[ hepokockica @ 04.11.2009. 18:16 ] @
| Poz.
Nedavno sam svoj ADSL nakacio na omni antenu sa mikrotikom, kartica je cm9, medjutim, desilo mi se da je kartica zatupela, u medjuvremenu sam saznao da je od udara groma, jer je antena "otvorena".
Kako sam student i nisam bas pri parama, pa me interesuje, na koji nacin bih mogao da sprecim da mi se isto dogodi i sa drugom karticom, da li se na neki drugi nacin moze zastiti kartica od statickog elektriciteta?
Zamolio bih za konkretne odgovore.
Srdacan Pozdrav.
|
[ tox master @ 04.11.2009. 18:48 ] @
Lightning Surge Protector moze dosta da pomogne kod statickog naelektrisanja ali ipak od direktnog udara groma nema zastite.
Najbolje je koristiti antene kao sto su waweguide zbog same njihove konstrukcije u odnosu na omni,amos...
Negde na forumu je bilo price o tome kako napraviti zastitu u kucnoj radinosti pa potrazi malo.
[ zivanicd @ 09.11.2009. 18:08 ] @
CM9 zaista skuplja staticki elektricitet.
Da bi zastitio uredjaje obavezno uzemlji stub na koji ti je zakacena antena.
Najprostije praznjenje elektrostatickog elektriciteta i zastita kartie je da bulk kabl sa CM9 (ufl na N ili PRSMA) koji ide sa mini-pci kartice do kabla za antenu
uzemljis obicnim prstenom na strani N konektora.
Ako ti je oprema u metalnoj kutiji napolju (mikrotik routerboard u NEMA kutiji iz Netiksa), obavezno uzemlji stub i time ces uzemljiti i kutiju a i N-konektor i CM9 zajedno :)
Mozes staviti u zastite od groma na antenski kabl ali... ne znam kome je to pomoglo :)
Sve u svemu za outdoor opremu vazi: uzemljenje, uzemljenje, uzemljenje! :)
Pozdrav
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.