Peter deserves an award for doing more with less. He’s built a handheld device based on an AVR controller that has features normally associated with much more powerful devices. Here’s what it doesn’t do: no phone calls, no text messages, no accelerometer, and best of all no app approval needed. What it does do is leverage inexpensive, readily available components combined with common homebrew development techniques to create a touch sensitive handheld.
The demo video embedded after the break details the device playing video, rendering 3D objects, and displaying pictures and ebooks with touch scrolling. All of this is running at 60 fps for a smooth picture. The whole thing is no larger than the 320×240 LCD that he salvaged from a broken MP3 player. An Atmel AVR ATmega644 microcontroller ties together the display, a resistive touch screen, and a microSD card for storage. The chip also controls the backlight, a Lithium Polymer battery, and uses USB for PC connectivity, charging, and even a mouse or keyboard interface. He etched the PCB himself for surface mount components and managed to do it with just four jumpers needed on the underside.
Dzizaz, pa 8-bitni procesor na 12 mhz, sa 12+4 kilobajta memorije vozi ebooks i video k'o snapdragon!!! Jos da Pera nakalemi gsm sistem iz eriksona r320 i odma' ima da pazarim 50 komada!
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 12:44 ] @
To je ono o cemu pricam sve vreme :(
Eto sta se desava kada se neko potrudi... 4 KB RAM-a, 32 KB ROM-a i 12 MHz 8-bitni CPU je sve sto je potrebno za takav feature-set....
A neki traze 1 GHz 32-bitni CPU, 256 MB RAM-a i 3D akcelerator... i pored svega toga im se OS vucara.
Progres bato.
[ Srđan Pavlović @ 04.11.2009. 15:46 ] @
Ovakve ljude koji zapravo cene hardver sa kojim rade bih vrlo bogato nagradio.
Nema tu, osamdesetih su se jos pisali najkvalitetniji programi - od tada mislim da
kriva kvaliteta konstantno opada - a danas je na vrlo niskom nivou, nazalost.
[ Slobodan Miskovic @ 04.11.2009. 15:58 ] @
Pa to je normalno, derivat kapitalizma u najsjajnijem obliku ;)
Nije normalno ni da das 60 000e na automobil ali kad bi to nekom rekao ko je kupio odgovorio bi ti "ima se, moze se" :) tako i ovi danasnji programeri samo sto je umesto para u jednacinu ubacen hardware i njegova snaga pa sad i za obican telefonski razgovor treba 1Ghz procesor :)))
[ Majstor_Pućko @ 04.11.2009. 16:07 ] @
Imam osecaj kada bi ovaj pisao OS da bi kernel imao 500kB a prepisao bi sve ostale za 3 koplja. A po nekoj mojoj racunici bio bi mu sasvim dovoljan moj kompjuter da prizemlji modul na Mesec. :)
[ Burgos @ 04.11.2009. 16:10 ] @
Cena Atmel ATMEGA 664, na količinu od jedan komad ~6USD.
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 16:11 ] @
Ljudi su uspeli da se spuste na mesec nekoliko puta, i komp koji je to proracunavao je bio slabiji od najslabijeg danasnjeg mobilnog telefona :)
Ali tada su glavnu rec u NASA-i vodili inzenjeri (i to pravi inzenjeri, a ne gomila miki-maus degree-ova izmisljenih kako bi se poboljsala statistika prosecne obrazovanosti), neko je lepo rekao da se cudi kako je NASA-i uopste uspelo i da lansira onu novu Ares raketu pre koji dan... ljudi su bili uvereni da oni vise i ne znaju da naprave raketu od nule :)
Danas bi za isti taj posao trebalo 10000000x jaci hardver, a na projektu bi radilo jos 1000 menadzera, 2000 outsource-ra, 500 konsultanata... i cela stvar bi bila zavrsena 10 godina posle roka, uz budzet koji se meri desetinama milijardi :)
Progres bato, kazem ja.
[ z@re @ 04.11.2009. 16:34 ] @
Zar ti nisi neki simpatizer kapitalizma i liberalnog trzista? Eto ti ga u najboljem primjeru. Novac gura sve naprijed, da bi firma imala para mora se konstantno sirit i prodavat proizvode, inace ce je trziste zaklat ako upadne u stagnaciju. Danas je lakse firmama gurnit gigahercni procesor u mobitel, i napravit kampanju oko "gigaherz" buzzworda, nego napravit nesto pametno sta tukci i sminkeri (end users) nece prepoznat jer se radi o predubokoj tehnikaliji. Vise zarade. Tocka.
Sta da je sve ostalo ko do sredine devedesetih? Imas kvalitetan, vrlo skup hardver u limitiranim kolicinama, i jako, jako mali procenat ljudi koji programira, kvalitetno, ali skupo.
Nemas kome prodavat praznu slamu, jer ti je vecina trzista tehnicki obrazovana.
Danas imas relativno brz hardver, u prosjeku nekvalitetan (barem u odnosu na prije 15-20 godina), sisteme koji su overbloated zato sta moraju podrzavat tonu nekvalitetnog hardvera. Easy as that. Cak i operativni sistemi koji su nekoc bili brzi i kvalitetni, radi proboja na trziste moraju podrzavat milion kretenskih, nepotrebnih tehnologija i kamione krsa od tajvanskog "desktop" hardvera i gadgeta. I onda dobijes danasnji Linux.
Cak je i dobar dio programerskih resursa freeBSDa upravo otisao na poboljsavanje USB stacka, iako je najnormalnije radio sa uredjajima koji stvarno necemu sluze - pen-drajvovi, externi diskovi, USB mrezni hardver, USB to "insert something legacy here" konverteri, itd...ali cak su i oni pod laganim pritiskom ljudi koji se bune da neka krama sa USB interfejsom koju su kupili za $20 u supermarketu ne radi.
Kazem ti jos jednom, zahvali Microsoftu na sve skupa. Oni su 90% krivi za tok kompletnog razvoja informatike od '95te pa do danas. Njihovi overbloated programi, apstrakcije na apstrakciju i operativni sistemi koji su sami sebi svrha. Njihova trzisna pozicija omogucava da zaobilaze standarde i de facto prave svoje...jer sta se koristi na Windowsima, postaje standard.
Inace, imam mobitel sa pola gigaherca od renomirane marke (HP), i od istog proizvodjaca preglednik slika (photosmart). Kunem se da je 100 kilobajtni program "pve.exe" radio bolje pod DOSom na 66mhz 486-tici nego ovaj shrot. Ajmo malo na skaliranje - uredjaj sa procesorom koji je brat bratu 20 puta brzi otvara slike trostruko vece rezolucije dva puta sporije. Hmm.
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 16:42 ] @
Nisam ja simpatizer nicega ali mi je jasno da je kapitalizam sa demokratskim uredjenjem trenutno najmanje los sistem - a slazem se da je bloat posledica fakta da svaka firma mora da raste svakog kvartala...
Opet, sa druge strane - i da nije bilo Microsofta, to bi neko drugi izveo - na isti naicn. Jednostavno, drustvo je osudjeno na masovne lepo upakovane bljuvotine - jer je upravo to sto masa zeli, a IT tehnologija je pre ili kasnije morala postati masovna i primamljiva prosecnom coveku.
Kao RTV Pink u Srbiji - "to je ono sto narod trazi"...
Problem nas sa tim je upravo to sto je IT tehnologija postala "potrosacka" - pod "nas" mislim na IT obrazovane ljude, koji su odrasli u vremenu kada je za koriscenje IT opreme bilo potrebno daleko vece znanje.
Zbog toga i razumem neke BSD-ovce - drze se ljudi podalje od tog consumerskog mainstreama, i ocigledno im je dobro sa tim sto OS nudi... verujem da je za njih tako i bolje, jer bi u svakom drugom slucaju njihov OS postao jos jedan Windows (ili Linux).
[ Slobodan Miskovic @ 04.11.2009. 17:41 ] @
Citat:
Opet, sa druge strane - i da nije bilo Microsofta, to bi neko drugi izveo - na isti naicn. Jednostavno, drustvo je osudjeno na masovne lepo upakovane bljuvotine - jer je upravo to sto masa zeli, a IT tehnologija je pre ili kasnije morala postati masovna i primamljiva prosecnom coveku.
Kao RTV Pink u Srbiji - "to je ono sto narod trazi"...
Ovo nije istina i najlaksi je nacin zamazivanja ociju i spinovanja - "to je ono sto narod trazi", pod tom parolom je i Hitler dosao na vlast. Elem, narod bira od ponudjenog, on ne kreira (vecina) ono sto se nudi tako da je ta parola "to je ono sto narod trazi" vrlo opasna generalizacija na konto lose ponude.
