[ svujovic @ 18.10.2009. 21:17 ] @
Angažovan sam od jedne strane kompanije da ragrutujem nekoliko testera za potrebe penetration testa. Kompanija se deklariše kao konsultantska za oblast sigurnosti, između ostalog i informacionih sistema. Nemam u ovoj oblasti puno iskustva. Prvo pitanje koje sebi postavljam je koliko je legalno raditi takve poslove (penetr. test), i koji su mehanizmi zaštite. Da li neko ima iskustva u radu za ovakve komapnije? Na koji se način tester može osigurati od neželjenih posledica? Da li je negde na ES-u već bila ova tema?
[ Danilo Cvjeticanin @ 19.10.2009. 09:38 ] @
Sve zavisi kakav je dogovor za penetration testing? Ako radis u okviru te kuce onda nije problem, ako radite npr neki sajt unapred bez znanja vlasnika, penetration testing se racuna kao pasivan napad i za to se odgovara krivicno.

Penetration testing alati mogu da poruzrokuju stetu tokom analize sajta/servera.

Ovde imas zanimljivih alata...

http://www.owasp.org/index.php/Phoenix/Tools

Za web preporucujem ti Acunetix.

http://www.acunetix.com/

[Ovu poruku je menjao Danilo Cvjeticanin dana 19.10.2009. u 14:29 GMT+1]
[ Miroslav Ćurčić @ 19.10.2009. 15:58 ] @
Acunetix ima velik broj "false positive" nalaza ali ipak vredi. Kombinuj ga s drugim alatima.

Što se tiče usluge testiranja obavezno sklopi ugovor gde naručilac odgovorno tvrdi da je on vlasnik sajta/domena(ako se javi pravi vlasnik), da ti nećeš snositi krvicu za eventualni gubitak podataka (ako nabodeš mysql injection i slično), da nećeš biti kriv ako im sajt tokom tog perioda dospe na RBL liste (testiranjem mejlova) i ostalo zavisno od prirode testova.
[ Ivan.Markovic @ 19.10.2009. 18:07 ] @
Proces testiranja nije tako jednostavan, uglavnom na pocetku treba precizno da definises sve uslove testiranja kao i odgovornosti obe strane.
Moras da se ogranicis od potencijalnih problema koji mogu da nastanu u toku procesa testiranja sistema kao sto su gubici podataka i sl.

U vecini slucajeva potrebno je i da navedes sa koje IP adrese ce se vrsiti test, tacan vremenski period testiranja kao i tip izvestaja. U svakom ugovoru ima prilicno stavki koje moras precizno da analaziras kako ne bi prekrsio zakon i/ili povredio "prava" druge strane ;)

Pomenuti alati i linkovi su korisni resursi ali pen test zahteva puno vise iskustva od koriscenja popularnih alata ...
[ Danilo Cvjeticanin @ 19.10.2009. 18:56 ] @
S'tim da tacan vremenski period testiranja ne mozes da znas ni priblizno.

Takodje mnogo dobar alat:

http://www.safety-lab.com/en/products/securityscanner.htm