[ markomix @ 31.10.2009. 11:27 ] @
Posto je djricky rekao da se nista ne postavlja do jeseni, evo cisto sada da pitam sada da li je neko cuo nesto. Mada tu pre svega mislim na djricky-a, ORCA-u i jos nekih par ljudi s foruma koji rade u Telekom i drugim ISP-ovima.

Mislim da bi stvarno bi red da se poveca, jer smo u poslednjih 13-14 meseci samo neka 4 meseca imali isto kao SBB-ovci(mada i kad imamo isto mi imamo manje za nekih 20-ak KB/s - mada to meni i nije neki problem) , a cini mi se da je i Ikom isto povecavao kad i SBB. I da ne zaboravimo da oni koji su na Telekomu cak placaju malo vise(jeste mala razlika, ali je ipak vise para za manju brzinu).

Na postavljanje teme me je najvise naterala prica o novom znacajnom povecanju kod SBB-a od 1. (nisam siguran da li od novembra ili decembra).

Hvala

[Ovu poruku je menjao markomix dana 31.10.2009. u 13:29 GMT+1]
[ Slobodan Milivojevic @ 31.10.2009. 11:46 ] @
Da ce da dodje do povecanja brzina nesto nisam bas naj sigurniji, ali mozda dodje do pada cena, to ce pre da bude. Jer sam kvalitet nasih parica i IPTV usluga ipak dosta ogranicavaju mogucnost povecanja brzina.

Jedino sto ocekujem je mozda pad cena.
[ bachi @ 31.10.2009. 12:22 ] @
Kažu da od sutra SBBov min paket će biti 2048/256 za 1390 dinara, odnosno 4096/256 za 1390 dinara ako se vežeš ugovorom na godinu dana, a plus će biti mogućnost doplate za brži upload.

Telekonj će ovo morati da isprati, jer će SBB nuditi i do 4 puta brži net za iste pare.
[ the_tosic @ 31.10.2009. 12:28 ] @
Pa kod telekoma je obavezno da potpises ugovor na godinu dana
[ Slobodan Milivojevic @ 31.10.2009. 12:59 ] @
Morace da padne cena ADSL-a.
[ gti2 @ 31.10.2009. 13:33 ] @
Sto se tice PTT-a,u Subotici ce biti nekih novina.Slucajno sam saznao da uskoro treba da krene kablovski PTT Net (vec se potpisuju neki predugovori),ali je infrastruktura veoma slaba pa ce testiranje (besplatno naravno) u narednih mesec dana biti moguce u samo jednom delu grada.Receno mi je i da ce kablovski biti jeftiniji od ADSL-a i da se nece koristiti Telekomov link kao do sada.Spomenut je link od 36Mb (???),verovatno SBB-ov.S obzirom na ove "novitete",ADSL bi trebao ili da pojeftini ili da dodje do povecanja brzine kako PTT ne bi sam sebi pravio konkurenciju.

[Ovu poruku je menjao gti2 dana 31.10.2009. u 15:22 GMT+1]
[ calexx @ 31.10.2009. 17:44 ] @
Priče o povećanju brzine SBB-a su uglavnom tačne i proverene mada ne znam datum. Moguće i da će to da se desi kroz nekoliko sati. :) Dobio sam i info da će za sada to više da pogodi one krajeve koji imaju optiku tj Beograd i Vojvodinu dok će ostali da sačekaju ... nije prvi put da negde povećaju brzinu a negde to malo sačeka.
Ako je ova kombinacija sa pretplatom tačna, onda je OK, ja sada ne koristim postpejd samo zato što ne mogu povremeno da povećam brzinu što inače radim skoro svakog meseca na pripejdu. Ako bude 2:4, prvi ću da potpišem ugovor. ;)
[ freelancer @ 31.10.2009. 19:45 ] @
@gti2, ono sto si nacuo i preneo ovde zvuci prilicno nepouzdano. Zasto bi PTT, koji je defakto vlasnik Telekoma, uzimao internet link od SBB-a kako bi realizovao internet uslugu?
[ gti2 @ 31.10.2009. 19:49 ] @
To za SBB je samo moje misljenje jer mi niko drugi ne pada na pamet.Sve ostalo mi je preko telefona rekao covek zaposlen u PTT-u,kod koga sam potpisao ugovor za ADSL pre oko dve godine.Kao sto znamo,Telekom je prvi uveo ADSL sto je skroz nelogicno ako je PTT "gazda"...
[ calexx @ 31.10.2009. 21:15 ] @
Citat:
calexx: Priče o povećanju brzine SBB-a su uglavnom tačne i proverene mada ne znam datum. Moguće i da će to da se desi kroz nekoliko sati. :) Dobio sam i info da će za sada to više da pogodi one krajeve koji imaju optiku tj Beograd i Vojvodinu dok će ostali da sačekaju ... nije prvi put da negde povećaju brzinu a negde to malo sačeka.
Kao što sam i mislio ...

