[ mladenmp @ 11.11.2009. 14:43 ] @
Moje pitanje glasi:
Da li je moguce upariti dva ADSL-a od 1MB brzine da bi se povecala brzina interneta?

konkretno, imam 5 racunara od kojih su 4 vezana na prvi ADSL a jedan je vezan na drugi ADSL.

Sobzirom da mi je potrebna veca brzina na prva 4 racunara, razmisljao sam kako da uparim ova dva ADSL-a i sve racunare umrezim.
E sad, dodatno pitanje, sta mi je potrebno? swicth=obavezno, ADSL+ADSL=obavezno, mrezni kablovi=obavezno, jos nesto=?
Kako sve to spojiti i da li je to uopste moguce?

(brzina adsl je inace veca, brojke sam stavio cisto radi simbolike)
[ Miroslav Cvejić @ 11.11.2009. 14:48 ] @
Ruter sa 2 WAN porta, možda.
[ iMiki @ 12.11.2009. 13:51 ] @
Da, treba ruter sa 2 WAN porta, ni malo jeftina stvar, mozes da nabavis Mikotik sa 2 WAN porta za 100 evra.

Sto se tice brzine, nista od ubrzanja, povecavas samo propusnu moc jer internet saobracaj (dolazni/odlazni) moze da prodje samo kroz jedan link - onaj koji je slobodniji.
Ta dva ADSLa imaju dve razlicite IP adrese i neko ko ti salje fajl ne moze da podeli fajl i deo posalje na jedan IP a deo na drugi IP jer je "svestan" samo jednog IP sa kojeg je dobio upit.

Ako pokrenes jedan download imaces maksimalnu brzinu od 1 megabit, ako pokrenes drugi i na njemu ces imati 1 megabit, a ako pokrenes i treci download jedan ce ostati na 1 megabit a ona druga dva ce pasti na pola megabita svaki (teoretski u idealnim uslovima).

Najjeftinija varijanta je da kupus jaci ADSL paket, jer za cenu dva puta po megabit mozes dobiti 4 megabita i bolji upload i nema kupovine rutera.

Da dodam.
Nesto sam gledao, mozda ti ovo pomogne.
http://www.elitesecurity.org/t...-smtp-sbb-uvek-ide-na-SBB-link
Idi do kraja posta, videces link, mozda moze da ti pomogne da oba ADSLa prijavis kao jedno.

[Ovu poruku je menjao iMiki dana 12.11.2009. u 15:07 GMT+1]
[ cyofee @ 12.11.2009. 15:22 ] @
(ovo važi samo za BitTorrent saobraćaj, eventualno za još koji p2p)

Ako skidaš preko torenta, možeš jednu stvar skidati u isto vreme sa obe veze, sa jednog kompjutera nameštenog da ide preko jedne veze, a drugog preko druge veze. Kompovi će stalno međusobno razmenjivati ono što skinu.
[ rajco @ 12.11.2009. 20:12 ] @
Citat:
iMiki: Da, treba ruter sa 2 WAN porta, ni malo jeftina stvar, mozes da nabavis Mikotik sa 2 WAN porta za 100 evra.

RB750 ~ 40E
RG750G~70E
[ Mister Big Time @ 12.11.2009. 21:12 ] @
http://www.elitesecurity.org/t...eze-simultano-Telekom-ADSL-SBB
[ agvozden @ 13.11.2009. 09:18 ] @
Saobracaj ne mozes sabrati mozes jedino uraditi 'load balancing' pri cemu ruter sam bira rutu... na ovaj nacin imas virtualno 2mb, ali stvarno imas 2x1mb