[ srpsko gradjevinarstvo @ 02.12.2009. 09:37 ] @
Požali mi se jutros jedan privrednik da je domen sa imenom njegove firme osnovane prošle godine, uhvatio jedan lik koji je uz pomoć jedne firme isti registrovao. Radi se o co.rs domenu. Dan osnivanja firme je godinu dana pre registracije domena co.rs. Čovek me pitao da ide na arbitražu RNIDS-a. Odbacio sam tu ideju i rekao da mu njegov pravnik napravi tužbu i da direktno kod "pravog" suda dobije svoj domen. Arbitri RNIDS-a nisu nikakve sudije, mada još važi parola u Srbiji da se sudije, učitelji i oficiri, grade kroz klasnu borbu i NOP.

Ja lično nikada ne bih dao RNIDS-u 160 000 dinara. Bolje platiti kvalifikovanom sudu da to reši.
[ Tyler Durden @ 02.12.2009. 10:30 ] @
Koja je poenta tvoje teme?
I sa kojim argumentima biste vi isli na sud? "Sudija, ona firma me pretekla, to nije u redu"?!
[ acatheking @ 02.12.2009. 10:32 ] @
Taj privrednik je trebao da razmislja ranije i na vreme uzme taj co.rs. Jos bolje ako je imao/ima isti co.yu domen, jer do nekog odredjenog datuma (ne secam se kojeg) imao je prventvo za zakup .rs i .co.rs domena.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 02.12.2009. 10:35 ] @
Misliš da su arbitri RNIDS-a stručniji? jel tamo treba da se žali?

Imaju neki već iskustvo sa arbitražom ds.org.yu..

Sudije možda nemaju pa ne bi skapirali za šta tuži.
[ B3R1 @ 02.12.2009. 13:33 ] @
Lose si mu savetovao.

Prva stvar koju je trebalo da ga pitas je da li je on ime svoje firme zastitio kao zig, odnosno robnu marku (trademark) pri nasim Zavodu za intelektualnu svojinu ili kod bilo koje srodne organizacije u inostranstvu (patentnog zavoda neke druge drzave). Ako jeste i ako je podneo prijavu ziga pre nego sto je istoimeni domen registrovan ima solidne sanse kako kod arbitara RNIDS, tako i pred regularnim sudom, jer se radi o ociglednoj povredi ziga, odnosno neovlascenom koriscenju tudje robne marke. Ako to, poput vecine nasih preduzeca, nije uradio - sam je kriv. U tom slucaju su mu sanse ravne nuli.

A to mozes da proveris i sam - otidi na sajt Zavoda, odaberi link "Nacionalna baza zigova i industrijskog dizajna" s desne strane i u rubrici "znak" zadaj naziv (ili deo naziva pracen zvezdicom) njegove firme. Utvrdices brzo da li takav zig postoji, kao i datum prijave.

Velika vecina domacih firmi nije nikada zastitila svoja imena. Sto zbog neznanja, sto zbog lenjosti. I onda kada im se desi ovakva neka stvar pozivaju se na neka svoja prava koja u sustini ne postoje.

A sta bi bilo tek da je istoimena firma iz, na primer, Loznice, Subotice ili Cacka, uzela taj domen pre njega? Jer - ako nisi znao - ime preduzeca mora, po nasim zakonima, da bude jedinstveno na teritoriji opstine, dok - recimo - na teritoriji dve razlicite opstine mogu da postoje dva razlicita pravna lica sa istim imenom.

Mrka kapa ...

Pamet u glavu sledeci put. :)
[ srpsko gradjevinarstvo @ 02.12.2009. 18:49 ] @
Ja to znam, da može imati 1000 istih firmi imenom u 1000 opština. Ali postoji i e-mail gde klinac kaže da je registrovao da mu preproda.

CARNET bi takav domen odmah oduzeo, imali smo skoro slučaj www.iphone.hr, no u komuniuzmu u Srbiji sve može. Klasna borba.

P.S. ovde i nema neke šanse ako tuži, ali će "arbitri" za žicu ostati kratki 160 000.
[ Tyler Durden @ 02.12.2009. 18:57 ] @
Super, aj sad napokon prestani da vodis virtualne borbe po forumima i uradi vec jednom nesto konkretno po pitanju tih tvojih silnih optuzbi. Ovako samo djelujes kao dezurni klovn.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 02.12.2009. 18:59 ] @
Ja iskreno većeg klovna od tebe ne znam. Čim upadneš u makazice udariš lock da spaseš stvar. To nije problem. Ako nemaš šta da kažeš konkretno o ovakvom problemu nemoraš se javljati.
[ acatheking @ 02.12.2009. 22:07 ] @
Druze, bez uvrede, zaista umaras sa iznosenjem tvojih ubedjenja. U pocetku si mi bio zaista interesantan.
[ djricky @ 02.12.2009. 23:28 ] @
Citat:
srpsko gradjevinarstvo: Ako nemaš šta da kažeš konkretno o ovakvom problemu nemoraš se javljati.


1) "nemoras" se pise odvojeno
2) kom problemu? ja problem ne vidim... mnoge velike firme su ostale bez "svog" domena, jer nisu razmisljale na vreme... too bad... boo-hoo...
[ newtesla @ 03.12.2009. 01:13 ] @
A da, kao, navedete koji je domen u pitanju, pa da procenimo?

(pošto ga ne koristi firma koja tvrdi da polaže pravo na nj, onda nije reklama :)
[ Tyler Durden @ 03.12.2009. 08:06 ] @
Ma sta da se navede kad je prica najvjerovatnije izmisljena zarad trolovanja ili kao sto je ovdje vec receno nema nikakvog utemeljenog osnova za naknadno potrazivanje tog domena.

Lock.