[Ovu poruku je menjao optix dana 01.11.2009. u 15:51 GMT+1]
[ legend @ 31.10.2009. 21:38 ] @
rip TS :)
[ calexx @ 31.10.2009. 21:42 ] @
Nadam se ipak da će da bude ... Imperija uzvraća udarac. ;)
[ markomix @ 31.10.2009. 21:47 ] @
Znaci bruka...

Sto se Telekoma tice svi korisnici su na postpaid-u (za ostale provajdere ne znam), tako da bi bio red da nam povecaju bar na tih 2Mb. Jer kao sto rekoh adslovci su u poslednjih 13-14 meseci samo nekih 4 meseca imali iste brzine kao ovi na kablu(naravno ako ne racunam gubitke na adsl-u).

Znaci stvarno previse "odugovlace"(ni ne razmisljaju) s tim povecavanjem, dok SBB po drugi put povecava i to sada bas posteno

Ja bih se odmah obavezao na 12 meseci kad bi mi Telekom ponudio takvo nesto

[ Ivan Dimkovic @ 31.10.2009. 21:56 ] @
Lepi paketi... mislim da ce Telekom Srbija morati debelo da redizajnira ponudu.

Doduse, malo deruckaju za 60 Mbit/s ali dobro je za pocetak da postoji mogucnost, pasce cene za godinu-dve na pristojan nivo.
[ calexx @ 31.10.2009. 22:18 ] @
Od prvog maja SBB ima 50% veće brzine za sličnu cenu (tačnije, čak i nebitno manju) pa je to moglo da se ne primeti. Sada će ipak da bude bitna razlika, ADSL od 1Mbps će da košta kao i SBB 4Mbps (postpejd 12 meseci što nije neki bitan detalj) a to nije malo. Navijam da Telekom ne ostane dužan. ;)
[ mr. ako @ 31.10.2009. 22:45 ] @
Sto volim kad je zdrava konkurencija...
...a ne ko u mobilnoj telefoniji. :/

Jedva cekam odgovor Telekoma, a morace da pozure jer im ostali provajderi sigurno sede za vratom... :P ipak od njih uzimaju portove.
[ markomix @ 31.10.2009. 23:14 ] @
@calexx Pa to sam i ja spomenuo, tj imali smo iste brzine samo od januara do maja, a pre toga poslednji put u septembru. A sto se tice tih 12 meseci, nama adsl-ovcima je to pogotovo nevazno ako nadjemo provajdera koji nama odgovara(govorim zbog portova). Tako da bi ta ponuda stvarno bila odlicna stvar

Jeste da sam rekao da bi red bio da nam ponude bar 2/256, ali takodje s druge strane bi mi delovalo neposteno da bar ne izjednace ponudu toj SBB-ovoj. I ako naprave takve pakete to bi bilo fantasticno, jer da budemo iskreni bolje nesto od SBB-a Telekom nema teorije da nam ponudi. Mozda gresim, ali do sada je uvek tako bilo. Bilo bi lepo da gresim
[ Slobodan Milivojevic @ 31.10.2009. 23:40 ] @
Ja sam vrlo skeptican po pitanju povecanja brzina ADSL paketa, evo i razloga za to:

Korisnik koji ima IPTV, a koristi recimo 4M/256k paket kod Telekoma, njemu je linija sinhronizovana na 10M/512k. Ako bi korisnik za iste pare dobio 8M/512k recimo, a idalje zeleo da koristi IPTV, Telekom bi morao da liniju sinhronizuje na minimum 14Mbit, sto je u realnim uslovima vrlo cesto nemoguce. Pre ocekujem da dodje do pada cena ADSL-a ali da ce se maksimalni paketi povecati to je skoro pa nemoguce sa sadasnjim stanjem na terenu.

Nisam previse optimista.
[ fanfon @ 01.11.2009. 00:41 ] @
Ja placam 1640 din mesecno kod telekoma i imam ovo:

[ calexx @ 01.11.2009. 01:07 ] @
Imaš neke jake veze u telekomu?
[ Comrade @ 01.11.2009. 01:20 ] @
Prodaja telekoma. Neka ga daju dzabe, samo da se sto pre privatizuje.
[ djricky @ 01.11.2009. 08:09 ] @
ja ne placam nista, a imam ovo

nece biti povecanja brzina, prilicno sam siguran... ali isto tako nece biti ni smanjenja cene...

dixi.
[ fanfon @ 01.11.2009. 09:00 ] @
Citat:
calexx: Imaš neke jake veze u telekomu?

