Ako si već napravio taj backup svega, sada bi mogao da obaviš i "propisnu" instalaciju umesto te Vista Upgrade, pa ćeš se iznenaditi koliko će bolje sve da radi. Sama instalacija "od nule", uključujući i ponovno particionisanje i formatiranje diska iz instalacione procdeure, traje mnogo kraće nego taj Vista Upgrade. Kvalitativni dobitak je svakako značajan!
Vistu sam već skoro bio zaboravio dok mi neki dan nisu doneli jedan HP notebook na kome je preinstalirana OEM Vista Business SP2.
Sistem je bio u totalnom haosu i trebalo je da ga dovedem u upotrebljivo stanje uz spašavanje 60-ak gigabajta ličnih podataka. Operacija je trajala
skoro dva dana uz mnogo nerviranja oko Vistinih bubica, na koje sam bio zaboravio. Najprostije operacije kopiranja / brisanja velike količine podataka (par desetina GB) traju čitavu večnost(!!???) uz potencijalnu opasnost da se sistem totalno zaglupi u pola posla!?!
Mučenje jedno i nerviranja na pretek! Da ne pominjem kroz šta sam sve prošao dok od jedne velike particije nisam napravio dve (jednu za sistem, drugu za podatke)... Dodatni problem je što na tom računaru butovanje sa CD/DVD drajva NE FUNKCIONIŠE iz potpuno nepoznatih razloga! Mašina je sa Core2Duo procesorom (2 X 2.2 GHz + 2GB RAM)... ali sa Vistom i svim onim džidža-bidžama koje je HP instalirao, to sve radi kao traktor.

Poređenja radi, notebook moje ćerke, takođe HP ali nešto slabiji model (DualCore 2 X 1,86GHz + 2GB RAM), na kome je instaliran Windows 7 "od nule" prosto leti u poređenju sa ovim čudom... a sistem se na računaru moje ćerke "zloupotrebljava" na sve moguće načine već duže od 6 meseci i još uvek sve funkcioniše besprekorno. Pre toga je na istom tom računaru bila originalana Vista Ultimate SP2 (kupljena uz računar).