|
[ combuster @ 29.11.2009. 22:50 ] @
| Ok, veliki igraci na sceni su povukli svoje poteze, novembar je prosao, izasli su Ubuntu Karmic, Fedora 12, Mandriva, openSuSe, Mint, Gentoo 10, FreeBSD 8, vreme je da sumiramo utiske. Zasto ovo nije na Linux forumu? Pa zato sto na ovom thread-u vazi jedno pravilo - a to je da nema pravila :D Sala mala, doci ce do razlike u misljenjima garant pa mi sve ovo vise vuce na advocacy.
Primetio sam da ima dosta distro-hoppera kao i onih koji se drze svoje omiljene distribucije pa je red da se ispricamo malo, da vidimo gde smo i da razmenimo iskustva.
U zadnjih godinu dana mi se iskljucivo vrti Arch na masini - sto ne znaci da nisam imao prilike da probam nekoliko distroa u medjuvremenu. Koliko sam mogao da primetim rpm distroi i dalje pate od povremenih dep problema, ubuntu juri brzi boot time i patch-uje ko blesav dok postaje sve netolerantniji prema bilo kakvim tweak-ovima, Fedora inovira sa instaliranjem paketa bez root password-a, openSuSe kao i uvek povremeni dep break a dokumentacija mu poprilicno kasni na sajtu, da ne spominjem PackageKit za Fedoru i Mandrivu...
Vidim javlja se sve vise Linuxasha koji hvale do neba PCLOS, meni to koriscenje synaptic-a za instalaciju rpm-ova nesto smrdi, ali ljudi se kunu da to radi sve kako treba, kako je to trenutno najbolji distro, pa ajde rekoh da vidim i te argumente (posto istini za volju ga nisam instalirao ni isprobao nijednom).
Sa druge strane zasto koristim Arch a i samim tim ga preporucujem?
Pa rolling release mi omogucava da imam bleeding edge software na masini, za sve ovo vreme nijedan dep problem, pacman je package manager kakav jos do sada nisam video, brz je a vezuje mi kao dep samo minimum paketa da bi mi odredjeni software radio dok ostale toplo preporuci ali ne dira. Ne diriguje mi u samom startu ni DE ni bilo kakav software. Wiki mu je do bola dobar. To sto moze ovaj distro da istrpi ja jos nisam video, lomim mu namerno dep-ove, instaliram snapshot-ove xorg-a i jos gomile software-a iz source-a a on samo fercera. + sto developeri nisu lenja stoka pa i kada zameris nesto ili podneses neki bug report sve se to ispita u najkracem vremenskom roku i ispegla. O AUR-u sve najbolje, ja mislim da ne postoji neki software a da za njega nema pkgbuild skripta... A tera te da razmisljas i ukljucis se malo, nece bas sve samo od sebe da radi, zato kada ga nadesis kako treba - bilo koji problem da iskoci znaces tacno gde je uzrok.
Da je n00b friendly - pa i nije - ali daleko od toga da je nalik gentoo-u ili exherbo-u. Mislim - sve najbolje za ova dva distroa ali imam centralno grejanje pa ne moram da se grejem ruke na resetkicama na lap-u kroz koje ventilator gura vrelinu sa cpu-a ;-)
Eto, buduci da nisam distrohopper zanima me kako stoje stvari sa ostalim distroima...
|
[ madcama @ 29.11.2009. 23:10 ] @
Evo ja cu reci rec dve o Mandrivi 2010.0 (One) Gnome.
Trenutno je koristim na test masini i maksimalno je mucim. Mnogo je brza od 2009.1 kako pri bootu tako i u toku rada. Instalacija kroz MCC ide kao blesava. Update radi na vreme (sto mi se cini nije bio ranije slucaj) em sto je na vreme, nego i brze ide provera i download i sve.
Multimedija na Mandrivi po meni ide korektno kao i pre, ali da budem iskren nisam je probao sa raznolikim formatima
Jedino sto sam nasao da mi ne radi kako treba, tj. kako je radilo u 2009.1 je web kamera. Tu Canyon kameru odmah prepozna ali za razliku od predhodnog izdanja ne radi video vec samo kao fotoaparat. Mozda treba da se nesto podesi, ali ponavljam pre sest meseci je to radilo 'iz kutije'.
Sve u svemu veliki kandidat da se nadje na 'glavnoj' masini cim se nadje vremena za backup.
[ combuster @ 29.11.2009. 23:18 ] @
Reci mi jesu li uradili nesto povodom grafickog instalera, jel i dalje teraju package kit i da li ti izbacuje samo pakete za tvoju arhitekturu ili izbacuje kao pre i za i586 i x86_64 iako su repoi dobro podeseni?
[ ventura @ 29.11.2009. 23:25 ] @
Citat: combuster:
U zadnjih godinu dana mi se iskljucivo vrti Arch na masini - sto ne znaci da nisam imao prilike da probam nekoliko distroa u medjuvremenu. Koliko sam mogao da primetim rpm distroi i dalje pate od povremenih dep problema, ubuntu juri brzi boot time i patch-uje ko blesav dok postaje sve netolerantniji prema bilo kakvim tweak-ovima, Fedora inovira sa instaliranjem paketa bez root password-a, openSuSe kao i uvek povremeni dep break a dokumentacija mu poprilicno kasni na sajtu, da ne spominjem PackageKit za Fedoru i Mandrivu...
