|
[ Rumpletstilskin @ 03.11.2009. 10:33 ] @
| Dok se Ivan ne probudi:
Citat: Karmic Koala Frustration
Ubuntu 9.10 is causing outrage and frustration, with early adopters wishing they'd stuck with previous versions of the Linux distro.
Blank and flickering screens, failure to recognize hard drives, defaulting to the old 2.6.28 Linux kernel, and failure to get encryption running are taking their toll, as early adopters turn to the web for answers and log fresh bug reports in Ubuntu forums.
...
They're in good company, as more than a fifth of people upgrading to Ubuntu 9.10 have reported issues they can't fix, according to an Ubuntuforums.org poll here. Only around 10 per cent of those upgrading or installing reported a completely flawless experience.
...
The problems causing the biggest headaches are in graphics, with reports of flickering or dead screens. Adopters have re-downloaded and re-installed Ubuntu 9.10, and people have scoured the web for answers only to hit the same issues.
A bug has now being filed in Ubuntu forums on how Ubuntu 9.10 breaks graphics drivers and X, preventing log in or startx.
Pa majkumu koliko ljudskih resursa treba potrositi da bi x radio???
Definitivno ce jos puuuuuuno vode Ibrom proteci pre nego sto se neke elementarne stvari ne dovedu na prihvatljiv nivo.
I za kraj apsolutno genijalan komentar na gornji clanak:Citat: Perhaps a mistake to name it after a creature whose brain is *much* smaller than its skull. |
[ miroslavL @ 03.11.2009. 10:43 ] @
Ja sa grafikom nemam problema, jedini problem koji imam je sa eject na CD/DVD playeru (ne radi), ali je prijavljen kao bug i biće rešen na narednom upgrade-u. Ja lično sam zadovoljan jer učitava brže i stabilan je (za sad - bar meni), ima jako dobrih dodataka i izmena sa kojima sam jako zadovoljan.
[ combuster @ 03.11.2009. 10:50 ] @
Ja nisam imao nikakvih problema sa Ubuntu 9.10 posle clean instalacije. Ono sto mi prvo pada na pamet da moze zadavati probleme su:
1. KMS pravi dosta problema za korisnike ati i intel grafickih kartica
2. Ubuntu je malo vise "patchovao" nego sto moze da proguta
3. Gnome 2.28 i prelazak na devicekit pravi probleme sa prepoznavanjem medija
Evo na arch-u koji je poprilicno vanilla radi i kms i nikakvih problema nema sa detektovanjem drajvova.
Ako gospodo iz Canonicala, samo vi patch-ujte, brljajte, napravite skroz user friendly desktop os, obracajte paznju na gluposti tipa ubuntu one i software store, ispravljajte krive drine a ja cu samo "sit back, relax and watch all hell brake loose"...
A i ne obracajte paznju na bug-ove koji se podnose u ranim alpha izdanjima vaseg os-a pa onda ispravljajte sve to kada izadje final release... Asswipes...
[ madcama @ 03.11.2009. 10:54 ] @
To i jeste jedan od najvecih nedostataka Ubuntua koji me sve vise udaljava - ubace nesto novo i to dobro radi ali zato pokvare nesto sto je radilo dobro u predhodnoj verziji.
[ Rumpletstilskin @ 03.11.2009. 10:58 ] @
Citat: combuster:
1. KMS pravi dosta problema za korisnike ati i intel grafickih kartica
Hmmm... a kazu ljudi i sledece:
Citat: A conflict with graphics cards from Nvidia and ATI seems to be the issue, but there's no answer "why" or obvious fix.
Znaci drajveri za ati, nvidiju i intel su problem? Nice, to znaci da ce onih 0.02% kompova koji ne koriste ni jednu od ta tri flavoura imati zadovoljavajuce iskustvo?!?! Svasta.
Po svemu sudeci problemi su moguci sa bilo kojom ne-vanilla konfiguracijom - drugim recima ako imam diskove u raidu, "egzoticnu" grafiku ili nedoJah enkriptovanu particiju pozeljno je da se naoruzam apaurinima... sve u svemu - jos jedan user-friendly distro.
[ miroslavL @ 03.11.2009. 11:39 ] @
Baš tako, stvari koje su radile na 9.04 sad neće da rade, dok neke 'gluposti' ubacili i koje perfektno rade (poput Ubuntu One - meni te store i slične stvari nisu potrebne), network dobro radi (bar meni) jer mi on i najviše treba, tu ima dosta dodataka kao i kod bluetooth - što mi isto treba.
Inače imam GeForce grafičku i stvarno nemam problema, CD/DVD player je na raid (sa njim imam problema - nisam imao na 9.04) dok hard je na SATA 2, sad dali je nešto sa MEDIA software ili sa RAID ne znam ali će ispraviti, bug je prijavljen i na kojem trenutno rade (na sajtu za bug piše - in progress).
Sve u svemu... ja sam zadovoljan.
[ Zoran Milovanovic @ 03.11.2009. 12:54 ] @
Pa meni network bas i ne radi kako treba ;( Odnosno kada podesim dsl konekciju, ne uspevam da se konektujem. Super, sada moram pored grafickog alata koji treba da radi koristim konzolu pppoe-conf. Savrseno, nema sta.
Takodje dual screen se ne snalazi bas najbolje. [na intel 4500]
Desava mi se da nekada odsece sliku, nekada mi iz minimajza ne iscrta prozore ;(, nekada mi dozvoljava da kursor misa ide iznad gornjeg panela [negde u prazno?!], sto ume da nervira... Itd..itd.. Iz sleep-a kada ga probudim, moram da iskljucim dualscreen pa da vratim da bi bilo normalno, jer ovako dobijam da mi je desna polovina na levoj strani, leva na desnoj a u sredini prazno :S
I to uglavnom kada samo externi monitor bude ukljucen, a monitor na laptopu iskljucen. Ne smem ni da zamisljam scenario ako bih drzao extendend ;-) [ili bi se bolje snasao?!]
Performanse su ispod windows 7 sto se tice compiz / aero.
Tako da, posle svega pola sata igranja [mozda i manje] resio sam da odustanem od 9.10 i sacekam 10.04 ;) Ne zelim da imam te probleme, kada vec ne moram ;)
[ Srđan Pavlović @ 03.11.2009. 13:43 ] @
Tjah... :) ja nemam nikakvih problema sa 9.10, evo sad sam stavio
KUbuntu na desktop da vidim kako radi, i radi sasvim OK.
Moram priznati da je malo poradjeno na KDE-u, sad vise ne deluje toliko
nedovrseno, i mnogo bolje radi.
Tek posle izlaska finalne verzije, mnogo vise ljudi koristi OS nego u razvojnim
fazama, tako da bi nekom logikom i opravka zaostalih bagova morala ici brze tek sad
(a posto sam pratio dugo Ubuntu znam da to obicno i jeste tako).
Ako nemate razloga za prelaz sa 9.04 na 9.10, sacekajte jos malo da se stvari slegnu.
Ako se i javi neki problem, treba videti prvo jel postoji neko relativno lako resenje
(nekad se stvar svodi na 20 sekundi guglanja i jednu komandu u konzoli), pa se
ne vracati zbog neke banalnosti na startiju verziju.
Ako je pak neki veci problem, narocito neki nepodrzani ili lose podrzani hardver,
onda da.... valja se drzati onoga sto radi :)
[ Srđan Pavlović @ 03.11.2009. 14:07 ] @
Citat: I to uglavnom kada samo externi monitor bude ukljucen, a monitor na laptopu iskljucen. Ne smem ni da zamisljam scenario ako bih drzao extendend ;-) [ili bi se bolje snasao?!]
Ovo jeste, u pravu si - X se jedva nosi i sa jednim monitorom, a i dalje su kombinacije vise video izlaza nocna mora.
Nikako da nadjem DVI --> HDMI konvertor, pa da probam tu kombinaciju...
Ne znam zasto se bar nvidia i Canonical nesto ne dogovore i odrade tu integraciju video izlaza kako bog nalaze.
srdjan@Zverko:~$ time oocalc
real 0m0.613s
user 0m0.030s
sys 0m0.010s
srdjan@Zverko:~$ time oowriter
real 0m0.025s
user 0m0.000s
sys 0m0.020s
srdjan@Zverko:~$
Ovo je kesirani startup Open Office Calc-a i Writer-a, ne kesirani traje oko 8 sec (MS 2007 je nesto brzi)...
GIMP (dosta se brze sada startuje u odnosu na ranije), ne kesiran startup:
srdjan@Zverko:~$ time gimp
real 0m5.541s
user 0m2.710s
sys 0m1.030s
srdjan@Zverko:~$ time gimp
Keshiran:
real 0m3.019s
user 0m1.670s
sys 0m0.150s
srdjan@Zverko:~$
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 03.11.2009. u 15:21 GMT+1]
[ combuster @ 03.11.2009. 14:24 ] @
Hm, koriste xserver 1.6.4 koji ne bi trebalo da ima nekih problema sa ati i nvidia drajverima, ajde da je doslo do nekih promena u ABI-ju ali nije koliko ja znam, jedino sto su dga morali da ubiju...
KMS je taj koji je relativno nov i koji moze da pravi probleme (enable-ovan je za ati kartice u 2.6.31). nVIDIA ne vidim kakvih problema bi trebala da ima. Kazem opet meni na intelu je radilo sve lepo, ubuntu 9.10 i arch sa xserver 1.7.1 i xorg-om 7.5 - extra radi, manje memorije zauzima x i compiz 0.8.4, sve u svemu prezadovoljan sam.
[ Srđan Pavlović @ 03.11.2009. 14:25 ] @
Meni na Desktopu sa nvidijom (8800GTX) i u Laptopu sa Intel GMA950, Ubuntu 9.10 radi bez ikakvih problema.
Moguce je da sa ati-jem ima nekih nevolja, na to smo navikli... Intel se dosta popravio.
[ combuster @ 03.11.2009. 15:13 ] @
Sad sam pricao sa nekim archerima, kazu da imaju dosta problema sa nvidia-om i atijem na xserver-u 1.7.1, kazu da puca x kao blesav...
[ _AxeZ_ @ 03.11.2009. 21:52 ] @
No problemo here...upgrade from 9.04. Dell XPS M1530
Jebga, kanda najvise problema imaju oni sto Linux ni ne koriste...:)
[ Ivan Dimkovic @ 03.11.2009. 23:12 ] @
Da, oni sto ne koriste Linux nemaju pametnija posla nego da apdejtuju sistem na najnoviji Ubuntu... ima logike, skroz - svi ti sto se zale jednostavno nisu korisnici Linux-a :)
Ja mislim da se samo prag ocekivanja popeo za Linux - ocigledno je sira baza ljudi koja ga koristi, i zato se ljudi vise zale... jbg, dok je Linux bio iskljucivo zabran uber-geekova, instalacije uz rekompajliranje kernela, ubacivanje alpha verzija modula ko zna odakle itd... samo da bi nesto proradilo su valjda bile normalna stvar.
Sada se ljudi zale na klasican bloat i klasicne boljke sistema koji pokusava da podrzi gomilu hardvera... jbg, ne moze i jare i pare :)
[ combuster @ 03.11.2009. 23:26 ] @
A ja se zabrinuo za tebe ;)
Ajd izdrzi jos malo, dobices za taj tvoj GMA500 uskoro dobar drajver ;-) Nadam se krajem decembra :P
[ Ivan Dimkovic @ 03.11.2009. 23:52 ] @
Pa imamo mi dobar GMA500 drajver (UMG) - kolega je patchovao Intelov tako da radi sve sto nama treba.
Medjutim, UMG vise nije supportovan od strane Intel-a, a IEGD 10.x (zvanicna distribucija drajvera) je pun bagova i dalje bar kada je US15W u pitanju, mada fajlovali smo dosta bagova Intel-u u proteklih par nedelja vezanih za video performanse, cenim da ce to biti reseno do kraja godine, mada ko zna...
Btw, trebalo bi ove nedelje da bude izbacen novi build Moblin-a sa IEGD drajverima (tako da vise nije potrebno posle ih instalirati)
U svakom slucaju, patchovani GMA500 drajveri rade ko bombona - jedini problem je sto je tesko oslanjati se na tako nesto posto je "unsupported" - mada ako Intel ne sredi IEGD, mozda OSS komuna krene da nastavi da odrzava matore UMG drajvere, koliko vidim i u komuni je neko patchovao UMG drajvere tako da rade na novijim kernelima.
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 09:06 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ja mislim da se samo prag ocekivanja popeo za Linux - ocigledno je sira baza ljudi koja ga koristi, i zato se ljudi vise zale... jbg, dok je Linux bio iskljucivo zabran uber-geekova, instalacije uz rekompajliranje kernela, ubacivanje alpha verzija modula ko zna odakle itd... samo da bi nesto proradilo su valjda bile normalna stvar.
Dokle će po ovom forumu ovako bezočno da se laže? Koje bre kompajliranje kernela? Koristim Linux skoro deceniju i slovima nijednom mi nije trebalo da kompajliram kernel. Ko to kompajlira kernel, osim neke doone zamlate, koja nema pametnija posla, pa ga kompajlira da izigrava 'akera? Znam jednog čoveka, koji je zaista imao potrebu da kompajlira kernel. Mislim da je svojevremano isti lik imao potrebe i za kernelom Windows-a, ali šipak - u tome je cela razlika.
[ Rumpletstilskin @ 04.11.2009. 09:22 ] @
^
Dok god se linux bude samoreklamirao kao "easy-to-use desktop OS koji ce M$ da pomrsi racune" uz potrebu za instalacijom iz konzole, budzenjem beta drajvera i zjapecom nekompatibilnoscu sa hardverom.
Nedeljko, mislis da je nekome ko nije C programer jasna razlika izmedju kompajliranja kernela i kalemljenja dravera, peceva i bunarenja po geek sajtovima ne bi li glupa masina radila kako dolikuje? Samo da te potsetim, po anketi na ubuntuforums.org manje od 30% korisnika koale nije imalo problema sa instalacijom.
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 09:33 ] @
Citat: Nedeljko
Dokle će po ovom forumu ovako bezočno da se laže?
Pa bogme, ja se jako lepo secam saveta ljudi za razno-razne Linux probleme pre 10-tak godina.... malo malo, pa "rekompajliraj kernel" :)
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 09:39 ] @
@Rumpletstilskin
Kojom bre instalacijom iz konzole?
U poslednjoj deceniji sam "iz konzole" instalirao ukupno dva OS-a - Windows XP i Windows Vistu. E, da, zaboravio sam na Slackware 9.1 i Slackware 10.0. Šta ćeš, davno prošlo vreme - pluskvamperfekt.
Koje bre kompajliranje drajvera? Kome to zaista treba?
To su priče
1. ljudi koji poznaju Linux, ali su zlonamerni,
2. ljudi koji ne poznaju Linux, već su čuli od prijatelja da je to tako,
3. ljudi koji misle da su face ako kažu da su nešto iskompajlirali,
4. ljudi kojima to zaista treba, a koji čine manje od 1% Linux korisnika.
Znam ukupno jednog čoveka kome je sors od kernela zaista trebao. Trebao mu je i Windows-ov, ali je Windows bio juzer frendli tako što sors nije bio dostupan, pa su ga na taj način "poštedeli muka".
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 09:47 ] @
Kako se to Vista instalira "iz konzole", posto joj je instalacija uvek u UI modu?
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 09:47 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Pa bogme, ja se jako lepo secam saveta ljudi za razno-razne Linux probleme pre 10-tak godina.... malo malo, pa "rekompajliraj kernel" :)
A, tako znači, pre desetak godina - znači pluskvamperfekt. Je li, u kom ti milenijumu živiš?
A znaju li ti ljudi koji su imali "problem" šta će im to što im je problem?
Evo, ja imam openSUSE bez ikakvih dodatnih drajvera, radi X normalno sa onim "običnim" drajverom. Treba li mi 3D akceleracija? Da vidimo, čemu to uopšte služi.
1. Video igre? Ček, kako ono stoje stvari sa igrama pod Linux-om? Očajno. Drajveri ne pomažu.
2. Da odgledam film? Ne, to mi radi i "običan" drajver.
3. Za AutoCAD? Ima li ga i verziji za Linux? Nema.
4. Za Maju? Ah, da, ona postoji u verziji za Linux. Da vidimo, koliko ljudi pravi pare na tome, a da na poslu nemaju admine? Hmm...
[ Rumpletstilskin @ 04.11.2009. 09:49 ] @
Citat: Nedeljko:
Koje bre kompajliranje drajvera? Kome to zaista treba?
To su priče
1. ljudi koji poznaju Linux, ali su zlonamerni,
2. ljudi koji ne poznaju Linux, već su čuli od prijatelja da je to tako,
3. ljudi koji misle da su face ako kažu da su nešto iskompajlirali,
Sve bi to bilo na mestu, samo sto linux pokusava (i to prilicno agresivno, IMO) da se nametne kao mainstream desktop OS koji mogu da koriste i klik-klik domacice, samo sto je realnost malko drugacija
Citat: 4. ljudi kojima to zaista treba, a koji čine manje od 1% Linux korisnika. Jos jednom, preko 70% onih koji su pokusali da instaliraju koalu je moralo da pribegne alternativnim metodama, od kojih skoro 50% NIJE USPELO da instalira naj-idiot-proof-user-friendly linux distro.
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 09:52 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Kako se to Vista instalira "iz konzole", posto joj je instalacija uvek u UI modu?