Mrzi me da trazim, a mislim i da su napravil jedu streljacinu (fps) isto sa 64kb.
A ovde, jedan tekst editor, pa odmah 3gb :)
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 17:55 ] @
Imam pitanje za sve.
A š'a njih (Apple, MS,...) bole za vaše domaće zadatke?
Napravite vi tako nešto, pa oduvajte sve njih zajedno.
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 17:57 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic
Ovo nije istina i najlaksi je nacin zamazivanja ociju i spinovanja - "to je ono sto narod trazi", pod tom parolom je i Hitler dosao na vlast. Elem, narod bira od ponudjenog, on ne kreira (vecina) ono sto se nudi tako da je ta parola "to je ono sto narod trazi" vrlo opasna generalizacija na konto lose ponude.
Ma da spinovanje my ass - ne zaboravi da je trziste otvoreno, i da ce uspeti proizvod koji Prosecni Mile i Average Joe hoce da kupe... Microsoft se nasao i popunio tu rupu, a da nije bilo Microsofta to bi bio neko drugi.
I nije tacno da imas losu ponudu - samo sto su ljudi uvek birali mediokritetsku ponudu jer njima ona odgovara - eto i sad na TV-u imas neki ART tv i neki TV koji pusta Big Brother-a - ljudi ce masovno gledati Big Brother-a... a mogu da slusaju i Mocarta...
Prosecan potrosac zeli da ulaze najmanji moguci procenat mentalne energije u koriscenje necega, zeli da to nesto kosta malo para i da mu bude dovoljno zanimljivo. To su primarne stvari koje moras ispuniti - ako to ne ispunis, mozes da se slikas - i umesto tebe ce dominirati neko drugi.
[ Slobodan Miskovic @ 04.11.2009. 18:03 ] @
Lako je reci. Recimo da imas ideju koja je eto i realizovana kroz neki program. Ko ce da ti plati reklamiranje? Kako ce neko da cuje za tebe?
Citat:
Ma da spinovanje my ass - ne zaboravi da je trziste otvoreno
Yeah but...kako da udjes na trziste ako nemas ogroman kapital? Ono, ko ce da cuje za tebe i kako? Sve to treba finansirati a finansije sada imaju upravo oni koje mi ovde pljujemo :) Lako je bilo MSFT-u tada, kompjuteri su bili vrlo retki i vrlo malo firmi je bilo u toj bransi...tada je stvarano nesto novo, nesto sto nije postojalo pre toga.
Posto je IT dosao u stadijum u kom je recimo autoindustrija u smislu dostupnosti (cak je i ispred zbog cena) mozemo sve te bajke o pojavljivanju nekoga ko sve oduva novom idejom primeniti i na autoindustriju... Pitaje:
Da li je moguce da ako neko od nas napravi super automobil, stedljiv, udoban, funkcionalan i slicno, napravi uspeh koji ce prodrmati Mercedes i Toyotu? :)
Ovo se pre 10-tak godina i nije smatralo nekim uspehom, moglo bi se čak reći i lame... Pravi majstori su ovakve stvari trpali u 4k, a 64k je bilo za one koji nemaju pojma :)
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 18:10 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Ovo nije istina i najlaksi je nacin zamazivanja ociju i spinovanja - "to je ono sto narod trazi", pod tom parolom je i Hitler dosao na vlast. Elem, narod bira od ponudjenog, on ne kreira (vecina) ono sto se nudi tako da je ta parola "to je ono sto narod trazi" vrlo opasna generalizacija na konto lose ponude.
Hitlera mase jesu htele, svidelo se to nekome ili ne. Najviše je prosečnih ljudi, a oni biraju to što biraju.
[ Srđan Pavlović @ 04.11.2009. 18:18 ] @
Da, ali mase svakako nisu htele onakav kraj, koga ipak pored onakve
Hitlerove propagande nisu mogli na vreme anticipirati.
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2009. 18:22 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic
Yeah but...kako da udjes na trziste ako nemas ogroman kapital? Ono, ko ce da cuje za tebe i kako? Sve to treba finansirati a finansije sada imaju upravo oni koje mi ovde pljujemo :) Lako je bilo MSFT-u tada, kompjuteri su bili vrlo retki i vrlo malo firmi je bilo u toj bransi...tada je stvarano nesto novo, nesto sto nije postojalo pre toga.
Posto je IT dosao u stadijum u kom je recimo autoindustrija u smislu dostupnosti (cak je i ispred zbog cena) mozemo sve te bajke o pojavljivanju nekoga ko sve oduva novom idejom primeniti i na autoindustriju... Pitaje:
Da li je moguce da ako neko od nas napravi super automobil, stedljiv, udoban, funkcionalan i slicno, napravi uspeh koji ce prodrmati Mercedes i Toyotu? :)
Postoji velika razlika izmedju auto industrije i IT industrije - barijera ulaska u IT industriju je drasticno manja, za proizvodnju softvera uopste nije potrebno postici "economies of scale" jer ti je trosak stancovanja zanemarljiv onda kada se zavrsi R&D.
Pa eto, taj Microsoft ti je pravi primer - po tvojoj logici IBM, pun para i #1 u IT svetu nije imao cega da se boji - a raskantali su im celo PC trziste neki Microsoft, COMPAQ i Dell recimo - sve 3 kompanije su u startnoj fazi bile bukvalno mrvice hleba u odnosu na IBM, pa opet...
I nije tacno da nema nista novo - provali kako je ekipa iz Skype-a pre samo nekoliko godina bukvalno prevrnula celu telekomunikacionu industriju na d00pe... uporedi odnose, kolicinu love...
[ Slobodan Miskovic @ 04.11.2009. 18:34 ] @
Upravo je to ono sto hocu da kazem, niko se novi nece pojaviti u IT-u jer veliki u IT-u nece to dozvoliti, desilo se jednom, vise se nece desiti. Skype je kupio ebay manje od 2 godine nakon osnivanja firme. Dolazice extra software idalje ali ce on biti extra u prvih nekoliko verzija dok se ne pretvori u zlatnu koku a onda ce ga neko od velikih kupiti i muzti do kraja kroz razni sarenis, nepotrebne opcije i nove verzije koje sluze samo za uvecanje profita.
[ Nedeljko @ 04.11.2009. 18:44 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Da, ali mase svakako nisu htele onakav kraj, koga ipak pored onakve
Hitlerove propagande nisu mogli na vreme anticipirati.
Ovo je savršeno tačno, ali šta ćemo da radimo. Mase biraju u trenutku u kome biraju i nemaju vremeplov, niti proročište da bi znale posledice, a na kraju ih snose, bile one dobre ili loše.
[ Igor Gajic @ 04.11.2009. 19:41 ] @
@mulaz
U pitanju demo scena, neka vrsta underground kulture u svetu kompjuterske grafike. Svake godine organizuju takmicenja ko moze napraviti kvalitetniju animaciju i da je spakuje u 4kb, odn. 64kb.
Naravno kvalitet varira ali ima i jako jako kvalitetnih programa.
Svi programi su uradjeni u asembleru ili u C++(+ specijalni file kompresor).
Vecina pobednika na tim takmicenjima radi u EU game industriji, tako da im to dodje kao neka vrsta ulaznice.
Slobodan Miskovic: Upravo je to ono sto hocu da kazem, niko se novi nece pojaviti u IT-u jer veliki u IT-u nece to dozvoliti, desilo se jednom, vise se nece desiti. Skype je kupio ebay manje od 2 godine nakon osnivanja firme. Dolazice extra software idalje ali ce on biti extra u prvih nekoliko verzija dok se ne pretvori u zlatnu koku a onda ce ga neko od velikih kupiti i muzti do kraja kroz razni sarenis, nepotrebne opcije i nove verzije koje sluze samo za uvecanje profita.
Ne mogu da se slozim sa tobom. Uvek, ali uvek ce biti takmicara koji ce nuditi slican service koji ti nudis. I uvek ce biti novih firmi/tehnologija koja ce poplaviti IT. Primera radi, facebook. FB je za 2 godina poplavio internet i ne vidim da ih neko kupuje. Software im postaje sve bolji i bolji (sigurno cistiji nego sto je bio na pocetku).
skype je posebna prica. Skype nije ni izmislio VoIP neko jedna firma koja je bankrotirala. Ljudi iz skype-a (koji su prodali poznati p2p program koji sam zaboravio kako se zove, skazi?) su uzeli VoIP tehnologiju, malo ofarbali i MARKETING!!! Marketing je taj koji je napravio skype uspesan a ne tehnologija...