Vidim javlja se sve vise Linuxasha koji hvale do neba PCLOS, meni to koriscenje synaptic-a za instalaciju rpm-ova nesto smrdi, ali ljudi se kunu da to radi sve kako treba, kako je to trenutno najbolji distro, pa ajde rekoh da vidim i te argumente (posto istini za volju ga nisam instalirao ni isprobao nijednom).
Od tih svih silnih reinstaliranja i isprobavanja distribucija ovih i onih, jel stižete vi nešto korisno da uradite, ili je isprobavanje i igranje oko OS-a svrha vašeg korišćenja sama po sebi?
[ combuster @ 29.11.2009. 23:32 ] @
E ventura, chill...
Ja da sam isprobao sve ove distroe ne bi ni pokrenuo ovu temu. Pa dok ne instaliras neki linux i ne popljujes ga ovde - bb...
[ Srđan Pavlović @ 29.11.2009. 23:35 ] @
@ventura - evo ja cu priznati da prosto volim da se igram
instalacija i podesavanja, ono, opusta me to ;)
[ miroslavL @ 29.11.2009. 23:36 ] @
Hvala na pitanju al kod Ubuntu je sve dobro.. prvi smo i dalje, i tako.. dva dana nije bilo updatea jer je sve ispeglano, iz prve ruke informacija je da NEMA peglanja do 10.04 jer sve radi.. ajd uzdravlje.
P.S. Nemojte se mučiti.. evo sam prebacujem u bisere 
[ loonies @ 29.11.2009. 23:47 ] @
Kod caleta na masinu sam stavio Ubuntu. Uglavnom sljaka bez problema, matori se ne zali :) Samo s vremena na vreme kada dodjem uradim update.
Na serverima sam koristio CentOS najvise. Ide mi na zivce gomilu config datoteka i skriptova rastrkanih po sistemu, plus razlikuju se lokacije i config fajlovi na Debian-u i suse-u, tj od ova tri distroa svako tera svoju politiku u vezi toga.
Mogu reci da su zgodni dodatni Red Hat administrativni alati na CentOS-u, olaksavaju zivot.
Kako sam instalirao Arch na moju desktop masinu, nisam vise menjao distro :)
Jedini problem do sada kada su menjali RAID hook i nije bilo dokumentovano na wikiju. Inace ni jedan veci problem do sada sa software-om ili nekim config-om.
Lepota Arch-a:
- jednostavni config fajlovi
- minimalizam (KISS)
- pacman
Topla preporuka.
[ loonies @ 29.11.2009. 23:54 ] @
@ventura
Da li si ti nekada probao nekoliko programa, recimo audio player-a?
Ili si se odmah prihvatio prvog sa liste Google: "audio player software"?
Ili si mozda zadovoljan onim koji dolazi (ako recimo dolazi) preinstaliran sa tvojim OS-om?
[ Mitrović Srđan @ 30.11.2009. 00:28 ] @
Ja razumem da je nekom zanimljivo i da ga opusta probanje i configurisanje razlicitih linux distroa ali kada je rani pubertetlija tj nema ama bas nista pametno da radi :) (takav sam bio i ja).Ali da covek od 30 god smatra zabavnim drljanje po linux distribucijama ....treba da se zapita :)
[ combuster @ 30.11.2009. 00:42 ] @
Ljudi nije ovo sad fora da se prepucavamo jel instalacija distroa svakakvih svaki drugi dan pametno ili ne. Neko to radi iz hobija a zivi od necega sasvim drugo, umesto da igra igrice 5 sati dnevno mozda voli da instalira neki distro i da isproba jel ima nesto novo...
[ Srđan Pavlović @ 30.11.2009. 00:49 ] @
@imenjak - E, vidis, ti si prebrzo ostario... ;)
[ Mitrović Srđan @ 30.11.2009. 00:52 ] @
Nazalost jesam :)
a bila su to fina vremena igrati se sa linux distribucijama :)
[ combuster @ 30.11.2009. 01:04 ] @
Ma i ja sam nekad to tako drndao, dodje april i novembar i odmah padne reinstalacija 5 puta sa 5 razlicitih distroa. Evo nisam isprobao neki distro sem Karmic na jedan dan evo vec godinu dana. Niti me privlaci. Zato me je i zanimalo sta imaju drugi tuxovci da kazu na ovu temu jer bas i ne verujem onim review-ovima sa neta. Dok na review-u pljuju PCLOS ovde ga hvale i slicno + sto sa vremena na vreme vidim dobre komentare za distroe za koje sam nekad smatrao da su pure s*it.
[ Tyler Durden @ 30.11.2009. 08:13 ] @
Bice obrisan svaki novi post koji bude u stilu venture i mitrovica.
Tema je vrlo jasna i nedvosmislena.
[ Stator @ 30.11.2009. 10:44 ] @
RHEL/CentOS 5. Vec je skoro 3 godine na 2.6.18 kernelu. Apsolutna kompatibilnost sa svim bin fajlovima vec 3 dine. Rade svi sistemi za virtualizaciju bez budzenja, sertifikovan za lotus paletu proizvoda, oracle paletu proizvoda, IBM tivoli paletu proizvoda itd itd... Postoji lista sertifikovanih servera sa kojim mi RHEL garantuje da ce sve da radi savrseno sa njihovim sw. Zadnjih 3 godine su izbacili 2-3 novine a sav ostali rad se svodio na ispravljanje svih mogucih i nemogucih gresaka.
