[ ELTI @ 06.11.2009. 17:39 ] @
Zivim u podrucju gdje je grmljavina dosta cesta i cesto prouzrokuje velike stete na elektricnim uredjajima i telefoniji, a zastite koje se prodaju po trgovinama najcesce stradaju zajedno sa uredjajem.
Iz tog razloga vec duze vrijeme razmisljam da razvijem jednu automatsku inteligentnu sklopku koja bi nadzirala prenapon u mrezi i sa pojavom prvog prenapona bi iskljucila uredjaj s mreze na izvjesno vrijeme a za sve to vrijeme bi i dalje nadzirala prenapon u mrezi i tek nakon sto nekoliko minuta nema naponskih spiceva automatski bi se ukljucila u prvobitno stanje.
Kako grmljavina uglavno dolazi postepeno (osim ako je GROM IZ VEDRA NEBA) mislim da bi bilo dovoljno vremena da se pri pojavi prvih spiceva u mrezi aktivira zastita koja bi bila aktivna sve dotle dok se "Nevrijeme ne smiri". Vjerujem da bi to bilo ucinkovito i spasilo mnogo uredjaja. Ja sam vec idejno osmislio takvu automatiku ali bih htio cuti misljenje i drugih kolega na ovu temu i da li mozda neko zna da vec takav uredjaj negdje postoji da ne gubim vrijeme.
[ ptak 13. @ 06.11.2009. 22:23 ] @
Pa iskreno nisam cuo da postoji neki takav uredjaj, ali verovatno da se neko toga setio pre tebe stoga treba se dobro raspitati. Sve u svemu projekat odnosno ideja mi se cini izuzetno zanimljivom i voleo bih da vidim ili cujem uz pomoc cega si planirao da realizujes takav neki uredjaj...
[ Horvat I @ 06.11.2009. 23:05 ] @
Zahtevajte od distributera dovoljan broj katodnih odvodnika
[ veselinovic @ 07.11.2009. 13:35 ] @
Citat:
Horvat I: Zahtevajte od distributera dovoljan broj katodnih odvodnika

A posto ti oni nce to postaviti, kupi ti najmanje dvostepenu zastitu sa induktivitetom izmedju prvog i drugog stepena.
[ Horvat I @ 07.11.2009. 20:12 ] @
Obavezni su standardima
Mojim poznanicima na zahtevza prikljucak struje na salas je odgovoreno da zbog atmosverskih praznjena moze samo podzemni kabel.
Sa te trase su pre ~40god morali ukloniti dalekovod.
I dandanas u toj okolini bar 1 drvo godisnje bude "naelektrisano"
[ devil 2000 @ 10.11.2009. 20:00 ] @
Citajuci forume dosao sam do nekog zakljucka da bi najidealnija zastita bila da se napravi trafo za 220V 1:1 koji bi imao izolator izmedju primara i sekundara bar 1cm kako bi sprecio skakanje varnice izmedju njih. E sad za tako nesto je potreban ogroman trafo koji bi morao da se stavi u posebnu prostoriju zbog zracenja i zvuka itd ....

Bilo bi dobro kada bi se javio neko ko radi na odrzavanju ptt i elektro instalacija koje su svakodnevno na udaru vremenskih neprilika, pa da kaze kako oni resavaju taj problem (sigurno mnogo jeftinije nego moj predlog sa trafom). Mada slusam da i njihove instalacije crkavaju s vremena na vreme.

Pozdrav
[ robert63 @ 10.11.2009. 21:49 ] @
-Grom udari sa visine od par kilometara,
tako da mu taj 1 cm izolacije izmedju "necega i bilo cega" uopste ne predstavlja problem za preskok.

-Od prenapona stite samo "dobro" dimenzionisani ODVODNICI sa ispravnim i kvalitetnim uzemljenjem na njima.

-Cilj je da se SPRECI stizanje prenapona na sticenu instalaciju/uredjaje
ne filtriranjem,galvanskim odvajanjem,,,,, nego KRATKO-SPAJANJEM na uzemljenje i limitiranjem prenapona u
krugovima napajanja uredjaja.

-Cesto se tu radi o ogromnim strujama pa se i elementi prenaponske zastite dimenzionisu tako da
mogu "progutati zestoku struju " a sve to u cilju NE-dozvoljavanja da napon u mrezi poraste i spali potrosace.

-U kucnoj izvedbi prenaponski odvodnici bi trebalo da se montiraju
odmah iza strujomera ( jer na dovod ne sme nista da se kaci) na mesto gde se 3-Faze granaju na pojedinacne osigurace.
U slucaju prenapona iz mreze odvodnik odreaguje limitiranjem napona u dovodu,
a pri jacim strujama "zvekne" glavni osigurac,
,,ali je bitno da stetan napon NIJE stigao na potrosace koji se stite.