[ ercha85 @ 01.12.2009. 01:09 ] @
Radi se o foto senzoru (encoderu) koji se koristi kod InkJet stampaca (onaj senzor kroz koji prolazi providni film). Na plocici na senzoru ima 5 zica. Zanima me na kom principu rade ovi PF senzori, kao i ako neko zna gde se moze naci njihova sema (posto kod ovog senzora koji ja imam, kako sam gledao sve zice su kratko spojene), stampac gde se nalazi taj senzor ne radi ispravno, pa me interesuje koji je redosled zica, kako redosled zica utice na ponasanje step motora koji se pokrece ovim sklopom. Ajde jos malo da pojasnim sta se desava (iako sam mozda malo van ovog podforuma), valjda ce me neko razumeti. Radi se o tome da se stampac ponasa kao i svaki normalan InkJet stampac dok radi onaj proces testiranja cim se ukljuci. Kada se posalje nesto sa kompjutera da stampac odstampa, on povuce papir, malo napred, pa nazad, i krene da stampa, ali se papir pomera dosta brze nego sto bi inace trebalo. I ako, recimo napravim 4 pravougaonika jedan ispod drugog (zajedno zauzimaju oko 4cm) i pustim da se odstampaju, oni se odstampaju, ali na papiru budu razvuceni na 20tak cm. Uhvatio sam se za foto senzor zato sto su se tih 5 zica iz njega pokidale, pa ne znam da li su vracene na pravo mesto, ali ako neko ima predstavu sta moze da bude u pitanju pa se stampac ovako ponasa (bilo sta) neka kaze... Pozdrav... i izvinite zbog duzine posta... :) |