Nije "bleeding edge" ali za ozbilne korisnike must have.
[ combuster @ 30.11.2009. 10:56 ] @
LTS je nesto sto u takvim slucajevima presudjuje. Evo sad sam pricao sa nemysis-om i kaze da je doslo opet do ABI break-a na xserveru 1.7.2, nvidia jos nije izbacila patch-ovane drajvere. Ovo pocinje malo da boli i izgleda da je uvodjenje KMS-a u kernel bila najpametnija stvar koju su mogli da urade. Proprietary catalyst drajveri su stvar proslosti koliko vidim, vecina ljudi se okrece open source drajverima, nouveau bi trebalo da uleti u 2.6.33 (makar su ovi iz canonicala to najavili), gallium3d dolazi takodje ali recimo opet je DRM repo izasao iz mainline-a, kad ne bi nesto izmisljali ne bi zivi ostali.
Ispade da su intelovi gpu-ovi sa kojima je bilo toliko problema - sada najbolji izbor.
[ madcama @ 30.11.2009. 13:32 ] @
Citat: Reci mi jesu li uradili nesto povodom grafickog instalera, jel i dalje teraju package kit i da li ti izbacuje samo pakete za tvoju arhitekturu ili izbacuje kao pre i za i586 i x86_64 iako su repoi dobro podeseni?
Koliko ja vidim sad je samo za ovu kantu a sto se tice podesavanja repoa ja sam mu samo rekao da hocu sve repoe onda kada sam prvi put startovao rpmdrake.
[ combuster @ 30.11.2009. 13:39 ] @
Ok, posto sam ranije imao bas gadne frke da ga namestim da mi drake pokazuje fajlove samo za moju arhitekturu i one koji nisu arch specific i to se provlacilo kroz dve verzije mandrive...
[ madcama @ 30.11.2009. 14:11 ] @
Pazi mozda se jos uvek provlaci a ja ne znam gde da gledam. Bilo kako bilo u 2008.0 koji mi je jos uvek aktuelna kuci (mnogo toga ispodesavano i mnogo toga vapi za backupom) pise za koju arhikteturu je paket, dok u 2010.0 ne.
[ Srđan Pavlović @ 30.11.2009. 16:20 ] @
Meni je Ubuntu bio sasvim OK, tu i tamo bude po koja mana,
ali generlano mislim da je kvalitetan distro, i preporucujem ga
nekome ko ulazi u svet Linux-a, kao i Mint koji je jos laksi jer
dolazi sa preinstaliranim nekim stvarima koje 99% ljudi zeli da
ima pa je u tom smislu jos laksi.
Na Arch sam presao posto ipak zelim malo vise sam da se igram
oko OS-a, a Ubuntu nije da onemogucava to, ali ipak ne vidim poentu
zasto to raditi na Ubuntu-u, kada je Arch bolje resenje za to, iz vise razloga,
a uglavnom su navedeni gore.
Uglavnom ljudi skacu izmedju distribucija iz 2 razloga najvise - prvi
je sto im jedna bolje prepoznaje i podrzava hardver koji imaju, a drugi
razlog je neka jednostavnost upotrebe i broj problema na koje nailaze
radeci sa tim distro-om.
Svako treba da proba vise glavnih distribucija, malo se upozna sa osnovama
Linux-a, i onda sam odluci zasto odredjeni distro za njega ima prednost.
Naravno govorim o "obicnim" korisnicima (gde manje-vise svrstavam i sebe),
a ljudi koji su profesionalci i imaju dobro znanje iz ove oblasti - oni znaju sta
za odredjeni posao koji imaju pred sobom predstavlja najbolje resenje i jednostavno
to koriste, bez mnogo filozofije.
[ lord_celtic @ 30.11.2009. 17:47 ] @
iskreno ja se nisam previse bavio ostalim distribucijama osim opensuse.
sta reci o 11.2..
deciji problemi(vec receni) jos uvek postoje ali topla preporuka svim pocetnicima.
primetno brza od predhodnih verzija.
u poslednje vreme sam jako sklon arch-u ali nikako da skrpim vremena da instaliram(kod kolege radi ko zmaj :D).
ubuntu......
mandriva nije losa isto preporuka pocetnicima.
uglavnom sam sklon KDE orjentisanim distroima.
Citat: Uglavnom ljudi skacu izmedju distribucija iz 2 razloga najvise - prvi
je sto im jedna bolje prepoznaje i podrzava hardver koji imaju, a drugi
razlog je neka jednostavnost upotrebe i broj problema na koje nailaze
radeci sa tim distro-om.
bas tako opensuse i mandriva
[ combuster @ 30.11.2009. 18:53 ] @
Drago mi je sto si pomenuo KDE. Skoro sam isprobao 4.3.1 i mogu reci da radi ocajno. Covece konqueror, arora, rekonq, opera sve to radi traljavo, totalno nekompatibilno, blokira, smesno prikazuje neke sajtove (jedan od njih je i elitesecurity), imao sam probleme i sa qt-om (nemogucnost prebacivanja fokusa na textbox iz cista mira i slicno). Sa druge strane firefox i chomium/chrome rade extra ali su gtk aplikacije pa mi nema nesto smisla njih koristiti :D
Umesto sto menjaju ime u KDE Software Compilation trebalo bi da opravdaju necim promenu na 4.4 verziju...
