[ SERVIS DUČIĆ @ 11.12.2009. 16:32 ] @
Problem je sledeci... Upalim ga, prvi boot prodje ok, na displeju se pojavi logo WINDOWS i nakon par sekundi nestane, ostane prazan displej sa upaljenim pozadinskim osvjetljenjem... Samo CCFL rade *dakle u trenutku kada kursor treba da se pojavi na monitoru). Odam sam sunjao na OS, pokusao reinstalaciju, ali ne ide, krene cekiranje diska i tu zaglavi. Posto u servisu imam isti laptop, zamjenim memorije, njegova memorija radi u mom racunaru. Zamjenim HDD, njogov hdd radi u mom racunaru, dakle nesto je sa maticnom plocom. Da li je neko od kolega imao slican problem?
[ Binary Mind @ 11.12.2009. 19:00 ] @
U kom smislu zaglavi tokom chekiranja diska tokom instalacije Windows-a? Koji si Windows hteo da instaliras? Opisi malo detaljnije situaciju.
[ SERVIS DUČIĆ @ 11.12.2009. 19:57 ] @
Dakle, nije u pitanju instalacija OS-a. Vlasnik kaze da se desavalo da je u radu, prije nego sto se ovo desilo, blokirao, zaledi sliku. Sada je situacija sledeca, upali se, pocne WINDOWS XP logo i nestane, ostane prazan crn displej sa upaljenim lampama. Kada probam dici npr. WINDOWS LIVE EDITION ili PE Boot sa CD-a, isto se desava, u trenutku kada nakon WINDOWS logo-a treba da pokaze kursor na displeju, e tu zaglupi. Kada taj HDD prebacim u moj laptop koji je identican ovom koji ima gresku sve je ok. Znaci, HDD i instalacija su u redu... Mjenjao sam i memorije, ali nista ...
[ Binary Mind @ 11.12.2009. 21:26 ] @
Moguce je da je problem sa grafickom karticom... Na tom laptopu bese neki ATI Mobility Radeon (x700 ili slicno). Mislim da je zalemljena za plocu. To mozes i sam da proveris.
[ SERVIS DUČIĆ @ 11.12.2009. 22:19 ] @
Da da... na nju sumnjam, letovana je na plocu, sa kuglicama, BGA. Dana sam je blago grijao toplim vazduhom, jer ne znam koliku temperaturu podnosi. Cudno je sto je u trenutku dok sam rastavljao laptop, prije grijanja grafike, sve proradilo, digao se windows, medjutim kasnije nista. Sutra cu pokusati malo jace da zagrijem ATI kolo, ``podmazacu`` ga fluxom i pokusati da ga zaljuljam... pa sta bude, meni ovo lici na kontakt, sad ako je ispod ATI kola...
[ Darije @ 12.12.2009. 01:04 ] @
zeza ga grafika, sto bi serviseri rekli..ladan lem...zagrej sa fluksom, malo je mrdni i nadaj se najboljem. Proradio ti je kad si poceo da ga rastavljas jer si delimicno nategao plocu pa je problematicni kontakt bio uspostavljen...
[ Binary Mind @ 12.12.2009. 02:50 ] @
Cuveni ball grid array package. Plan je dobar. Treba da se zagreje. Moze da se mrdne mada ponekad proradi bez mrdanja, a nekad pak ne proradi uopste bez obzira na mrdanje. Video sam kako se radi, tj. znam teoriju, ali licno nikad to nisam radio.
[ Darije @ 12.12.2009. 11:43 ] @
nema poente da se samo greje...ako se samo greje za 7 do 15 dana opet ce se isto ponasati kao sada...mora i da se mrdne jer se tako lem osvezi ljudski i to onda uglavnom radi. Mada sto rece Binary mind to cesto ne pomaze jer je sam chip neispravan ili nesto trece...Sustina je da je to princip "Seci gaće, krpi du*e"...to bi trebalo da se radi sa ozbiljnim alatom - bga workstation-om koji takav chip moze da skine, nakugla nove kuglice i vrati nazad, kao sto proizvodjac radi...ali sta da se radi...Srbija...

poz svima
[ SERVIS DUČIĆ @ 12.12.2009. 15:00 ] @
Problem rijesen, ploca zagrijana predgrijacem odozdo, zatim kolo zagrijano postepeno do 340 stepeni uz lagano ``pipkanje`` pincetom dok nisam primjetio da se cijelo kolo pocelo ljuljati. Sada radi bez greske...

P.S. BGA/MicroBGA solution... sta ces, nije Srbija vec Republika Srpska :)

Hvala svima na savjetima!