|
[ zeenmc @ 29.10.2009. 00:15 ] @
| Pozdrav, nesto me nostalgija uvatila za igrom sa gentoo-om, uglavnom, vise od godinu dana imam psa, pa sam se maltene posvetio samo njemu, jbg, kompjuteri su tad po ledjima dobili, uglavnom, hocu da instaliram gentoo iz source-a, ono klasika, ali da ga radim kao server, znaci neki slabiji server, da ima apache, php, mysql, ftpd, quotu, i tako to, e sad pomoc, da mi neko napise sta bi sve trebao server u sebi trebao da ima, generalno, to je kucni server, nista specijalno mi ne treba ali eto malo igre ;-), sa mail serverima nikad nisam radio, malo sam se igrao sa Eximom, i ono djene djene, sta da instaliram od ftp demona, koji fajl sistem da koristim, itd, hvala unapred ;-) |
[ combuster @ 29.10.2009. 07:27 ] @
Pa sam si naveo ;-) Sto se tice nekih generalija (da ovo ne bi preslo u pozamasni tutorial) prvo i osnovno ako kreces od stage3 je da iskompajliras rucno kernel i da ga fino podesis za server, dakle stripujes sve zivo sto ti ne treba, bez preemption-a, 250Hz, eventualno ukljuci timestamps za printk's i sl. Potrazi na netu malo kako istweak-ovati kernel za server.
Sto se filesystem-a tiche buduci da se igras mogao bi da probas vec sad ext4 a ako hoces da igras on the safe side onda ext3, za streaming servere preporucuju neki i xfs mada nisam ga isprobavao do sad - eto ti prilike, voleo bi da cujem sta imaju drugi da kazu na ovu temu.
E sad ako nisi radio odavno onda ti sledi puno citanja dokumentacije, have phun ;-)
[ zeenmc @ 29.10.2009. 11:15 ] @
Hm, mi smo uvek koristili reiser, cak i sad na desktop masinama koristim Rfs, uh, to sto se tice kernela nam je bila rak rana, ali sad ga dobro iscesljamo, nema ni trunke viska ;), jbg bas volim takav kernel, nego sta ako nesto moram da dodam,tu je muka, a nisam vican dodavanju modula ;-(, heh, ali ne kaze se bez razloga, ne moze se je***, a da ti ne udje ;-)
[ combuster @ 29.10.2009. 12:32 ] @
Na server se ne dodaje nista ;-)
ReiserFS je koliko ja znam mrtav kao disko, namesys je ugasen sad mozda neki entuzijasti to jos uvek odrzavaju, neka me ispravi neko ako gresim...
[ zeenmc @ 29.10.2009. 12:43 ] @
Ma mi smo dodavali neke lan kartice, pa je bio show s njima, hm, dobro me potseti, moguce da je on ugasen, jbg, znaci prelazak na ext3 nam ne gine ;-)
Uh, koliko dugo nisam u ovoj prici, sad se nesto mislim, ali dzaba, sad se samo setih da treba jos dodati iptables, bas sam zardjao ;-(
cesljanje kernela podrzavam za laptopove i servere, ja sam probao da procesljam kod mene na ubuntu, ali nisam dobro prosao, a za gentoo ima milion dobrih tekstova ;-)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|