Čekaj, vama definicija konzole nije tekstualni režim, već komandna linija. E, sad mi ništa više nije jasno. Koji to OS ima instalaciju iz konzole, a da nema nešto drugo? Izgleda da je i instalacija iz kozole moguća, ako se dobro potrudiš. Zašto bi to iko radio? Znam samo da je Slackware imao deo za pravljenje particija i pokretanje instalacije sa "naredbenim retkom".
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 09:54 ] @
A, tako znači, pre desetak godina - znači pluskvamperfekt. Je li, u kom ti milenijumu živiš?
Sto si takav maliciozni trol? Moje pominjanje toga je bilo u kontekstu kako se Linux promenio i njegova korisnicka baza, pa se ljudi danas daleko vise zale, jer daleko vise i ocekuju.
U vremenu kada su stvari resavane kompajliranjem linux kernela, korisnicka baza Linuxa je bila vrlo drugacija i sastojala se od ljudi kojima takve stvari niti su bile problem, niti se podrazumevalo da OS ne treba da tera korisnika da to radi.
Cela poenta mog posta, posto ocigledno moram da crtam, je bila da je sa tom reklamom "Zamena za Windows", Ubuntu privukao mnogo siru korisnicku bazu - i, posto ocigledno to nije (zamena za Windows) jasno je da ce broj ljudi sa problemima biti daleko veci.
I cemu cela ta prica "meni radi" - gle cuda, 9.10 i meni radi bez problema (cista instalacija, doduse) - nije poenta u tome, poenta je da ocigledno mnogim ljudima NE RADI - jer ne verujem da bi neki dosli onako za dzabe na Ubuntuforums i kukali kako stvari ne idu tako glatko kako im je Ubuntu ekipa pricala.
Citat:
Čekaj, vama definicija konzole nije tekstualni režim, već komandna linija
Ne, moja definicija je ista kao i tvoja - odakle Visti tekstualna instalacija ??!?!? To si ti nesto pobrkao sa XP-om.
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 09:58 ] @
Citat: Rumpletstilskin: Jos jednom, preko 70% onih koji su pokusali da instaliraju koalu je moralo da pribegne alternativnim metodama, od kojih skoro 50% NIJE USPELO da instalira naj-idiot-proof-user-friendly linux distro.
Šta je bio problem? Očekivali su da koriste Linux u području za koje on nije. Vidi majku mu, ne rade video igre. A ni AutoCAD. A ni PhotoShop. A ni CorelDRAW!.
Za "obične" desktop poslove, kao što su web, mail (pod uslovom da imaš kablovski internet), muzika, filmovi, slike, sitan ofis se lako instalira i može da posluži klik-klik domaćicama. Za neke druge stvari pak ne može da posluži. Tih 70% je verovatno htelo nešto za šta linux inače ne može adekvatno da posluži, pa su eto, primetili da nešto neće.
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 10:01 ] @
Nedeljko, trolujes besmisleno i pojma nemas o cemu pricas.
Citat:
And that's a sentiment already being voiced in the Ubuntu forums. Ubuntu 9.10 upgrader graydo64 posted: "Wish I'd done a clean install. Appreciate that as an existing and generally content Ubuntu user I'm not Joe Public but if I were I'd have dropped Ubuntu at about 9.30 last night and toddled off to find a copy of Windows 7."
Ocigledno je problem bio zbog upgrade-a a ne "clean install-a" - nesto su u Ubuntu-u zeznuli, da li sa management-om novih paketa, da li sa X-om i drajverima stagod....
To nema veze sa video igricama i trazenjem od Linuxa da trci AutoCAD.
Mislim smesno - znaci svi ti ljudi su totalni idioti, stavili u CD drajv i kliknuli na CRYSIS.EXE koji nije hteo da se startuje i otisli na Ubuntuforums da se zale na Ubuntu 9.10 instalaciju? Daj bre Nedeljko, mojne trolujes - idi malo procitaj stvari, videces da je gro zalbi na razno-razne probleme posle UPGRADE-A.
Mislim mozete vi to i pod tepih, nazovimo sve te ljude moronima i to je to.
Citat:
A bug has now being filed in Ubuntu forums on how Ubuntu 9.10 breaks graphics drivers and X, preventing log in or startx.
Motoh wrote in our comments section: "A wealth of X server issues have cropped up, causing black screens with hard to trace causes. Proprietary driver activation has become buggy, and program crashes are routine instead of rare."
Jel i ovo spada u tvojih 30% nenormalnih potreba?
Pali bre.
Btw, molim te pomozi mi da nadjem taj tekstualni setup u Visti...
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 10:06 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: U vremenu kada su stvari resavane kompajliranjem linux kernela, korisnicka baza Linuxa je bila vrlo drugacija i sastojala se od ljudi kojima takve stvari niti su bile problem, niti se podrazumevalo da OS ne treba da tera korisnika da to radi.
Cela poenta mog posta, posto ocigledno moram da crtam, je bila da je sa tom reklamom "Zamena za Windows", Ubuntu privukao mnogo siru korisnicku bazu - i, posto ocigledno to nije (zamena za Windows) jasno je da ce broj ljudi sa problemima biti daleko veci.
I cemu cela ta prica "meni radi" - gle cuda, 9.10 i meni radi bez problema (cista instalacija, doduse) - nije poenta u tome, poenta je da ocigledno mnogim ljudima NE RADI - jer ne verujem da bi neki dosli onako za dzabe na Ubuntuforums i kukali kako stvari ne idu tako glatko kako im je Ubuntu ekipa pricala.
Žale se, jer su hteli su da instaliraju NVidia, ATI (u stvari AMD) i Intel drajvere, zato što se to tako radi na Windows-u, a ne zato što im ti drajveri zaista trebaju.
Sećam se Sundance-ovih priča o njegovim drugarima, migrantima sa Windows-a (ala, su imali učitelja - nije čudo što su pobegli). Kako da instaliram Visual Studio pod Linux-om? Koristi Wine. I tako gomila gluposti. Migranti su obično takvi i nije čudo da imaju probleme, pa još ako imaju "učitelja" kao što je bio Sundance, blago njima. Njima treba pomoći adekvatno i to je to. Neki očekuju od Linux-a nešto što on nije i ti će to uvideti i odustaće. Oni drugi će možda ostati, a možda i neće, to je njihova stvar i tu se priča završava.
[ Rumpletstilskin @ 04.11.2009. 10:08 ] @
Citat: Nedeljko: Šta je bio problem? Očekivali su da koriste Linux u području za koje on nije. Vidi majku mu, ne rade video igre. A ni AutoCAD. A ni PhotoShop. A ni CorelDRAW!. Jbt, jel su to potencijani linux korisnici zapovani nekim retard-zracima pre 3 dana pa su krenuli da klikcu na acad.exe iz ubuntua?!?!?
Citat: Za "obične" desktop poslove, kao što su web, mail (pod uslovom da imaš kablovski internet), muzika, filmovi, slike, sitan ofis se lako instalira i može da posluži klik-klik domaćicama. Za neke druge stvari pak ne može da posluži. Tih 70% je verovatno htelo nešto za šta linux inače ne može adekvatno da posluži, pa su eto, primetili da nešto neće. Za "obične" desktop poslove ubuntu moze da posluzi AKO USPES DA GA INSTALIRAS UOPSTE!
I otkad se to prepoznavanje hardvera u 2009. smatra pod "nerealno ocekivanje korisnika"?!?
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 10:10 ] @
Žale se, jer su hteli su da instaliraju NVidia, ATI (u stvari AMD) i Intel drajvere, zato što se to tako radi na Windows-u, a ne zato što im ti drajveri zaista trebaju.
Jos kada ti OS napise pop-up poruku, kao meni, da je "Proprietary drajver available" - ne znam zasto bi te uopste i smarao sa tim, ali eto... sta li ce domacica da uradi, ona sto klikce na sve?
Citam gomila ljudi ima problema i sa izlazenjem iz sleep-a - Kernel baca neke greske..
Sta, domacicama ne treba ni sleep, treba da gase notebook pa svaki put kada ga pale da cekaju da se Ubuntu vozdigne, ili?
Citat:
Neki očekuju od Linux-a nešto što on nije i ti će to uvideti i odustaće
Da nije Ubuntu i sl. advokata koji svoje cedo pimpuju kao kvalitetnu Windows 7 zamenu, tih problema ne bi bilo. Ali ekipica bi htela da dobije market-share - i dobili su ga, a sada ce morati da resavaju zahteve onih 98-99% trzista koji ne spadaju u "Linux entuzijaste"
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 10:10 ] @
Možda sam za Vistu zaboravio, ali nije ni bitno. Ovde nije reč o njoj. OK, ja nikada ne radim upgrade, već clean install, jer u upgrade nemam nekog poverenja.
Citat: Ivan Dimkovic: Jel i ovo spada u tvojih 30% nenormalnih potreba?
Pa, to su oni vlasnički drajveri, koji ti trebaju za ono što Linux inače ne može, ni sa drajverima, ni bez njih.
OK, verovatno trolujem, jer me mrzi da čitam, ali ovo je ionako sve neobavezno i boli me dype.
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 10:12 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Da nije Ubuntu i sl. advokata koji svoje cedo pimpuju kao kvalitetnu Windows 7 zamenu, tih problema ne bi bilo. Ali ekipica bi htela da dobije market-share - i dobili su ga, a sada ce morati da resavaju zahteve onih 98-99% trzista koji ne spadaju u "Linux entuzijaste"
Jeste zamena za neke stvari, a da je potpuna zamena ili zamena za većinu stvari (što se nekako podrazumeva kada se pomene zamena, a ništa se dodatno ne naglasi), to je obična laž.
[ Rumpletstilskin @ 04.11.2009. 10:17 ] @
Citat: Nedeljko: Pa, to su oni vlasnički drajveri, koji ti trebaju za ono što Linux inače ne može, ni sa drajverima, ni bez njih. Ooooookay, da rezimiram svoje shvatanje linux univerzuma:
1. linux je OS napravljen za:
- Linusa Torvaldsa
- RMS-a da moze da vozi otvoreni kod
- Nedeljka posto se njemu instalir'o
2. Svi ostali ionako umeju samo da klikcu na solitaire.exe i treba i da ostanu na windowsu
Pored 'vakih branioca, tesko da neko treba da kudi linux...
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 10:17 ] @
Citat: Rumpletstilskin: Jbt, jel su to potencijani linux korisnici zapovani nekim retard-zracima pre 3 dana pa su krenuli da klikcu na acad.exe iz ubuntua?!?!?
Za "obične" desktop poslove ubuntu moze da posluzi AKO USPES DA GA INSTALIRAS UOPSTE!
I otkad se to prepoznavanje hardvera u 2009. smatra pod "nerealno ocekivanje korisnika"?!?
Ne, to su sasvim normalni ljudi, koji imaju svoje navike i neobično im je nešto drugo. Default instalacija, koja je dovoljna za "obične" desktop poslove valjda ide lako. Ali, kada neko hoće vlasničke drajvere, zato što je na Windows-u naučio da se to tako radi, možda naiđe na problem.
[ combuster @ 04.11.2009. 10:21 ] @
@Nedeljko
Jel' ja teram nekog da rekompajlira kernel? Jel sam ja dokon? Imam i ja obaveza prijatelju preko glave. Zasto ja rekompajliram kernel ukljucujuci i rc-ove, drndam X iz git snapshot-ova, koristim gnome shell i zeitgeist dok su jos u alpha izdanju?
Kernel rekompajliram zato sto ne smatram da mi je problem da odvojim pola sata na C2D masini da ocistim kernel image od nepotrebnih modula, da nadesim KMS da mi radi po default-u umesto da tweak-ujem initram i dodajem kernel parametre. Zasto bi mi modul za alsu bio ispatch-ovan za 10 razlicitih proizvodjaca umesto samo za realtek? Ne predstavlja mi problem da to uradim - nije neophodno naravno...
RC kernel, x snapshotove i ostale novotarije teram zato sto smatram da ako vec umem to da uradim pozeljno je da vratim feedback developerima koji rade na tim projektima u slucaju da nesto nije u redu. Time se povecava sansa da u narednom XX.XX izdanju Ubuntu-a i svih ostalih distribucija ne dodje do katastrofalnih gresaka kakvih je bilo u proslosti i koje su me i navele da cinim to sto cinim. I nadam se da to sto radim ce pomoci da makar delu zajednice koji ima slican hardware trenutno kao ja iskustvo sa linuxom bude sto bolje, naravno u nekom minornom delu ali kada bi 50-ti deo linux korisnika radilo tako nesto, developerima bi posao bio znatno laksi i umesto da sami traze bug-ove mogu da se posvete nekim bitnijim stvarima kao sto je unapredjivanje feature liste svojih projekata.
I na linux forumima pravo da ti kazem ne preporucujem rekompajliranje kernela kao lek za resavanje bilo kog problema :)
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 10:21 ] @
Citat: Rumpletstilskin: Ooooookay, da rezimiram svoje shvatanje linux univerzuma:
1. linux je OS napravljen za:
- Linusa Torvaldsa
- RMS-a da moze da vozi otvoreni kod
- Nedeljka posto se njemu instalir'o
2. Svi ostali ionako umeju samo da klikcu na solitaire.exe i treba i da ostanu na windowsu
Pored 'vakih branioca, tesko da neko treba da kudi linux...
Instaliraće se i ostalima podrazumevana instalacija, koja šljaka ono što većina tih korisnika očekuje od onoga što Linux realno može. Onaj ko očekuje ono za šta Linux nije, nije čudo ako se razočara.
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 10:26 ] @
Evo, zašto se kernel rekampajlira:
Citat: combuster: Kernel rekompajliram zato sto ne smatram da mi je problem da odvojim pola sata na C2D masini da ocistim kernel image od nepotrebnih modula, da nadesim KMS da mi radi po default-u umesto da tweak-ujem initram i dodajem kernel parametre. Zasto bi mi modul za alsu bio ispatch-ovan za 10 razlicitih proizvodjaca umesto samo za realtek? Ne predstavlja mi problem da to uradim - nije neophodno naravno...
To je apsolutno tvoja stvar što te ne mrzi da se akaš time. Mene mrzi i ne smeta mi da postoji podrška za 110 proizvođača, ako je među njima onaj koji meni treba. Dakle, kernel će raditi i bez rekompajliranja, ali eto, ima onih koje ne mrzi da ga rekompajliraju, što je takođe u redu.
Ne radi se ovde o tome, već o pričama kako nema šanse da odgledaš film ako se kernel ne iskompajlira propisno.
[ combuster @ 04.11.2009. 10:32 ] @
@Svima ostalima
Ok, zeznuli su upgrade, ima bug sa tim i tim feature-om, pa sto, jel to nenormalno, na Windows-u te kao ne doceka 3SP-a za svako izdanje OS-a (nesto su mi se popravili, na NT-u bilo 7 valjda a na 2K 4 :))
Ispravice to sto su zasrali mada je vec sada kasno. Istina je da su trebali na to da obrate paznju i zaista ne gotivim Ubuntu developere uopste a ni njihovu razvojnu politiku. Al' dobro, uspeli su ono sto za sada niko nije od svih distro-a a to je da nakupe masu korisnika koji do tada za Linux uopste nisu ni culi. Toliko su jaki postali da su poceli da diktiraju i release date-ove osss-a, snimite ovo, GNOME 3.0 se odlaze do septembra posle vesti da Ubuntu ne zeli u svom LTS izdanju da ukljuci isti, dakle 10.10 ce imati 3.0 a gnome developeri su dali sebi malo vise vremena da ispeglaju gnome shell, ne kupujem pricu da ne mogu da budu spremni do aprila (vec sada lepo radi gnome shell, zeitgeist ima manjih problema).
@Nedeljko
U tome se potpuno slazemo...
[ Rumpletstilskin @ 04.11.2009. 10:41 ] @
Citat: combuster: @Svima ostalima
Ok, zeznuli su upgrade, ima bug sa tim i tim feature-om, pa sto, jel to nenormalno, na Windows-u te kao ne doceka 3SP-a za svako izdanje OS-a (nesto su mi se popravili, na NT-u bilo 7 valjda a na 2K 4  )
Pa nece bas da bude da je samo upgrade problem...
Cak i ako ignorises da samo 30% korisnika nije imalo neki problem sa instalacijom, vidi se da je i cista instalacija problematicna.
Citat: ...the upgrade process went without a hitch.
However, I have discovered two problems:
1. My WiFi no longer works. I was expecting this - my WiFi always breaks - but now the only drivers I have ever found which would talk to my chipset (madwifi-hal-0.10.5.6) will no longer compile using sudo make. I cannot therefore reinstall them.
2. Nautilus seems to be having problems loading large folders. I have not had a chance to adequately test what went wrong, so can't be sure exactly, but here's what happened: I streamed a ~220 MB video file into my Videos directory and from there moved it into a more appropriate subdirectory. On following it in to check that it had moved properly, I found that the directory would not load; it just sat there with the 'loading' cursor. Moving up a level and back in fixed it, but on moving the file to the next subdirectory level the same thing occurred. This time a reboot was required - although since then the directory seems to be loading without issue. The folder in question is just under 3 GB in size.
Oooo brate - novi win feature: kliknes i on otvori folder! Svaki put! Cak su i vasi fajlovi tamo gde ste ih ostavili! Svaki put!
[Ovu poruku je menjao Rumpletstilskin dana 04.11.2009. u 11:53 GMT+1]
[ maksvel @ 04.11.2009. 10:50 ] @
Rapidno izbacivanje verzija - pričasmo o tome x.org puta... Not good!
Lično ostavljam 9.04, jer radi OK, a i ne bih da se akam sa drajverima za gloopi sagemov modem (a ubudsl projekat je dead).
