[ daki_bmw @ 26.10.2009. 23:01 ] @
Kada sam ja "davne" 2005 uvodio aDSL, bila je prica ili imas DSLAM na svom broju, u centrali, ili ga nemas...ako ga nemas, cekas da ga nameste sto ce ti omoguciti aDSL. Onda je cak bila prica da postoji i neki novi(ji) tip centrala koje za sve brojeve imaju te DSLAMove, i tada je najmanji problem za aDSL, najmanje je cekanje, itd. Ja sam taj DSLAM zamisljao kao neki modem/karticu kao fizicki uredjaj koji postoji ili ne postoji u centrali na tom-i-tom broju. Ne znam koliko je sve ovo tehnicki ispravno napisano...ali sada moj burazer zeli da uvede aDSL, (pa je mene zaduzio da popunim zahtev i kontaktiram sa buducim provajderom umesto njega), i rekli su mi da na toj-i-toj centrali "nema slobodnih portova"! Vec nekoliko puta sam cuo ovu sintagmu, od ljudi koji cekaju aDSL, mada nikad nisam obratio paznju (mislio sam da je neko laicko izrazavanje u pitanju), dok mi sada iz Sezama, kao zvanicnu informaciju, nisu rekli to isto.

Je l' moze neko onako prosto (slobodno kao debilchetu) da mi objasni sta prakticno/fizicki znaci izraz "nema slobodnih portova"?! Da li se danas nesto promenilo u odnosu na onu 2005., ili je ovo prosto kolokvijalni izraz za "cekamo telekom da se smiluje da nakachi par DSLAMova u toj posmatranoj centrali...u nadi da ce jedan od njih biti bas na tvom broju"?!

Hvala!
[ night-shift @ 26.10.2009. 23:34 ] @
Svaki korisnik se kači na zaseban port na DSLAM (MSAN) uređaju.

Svaki uređaj (tj. kartica u njemu) ima određeni određeni broj portova (8, 16, 24, 32...), tj. modema, sličnih kao u tvom ADSL uređaju.

Nema slobodnih portova znači da "nemaju gde da uštekaju nove korisnike" :)

Kapacitet se proširuje ubacivanjem nove ploče u DSLAM uređaj ili instaliranjem novog uređaja.
[ daki_bmw @ 26.10.2009. 23:48 ] @
Citat:
night-shift: Svaki korisnik se kači na zaseban port na DSLAM (MSAN) uređaju.

Svaki uređaj (tj. kartica u njemu) ima određeni određeni broj portova (8, 16, 24, 32...), tj. modema, sličnih kao u tvom ADSL uređaju.

Nema slobodnih portova znači da "nemaju gde da uštekaju nove korisnike" :)

Kapacitet se proširuje ubacivanjem nove ploče u DSLAM uređaj ili instaliranjem novog uređaja.

E, ovo je vec slikovito objasnjeno. Sad mogu i da zamislim kako to fizicki izgleda tamo unutra. :) Hvala.

Dakle, "nema slobodnih portova" nije tehnicki netacan termin?! OK. A poenta price je i dalje ta da dok se telekom (sa malim "t", dakako) ne smiluje da prosiruje kapacitete, nista od aDSL-a? Pa oni lagano mogu nikada da ne urade to? Vide da se buduci korisnik nije kod njih prijavio, vec kod nekog drugog provajdera i jednostavno nikada ne prosire u toj meri...ili prosire za broj korisnika koji su kod njih prijavljeni...
[ niki 67 @ 27.10.2009. 08:25 ] @
Tako je a svoje korisnike vezuju ugovorom na godinu dana i samim tim nema pristupa drugim provajderima.Jer je centrala brebukirana.To znaci da treba da se ceka dok ne isteknu ugovori pa da se neko odjavi jer ne zele da ulazu dalje.MONOPOL-ne moze niko da im konkurise to je bio pravi cilj.Zato ce mo mi ziveti u praistoriji dok oni jure svoj politicke ciljeve a ujedno nam i deru kozu cenama-ako uporedimo sa okruzenjem-jedino je skuplja Republika Srpska- a znamo ko ih je tamo kupio-Jadna im majka i njima i nama dok ne dodje novi fiksni operater a i tu ce biti dilovanja.
[ daki_bmw @ 27.10.2009. 09:14 ] @
Citat:
niki 67: Tako je a svoje korisnike vezuju ugovorom na godinu dana i samim tim nema pristupa drugim provajderima.Jer je centrala brebukirana.To znaci da treba da se ceka dok ne isteknu ugovori pa da se neko odjavi jer ne zele da ulazu dalje.MONOPOL-ne moze niko da im konkurise to je bio pravi cilj.Zato ce mo mi ziveti u praistoriji dok oni jure svoj politicke ciljeve a ujedno nam i deru kozu cenama-ako uporedimo sa okruzenjem-jedino je skuplja Republika Srpska- a znamo ko ih je tamo kupio-Jadna im majka i njima i nama dok ne dodje novi fiksni operater a i tu ce biti dilovanja.

Ima jedna caka...mozda bi i uspelo... Recimo kome je bas potrebno (a kome nije potrebno...no dobro...) i ko malo bolje finansijski stoji (citaj: ima para za bacanje), prijavi se kod telekoma, dobije aDSL (verovatno mnogo brze nego da se prijavi kod bilo koga drugog) i onda raskine ugovor. Ugovor je moguce raskinuti, ali to kosta - 5000rsd + PDV. Uzme MIK i ode kod nekog drugog. Evo, moj provajder sada ima akciju prva dva meseca besplatnog aDSL-a. Dakle, sa ta dva meseca free prakticno isplati polovinu raskida ugovora sa telekomom, a preostalih 3000rsd ode down the drain...ali sta da se radi, bolje je i to nego biti godinu dana kod ovih bandita.
[ niki 67 @ 27.10.2009. 12:58 ] @
Nema nista od toga jer oni ne daju portove ni za svoju mrezu-kazu da nema.E zamisli sad ides preko debele veze da dobijs net kod Lelekoma i kad dobijes ti se onda odjavis i sve uprskas onog ko ti je bio veza.Bilo bi me sramota da tako nesto uradim bilo kome.I pitanje je dal bi dobio posle toga migracioni kod-razmislao sam o tome ali me nebi iznenadilo da kazu ne moze ili izmisle nesto i ne mogu im ama bas nista-kome da se zalim-pusti snovi-mafija je jaka ko zemlja.
[ maliliki @ 02.11.2009. 13:59 ] @
Ni u mom naselju nema slobodnih portova, čekam nekih mesec dana.
[ djricky @ 02.11.2009. 15:37 ] @
mesec dana? ja cekam na jednoj liniji adsl od marta meseca...
[ niki 67 @ 02.11.2009. 17:32 ] @
Pa sta da radimo ljudi dokle ce ovo da traje-ovo moze ovako u nedogled-a njih bas briga-Monopolisti-ima portova ali samo sa adsl na telekomu-i to naravno preko veze-sve sam se raspitao i u to sam se sam uverio.