[ Aries1404 @ 14.12.2009. 16:33 ] @
| Kupio sam novu memoriju, Kingston HyperX 1066mhz i radilo je dan-dva sve dok PC nije totalno prolupao.
Moduli su bili 2x2GB znaci na 1066 mhz
Nisam mogao da podignem ni jedan od dva OS ni da instaliram sve iz pocetka, CD nije hteo da se boot-uje, nesto hoce nesto nece,sve u svemu uzas.
Mislio sam da je HDD otisao ali sve dok nisam izvadio memoriju i ubacio staru isto Kingston ali na 800mhz sve radi sad ko podmazano.
Da napomenem, novu memoriju Kingstona na 1066mgh nikako nije bilo sile podesiti da ona radi na toliko nego samo do 900mgz to je bio limit, a nemoram da govorim da ploca podrzava, naravno.
Kod drugara smo ubacili neku X memoriju na 1066 i bez ikakvog cimanja ona je radila na toliko.
Necu da budem dosadan samo zelim biti detaljan te dobiti ovde pomoc od iskusnih
Konfiguracija:
MB Gigabyte EP45-UD3LR ne znam koja je rev.
CPU Intel quad core q9400 2.6
HDD Samsung 2x500GB i 1x1TB
Napajanje CODEGEN 600v
E sad, posto sam memoriju kupio pre tri dana naravno imam pravo da zamenim, one jesu 100% ispravne samo se neslazu kod mene i amin.
Koju memoriju mi preporucujete, a da je na 1066mhz, ja iskreno Kingstona koristim dugo i to mi je br.1 ali moracu ga zaobici.Nazalost.
Hvala svima
|
[ Catch 22 @ 14.12.2009. 19:26 ] @
Lista zvanično preporučenih memorijskih modula za tu ploču: Qualified Vendors List (QVL) - pdf file
[ Ha-Nocri @ 14.12.2009. 19:29 ] @
Ima nekoliko stvari koje mogu da utiču na nestabilnost memorije. Probaću da ih sve pobrojim.
1. da bi ta memorija radila na 1066MHz moraš podići napon na onaj koji je Kingston propisao za taj model, najverovatnije negde između 2.1V i 2.3V. Ta memorija često pravi probleme, tako da iako ne uspeš da je nateraš da radi kako je proizvođač napisao, to neće biti iznenađujuće. Moraš manuelno i vremena (timings-e) podesiti, a jako dobar način, mada ne i 100% siguran, da proveriš da li memorija radi stabilno i da li je ispravna uopšte je program MemTest86+
2. neispravna memorija
3. jednostavno se ne slaže sa pločom
Ako moraš da zameniš memoriju, ja bih ti preporučio OCZ Platinum Low-Voltage model:
http://www.ocztechnology.com/p...tinum_low_voltage_dual_channel
Za razliku od Kingstona potrebno i dovoljno joj je svega 1.8V
[ Aries1404 @ 14.12.2009. 20:12 ] @
Napon sam podizao i maximum na koliko sam uspeo da je poteram je 900mhz ni grama vise.Ne mogu da kazem da sam sve zive kombinacije isprobao ali dosta toga jesam uz konsultaciju iskusnijih.
Memorija je ispravna, tako kaze test...hirens boot...tako nesto, znate onda o kom testu se radi!
Malo se slabije razumem ali nisam laik, da li nedostaje nesto toj memoriji kad joj je dovoljno 1.8?
[ Aries1404 @ 14.12.2009. 20:26 ] @
Pa po statistikama sto je dao Catch 22 znaci ukoliko se drzim sledecih modela ne bi trebao imati problema?
1GB Apacer 78.0AG9S.BN4
2GB Apacer 78.AAGAL.9KF
1GB A-DATA M2OADDH3I3161QNK52
2GB A-DATA M2OADDH3J4171QNK52
512MB AENEON AXT660UD00-19DC97X
I to je SVE sto moze za ovu plocu??
Da li neko moze da mi pomogne oko sledeceg
Kako podesiti BIOS za GA-EP45-UD3LR da bi memorija bila podrzana.
Ako je spisak validan meni se iskreno nemili da uzimam bilo koju memoriju od ponudjenih, jedino OCZ PC2-8500 Platinum Low Voltage Dual Channel izgleda ozbiljnije malo.
Kakve su Geil memorije?