Sto se tice hitlera i nacista :) Postoji Godwin's law za to :P
[ maksvel @ 04.11.2009. 21:54 ] @
^KaZaa? (Njen p2p model koristi Skype.)
[ calimero @ 04.11.2009. 22:34 ] @
Citat:
Kazem ti jos jednom, zahvali Microsoftu na sve skupa. Oni su 90% krivi za tok kompletnog razvoja informatike od '95te pa do danas. Njihovi overbloated programi, apstrakcije na apstrakciju i operativni sistemi koji su sami sebi svrha. Njihova trzisna pozicija omogucava da zaobilaze standarde i de facto prave svoje...jer sta se koristi na Windowsima, postaje standard.
hehe... koliko MHz i MB je potrebno da se Win95 koristi *upola* normalno kao neki od GUI računara iz sredine 80tih (Mac, Amiga, Atari)?
Citat:
opet, sa druge strane - i da nije bilo Microsofta, to bi neko drugi izveo - na isti naicn. Jednostavno, drustvo je osudjeno na masovne lepo upakovane bljuvotine - jer je upravo to sto masa zeli...
šta je poterbno za kompozitni desktop na Mac OS X i AmigaOS 4 a šta na M$ Visti ?
i da: Microsoft nije kriv... - samo im za istu stvar treba 16x jači hardware (na stranu što kasne 5 godina sa implementacijom... )
Citat:
Ovo nije istina i najlaksi je nacin zamazivanja ociju i spinovanja - "to je ono sto narod trazi"
btw FR su takođe pravili proceduralne teksture pre neko što su iste stigle u industriju igara... inače ko se seća demogrupe Sanity iz vremena Amige/Atarije setiće se i da je Chaos/FR pravio i tada haos na ovim mašinama (početkom 90tih)...
Citat:
Lako je bilo MSFT-u tada, kompjuteri su bili vrlo retki i vrlo malo firmi je bilo u toj bransi...tada je stvarano nesto novo, nesto sto nije postojalo pre toga.
sve to sto je MSFT ponudio, drugi su ponudili daleko pre njega!
MSFT je samo imao sreće da IBM stanje iza njega i ništa više.
Citat:
Ovo se pre 10-tak godina i nije smatralo nekim uspehom, moglo bi se čak reći i lame... Pravi majstori su ovakve stvari trpali u 4k, a 64k je bilo za one koji nemaju pojma
WTF? daj primer. ako imas ...
[ Horvat @ 04.11.2009. 23:06 ] @
vau,svaka cast liku :)
to cudo 10x brze lista ebook nego htc ,velika zalost :(
a i brzina odziva i kvalitet slike je stvarno za "respect"!!
i acdsee je bio nekad davno dobar image viewer [secam se,imao sam,tj jos imam negde na nekom cd-u, jednu verziju pomenutog,cini mi se 2.nesto...relativno mali,par mb,na masini sa 300mhz je glat pregledavao slike]...a onad su poceli da prave izmet od sw-a,dodavajuci razne nepotrebne gluposti i sada ni sa masinom od 2ghz ne mogu normalno da pregledavam slike u istom a da ne koci nesto...zato je tu jos ifranview
isto i sa nerom,nekada stvarno dobar burner,od nekoliko mb ,nakrkali su u njega svako g... koje su nasli...
i jos mali milion primera
samo mi nije jasno,ovaj lik,koju vrstu ebook-ova "dekodira"? a da to kod za otvaranje istih stane u par stotina kb
[ CONFIQ @ 04.11.2009. 23:11 ] @
Zanima me... Kako se zove OS koji je imao Apple pre 2000 g.? Pre Mac OS X? Onaj sto su skontali da je cisto sranje pa odlucili da napisu novi. Ne znam sta mi je sa secanjem danas, isto sam zaboravio za kazaa-u :)
Ja sam pisao te 4K 3D introe pre skoro 15 godina... i bas mi je zao sto nista od koda nisam sacuvao :(
U 4K je sasvim fino mogla da se spakuje 3D makina koja radi transformaciju, sencenje i osvetljenje (rudimentirano) + neki objekat od 300-500 trouglova bez frke + dodatne zezancije tipa skrolovani skakutavi tekst i "odjava" sa nekim efektom tipa blur ili pikselizacija.
Naravno, sve rucno, uz pomoc int10 grafike i gadjanja video memorije iz brzih asemblerskih rutina :)
Cak je sasvim lepo to sve moglo da se uradi u C-u sa inline assemblerom, pod uslovom da ste naterali kompajler da proizvodi COM fajlove i bez CRT biblioteke.
Na kraju, sve se jos zapakuje sa cuvenim PKLITE-om i to je to :)
Secam se da je 3D engine C fajl imao oko 30K koda - kompajliran intro je bio 4K.
Eh... a onda je doslo vreme bloat-a :)
[ Horvat @ 05.11.2009. 00:49 ] @
sve je rucno u assembleru kucano? svaki pixel kako ce da svetli?? kako se onda napravi "kontinuitet"?
nisi ni kompajlirane file-ove ostavio?
[ Rumpletstilskin @ 05.11.2009. 06:13 ] @
Citat:
Fakat da je M$ glavni uzrok komplet IT trzista kakvo je danas. Samo sto nije jedini, a i sreca je tu dosta pomogla.
Oni malko stariji se secaju na sta je scena licila pocetkom devedesetih - amiga je suvereno vladala igrackim segmentom, atari je bio mama za obradu zvuka i pripremu za stampu, apple se jos koprcao a PC je bio underpowered kanta sa brutalno skupim komponentama koje je trebalo stelovati k'o danas ubuntu da proradi uopste
Nove verzije softvera su se objavljivale u proseku svake 1.5-2 godine, temeljno testirane i uglavnom bez vecih bagova.
Enihu, stize i devedespeta, a sa njom 3 kljucna momenta:
- internet za pucanstvo
- mlatimudija hype (wooow, u isto vreme se i slikice mrdaju i 'zika pici! wooow!)
- M$ win95
Sve to zajedno, upareno sa padom cena PC komponenti i praceno totalno retardiranim poslovnim potezima glavnih konkurenata je dovelo do masovne konzumerizacije kompletnog trzista, jerbo su hw i sw tvrtke skontale da ipak vise kinte moze da se pokupi od 100 miliona Joe Sixpacka nego od 10k Dr. Geekova i stoga imamo to sto imamo danas - jeftino sarenilo za siroke narodne mase.
I da, ni meni nije jasno zasto je P1 na 133mhz, sa 32 mb rama i 3 gb hardom bolje i brze radio nego danas htc na 500mhz sa 256 mega rama...
[ Nedeljko @ 05.11.2009. 06:24 ] @
Meni je sve to jasno.
Proizvođači su se samo prilagodili korisnicima takvim kakvi jesu, a o tome šta zapravo bira prosečan korisnik, već je raspravljano na jednoj temi - što više drangulija za pristupačne pare.
[ mulaz @ 05.11.2009. 06:46 ] @
uff.. al tek web
nekad je bila ~10kb velika stranica, sve sa tabelama, moving-textom, i animiranimi gif-i i comic sans ms fontom koja se ucitala za 3s na dialupu, (20x20px thumbnail na sliku je naravno pored imao "warning 35kb!"),...
...i sve se to brze ucitalo i radilo nego danas prva stranica facebooka na dual core mašini sa 2gb rama i 10mbit liniji.
[ Nedeljko @ 05.11.2009. 08:35 ] @
Pa, sami ste tražili takav razvoj - što brži razvoj sa što više opcija po pristupačnim cenama, što više programa itd. Eto vam ga sad, dobili ste ga.
[ Ivan Dimkovic @ 05.11.2009. 08:37 ] @
Citat:
Horvat
sve je rucno u assembleru kucano? svaki pixel kako ce da svetli?? kako se onda napravi "kontinuitet"?
nisi ni kompajlirane file-ove ostavio?
Nope, samo rutine za brzo sencenje su bile u asembleru cisto kako bi imao veliki fill-rate, sav ostali kod za transformacije i geometriju je bio u C-u jerbo u to vreme nisu postojale MMX/SSE komande (moglo se to ubrzati mozda nesto malo u ASM-u, ali je daleko lakse bilo iskodirati to u C-u)
Na zalost nista mi nije ostalo - secam se da sam jedan intro pravio za jedan CD klub u Beogradu, ali i taj CD klub odavno ne postoji i cisto sumnjam da je to ostalo negde... mozda sam jedan uploadovao na Ecstasy BBS (ko se njega seca? :-) mislim da je ime fajla bilo 3DE.com ili 3DE.exe ili tako nesto..
