[ milos_no @ 25.10.2009. 20:18 ] @
| Cao svima. Prilikom izrade baze podataka za odgajivacnicu pasa naisao sam na problem prilikom pravljenaja forme za upis novog vlasnika,novog steneta,novog veterinara.... Problem je u tome sto ne znam kako da napravim odredjenu formu na primer frmNovoStene i da

uklonim tj.ne prikazem polja id_legla,id_rase,id_boje,id_pola,id_takmicenja..., nego da kad u Combo box-u odaberem zeljenu opciju (leglo:A,B,C,D...;rasa: AST,Breton,Rotvajler,... ) upise Id_legla(1.2.3.4...),id_rase(1.2.3...) u tabeli Stenci baze podataka.Ovo su jos neke od tabela:

Jer ovako kako sam ja uradio ne mogu da sacuvam novi zapis u tabelu STENCI sve dok ne unesem podatke za id_legla,id_rase,id_boje,id_pola,id_takmicenja... Moze li to da se izbegne i kako ako moze?
Unapred Hvala Milos
[Ovu poruku je menjao milos_no dana 25.10.2009. u 21:38 GMT+1] |
[ galac1968 @ 25.10.2009. 21:48 ] @
Zdravo,mislim da su u pitanju relacije/ovako naslepo/. Prikaci bazu pa ce biti lakse pomoci oko toga.Moramo znati sta si sa cim povezao.
[ milos_no @ 27.10.2009. 13:30 ] @
Cao Galac,
Resio sam problem prilikom izrade forme. Nisam lepo upisao Control Source i Column count za combo box.
Sad imam drugi problem. Napravio sam formu za unos podataka za novo leglo i sve se lepo zapamti u tabeli Legla. Sad kad hocu da napravim formu za upis steneta po leglu javlja se sledeci problem. Ne znam kako da podesim da kad izaberem preko combo boxa vec zapamceno leglo naprimer leglo A i da se njegovim biranjem u poljima: datum stenjenja,ime oca,ime majke upisu podaci 20.12.2006, don king , mala koji se nalaze u tabeli Legla. I kad se svi ostali podaci popune,odaberu za novo stene zapamte u tabeli Stenci. Ovako izgledaju forme i to sta sam ja zamislio
a ovo su tabele u bazi i njihove medjusobne veze
[ galac1968 @ 27.10.2009. 21:48 ] @
Evo ti link ka onome sto mislim da ti treba http://www.elitesecurity.org/t282371-Pretraga-preko-combo-box
Probaj sa pretragom na forumu,u pretrazivac ukucaj 'pretrega u combo box' ili slicno pa ces dobiti dosta dobrim tema sa resenjima
[ Getsbi @ 28.10.2009. 04:49 ] @
Na događaj AfterUpdate tvog polja za Leglo koristi funkciju „DlookUp()“ da ti ponudi postojeće podatke iz tabele za navedeni uslov. Recimo:
Me![NazivDatumskogPoljaNaFormi] = DlookUp(“[datum_stenjenja]”, “Legla”, "[ime_legla]='" & Me![NazivPoljaZaLegloNaFormi] & "'")
Me![NazivPoljaZaBrojStenica] ] = DlookUp(“[broj_steneta]”, “Legla”, "[ime_legla]='" & Me![NazivPoljaZaLegloNaFormi] & "'")
I tako redom.... Samo obrati pažnju na sintaksu u zavisnosti od tipa tvojih polja u tabeli.
[ milos_no @ 29.10.2009. 00:36 ] @
Hvala, pokusacu pa vam javljam sta sam uradio. pozz Milos
[ milos_no @ 29.10.2009. 15:33 ] @
Na zalost nisam uspeo :(
Galac pokusao sam na tvoj nacin i radi ali to je pretraga sto sam iskoristio za klasicnu pretragu. :)
Getsbi ,kada ukucam u after update kod koji si mi poslao izbacuje mi gresku:
ne znam u cemu je problem. Moguda ti posaljem bazu ako bih ti to pomoglo.
