[ shadow-bg @ 07.11.2009. 00:34 ] @
Dakle interesuje me kako bi ste Vi resili jedan "problem" sa kojim sam suocen u jednoj firmi. Dobio sam zahtev od IT menadzera da mu napravim nesto sto ce njemu (ili meni, po njegovom zahtevu) omoguciti da locira racunar koji nije kompanijski, nego je neko od zaposlenih doneo od kuce i prikljucio na mrezu. Njegov cilj nije da blokira taj racunar, sto bih lako izveo preko Radius servera. Kompletna mrezna infrastruktura je sacinjena od 6 x AT-8000S/48 switcheva koji nisu u stack-u, nego su povezani preko gigabitnih modula. On hoce da kad neko gurne recimo svoj licni laptop u neku od uticnica (koje su sve povezane na neki od tih Layer2 swithcheva), da on zna na kom switchu, i kom portu je taj laptop nakacen. U dokumentaciji ovih switcheva nisam nasao da je moguce dobiti na kom portu je koja MAC adresa/adrese (ako neko donese neki switch od kuce, pa na jedan port nakaci vise racunara). Kakav (tj, koji) switch nudi tu mogucnost? Ili kakva oprema je potrebna da bi se to izvelo? Naravno, resenja tipa da gasim port po port trazeci kad ce da prestane odziv nepoznatog racunara ne spada u prihvatljivo resenje :) |