[ dragancesu @ 10.11.2009. 12:02 ] @
Ja sam cuo za ovaj izraz, mozda treba neki drugi, pa ispravite. I ako tema nije u pravom forumu prebacite gde treba.

Danas je tendencija da se sve proizvodi brzo, jeftino, ekolosko i tako to, a strada kvalitet. Pricam sa kolegom pa u vezi toga ide ovakva prica

Kupio je kola renomiranog evropskog proizvodjaca (nebitno koji, ako treba navescu) polovnjak od 6 godina. Sada je otisao neki zupcanik u menjacu. A u frimi imamo automobil istog proizvodjaca star 20 godina presao skoro 500000 km i menjac radi ko sat. Objasnjenje majstora: nekad su se u maticnoj fabrici proizvodili vitalni delovi, sada je proizvodnja toga zbog ekologije preneta u druge zemlje (obicno kinu) odakle dolaze delovi koji se sastavljau u evropi. Tako da je kvalitet delova smanjen. Navodno jos toyota ima proizvodnju delova pod svojom kapom i kontorolom pa je najkvalitetnija.

Nije mi vreme za kupovinu kola pa je razgovor presao na televizore. Vreme je za televizor naravno lcd. Kad smo poceli o proizvodacima jedino samsung ima proizvodnju svih delova, ekrana i elektronike.

Da li je to dovoljno da se veruje da je kvalitetniji?
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2009. 12:53 ] @
Nemoguce je dati jednostavan odgovor na tvoje pitanje - tj. uopste ne mora da znaci da inhouse proizvodnja svih delova znaci bolji kvalitet.

Primera radi, uzmi jedan tipican dobar auto, npr. Audi ili Mercedes.

- Pneumatike ce raditi Pirelli, Continental, Michelin
- Razne komponente motora pod pritiskom ce raditi Bosch
- Kocnice ce raditi ATE ili Brembo
- Multimediju ce raditi Harman Becker
...

Ja sam sasvim siguran da jedan Brembo pravi bolje kocnice nego sto bi Audi mogao da uradi npr... a i postavlja se pitanje zasto bi jedna firma pokusavala da se specijalizuje za sve.

[ Slobodan Miskovic @ 10.11.2009. 13:02 ] @
Naravo da je u vecini slucajeva bolja "kompletna proizvodnja". Stavi se u situaciju da si ti proizvodjac, da li bi voleo da ugradjujes delove koji nisu pod tvojom direktnom kontrolom kvaliteta? Da li bi voleo da ti neko drugi formira cene? Naravno nisu svi u mogucnosti da proizvode komplet sve sto cini proizvod. Svi proizvodjaci su zavisi od nekoga i necega ali mora postojati neki minimum tj. balan izmedju sopstvene proizvodnje i onoga sto se kupuje od 3th party proizovdjaca. Jako puno stvari utice na konacni proizvod ali to sve nije bitno ako postoji efikasna KONTROLA KVALITETA a ona nije 100% moguca ako proizvodjac nema "kompletnu proizvodnju", tacnije ona je donekle moguca ali znacajno povecava troskove same proizvodnje.
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2009. 13:09 ] @
Zasto nije moguca kontrola kvaliteta ako proizvodnja nije lokalno?

Sasvim je moguce kontrolisati kvalitet koriscenjem parametara za verifikaciju i prihvatanje kupljene robe, kao i nezavisne sertifikacije i inspekcije supplier-a koje sluze da se obezbedi da je kompletan proces proizvodnje u skladu sa normama.

Stavise, to je JEFTINIJE nego da svako pravi sve, jer jedan proizvodjac automobila nece imati punu iskoriscenost pogona za proizvodnju, recimo, kocnica - dok firma kojoj je to jedini posao ima daleko vecu iskoriscenost.
[ Slobodan Miskovic @ 10.11.2009. 13:26 ] @
Citat:
Zasto nije moguca kontrola kvaliteta ako proizvodnja nije lokalno?

Zasto sto nije lokalno. Jednostavno nije moguce kontrlisati kvalitet jednako efikasno u TUDJOJ firmi kao u SVOJOJ bez povecanja troskova.

Citat:
Stavise, to je JEFTINIJE nego da svako pravi sve, jer jedan proizvodjac automobila nece imati punu iskoriscenost pogona za proizvodnju, recimo, kocnica - dok firma kojoj je to jedini posao ima daleko vecu iskoriscenost.

Ovo nije u potpunosti tacno jer da jeste kako onda objasniti opravdanost kupovine 3th party delova ako je u njihovu cenu uracunat i profit firme koja ih proizvodi.
[ dragancesu @ 10.11.2009. 13:54 ] @
Ivane, mogu se sloziti s tobom za tvoj primer, ali to nije bas kao u prici, naveo si super automobil i brendirane delove, to je OK. Ali problem nastaje kad su delovi nepoznatog proizvodjaca ali se ugradjuju u neki brend. Problem nastaje kad mislis da si kupio brend, a u njemu neki kinez. Danas je trend pojeftiniti proizvod, znam da psotoji metod analiza cena, primera radi ako plasticni sraf moze da zameni mesingani zamenice ga ako je jeftiniji.

Ako cemo dalje o automobilima, kazu da su neke firme pre nekoliko godina ugradjivale mnogo jeftinih delova pa su ih kupci poceli izbegavati, recimo opel i ford. I onda su se trgli pre dve-tri godine pa lice na sebe, po pitanju kvaliteta.
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2009. 14:00 ] @
Zato sam i rekao da je nemoguce dati jednoznacan odgovor na tvoje pitanje.

Inace, fokus na cenu nije nesto novo - oduvek su se proizvodjaci fokusirali da umanje cenu proizvodnje, samo sto je globalna trgovina i jeftin transport omogucio jos vece obaranje cena nego ranije.

Opet, kao sto rekoh, sve se to da kontrolisati ako postoji potreba - opet, pitanje je koliko neki proizvodjac zeli da investira u kvalitet tih komponenti, tj. da li mu je to bitno za prodaju proizvodima.

Mnogima to nije bitno, jer vecina kupaca stavlja akcenat na cenu, a kvalitet je sekundarna stvar - zato i imas najezdu nize-kvalitetne robe, jer je to sto kupci najvise kupuju.