[ korto_malteze @ 05.11.2009. 21:18 ] @
Zamolio bih za pomoc oko izrade podataka! Hteo bih da uradim bazu za servis mobilnih telefona u accessu uz minimalno oslanjanje na VB (samo neophodno)! Aplikacija bi trebala da obavlja sledece funkcije (u osnovi!Imam jos nekih, ali ih uglavnom razumem pa ih necu navoditi da ne preterujem ![]() 1.Prijem popravke - musterije: -izbor musterije iz padajuce liste (ako je vec koristila usluge servisa) -ako ne, uneti podatke o novoj musteriji -mogucnost da se unese vise uredjaja (telefona) kod jednog prijema, gde se o telefonu u bazu unosi proizvodjac, model iz padajuce liste, S/N(opciono), problem.. 2.Pregled popravki po statusima (novi, u_obradi, nereseni, gotovi, arhiva) -tu bih imao informacije o musteriji -uredjaju (telefonu), problemu, izvrsenim radovima, serviseru.. 3.Izdavanje racuna, potreban mi je savet, da li da namestim da jedan racun moze da ima vise uredjaja sa po jednom stavkom na racunu, ili jedan uredjaj sa vise stavki za njega! ILI mozda da moze vise uredjaja za po vise stavki sto mi deluje dosta komplikovano i mislim da bi trebao u tom slucaju da dodam jos jednu tabelu u odnosu na ono sto sam ja uradio! Takodje bih uradio da kada biram uredjaj (telefon) za racun da biram iz padajuce liste samo one ciji je status (nereseni,gotovi) i da kada odstampam racun za taj uredjaj da mu status promeni na ARHIVA Da li mislite da je to ok? 4.Jos bih uradio par formi za pregled popravki po radnicima, i pregled dnevnih izvestaja, tj. TOTAL naplacenog na dan (Da li da za te dnevne izvestaje napravim novu tabelu gde ce biti datum TOTAL i mozda spisak popravki (telefona) za taj dan)? 5.Imao bih tu jos neke imenike, podsetnike, admin deo sa sifrom za pregled i azuriranje informacija o radnicima i o servisu.. Da li mislite da bi u globalu ovo bila jedna lepa i funkcionalna aplikacija sa svojom svrhom? i da li bi joj bilo neophodno dodati jos neke funkcije? Za pocetak cu da stavim sliku tabela i relacija pa ako mozete da mi udelite par sugestija oko arhitekture, tj. da li bi vi nesto izmenili, dodali itd, da se prvo kompletno resim tog problema.. kako bih mogao da pristupim izradi formi, izvestaja itd. tj. komplet aplikacije, a da posle ne bih morao sve da prepravljam zbog nekih glupih propusta u projektovanju baze Bazu projektujem i aplikaciju izradjujem u access-u 2003! [Ovu poruku je menjao korto_malteze dana 05.11.2009. u 22:34 GMT+1] |