Čekaću do mighty monkey-a, naughty narvala ili već 
[ combuster @ 04.11.2009. 10:59 ] @
Lucid lynx-a :)
@Rumplstilckin
Jedino sto mi pada na pamet je problem oko thumbnail-ova, za razliku od windows-a koji pravi hidden thumb.db u istom direktorijumu gnome ima poseban direktorijum za smestanje thumbnail-ova sto ja ne podrzavam, ne cisti stare thumb-ove kada se promeni lokacija fajla a generise novi, cak i pri promeni imena se generisu novi thumb-ovi. Sto je najludje od svega Gnome 2.28 (koji je sada u Ubuntu) generise thumb-ove za sve zivo (nekada je bilo samo za slike i video materijal, sad pravi thumb i za cbr, cbz formate, pdf i ko zna za sta jos sve) pa pretraga po tom mamutskom direktorijumu za konkretan thumb moze da potraje. Ne znam, to bi mi bio first guess, za tako neki problem jos nisam cuo, meni nautilus radi kao zmaj...
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 11:57 ] @
Nemam pojma, ja sam par puta eksperimentalno, na kratko stavljao Ubuntu i Kubuntu i nisu mi se svideli.
šta god hoćeš da radiš, čeka te apt-get. Aman, nabavio sam DVD! Hoću da tokom instalacije instaliram pakete i da me više ne interesuju.
Ne znam čemu tolika buka oko Ubuntua. Možda im je gazda lovator, pa ima za dobar marketing, ali meni to liči na preteranu onlajn filozofiju, koja se upliće i u oflajn instalaciju, a možda je to prava stvar, koja meni nikako ne ide u glavu.
Sad će da se javi degejs - Neće tebi Nedeljko pomoći ni Ubuntu, ni openSUSE, ni Windows, jer si glup!
[ combuster @ 04.11.2009. 13:33 ] @
Ma da, a on je doktor nauka :D
[ Srđan Pavlović @ 04.11.2009. 14:38 ] @
Citat: Ne znam čemu tolika buka oko Ubuntua. Možda im je gazda lovator, pa ima za dobar marketing, ali meni to liči na preteranu onlajn filozofiju, koja se upliće i u oflajn instalaciju, a možda je to prava stvar, koja meni nikako ne ide u glavu.
Nedeljko, Ubuntu zaista, ali objektivno - jeste u trenutnom poretku stvari najbolji Desktop izbor.
Ova prica oko problema sa apgrejdom ce da prodje za koju nedelju, to je uvek tako. I kod apgrejda
windowsa sa stare na novu verziju se desavaju problemi - apgrejd sistema je po meni najgora stvar,
treba samo bekapovati postavke i uraditi svezu instalaciju, pa vratiti postavke.
Ubuntu prilikom instalacije vec proverava da li postoji veza sa internetom, ako postoji, installer to
koristi da azurira stanje sa interneta vec tokom instalacije - u cemu ne vidim nista lose. Ako nisi
povezan na net, update mozes uraditi kasnije kada se povezes, ili nekom od off-line metoda ako
nisi povezan uopste na net.
I ne vidim sta je problem u tome da konstatujem da "meni radi", ne konstatujem to samo ja, eno
tamo u Linux forumima tema oko Ubuntu-a, ima raznih iskustava, moguce da postoje neke greske
prilikom apgrejda, zato sam i savetovao onome ko nema potrebu za apgrejd, da je radi malo kasnije,
kada se ispravi jos gresaka - sada kada vise ljudi koristi Ubuntu, to ce biti brze.
I naravno - apgrejd sistema ako, i samo AKO bas mora iz nekog razloga.
I opet preporuka - ljudi koji ZELE da korste Linux, treba malo da prate razvoj istog,
i da za teranje Linuxa obezbede hardver koji je najvise kompatibilan i nece biti problema.
[ Srđan Pavlović @ 04.11.2009. 15:20 ] @
Treba mi ovaj novi Free VS da probam malo - jel to - to?

[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 15:22 ] @
Interesantno, eto Srđan Pavlović kaze da ne treba raditi apgrejd (sa cime se i ja slazem)
Medjutim, eto bas oko ove Ubuntu zezancije na N (gde je N > nekoliko) mesta sam naleteo na komentare "iskusnih Linux korisnika" koji zatvaraju usta ljudima koji su dali savet sa tvrdnjom da Linux/Ubuntu imaju genijalan package manager i da nikako ne moze da se desi kolaps / dependency hell i sl... te da bez ikakve bojazni covek moze da apgrejduje OS.
E sad, stavite se u kozu nekog n00b-a - koji kaze, "aha, iskusni korisnik mi je objasnio kako Linux ima mnogo dobar package manager, i upgrade radi savrseno - za razliku od Windows-a" :)
Mene cela ova stvar uopste ne cudi - Linux je postao podjednako bloat-ovan kao i Windows, cak i gabariti za instalaciju uopste nisu vise znacajno manji - eto Ubuntu preporucuje 8 GB... u kernel su natrpali sve zivo i mrtvo, a kako zele da podrze svako parce hardvera, i ne cudi sto problema ima... Ni boot vreme mu nije spektakularno... sve u svemu, u silnoj zelji da postane "user friendly" - "Desktop Linux" sve vise i vise pocinje da lici na uzora :)
Izgleda da je sudbina popularnih PC operativnih sistema ista - svi ce postati otezano, natrpano i bloat-ovano djubre.
[ Srđan Pavlović @ 04.11.2009. 15:33 ] @
Pa objektivno, Ubuntu zaista ima najbolji dep-manager (apt-get je najbolji alat koji sam ikad koristio,
pored Arch-ovog pacman-a koji je tu negde blizu - sto se mene tice), u svakom slucaju neuporedivo
bolji od onih rpm based distroa (Fedora, SuSE). Eventualni problemi sa apgrejdom koji se javljaju kod nekih
su uslovljeni jos svezim paketima gde jos ima gresaka i treba malo sacekati - evo izasao je
Final, ali svaki sat - dva kada odem na update - ima nekoliko paketa na listi za update, znaci jos se stvari
ispravljaju i u takvoj situaciji bolje malo sacekati za upgrade ako bas ne moze fresh install da se uradi.
Ubuntu preporucuje 8GB, ali se Ubuntu instalira na ispod 3GB cini mi se... (oko 2,7 valjda), i to
ukljucujuci ceo OpenOffice, GIMP, FF... dakle ono sto vecina koristi.
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 15:58 ] @
Ivane, nemoj da te čuje degejs. Reći će ti da si pglu, jer ne primećuješ da je sve na ovom svetu savršeno.
[ mojmoj @ 04.11.2009. 16:55 ] @
Instalirao Ubuntu 9.10 64 bit Karmic Koala, bez problema, clean install. Prvi put koristim linux i prvi put ga instaliram. Instalacija prosta, kao i za W7, samo je vremenski kraća. FS amilo pi3525 - Ubuntu pronašao i instalirao sve drajvere, kao i W7 64bit, i sve fino radi, čak i integrisani mikrofon i kamera za koje sam sumnjao da će možda biti nekih problema.
Sve fino radi, i wireless, skype, net, muzika, filmovi. Open Office nije loš. Sve u svemu, prvi utisak više nego dobar.
Ubuntu se podigne za otprilike isto vreme kao i W7, ali se brže ugasi. 5s U - 23s W7. I vista mi se brže gasila od W7, to mi je malo čudno.
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 17:33 ] @
Ne razumeš, na ovom forumu je dozvoljeno pisati samo o problemima, a ne i o tome da kod tebe radi. Znači, ako smatraš d akod tebe radi, onda ćuti, a inače se javi da kažeš šta ne valja, jer inače kvariš onaj prosek od 70%, koji je valjd atako dobijen.
[ combuster @ 04.11.2009. 17:36 ] @
Pa u tome je i caka, kome radi sve ok taj i ne trazi nista, cuti i gura, a ovima sto ne radi traze po forumima pa usput popunjavaju poll-ove, jedino forumasi koji su tu stalni popunjavaju poll ako im je sve ok.
Mada, koliko god, mnogo ljudi zaista ima problema sa ubuntu-om, mada pravo da vam kazem otkud znam ja da ono nisu sve M$ Troll-ovi krenuli da sjebavaju poll :)
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 17:57 ] @
Citat: combuster: Pa u tome je i caka, kome radi sve ok taj i ne trazi nista, cuti i gura, a ovima sto ne radi traze po forumima pa usput popunjavaju poll-ove, jedino forumasi koji su tu stalni popunjavaju poll ako im je sve ok.
Mada, koliko god, mnogo ljudi zaista ima problema sa ubuntu-om, mada pravo da vam kazem otkud znam ja da ono nisu sve M$ Troll-ovi krenuli da sjebavaju poll :)
Upravo to. Uzorak sa foruma nije reprezentativan. Neka neko napravi statistiku na reprezentativnom uzorku, pa da vidimo da li se žali 70% ili 7% ili 0,7% ili koliko.
[ component @ 04.11.2009. 19:39 ] @
Pa i meni radi sve (ili skoro sve) kako treba, ali hoću još i hoću bolje. U Karmic Koalu je dodato dosta lepih stvari, ali još uvek nije sve savršeno. Nikada neće ni biti savršeno jer će uvek nešto moći da se poboljša... i uvek će biti ljudi koji će se žaliti.
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 19:42 ] @
Nego, kad smo vec kod Ubuntu-a
U cemu je fora sa onom ogavnom g0vno bojom za desktop koja je default? Ta boja asocira na dve stvari:
a) Fekalije
b) Ubudjalu fleku od kafe
Ne znam da li iza tog izbora postoji neka prica, ali fakat da je drze svih ovih godina ocigledno znaci da se neko lozi na to... a taj neko sigurno nisu korisnici :)
Ko ona livadica u Win XP-u.. mada ovo je jos gore, mnogo gore...
[ combuster @ 04.11.2009. 19:47 ] @
Lici na Koalin i Jackalope-ov turd eto na sta lici :)
Dobro bre Dimkovicu nemoj da zasmejavas :)
[ miroslavL @ 04.11.2009. 19:55 ] @
E, a zato ima pet novih fotkica :P
Nego, kako skype da instaliram, jedva sam i adobe flash na 64bit ali mi ovo nikako ne ide, na 9.04 je bilo clik-clik :D
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 19:59 ] @
Nisam video boju, ali, fekalije su boje čokolade. Zelenilo mi se naročito sviđa, mada je moglo da se uradi bolje.
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 20:19 ] @
Evo stavih upgrade na Koalu i na mojoj VM masinici na laptopu...
Videcemo kako ce proci:

[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 20:22 ] @
Tja... brzo se zavrsilo.
Ja za te Unixoide koristio 4 GB particije, posto stoje na SSD-u od 256 GB na kome nema bas ohoho prostora... al, eto, vise ne moz' ni to na tom prostoru da drzis. Izgleda da cu morati da kreiram bar 16 GB particije za svaki VM, kako bi stvari mogle posteno da rade.
Da mi je hebeno znati STA je toga toliko dodato u Win Vistu ili ove nove Ubuntu-e da traze gigabajte mesta...
[ maksvel @ 04.11.2009. 20:46 ] @
Jede resurse ko-ala 
Doduše, biće da upgrade troši više nego clean install, koji (zvanično) nije nešto zahtevan: https://help.ubuntu.com/9.10/i...86/minimum-hardware-reqts.html
[ CONFIQ @ 04.11.2009. 20:57 ] @
Ja sam isto upgrade-ovao na 9.10. Pre toga sam upgrade-ovao sa 8.10... :/
I nisam imao probleme :/
tj. imao sam 2, jedan od njih je ukljucivanja screensavera kad bi gledao film. Naravno otvorili su bug #428884 koji je bug GNOME-a... Cekam da poprave...
Drugi bug su popravili danasnjim update-om.
Izgleda da sam to samo ja ali meni update-ovanje ide super :/
Kolko ljudi su update-ovali vista->win7? Sve ljude koje ja poznajem su odlucili da instaliraju from scratch... Vi? :))
Citat: miroslavL:
Nego, kako skype da instaliram...
Instaliraj medibuntu. Onda „apt-get install skype”
[ Srđan Pavlović @ 04.11.2009. 21:11 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Tja... brzo se zavrsilo.
Ja za te Unixoide koristio 4 GB particije, posto stoje na SSD-u od 256 GB na kome nema bas ohoho prostora... al, eto, vise ne moz' ni to na tom prostoru da drzis. Izgleda da cu morati da kreiram bar 16 GB particije za svaki VM, kako bi stvari mogle posteno da rade.
Da mi je hebeno znati STA je toga toliko dodato u Win Vistu ili ove nove Ubuntu-e da traze gigabajte mesta...
Pa traziti oko giga-ipo prostora, s obzirom da se apgrejduje ceo sistem, to nije tako mnogo,
ustvari zavisi sta sve imas instalirano (verovatno imas i neke dev-alate)
8GB je vise nego dovoljno, ne moras bas 16 :)
[ Srđan Pavlović @ 04.11.2009. 21:14 ] @
WTF? Sta je sad ovo? Javljam se sa Win7 sa FF-a 3.5.4, nisam nista
drndao sa user agentom, zasto pise da je Windows XP? :D
[ combuster @ 04.11.2009. 21:14 ] @
Ma bre ljudi tu se skida oko 500MB sa neta + da se raspakuje deb + temp jbg...
@srdjan
Pitaj emilijuV :D
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 21:16 ] @
Pa, ti Ivane, ala si odrešio kesu... 4GB od 256GB? Pa, to je čitavih 1,5625% prostora na disku. Ubuduće nemoj tako da se razbacuješ.
[ Srđan Pavlović @ 04.11.2009. 21:18 ] @
Pa to je Dimkovic - on to prema market-share-u :) - 1,nesto % share - 1,nesto % na HDD-u.. posteno :D
(pazi sad opet pise Win7... ti ri ri ri ti ri ri ri... twilight zone...)
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 21:23 ] @
Pa, ti Ivane, ala si odrešio kesu... 4GB od 256GB? Pa, to je čitavih 1,5625% prostora na disku. Ubuduće nemoj tako da se razbacuješ.
Jasta, jos samo da mi disk sluzi samo za VMWare disk fajlove.
[ combuster @ 04.11.2009. 21:28 ] @
Pa da si pazio pri kupovini ne bi sluzio za storage EFI haxova :)
[ Srđan Pavlović @ 04.11.2009. 21:31 ] @
ma to je super kastomizovana masina, koliko se secam radio je na njoj i super lepak za vrata od izvadjene optike :)
[ combuster @ 04.11.2009. 21:33 ] @
Da da, Sony Vaio Ž :D
[ miroslavL @ 04.11.2009. 21:41 ] @
E, kad ste već tu, kako da rešim ovo tj. da instaliram jer mi to traži za pola programa:
The following packages have unmet dependencies:
skype: Depends: ia32-libs (>= 2.4) but it is not going to be installed
Depends: lib32asound2 (> 1.0.18) but it is not going to be installed
Depends: lib32gcc1 (>= 1:4.1.1) but it is not going to be installed
Depends: lib32stdc++6 (>= 4.1.1) but it is not going to be installed
Depends: libc6-i386 (>= 2.3.2) but it is not going to be installed
Depends: lib32nss-mdns but it is not going to be installed
Depends: lib32v4l-0 but it is not going to be installed
E: Broken packages
[ combuster @ 04.11.2009. 21:45 ] @
Cek, cek, jel ti to prijavljuje samo kao warning neki ili ti ne dozvoljava da instaliras nista od paketa zbog toga? Ili samo kada pokusas skype da instaliras?
[ CONFIQ @ 04.11.2009. 21:46 ] @
Citat: confiq@big-comp:~$ sudo apt-cache depends skype
Depends: lib32asound2
Depends: lib32gcc1
Depends: lib32stdc++6
Depends: libc6-i386
Depends: skype-common
Depends: dbus-x11
Depends: lib32nss-mdns
Depends: lib32v4l-0
Conflicts: skype
skype-static
Conflicts: skype-common
Replaces: skype
skype-static
Replaces: skype-common
Sta ti kaze kad pokusas da instaliras jedan od tih paketa? Pod ostalom to je malo off-topic. Napravi novi topik pa pitaj tamo...
[ Srđan Pavlović @ 04.11.2009. 21:47 ] @
@miroslavL - jesi li ti uopste dodao Medibuntu repozitorijum?
odradi prvo ovo (pod uslovom da jesi):
sudo apt-get remove skype-common skype skype-static
sudo apt-get autoremove
sudo apt-get autoclean
sudo dpkg -configure -a
sudo apt-get install skype
[ miroslavL @ 04.11.2009. 21:49 ] @
Pa to mi prijavljuje sad za skype, ali sam primetio da te neke stvari traži i za druge programe (neke samo), to sam iz konzole probao a kad probam na clik-clik onda mi izbaci status: Error: Cannot install 'lib32stdc++6' šta to fali?
[ miroslavL @ 04.11.2009. 21:50 ] @
Citat: Srđan Pavlović: @miroslavL - jesi li ti uopste dodao Medibuntu repozitorijum?
Jesam, i sve prođe bez problema. Baš sam malopre probao.
Edit: Ajde sada ću ponovo probati to što si napisao pa javljam.
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 21:53 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Jasta, jos samo da mi disk sluzi samo za VMWare disk fajlove.
I onda kukaš kako nešto neće. Čudan je taj Ubuntu na 4GB prostora.
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 21:57 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Pa to je Dimkovic - on to prema market-share-u :) - 1,nesto % share - 1,nesto % na HDD-u.. posteno :D
Ma, da je po tome, radilo bi, nego je preterao. Dao je oko 50% više prostora u odnosu na % tržišnog udela. Kažem ja da se rasipa.