[ Ha-Nocri @ 14.12.2009. 21:23 ] @
Postavljao si manuelno i vremena na koliko?
Kako misliš nedostaje memoriji? Memorija je novija tehnologija od tog Kingstona, zato joj nije potreban visok napon. A isto je 1066MHz CL5
GEIL memorije su ok uglavnom, mada tu ima raznih kategorija memorija, od value do "enthusiast" modela...
[ Aries1404 @ 14.12.2009. 21:30 ] @
OK.Ako je zbog toga sto je novija tehnologija u redu.
Za prvo pitanje te nisam najbolje razumeo.
Ja tamo na onoj listi imam sve neke bezveze proizvodjace, recimo Geil nije medju njima
[ Binary Mind @ 14.12.2009. 22:51 ] @
Znaci ako nije neki namunjeni OCZ, Corsair, Crucial, Mushkin, Patriot ili GeIL onda su bez veze proizvodjaci.  Ono sto se ne spominje na forumima su fush moduli jel' da? Fino si ti to zamislio. A-Data je samo drugi najveci proizvodjac memorijskih modula na svetu odmah iza Kingstona, a i Apacer spada u dobre i velike proizvodjace. GOLD serija njegovih modula je ista kao i Kingston HyperX po kvalitetu.
[ Aries1404 @ 14.12.2009. 23:30 ] @
Spomenuo sam da nisam nesto bogat informacijama o memorijama i njihovih proizvodjaca.Postavio sam temu da bi dosao do modela koji sigurno nece praviti problem kao sto je Kingston.
Posto sam cuo sto naravno nemora biti istinito da Gigabyte cesto zna da se kolje sa memorijom.
Suvise je diskutabilno govoriti o tome koja je memorija dobra koja nije.Ja se nadam da je ovde neko imao iskustva sa slicnim plocama i slicnim problemom.
[ Catch 22 @ 14.12.2009. 23:42 ] @
Citat: Aries1404: Pa po statistikama sto je dao Catch 22 znaci ukoliko se drzim sledecih modela ne bi trebao imati problema?
1GB Apacer 78.0AG9S.BN4
2GB Apacer 78.AAGAL.9KF
1GB A-DATA M2OADDH3I3161QNK52
2GB A-DATA M2OADDH3J4171QNK52
512MB AENEON AXT660UD00-19DC97X
I to je SVE sto moze za ovu plocu??
Koliko ja mogu da vidim nije baš tako!?
*(spisak se nastavlja na sledećoj strani pdf dokumenta)
[att_img]
[ Binary Mind @ 15.12.2009. 00:42 ] @
Jel' mozes da navedes tacan model HyperX modula koje si uzeo? Reviziju ploce mozes procitiati na donjem levom uglu ploce kad otvoris kuciste (ionako postoji samo jedna REV:1.0).
[ Catch 22 @ 15.12.2009. 00:48 ] @
Čini mi se da na Gigabyte sajtu stoje podaci samo za Rev. 1.0, tako da izgleda drugih revizija ni nema(?)
[ Aries1404 @ 15.12.2009. 06:36 ] @
Nema, samo je jedna REV.
Model memorije je KHX 8500D2/24
PC28500CL5 240
Ona je radila jedan dan ali max.na 900mhz posle nikako nije htela ni na 800.
[ combuster @ 15.12.2009. 07:14 ] @
Aries, jesi li update-ovao BIOS? Zadnja verzija koja je izasla u novembru ima sledece ispravke: Improve memory/ATI VGA card compatibility
[ Aries1404 @ 15.12.2009. 08:34 ] @
Apdejtovao sam BIOS tek juce, ali nisam probao sa tom memorijom i tim BIOS-om.
Ta memorija mi je jako dobra, pa sve kontam da necu morati ici na neku drugu.
Cisto sumnjam da ce apdejt novog bios-a napraviti pomak, al uboscu memoriju pa cu videti
[ lord_celtic @ 15.12.2009. 10:12 ] @
ja imam Transcend axeram TX1066QLU 2x1gb i mozemo d se menjamo ako zelis.
da ne pokrecem novu temu, u vezi windows expirience index-a.
dobio sam za memoriju 5.5 isto kao i kolega sa noname memorijom na 667 dok moja radi na 1066(isti rezultat na 800)
everest
read 7743 MB/s
write 4762 MB/s
copy 7677 MB/s
latency 56.9
kofiguracija
Gigabyte GA-MA790X-UD4
DualCore AMD Athlon Black Edition 7850
Transcend axeram TX1066QLU 2x1gb
NVIDIA GeForce 9800 GT (512 MB)
Hitachi HDT721032SLA360 SATA Disk Device (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Microsoft Windows 7 Ultimate
da dopunim napajanje je lc power 550w i na ploci je utaknut 4-pinski konektor(a trebalo bi 8-pinski)
esa d pitanje dal je to ok?
