravi se inverse, odnosno selektuje se bela povrsina. U tvom slucaju, tj. na tvojoj slici ne postoji bela povrsina koja bi se mogla selektovati...
[ spredic @ 26.10.2009. 12:01 ] @
u uputstvu pod stavkom 3 pise: izaberi magic wand i klikni bilo gde unutar crnog kvadrata/pravougaonika.

ja sam tako uradio, i posledica je koliko vidim da je magic wand selektovao ceo dokument. dakle, uputstvo nije dobro. ni u uputstvu ne vidim nista nego crni pravougaonik i nakon toga onako krzav. kako je dosao do toga da bude krzav, ocigledno je preskocio a napravio je uputstvo za pocetnike.
pogledaj stavku 1, nema nigde belo, sve samo crni pravougaonik. tek pod stavkom 4 se vidi da oko crnog pravougaonika ima belo unutar selekcije.
[ koska @ 26.10.2009. 12:31 ] @
Skontao sam gde je problem... mozda... :)

Kad izaberes Magic Wand, trebalo bi da ti bude stiklirano Sample All Layers.
Mislim da ce ti to resiti problem...
[ spredic @ 27.10.2009. 13:52 ] @
nema veze, odustajem, nije dobar tutorijal. hvala za odgovore i trosenje vremena.
knjiga je pocela kao za pocetnike, dakle, krenuo je da objasnjava tools, alate, sta za sta sluzi, a onda je krenuo sa nekim primerima upotrebe alata koji nisu za pocetnike. nije objasnio sve korake i to je to. hteo je da bude faca i da napravi knjigu ali ocigledno je da nema iskustva da pise knjige i uputstva. ako je krenuo da pise za pocetnike, onda treba da bude za pocetnike. mislim da i u drugim lekcijama objasnjava primere/zadatke preskacuci detalje koji su bitni za pocetnike. bolje da nadjem neko drugo uputstvo. teski poceci mogu da izivciraju i udalje ljude od necega sto je korisno da se nauci.