|
[ Ivan Dimkovic @ 01.12.2009. 20:45 ] @
| Elem,
Posto sam zamenio kucni server, na jednom od RAID nizova je doslo do neke ne-konzistencije fajl sistema.
Jutros ja poteram na tom nizu chkdsk... i odem na posao.
Veceras se vracam, i imam sta da vidim:
a) CHKDSK je pojeo svu raspolozivu memoriju (koje ima 6 GB btw)
b) Zbog toga, Windows vise uopste nije u stanju da kreira prozor Task Manager-a, cak ni da se restartuje (kaze da LogonUI.exe ne radi)
c) Takodje, remote login ne radi (nema resursa)
d) Ceo sistem je neupotrebljiv, i morao sam rucno da ga resetujem
OS je WINDOWS SERVER 2008 R2!!!... sa svim patchevima do juce.
Pa ovo je kriminal. Odmah sam se setio da je to bug koji je otkriven pre izlaska Windows-a 7:
http://www.pcxplore.com/en/win...7-chkdsk-bug-show-stopper.html
Obratite paznju na ovo:
Citat:
So, to clarify, many headlines have declared Windows 7 potentially dead on arrival as a result of an obscure utility performing as designed and possibly resulting in a system crash in certain isolated situations. I think we can call off the coroner and not cancel the Windows 7 victory parade just yet.
!!!! OBSCURE UTILITY !!!! JEDINI ALAT ZA PROVERU FAJL SISTEMA !!!
Ne ne... kompjutere ocigledno danas koriste teletabisi, kada im je CHKDSK "obscure utility"... Najjace je sto do dana danasnjeg ovaj bug nije ispravljen. Danas je 1.12 - prosli su MESECI od kada je ovo otkriveno.
A da... u pitanju je X58 ploca, sa Intel-ovim kontrolerom, WD GreenPower diskovima i Windows-ovim mirroring-om.
Windows instaliran juce i update-ovan do kraja - nula 3rd party aplikacija.
Totalno opskurna konfiguracija... #@(*&@#(@#&
Dobrodosli u teletabis land - chkdsk.exe ne radi mesecima, nije ni bitno - to je opskurni alat. Bitno je da se radi na midori-ju, azure oblaku i nekom novom visual basic-u... |
[ Srđan Pavlović @ 01.12.2009. 20:54 ] @
Eto, znaci i kod tebe nista bez starih dobrih konzolnih alata ;)
A koji to kao "ne-opskurni" backend za iste takve provere onda koriste windows GUI alati?
[ Srđan Pavlović @ 01.12.2009. 20:58 ] @
Pa jel ti ko brani da otvoris?
Dimke - preksrio si pravilnik - clan 1346. Tema mora biti interesantna Mitrovicu.
Btw, radi se o zaebanom bagu i ne vidim nista lose da se ukaze na njega.
[ Ivan Dimkovic @ 01.12.2009. 20:58 ] @
Samo izvoli :)
@Srđan Pavlović,
Ne znam, mozda ima neki cloud check disk... koji disk proverava u oblaku, a svi znamo da oblak ima beskonacno puno memorije i beskonacno puno procesora... i da deda mraz donosi poklone deci za novu godinu :)
Sto se konzole tice... ne moras da kucas chkdsk ima onaj UI applet ali ovako mozes da mu nasetujes vise opcija iliti kobasica :)
Inace, nije me ovaj problem naterao da postujem - vise me je naterao onaj clanak jer sam progooglao da vidim da li sam poludeo, posto mi je bilo u nekom dalekom secanju da je bilo nekakvih problema.
I imam sta da vidim - "ma, nema frke - chkdsk je neki opskurni alat i taj problem se desava na nekim levim konfiguracijama... nema potrebe za fixovanjem".
To "opskurni alat" me je stvarno iznerviralo... pa kakav to alat proverava disk #)*(@&
[ Ivan Dimkovic @ 01.12.2009. 21:02 ] @
@Mitrovic Srdjan,
Otvorio sam mozda 3-4 teme u poslednjih godinu dana na temu Windows problema. Uvek mozes da ih preskocis - bogu hvala, pa postoji naslov teme (i autor).