Najjace u celoj prici je bilo da posle celog introa, iskoci cela konzolna strana informacija o CD klubu i sl - koja sama ima oko 1 KB :-)
4KB introi su bili zakon... sve sto sam naucio o optimizaciji koda sam upravo naucio u to vreme radeci te introe... steta sto takve stvari vise nisu popularne, stvarno je umetnost spakovati toliko stvari u 4 KB.
[ flighter_022 @ 05.11.2009. 09:49 ] @
Ecstasy BBS iz Indjije? ;)
[ Ivan Dimkovic @ 05.11.2009. 10:11 ] @
Bas taj - secam se da sam morao kratko da bivstvujem logovan jerbo je telefonska tarifa do Indjije bila mnogo veca u odnosu na lokal u Beogradu, a nije vazilo ono nocni poziv = 1 impuls :)
[ miroslavL @ 05.11.2009. 10:43 ] @
Ja se sećam igrice iz tog vremena koja je mogla da se igra mesecima sa sve 3D i stajala na jednu disketu 1.44MB - Elite :)
[ Nedeljko @ 05.11.2009. 11:14 ] @
Koju disketu? Stajala je u 32K RAM-a 8-bitnog računara BBC B.
Ali, šta ste tražili, to ste i dobili. Za pisaću mašinu vam treba gigabajt RAM-a, na stotine megabajta prostora na disku i ne znam kakav procesor.
[ miroslavL @ 05.11.2009. 11:24 ] @
^ To sam samo tako napisao 'na jednu disketu', jer kad sam je kupio dobio sam je na njoj, a znam da je manje zauzimala ;)
Edit: Ako se ovo drugo na mene odnosilo, koristio bi Vistu koja posle instalacije i svih Update(Upgrade) zauzima 30GB a ne Ubuntu koji zauzima 2.7GB :)
[Ovu poruku je menjao miroslavL dana 05.11.2009. u 12:47 GMT+1]
[ calimero @ 05.11.2009. 13:22 ] @
@dimkovic jesi li bio clan neke domace grupe? ti si iz novog sada?
Citat:
...a PC je bio underpowered kanta sa brutalno skupim komponentama koje je trebalo stelovati k'o danas ubuntu da proradi uopste
lol!
tuzno ali istinito...
Citat:
Proizvođači su se samo prilagodili korisnicima takvim kakvi jesu, a o tome šta zapravo bira prosečan korisnik, već je raspravljano na jednoj temi - što više drangulija za pristupačne pare.
i ovo je vise nego tacno! ja ne znam koje su to vune mogle da kupe PC 80tih
Citat:
mozda sam jedan uploadovao na Ecstasy BBS (ko se njega seca? mislim da je ime fajla bilo 3DE.com ili 3DE.exe ili tako nesto..
ne znam da li ste videli http://www.giffer.com/ - ima tona stvari sa BBsova (naravno i tona pornografije iz tog vremena )
Citat:
Ecstasy BBS iz Indjije?
jel neko bio u starim banovcima na SETNet okupljanju kod Pece/Norge ? ili na rodjendanu... ?
Citat:
Ja se sećam igrice iz tog vremena koja je mogla da se igra mesecima sa sve 3D i stajala na jednu disketu 1.44MB - Elite
mislis na kasetu (ZX, C64) ili DD disketu Amiga, Atari...
[ Srđan Pavlović @ 05.11.2009. 13:29 ] @
Ja se secam da je bio neki casopis kod nas... ne mogu ni imena da se setim,
bio sam bas klinac, ali znam da ga je covek kod koga sam tada isao na privatne
casove programiranja (bese to basic i pascal) - uzimao, i da je u njemu uvek bilo
nekih zadataka (uglavnom matematickog tipa - koje je trebalo uraditi u Paskalu (valjda)
a poenta je bila da kompajlirani program bude sto manji
(u bajtovima) ili da source bude sto manji u bajtovima, sad se ne secam bas....
Da nije "Racunari" ili tako nesto - jel se seca neko i jel ima mozda neki broj sa tim zadacima? :)
To je bilo recimo negde... u doba SX 386-ica na 16-ak Mhz (killer masina) :)
[ miroslavL @ 05.11.2009. 13:38 ] @
Citat:
calimero: mislis na kasetu (ZX, C64) ili DD disketu Amiga, Atari...
DD :) iz tog vremena, a moj rođa je imao na kaseti za ZX Spectrum :)
Sve u svemu, to je i onda kao i ovo bilo 'čudo', sve novine iz tog vremena su odzvanjale kako 'malo' mesta zauzima a tako 'dobra i velika igra'.
[ Nedeljko @ 05.11.2009. 14:29 ] @
"Računari" su imali rubriku "Dejanove pitalice", a cilj je bio da program bude što brži. Često su se davali zadaci koje zapravo i nije trebalo rešavati programski, kod nekih je računar bio vrlo koristan, a kod nekih neophodan.
Jedan od zadataka je bio sledeći.
Citat:
Bazen ima jednu slavinu na dnu za pražnjenje i ima jednu slavinu iznad površine za punjenje. Ako je slavina za punjenje zatvorena, a slavina za pražnjenje otvorena, pun bazen se isprazni za 2h. Ako je slavina za pražnjenje zatvorena, a za punjenje otvorena, prazan bazen se napuni za 1h. Ako je bazen prazan i otvorimo obe slavine istovremeno, koliko vremena je potrebno za pražnjenje?
Poenta je da je protok kroz slavinu za pražnjenje proporcionalan kvadratnom korenu pritiska, tj. visine do koje je bazen napunjen. Kada se sve to ubaci u diferencijalne jednačine, ispostavlja se da visina vode konvergira vrhu bazena, ali ga nikada ne dostiže, to jest, bazen se večno puni. Stoga su sva programska numerička rešenja sa konačnim vremenom kao rezultatom otpala. Dakle, trebalo je znati fiziku (mehaniku fluida) i diferencijalne jednačine.
Citat:
miroslavL: Edit: Ako se ovo drugo na mene odnosilo, koristio bi Vistu koja posle instalacije i svih Update(Upgrade) zauzima 30GB a ne Ubuntu koji zauzima 2.7GB :)
Odnosilo se na većinu korisnika, kojoj se proizvođači prilagođavaju.
[ newtesla @ 05.11.2009. 23:15 ] @
Citat:
Bazen ima jednu slavinu na dnu za pražnjenje i ima jednu slavinu iznad površine za punjenje. Ako je slavina za punjenje zatvorena, a slavina za pražnjenje otvorena, pun bazen se isprazni za 2h. Ako je slavina za pražnjenje zatvorena, a za punjenje otvorena, prazan bazen se napuni za 1h. Ako je bazen prazan i otvorimo obe slavine istovremeno, koliko vremena je potrebno za pražnjenje?
...kako se na tastaturi kuca beskonačno ??? ...u ovom slučaju, beskonačno malo ;)
[ Nothingman @ 06.11.2009. 01:34 ] @
Citat:
ventura: Ovo se pre 10-tak godina i nije smatralo nekim uspehom, moglo bi se čak reći i lame... Pravi majstori su ovakve stvari trpali u 4k, a 64k je bilo za one koji nemaju pojma :)
Hehe, ako FR nisu "pravi majstori" onda takvi i ne postoje :)
Secam se da smo pre 6-7 godina ovde na forumu komentarisali ona njihova dva demoa. Jedan je imao 16 a drugi 64 BAJTA :)
[ Nedeljko @ 06.11.2009. 08:19 ] @
[ t e x ] \infty [ / t e x ] daje simbol .
OK, lapsus je bio u pitanju.
Citat:
Bazen ima jednu slavinu na dnu za pražnjenje i ima jednu slavinu iznad površine za punjenje. Ako je slavina za punjenje zatvorena, a slavina za pražnjenje otvorena, pun bazen se isprazni za 2h. Ako je slavina za pražnjenje zatvorena, a za punjenje otvorena, prazan bazen se napuni za 1h. Ako je bazen prazan i otvorimo obe slavine istovremeno, koliko vremena je potrebno da se bazen napuni do vrha?
[ newtesla @ 06.11.2009. 18:03 ] @
...nisam pojma imao za znak....
...enivej, neuračunata varijabla punjenja bazena je naš nepredvidivo oscilirajući pritisak u česmi gradskog vodovoda :))))
[ mmix @ 08.11.2009. 17:20 ] @
Na stranu 4k demo scena i dobri stari dani, ima mnogo nerealnosti u tome sto pricate ovde i mnogo sentimentalizma. Naravno ne negiram ni iz bliza sav bloat koji se pojavio u softverskoj industriji i cije je uzroke Ivan dotakao (fali to jos dobra prica o apstrakciji u programiranju i felericnost poslovnog modela koju smo vodili u drugoj temi) ali zaboravljate i da su se tehnicke karakteristike HIDova promenile drasticno od starih dobrih vremena.