Ne znam da li ima veze sto u dve razlicite tabele zelim da upamtim isti podatak. Konkretno u Tabeli LEGLO i tabeli Stenci imam iste parametre datum_stenjenja, ime_oca, ime_majke. Tabela leglo se popuni uz pomoc forme novo Leglo. Da li mogu da kloniram neke podatke iz tabele LEGLA i da se sacuvaju i u taveli STENCI ili nemam potrebe to da radim. Mogu li da napravim formu u kojoj ce neki podaci iz tabele LEGLA (leglo,datum_stenjenja,ime_oca,ime_majke) biti cisto prikazani a drugi (ime steneta,boja,rasa,pedigre)koji se upisu budu sacuvani u tabeli STENCI. Ako ima neko drugo i bolje resenje rado cu prihvatiti.Hvala
[ Getsbi @ 29.10.2009. 18:47 ] @
U pitanju je list separator kao što greška prikazuje. Ili promeni separator u Regional setovanju ili umesto zareza u DLookUp funkciji koristi ;. Nije baš dobro da ti se text box na formi zove isto kao polje u tabeli. I to zna da pravi probleme prilikom obraćanja u VBA kodu.
Ima bolje rešenje, a to je forma i podforma. Forma na tabelu Legla i podforma na tabelu Stenci. To bi trebalo da ti otkloni sve nedoumice. Uostalom tako su ti i tabele povezane. Pogledaj u Top temama oko formi i podformi.
[ milos_no @ 31.10.2009. 09:41 ] @
Getsbi,
Nisam uspeo da namestim u frmNovoStene da preko combo box-a upisem vrednosti koje su vec zapamcene u nekoj drugoj tabeli(Legla) preko druge forme. Ocigledno radim pogresno.Cak i kad namestim i prestane da mi izbacuje gresku za list separator ne radi ono sto ja zelim. Zbog toga samo okacio bazu da mozete da pogledate konkretno sta ne valja u njoj i da me uputite na moje greske.
Za sada me muci to sto:
1. U formi frmProdaja u combo box-u za ime i prezime kupca ne dobijam spisak svih kupaca vec samo onih koji su vec kupili stene , a ja zelim da mi prikaze spisak svih potencijalnih kupaca koji su prethodno upisani u tabelu kupci.Takodje na istoj formi u combo box-u za ime steneta mi prikazuje sve stence cak i one koji su vec kupljeni i sve sto se odabere nece da se sacuva u tabelama (da je kupac taj i taj kupio to i to stene). Dva steneta koja su upisani da su prodati sam upisao rucno.
2.U formi izvKupac sam zeleo da prikazem reporte po kupcima pojedinacno.Ime i prezime kupca bih birao preko combo box-a i kad se odabere ime i klikne na Izvestaj da mi izbaci report za tog kupca i koje je stence kupio.
3. u formi frmNovoStene je problem o kome smo prethodno pricali. Na kraju sam izbacio tu opciju jer nisam znao da je namestim mada bi to bilo bolje i lepse za bazu i plus bih te podatke mogao kasnije da iskoristim. Ali nikako nisam mogao da ih odaberem i da ih sacuvam u tabeli stence(u tabeli su ta polja prazna)
Pokusavao sam na sve moguce nacine i kombinacije,jurio po knjigam i netu ali nisam uspeo. Sobzirom da sam pocetnik i jos nemam iskustva obratio sam se vama. Svaka sugestija i kritika u vezi baze je dobrodosla.
Pozdrav Milos
[ Getsbi @ 31.10.2009. 12:39 ] @
1. Nije ti dobar Row Source za Combo15. Postavi tabelu Kupci. Suprotno kod Combo17 za Stence treba ti uslov odnosno filter, a ne cela tabela preko upita kako si ti postavio u Row Source. Ako ti je lakše prvo napravi query koji će da vraća dobre rezultate, a onda ga stavi za Row Source tog Combo box-a.
2. Prvo napraviš query i ispitaš ga da li vraća ono što želiš. Potom nad tim querijem praviš izveštaj. U tvom queriju nije referenciranje bilo u dobroj koloni. Treba da bude u id_kupac, a ne u ime i prezime. Uzgred “ime i prezime“ je loš način imenovanja kolone u tabeli. Bolje je „Ime_prezime“ ili „ImePrezime“. Napravi drugi izveštaj pošto si u prvom nešto izgrešio, a ja nemam vremena da istražujem.
3. Nad tabelom Legla napravi glavnu formu. Dovuci Subform ikonicu iz Toolbox-a na glavnu formu i pusti wizard da te vodi. Tamo za tabelu odaberi Stenci. Tako ćeš naučiti.