Ivane, skreši to malo na oko 2,5-2,6 GB i radiće.
[ Srđan Pavlović @ 04.11.2009. 21:57 ] @
Ako si na Karmic Ubuntu, odradi ovo, mozda nisi dobro dodao repo:
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/karmic.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update
(ovu drugu komandu potvrdi kad te pita sa "y")
a onda one komande iz prethodnog posta.
[ miroslavL @ 04.11.2009. 22:09 ] @
Evo, odradio sam ali mi opet na sudo apt-get install skype izbaci ono.
Code: miroslavl@miroslavl-desktop:~$ sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/karmic.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
--2009-11-04 23:03:55-- http://www.medibuntu.org/sources.list.d/karmic.list
Resolving www.medibuntu.org... 87.98.242.110
Connecting to www.medibuntu.org|87.98.242.110|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 272 [text/plain]
Saving to: `/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list'
100%[======================================>] 272 --.-K/s in 0s
2009-11-04 23:03:55 (16.0 MB/s) - `/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list' saved [272/272]
miroslavl@miroslavl-desktop:~$ sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic Release.gpg
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic/main Translation-en_US
Hit http://packages.medibuntu.org karmic Release.gpg
Ign http://packages.medibuntu.org karmic/free Translation-en_US
Ign http://packages.medibuntu.org karmic/non-free Translation-en_US
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic/restricted Translation-en_US
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic/universe Translation-en_US
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic/multiverse Translation-en_US
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates Release.gpg
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/main Translation-en_US
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/restricted Translation-en_US
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/universe Translation-en_US
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/multiverse Translation-en_US
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic Release
Hit http://packages.medibuntu.org karmic Release
Hit http://packages.medibuntu.org karmic/free Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates Release
Hit http://packages.medibuntu.org karmic/non-free Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/main Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/restricted Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/main Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/restricted Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/universe Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/universe Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/multiverse Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/multiverse Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/main Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/restricted Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/main Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/restricted Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/universe Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/universe Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/multiverse Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/multiverse Sources
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security Release.gpg
Ign http://security.ubuntu.com karmic-security/main Translation-en_US
Ign http://security.ubuntu.com karmic-security/restricted Translation-en_US
Ign http://security.ubuntu.com karmic-security/universe Translation-en_US
Ign http://security.ubuntu.com karmic-security/multiverse Translation-en_US
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security Release
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/main Packages
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/restricted Packages
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/main Sources
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/restricted Sources
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/universe Packages
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/universe Sources
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/multiverse Packages
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/multiverse Sources
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
medibuntu-keyring is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic Release.gpg
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic/main Translation-en_US
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic/restricted Translation-en_US
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic/universe Translation-en_US
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic/multiverse Translation-en_US
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates Release.gpg
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/main Translation-en_US
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/restricted Translation-en_US
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/universe Translation-en_US
Ign http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/multiverse Translation-en_US
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic Release
Hit http://packages.medibuntu.org karmic Release.gpg
Ign http://packages.medibuntu.org karmic/free Translation-en_US
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security Release.gpg
Ign http://security.ubuntu.com karmic-security/main Translation-en_US
Ign http://security.ubuntu.com karmic-security/restricted Translation-en_US
Ign http://packages.medibuntu.org karmic/non-free Translation-en_US
Hit http://packages.medibuntu.org karmic Release
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates Release
Ign http://security.ubuntu.com karmic-security/universe Translation-en_US
Ign http://security.ubuntu.com karmic-security/multiverse Translation-en_US
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security Release
Hit http://packages.medibuntu.org karmic/free Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/main Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/restricted Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/main Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/restricted Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/universe Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/universe Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/multiverse Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic/multiverse Sources
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/main Packages
Hit http://packages.medibuntu.org karmic/non-free Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/main Packages
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/restricted Packages
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/main Sources
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/restricted Sources
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/universe Packages
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/universe Sources
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/multiverse Packages
Hit http://security.ubuntu.com karmic-security/multiverse Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/restricted Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/main Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/restricted Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/universe Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/universe Sources
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/multiverse Packages
Hit http://rs.archive.ubuntu.com karmic-updates/multiverse Sources
Code: miroslavl@miroslavl-desktop:~$ sudo apt-get install skype
Building dependency tree
Reading state information... Done
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.
The following information may help to resolve the situation:
The following packages have unmet dependencies:
skype: Depends: ia32-libs (>= 2.4) but it is not going to be installed
Depends: lib32asound2 (> 1.0.18) but it is not going to be installed
Depends: lib32gcc1 (>= 1:4.1.1) but it is not going to be installed
Depends: lib32stdc++6 (>= 4.1.1) but it is not going to be installed
Depends: libc6-i386 (>= 2.3.2) but it is not going to be installed
Depends: lib32nss-mdns but it is not going to be installed
Depends: lib32v4l-0 but it is not going to be installed
E: Broken packages
miroslavl@miroslavl-desktop:~$
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 22:10 ] @
Citat: combuster
Pa da si pazio pri kupovini ne bi sluzio za storage EFI haxova :)
Hm, nadji mi masinu koja:
- Ima C2D X9100 na 3 GHz ili P9700 na 2.8 GHz
- Ima 6-8 GB RAM-a
- Ima mesta za 2 SSD-a
- Ima <= 1.5 kg
- Ima max 13" ekran
- Ima posten battery life, dakle vise od 5h korisnog rada
- Ima 3G modem
- Ima postenu rezoluciju ekrana, dakle ne 1280x800
A da nije Sony Vaio Z - a ti reci, kupujem odmah... veruj mi kupovina je bila kompromis, ali ono sto sam kupio je bilo najbolje od svega ponudjenog :)
I onda kukaš kako nešto neće. Čudan je taj Ubuntu na 4GB prostora.
Kao sto rekoh, vreme kada je Linux bio mali je ocigledno proslo... moracu i ja da podesim svoja ocekivanja i da udjem u 2009-tu godinu kada jedan OS trazi bar 8 GB da bi disao... A ako je PCBSD, onda 14 GB (dzizs...)
[ miroslavL @ 04.11.2009. 22:23 ] @
Ja sam danas jednoj ženi instalirao xp64, i reko kad već neće koristiti internet da joj sav update uradim, kad je završio uzeo je 9.5 GB a nijedan program nije bio instaliran na njega - samo driveri, šta bi bilo da ima i sp3 kao običan XP :P
[ combuster @ 04.11.2009. 22:59 ] @
Citat:
A da nije Sony Vaio Z - a ti reci, kupujem odmah... veruj mi kupovina je bila kompromis, ali ono sto sam kupio je bilo najbolje od svega ponudjenog :)
Ma advocacy sluzi da se zacikavamo malo, jok ja ne znam da nisi imao listu zahteva pa listu laptopova koja se eliminisala sama od sebe do tog Z-a :) Tako sam i ja dosao do mog Dell-a...
[ flighter_022 @ 05.11.2009. 00:06 ] @
Moja lista zahteva bi bila:
-Quad Core CPU, minimum 2.6 GHz (64-bit!)
-Minimum 4 GB memorije, pozeljno 8 GB
-Rezolucija ekrana 1920x1200 (WUXGA)
-17" ekran
-Numericka tastatura
-DVI ili HDMI za dodatni monitor i podrzana rezolucija od minimum 1920x1200 na tom izlazu
-Obavezno 2 mesta za hard diskove (SATA2)
-Minimum 1 HDD od 500 GB, a moze i 2
-DVD-RW Dual Layer sa Lightscribe tehnologijom (nije mi za sada bitno da ima blue ray tehnologiju)
-GBit LAN adapter
-WiFi (to se valjda podrazumeva danas)
Sto se tipa racunara tice, minimalno iskustvo sa VAIO koje imaju prijatelji i kolege je da mi je tastatura nekako... imam osecaj da ce da se raspadne ako sam malo manje pazljiv. Subjektivni osecaj ali sta mogu.
Sve ostalo (ukljucujuci TV tuner) moze a i ne mora
[ Srđan Pavlović @ 05.11.2009. 13:16 ] @
Da, lepo je to, ali to je 17" i vec neka zamena za desktop.... sasvim je
druga prica za ove od 10-13", to je vec za nosanje, dakle mobilnost, baterija....
[ miroslavL @ 05.11.2009. 13:30 ] @
Srđane, ajde mi reci dali tamo nešto grešim ili... mi nema spasa, sinoć je već bilo kasno pa nismo završili tj. nisam rešio.
Tek od nedavno koristim Ubuntu pa se slabije razumem, ali sam opet dosta naučio za ovo kratko vreme, s'obzirom da sam win koristio od 93/94 god.
[ Srđan Pavlović @ 05.11.2009. 13:34 ] @
ok, ajde postavi lepo temu u Linux Aplikacije ovde je off-topic,
pa cemo da resimo valjda nekako ;)
I napisi tamo tacno koju verziju Ubuntu-a si instalirao, da li je bio upgrade ili fresh-install.
[ miroslavL @ 05.11.2009. 13:51 ] @
Ok, znam da je 'off' ali je opet Advocacy :) sad ću tamo videti da postavim tj. pitam :P
[ CONFIQ @ 05.11.2009. 15:11 ] @
btw, izgleda da ce skype za linux biti open source. Tako da ce u buducnosti biti u zvanicnim repozitorijama. Odnosno bice deo linuksa kao sto je Pidgin IM :) Bar se ja nadam...
[Ovu poruku je menjao CONFIQ dana 05.11.2009. u 16:30 GMT+1]
[ MladenIsakovic @ 05.11.2009. 15:23 ] @
Nije mi jasno, imaju najviše para, a nisu u stanju da isporuče X koji zapravo radi. Kako ne brlja na drugim distroima, a na glupuntu-u stalno??
[ miroslavL @ 05.11.2009. 15:42 ] @
Rešili smo u ovoj temi http://www.elitesecurity.org/t380733-0#2431265 . Srđane, hvala još jednom.
[ combuster @ 05.11.2009. 15:44 ] @
Pa nije stalno...
Nemam pojma, po meni odradjuju pristojan posao, napravili su dobar distro, repoi su im vrhunski, sve je to super. Jedinu zamerku imam sto ga patch-uju do besvesti i sto nas non stop bombarduju svakakvim glupostima iz verzije u verziju, notify-osd, ubuntu one, software store, drz ne daj. Jedino sto pozdravljam je sto su napravili onu skripticu za trpanje iso-a na flash - to je bilo skroz ok.
I naravno pozdravljam laganu instalaciju proprietary drajvera - to sto je situacija takva pa za xserver 1.7 jos uvek nema ati i nvidia drajvera koji rade kako treba to je druga stvar a i ne dotice ubuntu trenutno, dotice druge rolling release distroe koji su xorg 7.5 vec ubacili u repoe...
[ Srđan Pavlović @ 05.11.2009. 17:03 ] @
Citat: Nije mi jasno, imaju najviše para, a nisu u stanju da isporuče X koji zapravo radi. Kako ne brlja na drugim distroima, a na glupuntu-u stalno??
Mladene, ajde ukazi nam na te silne korisnike Ubuntua koji imaju problema sa X-om, da im pomognemo.
Necemo preterivati ;)
[ Majstor_Pućko @ 05.11.2009. 18:21 ] @
Necemo imenjace, ali nije ni idealan ;) Cinjenica je da X brljavi na dual monitorima, sada da li je to do drajvera za GC ili nesto trece nemam pojma. Ono sto sam ja iskusio vise je manjak kvaliteta nego problem, a to su neki iznenadni tikovi samih prozora pogotovo kada je Compiz ukljucen-i ne ne pricam o efektima, nego o pojavama nekih strafta oko prozora, ali vrlo kratko, nekada se prozor kada ga minimizujem vrati pa opet ode dole, kao neko veselo kucence :D Ne mogu jos da se setim ali nije da nema takvih dogodovstina.
A zbog cega se to desava? Jer cela zajednica srlja i jurca samo da sto pre izbaci OS, pa ko ga *ebe... Patchovacemo ga, i onako imamo brdo repozitorujuma. Problem broj 2 jurca se sa nekim novim tehnologijama, bez pokusaja da se one vec razvijene usavrse, nego se dovedu na prihvatljiv nivo. Iskreno mislim da bi se situacija drasticno promenila kada bi Ubuntu za promenu malo usaltao u III umesto u V i polako zakrpio sve nedostatke koji se javljaju a te nove munje i za'ebancije malo stavio "on hold". Ali to je samo moje misljenje...
[ Srđan Pavlović @ 05.11.2009. 18:26 ] @
Citat: Cinjenica je da X brljavi na dual monitorima
Ovo niko ne dovodi u pitanje :)
Citat: cela zajednica srlja i jurca samo da sto pre izbaci OS, pa ko ga *ebe..
Pa Ubuntu ima redovan release schedule na svakih 6 meseci - sta sad, tako je kako je :)
Citat: Problem broj 2 jurca se sa nekim novim tehnologijama, bez pokusaja da se one vec razvijene usavrse, nego se dovedu na prihvatljiv nivo
Ovo se slazem.
[ combuster @ 05.11.2009. 18:41 ] @
1. Ubuntu patch-uje i doteruje kod ne bi li ispravio bug pre samih developera a i kroji ga naravno prema svojim potrebama, logika je - ne bi trebalo cekati na nekog lenjog developera da ispravi kod i da cela ubuntu zajednica trpi zbog toga, zato smo mi iz Canonicala vredni kao pcelice. Kada izadje sledeca verzija nekog software-a onda udri opet stvari od pocetka ali cekaj, sta sam bese ono patch-ovao da bi mi treci patch od onog petog software-a koji je ostao na staroj verziji ne bi klao ovaj novi patch... Minsko polje brale...
2. Druge normalne distribucije imaju developere koji nisu placeni da ispravljaju krive drine pa samo rekompajliraju pakete sa patch-evima javno dostupnim (ako ih ima uopste) i to ponude. Ako je paket broken onda je broken... Eventualno se rekompajlira isti source par puta ali sa razlicitim switchevima pa onda imamo verzije 2.1-2 i 2.1-3...
http://bugs.archlinux.org/task/16974
Evo tako se to radi, ljudi imaju problema sa trenutnim kernelom - e pa to nije nasa krivica, bug je prijavljen upstream pa cekajte 2.6.31.6 ili 2.6.32.1 - jok sad cu za svaku frku da popatch-ujem kernel koji svi koriste pa cemo da mixujemo da svako po malo bude zadovoljan :) Je*o te to je Linux, ako kernel brljavi - brljavi zato sto je to tako upstream a ne zato sto sam ga ja ispatch-ovao do bola da vise ne znam sta ga j**** Ono sto je na distrou je da eventualno ne predje na novu verziju ako postoji neki widespread problem...
Citat:
Comment by S H (sh__) - Wednesday, 04 November 2009, 16:20 GMT-5
This issue has been reported upstream:
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=24789
The more frequent freezing of X seems to be a result of the "Fix the pre-9xx chipset flush" patch:
http://lists.freedesktop.org/a...gfx/2009-September/004122.html
I tested this by patching a vanilla 2.6.31.1 kernel with the above patch. The resulting kernel hangs almost instantly after starting X. From the Ubuntu bugzilla, it looks like this patch has fixed problems with the i865 chipset but made them worse for i855.
Eto ga, prvo sam skimovao samo one komentare pa sad kad sam pogledao malo bolje ove dole, gledaj sta covek ima da kaze...
[ Stefan Jocic @ 05.11.2009. 19:29 ] @
Nisam očekivao da će i finalna verzija da zeza ovoliko. Nadam se da će uskoro da isprave te greške, inače će izgubiti deo "običnih" korisnika.
[ Srđan Pavlović @ 05.11.2009. 21:02 ] @
Stefane, sta tebe konkretno zeza?
Ako imate primedbu, onda mora biti potkrepljena bar nekim konkretnim "zeza me to i to" :)
[ agvozden @ 06.11.2009. 00:28 ] @
Jeste malo off topic, ali vidim da se ovde najvise prepucavanja odvija izmedju onih koji kao OS koriste WIN XP/7.
Na temama o ubuntu gde je vecina sa linuxa takvih tenzija nema.
http://www.elitesecurity.org/t366989-Ubuntu-Karmic-Koala-Razvoj
http://www.elitesecurity.org/t380288-Izasao-Ubuntu
Ne vidim cemu sluzi cela ova tema, nema nikakve svrhe...
[ NeoDesign @ 06.11.2009. 16:46 ] @
Moje licno misljenje,
Ovo je prva verzija Ubuntu-a koja mi nije napravila NI JEDAN JEDINI problem. Prvi put mi je prepoznat Atheros wireless chip bez problema, prvi put Ati 4850 graficka proradila bez potrebe za dodatnim intervencijama. Network manager konacno radi ono sto treba da radi (pre mi je pravio stravicne probleme i umesto njega sam koristio wicd). Napominjem da sam instalirao Ubuntu na cist hard disk. Cak mi ni Grub2 nije pravio probleme posto sam od njega ocekivao svasta, prepoznao je Win7 bootloader na drugom HD-u bez problema. Sve u svemu ... najpozitivnije moguce iskustvo. Sve ovo pichi na ext4 fs-u.
Boot time mi se cini da je drasticno smanjen, ali trenutno jos nije blizu Windows7 boot-up vremenu (koje je prosto NEVEROVATNO :)).
Pozdrav svim :)
[ Srđan Pavlović @ 06.11.2009. 17:58 ] @
Pa nema tenzija jer se ne dozvoljavaju moderacijom - prosto receno.