Jok, neka greska do njih dobra po mene
[ bachi @ 01.11.2009. 09:15 ] @
Citat:
djricky: nece biti povecanja brzina, prilicno sam siguran... ali isto tako nece biti ni smanjenja cene...

dixi.

Onda ste pukli. :)

Dobro, Verat možda i ne, ako krene ozbiljnije sa tim Wimaxom, ali će user koristiti koristiti ADSL samo u slučaju da ne može SBB, a takvih je sve manje i manje.
[ djricky @ 01.11.2009. 10:02 ] @
mislim da nisi u pravu... vec sada adsl korisnika ima 3 do 5 puta vise nego svih kablovskih zajedno, i vecina tih adsl korisnika je sasvim zadovoljna uslugom koju placa, a dobar deo i ne zna za bolje.
takodje, adsl je stigao do mesta gde kablovski nikad nece, a cinjenica je da obicni korisnici ne vole promenu, sem kada bas nemaju uslugu, ili je ekstremno loseg kvaliteta...
i jos jedna stvar, da bi ste imali kablovski pristup internetu, obicno morate da placate i kablovsku televiziju... i mada se kablovski operateri trude da te usluge spoje u raznovrsne pakete, cinjenica je da je ipak malo veci trosak nego sto se na prvi pogled cini...

sve u svemu, do pojave masovnog ETTH ili FTTH pristupa, bakarna parica ce uvek biti moj prvi izbor, jer se pokazao kao mnogo kvalitetniji i stabilniji od bilo kakvog koaksijalnog kabla.

OT: kakva ti je ovo IP adresa?
[ since1986BC @ 01.11.2009. 11:49 ] @
Nece, nece Lelekom puci jer su u gradovima (sto im je primat) zauzeli busiju za uburanj profita. Oni i kablovski operateri.
Ostalo je tu i tamo da se doradi postojece stanje. Jeste da nije idealno i da jos uvek ima korisnika koji vape za broadband internetom ali su sad oni u manjini i njihov glas se sada ne cuje.
Sada se cuje kukanje postoecih korisnika , zbog lose infrastrukture i povremenih radova na terenu te prekida vezi. Ali ko njih sljivi...ni jedan se ne bi usudio da protivureci jer je port na centrali i dalje luksuz.

Cujem da neki kablovski operater postavlja link ka Madjarskoj (valjda od Beograda--(preko) Centa-Knicanin-Titel---(dalje ka granici))? Istina?
[ calexx @ 01.11.2009. 11:57 ] @
Citat:
bachi: Onda ste pukli. :)

Dobro, Verat možda i ne, ako krene ozbiljnije sa tim Wimaxom, ali će user koristiti koristiti ADSL samo u slučaju da ne može SBB, a takvih je sve manje i manje.
Mnogo pratiš onaj tamo forum. Prebroj malo, javlja se par desetina njih (tj vas ;)) koji kukaju na mali UL, kao da ne znam koliko žele da budu korisni u P2P razmeni, a slično su nekad kukali dok je bio mali DL ... verovatno 99% korisnika SBB interneta nema problema sa paketima koji su ionako prilično bolji od ADSL paketa a slično tome ni ADSL korisnici nemaju neki problem. Koliko njih koristi maksimalno ono što ima? Misliš da je mnogo onih kojima nije dovoljno 1024/128 pa bi hteli 4/256? Ili 16/2? Ili onih koji mnogo šalju slike i slične velike fajlove?
[ toshapn @ 01.11.2009. 12:04 ] @
click 1 paket + speed up,sta je bre ovo

edit:
evo nakon restarta sinhronizovao se kako treba 2047/185.

Sta mu je bilo pa je zaglupio?
SNR je sad 36.5

[Ovu poruku je menjao toshapn dana 01.11.2009. u 13:17 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao toshapn dana 01.11.2009. u 13:18 GMT+1]
[ Nothingman @ 01.11.2009. 12:25 ] @
Citat:
djricky: mislim da nisi u pravu... vec sada adsl korisnika ima 3 do 5 puta vise nego svih kablovskih zajedno, i vecina tih adsl korisnika je sasvim zadovoljna uslugom koju placa, a dobar deo i ne zna za bolje.
takodje, adsl je stigao do mesta gde kablovski nikad nece, a cinjenica je da obicni korisnici ne vole promenu, sem kada bas nemaju uslugu, ili je ekstremno loseg kvaliteta...
i jos jedna stvar, da bi ste imali kablovski pristup internetu, obicno morate da placate i kablovsku televiziju... i mada se kablovski operateri trude da te usluge spoje u raznovrsne pakete, cinjenica je da je ipak malo veci trosak nego sto se na prvi pogled cini...

sve u svemu, do pojave masovnog ETTH ili FTTH pristupa, bakarna parica ce uvek biti moj prvi izbor, jer se pokazao kao mnogo kvalitetniji i stabilniji od bilo kakvog koaksijalnog kabla.