[ milos_no @ 31.10.2009. 12:46 ] @
Hvala,sacu da probam da isparvim greske. Pa se javljam. Pozz
[ mita.j @ 31.10.2009. 17:23 ] @
Evo probaj ovo:
[ milos_no @ 31.10.2009. 17:51 ] @
Hvala Mito, to je to,radi !  car si! Pozdrav Milos
[ mita.j @ 31.10.2009. 21:22 ] @
Mislim da ti forma frmnovoStene nije dobro radila,malo sam žurio.Evo ti ispravke.:
[ milos_no @ 01.11.2009. 20:06 ] @
Mito,
mozes li molim te da pogledas formu Prodaja nesto nece da radi kako treba. I da li moze da se namestiti da u combo boxu za odabir steneta koje se prodaje pojavi samo spisak steneta koji su dostupni tj.nisu na prodaju.Najverovatnije sam tu nesto zeznuo. Pokusavao sam da namestim ali imam utisak da mi nesto fali u tabelama stenci ili prodaja mozda nesto kao status prodaje. Takodje me interesuje tvoje misljenje o bazi da li nesto trebam da ubacim ili izbacim. pozdrav Milos
[ mita.j @ 01.11.2009. 21:31 ] @
Izvini,nemam vremena da analiziram celu bazu,evo ti forma frmProdaja,nadam se da si to želeo.
[ milos_no @ 01.11.2009. 22:12 ] @
Mito, hvala ti i na ovolikoj pomoci. Tako sam zamisljao. Ja cu da nastavim dalje da je doradjujem pa javljam kako napreduje. pozz Milos
[ milos_no @ 03.11.2009. 22:44 ] @
Mito,
Zbog cega mi se pojavljuje greska Run-time Error '91' kad u formi izvLegla odaberem leglo u combo box-u? Pozz Milos
[ Getsbi @ 04.11.2009. 05:12 ] @
Ne treba ti VBA kod na događaj Combo1_AfterUpdate(). Blokiraj ga i radiće kako treba.
[ milos_no @ 04.11.2009. 08:00 ] @
Hvala Getsbi.Pozdrav
[ milos_no @ 05.11.2009. 18:33 ] @
Postoji li mogucnost da se napravi forma kao sto je forma izvLegla i da se umesto reporta za leglo otvori slika sa pedigreom legla, a da se slika menja u zavisnosti od legla tj.imena legla koje se odabere u combo box-u .
[ Getsbi @ 05.11.2009. 20:01 ] @
Pogledaj iz Help menija, Sample Databases, Northwind Sample Databases. Postoji forma Employees i forma Categories.
[ milos_no @ 06.11.2009. 13:02 ] @
Kako da smanjim sliku koju hocu da postavim u bazu? Ja smanjim slike na odredjenu tezinu ali kad je ubacim u bazu podataka moja baza se povecava.
Na primer: baza je teska 884KB,a nakon sto ubacim sliku koja je teska 51.05KB baza se povecava na 2.408KB. Radim li nesto pogresno ili je to normalno
ovo je primer slike koju zelim da ubacim u bazu tj tabelu u bazi i da se ta slika prikaze preko forme:

[ Getsbi @ 06.11.2009. 16:41 ] @
Čekiraj u Tools,Options, General kartici: Compact on Close. Ne očeku previše, pošto slike stavljaš u tabele. Bolja varijanta je da u tabeli imaš Hyperlink polje i putanju do slike na disku. Pogotovo ako će biti mnogo zapisa sa slikama.
[ milos_no @ 06.11.2009. 21:14 ] @
Uspeo sam da resim problem sa slikama.
Zbog cega se dupliraju imena kupaca u combo box-u u formi frmProdaja? Kako to da resim?
[ Getsbi @ 07.11.2009. 13:04 ] @
Promeni Row Source za taj Combo box. Nepotreban je takav Select iskaz koji daje pomenuti rezultat. Dovoljno je da za Row Source postaviš tabelu Kupac.
[ milos_no @ 07.11.2009. 14:12 ] @
Hvala Getsbi. Pozz Milos
[ milos_no @ 11.11.2009. 03:04 ] @
Kako bi izgledao E-R model ove moje baze?
[ Getsbi @ 11.11.2009. 05:57 ] @
Sve zavisi od notacije kojom želiš da prikažeš dijagram. Ako je za potrebe fakulteta i seminarskog rada onda moraš da budeš precizniji. Nisam trenutno u mogućnosti ali bih mogao da tvoj Relationships prevedem u IDEF1X standard i istoimeninu notaciju ili pak u IE (information Enginering) notaciju. Za vikend ću imati više vremena.
[ milos_no @ 11.11.2009. 08:48 ] @
Nije problem kad god imas vremena. Meni je to potrebno za fakultet tj. seminarski rad. Ja cu pokusati da uradim sam ali nisam siguran da li cu tacno i ispravno da ga nacrtam. Hvala ti Getsbi.