Na moderatorima foruma je odgovornost za atmosferu koja u njihovom
delu foruma vlada ;)
Linux forumi sluze da pomognemo jedni drugima - ako znamo i zelimo,
svadje i tenzije su van svake kombinacije - ako se i pojavi nesto od toga
saseca se u korenu :)

[ combuster @ 06.11.2009. 21:01 ] @
Ne baksuziraj prijatelju :)
[ Srđan Pavlović @ 06.11.2009. 21:26 ] @
Don't worry, the Force is with you :D
[ salac @ 07.11.2009. 13:24 ] @
Malo sam se poigrao sa ubuntuom (iako ga ne koristim), neke stvari su dodatno utegnute (neko je pomenuo network manager koji sada radi lepo, cak i kde widget sa istom funkcijom), ali neke stvari i dalje znaju da zezaju (pulseaudio napr.)
Sve u svemu cini se kao ok distribucija.
[ Srđan Pavlović @ 08.11.2009. 14:13 ] @
http://www.kernel.org/diff/dif...hots/patch-2.6.32-rc6-git3.bz2
Patch (git3) za 2.6.32-rc6 - najvise opravki za i915 (drm) - suspend i display :)
[ miko.s @ 08.11.2009. 14:32 ] @
nije mi se dalo čitat sve, ali prekjučer sam instalirao upravo ubuntu 9.10 na netbook. performanse su razočaravajuće.
video efekti štekaju, minimize baš zapinje. HD video nije moguće gledat sa niti jednom kombinacijom output grafa na vlc playeru (stvar koja na win 7 odlično radi). ne znam za niti jedan drugi video player, možete mi preporučit nešto šta radi sa h264 720p videom?
onog trena kad sam uštekao vanjski monitor x se srušio i morao sam resetirat netbook. bootanje sa uštekanim vanjskim monitorom i ne dešava se ništa, uopće ga ne vidi.
mreža je s hit, uopće ne prepozna dns servere, nego moram manualno editirat. gsm hsdpa mobilni stick je za divno čudo prepoznao odmah i radi super. nemam kontrolu prometa (šta se čeka?) ali radi.
na kraju ispada da je najbolja stvar na ubuntu screensaver. obožavam onaj matrix screensaver, držim upaljen netbook samo zbog toga.
rad na bateriji kao da se malo popravio, 2 sata i 59 minuta maksimum šta sam iscijedio iz njega.
da ne moram imat instaliran ubuntu na netbooku, maknuo bi ga, ali s obzirom da moram, pokušavam šta manje gubit živce. na svu sreću win7 je instaliran na drugoj particiji.
[ armilian @ 08.11.2009. 17:50 ] @
pa ti ne moras bas 9.10 da stavis , ako bas moras ubuntu imas 9.04 ili ubuntu netbook rmx
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download-netbook
:)
[ Srđan Pavlović @ 08.11.2009. 17:54 ] @
Citat: da ne moram imat instaliran ubuntu na netbooku
Instaliraj 9.04 UNR (Ubuntu NetBook Remix), mada meni na NetBook-u i ovaj novi 9.10 UNR radi savrseno.
Ima neki svoj simpatican UI koji mi je u pocetku malo smetao jer sam navikao na klasican gnome UI, ali
kada sam se malo navikao - uopste nije los. Sav hardver radi out of the box, ukljucujuci i kamericu i wireless.
[ miko.s @ 08.11.2009. 21:39 ] @
onda ću ga skinut. nisam znao za njega.
ps , jesu rješili na toj verziji h264 720p video ili i dalje ne radi?
[ armilian @ 08.11.2009. 22:07 ] @
skini mplayer ako nece vlc za 720p ili 1080i ali tesko da ce na atom to da shljaka :)
[ combuster @ 08.11.2009. 22:43 ] @
Mplayer sa svojim frontend-ovima zavrsava posao (gnome-mplayer, smplayer...)
[ Srđan Pavlović @ 08.11.2009. 23:11 ] @
A od kada to ne radi h264 - ja sam ih skinuo tonu kojekakvih
sa torenata (neke national-geo HD emisije i neke serije u 720 i 1080), i rade svi...
koristim VLC player.
Daj neki link na neki video (na PP) koji bi trebalo da "ne radi", da skinem, bas da probam.
[ component @ 08.11.2009. 23:24 ] @
I ja mogu da potvrdim da h264 radi. Samo HD 720p i gledam i nijedan nisam našao da neće da pusti. Obično koristim SMPlayer, ali sam od skora prešao na VLC. Najveći problem koji sam imao je da film zastane na sekund pa onda ponovo krene, ali to sam pripisao dekodiranju 5.1 zvuka (a od skora i to radi bez problema). Doduše nemam netbook već desktop računar sa dual core procesorom i 2GB RAM-a. Ali ako kažeš da ti u Windowsu 7 to dobro radi, onda sigurno nije do hardvera.
[ miko.s @ 09.11.2009. 18:17 ] @
1080 (niti i, niti p)na atomu ne radi, ali 720p radi bez greške. barem na windowsima. na ubuntu nikako. ali sad ću instalirat te playere šta ste mi preporučili pa viditi kako onda ide.
[ miko.s @ 09.11.2009. 18:42 ] @
evo instalirao sam
gnome mplayer, kplayer, kmplayer, smplayer, i u niti jednome neće. otvori se video file, par frameove prođe i onda zapne. vrhunac u jednom od playera je da slika ide polako, dok u drugim playerima stane, pa nakon pola minute-minutu update-a sliku i stavi na aktualni frame, pa opet zapne...
u pitanju je h264 codec 720p video. i nije bitno koji, isprobao sam više serija koje imam u tom formatu i na svima je tako. 1080p niti ne otvori, zvuk ide ali slika se niti je pojavi (na windowsima 1080p ide otprilike 1-5 fps).
očito h264 codec na linuxu nije dorađen. čitam po netu da to ne ide niti na puno jačim mašinama, a na istim mašinama sa windowsima ide bez problema.
nije linux za multimediju. ma nije niti za bilo šta drugo osim lupetanja po konzoli.
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2009. 18:47 ] @
Citat:
1080 (niti i, niti p)na atomu ne radi, ali 720p radi bez greške. barem na windowsima. na ubuntu nikako. ali sad ću instalirat te playere šta ste mi preporučili pa viditi kako onda ide.
Zavisi o kakvom Atomu pricamo.
Ako je Atom iz Zxxx serije sa US15W cipsetom (dakle, ne Nxxx sa 945 cipset serijom kakvi se nalaze u vecini netbook-ova i jeftinih ploca), 1080i/p sadrzaj generalno radi OK, desi se eventualno nekad da preskoci koji frejm, ali generalno sve radi super.
Naravno za Linux ti treba posten player kao i posteni drajveri - i u tome je najveci problem.
GMA500 drajveri (UMG) 5.00.0040 recimo rade odlicno, a sa njima morate iskompajlirati mplayer sa VA-API patchom, i to sa pravom verzijom za tu verziju drajvera.
U princpu, da bi pustali 1080p video na Atomu u Linuxu vam treba:
1. Najpametnije je koristiti Ubuntu Netbook Remix 8.04
2. Intel-ovi UMG/GMA500 video drajveri (ne IEGD!) - provereno radi 5.00.0040
3. Mplayer sa VA API patchevima (mi imamo daleko bolji player ali na zalost nije dostupan end-userima)
[ miko.s @ 09.11.2009. 18:54 ] @
ok. a sad bi li mogao opisati kako to napraviti? uzmi u obzir da znam o linuxu koliko i o staničnoj građi crva (hoću reći ništa).
imam hp mini 2140, sa intel 950 grafikom.
1080p na atomu bi bilo super. spojim ga sa lcd-om i to je to. naravno prije toga treba riješit da se x ne ruši kad uštekam monitor.
a evo, skinut ću netbook remix, rekao si verziju 8.04? pa mi u međuvremenu probaj napisat kako osposobit hd video na njemu, makar samo 720p, bit ću zahvalan.
držim fige da 8.04 radi sa dual displayem.
edit, našao sam samo 9.04.
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2009. 18:58 ] @
Na zalost, tvoj Atom ima Intel 945 cipset (GMA 950)
Sa njim ne mozes nikako imati 1080p video (osim za MPEG-2 koji moze da radi na takvoj masini).
Citat:
edit, našao sam samo 9.04.
https://wiki.ubuntu.com/UNR/Installation/Hard
http://oem-images.canonical.com/unr/unr-1.0.1.iso
[ Srđan Pavlović @ 09.11.2009. 19:52 ] @
Ima neki sajtic koji ima free 720 i 1080 semplove, ali nesto
krace recimo 20-30 mb, da probam bas kako ce se kod mene
posasati na Lenovo S10e.
Sve nalazim neke velike, mrzi me da skidam toliko :)
(Mada, MariposaHD me nije mrzelo da skidam i rezem na diskove - ali mi nije ovde sad :D)
Na Desktopu radi ko zmaj, mozes 5 1080 istovremeno da gledas bez seckanja :)
[ miko.s @ 09.11.2009. 19:53 ] @
**WARNING. INSTALLING THIS IMAGE WILL DELETE ALL THE CONTENTS OF YOUR HARD DRIVE.**
šta će cijeli disk obrisat?? šta je sa windows particijama???
[ Srđan Pavlović @ 09.11.2009. 19:55 ] @
Pa ako imas samo jedan HDD u notebook-u, sve ce da obrise sa njega, to kaze.
Jel imas uopste neki deo sa particionisanjem u toku instalacije? Ili je to samo
IMAGE koji installer kopira na HDD (byte to byte)?
[ miko.s @ 09.11.2009. 20:55 ] @
kad sam skinuo ubuntu 9.10, on me tokom instalacije pitao kako na reparticionira disk , i ja sam mu stavio da si napravi particiju na kraju diska i da mi postojeće 2 particije (od čega jednu sa windowsima) ostavi na miru.
[ Srđan Pavlović @ 09.11.2009. 21:15 ] @
Pa ok onda, ako prolazis kroz deo za particionisanje, sve je OK.
Nemom pojma sta ti je Ivan ovo linkovao (nisam taj nikad skidao i probavao),
pa ne znam ni kakav je installer - ali mi je jasna ona poruka koju si dobio, tako
da pazi sta radis :)
Ako sam pravis particije tokom instalacije (tj. biras), onda uglavnom nema brige ako znas sta radis.
[ miko.s @ 09.11.2009. 21:25 ] @
sačekat ću njega da vidim šta će reć. ne žuri mi se ali moram imat working ubuntu do petka.
[ Body Bag @ 10.11.2009. 00:38 ] @
Nazlost u zadnjih godinu-dve linux sve vise podseca na Windows-tj trudi se da korisniku da slican ugodaj
U teoriji to deluje lepo i nije lose zamisljeno ali u praksi ne funkcionise bas uvek kako bi trebalo pa se obicno javi neka koska koja korisnika primora da prcne po konzoli i zagorca mu zivot,narocito ako je pocetnik
Sve je manje prisutan tradicionalni unix way koji je koliko god to cudno delovalo davao jednostavnost,lakocu i razumljivost
Ko hoce da vidi sta je pravi linux treba da proba Slackware npr a ne ove sarene klikete klik fenseraje koji se (ne)uspesno izdaju za nesto sto ustvari nisu ;)
[ ventura @ 10.11.2009. 04:52 ] @
Citat: miko.s: **WARNING. INSTALLING THIS IMAGE WILL DELETE ALL THE CONTENTS OF YOUR HARD DRIVE.**
šta će cijeli disk obrisat?? šta je sa windows particijama???
Komedija :)
Čekam dan kad ću upoznati Linux korisnika koji nema Windows na drugoj particiji :)
Ali, po svemu sudeći, izgleda ću se načekati :)
[ component @ 10.11.2009. 08:02 ] @
Citat: ventura:
Čekam dan kad ću upoznati Linux korisnika koji nema Windows na drugoj particiji
Paaa... Hajde da se upoznamo 
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2009. 08:07 ] @
@ventura - pa meni Win lepo sluzi kao SLOJ na kome se tera Counter Strike, Crysis i
tako te razbibrige - dakle super igracka konzola, a kad vec imam komp i volim da se
igram ponekad - sto da ne - win to sasvim lepo obavlja :)
[ optix @ 10.11.2009. 08:20 ] @
Dok s druge strane Linux obavlja vec ozbiljne funkcije kao sto su web browser, email klijent, dvd player i slicni poslovi  Ako se naviknete na fontove
@component
Da barem tu poruku nisi napisao sa windows-a...
[ combuster @ 10.11.2009. 09:01 ] @
O komedije :)
[ component @ 10.11.2009. 09:09 ] @
Citat: optix:
Da barem tu poruku nisi napisao sa windows-a... 
Sad sam na poslu, a tu imam Windows XP (prelazimo uskoro na Windows 7). A kući imam samo Ubuntu 9.10 kao jedini sistem. Ipak si pitao ko nema Windows na drugoj particiji, a ne čija firma nema Windows 
Za poslove koje radim kući, Linux mi je odličan. Naravno da sve to mogu i u Windowsu, ali ne želim da bacam novac na zastereli XP, a "sedmica" je preskupa.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2009. 09:24 ] @
Citat: Dok s druge strane Linux obavlja vec ozbiljne funkcije kao sto su web browser, email klijent, dvd player i slicni poslovi Ako se naviknete na fontove
Pa ne znam koliko je kome sta ozbiljno, ja samo kazem da meni Win7 iskljucivo sluzi
da mogu da poteram neku noviju igru bez cimanja... fontovi na Linux-u su najbolji, ako mene pitas, znaci
1. Ubuntu
2. Windows
3. Apple
;)
[ Nedeljko @ 10.11.2009. 10:09 ] @
Citat: ventura: Čekam dan kad ću upoznati Linux korisnika koji nema Windows na drugoj particiji :)
Ja sam možda u zbiru oko godinu dana imao Linux kao jedini OS na kompu, ali sada imam i Windows, jer mi treba.
Pazi, ima Linux kao desktop OS svojih prednosti nad Windows-om. Traže ti komšije i prijatelji da odrade nešto kod tebe ili ti da im odradiš za dž, lepo im objasniš da imaš samo Linux i tako ih kulturno odbiješ, a da ne ispadne da si ih odbio.
[ optix @ 10.11.2009. 10:33 ] @
Citat: component: Sad sam na poslu, a tu imam Windows XP (prelazimo uskoro na Windows 7). A kući imam samo Ubuntu 9.10 kao jedini sistem. Ipak si pitao ko nema Windows na drugoj particiji, a ne čija firma nema Windows
Pazi, ja nisam pitao nista za particije... 
Nego, kad već spomenu posao, što bacate pare na poslu za 7, što lepo ne instalirate Linux? Kriza je i tako to... 
[ component @ 10.11.2009. 10:47 ] @
Izvinjavam se... Ventura je pitao za particije.
A što se tiče krize i bacanja para za 7, već imamo ugovor sa Microsoftom da možemo da instaliramo bilo koju verziju Windowsa tako da niko ne plaćamo ništa. A nije tako jednostavno preći na Linux (a nije ni moguće, da ne ulazim u detalje zašto). Sve u svemu, na poslu sam samo mali deo u velikoj mašini i nemam uticaja na to koji OS će se koristiti u mojoj firmi.
Ali kući mogu da biram koji OS hoću. I izabrao sam Linux 
[ optix @ 10.11.2009. 10:53 ] @
Citat: A nije tako jednostavno preći na Linux (a nije ni moguće, da ne ulazim u detalje zašto).
Bingo! 
[ miroslavL @ 10.11.2009. 11:08 ] @
Citat: ventura: Komedija
Čekam dan kad ću upoznati Linux korisnika koji nema Windows na drugoj particiji
Ali, po svemu sudeći, izgleda ću se načekati 
Reci vreme i mesto
Na desktopu imam samo Ubuntu 9.10 a i na netbooku eeebuntu 3, nemam sad para za razbacivanje pa da kupim 7 (ne želim piratsku), XP je zastareo, dok Vista mnogo zauzima posle svi updatea, a pravo da kažem - nebi ni kupio win 7, sve mi radi na Ubuntu ali moja žena ima jednu zamerku.. imam TFT monitor 17 1280x1024, zašto sam to rekao? žena je navikla (dok smo imali win) da igra one igrice sa RA, big fish, gamehouse, itd. a sve te igrice rade na rezoluciji 640x480 ili 800x600, pa kad te igrice startujem preko WINE - ekran samo pocrni(ugasi se), u tim igricama nema da se poveća rezolucija dok ove nove 3D igrice kao CS, TOCA, NFS, itd. rade bez problema jer imaju opciju da im se podesi rezolucija - na windowsu su radile te male igrice sa ovim monitorom, kontam da je nešto do wine-a (?) jer mi ovako baš sve radi u bilo kojoj rezoluciji.. ja ih ne igram pa se ne opterećujem ali me žena udavi 
[ combuster @ 10.11.2009. 11:09 ] @
Pa instaliraj joj win kroz vbox sad i podrzava 3d kroz wine...
[ miroslavL @ 10.11.2009. 11:19 ] @
Citat: combuster: Pa instaliraj joj win kroz vbox sad i podrzava 3d kroz wine...
E, vidiš, to je dobra ideja - nisam to još probao, imam oko 60GB slobodno na kompu. Hvala Ivane na predlogu.
[ Body Bag @ 10.11.2009. 20:38 ] @
Ja licno znam jos 2-icu koji koriste linux i jos par njih iz tradicionalne unix ekipe koja fura samo BSD,da BSD
No Ventura nam se nesto ucutao sada kada se javljaju-ocigledno mu propao pokusaj trolovanja ;)
[ malikarlo @ 10.11.2009. 21:21 ] @
Citat: Čekam dan kad ću upoznati Linux korisnika koji nema Windows na drugoj particiji :)
Reporting in!