OT: kakva ti je ovo IP adresa? ;)

Dobrim delom se slazem sa tobom, pre svega zbog toga sto SBB pokriva mnogo manji deo teritorije od Telekoma, kao i zbog cinjenice da ljudi ne vole da menjaju navike i ono sto im odradjuje posao. Mada, i dalje sam siguran da ce bar 30% onih koji imaju adsl, a pri tome imaju tehnicke mogucnosti za SBB, preci na kablovski ako Telekom brzo ne koriguje ponudu (a znamo da nece jer im to nije jos ni u planu, a njima i za ono sto planiraju treba bar 3 meseca da ostvare zbog raznih upravnih odbora i slicno). Ovo kazem iz razloga sto ne treba zanemariti reklamu koja ce poceti da se shiri od korisnika do korisnika tipa: "Hej pa ti si lud sto placas 1 mbit adsl, kad za iste pare mozes dobiti 4 puta brzi internet". U pocetku nece mnogo ljudi znati za ovu ponudu SBB-a, ali za par meseci se vec ne bih kladio u to :)

p.s. da li bi mogao da mi definishesh kvalitet i stabilnost kad kazes da se adsl pokazao mnogo kvalitetnijim i stabilnijim od kabla?
[ Mrki brk @ 01.11.2009. 12:49 ] @
Evo informacije sa sajta Niškog Jotela:

Citat:
Tehnički radovi na sistemu i konekciji prema Telekomu,

a u cilju poboljšanja performansi i kvaliteta servisa,

uspešno su privedeni kraju.

Povećanje brzine pristupa i saobraćaja na Interentu

za sve korisnike, a za istu cenu paketa, obaviće se

postepeno narednih dana.

Novi još povoljniji, Cenovnik Interneta uskoro na

našem sajtu.

Da li ovo ima neke veze sa telekomom, pošto ovi idu preko njih? Možda će ipak doći do nekog povećanja/pojevtinjenja?
[ djricky @ 01.11.2009. 13:00 ] @
Citat:
Nothingman: Ovo kazem iz razloga sto ne treba zanemariti reklamu koja ce poceti da se shiri od korisnika do korisnika tipa: "Hej pa ti si lud sto placas 1 mbit adsl, kad za iste pare mozes dobiti 4 puta brzi internet". U pocetku nece mnogo ljudi znati za ovu ponudu SBB-a, ali za par meseci se vec ne bih kladio u to :)

naprotiv, ne slazem se... narocito posto je u pitanju usluga za koju ces morati da se vezes minimum 12 meseci... a ako malo bolje pogledamo, videcemo da nisu svi gradovi ukljuceni u ovo povecanje... gde je Nis, recimo? sta ce calexx sad da radi? ;) aha, preci ce na Jotel :D

Citat:
p.s. da li bi mogao da mi definishesh kvalitet i stabilnost kad kazes da se adsl pokazao mnogo kvalitetnijim i stabilnijim od kabla?

u pitanju je cisto subjektivna procena, bukvalno ne postoji nacin pristupa internetu koji nisam koristio bar neko vreme, i adsl je uvek bio najstabilniji u svakom pogledu... mada, ni u kom slucaju nije bez mana...
[ djricky @ 01.11.2009. 13:02 ] @
Citat:
Mrki brk: Da li ovo ima neke veze sa telekomom, pošto ovi idu preko njih? Možda će ipak doći do nekog povećanja/pojevtinjenja?

ama nece... kad ti kazem... znam da je nada lepa stvar...

drz'te se teme, ovo je ADSL podforum... i onako je vrlo blizu lock-a...
[ igii @ 01.11.2009. 13:06 ] @
meni su jutros sa 1,5 digli na 4. sbb flat home paket. vrsac
[ markomix @ 01.11.2009. 13:21 ] @
@djricky Ne moras da se obavezes ako hoces 2048/256 za te pare, tj samo treba da predjes na postpaid, a mi sto smo na Telekomu vec placamo tako racune(za ostale provajdere ne znam). Mada, s obzirom na situaciju s portovima, vecini sigurno nije problem da se obaveze na 12 meseci
[ Nothingman @ 01.11.2009. 13:33 ] @
Citat:
djricky: naprotiv, ne slazem se... narocito posto je u pitanju usluga za koju ces morati da se vezes minimum 12 meseci... a ako malo bolje pogledamo, videcemo da nisu svi gradovi ukljuceni u ovo povecanje... gde je Nis, recimo? sta ce calexx sad da radi? ;) aha, preci ce na Jotel :D