Tako da... sod off.
[ Ivan Dimkovic @ 01.12.2009. 21:19 ] @
@Mitrović Srđan,
Uvek se mozes zaliti na P&P. Ovde je to definitivno off-topic. Ako nisi primetio, moja frustracija nije sam bag, nego volsebno opravdanje i fakat da se nista ne cini povodom toga mesecima.
A Advocacy ima ovu formu godinama.
Sto se tvoje opaske o srozavanju kvaliteta foruma tice - uvek imas izbor da ga ignorises. Divna jedna opcija - probaj!
Dakle, od sada ako neko zeli da diskutuje, neka se fokusira na temu (CHKDSK bug - koji je inace zvanican, nisam ga ja izmislio)
[ Mitrović Srđan @ 01.12.2009. 21:24 ] @
Cekaj taj bug se desio kod tebe i? eto kod mene se nikada nije desio iako sam godinama radio u mladosti po raznim servisima.
Niko ne porice pa sam Windows je pun bugova i uvek se odusevim kad naletim na nesto novo. Ocito mnogo retko naleces na te bugove cim se odusevis svakom.
A to sod off i sl govori samo o tome da covek moze da zavrsi i sto fakulteta i da napravi
tonu geek sw-a opet ne mora da znaci da ume da se ponasa kao covek.
No kao sto rece off topic, over and out
[ combuster @ 01.12.2009. 21:28 ] @
Advocacy je postao prcija za lecenje frustracija - ali trolova. Covece ako ti neka tema ne odgovara - preskoci je... Mislim da to nije tesko shvatiti :)
Na koju foru je chkdsk obscure utility? To sto se koristi 10 i jace godina ne znaci da je obscure. Ili je NTFS toliko hard-core bulletproof fs da na njemu nema sanse da dodje do gresaka? Ako je deprecated - izbacite ga totalno iz sistema, da se makar zna na cemu smo a ne da se drzi buggy utility onako iz sentimentalnih razloga...
[ Ivan Dimkovic @ 01.12.2009. 21:35 ] @
Bulletproof my arse - da je bulletproof ne bih ni morao da trcim chkdsk.
A sve je to pocelo pre neki dan kada je Foobar2000 pola sata dodavao muziku... tad nisam ni imao vremena da se pozabavim time, ali juce kada sam import-ovao array, Windows je rekao da je array u nekonzistentnom stanju i da valja poterati CHKDSK (opskurni alat :-)
http://www.google.com/search?c...memory+&btnG=Google+Search
Smesno...
I oni to jos nisu fixovali :(
Pogledati google search gore - cisto da se vidi koliko se ljudi zale na ovo. I sta radi MSFT? Downplay-je problem, eto to se desava na nekim izolovanim masinama... a novinari se slazu, i dodaju "chkdsk je obscure alatka" :-|
[ Mitrović Srđan @ 01.12.2009. 21:35 ] @
Hoces reci da je taj utility jedini obsolete na windows sistemu ? lol
[ combuster @ 01.12.2009. 21:40 ] @
Bilo je retoricko pitanje, meni se danas zbrljao ntfs fs na flash-u od 8GB. I da stvar bude jos smesnija, ja da poteram fsck.ntfs - kad nema alata :) Gde je nestao - ispade da je deprecated i da se sada koristi ntfsfix. A kad pokrenes samo fsck /dev/sdb1 on ti prebacuje na fsck.ntfs koji ne moze da nadje :D
Mada dobro, nije to toliko strasno kao memory leak u chkdsk-u :D
[ Ivan Dimkovic @ 01.12.2009. 21:43 ] @
Pazi kad ce linux alatke bolje da odrade posao proveravanja NTFS diska od windows alatki :-)
Doslo je poslednje vreme...
