[ Srbin do jaja @ 08.11.2009. 10:41 ] @
| problem je ovaj. ja zelim da imam report (koji se bazira na kveriju) koji ce mi u svakom trenutku pokazivati koji su racuni placeni a koji nisu. problem se javlja kada se neki racun plati iz vise rata. znam da se to resava kveriji, to nije problem i znam kako to da resim. nego problem mi se javio kada sam na jednu formu stavio sve stavke racuna i dodao polje Placeno (da/ne) u tabelu T_Uplata i postavio to polje u istu formu sa racunom. ideja je bila da popunjavanjem svih polja na racunu postavim i da racun nije placen. onda u kveriju sve odradim kako treba gde grupisem racune i sabiram uplate i tako to radi super. posle krenem da ubacujem kako su neki racuni placeni i pogledam tabelu T_Uplata vidim da sve ona polja koje sam ubacio iz forme sada stoje bez ubacenih vrednosti uplata. a za svaku uplatu koju sam ubacio postoji novi red. da li je bitno sto je to tako i sto se ne vidi u reportu ili bi to moglo kasnije da pravi probleme? |
[ maliradoznalac @ 08.11.2009. 13:36 ] @
Moj ti je savet da potpuno odvojis uplate od racuna. Racunovodje svakako vole da imaju "karticu kupca" u kojoj se u jednoj koloni vidi koliko je kupac ZADUZEN (izdati racuni) a u koloni pored koliko je RAZDUZEN (evidencija uplata). Sve se to posmatra u toku jedne fiskalne godine a stanja iz prethodnog perioda se prenosi kao pocetno stanje.
[ Srbin do jaja @ 08.11.2009. 16:08 ] @
nemam ideju kako da uradim RAZDUZEN i ZADUZEN. ako moze pomoc...
[ maliradoznalac @ 08.11.2009. 23:05 ] @
sad cu da ti kazem kako sam ja to uradio. Napravio sam tabelu "uplate" u kojoj sam evidentirao ko je uplatio, datum i koliko je uplatio.
U drugoj tabeli sam napravio "racuni" koja je sadrzala kome ide racun, datum, broj racuna... naravno stavke racuna odvojis u zasebnu tabelu.
Upitom izdvojis potrebne podatke o uplatama ili ih sumiras, drugim upitom izdvojis podatke o racunima ili ih sumiras. Uporedis sumu uplata i sumu racuna i dobijes trenutno stanje kupca ili u novom upitu i ulate i racune lepo poslazes po datumima.
NAdam se da sam ti malo pomogao. Mozda neko od iskusnijih sa ovog foruma ima neko elegantnije resenje
[ Srbin do jaja @ 10.11.2009. 10:46 ] @
hvala ti! do nekle si mi pomogao. u kveriju sam spojio zaduzen i razduzen sa right join i sljaka kako treba.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.