Eh sad, poredish SBB i Jotel :P
Uostalom, SBB najavljuje da ce i u Nishu da stvori uslove na prolece, a Telekom po tvojoj prichi nema nista ni u planu :)
Takodje, ne moras se vezati 12 meseci, dovoljno je samo da predjes na "postpaid" (koji je kod adsl-a obavezan) i da imas duplo vecu brzinu od adsl-a za iste pare :)

Citat:
djricky: u pitanju je cisto subjektivna procena, bukvalno ne postoji nacin pristupa internetu koji nisam koristio bar neko vreme, i adsl je uvek bio najstabilniji u svakom pogledu... mada, ni u kom slucaju nije bez mana...

Poslednje dve godine koristim adsl i kablovski (Ikom) i moj subjektivni osecaj je da mi kabl radi bolje (veca brzina, manji ping). Stabilni su mi podjednako, jer ni na jednoj vrsti konekcije nemam vishe od par sati prekida godisnje kad se sve sabere :)

edit: markomix me pretekao za postpaid. Takodje, izvinjavam se za offtopic.
[ Hackman @ 01.11.2009. 14:20 ] @
Ja sam za sad zadovoljan ovim što imam, ako povećaju biće super a ako ne
povećaju nije mi baš zapelo.
[ BCV @ 01.11.2009. 14:54 ] @
Citat:
Hackman: Ja sam za sad zadovoljan ovim što imam, ako povećaju biće super a ako ne
povećaju nije mi baš zapelo.

Ma i to sto kazes, i ovo nam je mnogo, do pre desetak god. nismo imali ni internet
[ Hackman @ 01.11.2009. 15:05 ] @
Baš tako, kad se setim kako je bilo kad sam počinjao pre deset jedanest
godina sa računarima, sad sam na konju. Danas ljudi sve što više imaju više
su nezadovoljni i više hoće.
[ Odmetnik @ 01.11.2009. 15:30 ] @
pa ja ne razumem zbog cega se ovi iz telekoma toliko busaju u prsa da ih i ja necu napustiti zbog cene i ne samo ja nego i gomila moji prijatelja ???

jesmo li ovce da placamo skuplje jer smo navikli no to ??? velika zabluda djricky !

Sto se tice ugovora i kod Vas (telekomovaca) kad potpisem ugovor ako ne placam, sta onda telekom radi pitam ja tebe djricky :)

evo slucaj mog prijatelja koji Vam nije zeleo platiti odma posle sklapanja ugovora jer brtzina protoka nije ona koju placa, dobio je samo packu da vrati modem :)))))

ako ga tuze, dobice isto kao stio su bankari dobili po tuzbi pa izgubili spor jer zakoni nisu politika firme ! a vi mislite da ste bolji od banke hahaha

e pa dragi TELEkomovci ja Vas isto napustam ako ne preduzmete slicne korake kao SBB a ne sekiram se mnogo jer ima tu i telenor koji mozda progleda :D

toliko od mene, pozz svima
[ djricky @ 01.11.2009. 15:32 ] @
@markomix: u pravu si, duplo vise za iste pare... hmm...
[ djricky @ 01.11.2009. 15:45 ] @
@Odmetnik:
Citat:
Sto se tice ugovora i kod Vas (telekomovaca) kad potpisem ugovor ako ne placam, sta onda telekom radi pitam ja tebe djricky

nemoj vise da ti padne na pamet da stavis mene i telekom u istu recenicu, pogledaj malo bolje gde ja radim...
Citat:
evo slucaj mog prijatelja koji Vam nije zeleo platiti odma posle sklapanja ugovora jer brtzina protoka nije ona koju placa, dobio je samo packu da vrati modem ))))
ako ga tuze, dobice isto kao stio su bankari dobili po tuzbi pa izgubili spor jer zakoni nisu politika firme ! a vi mislite da ste bolji od banke hahaha

napisao si "Vam", pa cu razumeti da se obracas licno meni? ne bavim se naplatom ni ugovorima (hvala bogu), a ni udaranjem packi, vec odrzavanjem IP mreze u internet provajderu VeratNet, verovatno si cuo za njih... ovde pisem i moderisem kao sto bi i bilo ko od vas, uz izuzetak sto imam pristup nekim informacijama, koje mogu i ne moraju da budu tacne...
Citat:
jesmo li ovce da placamo skuplje jer smo navikli no to ??? velika zabluda djricky !

