[ Slobodan Milivojevic @ 23.11.2009. 21:09 ] @
Ovde cu citirati clanove trenutno vazecih opstih uslova ugovora sa mobilnim operaterima u Srbiji, a koji se ondose na raskid ugovora i mogucnost buducih promena opstih uslova.

Telenor:
http://www.telenor.rs/?section=about&page=6419
Citat:
Član 2
Javnost, izmene i dopune Opštih uslova

Telenor je dužan da Opšte uslove učini javnim i dostupnim na svojoj internet stranici www.telenor.rs.

Telenor ima pravo i obavezu da Opšte uslove dopunjuje i menja radi usklađivanja sa promenama zakona, drugih obavezujućih opštih akata, poslovne politike Telenora i potreba Korisnika.

Telenor će sa izmenama i dopunama Opštih uslova upoznavati Korisnike preko navedene internet stranice, pri čemu će izvršene izmene i dopune biti obavezujuće za Telenor i Korisnike počev od osmog dana od dana objavljivanja izmena na internet stranici Telenora.

Citat:
Član 9
Otkaz Pretplatnika

Pretplatnički odnos između Telenora i Pretplatnika može prestati na osnovu jednostranog pisanog otkaza Pretplatnika, uz poštovanje otkaznog roka od 15 dana.

Pretplatnik je u obavezi da izmiri sva svoja dugovanja nastala tokom pretplatničkog odnosa.


* Kolko ja razumem, a nisam pravnik, otkazni rok je maksimalno vreme u kome ce Telenor raskinuti ugovor na korisnikov zahtev. Da li je tako?mt:s, nisam nasao opste uslove ugovora na njihovom sajtu, ali evo na sajtu Telefonike:
http://www.telefonika.rs/index...rticle&id=95&Itemid=97
Citat:
1.3. Telekom Srbija ima pravo da u skladu sa svojom poslovnom politikom vrši izmene Opštih uslove o čemu na uobičajen način obaveštava Korisnika.

Citat:
15. TRAJANJE I PRESTANAK UGOVORA

15.1. Ugovor se zaključuje na neodređeno vreme.
Korisnik može otkazati ugovor pismenim obaveštenjem dostavljenim preporučenom pošiljkom Telekom-u Srbija sa otkaznim rokom koji ističe poslednjeg kalendarskog dana u narednom mesecu u odnosu na mesec u kome je primljeno navedeno obaveštenjep izuzev za slučaj iz tačke 11.2. kada ugovor prestaje da važi od prijema obaveštenja o otkazu ugovora.


* Takodje se pominje otkazni rok za raskid ugovora, koji bi trebalo da podrazumeva maksimalno vreme za raskid ugovora na zahtev korisnika.

Vip:
http://www.vipmobile.rs/vip-ukratko/o-nama/opsti-uslovi.198.html
Citat:
Član 17
Ostali razlozi za raskid

Ugovor o Pretplatničkom odnosu takođe može da se raskine iz razloga opisanih u daljem tekstu:

17.1. Pretplatnik može da raskine Pretplatnički odnos pisanim obaveštenjem o raskidu poslatom Vipu preporučenom poštom. Pretplatnik ne može da raskine Pretplatnički odnos u roku od 90 dana od aktivacije SIM kartice. Raskid Pretplatničkog odnosa stupa na snagu nakon proteka 3 obračunska perioda računajući od dana propisnog podnošenja pisanog obaveštenja o raskidu Pretplatničkog odnosa od strane Pretplatnika Vipu.

Citat:
Član 19
Izmene i dopune Opštih uslova

Vip može s vremena na vreme da vrši izmene i dopune ovih Opštih uslova bez prethodne saglasnosti Pretplatnika. Izmene, dopune i promene ovih Opštih uslova, Vip objavljuje i stavlja na raspolaganje na uobičajen i pristupačan način, tako da revidirani tekst tako izmenjenih i dopunjenih Opštih uslova biće dostupan barem na svakom Vipovom ovlašćenom prodajnom mestu.


* Ovde se pominje: "Raskid Pretplatničkog odnosa stupa na snagu nakon proteka 3 obračunska perioda računajući od dana propisnog podnošenja pisanog obaveštenja". Kolko ja kapiram, ovo nije naj duzi rok vec je taj rok fiksiran.
[ zzviktor @ 23.11.2009. 21:34 ] @
Ovi iz VIP-a osim sto su glupi jos su i ne pismeni.
[ Java Beograd @ 24.11.2009. 07:09 ] @
Ma sve lopov do lopova.
[ gleb @ 08.12.2009. 18:30 ] @
Kad je neko … onda ostaje … isto to.