Primera radi, 320 x 240 x 8bit = 75kb za ceo screen buffer, moj HTC 800 x 480 x 16bit = 750kb, deset puta veca razlika, da ne pominjemo 1080p sa 8mb po frame-u. A to su samo sirove velicine jednog frame-a, gde su tu kodeci, GUI, 2d/3d oepracije, itd, pa onda to lepo pomnozi sa nekom real-time rendering semom i 25fps, pa hardver koji ce sve to da prenese iz screen buffera na ekran, itd. Pa jos ako je mobilni u pitanju jos na to natovari radio rom i multi-process kernel (jer mi volimo pozadinske procese) i eto gladi za Ghz-ima. Sa 12Mhz CPUom mozes lepo da gadjas u 75kb screen buffer, bas da ga vidim da potera WVGA ekran ili uopste da potera neku malo jacu graficku operaciju. Postoji razlog zasto HDMI standard ima 10gbps transfer rate i zasto je hd ready televizor jeftiniji od full hd.
Opet ne zelim da ispadne da pljujem po onome sto je covek uradio, to je zanimljivo i privlacno za nas geekove sto su rasli uz bigzove racunare, ali je zanimljivo isto toliko koliko i 4kb demo scena. Samim tim to nije nikakav domaci zadatak za htc, apple i druzinu, kao sto njih ne interesuje da optimiziju svoje aplikacije tako ih ne interesuje ni da pustaju uradjaje sa manje Ghza jer su sami kroz svoje marketinske idiotluke naucili raju da je vise Ghz = bolji "pametniji" smartphone, logican nastavak iste price iz PC industrije. Jedini razlog koji danas smartphone korisnici imaju da ne kupe Snapdragon uredjaj je ako cekaju da izadje sledeca verzija Snapdragona na 1.3Ghz (evo npr ja ). Niko HTC ne sprecava da zasuce rukave, da batali apstrakciju i da optimizuje graficke drajvere i da kljucne delove manile (TouchFLO 2, htc-ov GUI za wm) iskodira optimizovano tako da radi na 256Mhz smartphones, ali ce neko na kraju morati da plati za to (veca cena uredjaja, vrlo moguce veci drain na baterije) bez vidljivog pomaka na bolje jer manila sasvim fino radi na Snapdragon-u (touch hd2). Slicna prica vazi i za apple i za nokiju, itd.
[ Horvat @ 08.11.2009. 23:41 ] @
nema potrebe da se smanjuju "ghz-i" ,ali i te kako ima potrebe da se pravi kvalitetniji finalni proizvod,da ti ne vrti onaj kruzic "pola sata" ako hoces da prebacis na drugu stranicu pdf-a i slicno
ali opet,tu je problem,onaj x faktor, prave se "nove" stvari,na ustrp kvalitetu i pouzdanosti,zato svakih ~pola godine i cesce izadje "potpuno novi" telefon,ali pun mana,ista stvar i sa sw scenom
ne mozes da uzmes normalan program da kad ga instaliras da znas da ce da radi,da nece iz ni njemu poznatog razloga nesto se zatupiti,ili da ga nece treba update-ovati svakih mesec dana
u tome je problem [po meni]
[ devil 2000 @ 08.11.2009. 23:48 ] @
Da sumiramo:
1. Programere mrze kao i firme da ulazu vreme i novac u razvijanje i optimizovanje novih algoritama kada za par meseci po istoj ceni mogu da dobiju brzi i jaci procesor tako da samo dodaju nove mogucnosti
2. Pitanje je kako je ovaj covek odradio svu tu optimizaciju i slike koje su rezolucije kao i sam pdf fajl itd
3. Najveci problem zasto svi ostali uredjaji - mobilni i PC kompjteri kao i MAC i ostali - sporije izvrsavaju svoje programe je u INTERAPTIMA, ko je imao priliku da radi sa programiranjem mikrokontrolera video je da bilo koja komunikacija sa spoljnim senzorima i cipovima, tj ovaj uredjaj nema komunikaciju ni sa jednim spoljnim senzorom osim sa touch ekranom, svi noviji uredjaji imaju stalni monitoring wifi gsm gprs i bluetooth, neki i gps kao i akcelerator pokreta itd, koristeci interapte samo sa jednim od ovih nabrojanih uredjaja bi znatno usporilo masinu a ne sa svim ovima odjednom. Pogledajte npr PC masinu prilikom butovanja i pocetne inicijalizacije biosa i svih periferija koliko to traje dugo, nijedna brza memorija procesor ili hard ne moze ovo ubrzati sto je i glavno usko grlo zajedno sa hdd-om na pc-u.
[ flighter_022 @ 09.11.2009. 04:07 ] @
Ok je kad treba mnogo toga da se procita odjednom, u jednoj sekvenci. Ali pogledaj recimo situacije gde neki podaci treba opet, i opet, i opet... i opet da se procitaju. Navescu banalan (i mozda ne najbolji) primer, cisto da znas na sta mislim. Zamisli, na primer, neku multi-language aplikaciju, ali za mogucnoscu promene jezika "u letu" tj. tokom izvrsenja. Prvo resenje bi bilo da se prevod za svaki element interfejsa ucitava sa diska (ili iz baze podataka, znaci opet sa diska) svaki put kada se taj element interfejsa iscrtava na formi. Druga varijanta bi bila da se svi prevodi za trenutno aktivni jezik ucitaju u memoriju, i odatle pozivaju kada treba, i da se prevodi ucitavaju pri promeni jezika, a sto se desava jako retko. Ovo bi uzelo mozda pola sekunde po formi (ili vise ako je baza ili fajlovi sa prevodima na mreznom disku) ali ako se forme cesto otvaraju i zatvaraju, ovo bi uzelo barem pola sekunde po formi, pa to pomnozi sa brojem otvaranja formi i dobijes tokom godine dana sigurno nekoliko radnih sati potrosenih ni na sta pametno. Naveo sam primer koji se verovatno ne pojavljuje u praksi, ali sigurno da ima milion takvih situacija gde bi vrlo jednostavna optimizacija ucinila MNOGO kako po pitanju potrosnje memorije, tako i po pitanju brzine izvrsavanja koda. Meni se desilo da sam prebacivao neki svoj softver sa starije verzije visual studia na noviju, ali sam pri tom vrsio i optimizacije koda i vadjenje par manjih bagova... I, rezultat je bio da je jedna procedura koja se pre zivrsavala za nekih 60 sekundi trajala gotovo upola manje, na potpuno istom hardveru.
[ Nedeljko @ 09.11.2009. 07:12 ] @
Citat:
Horvat: nema potrebe da se smanjuju "ghz-i" ,ali i te kako ima potrebe da se pravi kvalitetniji finalni proizvod,da ti ne vrti onaj kruzic "pola sata" ako hoces da prebacis na drugu stranicu pdf-a i slicno
ali opet,tu je problem,onaj x faktor, prave se "nove" stvari,na ustrp kvalitetu i pouzdanosti,zato svakih ~pola godine i cesce izadje "potpuno novi" telefon,ali pun mana,ista stvar i sa sw scenom
ne mozes da uzmes normalan program da kad ga instaliras da znas da ce da radi,da nece iz ni njemu poznatog razloga nesto se zatupiti,ili da ga nece treba update-ovati svakih mesec dana
u tome je problem [po meni]
Kvalitet košta. Neko to mora da plati. Da li korisnici žele da ga plate? Ne. Prema tome, to je izbor korisnika.
[ mmix @ 09.11.2009. 10:46 ] @
Citat:
devil 2000: 1. Programere mrze kao i firme da ulazu vreme i novac u razvijanje i optimizovanje novih algoritama kada za par meseci po istoj ceni mogu da dobiju brzi i jaci procesor tako da samo dodaju nove mogucnosti
Pa sad mrzeti je teska rec, njih mrzi to otprilike kao sto tebe mrzi da naucis kukicanje. Mogu oni to ali nit vide svrhu nit imaju vremena za to. A i izlazi jaci procesor.
