[ 93 Stefan @ 21.10.2009. 18:02 ] @
Ćao, da li je moguće da se napravi u jednoj funkciji IF da nepoznata (ili šta već) može da ima više rešenja (npr. = 99 ili 98) i da pod then (ili else) budu dve radnje koje će se u tom slučaju izvršiti (npr. y:=x+87 i z:=x+89)?
if x=99 ili 98
then y:=x+87 i z:=x+89
Malo je čudan zapis jer nemam pojma kako treba.
Može ili mora da se ponavlja iz sto puta? Ovo pitam uopšteno jer nemam neki određen zadatak nego nešto isprobavam...
[ xenox @ 21.10.2009. 23:21 ] @
if (x=97) or (x=98) then
begin
y:=x+87;
z:=x+89;
end;

Ako ti treba veci opseg recimo od 93-99 ili slicno pogledaj CASE...
[ 93 Stefan @ 22.10.2009. 12:36 ] @
Hvala puno!
Probavao sam ja sa tim OR i AND, ali mi je ispisivalo da moraju brojevi da budu boolean, pa sam dodavao na raznim mestima zagrade, ali nisam uboo to.
A za to BEGIN i END su nam rekli u školi da mogu da se koriste slično kao zagrade, ali nam to još nisu pokazali do sada, a nikad se ne bih setio to da probam.
[ Rapaic Rajko @ 23.10.2009. 08:58 ] @
Stefane, kad budes razumeo begin i end, imaces Pascal u malom prstu ;) .

Te dve kljucne reci obelezavaju pocetak i kraj naredbe. Naredba moze biti sekvenca; sekvenca je skup vise naredbi... od kojih svaka opet moze biti sekvenca i tako u dubinu do mile volje :) .
Filozofija Pascal-a je upravo to da je SVE samo jedna naredba. Pogledaj glavni blok programa, takodje je omedjen parom begin - end; odatle pa nadalje krece raslojavanje pisanog koda na podnaredbe. Naredbe/sekvence kojima dodelimo imena postaju procedure i funkcije... i tako dalje.

Rajko