Ali malo vise da porade na qt-webkit-u i qt-u i bice to ok... Inace ima poprilicne catchy fore koje su svakako + pri desktop upotrebi... O Kontactu da ne pricam koji je extra PIM software...
[ Ivan Dimkovic @ 30.11.2009. 19:04 ] @
- 90-tih je bilo popularno tzv. "rusenje sistema" (hahaha) - tj. re-instalacija kojekakvih Windows-a svako malo
Sada je popularno "menjanje distro-a" :)
Ocigledno da ima ljudi koji vole da se zezaju sa tim instalacijama i re-instalacijama OS-ova. Ja sam takva pitanja resio sa virtuelnim masinama - ako mi treba neki OS zbog ovoga ili onoga, samo napravim VM i to je to.
Ja sam se sa time zaludjivao sa svojih 14-16 godina - sta sve nisam testirao, od OS/2 Warp-a, Windows-a "Chicago", "Daytona", "Memphis" (ko se njega seca! nikad se nije pojavio kao retail), Slackware-a 3.x, RedHat-a 5.x, SuSE-a 6.4 i 7.x... eeee
Posle me je sve to smorilo, i sada samo zelim da mi sistem radi i da ga po mogucnosti instaliram samo jednom dok ne promenim komp.
[ combuster @ 30.11.2009. 19:13 ] @
Pa distro hopperi u najvecem broju slucajeva jure poboljsanja performansi ili hardware-sku kompatibilnost tako da teranje distroa u VM ne zavrsava posao.
A ja sam, dok nisam nasao Detroit, terao DOS sest meseci dok nisam nabasao na CD. Niko zivi nije imao kopiju Windows-a u to vreme (makar u mom hood-u) :D
Uglavnom je lakse ovako razmeniti iskustva nego reinstalirati pet distroa radoznalosti radi ;-)
[ Ixtis @ 30.11.2009. 19:23 ] @
Ja ću samo da pohvalim deka Debiana, koga ne menjam već duže vremena.
Jednostavno, nakon malo podešavanja, kod mene, na Desktopu, i na laptopu, sve radi bez problema, ko singerica.
I to radi toliko stabilno, da me ponekad uhvati neka blaga mučnina, i monotonija :-) (a onda se setim da su oni tu da služe meni, a ne ja njima. Vreme zezanja sa raznim distroima je za mene prošlost. Jednostavno našao sam distro koji mi u potpunosti odgovara; Za koji nemam niti jednu zamerku, tako da moj izbor je definitivno Debian Squeeze!
Probao sam skoro najnoviji ..buntu, i iskreno, sem brzine botovanja, on nema šta da traži kraj žilavog deka Debiana.
[ combuster @ 30.11.2009. 19:29 ] @
Pa Squeeze nije obican dekica, to je dekica na steroidima, ti u stvari teras developement branch...
[ Ixtis @ 30.11.2009. 20:21 ] @
Citat: combuster: Pa Squeeze nije obican dekica, to je dekica na steroidima, ti u stvari teras developement branch...
...ili ti, žilavi deka Debian, kao što i rekoh.
O Lenny-ju ne želim ni da pričam, koliko je to čudo stabilno. Ali ja eto uzeh da se zezam sa Squeeziem zbog novijih paketa, i ispostavilo se, u mom slučaju, da je to bio pravi potez.
A za zezanje bih pre izabrao Mintića nego Ubuntu.
Još nešto. Vidim da MladenIsaković uzdiže ovde PCLinuxOS do besvesti. Probao sam ga, i nisam nešto ekstra oduševljen. Iskreno pre bih terao na svojoj mašini Mintić, nego li PCLinuxOS.
[ combuster @ 30.11.2009. 22:49 ] @
Da budem iskren zbog njega sam i pokrenuo ovu temu :D Vidim uzdizu se neki "novi" (novi u mojoj knjizi) distroi pa rekoh buduci da su svi veci igraci izbacili svoje verzije da popricamo malo o tome...
Ja Debian preporucujem samo onima koji nemaju internet konekciju buduci da je to distro koji dolazi sa 5 DVD-jeva, skines kod nekog ko ima broadband i vozis, za one sa dial-up-om nema dostojne zamene za Debian po meni...
[ Ixtis @ 01.12.2009. 00:47 ] @
combuster, ma jok bre. Skineš cd iso i voziš. Ili net install verziju, pa prilikom instalacije ona povuče sa neta sve što treba od paketa. Kasnije, ko šta voli neka dodaje...