Citat:
devil 2000: Najveci problem zasto svi ostali uredjaji - mobilni i PC kompjteri kao i MAC i ostali - sporije izvrsavaju svoje programe je u INTERAPTIMA, ko je imao priliku da radi sa programiranjem mikrokontrolera video je da bilo koja komunikacija sa spoljnim senzorima i cipovima, tj ovaj uredjaj nema komunikaciju ni sa jednim spoljnim senzorom osim sa touch ekranom, svi noviji uredjaji imaju stalni monitoring wifi gsm gprs i bluetooth, neki i gps kao i akcelerator pokreta itd, koristeci interapte samo sa jednim od ovih nabrojanih uredjaja bi znatno usporilo masinu a ne sa svim ovima odjednom. Pogledajte npr PC masinu prilikom butovanja i pocetne inicijalizacije biosa i svih periferija koliko to traje dugo, nijedna brza memorija procesor ili hard ne moze ovo ubrzati sto je i glavno usko grlo zajedno sa hdd-om na pc-u.
Pazi, ja imam 528Mhz cpu u telefonu i sa upaljenim wifi, bluetooth i aktivnim gsm linkom nemam ni 0.1% cpu iskoriscenja van idle processes. Siguran sam da interapti rade u pozadini ali isto tako ne verujem da se trosi puno cpu ciklusa za pasivno pracenje dogadjaja sa tih interapta. Sta vise neki podsistemi kao sto su gps i akcelerator nisu direktno na magistrali vec su prikaceni na virtuelne portove i radi se pull-on-demand. Cak ni tokom razgovora cpu mi ne prelazi 3% od cega je max 2% u kernelu, pretpostavljam zato sto je encoding i sifrovanje na HTCu odradjeno hardverski. U svakom slucaju najveci drain na CPU mi pravi manila tokom upotrebe iste jednostavno jer manila obradjuje ogromnu kolicinu sirovih podataka da bi odrzavala i animirala GUI. Dva najveca potrosaca memorije i CPU ciklusa su mi gwes (mobilni ekvivalent GDI-a) i manila+manila phone, gde naravno potrosnja memorije najvise dolazi ne od koda vec od "optimizacije" ucitavanjem grafickih elemanata u RAM. Svejedno kad to sve treba da layerujes sa transparency-em (na glavnom screenu ima bar 6 layera, background, meni, sat, calendar, vreme i animirani oblaci/sunce, itd, pogledaj video dole) to trosi ogromnu kolicinu ciklusa ali se to desava samo tokom ukljucenog ekrana i pozicije na home screenu, kad je telefon u standby modu ekran ne radi, gui je neaktivan a prateci sistemi (gsm, opciono gprs) ne trose puno ciklusa i sta vise mislim da qualcomm arm ima neke izdvojene podsisteme koji omogucavaju da veci deo CPUa bude iskljucen do trenutka kad treba da se reaguje (npr na poziv ili na timer). Dakle ne treba ti 1Ghz CPU da bi radio poziv, 1Ghz ti treba da bi imas high-definition multimedia smartphone (znas kako lepo izgleda NavNGo navigacija u 800x480, jbg necim to mora da se pokrije).
Manila vec koristi openGL ES i radjena je u C++-u. Da li moze jos da se optimizuje? Sigurno moze, kad ucitas vremensku prognozu sa interneta mozes da odradis pasivni layering u pozadini i da prikaz home-screena bude cista animacija iz memorije, slicno onome sto predlaze flighter_022, sacuvaces real-time CPU cikluse pri iscrtavanju i slabiji CPU ce moci da odradi posao, medjutim telefon sa slabijim CPU je obicno i telefon sa manje memorije, daleko manje od 192MB koje imam ja npr (i koja mi je 60% popunjena sa 17 procesa, od cega 26MB drzi samo gwes a 10MB manila) pa si samo zamenio jedan scarce resurs sa drugim. Nije sve bas crno belo sa optimizacijom. Manila homscreen je optimizovan da trosi CPU cikluse na ustrb manje potrosnje memorije koju ostavlja pozadinskim procesima a potrosnja CPU ciklusa je prilagodjena onim MODELIMA htc telefona koji imaju dovoljno Ghz da odvoje za animaciju takvog foreground procesa. Sta moze meni da ubrza manilu? Recimo optimizacija drajvera, ali optimizovani drajver mozda trosi vise struje jer angazuje vise kola i vise greje telefon i mozda gurne van termickih specifikacija modela telefona a niko ne voli da mu se na telefonu topi plastika ili da menja boju (da ne flamujem kome se to dogodilo).
Nije ni softver uvek kriv, dosta ljudi npr ode i kupi najkrdzaviju (citaj najjeftiniju class 2) mogucu microSD karticu koja postoji i onda na njoj drzi slike i dokumente i kuka kako se sporo ucitavaju i prikazuju. Calni kintu za class 6 microSD card pa da vidis kako ce neke stvari da polete, nije sve u neoptimizovanosti softvera ima nesto i u cekanju na krdzav I/O. Narocito mi je to neshvatljivo kod ljudi koji vec u startu daju ozbiljnu trocifrenu kolicinu evra za telefon pa skrtare na perfierijama.
[ Rumpletstilskin @ 09.11.2009. 11:27 ] @
Citat:
mmix: Recimo optimizacija drajvera, ali optimizovani drajver mozda trosi vise struje jer angazuje vise kola i vise greje telefon i mozda gurne van termickih specifikacija modela telefona a niko ne voli da mu se na telefonu topi plastika ili da menja boju (da ne flamujem kome se to dogodilo).
Ne-topljenje plastike tesko moze da se podvede pod zadatak za autore drajvera...
A evo i zasto se ne isplati trositi vreme na optimizaciju (ko je rek'o kaiser?)
The contract calls for Samsung to allow Qualcomm to use Samsung’s 57 patents for mobile technology, but Samsung will not be paid by Qualcomm due to the higher value of Qualcomm’s licenses.
Samsung said the deal is more favorable than the previous one, but it declined to say why. “The new deal is better for us,” a Samsung spokesman said, without elaborating.
[ mmix @ 09.11.2009. 12:56 ] @
Citat:
Rumpletstilskin: Ne-topljenje plastike tesko moze da se podvede pod zadatak za autore drajvera
Tako formulisano ne, ali formulisano kao cap na potrosnju itekako moze i ne vidim nista sporno u tome, mobilni uredjaji nemaju mnogo opcija za disipaciju toplote i veoma je vazno koliko se isti greje i kojim tempom se hladi, narocito recimo tokom jednog toplog letnjeg dana. Kad se telefon pregreje on nema fan da poveca broj obrtaja i kompenzuje, kanal za disipaciju je isti kao i u standby-u i ako toplota predje granicu izdrzljivosti materijala nastupaju nezeljene stvari.. Ja sam siguran da bi na neki nacin ARM cip mogao da se OC-uje pa to ipak niko ne radi.
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2009. 13:50 ] @
Hmm nisam bas siguran da je drajver toliko odgovoran za termalni menadzment - dobar hardverski dizajn bi termalni menadzment uvek vezao za hardver i ispod OS nivoa jer cak i drajver moze da bude pre-emptovan, i ako se to desi pre nego sto odradi termalni throttling ode mast u propast... TM bih uvek resio obaranjem kloka ili, u najgorem slucaju, potpunim zaustavljanjem jezgra na neko vreme - drajverska kontrola je suvise nepouzdana tu.
Inace HTC je dugo kuburio sa bednim 3D drajverima za Qualcomm cipset (to je islo dotle da su ljudi krenuli sami da razvijaju svoje) - to su konacno resili kada im je 3D postao bitniji deo UI-ja, ali ocigledno performanse nisu nesto na sta su se oni puno fokusirali.
Moj telefon (Samsung Jack i637) ima isti 528 MHz Qualcomm cip, i - naravno, nema 3D drajvere vec se ceo Direct3D vrti preko emulatora. Sramota.
Mislim mene licno briga, ja sam sam obrijao Windows Mobile Standard 6.5 do maksimuma, kako bi telefon radio podjednako brzo kao "glupi telefon" - meni 3D overlay i ne treba puno, mada opet - da sam Microsoft jednostavno bih uveo hw. 3D kao requirement i ceo UI lepo renderovao kompozicijom - to bi znacajno ubrzalo kompleksnije UI izvedbe.
Citat:
Ja sam siguran da bi na neki nacin ARM cip mogao da se OC-uje pa to ipak niko ne radi.
OC-ovali su ljudi one TI OMAP procesore bez problema - u principu ARM je samo specifikacija, to kako ce se CPU ponasati ponajvise zavisi od same hardverske izvedbe tj. procesa i tu opet nema nekih garancija. Secam se da je Intel zesce kuburio sa 90nm XScale procesorom gde je TDP rastao u nebesa preko 600 MHz, opet Marvell je to izgleda resio i sada su izbacili onu ARMADA seriju.