Ali dobro, bice uskoro chkdsk 2.0 - raspisan u VBScript-u... ima da razbija :)
[ ventura @ 01.12.2009. 21:46 ] @
Meni je CHKDSK prekuče spasao 2-3 nedelje rada, tako da svaka čast onome ko ga izmisli :)
[ Srđan Pavlović @ 01.12.2009. 21:54 ] @
Citat: ispade da je deprecated i da se sada koristi ntfsfix. A kad pokrenes samo fsck /dev/sdb1 on ti prebacuje na fsck.ntfs koji ne moze da nadje :D
Hehe, kad je ivan pokrenuo ovo, ja taman da mu kazem za fsck, ali reko daj da proverim
na svom sistemu za svaki slucaj - kad ono stvarno ovo sto ti rece ;)
Evo sad bas gledam nesto...
[srdjan@Zverko ~]$ sudo pacman -Ss ntfs
Password:
extra/ntfs-3g 2009.11.14-1 [0.25 MB]
Stable read and write NTFS driver
extra/ntfsprogs 2.0.0-4 [0.43 MB]
NTFS filesystem utilities
community/fgetty 0.6-4 [0.02 MB]
A mingetty stripped of the printfs
community/ sleuthkit 3.0.1-1 [2.44 MB]
File system and media management forensic analysis tools (supports NTFS,
FAT, UFS1/2, FFS, Ext2 and Ext3)
[srdjan@Zverko ~]$
Ne znam kakav je ovaj sleuthkit?
Sacu vidim.. :)
[ Catch 22 @ 01.12.2009. 21:57 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: ...
I oni to jos nisu fixovali :(
Pogledati google search gore - cisto da se vidi koliko se ljudi zale na ovo. I sta radi MSFT? Downplay-je problem, eto to se desava na nekim izolovanim masinama... a novinari se slazu, i dodaju "chkdsk je obscure alatka" :-|
Izmislili su izgovor da je problem evidentan samo kod određenih chipsetova, tj. u drajverima za te chipsetove
Citat: As for the 'crash' that resulted from running chkdsk (a different issue) - it is directly related to a couple of chipset drivers.
1) Chkdsk with /r assumes the user knows there is an emergency and will use as much RAM as needed to get the process completed and not 'shift' data back and forth in virtual memory or other things that could further compromise a failing hard drive.
2) Chkdsk CRASHING is a freaking chipset issue that is a side effect and has NOTHING to do with the RAM usage.
There is a bug here, it is in a few chipset drivers, that are fixed. As for the high RAM usage, this is normal, and WANTED if you have any clue about why the /R option is used and why people would want the process to work.
This whole 'show stopper bug' has become the most insane thing if you step back with some perspective.
1) The original people noticing this have NO FREAKING clue that chkdsk /r is using a lot of RAM for a REASON. so they first think memory leak or problem or bug and then when they find a few chipsets that fail with chkdsk, they assume it is a Win7 problem that is related, when it is just a chipset driver. PERIOD. ...
[ Srđan Pavlović @ 01.12.2009. 22:01 ] @
Code:
Table 2 'fls' command used to list deleted files
./fls –f ntfs –ldr –s ‘0’ –o 63 –i raw ‘/ev.locker/case/host/images/image.dd’
wow.. shajze what a kobasica... :))
ja reko da vidim kakav je program taj sleuthkit, kad ono neka PDF dokumentacija za njega od skoro 300 strana :D
Taj kit je inace 2,7mb.. :)
[ Ivan Dimkovic @ 01.12.2009. 22:09 ] @
Citat: Catch 22
Izmislili su izgovor da je problem evidentan samo kod određenih chipsetova, tj. u drajverima za te chipsetove
Koliko ja vidim, postoje 2 problema:
1. BSOD/crash tokom teranja CHKDSK-a - to je vezano za cipset drajvere, i to nije ono sto se meni desilo.
2. Abnormalno koriscenje memorije - to je ocigledno CHKDSK problem i desava se nekad da krene da jede memoriju dok ne pojede sve i bukvalno sam sebe zablokira.
