[ Mystery_Man @ 01.12.2009. 19:56 ] @
Imam ubuntu 9.10 i Windows, kako da npravim networking izmedju ta dva OS-a?

Hvala
[ maksvel @ 01.12.2009. 20:50 ] @
Moraš biti malo specifičniji - koji računar je i kako povezan na Internet?
U svakom slučaju, instaliraj Sambu (client, server) na Ubuntu (da bi imao file-share), a ako Ubuntu ide direktno na net, možda je najlakše deliti konekciju podešavanjem Firestartera (instaliraj ga dodatno) - ima wizzard za to.
Pretraži malo forum, bilo je sličnih tema...

[ Mystery_Man @ 01.12.2009. 21:37 ] @
U pitanju je kucni networking, da ide od jednog compa drugi, znaci da moguda uradim filreshare sa ubutu na windows i sa windows na ubuntu. sve ide preko routera
[ maksvel @ 01.12.2009. 22:16 ] @
Onda samo stavi sambu (client, server). U principu, samo desni klik na neki folder, pa Share options i čim pokušaš da čekiraš da deli, on ti nudi da instaliraš šta treba...
Ne bi bilo loše da samo daš ime Sambinom Workgroupu isto kao Windowsovom. To menjaš u /etc/samba/smb.conf, pri vrhu stavi workgroup = "ime_radne_grupe". Posle restartuj sambu sa sudo service samba restart.
Na Windowsu deliš regularno...
[ combuster @ 01.12.2009. 22:25 ] @
Pyneighbourhood ce te spasiti dosta muke oko podesavanja smb.conf-a sa akcentom na to da bi trebalo da iscitas malo sambinu dokumentaciju oko podesavanja smb.conf-a , comes in handy sometimes ;-)
[ Mystery_Man @ 02.12.2009. 07:36 ] @
kolika je sigurnost, da li mogu da setujem da trasi user name i password pre nego sto pristupu dir ili file?
[ Samurai Jack @ 05.06.2010. 19:21 ] @
Imam slican problem, da ne otvaram novu temu...

Instalirao sam Ubuntu 10.4 na virtuelnu masinu iz ciste radoznalosti...da vidim sta je to.
Nisam noob kad su racunari u pitanju ali sam totalna noobcina kad je linux u pitanju.

Elem...sta zelim da uradim a ne polazi mi za rukom:

Ubuntu je virtuelna masina, a na host OS-u (Win 7) imam neke share-ovane foldere koje Ubuntu nikako ne moze da vidi.
Kad odem u Network u Ubuntu, vidim Windows network, kliknem to, prikaze mi moj racunar na mrezi, kliknem i njega i trazi mi user i pass za pristup racunaru.
I tu sam zakucao. Unosim mu user i pass s kojim se logujem u Windows i non-stop mi izbacuje taj prozor ponovo. Ne prihvata tu lozinku nikako.

Da li neko moze da pomogne posto na netu nisam nasao da je neko imao takav problem.