[ Ljubisic @ 03.12.2009. 15:54 ] @
Pošto sam od pre neki dan primetio da više ni jedan jedini clip sa YouTube ne mogu da ogledam bez seckanja (a ranije je išlo sasvim glatko), rešim da malo izmerim perfomanse svoje Internet veze i proverim da li je možda nešto da mojih kućnih računara ili do konekcije. Testove sam radio nekoliko dana uzastopce, u različita doba dana, sa različitih računara u kući, resetujući i menjajući ruter više puta, sa isključenim firewallom (samo NAT na ruteru), sa različitih operativnih sistema (uklj. i Live CD verzije raznih Linux-a npr.), različitih browsera, itd. Takođe, uvek sam aplikaciji na Pingtest.net puštao da sama nađe najbliži server za testiranje, i to je po pravilu bio onaj u Nišu, iako sam ja u Beogradu. I zaista, ako bih ručno izabrao beogradski server, rezultati su bivali za nijansu slabiji. Uvek sam bio svrstavan u "D" klasu Internet veza, što je prilično slab rezultat i cenim uzrok mojih problema s Internetom u poslednje vreme. ![]() Zamolio sam par prijatelja da mi pošalju svoje rezultate testiranja, i svi su bili klase "A", što me je još dodatno uverilo u mišljenju da nešto u mom ADSL priključku (ili DSLAM-u, ili možda čak i "šire" ili nije konfigurisano kako treba, ili postoji neko usko grlo). Drugar iz Kikinde mi je poslao testove dve svoje konekcije - SBB kablovske i SezamPro ADSL-a (koji pak koristi Telekomovu infrastrukturu, zar ne?). Obe su bile ratirane sa "A", a testirane sa serverom koji je u Beogradu: ![]() ![]() Drugar koji živi u USA mi je poslao svoj rezultat koji je takođe ratiran sa "A", iako je u Virdžiniji a server u Washington D.C. ![]() Kakvi su vaši rezultati sa www.pingtest.net, koji tip konekcije imate i preko kog provajdera? [Ovu poruku je menjao Ljubisic dana 03.12.2009. u 17:06 GMT+1] |