Dakle, CHKDSK je startovan jutros oko 8 AM, i u 9 PM je i dalje bio na 14% - totalno zablokiran + sa sobom je zablokirao i kompletan Windows, ucinivsi bilo koju akciju - cak i shutdown, nemogucom.
Da li je normalno da aplikacija za proveru diska pojede 6 GB memorije za 1 TB array i da potpuno onesposobi OS (ponovicu: ni shutdown nije radio! task manager nije mogao da iscrta ni jednu kontrolu u prozoru) ? Zovite me staromodnim, ali mi se nesto cini da to nije normalno ponasanje.
[ combuster @ 01.12.2009. 22:12 ] @
Ma ja danas kad sam drzao onaj kurs prebacivao na flash neki iso i samo puce odjednom (masine bile na ubuntu), ja da pokrenem fsck.ntfs kad ono command not found. Ntfsfix je deo ntfsprogs-a a ima i par utility-ja tipa testdisk i taj sleuthwtf ;-) samo sto testdisk ne radi sa flash-om (makar ga kod mene nije prepoznao). Sad kad sam dosao kuci da proverim na arch-u i oces malo morgen opet, nema fsck.ntfs a mogu da se zakunem da sam ga pre mesec dana mozda pokretao na laptop-u (ortak doneo isto ntfs flash koji se mount-ovao ro zbog greske na fs-u)...
@dimkovic
Pa jbg klasican mem leak, tu nema sta da je normalno/nije normalno, taj bug je staromodan jer postoji od kako je programskih jezika i kompajlera :) Samo sto su MS brainiacs lenji da ispravljaju takav leak za utility - koji retko ko danas koristi lol...
[ Srđan Pavlović @ 01.12.2009. 22:17 ] @
Uh, al osecam da chkdsk source ima uzasno mnogo linija koda.. :)
[ maksvel @ 01.12.2009. 22:20 ] @
Taj sleuthkit mumbo-jumbo je HD-forenzički alat, standardno bio u BackTrack, Helix i sl. 'akerskim distroima... Ne znam otkud ga sad ubaciše u regularni distro, a najjače je što je ostao ćorav fsck za ntfs 
[ Srđan Pavlović @ 01.12.2009. 22:33 ] @
Hehe, u Arch repo-ima nema sta nema, slicno kao u Ubuntu-u :)
[ z@re @ 02.12.2009. 08:31 ] @
Ivane, sljedeci put nemoj instalirat igracku od OSa na server, pa nece bit problema.
[ Srđan Pavlović @ 02.12.2009. 16:32 ] @
Kad smo kod toga, upade jedna fortuna:
[srdjan@Zverko ~]$ fortune
Testing can show the presense of bugs, but not their absence.
-- Dijkstra
[srdjan@Zverko ~]$
:)
[ xtraya @ 02.12.2009. 17:26 ] @
Dimkovic
Citat: WD GreenPower diskovima
Shoder od harda da ne moze biti veci, renderujem na jedan takav disk (obzirom da ne smem da pomislim da vuchem fajlove sa njega i renderujem isto na njega jer se sve automatski raspada) i sa njega kroz mrezu vuchem neki fajl... and guess what? Quad phenom se raspada, render usporava X10 , kroz mrezu vuche 2 mega/sec (100Mbps lan) ... reko ok, mozda plocha? XyperX najnoviji smara? ... stavim budjavog maxotra matorog 3 godine i SVE BRIJE ...
prebacim na drugu masinu isti taj WD... ista prica... ok, disk ne valja... uzmem DRUGI NEOTPAKOVANI IDENTICNI DISK... i? pogadjaj....
[ Ivan Dimkovic @ 02.12.2009. 17:29 ] @
Ne znam kakve to probleme imas, ja imam CE verzije tih diskova (za 24/7 operaciju) i preko gigabitne mreze imam 70-80 MB/s i bez ikakvih usporavanja.
