[ bubamavica @ 21.10.2009. 16:32 ] @
Iskreno molim bilo koga od Vas za pomoc. Ostao mi je samo seminarski rad iz VB-a koji nikada nisam imala, jer je to neka razlika u ispitima posle bolonje. Profesor mi je rekao da napisem jednostavan program za racunanje povrsine konture iz BMP slike koju on zada. Slika ce biti 8bita, x,y rezolucije. Stvarno nikada u zivotu nisam to radila, na ekonomskom san smeru, a uveli su nam predmet informatika i osnovni pojmovi programiranja kao tu razliku. Profesor nije zahtevan, samo trebam uraditi zadatak i odbraniti ga :(.

Dajte mi bar neke smernice kako to da uradim. Ono sto sam ja smislila, ali nemam pojma kako da realizujem jeste da se slika predstavi kao neka matrica, pa da pretrazujem pixel po pixel i da ih uporedjujem po boji, nekako da pamtim rezultat, ali kako izracunati P. Nasla sam ovde na forumu
http://www.elitesecurity.org/t349102
nesto. Ali se stvarno ne snalazim. Za pomoc mogu Vam se oduziti tako sto cu uraditi nekom seminarski ili diplomski na bilo koju temu, osim programiranja.

Hvala svima unapred!!
Bubamavica
[ captPicard @ 21.10.2009. 16:54 ] @
Reci mi, da li će ta kontura biti nekog pravilnog oblika ili se može crtati mišem u bilo kojem obliku?

p.s. evo, malo sam surfao, i mislim da sam našao baš ono šta ti treba, samo šta je malo komplicirano :-)
[ bubamavica @ 21.10.2009. 20:13 ] @
Hvala puno na interesovanju za pomoc,

Potrebno je da se iz zadate slike prepozna kontura samo, i izracuna njena P. Kopala sam po netu i saznala da se odredjivanje nekog oblika, tj. prepoznavanje radi pomocu naucenih neuronskih mreza. Uplela sam se mnogo. Prvi put cujem za neke od tih pojmova. Profesor kaze, samo ispituj pixel po pixel i ako je zatvorena kontura, verovatno ako je prvi ispitani pixel jednak onom zadnjem onda je zatvorena kontura, a ako nije neka greska ili upozorenje da izadje. Skinula sam i neki jos primer koji racuna P iz konture nacrtane misem...deluje da odatle moze nesto da se iskoristi, ali .....smrc....smrc.... kako?

Ovaj programcic racuna P ne iz slike, nego iz zadatog poligona. Tacnije kada iscrtam neki poligon preko slike on mi da P za isti. Koji je kod koji to racuna da nekako njega izdvojim, ako se to uopste tako i radi. Nikada nisam pisala programe, zaboga ja sam ekonomista, a ubacili nam novog profu koji je sa nekog tehnickog faxa jer je nas nesto nastradao..... :(

Hvala jos jednom
[ dzigilibonglica @ 21.10.2009. 21:56 ] @
Sve se svodi na koordinate.

Imash neku sliku koju ucitash u PictureBox, na neki od nacina(verovatno je taj tvoj profa to zadao u zadatku, neki naziv bmp fajla, ili komon dijalog...),

e sad....

U VB- dva nacina da se slike iscitaju pixel po pixel (znas sta je pixel....):
VB kood, ili API kood.

U zavisnosti od toga sta ste ucili neko ce vam objasniti ovde kako to da uradite. Ako nisi neki tehnicki smer, samo copy/paste sto ti mi ovde napisemo, to ti nece biti ni bitno, bitn je da znash sta to radi,

a ono sto ti je bitno: PO KOM PRINCIPU PROGRAM RADI I STA TO RADI!

U pravu si, jeste matrica (dvodimenzionalni niz)

Imas dve petlje: i,j
pravish tebelu od pixela (matricu) i proracunavash da li se tacke dodiruju

Morash da imash matricu koja se satsoji od podataka koji su tog tipa long(boje) i naravno jednu PictureBox kontrolu, recimo PictureBox1:

Code:

Option Explicit


Dim Tacka() As Long
Dim i, j, MaxX, MaxY As Long


Private Sub Form_Load()
    'ucitavanje slike u zavisnosti od zadatka
    'a to ti definise dimenzije slike
    
    'pa ti predimenzionises matricu
    
    ReDim Tacka(MaxX, MaxY)
    
    For i = 0 To MaxX - 1
        For j = 0 To MaxY - 1
            Tacka(i, j) = Picture1.Point(i, j)
        Next j
    Next i

End SubKako proveravas da li se dodiruju tacke iste boje

If Abs(x1-x)<=1 And Abs (y1-y)<=1 And Tacka(x,y)=Tacka(x1,y1) Then
'onda je ista boja i tacke su susedne
End IF

onda ti susedne tacke imaju istu boju i to je kontura....( ako imash zadatu boju konture, ako ne i dve susedne bele tacke(pozadina) su konture, a to je vec dosta komplikovanije)


Eto toliko od mene (za sad), a ako ti je ovo puno komplikovano, onda ne znam kako ces tek shvatiti programiranje da to sama uradish, a ako to ne radish na ispitu sama, vec od kuce kao seminarski, onda nadji nekoga da ti to odradi, a ti samo nauci koji deo sta radi i princip da znash sto je nesto tako...

Pozdrav!