[ combuster @ 01.12.2009. 00:50 ] @
Hehehe, naravno da ja koji imam broadband net sam ga instalirao preko net install-a, ali je debian kao sto rekoh idealan za one koji nemaju broadband konekciju upravo zbog cinjenice da im i ne treba ako imaju svih 5 dvd-jeva ;-)
[ EArthquake @ 01.12.2009. 07:05 ] @
hehehehhe Deka Debian
a sta je onda Slackware ? Pradeda ? :)
inace, vidim da ce Patrik morati ponovo da preskoci par brojeva u verziji Slackware-a
zbog svih ovih silnih distribucija koje izlaze 2 puta godisnje ... :)
Slackware 13 , zvanicna podrska za x86_64 , to je sve sto mi je trebalo :)
[ combuster @ 01.12.2009. 09:13 ] @
Da jbt konacno 64bit, a Slackware je najstarija ziva distribucija, znaci on bi bio... askundjer :) Nego mi reci sta je sa tim packet management-om na Slacky-ju, jel su nesto automatizovali? Jel istina da mozes na njemu da konfigurises pacman-a (buduci da su paketi u tar.gz-u) ili su nesto unapredili pkgtool, ja se secam da mi je trebao ceo jedan dan da pohranim dep-ove kada sam hteo da instaliram mythtv na slackware-u :)
[ EArthquake @ 01.12.2009. 12:37 ] @
ne , nisu nista posebno unapredili pkgtool
mada imas slackbuilds ...
ne znam za pacman da li moze
paketi u slacku su tarbol arhiva sa strukturom direktorijuma i fajlova kakva treba da bude kad se paket instalira , installpkg samo iskopira fajlove iz arhive tamo gde treba i pokrene skriptu koja odradi dodatna podesavanja ako treba nesto ...
[ combuster @ 01.12.2009. 12:47 ] @
Pa jel razresava sam dep-ove ili moras rucno? Pacman bi trebalo da moze zato sto po istom principu i arch radi sa paketima, tarball se raspakuje sa strukturom kakva je na / filesystem-u i to je to...
[ Srđan Pavlović @ 01.12.2009. 13:29 ] @
Sumnjam da razresava sam - eventualno u README fajlu neke
instalacije ti jave bez cega nece da radi - pa ti svlaci sam :)
I moze li neki pametan razlog Slackware, ne Arch?
[ combuster @ 01.12.2009. 13:36 ] @
Pa dobro, stvar navike, najveca razlika je izmedju SystemV (Slackware) i BSD (Arch) init stila, meni je iskreno lakse da upravljam servisima i modulima iz rc.conf-a mada ko zna kako i prckanje po /etc/init.d i /etc/rc0.d - rc6.d je skroz ok - mada simplicity ide na stranu rc.conf-a. Ali i arch vuce neke SysV fore tipa /etc/inittab, imamo runlevel-e i slicno. Samo sto zaista pacman je neverovatna prednost...
Sve je bolje od upstart-a :D
[ vladared @ 01.12.2009. 14:59 ] @
Jesam li ja nešto propustio??? Slackware init je BSD init style - bio oduvek, tako da nešto sumnjam da su ga sada menjali (no nikada se na zna, a najnoviju verziju, po prvi put nisam poželeo da stavim ni na virtualnu mašinu -pošto je to način kako probam razne distribucije, gledajući mane i prednosti), tako da ne mogu da garantujem za ovo što pričam. Inače, ono što sam probao od novajlija su Ubuntu 9.10- koji mi se po prvi put nije svideo (valjda sam imao prevelika očekivanja) i nekako je retro, dok Kubuntu po prvi put kod mene je dobio prioritet (što zbog novina kojih nema u Ubuntu-u, što zbog predobrog KDE 4.3.nešto koji zaista radi kako treba). PCLOS je dobaaaar. Još kada sam na njega nabacio KDE 4.3.3 (čini mi se da je to najnovija verzija KDE-a) i više nego dobar, definitvno dobja dva bambija (i šansu da bude kod moje žene na računaru). RHEL/CentOS 5.4 koliko god bio dobro rešenje za servere, malo mi štuca kod kućnih -desktop mašina. Moram dodati po prvi put. Primetio sam malo lošije prepoznavanje novog hardwarea samo to i ništa više, ali zato SuSE je na ovom dobio čistu desetku. Iznenađujuće je, bar za mene, da su posle jako dugo vremena učinili da radi lepo, brzo, i za sada stabilno (naravno SuSE). Fino utegnut, po prvi put mogu reći sve najbolje o njemu. Još ako ste apsolutni početnik, gotovo sve gore navedene distribucije (sem RHELA/CentOS-a) + Mint 8 koji još nije videla virtualna mašina kod mene, tako da ne mogu ništa reći o istoj, prosto ne može se odlučiti kojoj prvoj da priđe. Svaka na svoj način dobra.
Arch je priča za sebe. Moja druga ljubav (prva je bio Gentoo dok sam bio mlad, lud i veeeeeoooooma strpljiv). U Mandrivu sam jednostavno izgubio poverenje. Uvek kada je uzmem na početaku se oduševim, da bi posle prvog-drugog updatea sve počinjalo čudno da radi i da stavke koje su radile jednostavno prestaju. Jednostavno od Mandrake-a više nije to to...
[Ovu poruku je menjao vladared dana 01.12.2009. u 20:31 GMT+1]
[ combuster @ 01.12.2009. 19:08 ] @
U pravu si, jeste BSD style ali me je zbunilo to sto cini mi se da sam vidjao skripte tipa S99 u Slacky-ju, moguce da je zbog kompatibilnosti sa System V:
Citat:
Since version 7.0, Slackware includes System V init compatibility. Many other Linux distributions make use of this style instead of the BSD style. Basically each runlevel is given a subdirectory for init scripts, whereas BSD style gives one init script to each runlevel.