Ravno 10god imam postpaid broj kod telenora.
U medjuvremenu sam uzeo drugi broj koji koristim non-stop i ovaj mi ostade doslovce u fioci. Tu i tamo se neko javi od starih kolega i to je sve. Svelo se na to da sam placao samo pretplatu nesto manje od 400d, eto tako bez potrebe.
Posto je postao stvarno nekoristan, a i dve god za redom kad odem na godisnji pa ne stignem da platim na vreme zateknem gomilu sms-ova koji pocinju sa “Upozorenje pred iskljucenje…”

Ajd sto sam placao ono sto ne koristim ali neka upozorenja su mi isla na zivce.
Nadjem ja na njihovom site kako se otkazuje ugovor i tako i uradim krajem oktobra. Sa sve lk, potpisom i pratecim textom na njihov mail.
Racunam zavrsio sam, platicu racun za oktobar i gotovo.

Kad, pocetkom novembra zove me neko iz call centra sa nevaspitanjim pitanjima – a zasto vi otkazujete ugovor, a imate li vi drugi broj, a sta je pravi razlog..- na sta kratko odgovaram da je jednostavno tako, ne zelim vise. I sad sledi biser i poenta, odgovor osobe iz call centra je:

– dobro, sad kad smo se dogovorili, raskidamo ugovor a vi cete platiti ivih par dana novembra.

I doticni TELENOR posalje mi danas racun na 20.00 (dvadeset) dinara za novembar mesec!!?


Znaci ne mogu da verujem, to ni na pijaci nema.
To je takvo jajarenje koje bre ni kod poslednjih slosera nema. Nema.

Nije dovoljan pismeni, potpisani zahtev sa svim podacima vec neko saceka da prodje par dana i to ti zaracuna!
Pa sta se onda racuna? Mogla je moja zena da se javi a ja na putu 10 dana recimo. I to bi uracunali?

20.00din za nesto sto nisam trazio?!

Znaci nikad ali nikad vise.

Sad se ostrim i sutra saljem pisma na sve odrese koje mi padnu na pamet.

Jajare.
[ espresso @ 08.12.2009. 19:03 ] @
Citat:
Nije dovoljan pismeni, potpisani zahtev sa svim podacima vec neko saceka da prodje par dana i to ti zaracuna!
Pa sta se onda racuna? Mogla je moja zena da se javi a ja na putu 10 dana recimo. I to bi uracunali?

20.00din za nesto sto nisam trazio?!

Postoji nešto što se zove otkazni rok a što je sastavni deo ugovora koji si potpisao:
Pretplatnički odnos između Telenora i Pretplatnika može prestati na osnovu jednostranog pisanog otkaza Pretplatnika, uz poštovanje otkaznog roka od 15 dana.

20 dinara jeste bezveze i više ih košta slanje računa od tih 20 dinara ali to je standardna procedura koje se drže svi operateri. Telekom bi ti naplatio po istom ključu, samo mislim da oni računaju mesec tako što ga dele na 3 dekade.

Nepristojna pitanja... Možda nekome jesu. Svako ko raskida ugovor bude upitan za te stvari i na njemu je da li hoće da daje razloge ili ne. Bitno im je za statistiku da vide zašto ih neko napušta. A tu je i zadnji pokušaj da te odvrate od raskida, nešto kao Hitler Jugend :)
[ Java Beograd @ 09.12.2009. 08:53 ] @
Neću da branim Telenor, ali jedno treba znati. Te račune ne štampa čo'ek jedan po jedan, nego se lepo stratuje aplikacija koja to odradi za sve pretplatnike tj. korisnike. Aplikacija pretandrlja po bazi, pripremi fajlove za štampu. Onda se u lasera ubaci mnogo risova predštampanih obrazaca - i "udri". Nekoliko dana i noći.

Stoga, ako je tvoj ID broj u njihovoj bazi upao u SELECT statement - ]ebiga. Nema if < 20 then ...
[ NS85m @ 05.06.2010. 10:59 ] @
Citat:
zzviktor: Ovi iz VIP-a osim sto su glupi jos su i ne pismeni.


Genijalna poruka, nepismeni čoveče:)