[ Horvat @ 09.11.2009. 16:43 ] @
@nedeljko,pa sad nije bas potpuno tacno,stoji to kod sw-a za par dolara,ali sta reci za one cija je cena po par hiljada dolara?
i mmix,sta je onda problem sto htc ima "tako brz" odziv kad niti jede procesorsko vreme,niti memoriju ;)
[ mmix @ 09.11.2009. 18:22 ] @
Citat:
Horvat: i mmix,sta je onda problem sto htc ima "tako brz" odziv kad niti jede procesorsko vreme,niti memoriju
Ja krivim GUI i lose odradjenu 2d/3d akceleraciju, plus malo i moja geekovnost sto drzim HTC Sense projektovan za Snapdragon CPU na duplo sporijem CPU-u Izbaci HTC Sense iz touch-a i stavi wince i njegov phone app i letece ko zmaj. Lepo rece Ivan sta je uradio sa svojim phonom.
Citat:
Ivan Dimkovic: Hmm nisam bas siguran da je drajver toliko odgovoran za termalni menadzment - dobar hardverski dizajn bi termalni menadzment uvek vezao za hardver i ispod OS nivoa jer cak i drajver moze da bude pre-emptovan, i ako se to desi pre nego sto odradi termalni throttling ode mast u propast... TM bih uvek resio obaranjem kloka ili, u najgorem slucaju, potpunim zaustavljanjem jezgra na neko vreme - drajverska kontrola je suvise nepouzdana tu.
Kad sam onomad kupio touch i stavio omnia drajvere pa je poceo da me przi po rukama renderujuci moj openGL demo, pa sam ga uklonio da ne odnese vrag salu, imao sam slican razgovor sa par bivsih kolega. TM kroz clock adjustment je idealno resenje pod uslovom da imas aktivni TM, oboris klok, raspalis cooler i uz dobar odabir materijala izmedju dye-a i razmenjivaca dok kazes piksla temperatora jezgra padne, sve ostalo (LC, mini klime i ostali qrci) je manje vise pumpanje iste price i povecavanje disipacione moci. Mobilni telefon to nema, ne samo da nema aktivni TM nego mu je i pasivni TM prilicno ogranicen velicinom uredjaja, sumom komponenti koje nosi naspram velicine uredjaja i materijalima koji su vise "modni" nego termalno propusni, pa plus baterija koji pri punjenju ima i svoju emisiju . Tako da kad usporis phone ili ga blokiras ta blokada nece biti razresena u prihvatljivom vremenskom okviru zbog spore disipacije. Pride, toplotna granica ovde nije topljenje jezgra, vec granica podnosljivosti ruke koja ga drzi. U tim okolnostima resenje je da se ogranici maksimalna emisija na ono sto sklop moze da disipira, sto kroz bolji dizajn cipa i tehnologije proizvodnje (cemu dugujemo nadolazece 1+Ghz cipove), sto kroz secu power-drain funkcionalnost, sto kroz drajver u slucaju ati dela, ja bar ne vidim drugaciji pristup, ono sto ne ocekujem da vidim je neki aktivni TM koji ce periodicno da mi przi ruku vrelim povetarcem
Drajversko profilisanje potrosnje 3Da nije nista novo, Nvidia to koristi jos odavno (pretpostavljam i ati, ne pokusavam da pocnem flame) do te mere da se pojedinacno profilisu procesi (igrice). Dobar primer za to mi je bio Crysis, kad sam kupio 295 u max settings je cooler bio forsiran zestoko, novi drajver je doneo isti fps ali je ventilator sad radio tiho, sto znaci i da je toplotna emisija bila daleko niza. Dakle nije da ne moze, moze, samo je pitanje vredi li praviti takve kikembacije za smartphones ili napravis lowest-common-denominator drajver za sve.
Preemption ne bi trebao da pravi problem za drajver TM, worst case scenario nece moci da queueje nove instrukcije za akceleratorski deo cipa koji ce kulirati za to vreme.
[ Nedeljko @ 09.11.2009. 18:29 ] @
@Horvat,
Pa taj od par hiljada je ili dobar ili bi kao bolji bio još skuplji.
[ Horvat @ 10.11.2009. 01:24 ] @
hajde,reci cenu koja bi bila realna za "potpuno" kvalitetan sw koji je sada nekih par kila dolara [da ne nabrajam,znas i sam koji toliko kostaju]
[ Rumpletstilskin @ 10.11.2009. 07:16 ] @
Citat:
mmix: Dobar primer za to mi je bio Crysis, kad sam kupio 295 u max settings je cooler bio forsiran zestoko, novi drajver je doneo isti fps ali je ventilator sad radio tiho, sto znaci i da je toplotna emisija bila daleko niza. Dakle nije da ne moze, moze, samo je pitanje vredi li praviti takve kikembacije za smartphones ili napravis lowest-common-denominator drajver za sve.
Upravo tako - (ne)malom optimizacijom drajvera postignuta je ista funkcionalnost na istom hardveru uz primetno manje zagrevanje.
Vredi li to primeniti na telefone? Ocigledno ne vredi - kada se pojavio, kaiser je sa CPU na 400 MHz i 128 mega rama jezivo sporo baratao najbanalnijim taskovima (listanje pdfa, surf, navigacija), toliko lose da je pominjana i sudska tuzba zbog laznog reklamiranja. I sta se na kraju desilo? Nista, community je izbunario koliko-toliko pristojne drajvere, htc se okrenuo novim qualcomovim resenjima, sve u svemu pojeo vuk magarca.
Jednostavno, na delu je economy of scale - bolje prodati 10.000 polufunkcionalnih telefona i potrositi silne milione na marketing nego platiti pet sposobnih inzenjera da se dva meseca igraju sa drajverima i dozvole korisniku da upotrebi pun potencijal sprave koja je placena x00 ojra.
[ Nedeljko @ 10.11.2009. 10:52 ] @
Citat:
Horvat: hajde,reci cenu koja bi bila realna za "potpuno" kvalitetan sw koji je sada nekih par kila dolara [da ne nabrajam,znas i sam koji toliko kostaju]
Pa, većina korisnika prihvata ovaj kvalitet po ovim cenama. Znači, mogao bi eventualno neki proizvođač da proizvodi sw sa višom cenom proizvodnje za daleko manji broj korisnika. E, onda pomnoži faktor cene proizvodnje sa faktorom broja korisnika (koji će zajedno otplatiti cenu proizvodnje), pa ćeš dobiti neku cifru. Skoro sam ubeđen da je ukupan faktor veći od 10. Zato je ovo daleko jeftinija variijanta - kud svi qrci, tud i mali pišo.
Čekaj, a za koje to programe sa četvorocifrenim dolarskim cenama smatraš da nisu kvalitetni? Ja ih baš i nemam, pa ne mogu da tvrdim kakav je AutoCAD, kakva je Maya, kakav je Matlab, kakva je Mathematica itd. Za ove matematičke na osnovu rezultata koje su drugi kačili na forum za matematiku mogu reći da često izbacuju besmislene rezultate, ali zbog problema sasvim druge prirode (koji se lako može prevazići uz usporenje u izračunavanju), koji korisnici tolerišu. Neće da sačekaju ispravne rezultate, već hoće odmah besmislene (dakle, ne približne, već rezultate bez ikakvog smisla) i proizvođač se prilagođava tome.
[ Horvat @ 10.11.2009. 13:24 ] @
i matlab i acad su veoma kvalitetni i profesionalni programi,ali kod njih [tj. vise kod acad-a] je problem sto jedu procese
eto,po mom misljenju bi to trebalo optimizovati,da ne jede toliko memorije i da ne drlja procesor tako puno
a sto se matlaba tice,ima i on gresaka,desavalo mi se da na jednom kompu [ista verzija mlaba,sve isto] sve radi super,a na drugom izbacuje neku gresku
isti file-ovi,sve isto...
nije samo problem bug-ovanje,nego i zahtevnost
[ calimero @ 10.11.2009. 14:25 ] @
Citat:
Svejedno kad to sve treba da layerujes sa transparency-em (na glavnom screenu ima bar 6 layera, background, meni, sat, calendar, vreme i animirani oblaci/sunce, itd, pogledaj video dole) to trosi ogromnu kolicinu ciklusa ali se to desava samo tokom ukljucenog ekrana i pozicije na home screenu, kad je telefon u standby modu ekran ne radi, gui je neaktivan a prateci sistemi (gsm, opciono gprs)
GPU anyone? :D
btw sad citam da koristi OpenGL ES... zasto onda toliko urnise CPU? kakav GPU ima taj HTC??
btw zar ne postojim DirectX za WM?
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2009. 14:26 ] @
Postoji Direct3D za WM, ali fora je sto masa telefona nemaju 3D drajver vec koriste emulaciju.