[ bubamavica @ 21.10.2009. 23:35 ] @
Drago mi je da se neko uopste odazvao na ovu temu, nisam znala kome da se obratim, pa mi je ovaj forum pao na pamet. Sto se tice zadatka. Rad treba da bude u formi seminarskog, znaci programcic koji radi sa izvornim kodom, i 20 ak strana teksta o tome kako to radi na cemu se zasniva, malo teorije znaci. Meni ovaj drugi deo nije neki problem. Koliko sam shvatila.... :(, sta treba da se uradi, napravila sam i koncept za teorijski deo. Ispravite me ako sam nesto izlupala.

UVOD - nesto o digitalnom obliku slika, istorija, formati i sl.
Glavni deo rada - BMP (kao sto se trazi u zadatku). Detaljno objasnjen bmp format, struktura bmp slike, koji elementi cine bmp .... 8bit, 16 bit ....
Predstavljanje slike u programskim jezicima, rezolucija, matrica pretrazivanje....
U zakljucnom delu bi trebao da bude programcic sa kratkim objasnjenjem...

Zahvaljujuci svima Vama sam pocela da shvatam kako to radi. Inace bih morala copy paste, jos sto u zivotu nisam videla VB.. :( ... Dostavicu Vam linkove za literaturu koju sam pribavila, mozda nekom nesto znaci, mada sumnjam jer izgleda da se ovde sve zna, za razliku od nekih stranih foruma....

poz


Ovo mi deluje pismeno za deo o BMPu BMP za pocetnike
[ K4R10 @ 22.10.2009. 10:45 ] @
Evo jedan program. (oko 11 KB, stavio sam na sendspace) samo izvorni kod bez exe fajla, i nekoliko primera 8-bitnih .bmp slika sa konturama.

Slika se ucitava direktno iz .bmp fajla, bez koriscenja LoadPicture.
Program prepoznaje da li je slika 8-bitna (ako nije tada je ne ucitava) i iscrtava je u PictureBox-u.
Takodje se ne ucitava ako je veca od 800x600 (razlog je cisto estetski).
Prvo se ucita slika, potom je potrebno kliknuti (samo jednom, najbolje unutar konture) na sliku i program ce automatski naci da li na slici postoji barem jedna kontura koja je zatvorena. Usput ce i obojiti unutrasnjost konture.
Moze da izracuna povrsinu konture (ako je zatvorena), a moze i povrsinu oko konture, sve zavisi gde se klikne (unutar ili van nje). Moze da nadje i povrsinu vise kontura.

U programu se nalaze dve fukcije koje ispituju da li je kontura zatvorena:
* sa FOR petljom, spora.
* sa improvizovanom FIFO memorijom (fu-ja je brza 10-tak puta, mozda i vise )

Funkcije rade tako sto se odabere proizvoljna tacka sa slike (klikom misa, a moglo bi i recimo slucajnim izborom) i potom se Ispituju tacke koje okruzuju tu tacku.
I tako dalje testiranje se siri kao talas u vodi, sa centrom u odabranoj tacki.
Ako je kontura zatvorena talas ce "stici do ivica konture" i tu se "zaustaviti". Ako je kontura otvorena, talas ce nastaviti i preci preko cele slike.


Boja pozadine nije bitna, samo je vazno da je iste boje na celoj slici, tj jednobojna.
Za boju konture je preporucljivo da bude crna (tada moze da izracuna obim i odgovori na pitanje da li je kontura zatvorena).
Ako nije crne boje tada moze da izracuna samo povrsinu i naravno da oboji povrsinu konture.

Program je pravljen u VB 5.0 , pa probaj umesto .vbp da ucitas .frm fajl.


malo o bmp fajlu.


8 - bitna bmp slika (napravljenja u Paint-u) se sastoji iz dva dela:

1. Uvoda (zaglavlja) od 1078 bajtova
(ako racunamo heksadecimalno od 00, a decimalno od 1):
* na 02h - 05h (3. - 6. bajta u fajlu) se nalazi velicina .bmp fajla.
* na 12h - 14h (19. - 21. bajta ) sirina slike
* na 16h - 18h (23. - 25. bajta ) visina slike
* na 1Ch. (29. bajt ) informacija o slici (8-bitna, 16- bitna, 24-bitna...)
* na 22h - 25h (35. - 38. bajta ) velicina same slike u bajtovima
* od 36h - 435h (55. - 1078 bajta ) nalazi tabela sa bojama,tj svaka vrednost iz intervala 0-255 (8-bita) se zamenuje odgovarajucom bojom iz tabele.

2. Slike - sastoji se iz (sirina x visina) bajtova.


[ bubamavica @ 22.10.2009. 11:43 ] @
Vi ste fantasticni,

Nemam pojma kako da Vam se oduzim. Mogu da Vam pomognem oko izrade seminarskih radova i/ili diplomskih. Dobar sam student, ali nisam tehnicka struka. Ako Vama treba ili nekom Vasem prijatelju ili prijateljici bilo sta iz oblasti, prava, ekonomije, menadzmenta, poslovne statistike i slicnih poslovnih i ekonomskih predmeta samo javite.

Hvala Vam puno jos jednom
[ stefanpn @ 22.10.2009. 14:59 ] @
Za brata?
[ mr.jelenko @ 31.05.2013. 14:59 ] @
K4R10 da li je moguce da ponovo nadjes i okacis ovaj program gde se ubacuje 8-bitna bmp slika i oznacava kontura. Hvala