[ slup @ 19.10.2009. 16:52 ] @
Zdravo svima,juce sam pisao jednu temu ovde i jos je aktivna ,a ja vec otvaram drugu(strasno).Dakle radi se o laptopu koji se gasi svo vreme,malo ,malo pa se ugasi .Krenuo sam da podignem sistem XP kad sve ide kako valja(negasi se)i ucitao sam fajlove sa CD-a posle toga ide pitanje ono :format,particije itd...meni to ne javlja vec javlja poruku :
setup did not find any hard disk drivers installed in your computer.
Make sure any HD drivers are powered on and properly connected to your computer,and that any disk-related hardwere configuration is correct.This may involve running a manufacturer-supplied diagnostic or setup program.

Predpostavljam da je ovaj HD verovatno mrtav po mome,pa vas molim ima li spasa ovome !?? Verovatno je on svo vreme zezao sa gasenjem laptopa.

[ Miroslav Cvejić @ 19.10.2009. 18:05 ] @
Ili je hard mrtav ili XP nema drajver za sata kontroler pa i ne vidi hard.
Za prvi scenario ide zamena harda, za drugi gašenje AHVI moda u BIOSu ili dodavanje drajvera u instalaciju pomoću nLite programa.
[ Binary Mind @ 19.10.2009. 18:17 ] @
Hajde prvo probaj da iskljucis AHCI u BIOS-u, ako vec nije iskljucen, kao sto rece Miroslav da vidimo da li je do BIOS-a ili je u pitanju hardverski kvar.
[ slup @ 19.10.2009. 18:52 ] @
Izvinite ljudi ali gde je ta opcija AHCI u biosu ja stvarno nevidim.Izvinite

[Ovu poruku je menjao slup dana 19.10.2009. u 20:16 GMT+1]
[ Binary Mind @ 19.10.2009. 19:29 ] @
Udjes u BIOS pritiskom na F2 i onda trazis podesavanja za SATA (kod Fujitsu-a je koliko se secam to podesavanje SATA Class ID u sekciji "Advanced" {Zavisi od modela. Mozda je kod tebe drugacije.} a tebi treba da promenis vrednost u [IDE native] ili slicno, sacuvas podesavanja i to je to.) koja mogu biti razne u zavisnosti od laptopa do laptopa. Mozda je najbolje da prvo udjes u BIOS, nadjes podesavanje za SATA i napises koje opcije sve postoje a mi da ti napisemo koju da izaberes.
[ slup @ 19.10.2009. 20:24 ] @
A dali postoji mogucnost da takve opcije uopste i nema u bios-u.Citao sam neke postove za instalaciju XP na laptopu i doslovce citiram''nedostatak je u tome što postoji izvestan broj laptopa koji u BIOS-u uopšte nemaju pomenutu mogućnost''.Ja inace ne mogu da nadjem u bios-u ovu opciju isao sam redom meni > pod meni redom nista se ne spominje u tom kontekstu...OK recite vi meni gde mogu naci valjanu kopiju vista home premium 32x(nemacku verziju)pa verovatno ce moci da se instalira.
[ calexx @ 19.10.2009. 20:43 ] @
Moguće je, ja sam viđao takve. Čini mi se da na FS piše da za ovaj lap preporučuju 32bitnu Vistu pa možda i ne postoji podrška za XP ili će da bude mučenje da je rešiš.

Zar u Austriji nema Viste u radnjama?
[ Binary Mind @ 19.10.2009. 20:50 ] @
@slup

Heh. Ovde inace nije dozvoljeno diskutovati o piratskim verzijama MS operativnih sistema. Inace je moguce da taj FS u BIOS-u nema opciju za iskljucivanje AHCI-ja. Ja kuci imam jedan MSI laptop koji takodje nema, a takvih laptopova ima kod skoro svih brendova.
[ slup @ 19.10.2009. 21:39 ] @
Citat:
Ovde inace nije dozvoljeno diskutovati o piratskim verzijama MS operativnih sistema.

Ja se stvarno izvinjavam oko ovoga ,ovo je stranica koja stvarno zasluzuje Veliko 5.

Citat:
Zar u Austriji nema Viste u radnjama?

hahaha ma naravno da ima,ali znas kako ako se moze na Dz.