Kad se prestanu igrati igre, windowsi jednostavno izgube smisao ;P A i danasnje igre su smece.
[ combuster @ 10.11.2009. 21:30 ] @
Ma najlepse je kad imas x3100 graficku na laptopu pa i da sve hoces da se igras ne mozes... A nekad sam bio pasionirani gamer :)
Ma i na linuxu opalim po neku... Urban Terror, Warsow, Battle for Wesnoth, sve su to lepi naslovi... A free su :D
Dve godine nisam imao instaliran windows pa sam ga privremeno postavio jer sam hteo da isprobam onaj osss kako radi (kad vec dobih licencu for free), isprobao win7 da vidim kakav je i naravno odmah uninstall skroz sa masine :D
[ Nedeljko @ 10.11.2009. 21:35 ] @
Citat: Body Bag: No Ventura nam se nesto ucutao sada kada se javljaju-ocigledno mu propao pokusaj trolovanja ;)
Kako ućutao? Javlja se pod drugim imenom.
Citat: ventura: Čekam dan kad ću upoznati Linux korisnika koji nema Windows na drugoj particiji :)
Citat: optix: Pazi, ja nisam pitao nista za particije... :)
[ Srđan Pavlović @ 11.11.2009. 16:20 ] @
Kad smo kod vremena boot-a, evo jos jednog objektivnog testa.
U pitanju je vrlo slaba masinica, Atom na 1.6GHz, 1GB ram, GMA950.
Radi se o Arch Linuxu, samo sam stavio gnome, i dadati neki moduli da radi wireless,
znaci osim toga nista nije optimizovano, samo apdejtovan sistem, dakle stock kernel.
http://www.youtube.com/watch?v=6BpolqT6voo
Dakle vreme od pocetka Boot-a (kad GRUB counter zavrsi i krene boot OS-a) do
pojave GNOME login screena- je cini mi se 30 sekundi koliko sam izmerio. Kada se
ukuca Pass i stisne Enter, treba jos oko 7-8 sekundi da se dobije working dekstop.
Ovo je dakle totalno ne optimizaovano, dakle samo install i neka osnovna podesavanja,
ali ako bi se to malo sredilo, kompajlirao kernel (sto i nameravam da uradim kada izadje
2.6.32 stable), i poizbacivale neke nepotrebne stvari, moglo bi se to jos dosta smanjiti.
Ali ja sam zadovoljan i ovim.
[ miko.s @ 15.11.2009. 18:50 ] @
a ja ću reći da sam strašno razočaran, nekoliko vas je predložilo instalaciju ubuntu netbook remixa, a da nitko nije rekao da taj drek (!!!) bez pitanja formatira disk.
ubacio sam dvd, bootao, i prva stvar koja se ispisala je "deleting partition table". i sad sam rastavio netbook, izvadio hdd, i već sat i pol vrtim getdata back da vidim ako uspijem spasiti podatke, sa operativnim sustavima sam se već pozdravio, nadam se samo da nije stigao prebrisat d particiju, imao sam oko 30 gb nebackupiranih podataka.
odakle samo tim idiotima koji su napravili to smeće padne ideja da izbace partitioner iz instalacije??? i sad ću 5 dana izgubit dok vratim windowse 7 i ubuntu u stanje u kojem su bili prije.
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2009. 19:13 ] @
Citat: a ja ću reći da sam strašno razočaran, nekoliko vas je predložilo instalaciju ubuntu netbook remixa, a da nitko nije rekao da taj drek (!!!) bez pitanja formatira disk.
ubacio sam dvd, bootao, i prva stvar koja se ispisala je "deleting partition table"
Ma nemoj nam reci... ako i sutra budes isao u lov, ispricaj nam i o medvedu od 564 kile koga si ulovio
(golim rukama naravno)
[ combuster @ 15.11.2009. 19:15 ] @
Da i ovoga nisu oteli vanzemaljci? :D
[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2009. 19:21 ] @
@miko.s,
Zao mi je sto si unistio svoju particionu tabelu i nadam se da ces uspeti da povratis podatke nazad.
Ako je u pitanju NTFS - preporuka je NTFS Recovery od DiskInternals / Mark Russinovich-a - sa njim sam izvukao sve bitne podatke kada sam sa glupim DD-om uspeo da sprzim prvih 256 MB hard diska...
--
Ali opet, installer je sasvim sigurno napisao da ce doci do brisanja particione tabele i da ce biti izgubljeni svi podaci na disku.
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2009. 19:25 ] @
Citat: odakle samo tim idiotima koji su napravili to smeće padne ideja da izbace partitioner iz instalacije???
Ne, nisu njega oteli vanzemaljci, samo su mu oteli deo instalacije kada se vrsi particionisanje diskova :)
(ili reality: covek jednostavno nije gledao sta radi kod particionisanja, i sad za svoju
nepaznju naziva druge idiotima)
[ combuster @ 15.11.2009. 19:28 ] @
Da, i jos mi nesto nije jasno, koji to netbook ima dvd citac (ajde mozda je koristio externi) i + odakle li je skinuo dvd image unr-a?
[ miko.s @ 15.11.2009. 19:37 ] @
ala ga pljujete po čovjeku.
uostalom nije me briga, ako vas to čini veselima, samo dajte.
pitalo me da lupim enter da instaliram, ja lupio enter. to pita i na običnoj ubuntu distri, ali kasnije se ipak otvori partitioner. ovdje je samo krenulo brisat disk. i da, imam eksterni dvd rw.
podatke upravo kopiram, nakon 2 sata rondanja po disku izbacio mi je strukturu diska i sad polako kopiram. bilo bi super da uspijem popravit sistemsku particiju barem da ne moram windowse na novo instalirat, ali mislim da neće ići.
a odakle sam skinuo, pa imate par postova prije linkove na unr. skinuo sam unr 1.0.1
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2009. 19:37 ] @
Pa nije ga skinuo niotkuda, kada su ga vracali na zemlju
mali zeleni, dali su mu jedan UNR install disk sa izemenjenom
install skriptom specijalno za njega i rekli mu - evo ti ovo zemljanine,
znas sta ti je ciniti na ES Advocacy forumu.... i odleteli nazad u svemir.
Citat: pa imate par postova prije linkove na unr. skinuo sam unr 1.0.1
Od koga li si dobio taj link ;) Mi pricamo o
Ubuntu NetBook Remix distribuciji, koja se skida sa linka koji je combuster postavio
malopre (imas verziju baziranu na Ubuntu 9.04 i Ubuntu 9.10, koje, SASVIM SAM
siguran, imaju prilicno lep i jasan deo sa particionisanjem diskova)
[ combuster @ 15.11.2009. 19:43 ] @
@miko.s
Sorry, mislili smo da nas zezas... Pomislili smo da si neki flamer :)
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2009. 19:46 ] @
Da - naravno izvinjenje i od mene ako se radi o necem drugom :)
a ne o ovome:
;)
[ combuster @ 15.11.2009. 19:48 ] @
Ma Srdjane, on je instalirao OEM verziju koja uopste ne pita nikad za particionisanje, ona smatra da je netbook dosao sa takvim os-om tj unr-om i samo vraca default postavke na masinu... :D
Imam i ja Ubuntu za Dell-a, pita te u pocetku u grub-u da li imas ati, nvidia ili intel graficku karticu i onda te dalje ne pita nista, sroka ti ceo hard i instalira ubuntu na FAT32 JBT DA NE VERUJES i to na 7GB a ostalo je neparticionisano :)
[ miko.s @ 15.11.2009. 19:55 ] @
pitaš tko li mi je dao link
http://oem-images.canonical.com/unr/unr-1.0.1.iso
dao ga je kolega ivan dimković na stranici 6 ove teme. nisam imao razloga da mu ne vjerujem.
nažalost desilo se to šta se desilo. a da se uvjerite da stvarno nigdje ništa ne kaže, instalirajte si vmware i probajte virtualno instalirat dotičnu distribuciju.
s obzirom da više neću kemijat sa nikakvim remixevima, a ubuntu 9.10 se dokazao kao poprilično loš, koju normalnu verziju ubuntu-a preporučate, a da radi sa 2 monitora? ova verzija 9.10 se jednostavno zablokira čim uštekam vanjski monitor na netbook.
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2009. 19:58 ] @
Citat: a ja ću reći da sam strašno razočaran, nekoliko vas je predložilo instalaciju ubuntu netbook remixa, a da nitko nije rekao da taj drek (!!!) bez pitanja formatira disk.
Ja sam samo hteo da se rascisti da ovo prosto nije tacno, a covek nigde nije napomenuo
da se radi o nekoj posebnoj verziji ili sta vec, pa da se ne sire pogresne informacije :)
Nadam se da nije potrebno da postavljam screen-shot iz UNR-a gde se particionisu diskovi u toku instalacije.
@misko.s
Citat: s obzirom da više neću kemijat sa nikakvim remixevima, a ubuntu 9.10 se dokazao kao poprilično loš
Sta znam, ja sa Ubuntu UNR imam odlicna iskustva i na 9.04 i na 9.10, - ali to za kacenje
jos jednog monitora moze biti problem, jer to jeste problem koji se vuce jos odavno i koji jos
nije potpuno resen, iako je mnogo bolje nego sto je bilo pre.
[ combuster @ 15.11.2009. 19:59 ] @
Pa pomoglo bi da nam kazes koji je netbook u pitanju i sta od hardware-a ima (graficka najbitnije)... GMA 950, GMA500 ?
A verujem ti za OEM instalaciju, znam da se to dogadja kod vecine (ako ne i kod svih)... Samo sto to nema veze sa UNR-om, pa kad si njega pomenuo pomislili smo da lozis ovde na advocacy...
I to sam sad video... E pa nemam pojma u nezavidnoj si poziciji, imas Atom sa GMA500 - sa tim je najbolje upoznat Dimke. Samo ako moze da ti da link za download unr-a 8.04 koji nije oem i to bi bilo to... Ili na kraju krajeva skini sa interneta Ubuntu 8.04 LTS...
http://releases.ubuntu.com/8.0....04.3-desktop-i386.iso.torrent
[ miko.s @ 15.11.2009. 20:10 ] @
ne, nisam tu zbog spamanja. nisam to nikad radio.
netbook je hp mini 2140, sa intel950 grafikom.
ubuntu 8.04? nadam se da će biti ok. bitno da radi wireless, i bilo bi super da mogu vanjski monitor spojit.
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2009. 20:18 ] @
Citat: ne, nisam tu zbog spamanja. nisam to nikad radio.
Khm, ok onda - stvarno se tako ucinilo :D
http://www.linlap.com/wiki/hp+mini+2140
Mozes da probas taj Sidux, ako hoces mozes probati i Arch Linux
da stavis, combuster je u Linux forumima napisao lepo i jasno uputstvo
za instalaciju istog. Ja sam Arch instalirao na masinu koja je prilicno slicna
tvojoj (Lenovo S10e) i radi odlicno, sav hardver. Kacenje spoljnjeg monitora
nisam probao pa ti za to ne mogu garantovati, nazalost, da li radi i kako.
Mada, to najvise verovatno zavisi od verzije X-a koja je u distro-u.
Ovde sam opisao kako da se osposobi wireless, a posto imas isti wireless chip, mozes pogledati.
http://www.linuxsrbija.info/20...linux-wireless-na-lenovo-s10e/
Koji tip izlaza imas za kacenje externih monitra? Ja na ovom svom imam samo
VGA, ali kazem, nisam ga jos probao, nisam imao potrebu, a nemam ni kabl sad
da ga probam pa ti javim (na desktopu mi je DVI pa ne mogu taj za probu da iskoristim)
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 15.11.2009. u 21:32 GMT+1]
[ combuster @ 15.11.2009. 20:20 ] @
Citat:
Dimkovic:GMA500 drajveri (UMG) 5.00.0040 recimo rade odlicno, a sa njima morate iskompajlirati mplayer sa VA-API patchom, i to sa pravom verzijom za tu verziju drajvera.
U princpu, da bi pustali 1080p video na Atomu u Linuxu vam treba:
1. Najpametnije je koristiti Ubuntu Netbook Remix 8.04
2. Intel-ovi UMG/GMA500 video drajveri (ne IEGD!) - provereno radi 5.00.0040
3. Mplayer sa VA API patchevima (mi imamo daleko bolji player ali na zalost nije dostupan end-userima)
Dakle ovo je kombinacija da bi pustao 1080p video (verujem mu jer se on zezao sa tim).
Mplayer bi trebao rucno da rekompajliras iz source-a sa va api patch-evima: http://www.splitted-desktop.com/~gbeauchesne/mplayer-vaapi/
Drajvere skini odavde i pomoli se (ili dodaj ovaj ppa repo): http://ppa.launchpad.net/ubunt...main/x/xserver-xorg-video-psb/
Eh da i jos jedna stvar. Jos malo pa ce se resiti konacno taj problem sa poulsbo drajverima...
http://www.linuxsrbija.info/2009/11/poulsbo/
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NzY2MA
Zasto ti je Ivan preporucio 8.04? Zato sto ti poslednji drajveri koji su iole radili "pristojno" za poulsbo - mogu da se kompajliraju samo ako si na 2.6.24 verziji kernela koja se vuce na ovom LTS izdanju. E sad ovaj sajt sto sam ti dao ima neke novije drajvere koji bi pak zahtevali noviji kernel (a mozda i ne, koliko ja znam drm za poulsbo nije usao u kernel)... Neces znati dok ne probas :)
Arch na poulsbo-u nemoj ni da probas - osim ako ne zelis da ga vrtis sa IEGD (xf86-video-intel tj)...
[ Ivan Dimkovic @ 15.11.2009. 20:34 ] @
Citat: miko.s
netbook je hp mini 2140, sa intel950 grafikom.
UNR 1.0.1 iliti 8.04 je preporucen samo za GMA500 grafiku, posto Intel-ov drajver podrzava samo matore kernele (2.6.2x), a patch-ovana verzija ne radi bas najbolje na 9.04/9.10 + potpuno je nepodrzana od Intela.
Ti uopste nemas GMA500 grafiku, vec GMA950 (Intel 945G* cipset) koja uopste nema veze sa mojim savetom - moj savet je vezan striktno za 1080p video na GMA500, za sta je potrebna specificna priprema.
Tebi bi sasvim OK radio najnoviji UNR - samo na 1080p video mozes da zaboravis sa GMA950, osim ako se ne radi o MPEG-2.
@edit - combuster me pretece.
[ combuster @ 15.11.2009. 20:37 ] @
U tom slucaju prati ona uputstva za Arch linux i teraj, to je jedan od retkih distro-a trenutno koji gura najnoviju verziju xserver-a, koliko problema ima 1.6.4 - i sam si video... (nisam snimio da si napisao gma950 sry)
[ Nedeljko @ 15.11.2009. 20:37 ] @
Koliko ja vidim na distrovoču, popularnost Ubuntu-a samo pada.
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2009. 20:40 ] @
Nebitno - pogledaj popularnost relativno sa ostalim distroima, prilicno je konstantna ;)
(Ubuntu daleko bezi iznad ostalih)
Te neke varijacije stoje - malo gore, malo dole - ali uvek daleko iznad konkurencije.
[ MladenIsakovic @ 15.11.2009. 20:49 ] @
Citat: SrdjanNebitno - pogledaj popularnost relativno sa ostalim distroima, prilicno je konstantna 
(Ubuntu daleko bezi iznad ostalih)
Nebitno je možda tebi, a to što je popularan možeš zahvaliti samo dolarima g. Šatlvorta, i ničem drugom, budući da Ubuntu, iako solidan, ni po jednom osnovu nije najkvalitetniji distro. Ne znam, možda po broju sw-a u repo-ima, ne znam dal' je tu na prvom mestu, da ne googlam sad. Jedan prosečan os baziran na linux kernelu, ni manje ni više.
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2009. 20:55 ] @
Pa Nedeljko je povezao popularnost sa podacima na DistroWatch-u,
a moj post je samo odgovor na to.
Da li je i stvarno Ubuntu toliko kvalitetniji u odnosu na druge distribucije
koje se sada nude za Desktop - to je na korisnicima da procene, ali je moje
misljenje da jeste - ne vezano za pare i reklame - vec za licna iskustva.
Citat: budući da Ubuntu, iako solidan, ni po jednom osnovu nije najkvalitetniji distro
Onda bi mogao da objasnis koji su to osnovi, pa da mozemo uporediti svi zajeno, pa
pruzimo ostalima da sami dodju do zakljucka o kvalitetu u odnosu na svoje potrebe.
[ MladenIsakovic @ 15.11.2009. 21:46 ] @
Pa evo, objasniću:
- Recimo - prepoznavanje hardvera - svi vidimo da čak i najnoviji ubuntu ne može neke kartice da digne ni u vesa mod, acpi ne radi kako treba na nekim lapovima, što nije slučaj kod pclos-a recimo, kolegi sam se okozio da namestim wirelles, pclos je automatski sve malte-ne sam odradio, itd...
- brzina rada - gentoo najbrži, pa slack, pa eventualno pclinuxos
- jednostavnost upotrebe - fali gomila alata koje recimo pclinuxos i mandriva imaju, verovatno i novi suse ali nisam probao njega, pa ne tvrdim. Fali nešto tipa pclos control center recimo. Dalje, nadam se da su uz zadnji ubuntu konačno spakovali neki program za dialup povezivanje - ima mnogo zemalja gde pokrivenost bežičnim netom nije idealna, a ako nemaš mogućnost da svučeš gnome ppp recimo, nemaš net
- stabilnost, šta god to značilo, za nekog može biti ovo-ono, al' čisto sumnjam da moš' upaliti ubuntu i da radi godinama bez problema, mada bi ovo pre odlikovalo serverske distroe
Znači, nit je najkvalitetniji, nit najbolje prepoznaje harver, nit je najlepši feel'n'look, nit je najbrži nit je najjednostavniji, aj' da kažem, po nekim mojim iskustvima, niti najstabilniji. Pa po čemu je onda broj 1? Po parama, i reklami.
