[ milivoje t @ 09.11.2009. 13:05 ] @
Izgubio sam novu licnu (...) teskom mukom odvukao do policije da ponovo prodjem kroz pakao.
Pominju da ce uskoro cipovana lk moci da se koristi za neke servise od kuce, kada i kako naravno ne znaju. Nasao sam neki tekst:
Citat:
Ugrađivanjem elektronskih sertifikata na lične karte sa čipom dobijanje dokumenata će biti olakšano. Građani će te poslove moći da obavljaju od kuće, bez zamorne šetnje od šaltera do šaltera.

Svi građani koji to budu želeli, moći će na svojim ličnim kartama da ugrade elektronske sertifikate pomoću kojih će od kuće obavljati administrativne poslove.

Ova tehnička pogodnost omogućava da se dobiju ili zamene dokumenti bez zamorne šetnje od šaltera do šaltera.
Iako je u MUP-u tehnički sve spremno, još uvek se ne zna kada će ova pogodnost biti dostupna građanima Srbije i da se još uvek čeka formiranje centralnog registra elektronske primene.

Brojni dokumenti koje nosimo sa sobom u budućnosti neće biti potrebni, jer će ih zameniti jedan jedini koji ima ključ za sve šifre. Uvođenjem. Elektronskog sertifikata, dugi redovi na šalterima mogli bi da postanu prošlost.
Vlasnici nove lične karte sa čipom moći će da dodaju i elektronski sertifikat. Zatim, treba kupiti mali čitač i priključiti ga na kućni računar.
Dragoslav Stanižan iz MUP-a kaže da će policajci koji vrše kontrolu saobraćaja na osnovu lične karte moći bezičnim putem da utvrde da li postoje neki prekršaji.
„Vozačka dozvola neće biti potrebna iz razloga što policajac na ulici kada vrši kontrolu saobraćaja na osnovu lične karte može bežičnim putem utvrditi da li ima vozačku dozvolu da nema prekršaje“ rekao je Stanižan.
Đuro Vojnović iz Privrdene komore Srbije kaže da će uvođenjem elektronskog sertifikata mnogo poslovi biti olakšani.

http://www.informisanje.info/2009/11/kraj-saltera-licna-karta/
Sta su elektronski sertifikati ? I da li ovo znaci da kada ih budu uvodili, opet ce se morati do MUP-a da snime taj sertifikat na chip ?