[ divski @ 16.11.2009. 19:35 ] @
Pozdrav,

Imam mali problem, i pomoc bi mi dobro dosla. Naime, o cemu se radi: Imam Telekomov HG520S ADSL modem, na koji je nakacen PC , a povremeno se i preko wireless-a na samom modemu kacim i laptopom.
Posto su mi bili potrebni neki portovi na modemu (a po default-u ih Telekom ne otvara), ja sam u DMZ stavio IP adresu PC-a koji je konstantno na modemu (192.168.1.2) i to radi OK. E sad - kad probam da postavim opciju Multiple (za DMZ), onda mi modem ne prihvata ta setovanja (multiple mi je potreban da bi i sa laptopa mogao proci na te portove koji su po default-u zatvoreni).

Neka ideja ili kako da to resim?

Uzgred - kada pokusam da za odredjeni IP otvorim pojedine portove , onda mi ne radi dobro, tako da mi je DMZ bilo jedino resenje koje je dalo dobre rezultate.
[ Miroslav Cvejić @ 16.11.2009. 21:03 ] @
Uključi uPnP.
[ slavisaelit @ 17.11.2009. 08:18 ] @
E prijatelju, pa kako si otvorio portove za desk 192.168.1.2 tako otvoriš i za laptop 192.168.1.3 ili koji već, i tako za svaki sledeći računar, UPnP je opasan ako svašta instaliraš, i tako da je bolje prethodno rešenje, samo što nemožeš jedan isti port primer 3389 koristiti istovremeno na dve IP adrese, ali može ili na jednom ili drugom, a ako ti treba na oba kompa onda moraš u ruteru postaviti drugi port i u aplikaciji promenuti default port tako da budu isti a da nisu neki od standardnih.
[ calexx @ 17.11.2009. 09:38 ] @
Pogrešno od starta. DMZ ne može da se postavi za više IP adresa jer onda gubi svaki smisao i prelazi u nemoguće. DMZ je krajnje rešenje ako ništa drugo ne pomaže jer se na taj način skroz otvara taj komp i onda može svašta da prođe. Inače portovi nisu zatvoreni i Telekom ili bilo ko drugi ne može tu ništa da uradi. Jedino pravo rešenje je forvardovanje portova a kada se dobro uradi, ne može da greši. UPnP jeste rešenje ali sam negde čitao da ume da se zbuni pa zato uvek predlažem klasično forvardovanje.
[ divski @ 17.11.2009. 21:43 ] @
Hvala na pomoci.

Kao sto sam i rekao na pocetku, forward mi iz nekog razloga nije radio iako sam probao sa tim (mozda sam negde gresio, pa cu probati ponovo). Probacu i sa uPnP.

Svejedno - hvala jos jednom