[ Getsbi @ 14.11.2009. 17:41 ] @
Evo, kao što sam obećao, uvukao sam tvoj .mdb fajl u ErWin (alat za informaciono modelovanje) i uradio reversno generisanje. Rezultat je prikaz u IE notaciji logičkog nivoa i IDEF1X notaciji fizičkog nivoa modela.
[ milos_no @ 16.11.2009. 11:43 ] @
Hvala ti Getsbi. Reci mi molim te da li bi trebao jos nesto da znam u vezi ovih nivoa? Trebam li da objasnim jos nesto za E-R model ili su ove slike sasvim dovoljne? Pozdrav i hvala ti jos jednom. Milos
[ Getsbi @ 16.11.2009. 12:21 ] @
Zavisi šta profesor od tebe očekuje, odnosno šta vam je preneo kao prethodno znanje. Relaciona teorija je opsežna oblast vezana za baze podataka. Moguće je da očekuje objašnjenje koji su entiteti zavisni, a koji nezavisni. Kog su tipa entiteti (karakteristični, asocijativni ili apstraktni, projektni, entiteti kategorije). Ovi zadnji mogu biti potpune i nepotpune strukture. Potom kog su tipa veze između pojedinih entiteta (identifikujuća, neidentifikujuća, rekurzivna, veza kategorije, neodređujuća, N-arana). Kakva je kardinalnost (tu ima u kombinaciji sa tipovima veza nekih 12 mogućnosti). Mrzi me da ih sve navodim. Trebalo bi mi mnogo vremena. Objašnjenja uz primere za njih su još zahtevnija.
No da te ne zbunim još više. Probaj da dođeš do informacije šta se od tebe očekuje i teksta gde je to profa objašnjavao. Za potpuno znanje iz ove oblasti trebaće ti i literatura i vreme. I da se razumemo, ja sam samo izgenerisano stanje isekao alatom Gadwin PrintScreen i pokazao ti sliku. Sve ostalo se da videti u fajlu tipa .er1 za koji ti treba alatka ERwin 4.1.4.
Moguće je lako da profa očekuje umesto ovde prikazanih notacija, Chenovu notaciju.
[ milos_no @ 16.11.2009. 20:14 ] @
Ja cu videti sa profesorom sta i kako i da li je dovoljno ovo sto si mi poslao i naravno objanicu neke bitne parametre. Tako cu znati na cemu sam.
[ milos_no @ 19.11.2009. 19:51 ] @
Getsbi, nisam jos uspeo da dobijem odgovor od profesora ali imam primer izgleda E-R modela neke baze kako je uradio jedan kolega. To mi lici na IE notaciju sto si mi poslao. Ja sam uradio samo ne znam da li je to dobro. Sta ti mislis? Pozdrav Milos
P.S. Mislim da veza izmedju tabela Stenci i Prodaja treba da bude 1:1 a ne 1:N kao sto je sad, jer jedno stene moze biti prodato samo jedanput? Da li mogu sad da promenim tip veze,a da se ne poremeti nesto u bazi ili pobrkaju uneti podaci?
[Ovu poruku je menjao milos_no dana 20.11.2009. u 01:58 GMT+1]
[ Getsbi @ 20.11.2009. 04:23 ] @
To je ipak Chenova notacija.U tabeli Štene su svi štenci. Tako da jedan kupac može da kupi više štenadi, a jedno štene može (doduše retko) da ima više kupaca usled preprodaje, kupovine pa povraćaja, dvojnog vlasništva i slično. Ostavio bih upravo tako kako je veza postavljena N:M. U rombovima Tretman i Prodaja, jer su vezni entiteti, ja bih upisao naziv entiteta. No ipak ti pitaj profesora jer se primenjuju razne varijacije na tu notaciju. Ukucaj u web pretraživač "chenova notacija" i pročitaj malo o tome.
[ milos_no @ 20.11.2009. 09:17 ] @
Hvala ti. Pozdrav.
[ milos_no @ 08.12.2009. 19:15 ] @
Da li moze da se namesti da kada u formi Prodaja kada se odabere ime steneta koje se prodaje i sacuva ta prodaja to ime bude upisano u tabeli prodaja?
[ mita.j @ 08.12.2009. 21:04 ] @
Evo ovako.
PS: Polje Text24 možeš da sakriješ u Format---Visible---No.Pozdrav.
[ milos_no @ 08.12.2009. 22:46 ] @
Hvala mito. pozz
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|