[ daki_bmw @ 26.10.2009. 23:01 ] @
Kada sam ja "davne" 2005 uvodio aDSL, bila je prica ili imas DSLAM na svom broju, u centrali, ili ga nemas...ako ga nemas, cekas da ga nameste sto ce ti omoguciti aDSL. Onda je cak bila prica da postoji i neki novi(ji) tip centrala koje za sve brojeve imaju te DSLAMove, i tada je najmanji problem za aDSL, najmanje je cekanje, itd. Ja sam taj DSLAM zamisljao kao neki modem/karticu kao fizicki uredjaj koji postoji ili ne postoji u centrali na tom-i-tom broju. Ne znam koliko je sve ovo tehnicki ispravno napisano...ali sada moj burazer zeli da uvede aDSL, (pa je mene zaduzio da popunim zahtev i kontaktiram sa buducim provajderom umesto njega), i rekli su mi da na toj-i-toj centrali "nema slobodnih portova"! Vec nekoliko puta sam cuo ovu sintagmu, od ljudi koji cekaju aDSL, mada nikad nisam obratio paznju (mislio sam da je neko laicko izrazavanje u pitanju), dok mi sada iz Sezama, kao zvanicnu informaciju, nisu rekli to isto. Je l' moze neko onako prosto (slobodno kao debilchetu) da mi objasni sta prakticno/fizicki znaci izraz "nema slobodnih portova"?! Da li se danas nesto promenilo u odnosu na onu 2005., ili je ovo prosto kolokvijalni izraz za "cekamo telekom da se smiluje da nakachi par DSLAMova u toj posmatranoj centrali...u nadi da ce jedan od njih biti bas na tvom broju"?! Hvala! |