nisam ja u zabludi vec ti... ili je svih 350.000 adsl korisnika u Srbiji u nekoj vezi s tobom, i stvarno ces da ih ubedis da predju na SBB?
Citat:
e pa dragi TELEkomovci ja Vas isto napustam ako ne preduzmete slicne korake kao SBB a ne sekiram se mnogo jer ima tu i telenor koji mozda progleda

na ovoj temi jos uvek nije pisao niko od telekomovaca, ne znam kome se obracas... osim ako ne pricas sam sa sobom?
a sto se tice telenora, evo ti inside informacija koju moze da ti potvrdi bilo koji korisnik njihovog 3G internet hdspa paketa: link ka svetu (telekomu) im je skucan svaki dan od 14-01h, i ne da ne moze da se izvuce onih ~3mbit/s, vec jedva dostize 256k... tako da se neces usreciti... i jos su baksuzi zabranili ping i tracert...
[ Mrki brk @ 01.11.2009. 16:03 ] @
Citat:
djricky: ama nece... kad ti kazem... znam da je nada lepa stvar...

drz'te se teme, ovo je ADSL podforum... i onako je vrlo blizu lock-a... :)

Kakav si pesimista, pusti da se nadam boljem sutra :(
[ musicmaster @ 01.11.2009. 16:07 ] @
Citat:
a ne sekiram se mnogo jer ima tu i telenor koji mozda progleda :D

Siiii... :)

Mada, oni su ga tek zakenyali sa njihovim ponudama i cenama...
ali i ja bih rekao da taj gigant još uvek samo ispituje tržište....

Meni je drugi ugovor za adsl istekao pre mesec, dva...
A lokalni wireless provajder daje zanimljivu ponudu od 768/512 za 900 dinara mesečno.
Još te i ne obavezuju ugovorom....

Za opremu kod tog provajdera, kako se ko snađe.
Ako imaš, odeš i platiš i koristiš.
Ako nemaš, kupiš od njih, platiš link za mesec dana unapred i koristiš internet.

Telekonj mora da odvrne malo "slavinu" i da poveća plate njihovim terenskim radnicima,
koji jedini i rade nešto u toj mafijaškoj firmi.
[ bachi @ 01.11.2009. 16:19 ] @
Citat:
djricky

korisnika je sasvim zadovoljna uslugom koju placa, a dobar deo i ne zna za bolje.
takodje, adsl je stigao do mesta gde kablovski nikad nece, a cinjenica je da obicni korisnici ne vole promenu, sem kada bas

nemaju uslugu, ili je ekstremno loseg kvaliteta...
i jos jedna stvar, da bi ste imali kablovski pristup internetu, obicno morate da placate i kablovsku televiziju... i mada se

kablovski operateri trude da te usluge spoje u raznovrsne pakete, cinjenica je da je ipak malo veci trosak nego sto se na

prvi pogled cini...

sve u svemu, do pojave masovnog ETTH ili FTTH pristupa, bakarna parica ce uvek biti moj prvi izbor, jer se pokazao kao mnogo

kvalitetniji i stabilniji od bilo kakvog koaksijalnog kabla.

OT: kakva ti je ovo IP adresa?

Ne znam za bakarnu paricu, ali sam ja više za cable net, nego adsl, pogotovo kada se uzme u obzir kvalitet naših centrala.

No, više puta sam rekao - SBB je nekome majka, a nekome maćeha. U jednom mestu će raditi fenomenalno, stabilnije od ADSLa u

svakom smislu, dok će u drugom mestu biti često iskakanje iz mreže, nestabilan ping, tj. sam kvalitet mreže.

Hteo sam reći da ako neko ima ADSL, a ima mogućnosti za SBB, a pri tom čuje da za iste pare dobija duplo brži i download i

upload (+ što je manji overhead kod cablea, nego kod ADSLa), ako potpiše postpaid bez ugovorne obaveze, ili *četiri* puta

brži download nego što sad ima, za iste pare, ako se veže na 12 meseci... ti kao, ne bi prešao? :) Još ako SjBB krene u iole

ozbiljniji marketing nakon ovog povećanja, ADSL ISPovi će imati razloga za zabrinutost.

IP ostala od nekog anonimus proxyja, ne pitaj. :D

Citat:
calexx

koliko žele da budu korisni u P2P razmeni, a slično su nekad kukali dok je bio mali DL ... verovatno 99% korisnika SBB

interneta nema problema sa paketima koji su ionako prilično bolji od ADSL paketa a slično tome ni ADSL korisnici nemaju neki

problem. Koliko njih koristi maksimalno ono što ima? Misliš da je mnogo onih kojima nije dovoljno 1024/128 pa bi hteli 4/256?