The rc.sysvinit script will search for any System V init scripts you have in /etc/rc.d and run them, if the runlevel is appropriate. This is useful for certain commercial software packages that install System V init scripts and scripts for BSD style init.
[ tdjokic @ 01.12.2009. 21:33 ] @
Mint 2.2, Bianca, izasao februara 2007. Imam li ja nesto protiv da tu verziju, te distribucije koristim i danas? Ne. Mogu li? Ne, jer se u medjuvremenu promenilo mnogo toga a podrska za Mint Biancu vise ne postoji - http://www.linuxmint.com/oldreleases.php. I onda krenem da trazim novu distribuciju, SILOM PRILIKA, ne iz neke zaje....cije. Mislim da retko ko to cini jer ima previse vremena, ali se dogadja da te i nove verzije ISTE distribucije zezaju, pa prosto moras ako hoces da ti radi sav hardver i slicno tome.
Kao sto sam vec nekoliko puta pisao, ja sam isprobao bas mnogo i do dana danasnjeg jos nisam nasao distribuciju da bi sve radilo. Jedna distribucija proglasava sve DVD koje stavim u rezac punim i gotovo. Nikakvo obavestenje, poruka o cemu se radi, nista. Sta sad ja da radim, da glumim nekog "divelopera", da gnjuram po forumima danima ili da jednostavno za tih 5 minuta predjem na drugu distribuciju i tamo to rezanje odradim rutinski.
Ima sve vise racunara bez cd/dvd rezaca ali mnoge distribucije nece da krenu sa eksternog rezaca, preko USB konekcije a narezane su bas tim rezacem, bas preko USB konekcije. Dakle, njih ne mozes ni da probas, bez veze.
I tako redom. Osnovno pravilo kod Linuksa je da nema pravila. Svakome preporucujem da upozna nekoliko glavnih distribucija i da ima na racunaru bar dve, da se nadje zlu ne trebalo.
Meni je radna distribucija Mint 5, Elyssa xfce verzija a imam i par cistih Ubuntua na disku.
[ lord_celtic @ 04.12.2009. 12:37 ] @
evo upravo sam stavio kde 4.3.4 i mogu reci da dobija 4 bambija u kombinaciji sa opensuse 11.2 radi poprilicno brzo
[ zunomiljan1 @ 04.12.2009. 22:05 ] @
Desktop linux=mazohizam
Pobornik sam open source-a, ali treba biti realan. Ko zeli da koristi kuci OS koji dobro radi i nema vremena ili nije iz grupe ljudi kojima je opustanje svakodnevni rad na OS-u od par sati, uzece takodje besplatni Windows(namerno nisam napisao XP ili 7). Besplatni jer verujem da je 95% windows xp piratsko, a win 7 je za sad besplatan(mada svi kao nesto traze crackovane verzije???).
[ combuster @ 04.12.2009. 22:30 ] @
Grdno, ovaj grdno gresis sinak :) Linux je car upravo za takvu upotrebu, nije za igranje crysis-a ali za worry free surfing bez mnogo korisnicke intervencije oko zastite je naj. I to prevashodno mislim na Ubuntu i ostale "easy and user friendly" distribucije (o Mintu da i ne govorimo).
Trziste me non stop osporava u ovoj tvrdnji - ali sta ces, ostaje uporno na onih 1% mshare-a :D
[ lord_celtic @ 04.12.2009. 23:01 ] @
au miki naleteo si na ati problem i odmah odustao.
drka... smo se sa suseom jer je bio lose narezan dvd i odustao si posle toga.
dve stvari koje mi nerade trenutno su sensori za procesor(nemogu da iscitam temperature,mada se i to da resiti dao sam link) i glupa web kamera koju nekoristim nikada.
da namestis npr opensuse 11.2 sa instalacijom treba ti 1h i posle toga nemas ama bas nikakve intervencije.
da namestis win7 treba ti min 2 sata racunajuci na to da imas vec sve pripremljene programe.
[ z@re @ 04.12.2009. 23:39 ] @
Jucer sam, radi svega dobrog sta sam cuo, odlucio instalirat Arch Linux i to zapravo (ne u VM).
HDD ima 320 GB i dvije particije - 120GB freeBSD slice, pa rupa od 100GB, pa Win7 na dnu.
Uglavnom installer od Arch-a govori da ta Win7 particija ne zavrsava na dobrom sektoru i nece dalje.
Znam o cemu se radi, ima razlika izmedju BIOS translacije geometrije i stvarnog stanja na disku. Medjutim, freeBSD installer kad naleti na takvo nesto, pukne obavjest, i ako se slozis sam installer ce izracunat geometriju kako treba za preliminarno particioniranje. Tamo se radi o sliceovima tako da kompletan slice moze zauzimat to navedeno podrucje greske, ali UFSovi unutar slicea nece ic do kraja slicea nego ce kompenzirat.
Da li je itko naletio na ovu situaciju sa Arch-om, sta mogu napravit? Kontam rucno odradit dvije ext2/3 particije iz BSDa, medjutim mislim da nece pomoc...jer javlja gresku ne nakon particioniranja, vec cim udjes u "custom partitioning" (ili nesto u tom stilu, da ti ne prebrise sve nego da sam napravis particije) sekciju installera.