Idiotizam svetskih razmera, i za taj idiotizam je direktno kriv Microsoft jer su 3.14ckice koje su za malo $$$ odlucile da ne definisu strogo hw. specifikacije za njihov OS.
[ calimero @ 10.11.2009. 14:38 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Postoji Direct3D za WM, ali fora je sto masa telefona nemaju 3D drajver vec koriste emulaciju.
Idiotizam svetskih razmera, i za taj idiotizam je direktno kriv Microsoft jer su 3.14ckice koje su za malo $$$ odlucile da ne definisu strogo hw. specifikacije za njihov OS.
pa ako cemo tako idiotizam je cela ideja da uopste prave Direct 3D kada je u to vreme vec postojao OpenGL ali dobro...
kad kazes emulacija - da li to znaci da svi telefoni imaju OpenGL ES pa se D3D emulara preko njega; ili emulacija znaci da CPU zavrsava D3D posao ?
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2009. 14:40 ] @
Sto se OpenGL vs. Direct3D price, to je predugacka tema i nije uopste tako crno-belo, ali nemojmo siriti pricu u off-topic.
Inace, ne - emulirani Direct3D znaci bas to - emulacija preko CPU instrukcija.
Obicno nema potrebe ici preko OpenGL ES-a, jer ako vec pises drajver, mozes direktno pristupiti grafickom pipeline-u na GPU-u, ne treba ti uopste OpenGL ES API koji se i ovako i onako na nivou drajvera pretvara u interni shader kod.
[ calimero @ 10.11.2009. 14:55 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Inace, ne - emulirani Direct3D znaci bas to - emulacija preko CPU instrukcija.
Obicno nema potrebe ici preko OpenGL ES-a, jer ako vec pises drajver, mozes direktno pristupiti grafickom pipeline-u na GPU-u, ne treba ti uopste OpenGL ES API koji se i ovako i onako na nivou drajvera pretvara u interni shader kod.
... ... nice.
[ mmix @ 10.11.2009. 14:59 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Postoji Direct3D za WM, ali fora je sto masa telefona nemaju 3D drajver vec koriste emulaciju.
Apsolutno se slazem, mada suska se suska da ce se to promeniti sa wm7, bice hardware cutoff pa pretpostavljam da ce i akceleracija biti deo te price. Ako vec ne umeju sami da postanu cool onda bar da 3rd party developeri naprave cool stvari za platformu. Trebalo bi da xda kuvari uskoro dobiju prvu betu wm7-e, pa cemo videti nasta to lici, ako uopste budem mogao da ga poteram na 1/2Ghz uz emulaciju
Citat:
calimero: GPU anyone?
btw sad citam da koristi OpenGL ES... zasto onda toliko urnise CPU? kakav GPU ima taj HTC??
Emulacija kao sto rece Ivan, vrlo malo stvari zapravo koristi hardver integrisanog GPUa (u Qualcomm 7201a je ATI Imageon, mada nisam nikad uspeo da saznam koji od) pa se sve svodi na cpu cikluse u emulaciji (i obican 2d transparent bitblt bez akceleracije guta dosta ciklusa po pikselu, da ne pominjemo non-integer aritmetiku). Za tacan odgovor na pitanje zasto pobogu emulacija nagrada je milion dolara Ja se realno nadam da ce se to otvoriti pre ili kasnije, Qualcomm je jos proletos otkupio od AMDa ATI mobile and handheld prava, cisto sumnjam da su to uradili samo da bi pravili cipove cije akceleratore niko ne bi mogao da koristi.
[ blekiwajt @ 27.11.2009. 13:40 ] @
Vidim okaceni su neki source fajlovi ali ne i kako se koriste... ima neko preporuku?
Hvala!
15.15h nasao...Instaliram Eagle i vidim lepo seme...oki doki...
[Ovu poruku je menjao blekiwajt dana 27.11.2009. u 15:15 GMT+1]
[ tasa5 @ 27.11.2009. 15:12 ] @
Ja sam oduvek znao da nam ovi giganti prodaju maglu. Mislim na MS, Apple, IBM i ostale. Ko je osetio neku bitnu razliku u brzini rada operativnog sistema jos od 2000? Ja nisam. Bio to win98 sa celeronom na 333Mhz ili win7 sa quad core, isti djavo.
BTW, ovo je sjajna ideja za TV seriju "Mile protiv tranzicije".
[ Nedeljko @ 27.11.2009. 15:29 ] @
U stotinak kilobita staje ceo softver (DNK) za pravljenje čoveka. Za svako slovo postoji 4 mogućnosti, znači nosi informaciju od 2 bita.
[ SlobaBgd @ 27.11.2009. 15:52 ] @
Citat:
Nedeljko: U stotinak kilobita staje ceo softver (DNK) za pravljenje čoveka. Za svako slovo postoji 4 mogućnosti, znači nosi informaciju od 2 bita.
Da, ali hardver za tu operaciju je malo... kabast!
[ Nedeljko @ 27.11.2009. 16:19 ] @
Kako kome. Imaš mikro varijante.
[ mmix @ 27.11.2009. 16:58 ] @
Citat:
Nedeljko: U stotinak kilobita staje ceo softver (DNK) za pravljenje čoveka. Za svako slovo postoji 4 mogućnosti, znači nosi informaciju od 2 bita.
ne znam odakle ti ta informacija, ljudski genom ima malo vise od tri milijarde parova, cak iako pamtis samo ispravne parove (sa at, gc parovima pa ne moras da pamtis obe strane) i time koristis 2 bita po paru, to je
U svakom slučaju, iz malo zipovanja staje na jedan CD, a ovi nam uvaljuju neke DVD-ove.
[ w3bl0rd @ 27.11.2009. 17:54 ] @
Citat:
mmix: ne znam odakle ti ta informacija, ljudski genom ima malo vise od tri milijarde parova, cak iako pamtis samo ispravne parove (sa at, gc parovima pa ne moras da pamtis obe strane) i time koristis 2 bita po paru, to je
Ne mora ni da se zipuje ima CDova od 800mb
al pazi, na DVD stane 6-oro ljudi, na BR moze 60
Citat:
tasa5: Ja sam oduvek znao da nam ovi giganti prodaju maglu. Mislim na MS, Apple, IBM i ostale. Ko je osetio neku bitnu razliku u brzini rada operativnog sistema jos od 2000? Ja nisam. Bio to win98 sa celeronom na 333Mhz ili win7 sa quad core, isti djavo.
Pa resenje postoji, ako ti celeron/333 radi posao onda treba da ostanes na njemu zajedno sa win98. Samim tim sto sad nisi na win98 vec na win7 na novijem hardveru znaci da ti iz jednog ili drugog razloga celeronac nije radio posao i da ti je trebala "magla". Ali nekako je lakse ako ovako ispadne neka zavera, sta li je, a zaboravljas da je na kraju dana tvoj kes u tvom dzepu i da te niko ne prisiljava da ga potrosis.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 07:26 ] @
mmix, ako cemo vec da cepidlacimo:
normalan broj hromozoma je 22 para + xy (46 hromozoma u koje su upakovani geni) (ili x,x kod zena), e sad -
imas genetske poremecaije (recimo hromozomske numericke aberacije), gde je broj hromozoma
veci - recimo Klinefelterov sindrom (xxy), znaci za te likove ce ipak ici vise storage-a, a imas cak
poremecaje koji su isto kompatibilni sa zivotom (ne bas kvalitetnim, da dodam), koji imaju i vece
numericke aberacije hromozoma ;)
:D
/edit: e, al sad sam se setio - onda na jedan CD upakujes jednog Klinefeltera, i jednog sa Tarnerovim sindromom ;)
[ Nedeljko @ 28.11.2009. 11:24 ] @
mmix je rekao u megabajtima, a ti tupiš neke teorije koje ljudi ne razumeju, bez konkretne cifre.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 11:31 ] @
Nedeljko, ako ne razumes da 47 hromozoma sadrzi vise genetskog materijala od 46 hromozoma,
ja cu ti to rado objasniti. Ali, s obziorm da si vrstan matematicar, ja prosto mislim da se ti salis.
(ili jednostavno nemas bas nikakvu predstavu o genetici, sto je sasvim OK, nisi ni duzan da je imas)
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 11:49 ] @
Ne "tupim ja nikakve teorije", nego sam samo primetio
da izvesni genetski poremecaji sa sobom nose promenu
kolicine genetskog materijala (na vise ili na manje),
sta bre odma skaces tako, ccc... ;)
[ Nedeljko @ 28.11.2009. 12:48 ] @
Rekoh, bez konkretne cifre, ali mi ja sada "jasno" da treba da bude 47/46*715 MB ili približno 730 MB.