[ Man-Wolf @ 24.10.2009. 19:12 ] @
Pozdrav, Zamolila me je drugarica da joj pomognem oko jednog zadatka iz Tautologije. Naime, malo sam i zaboravio ovo, tako da nisam siguran da li sam dobro uradio zadatak, pa bih zamolio ako neko moze da proveri i da mi kaze da li je dobro. Elem, zadatak je sledeci: Dokazati da je sledeci iskaz Tautologija (koriscenjem "Metode promenljive" ili "Diskusije po promenljivoj" - nisam siguran kako se zove :S): Code: ((p <=> q /\ (r => s) /\ p /\ r) => (q \/ s) Elem, ja sam resio sledecom logikom: Code: tau(p) = T To kad se zameni u zadatku, to izgleda ovako: Code: ((T <=> q /\ (r => s) /\ T /\ r) => (q \/ s) Prvo gledam sledecu ekvivalenciju: Code: ((T <=> q /\ (r => s) /\ T /\ r) Da bi ona bila tacna, moraju - q, r i s da budu tacni (zbog konjukcije sa desne strane ekvivalencije). Sada imamo da je cela ta zagrada tacna: Code: ((T <=> q /\ (r => s) /\ T /\ r) = T Dalje: Code: T => (q \/ s) Posto smo malopre zakljucili da je "q = T", onda imamo: Code: T => (T \/ s) Posto je u pitanju disjunkcija (u zagradi), sta god da je "s", disjunkcija je Tacna i znaci imamo: Code: T => T I dobili smo da je Tautologija Tacna (ne ?) :-) E sad, krecemo iz pocetka, sa pretpostavkom da je: Code: tau(p) = 0 (ne znam kako se pise znak NETACNO, tako da cu pisati 0 umesto njega) Zamenom u zadatku, imamo: Code: ((0 <=> q /\ (r => s) /\ 0 /\ r) => (q \/ s) Uzimamo i proveravamo levi deo izraza: Code: ((0 <=> q /\ (r => s) /\ 0 /\ r) Da bi ekvivalencija bila tacna, moramo sa desne strane izraza da imamo vrednost NETACNO. Posto u konjuckiji sa desne strane ekvivalencije imamo NETACNO (0), odmah znamo da cela implikacija pada i da je vrednost sa desne strane NETACNA. Dobijamo da je ceo prethodni izraz NETACAN. Zamenom u pocetni zadatak, imamo: Code: 0 => (q \/ s) Sta god da imamo sa desne strane implikacije (TACNO ILI NETACNO), izraz ce biti tacan i opet smo dokazali Tautologiju, sto znaci da smo dokazali da je ovaj zadatak tautologija. Da li sam dobro resio ovo ? :-) Hvala unapred, Mihailo Joksimovic |