[ combuster @ 04.12.2009. 23:46 ] @
Tada pokrece cfdisk koji ti kuka zbog toga... Pokreni systemrescuecd i pokreni cfdisk i isto ce biti... Mozes da napravis particije iz nekog drugog sistema ili iz partedmagic distribucije i sl i onda da ne ides na deo sa particionisanjem uopste nego da odmah predjes na selekciju filesystem-a...
[ tdjokic @ 05.12.2009. 03:52 ] @
Citat: zunomiljan1: Desktop linux=mazohizam
... uzece takodje besplatni Windows(namerno nisam napisao XP ili 7). Besplatni jer verujem da je 95% windows xp piratsko, a win 7 je za sad besplatan(mada svi kao nesto traze crackovane verzije???). Mislim da ovo sve vise postaje problematicno. Ne kazem da je nasa vlast naprasno zarazena svescu o legalnosti do poslednjeg korisnika, ali nikad se ne zna. Vidis da se pokrecu neke revizije trosenja sredstava i slicno, sto je ranije bilo tesko zamisliti, pa mogu preko noci krenuti i sa nekom takvom akcijom. Sad da ja montiram mladjem rodjaku racunar i ako bih imao piratski Windows ne bih se usudio da mu ga instaliram. Sebi mozda i da, ali drugome nikako.
Inace, majka tog rodjaka radi na racunaru koji sam dao kevi, procita joj postu i slicno, jer moja keva ima 90 godina pa nema sansi da sama nesto radi. Rodjaki sam rekao da je na tom racunaru Linux ali njoj nije trebalo ni minut da se navikne na to, jednostavno je otisla "na internet" i tamo na Yahoo i uopste je vise nije zanimalo sto ima Linux, a mislim da ga pre nikada nije koristila.
[ VladimirCDT @ 06.12.2009. 17:55 ] @
Posto nisam neko ko menja distroe, ovo sto cu reci je samo moj licni utisak...
Elem, koristim vec nekoliko godina OpenSuse sa KDE okruzenjem.
Instalirao sam 11.2 koji sada vise ne nudi KDE 3.x iz razloga sto je odrzavanje te verzije napusteno. U medjuvremenu je KDE 4 postao stabilan, tako da se sada prvi put susrecem sa njim. Treba imati u vidu da OpenSuse odavno nudi KDE kao default okruzenje, tako da je ovaj "brendiran".
Prvi utisci su mi sjajni. Sam KDE 4 je i kvalitetan i sa druge strane je pravo vizuelno uzivanje. Moja supruga je odmah isprobala citav niz eye candy-a i zezalica (posto ja za to nemam strpljenja i vremena :) ) i moram da priznam da su i mene odusevili. Ikone su lepe i kvalitetne.
Posto koristim OpensSuse vec nekoliko godina, jos od verzije 9.nesto, mogu da govorim o evoluciji ovog distroa, ali ne i da ga poredim sa ostalim. U tom smislu, primecuju se razna poboljsanja u pogledu instalacije nekih (meni) osnovnih driver-a i biblioteka.
Tako npr. problem sa instalacijom nvidia drivera je doslo do faze kada vise ne mora da se petlja po nekakvim fileovima za x11. SaX2 sada sredjuje rezoluciju i zavrsava stvar kako treba. Pre toga naravno - 1 click install, koji mi ovog puta nije napravio problem.
Problemi koji su nekada postaojali sa podesavanje file-a koji se odnosi na Alsa i zvuk uopste, vise ne postoji vec par verzija unazad. Za multimediu je dovoljno samo instalirati codec-e (libxine1-codec) i nema zime za kaffeine (video) i amarok (audio). Kod nove verzije amaroka postoji samo jedan problem, a to je odsustvo ekvilajzera - verujem da jos nisu stigli da ga naprave u novoj verziji koja ide na KDE 4.
Prilikom prve instalacije, sada se ne instalira - po defaultu - more raznog software-a, cesto zanimljivog samo developerima ili dizajnerima. Time se primecuje zaokret i teznja da ova distribucija bude orijentisana ka svim mogucim korisnicima, bez bloata sistema software-om koji ovi nikada nece koristiti.
Ono sto je od zajednickog interesa svim mogucim korisnicima je dobro, stabilno, lako za koriscenje i vizuelno dopadljivo. U tom smislu je mozda zanimljivo navesti primer moje supruge. To bi bio primer jednog obicnog korisnika koji nema specificne zahteve, niti blagog pojma o tajnama i specificnostima unix-like OS. Naime, njoj je sada XP prosto gadan, i za svoje svakodnevne potrebe pali iskljucivo OpenSuse. XP dize samo kada hoce da odigra neku igru.
Dakle, mislim da je OpenSuse 11.2 sa KDE 4.x.x jednostavno postao jedan odlican desktop OS, lak za koriscenje i vizuelno privlacan.
[ combuster @ 06.12.2009. 19:02 ] @
E pa drago mi je da cujem da ljudima pasuje openSuSe. Tebi i jos jednom mom ortaku i Jb4yne i jos par korisnika ovde sa es-a. Ja stvarno nikad nisam uspeo da ga svarim, obicno u vreme kada sam skakao sa distroa na distro sam se smejao kakve sve nebulozne stvari se dogadjaju na njemu, gro njih je bio vezan za packet management a nesto od njih i za yast kao alat u celini. Generalno od svih sam cuo pljuvanja za 11.1 dok 11.0 i 11.2 imaju pozitivne ocene.