Isto i u lokalu sve radi savrseno, a diskovi su tihi i trose oko 20-30% manje (a isto tako se i manje greju)
Mozda iz nekog razloga tvoji SATA kontroleri ne volie te WD diskove - pa dolazi do gresaka ili prepunjavanja bafera. Ja sam ih koristio / koristim na Intel ICH9 i Intel ICH10R kontrolerima u AHCI modu i nikad problema nisam imao.
[ Take 5 @ 02.12.2009. 18:46 ] @
Mozda ovde stize neka "zelenija" serija istih, kao sto je uglavnom slucaj sa vecinom tehnicke robe...
:(
[ combuster @ 02.12.2009. 18:56 ] @
Nekada su bili RAM moduli a sada su u pitanju hard disk-ovi, moras da se prekrstis i da izbajas neki voodoo da bi dobio ok hd...
[ Srđan Pavlović @ 02.12.2009. 19:25 ] @
Ja da kucnem u drvo, do sada nisam imao nikakve probleme sa HDD-ovima,
osim kad sam pre par godina spalio jedan skazi i dva ata diska u isto vreme (i sve ostalo u kucistu),
ali to je vec bilo do mene... kinez napajanje staro ko biblija - i mnogo periferije :)
Inace, WD samo kupujem, ove klasicne 7200rpm, jeftini su, tihi, i cine mi se sasvim OK.
[ xtraya @ 03.12.2009. 21:53 ] @
WD AAKS serija je bila keva, mada ni ovi BLUE nisu losi (64 mega kesha) ... read preko 85 mega/sec u hdtune, a onaj green WD 73 ... evo probacu i na drugom chipsetu bas da vidim kako brije
[ Ivan Dimkovic @ 03.12.2009. 22:57 ] @
Ja stvarno ne znam da li ti citas neke stvari pre nego sto kupis robu?
WD GreenPower se vrti na 5400 RPM, i optimizovan je za manju potrosnju, manju buku i nizu temperaturu (+ CE serija je optimizovana za 24/7 rad) - porediti to sa 7200 RPM WD Blue-om i onda WD Green nazivati skrndeljom je komedija, mislim to je kao kada bi rekao da je viljuskar djubre jer je sporiji od mercedes-ovog kupea... aman.
Dakle, to su diskovi koji se stavljaju u CE uredjaje tipa satelitski risiver/STB, tihe HTPC masine i sl... a ne sluze za video editing ili za high-end sistemski drajv.
Trose 4-6W umesto 8-10W, vidno se manje greju (sto proizilazi iz manje potrosnje, je li) i osetno su tisi a poprilicno je izvesno da zbog manje brzine rotacije sigurno imaju i manju sansu da otkazu. To naravno znaci da je nesto drugo moralo biti zrtvovano - a to je brzina. I to lepo pise, samo treba da se procita.
A i stvarno, kome je potrebna apsolutna brzina, HDD-ovi nisu resenje - pa sve da se vrte na 15000 RPM kao enterprise SCSI diskovi - kome treba apsolutna brzina, neka uzme neki dobar SSD, sve osim toga je komedija - a to govori neko ko je bacio LSI Megaraid SCSI sa 512 MB RAM-a i nekoliko Maxtor Atlas 15000 RPM diskova kada ih je uporedio sa X25-E SSD-om .
[ xtraya @ 03.12.2009. 23:46 ] @
dobro dobro, samo mi je čudno što se drastično upropaste karakteristike kada se pusti istovremeni read/vrajt ... ok da opadne malo, ali da bude 10 puta sporije, malo je bezveze na 32 mega keša
koji ssd? daj predlog, samo da nije ovaj preskupi intel
[ Ivan Dimkovic @ 04.12.2009. 00:01 ] @
Ako ti treba samo za video editing MLC diskovi ti rade posao - imas Crucial CT256M225 od 256GB koji je trenutno najbolja kupovina po pitanju cene/GB i dobre brzine - jeste i dalje 540 EUR, ali to je za 256 GB prilicno brzog flash-a (> 250 MB/s seq. read, 200 MB/s seq. write, sasvim solidan random I/O).