Ja ne tvrdim da je Ubuntu loš, već da nije najbolji ni u čemu, i zato sam ponekad kivan zbog tolike reklame kako je Ubuntu najbolji, a realno nije, a ovamo se pljuje MS koji reklamira svoj proizvod - pa u čemu je onda razlika?
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2009. 22:09 ] @
Pa ne mozes porediti Ubuntu i Gentoo :)
Kada instaliras Ubuntu, ti imas sistem spreman za desktop upotrebu za prosecnog DZOA,
kada instaliras Gentoo (ako uopste uspes to da uradis, govorimo o obicnim korisnicima),
ti imas root konzolu :) i pred sobom jos jedno nedelju dana instaliranja, kompajliranja i
podesavanja raznih conf fajlova - i onda kada dodas sve sto prosecnom Desktop korisniku treba,
ti dobijas sistem koji je isto toliko brz koliko i Ubuntu, a Ubuntu sve to isto imas za 20 min instalacije :)
- Stabilnost - nikakve probleme sa stabilnoscu nisam primetio, ako govorimo o
stabilnim, a ne o razvojnim verzijama za koje je sasvim normalno da budu netabilne.
Isto tako - normalno je da Ubuntu 9.04 bude stabilniji od 9.10 koji je izasao skoro, tj. logicno je.
- Jednostavnost upotrebe - Ubuntu je ubedljivo na prvom mestu, bar sto se ovoga tice, jer recimo
suse ili Fedora nude jednostavnost ali samo na papiru - secam se njihove cuvene 1-click-instalacije
drajvera za graficku - trebalo im je 5 verzija OS-a da to zapravo proradi :D
O problemima sa dep-ovima kod rpm based distroa da i ne pricamo, pogledj samo Linux
forume i vidi koliko je tema vezano samo za to ;) nisu u stanju ispravan dep solver da napisu.
O riznici softvera da ne pricamo - kada ukucas
apt-get install neki_program
na Ubuntu-u, sansa da on ne postoji vec u repo-ima je otprilike 0,001% :)
pavlovici@Kompjuter:~$ sudo apt-get install
Display all 35000 possibilities? (y or n)
:)
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2009. 22:17 ] @
evo suse jednostavnosti na delu - tema od danas:
http://www.elitesecurity.org/t381779-0#2440362
pogledati sliku
JBT, jos to nisu resili :D
"Error - ovo is need by ono, a ono trece is needed by ono..."
mislim OK - bolje da su dali tabelu svih paketa iz repoa,
pa da uzmem papir i olovku i krenem lepo sam :D
Joj, secam se tek suse verzija 10.x - to je tek bila smejurija sa dep solverom....
No dobro, valjda ce do verzije 15 to srediti.
[ night-shift @ 15.11.2009. 22:45 ] @
Konačno ubačen srpski jezik u instalaciju i desktop okruženje (Ubuntu 9.10).
Vilenjakova beležnica i Tomičine beleške :)

[ Srđan Pavlović @ 15.11.2009. 22:49 ] @
Pa kako bi ti preveo "Tomboy's Notes"?
Tom je kod nas Toma ili Tomica, a pravilno je Tomičine, a ne "Tomine", englesko notes je "beleške", i to je to, sve OK.
I meni zvuči smešno pošto sam navikao na engleski interfejs,
ali je prevod takav, šta sad da mu radiš :)
gnome su preveli kao vilenjak, znači neki tamo gnome's text-editor će
biti preveden tako kako jeste :)
[ Stefan Markic @ 15.11.2009. 22:49 ] @
:(
Je l' bi strašno bilo ako bi baš stavili "Tom boj"? Ovo je glupo.
EDIT:
Aplikacija se zove "Tomboy". Zato, po meni, ništa ne bi falilo da stave "Tom boj".
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2009. 22:57 ] @
Meni ovo nije glupo - kao što rekoh sasvim je ispravno, ali da mi je smešno - jeste :)
Ako moja baba sedne za komp - pre će joj se svideti Tomičine beleške, nego
tom boj - zašto bi moja baba morala da zna engleski i sta znaci "boj"? Zar nije poenta prevoda
da se stvari PREVEDU (ili prepevaju) - a ne da se samo stavi PRIBLIZNI engleski izgovor?
Ako je prevod - onda je prevod, koliko god smesno zvucalo nama koji smo samo
NAVIKLI na engleski interfejs, i to je zapravo jedini razlog sto nam je to smesno.
[ component @ 15.11.2009. 23:32 ] @
Tom je vlastito ime. Zašto prevoditi ime? Ako napravim program koji se zove Nebojšina beležnica, da li će na engleskom biti "nofear note", "fearless note" ili nešto treće? Manite se tih bukvalnih prevoda. Kao što je firewall "Firestarter" bio preveden kao "Palikuća"?!? Ajd' sad objasni babi da će je palikuća zaštititi od nečega
Svaki geek zna da gnome nije vilenjak. Elf je vilenjak. Gnome je gnom 
[ Stefan Markic @ 15.11.2009. 23:59 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Ako moja baba sedne za komp - pre će joj se svideti Tomičine beleške, nego
tom boj - zašto bi moja baba morala da zna engleski i sta znaci "boj"?
Znao sam da ćeš da se pozoveš na babu i dedu.
No, kao što reče @component.^^
EDIT:
Uostalom, ne mora ona da zna šta znači "boj". U ovom slučaju, "boj" je vlastita imenica, jer je to iz imena aplikacije.
Ne kaže se "Prozor", već "Vindous", jer je prozor sada vlastita imenica, pošto je to ime softvera.
[Ovu poruku je menjao Stefan Markic dana 16.11.2009. u 01:10 GMT+1]
[ MladenIsakovic @ 16.11.2009. 00:54 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Pa ne mozes porediti Ubuntu i Gentoo
Kada instaliras Ubuntu, ti imas sistem spreman za desktop upotrebu za prosecnog DZOA,
kada instaliras Gentoo (ako uopste uspes to da uradis, govorimo o obicnim korisnicima),
ti imas root konzolu  i pred sobom jos jedno nedelju dana instaliranja, kompajliranja i
podesavanja raznih conf fajlova - i onda kada dodas sve sto prosecnom Desktop korisniku treba,
ti dobijas sistem koji je isto toliko brz koliko i Ubuntu, a Ubuntu sve to isto imas za 20 min instalacije
- Stabilnost - nikakve probleme sa stabilnoscu nisam primetio, ako govorimo o
stabilnim, a ne o razvojnim verzijama za koje je sasvim normalno da budu netabilne.
Isto tako - normalno je da Ubuntu 9.04 bude stabilniji od 9.10 koji je izasao skoro, tj. logicno je.
- Jednostavnost upotrebe - Ubuntu je ubedljivo na prvom mestu, bar sto se ovoga tice, jer recimo
suse ili Fedora nude jednostavnost ali samo na papiru - secam se njihove cuvene 1-click-instalacije
drajvera za graficku - trebalo im je 5 verzija OS-a da to zapravo proradi
O problemima sa dep-ovima kod rpm based distroa da i ne pricamo, pogledj samo Linux
forume i vidi koliko je tema vezano samo za to  nisu u stanju ispravan dep solver da napisu.
O riznici softvera da ne pricamo - kada ukucas
apt-get install neki_program
na Ubuntu-u, sansa da on ne postoji vec u repo-ima je otprilike 0,001%
pavlovici@Kompjuter:~$ sudo apt-get install
Display all 35000 possibilities? (y or n)

Srđane, nisi pošten. Kao prvo, Suse sam pomenuo samo jednom, i to dodao "ne znam, nisam probao".
Što se jednostavnosti tiče, PClinuxOS, pa i Mint koji je baziran na Ubuntu-u, su mnogo jednostavniji. PCLOS ima svoj kontrolni centar, gde sve u crevca maltene možeš da podesiš. Takođe ima apt i synaptic, nisam primetio da se neko žalio na dep-probleme, o čemu govoriš?
Gentoo je brži distro od Ubuntu-a, Slackware takođe, nebitno što su komplikovaniji za prosečnog korisnika. PClinuxOS je takođe brži, vidno, golim okom. Da merimo? Na pclosu takođe imaš 1 klik u synapticu, i vlasnički driver instaliran. Acpi radi odlično, za razliku od ubuntu-a, ako nema driver za grafičku, digne bar vesa mod, što glupuntu često n'ume.
E što se tiče riznice, moguće je da je tu ubuntu prvi, stvarno ne znam, al' ajd da ti verujem na reč.
Dalje, gde je dialup program? Ima li ga sa distroom u novoj verziji??? Šta taj tvoj average Joe da radi kad se nađe negde gde nema pokrivenost signalom? Da se moli manituu?
Prvo probaj PCLinuxOS, pa onda pričaj, a ja sam ubuntu probao.
Toliko...
[ Srđan Pavlović @ 16.11.2009. 04:37 ] @
Citat: Gentoo je brži distro od Ubuntu-a, Slackware takođe, nebitno što su komplikovaniji za prosečnog korisnika
Citat: - jednostavnost upotrebe - fali gomila alata koje recimo...
Cekaj, ajde prvo razluci koje faktore OS-a ocenjujemo, a koje ne.
Necemo sad u jednom postu traziti jednostavnost (ili je porediti),
a u drugom ona nije bitna. Pre ce biti da to nije posteno ;)
Citat: Dalje, gde je dialup program? Ima li ga sa distroom u novoj verziji??? Šta taj tvoj average Joe da radi kad se nađe negde gde nema pokrivenost signalom? Da se moli manituu?
pavlovici@Kompjuter:~$ date
pon, 16. nov 2009. 05:52:50 CET
pavlovici@Kompjuter:~$
Dobro, Srbija i nije bas u toku sa vremenom, pa donekle i mogu imati razumevanja za ovo sa dial-up-om ;)
Citat: Znao sam da ćeš da se pozoveš na babu i dedu.
Baba ili deda su samo upotrebljeni kao sinonim za korisnika
koji nije IT pismen i koji nema pojma engleski, sto opet ne
znaci da svaka baba ili svaki deda spada u tu kategoriju :)
"Tomboj" - ok, ali kada se prevede kao "Tomicine beleske" onda baba ili deda
zna da se radi o nekom programu koji sluzi da se cuvaju beleske. Nekom ko ne
zna sta je "boj" ovo "Tomboj" moze da zvuci vise kao neka poljoprivredna masina,
recimo "Kombajn" ili tako nesto :)
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 16.11.2009. u 06:12 GMT+1]
[ MladenIsakovic @ 16.11.2009. 07:03 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Cekaj, ajde prvo razluci koje faktore OS-a ocenjujemo, a koje ne.
Necemo sad u jednom postu traziti jednostavnost (ili je porediti),
a u drugom ona nije bitna. Pre ce biti da to nije posteno 
Ocenjujemo sve faktore, jer Ubuntu ni na jednom polju nije najbolji, evo već treći put rekoh 
Solidan distro, ništa više.
Ako nisam dovoljno jasan, onda y'bi ga.
[ Srđan Pavlović @ 16.11.2009. 07:19 ] @
Citat: jer Ubuntu ni na jednom polju nije najbolji
Ok, onda - nije najbolji u pojedinim poljima mozda, ali "overall"
(ili u proseku) jeste najbolji, i zato nije dzaba ubedljivo
prvi na distrowatch-u, tj. nije prvi zbog reklama ili sta vec.
Dakle OS je jedna celina i funkcionise kao celina i ocena se
donosi uzimajuci sve faktore (ili "polja") u obzir.
[ grabik @ 16.11.2009. 07:27 ] @
Instalirao Ubuntu 9.10 64 bit , na intelov procesor E8400 ,4 gb RAM , Nvidia 9500 graficku, 750Gb hard disk, i neku jeftiniju asus maticnu.
Potpuno besplatni OS za mene, barem do sada, instaliran jer mi je dosadilo da svake godine kupujem licencu za neki antivirus da bih mogao da izlazim na net.
Nisam imao nikakvih problema ni kod instalacaije ni kod koristenja , instalacija vrlo slicna windowsu , i radi vec jedno sedam dana bez da se nesto zaglavilo ili srusilo od programa koje sam koristio, MPLAB i C kompajleri za PIC mikrokontrolere koji rade pod wine emulatorom, kicad, ooffice, takodje e-mule i torrent, firefox , jedino sto nemogu da koristim ICD2 koji radi pod Mplab-om (hardverski debuger i programmer za PIC mikrokontrolere).
Ali to je i ocekivano jer sa tim imam velikih problema i na XP-u (XP sam pocetkom 2004 platio 150 funti, kada je euro izasao odnos euro funta je bio 2 : 1 ,samo da se zna da XP nije bio dzaba) cesto rusenje Mplab-a, gubljenje veze preko USB sa ICD2 itd.
Evo od kada sam na ubuntu nisam pokrenuo xp koji je na drugom kompu, ako uspijem da nadjem neki upotrebljivi programer za pic mc pod ubuntu, paljenje kompa sa xp-om bit ce vrlo vrlo rjetko.
[ combuster @ 16.11.2009. 07:34 ] @
Mladene, ubuntu nije distribucija namenjena za korisnike dial-up-a... Za dial-up imas Debian koji dolazi na 5 dvd-jeva, e tu mozes da koristis linux ko covek a da dial-up koristis samo za proveru mail-a i surf...
Slackware sam do skora mogao da preporucim samo korisnicima KDE 3.5, sad su tek presli na cetvorku, to je all-around dobar distro ali po brzini opet ne moze da prismrdi gentoo i arch-u.
Gentoo opet, vrhunski distro ako imas jaku masinu (sa dobrim hladjenjem), meni je dobar recimo u zimskim periodima kada grejem prste na laptopu iznad procesora, nabije mi lepih 85C mogu i vodu za caj da zakuvam ;-) Sta je to da ti se iskompajlira gnome ili kde, koji satic... :D And yes, you have to be a l33t linux user...
Arch sa druge strane radi super, brz je, nije optimizovan do koske za masinu koju teras al dobro, makar ne vuces pun klinac software-a koji ti ne treba ni zasta, sam biras pakete i to je to, moj jedini izbor - druge distribucije me vise ne zanimaju...
Ubuntu je vrh vrhova sto se tice pocetnika, moras priznati ipak je njih sada najvise - nema problema sa dep-ovima, nema cackanja po terminalu, ili sve radi otb ili say yer prayers varmint :D Ipak ga preporucujem novim korisnicima uvek.
PCLinuxOS necu da komentarisem, nisam ga nikad isprobao - niti cu, isuvise mi je odvratna ta ideja da mandriva derivat (ili ciji vec) furas sa apt-om kao packet manager-om, ne vidim neku prednost njegovu u bilo cemu, ako ce neko da mi objasni - da znam... A inace sam cuo reci hvale, valjda zato sto ima apt a ima i control center kao na mandrivi sto ubuntu nema...
@everybody else
Pa kao prvo da opet kazem koliko podrzavam ekipu koja prevodi Linux i pripadajuce app-ove na srpski. I da samo nastave sa dobrim poslom.
Sa druge strane meni licno to ne odgovara, ja kada sednem za racunar i kada pocnem da resavam neki problem - ja vise ne razmisljam na srpskom, ja gadnih problema imam na forumu ovde da ne trpam ovaj eng-srb slang svuda - sam sebe nerviram. Ali mi je to u krvi, ja telefon (ne daj Boze racunar) ne mogu da drzim na srpskom jeziku, naviko' sam tako i to je to. I po meni (ali sam subjektivan) je glupost trpati srpski prevod po svaku cenu, ja sam se smejao nekad Hrvatima za ono przilica i te fore, tvrdnik ili kako vec ali sada je lopta na nasoj strani terena i poceli smo mi sa palikucom :)
E sad kako me srpski prevod kao korisnika totalno ne interesuje, a primetio sam da dosta korisnika Linux distribucija upravo tera SRB lokalizaciju na svom desktop-u - ja nemam sta da se bunim, osim samo da pruzim podrsku ljudima koji to rade...
[ combuster @ 16.11.2009. 07:40 ] @
@grabik
http://sdcc.sourceforge.net/
Kaze da podrzava MC PIC 16 i 18... Vidi prvo jel ga imas u synaptic-u
[ Nedeljko @ 16.11.2009. 08:30 ] @
Citat: component: Tom je vlastito ime. Zašto prevoditi ime?
E, to pitaj Grke koji su prevosdili Novi Zavet. Sva novoyavetna imena (Petar, Pavle, Marija...) su prevodi nekih hebrejskih imena na grčki, a pošto svi ostali prevodi imaju grčki koren, situacija je u svim jezicima takva.
[ Srđan Pavlović @ 16.11.2009. 13:30 ] @
Citat: e imam problem: izgleda da ne moze preko 1click-a...ipak ce morati na neki drugi nacin jer i dalje trazi onaj jedan jbni fajl...
LoooL :D - znaci ipak cekamo verziju 15 sto se sise-a i njegove iber-jednostavnosti tice :D
http://www.elitesecurity.org/t381779-0#2440777
[ combuster @ 16.11.2009. 13:34 ] @
Da one-click easy as pie - ako yast skonta dep... :)
[ component @ 16.11.2009. 14:18 ] @
Da se ne stekne pogrešan utisak, nisam protiv lokalizacije programa, čak naprotiv. Takođe, svaka čast ljudima koji se bave prevođenjem, za to treba imati volje i znanja. Glupo mi da pišem u stilu "ja bih to ovako ili onako" a ništa ne preduzimam po tom pitanju i nisam preveo ni jednu reč za open-source zajednicu. Samo iznosim svoj stav (korisnika) da mi je teže da radim sa sistemom gde su neke stvari bukvalno prevedene.