Ili 16/2? Ili onih koji mnogo šalju slike i slične velike fajlove?

Ne znam što ostali kukaju, ali ja ne kukam zbog p2pa, jer ako hoću da nabudžim ratio na nekom stranom trackeru, za 10€ ću

iznajmiti seedbox na mesec dana i za taj period obezbediti sebi penziju na tom trackeru, da krckam par godina. :) Smatram da

si ti poslednja osoba kojoj treba objašnjavati zašto je u 2009. godini neophodan koliko toliko pristojan upload, toliko se

znamo. :)

Korisnici nemaju problema sa ovakvim paketima, jer ne znaju za bolje. A još kada uzmeš u obzir da je pre samo par godina

dominirao dialup, ovo mu dođe ko raj. :) E, ali, nije. Kapiram ja da se štite od toga da neko ne krene da se bavi web

hostingom i preprodajom linka, pa te zato ne daju veliki upload, ali niko ozbiljan neće to raditi sa 512-1024 uploadom, tako

da ta priča ne pije vodu. Problem je što njihova infrastuktura izgleda ne može više od 1.5Mb uploada da izdrži, ali ako je

već tako, od ovih masnih para što uzimaju na ime "održavanje mreže" bi mogli neki dinar i da ulože u nju.

Ne tražim ja simetričan odnos downloada/uploada, već bar 4:1 odnos. Meni 1.5Mb downloada ionako više od pola zvrji prazno, ne

treba mi više od toga, ali hoću bre bar 384-512Kb uploada.

Na poslu imamo 6Mb download / 512Kb upload i morao sam da radim shapovanje email saobraćaja, jer kada komercijala šalje mail,

koji je iole malo veći, optereti mi ceo internet...

Sve u svemu, loše, može to mnogo bolje.

Da ne bude zabune, ovo se ne odnosi samo na SBB, ovo se odnosi i na Telekom, i on ima očajne upload brzine, znam da je sama

tehnologija takva da je frka dati veći upload od 1Mb, ali to nije izgovor za činjenicu da je upload na najeftinijem paketu

128Kb, umesto da bude 256 ili 384.
[ 4txx @ 01.11.2009. 16:20 ] @
nece povecati brzinu sve dok ne iscede poslednji dinar sa sporim vezama, pa ce tek onda povecati za jednu stepenicu. i onda ce taj postutak ponoviti... sto bi oni prednjacili u povecavanju brzina kad imaju dominaciju na trzistu i ovako mogu zaraditi vise para.

i ne znam sto se ljudi zadovoljavali sa ovakvim brzinama, kad u nekim drugim zemljava za slicne pare dobijaju opticke kablove i xx puta vece brzine.
[ Nothingman @ 01.11.2009. 16:30 ] @
@bachi
Brate mili, sta si to uradio sa formatiranjem posta..jedva sam ga prochitao :)
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2009. 16:43 ] @
Citat:
bachi
Ne znam za bakarnu paricu, ali sam ja više za cable net, nego adsl, pogotovo kada se uzme u obzir kvalitet naših centrala.

Centrale uopste nisu bitne u ADSL prici, bitan je kvalitet bakarnih parica do korisnika. Zapravo, jos je bitnija udaljenost korisnika do ISP-ovog ADSL koncentratora - posto kvalitet ne moze biti toliko los za novije protokole.

ADSL2+ kao i noviji VDSL su prilicno "zilavi" protokoli sa jako dobrom modulacijom koji trpe sve i svasta.

Jedini potencijalno ozbiljan problem moze biti udaljenost.
[ fanfon @ 01.11.2009. 18:48 ] @
Mislim da ima preko 90% korisnika ADSL kojima brzi upload nije potreban. Ne moze se svima ugoditi...
[ bachi @ 01.11.2009. 18:49 ] @
[quote]Nothingman: @bachi
Brate mili, sta si to uradio sa formatiranjem posta..jedva sam ga prochitao :)[/quote
Nije mi radio net, pa sam odradio copy paste u notepad, da sredim kvotovanje, pošto je citirati više postova na ESu naučna fantastika, pa sam pastovao iz notepada u browser i video sam da se skršilo formatiranje tek kada sam kliknuo send. :D

Citat:
Ivan Dimkovic: Centrale uopste nisu bitne u ADSL prici, bitan je kvalitet bakarnih parica do korisnika. Zapravo, jos je bitnija udaljenost korisnika do ISP-ovog ADSL koncentratora - posto kvalitet ne moze biti toliko los za novije protokole.

ADSL2+ kao i noviji VDSL su prilicno "zilavi" protokoli sa jako dobrom modulacijom koji trpe sve i svasta.