Ako pricamo o boot drajvu za laptop i tu MLC radi posao - i ako ti se ne daje puno para, imas Kingston SSD Now V od 40 GB - cena oko 80 EUR, to je u stvari Intel X25-M, jedan od najboljih MLC diskova. Ako ti je to malo, X25-M od 80 ili 160 GB je sledeca opcija... ili eventualno OCZ Vertex. Sve MLC-ovi.
Sto se serverskih / workstation diskova tice, tu ipak preporucujem SLC drajvove (zbog pouzdanosti koja se meri decenijama) poput Intel X25 E, mada ima i jeftinijih SLC diskova + ako je ostalo negde nesto u magacinu od starije serije Samsung SLC SSD-ova, koji nisu brzi kao Intel, ali su prilicno pouzdani.
[ Catch 22 @ 04.12.2009. 01:18 ] @
Evo za ovaj kažu da je "najbrži do sada", a SATA2 kompatibilan:
Micron Unveiled the World’s First 6Gbps SATA RealSSD C300 Solid State Device for PC Market
[att_img]
Citat: Dubbed as the world’s first 6Gbps SATA SSD, the new drive is manufactured using 34nm ONFI 2.1 high speed MLC NAND flash technology with proprietary controller and firmware that can scale up its performance significantly. In terms of specification, it offers a maximum read and write speed of 355MBps and 215MBps respectively, offering a much better solution even when comparing to its siblings and even rivals’ products. Good thing is, C300 is fully backward compatible with SATA II interface so rest assured that you can still use it on current motherboard if you are not ready to upgrade to much higher end system.
While still in early sampling stage now, RealSSD C300 will be available in both 128GB and 256GB capacities, in common 1.8-inch and 2.5-inch form factor and will be reaching commercial market by first quarter of 2010.
[ Ivan Dimkovic @ 04.12.2009. 10:50 ] @
Micron je firma koja radi sa Intelom - medjutim njihovi diskovi su ili vaporware (C300 i P300 su najavljeni jos pre vise od godinu ipo dana, a sada su C300 dodali Sata 6gbps)
Tj. moguce je kupiti SSD-ove od Microna, ali ocigledno proizvode male kolicine i cene su im >ludacke<.
http://www.micron.com/products/real_ssd/
Intel, sa druge strane, koristi istu tehnologiju i proizvodi mainstream diskove - tako da je daleko veca sansa da ce SATA 6 gbps biti pre dostupan od Intel-a nego od Micron-a.
[ combuster @ 04.12.2009. 10:56 ] @
Ja sam cuo (sad ne mogu da pronadjem izvor) da je Intel X25 je imao neki gadan firmware bug i da je zestoko neko s**** ispalo od svega toga...
[ Ivan Dimkovic @ 04.12.2009. 11:57 ] @
Postoje X25-M (MLC, consumer serija) i X25-E (SLC, enterprise serija) - a X25-M postoji u 2 inkarnacije: 45nm i 34nm (Gen 2).
Bag o kome pricas je bio pri izlasku 34nm X25-M verzije (G2) i sastojao se u tome da ako stavis HDD Password u BIOS-u/EFI-ju, disk prestaje da bude dostupan.
To jeste gadan bug, ali je ispravljen. Oni koji imaju matori firmware to resavaju prostim fw. update-om - novi primerci X25-M diskova nemaju taj problem.
Taj bag nije pristutan u starim X25-M diskovima od 45nm, kao ni na X25-E diskovima.
Inace, X25-M G2 diskovi su definitivno jedni od najboljih consumer SSD diskova - imaju TRIM komandu, i vrlo vrlo dobre performanse, a i cena nije strasna (onaj Kingston od 80 EUR je isto X25-M)
X25-E je, opet, trenutno najbolja solucija za servere i sl. workstation primene - steta sto Intel odlaze 34nm verziju, i sto SLC memorija na zalost postaje sve manje i manje komercijalno interesantna zbog odnosa u kolicinama (MLC je postao zesci mainstream)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|