[ Nevena79 @ 11.12.2009. 10:58 ] @
Kako je moguce povezati 2 tabele ili 2 dokumenta, apsolutno nebitno?
U cemu je problem?
Imam jednu tabelu sa velikim brojem unosa. NJene stavke su npr ime, prezime. Imam jos jednu tabelu u drugom dokumentu u kojoj se nalaze podaci ime, prezime, broj telefona i adresa.
Ja trebam da nekako povezem te 2 tabele na nacin da ce se u prvoj tabeli pojaviti podaci iz druge na sledeci nacin.

On treba da iz prve tabele pronadje odgovarajuce ime i prezime u drugoj tabeli i da iz druge tabele procita koje su vrednosti broj telefona i adresa za svako ime i prezime iz prve tabele i da ih pridruzi toj prvoj tabeli.
Postoji li resenje?

[ Shadowed @ 11.12.2009. 11:18 ] @
Iz VB-a mozes pristupati celijama u Excel tabeli.
Stavise, imas u samom Excel-u VBA.
Uz malo citanja dokumentacije, resices sebi i ovaj i druge probleme, posto VB znas :)

Mada... Ne znam za sta ovo koristis, ali mozda ti je koriscenje baze bolja varijanta nego Excel.
[ Nevena79 @ 11.12.2009. 11:23 ] @
Ma dobijam neke gotove dokumente u excelu, koji verovatno jesu iz neke baze, ali nju jos nisam srela :) Znam da moze programski ali to znaci malo lupanje glave a bas i nemam vremena za to. Radno vreme mi je od 6 ujutru do 6 uvece pa bas u poslednje vreme nisam orna za programiranje hehe
[ Ivek33 @ 13.12.2009. 09:46 ] @
Citat:
Nevena79: Kako je moguce povezati 2 tabele ili 2 dokumenta, apsolutno nebitno?
Kao prvo zamjeram što nisi postavila primjer tabele 1 i 2 ( a tko zna hoće li ti uopće ovo i pomoći riješiti problem
Poželjno je pročitati ovu temu http://www.elitesecurity.org/t...TATI-prije-otvaranja-nove-teme

Kako sam ja shvatio imaš dvije tabele gdje tabela1.xls zavisi o tabeli2.xls. Tabela1 vuče podatke iz tabele2. Ako su položaji tj. adrese ćelija konstantne tada bi mogla iskoristiti VLOOKUP ( za detalje pogledaj ovaj link VLOOKUP funkcija - primjeri ili pretraži forum ES-a za Vlookup

Ako se mijenjaju adrese ćelija u kojima su podaci koje tražiš tada ovo sve pada u vodu i bezvrijedno je.

U prilogu ovog posta imaš dvije datoteke tabela1.xls i tabela2.xls.
Tabela2.xls sadrži osnovne podatke a tabela1.xls sadrži podatke koje upisuješ. Prilikom upisa imena i prezimena u tabeli1.xls funkcija Vlookup povlači potrebne podatke iz tabela2.xls, u odnosu na uvjet koji si postavila.
Napominjem da ti tabela2.xls ne mora biti otvorena (aktivna) ali moraš prilikom pokretanja tabela1.xls ažurirati linkove (ako je otvaraš samostalno)

Formula u tabela1.xls izgleda ovako =VLOOKUP(B2;tabela2.xls!$B$2:$F$7;2;FALSE) no ako datoteku otvaraš samostalno ( bez tabela2.xls ) tada izgleda ovako =VLOOKUP(B2;'C:\primjer\[tabela2.xls]tabela2'!$B$2:$F$7;2;FALSE)

Ja sam u C: kreirao folder "primjer" i u njega smjestio obje datoteke. Tako da kada otvaraš prvu datoteku tabela1.xls samostalno nakon ažuriranja linkova pojavljuje se ovaj dodatak u formuli.

Savjetujem ti da obje datoteke smjestiš u jedan folder i u njemu ih UVIJEK obrađuješ a naravno i da obje otvaraš kada radiš na ažuriranju podataka. Dakle prvo tabela2.xls a potom tabela1.xls

Ne znam koliko će ti ovo pomoći ali ako neće možda se javi netko tko ima drugu i jednostavniju ideju i rješenje.
Naravno ovdje sada treba poraditi na rješavanju problema u ćelijama gdje se pojavljuje greška kada nema uvjeta itd itd... a sve to ovisi kako ti se razvija tablica u daljnjim koracima i potrebama

pozdrav
[ Take 5 @ 13.12.2009. 10:20 ] @
^ Ili da prosto pokrene Access i linkuje te xls tabele, pa su onda sve daljnje manipilacije daleko lakše