Jedini potencijalno ozbiljan problem moze biti udaljenost.
]
Ma znam, na to sam i mislio kada sam rekao centrala. Nego, jedno lame pitanje, šta telekonj sprečava da uvedu VDSL ili nešto bolje?
[ Odmetnik @ 01.11.2009. 18:51 ] @
@djricky

sorry ucinilo mi se da zastupas necije interese i posmatrjuci tvoje komentare mislim da ne treba posebno odgovarati na njih.

Citat:
nisam ja u zabludi vec ti... ili je svih 350.000 adsl korisnika u Srbiji u nekoj vezi s tobom, i stvarno ces da ih ubedis da predju na SBB?

kakve veze imaju 350k korisnika sa mojim komentarom, vidis da si u zabludi :)

ako si ti u pravu onda je dobro da ima ovaca u Srbiji za dranje pa kad nece jeftinije usluge da imaju za isti kvalitet ili jednak, ne moraju, briga me ! ja sam ti rekao da mnogi moji "poznanici" nece dozvoliti da im skidaju vunu ako ne moraju ...
OVCE I JESU ZA SISANJE JER SE DOBIJA KVALITETNA VUNA OD NJIH :))

<<< ovo se ne odnosi na one koji nemaju uslove za to >>>

i da znas da danas barem u urbanim sredinama nije tesko preci kod drugog ISPa a ni vratiti se starom ... i ko mi bude dao bolje uslove ja licno odoh kod takvog ISPa, bio on Verat, Telekom, Telenor ili SBB ...

P.S. i za telenor sam ti rekao "mozda se opamete" ali dzaba kad ljudi ne citaju postove :(
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2009. 18:55 ] @
Citat:
bachi
Ma znam, na to sam i mislio kada sam rekao centrala. Nego, jedno lame pitanje, šta telekonj sprečava da uvedu VDSL ili nešto bolje?

Tehnicki ih verovatno ne sprecava nista, prakticno to je vise poslovna odluka - zahteva odredjena ulaganja (ne tako mala), formiranje novih paketa, treniranje osoblja, itd...

Verovatno nemaju potrebu da uvode VDSL jos - jer nemaju neki poseban pritisak od strane konkurencije koji bi ih naveo na to.

[ Uroš Kiković @ 01.11.2009. 19:01 ] @
Najbolji ISP: Univerzitetska mreza:)

[Ovu poruku je menjao Uroš Kiković dana 01.11.2009. u 20:15 GMT+1]
[ waikiki @ 01.11.2009. 19:17 ] @
Citat:
Uroš Kiković: Najbolji ISP: Univerzitetska mreza:)

I kakve sad to ima veze sa temom..
[ Uroš Kiković @ 01.11.2009. 19:20 ] @
Samo mudri ljudi mogu izmedju razlicitih stvari nalaziti nihovu povezanost...
[ ubimestruja @ 01.11.2009. 19:20 ] @
Da da, a onda su mrmoti.....
[ Uroš Kiković @ 01.11.2009. 19:27 ] @
Pricalo se o tehnickim mogucnostima. Ne znam kako funkcionise Univerzitetska mreza, ali u svom mikro svetu, sa toliko para koliko ima, radi perfektno. slika prica...
[ BCV @ 01.11.2009. 20:01 ] @
O ho ho evo adekvatnog odgovora Telekoma konkurenciji: http://www.telekom.nadlanu.com...sti.aspx?ac=snews&ui=33678 - tuga
[ djricky @ 01.11.2009. 20:22 ] @
Citat:
Uroš Kiković: Najbolji ISP: Univerzitetska mreza

pazi, ovo nema ni teoretske sanse da bude tacno... server u Veratu na kome se nalazi speedtest aplikacija ima FastEthernet 100mbit/s karticu... znam, jer je to jedna od "mojih" masina.
[ defekt @ 01.11.2009. 20:26 ] @
ja da mogu da se prebacim na sbb sutra bih to uradio i ne bih vise bio na adsl-u. ali sbb na zalost ima dogovor sa radijus vektorom da im ne preuzima korisnike. tako da su vektorovci osudjeni na adsl, ili jos gore na vektor.
[ Uroš Kiković @ 01.11.2009. 20:31 ] @
@djricky: Upravu si. Nisam licno merio, kolega prodekan postavio na forum da nas zeza, a ja mislio covek od odgovornosti, pa mu poverovao:)
Evo sta je drugi kolega postavio:

A sutra cu licno uraditi test....
[ djricky @ 01.11.2009. 21:07 ] @
ok, rasplinuli smo se... do nekih novosti, proglasavam moratorijum...