Niti sam govorio o apgrejdu, već o zameni, niti o bilo kakvim scenarijima samostalnih zahvata nad uređajima pod garancijom. Govorio sam o karticama koje pasuju baš za taj isti model laptopa, jer postoje laptopovi sa različitim kofiguracijama u istom kućištu, sa komponentama projektovanim za to kućište ali sa različitim čipovima. Recimo sa ATI grafikom i sa nVidia grafikom. Sve pasuje, svaki šraf na svoje mesto i čip na hladnjak. Sve informacije se mogu naći na Internetu, što od korisnika što od prodavaca.
Ne znam šta koriste u servisu, verovatno neki fen, ali poenta je da ti ne kažu unapred šta rade ali ti to masno naplate i to bez ikakve garancije.
Tako da ako je tvoj jedini savet koji imaš "odnesi u ovlašćeni servis", možeš to i da staviš u potpis, da se ne ponavljaš.
Zaista ne znam kakve scenarije zamišljaš sa Perom, garancijom i finansijskom inspekcijom. Ako Pera ne zna da mu samostalna zamena delova ukida garanciju, to je Perin problem, ne vidim šta si u tom "scenariju" tako epohalno izmislio.
Uostalom da si uradio ovo što ja jesam, i da imaš informacije koje ja imam, ne bi tako pričao, jer jednostavno ne raspolažeš relevantnim iskustvom niti informacijama. Ko hoće i ima da plati €300 da čeka nedefinisani vremenski rok da mu ovl. servis nabavi karticu, odšrafi 4 šrafa, izvadi staru i zašrafi novu, samo neka izvoli. Ja nemam ništa protiv. Ja ću svakako to uraditi sam za trostruko manje novca i bez toga da mi laptop stoji na nekoj polici u nekom servisu 45 ili 60 dana. Za dvostruko manje novca sam naručio dve nove kartice, jednu nVidia kakvu imam i drugu ATI istog ranga, koja isto pasuje u moju konfiguraciju. Tako da mogu da biram koju ću, a drugu opet da prodam i da povratim novac. S druge strane ova kartica koju sam vudu magijom oživeo u rerni radi, tako da ni to nije loše. Za razliku u novcu možda i apgrejdujem procesor, i još mi ostane kusura.
Na kraju krajeva svaka škola se plaća. Mene je ova koštala 3000 din bačenih na kvaziservisiranje. Išao sam linijom "nosi u servis oni bolje znaju", pa kad sam uvideo da u mom slučaju nije tako i da moram da preuzmem stvari u svoje ruke, organizovao sam se.
Meni odgovara. Kome ne odgovara neka se prepusti našoj servisnoj podršci. Mada mu se u tom slučaju više isplati da kupi nov laptop.
P.S. E da, i servisni manual za moj model sam našao na Internetu. Ko bi rekao?
[Ovu poruku je menjao bttp dana 16.12.2009. u 07:18 GMT+1]