I da, ako već prevodimo sve, da li je neko preveo i reč "Ubuntu" (da se baba ne zbuni  )
Što se tiče Ubuntu-a kao sistema, mislim da je poprilično dobar (opet mišljenje kao korisnika). Možda nije najbolji ni u čemu, ali je ukupan utisak najpotpuniji. Možda za koju godinu pređem na drugi distro, ali mi za sada Ubuntu pruža najaviše i ne može se poreći da je za ovih 5 godina postavio nove standarde za Linux distribucije.
[ combuster @ 16.11.2009. 14:33 ] @
Da, Ubuntu je u prevodu - Humanost prema drugima ili Ja sam ono sto sam zbog toga sto smo svi mi ovakvi kakvi smo :D
Ipak je bolje samo Ubuntu ili Blenta :D A moze i GluPuntu
Verovatno se Linux na Zulu kaze: Konkvanta lutu eta simuntu bok pok kola matutu butu butu :D :D :D
[ MladenIsakovic @ 16.11.2009. 14:37 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Ok, onda - nije najbolji u pojedinim poljima mozda, ali "overall"
(ili u proseku) jeste najbolji, i zato nije dzaba ubedljivo
prvi na distrowatch-u, tj. nije prvi zbog reklama ili sta vec.
Dakle OS je jedna celina i funkcionise kao celina i ocena se
donosi uzimajuci sve faktore (ili "polja") u obzir.
PClinuxOS je "overall" mnogo bolji od Ubuntu-a: brži, isto ima live opciju, ima synaptic, ali ima i ono što ubuntu nema - odličan control centar sa gomilom wizarda za sve živo; bolje prepoznaje hardver, ume da digne grafulju barem u vesa mod, jednostavniji za korišćenje i podešavanje. Pa i lepši je.
Eto toliko.
P.S.
I linux Mint, koji je baziran na ubuntu-u je bolji - ima dobar kontrol centar, ne baš kao na pclosu, ali baš dobar, ostalo sve otprilike kao ubuntu, s'tim što ima odličan artwork, nema onu go*no boju koju afrikanci preferiraju 
A što se tiče prvog mesta na distrowatch-u - tome doprinosi najviše reklama i besplatno slanje diskova koji su ranije verzije popularizovali. Ni sam distro nije loš, pa tim se pre omasovio.
A što se zajebancije oko dialupa tiče - ja ne znam, jel vi putujete sa laptopom bilo kuda van grada? Kako ćeš u nekoj čuki gde nema mrežne pokrivenosti, a eventualno ima fiksne mreže, kako ćeš drugačije na net? Da nije tako, mislite li da ga MS ne bi šutnuo iz 7-ice? Ljudi, nije svet Engleska, Francuska, Nemačka, možda Švedska - gde je pokrivenost signalom odlična malte-ne svuda - mnogo više zemalja u svetu nema takvu pokrivenost, a i oni koriste računare.
I u principu, vidim ja da je ova rasprava glupa, i vidim da ne mogu da vas ubedim da ubuntu više vredi u reklami neki u stvarnosti, a ni vi mene da je najbolji linux. Definicija linux-korisnika je da je na prvom mestu tvrdoglav i uporan u svojoj priči, čak i ako je svestan da nije u pravu, stoga - ne vidim dalju svrhu rasprave, nekom je ubuntu hit, nekom šit.
[ Srđan Pavlović @ 16.11.2009. 14:40 ] @
Ubuntu je staroslovenska reca koja znaci "suse 1-click install jos uvek ne radi"
@Mladen - nisam probao neki noviji PCLinuxOS, moguce da su ga dobro odradili, sto da ne.
Mint jeste dobar, drzim ga kod mojih na starom kompu, radi lepo, tj . isto ko Ubuntu.
Citat: ne mogu da vas ubedim da ubuntu više vredi u reklami neki u stvarnosti, a ni vi mene da je najbolji linux
Ne moramo se nista ubedjivati - sasvim je korektno da se slozimo da nam se misljenja razlikuju, sto da ne ;) samo opusteno.
[ MladenIsakovic @ 16.11.2009. 14:42 ] @
Combuster - oko PCLOS-a, tako sam i ja govorio dok ga nisam probao; tako su i mnogi govorili dok ga nisu probali.
Probaj ga, pa onda pričaj. On jeste mandriva-based, ali danas već teško možeš mandriva paket da instaliraš na pclosu. Na gomili lapova acpi ispravno radi samo na pclosu, to ja iz ličnog ikustva. Znači, to što je mandriva-based ne znači ništa - synaptic radi perfektno, ama nikavih problema, na to se ni na njihovom forumu niko nije žalio.
Znači, probaj, pa onda pričaj. Ako ga probaš bar 5 dana - smem da se kladim sa tobom da ćeš promeniti mišljenje, i to ohohoho  Maltene svi koji su ga probali, jesu.
poz
[ Stefan Markic @ 16.11.2009. 17:03 ] @
Citat: Srđan Pavlović: kada se prevede kao "Tomicine beleske" onda baba ili deda
zna da se radi o nekom programu koji sluzi da se cuvaju beleske.
Zašto bi se aplikacija prevodila kao "Tomičine beleške", kada se na engleskom zove samo "Tomboy", a ne "Tomboy's Notes"?
Neka su baba i deda Amerikanci - Kada pročitaju samo "Tomboy", kako se aplikacija i zove(!), ni ti Ameri neće imati pojma o kom se programu radi. :p
I opet,
"Tomboy" je u ovom slučaju vlastita imenica. Jednostavno, nema prevođenja.
Vindous, Ubuntu, Tomboj... Šta da se radi. :)
[ Zoran Milovanovic @ 16.11.2009. 17:10 ] @
^^ Nije to jedini slucaj, ima ih mnogo. Zamisli kada nekome telefonom trebas da pruzis podrsku [drugarski..] i onaj tamo ima lokalizovanu verziju.
Ako uspete da se objasnite sta je tomicina beleznica, a sta vilenjakova beleznica za uredjivanje teksta posle 10-15min vi ste na konju. Da ne zalazim tek u neke dublje "prevode".
Hebote, prevoditi imena programa, definitivno nema mnogo veze sa mozgom, ali neki misle da ima i cepaju...
btw, kako su preveli OpenOffice? ;)
[ combuster @ 16.11.2009. 17:19 ] @
@Mladen
Mozda PCLOS jeste vrh vrhova, ali ti kazem da posle Arch Linux-a me drugi distroi ne zanimaju, makar ne oni koji ne prate KISS filozofiju i nisu rolling release distroi. Kako PCLOS ne spada u ovu grupu - ne zanima me, odmah sam se ogradio da ga nisam probao i da ga necu komentarisati nego da mi samo cela ta filozofija smrdi. :)
A kada ga je vec neko hvalio ovde na forumu procitao sam par review-ova i ispalo je da nije bas toliko "ispeglan" koliko se prica... Linkovi za review-ove su sa distrowatch-a...
[ Srđan Pavlović @ 16.11.2009. 20:44 ] @
Citat: kada se na engleskom zove samo "Tomboy", a ne "Tomboy's Notes"?
Mislio sam da se zove Tomboy's Notes.... :) Posto nikad to ne koristim, nisam tacno gledao,
evo sad sam pogledao - u Accessories --> Applications, ima "Tomboy Notes" stavka (bez apostrofa i slova
s za oznacavanje pripadnosti (Tomboy's) iza. Ali, kada se aplikacija startuje
i ode na Help / About, onda pise samo "Tomboy 1.0.0".
[ component @ 16.11.2009. 22:09 ] @
Šta!?! Nije valjda da baba nema OtvorenuKancelariju nego mora pod stare dane da uči engleski?!?
[ combuster @ 16.11.2009. 22:21 ] @
A cheese webcam booth (neukusna govornica?), a ekiga i exaile?
Sta bi pomislila baba za "cheese" program? :D
[ Nedeljko @ 17.11.2009. 07:37 ] @
Citat: combuster: Mozda PCLOS jeste vrh vrhova, ali ti kazem da posle Arch Linux-a me drugi distroi ne zanimaju, makar ne oni koji ne prate KISS filozofiju i nisu rolling release distroi.
Šta je KISS filozofija i šta je rolling release distro?
[ Rumpletstilskin @ 17.11.2009. 07:47 ] @
Citat: Nedeljko: Šta je KISS filozofija i šta je rolling release distro?
KISS - Keep It Simple, Stupid  - ne komplikuj bez preke potrebe
rolling distro - ne postoje "verzije", i samim tim ne moras da reinstaliras OS nego samo pokupis najnovije update, nesto slicno kao win updates samo na dubljem, sistemskom nivou
[ combuster @ 17.11.2009. 08:00 ] @
Hehehe, tako je.
KISS - Ovo S kao Simple ne znaci lako vec jednostavno, ovo se posebno odnosi recimo na filozofiju koju prate Arch i Ubuntu, dok na Ubuntu se trude da olaksaju zivot korisnicima tako sto ce ponuditi instant desktop okruzenje, notification da postoje proprietary drajveri za tvoj hw, ulepsavanje same te notifikacije i samim tim menjanje izvornog koda (patchovanje source-a) na svim aplikacijama koji koriste isti - Arch ti ne namece nista, imas bash a ti sam podesi mrezu, instaliraj okruzenje koje zelis (bilo kde, gnome, xfce) ili samo radi na wm-ovima tipa awesome ili ratpoison - oni ti nude mogucnost da koristis bilo sta ali ti u startu ne namecu nista, ako zelis proprietary driver sam izaberi koju ces verziju (onu koja ti najbolje radi sa tvojim hw) a ne da ti instalira catalyst na matoroj atijevoj kartici pa onda sto nema x-a :) a kod je vanilla koliko je to moguce (nema patch-ovanja) ono kako ti je upstream tako ti je i na masini. I cela ta filozofija primenjena na jednoj distribuciji funkcionise dosta bolje.
[ Body Bag @ 18.11.2009. 01:12 ] @
Ahahahaha Firestarter je Palikuca? Lol :D
Inace sto se tice PCLOS-a,meni licno najbolji linux desktop-probajte ga malo,nije zlato sve sto sija-misljenja sam da je daleko bolji distro nego Ubuntu,a i bolje prepoznaje hardver za pocetak ;)
[ Srđan Pavlović @ 29.11.2009. 17:45 ] @
http://www.elitesecurity.org/t383187-instalacija-eclipse-na-fc
Znaci opet dep-ovi.... :)
Pa ovo vise postaje smesno kod suse-a i fedore...
[ MladenIsakovic @ 29.11.2009. 18:59 ] @
Al' zato na PCLOSu to radi iz 2-3 klika 
[ Ixtis @ 29.11.2009. 21:13 ] @
Deka Debian nema tih problema sa repoima.
...eh ti nestašni unučići! :-)
[ combuster @ 29.11.2009. 21:18 ] @
Pa retko kad i ima tih problema na non-rpm distroima :)
[ MladenIsakovic @ 29.11.2009. 21:58 ] @
PCLOS je rpm-based distro, i ubedljivo je najbolji od svih, po svim kriterijumima 
A da je ispred Ubuntua - da i ne govorimo 
[ combuster @ 29.11.2009. 22:51 ] @
[ MladenIsakovic @ 29.11.2009. 23:45 ] @
Nemam šta ja tamo da piskaram bez veze, ovde rekoh sve što imam. A izgleda da ni Mandriva nije više takav šit kao što je bila, ja sam je nešto kratko probao početkom godine, 2009 PP, i bila je skroz OK, tako da to što pričaš za rpm-based distroe i nije više tolika istina, pogotovu što pclos bukvalno razbija na svim poljima još od 2007 verzije.
S' druge strane, ubuntu, premda user-friendly, ne baš kao pclos, al' dobro, uglavnom je jednostavan, evo vidimo još uvek boluje od starih boljki, često ne mož' da digne X, na nekim lapovima ne radi ispravno acpi, debian onomad potencijalno uništavaše hardove - tako da ni deb-based distroi uopšte nisu merilo kvaliteta. Šita ima svuda.
[ fade @ 06.12.2009. 12:21 ] @
Evo i ja da javim moje utiske
Upgrade je prosao bez problema, u ponudi tokom boota su standarno kao i svima stari i novi kernel, oba sa failsafe opcijom.
Bootuje, malo duze nego 9.04 ali ok.
Malo su doterali login screen, i uopste je malo lepse, zaobljenije.
Naizgled je sredjen problem sa intel grafikom koji je bio problem u 9.04.
Da, sada mi radi 5 puta bolje kada poredim glxgears, ali crashuje iz cista mira, ekran samo pocrni
Sleep opcija ne radi, samo stoji crn ekran, i jedino har shutdown pomaze
Ako koristim stari kernel, ne radi touchpad
Doteranije jeste, ali mi se cini da su gledali samo sminku da srede, ispod haube pravi vise problema nego prethodno izdanje, kao sto je 9.04 pravio vise problema nego izdanje pre njega sto se tice intel grafike.
[ combuster @ 06.12.2009. 14:45 ] @
Pa ostali su na xserveru 1.6 i mesa ja mislim da im je matora, 7.5.1 (koja je najgora do sada, 7.5.0 je radila besprekorno).
[ gajo2 @ 07.12.2009. 13:16 ] @
Ja sam isto imao problema sa grafickom karticom, tacnije fglrx je pravio probleme pa se sve zamrznulo kada se startao X. Morao sam da prebaciim startup u text mode da bih mogao uopste da startujem sistem. Problem sam resio sledecim:
sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
sudo aticonfig --initial
sudo aticonfig --acpi-services=off
[ MladenIsakovic @ 07.12.2009. 14:27 ] @
Hehehe, i neki kažu Ubuntu naj-ljlinux 
Ako je to najbolji ljinux, onda bolje da ljinuxa nema 
[ fade @ 07.12.2009. 15:32 ] @
Koliko vidim to je za ATI grafiku, mada bi neko od manje iskusnih mogao samo da kopira to u terminal, mozda bi mu i radilo :)
[ MladenIsakovic @ 07.12.2009. 17:15 ] @
Kad neko pretenduje na user-friendlyness, ondaK to što treba da se kuca u terminal mora da piše negde, na cd-u ili nekom drugom vidnom mestu, umesto da pretpostavlja da svaki user unapred zna šta treba da kuca.
Zato - glupuntu suxxxxxx
[ Yu Raider @ 07.12.2009. 22:56 ] @
To je nemoguce. Ne postoje GUI frontendovi za apsolutno sve konzolne aplikacije/konfiguracione fajlove. Isto tako, takvih aplikacija i fajlova ima jako puno, te bi 'manual' kakav si pomenuo bio preobiman i konstantno bi morao da se azurira.
Ubuntu je user friendly koliko je to moguce.
[ MladenIsakovic @ 07.12.2009. 23:10 ] @
U tom slučaju mora da digne GUI bar u vesa modu. Čim drugi distroi ne pate od tog problema, znači da je do Ubuntu-a.
A što se grafičkih frontendova tiče, na tom polju Ubuntu je prilično siromašan, fali mu nekakav dobar kontrolni centar, ili mcc kao kod mandrive ili pclos-control center, kažu da i suse i fedora poseduju gomilu gui-alata za podešavanje svega živog.
[ fade @ 08.12.2009. 17:47 ] @
Instalirah stare drajvere koji su pravili problem na 9.04 ali zacudo ovde rade mnogo bolje.
FPS na glxgears je bolji za 70-80%, mnogo bolje mi radi i flash u brosweru i streamovi.
Ovo se odnosi samo na intel integrisane graficke kartice:
https://wiki.ubuntu.com/Reinha...er/X/RevertingIntelDriverTo2.4
Nadam se da ce i ostalima raditi kako treba, sleep i hibernate rade bez problema, terminal sa ctrl+alt+f1 se vidi normalno, sto sa default driverom nije bio slucaj, dobijem skroz iskrivljenu sliku, neupotrebljivo.
[ combuster @ 08.12.2009. 18:05 ] @
xf86-video-intel 2.4? Jbt, ja teram sad 2.9... Ok, revertovanjem na EXA dobijes na brzini - istina, samo sto ces to moci samo na kernel-ovima kojima nije KMS enable-ovan po default-u (ili gde je kms ukljucen ali je drajver ukompajliran kao modul pa se disable-uje sa modeset=0 parametrom). To ce sve teze i teze ici kako vreme prolazi, EXA is dead sto se intela tice - i sa time treba da se pomirimo... Sa druge strane ATI mu ostaje dosledan.
[ fade @ 09.12.2009. 13:51 ] @
Prednosti onoga sto sam uradio:
Sistem ide u sleep/hybernate
FPS za 80% veci
Ne zakucava, ne crashuje, ctrl+alt+f1 me vodi u konzolu koju zapravo mogu da vidim, za razliku od prethodnog drajvera
Radi stabilno, sistem je manje opterecen nego sto je to bilo u 9.4, bolji sveukupni ucinak sistema.
Svako bi ucinio vise, imati malo stariji drajver sa kojim sve radi bolje,brze i stabilnije, ili najnoviji sa kojim ne mozes ni 2 sata da radis normalno
Najtuznije je sto ovaj problem pogadja dosta korisnika, zalbe na sve strane, a nikakav zvanicni patch nije ponudjen, niti bilo kakvo resenje.
[ combuster @ 09.12.2009. 16:10 ] @
Koju intelovu graficku imas?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|