[ glamoc @ 16.11.2009. 12:44 ] @
Interesuje me kako da na winXP softverski podesim raid 1.Na kompu imam dva HHD-a i hocu da se jedan ponasa kao ogledalo ovog drugog.
Unapred hvala
[ KLLIKER @ 16.11.2009. 21:11 ] @
Pa pisano je o tome vec vise puta. Sta zelis postici sa tim povezivanjem? Ako u RAID 1 povezujes dva diska pr. od 100 GB dobices volumen od 100 GB . Ocekujes verovatno i da zapis bude brzi ali zapravo bice jos sporiji jer je jedan samo ogledalo drugog. Druga stvar je sa RAID 0 jer u njemu dobijas vezivanjem dva identicna harda i duplo veci volumen. Pa i nesto brzi zapis ali nikako dupliran.
[ plavigor @ 17.11.2009. 09:40 ] @
Citat:
glamoc: ...hocu da se jedan ponasa kao ogledalo ovog drugog.
@KLLIKER
Iz ovoga bih zaključio da glamoc zna zašto želi RAID 1.

@glamoc
Za RAID računar mora biti softverski ili hardverski osposobljen. XP svakako nije softverski osposobljen. Dakle, ostaje ti hardverski RAID. U specifikaciji matične ploče potraži da li podržava neki od RAID-a. Ako ne podržav ostaje ti kupovina dodatne kartice za RAID.
[ glamoc @ 17.11.2009. 12:20 ] @
Na netu sam nasao da je na WinXp-u moguc namestiti(softverski) RAID 0,1 i cini mi se 5 pa sam mislio da isprobam kako to
funkcionise.
[ plavigor @ 17.11.2009. 20:11 ] @
Ako je taj što je to napisao dao i uputstvo za korišćenje postupi po tome.

RAID inače koriste ozbiljni i zahtevni korisnici koji znaju sa čime se nose i to znaju da cene. Zato niko ozbiljan ne štedi na RAID-u. Windows Server ima softverski RAID ali i pored toga svaki administrator će se rađe opredeliti za hardverski.

Naravno, u kućnim uslovima možeš da koristiš kakav hoćeš RAID, bilo u edukativne svrhe ili nešto drugo.
[ plavigor @ 26.11.2009. 00:13 ] @
Možda si ovo našao na Internetu?
http://www.elitesecurity.org/t339745-0#2078129
(dva linka u tom postu)