[ mar8 @ 26.11.2009. 18:27 ] @
Molim za pomoć.

Naime, treba da osmislim okrugli pečat. E sad, zanima me kako da uradim pripremu - da li mogu koristiti Illustrator ili Photoshop, pa posle onaj ko bude pravio pecat da precrta ili nekako drugačije.
Stvarno nisam upućen u proces pravljenja pečata pa bih molio nekoga ko se u to razume da malo pojasni.
Da li postoje neka pravila o veličini slova, fontu itd...

Hvala svima unapred.
[ Skandy @ 26.11.2009. 19:35 ] @
Priprema za pecat se radi u bilo kom programu za vektorsku grafiku. Znaci moze illustrator a moze i corel. Ja bih ti predlozio da odes do bilo kog pecatoresca i da upitas za dimenzije i oblik pecata, kao i kako da doneses pripremu. Oblik i velicina pecata zavise od vrste firme-preduzeca, zato pre nego sto krenes po informacije, informisi se o tipi firme.
[ mar8 @ 26.11.2009. 19:56 ] @
Hvala puno na odgovoru.
A što se grafike na pečatu tiče do kog nivoa detalja bih smeo ići - npr. neka sličica ili logo. Da li će se lepo prikazati? Zanima me čisto da znam šta da očekujem kad budem išao kod pečatoresca.
[ Skandy @ 26.11.2009. 20:15 ] @
Mozes da ides u detalje koliko god zelis, ali bi onda morao vlasnika pecata da posaljes na obuku za upotrebu istog, da covek nauci koliko boje da nanese na polimer, pod kojim uglom i kolikim pritiskom da otisne pecat. Zato je preporuka da se mnogo ne detaljise ili ti da se ne ocekuje savrsen otisak od pecata sa sitnim detaljima. Svi drzavni pecati imaju grb sa orlom, koji je prilicno detaljan, ali je uvek razmazan.