KDE 4.3.x jeste dosta ispeglan ali ima jos tu prostora za napredak (desava se da puca plasma, neki glitch-evi sa qt-om, frke oko browser-a i sl, pominjao sam vec). Ali stvarno izgleda vrhunski i ima potencijala za 10, uglavnom resio sam da mu dam jos jednu sansu kada izadje 4.4. Mada iskreno mislim da je skoro 2 godine od release-a 4-ke dovoljno da se makar neke decije bolesti isprave...
[ VladimirCDT @ 06.12.2009. 19:50 ] @
@combuster
Znas kako... uvek je bilo problema... mislim da je lakoca instalacije i resavanja nekih problema dosla sa iskustvom u upotrebi OpenSuse-a tokom nekoliko godina. Odnosno, kada god instaliram novu verziju, ja unapred znam da cu morati da instaliram nvidiu i kodeke da bi sve radilo kako dolikuje. Znam i kako da dodjem do zaboravljenih linkova. Znam da odmah moram da dodam i packman repo itd.
E sad, i ti si u pravu kada spominjes godine... Mada mislim da je potrebno prihvatiti da u tom community driven svetu sve ide malo sporije. Medjutim, konacna posledica je da sada imamo distribucija koja moze da se nosi u konkurenciji sa komercijalnim OS resenjima u domenu desktopa.
Za mene, kao profesionalnog developera, ovakav nepredak moje omiljene distribucije, koju koristim i u razvoju, predstavlja istovremeno razlog za radost i uzivanje u radu.
[ combuster @ 06.12.2009. 20:02 ] @
Nema niceg goreg kada treba da obavis posao a distro te zeza do bola... :D
[ Srđan Pavlović @ 07.12.2009. 03:04 ] @
Citat: z@re: Jucer sam, radi svega dobrog sta sam cuo, odlucio instalirat Arch Linux i to zapravo (ne u VM).
HDD ima 320 GB i dvije particije - 120GB freeBSD slice, pa rupa od 100GB, pa Win7 na dnu.
Uglavnom installer od Arch-a govori da ta Win7 particija ne zavrsava na dobrom sektoru i nece dalje.
Znam o cemu se radi, ima razlika izmedju BIOS translacije geometrije i stvarnog stanja na disku. Medjutim, freeBSD installer kad naleti na takvo nesto, pukne obavjest, i ako se slozis sam installer ce izracunat geometriju kako treba za preliminarno particioniranje. Tamo se radi o sliceovima tako da kompletan slice moze zauzimat to navedeno podrucje greske, ali UFSovi unutar slicea nece ic do kraja slicea nego ce kompenzirat.
Da li je itko naletio na ovu situaciju sa Arch-om, sta mogu napravit? Kontam rucno odradit dvije ext2/3 particije iz BSDa, medjutim mislim da nece pomoc...jer javlja gresku ne nakon particioniranja, vec cim udjes u "custom partitioning" (ili nesto u tom stilu, da ti ne prebrise sve nego da sam napravis particije) sekciju installera.
Naleteo ja sto puta... na zalost cfdisk koji arch installer poziva kod particionisanja nece da radi kad vidi to stanje,
a fdisk -l ga uredno pokaze, evo kod mene trenutno stanje, samo me bas briga, na /dev/sdb je windows i radi OK,
tj, on je te particije i pravio na HDD-u od 500GB...
[srdjan@Zverko ~]$ sudo fdisk -l
Password:
Disk /dev/sda: 250.1 GB, 250058268160 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xc552e4d9
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 249 2000061 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda2 250 30401 242195940 83 Linux
Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x0004725a
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 * 1 13 102400 7 HPFS/NTFS
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/sdb2 13 6375 51097600 7 HPFS/NTFS
Partition 2 does not end on cylinder boundary.
/dev/sdb3 6375 60802 437184512 7 HPFS/NTFS
Partition 3 does not end on cylinder boundary.
[srdjan@Zverko ~]$
[srdjan@Zverko ~]$ sudo fdisk /dev/sdb
Password:
The number of cylinders for this disk is set to 60801.
There is nothing wrong with that, but this is larger than 1024,
and could in certain setups cause problems with:
1) software that runs at boot time (e.g., old versions of LILO)
2) booting and partitioning software from other OSs
(e.g., DOS FDISK, OS/2 FDISK)
Command (m for help):
sudo cfdisk /dev/sdb mi kaze:
FATAL ERROR: Bad primary partition 2: Partition ends in the final partial cylind
Press any key to exit cfdisk
Verujem samo ponovnom brisanju i pravljejnu svih particija - sto kod tebe ne
verujem da dolazi u obzir :) Ili pokusati s nekim alatima to sredjivati, ali.... ne bih :)
Ako ikako uspes sam napraviti particije necime vec iz BSD-a i fajl-sisteme na njima,
a da ih Arch installer vidi, onda samo preskoci deo sa particionisanjem i idi dalje na dodeljivanje
mount-point-a...
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 07.12.2009. u 04:29 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|