[Ovu poruku je menjao lord_celtic dana 15.12.2009. u 11:29 GMT+1]
[ Catch 22 @ 15.12.2009. 11:32 ] @
Citat: lord_celtic:...da dopunim napajanje je lc power 550w i na ploci je utaknut 4-pinski konektor(a trebalo bi 8-pinski)
esa d pitanje dal je to ok?
Citat: You can plug a 4 pin 12 volt power cable into an 8 pin EPS motherboard connector but there's no guarantee that it will work. If the motherboard expects only one 12 volt rail then a 4 pin 12 volt cable may work. If the motherboard expects two 12 volt rails (many dual CPU motherboards require one 12 volt rail per CPU) then it won't work. Even if the motherboard works with a 4 pin 12 volt cable, you are still only providing half of the current carrying capacity which would be provided by an 8 pin EPS cable. That can overheat both the motherboard connector and 4 pin cable. Scorched or melted connectors can be a result. A motherboard which has the 8 pin EPS connector expects a lot of current and you are taking a serious risk by plugging in a 4 pin cable. The 4 pin cable only fits at one end of the 8 pin EPS motherboard connector so you can't plug it in improperly. That is, it only fits into one end of the motherboard connector unless you force it. If the cable doesn't go into the socket easily then you're probably trying to plug it into the wrong end. But then again, it's not a good idea to try to run with a 4 pin cable in an 8 pin motherboard anyway.
Citat: If you don't have an 8 pin 12 volt cable then you can use the adapter shown above. It converts a couple of 4 pin peripheral power cables into an 8 pin 12 volt cable. If you use one of these adapters then be sure to plug the 4 pin peripheral connectors into separate cables coming from the power supply. If you plug them both into the same power supply cable then you are drawing all the power of the 8 pin 12 volt connector through a single 18 gauge wire. You can often get away with that but there's no reason to do it.
[Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 15.12.2009. u 12:45 GMT+1]
[ Aries1404 @ 15.12.2009. 11:50 ] @
Probao sam ponovo sa memorijom posle stavljanja najnovije verzije BIOS-a i ista prica.Nisam mogao podici sistem.Vratio starog kingstona i radi normalno.
Ova serija Kingstona bas nece, videcu da li lik gde sam kupio moze naci OCZ posto za Geila mislim da nije nasao
[ Binary Mind @ 15.12.2009. 13:01 ] @
@Aries1404
Sta si tacno podesio u Gigabyte-ovom M.I.T.-u za Kingston HyperX module. Screenshotovi ili tacne podesene vrednosti ne bi bile na odmet kao u ovoj temi. Nije vazno sto je prilozena tema vezana za Asus plocu. Princip je isti samo je BIOS malo drugaciji kod Gigabyte-a.
[ Aries1404 @ 15.12.2009. 14:03 ] @
Sad napamet ne bi znao, oticu u BIOS pa sve postaviti kako je bilo, tako cu i postaviti slike ako ima potrebe.
Memoriju sam max.digao na 900mgz CPU q9400 2.6 podigao na 3.6
voltazu sam sa 1.8 podigao na 2.2 mislim da je to za memoriju nisam siguran ovako napamet
Ali meni nece Kingston sada da radi ni kada BIOS podesim na prave vrednosti.Dovoljno je samo da ga ubodem i on brlja.
Da li sam mogao nesto ja da sjeb... time?
memorija je testirana i ispravna je, kada sam je kupio i stavio radila je dan-dva i posle cackanja u BIOS-u neradi.E sad, da li je prestala zato sto se ne konta sa plocom ili zbog klokovanja, mada ona je kazem ispravna.
Mozda ne bi bilo lose da napomenem, kada kucam recimo kao sada desi se da PC totalno zaglupi pa ga moram restartovati na dugme ili se samo izloguje sam.To mi se desava i u Linux-u i u Windows 7 ali samo kad kucan na tastaturi.Kada igram igricu, gledam film, surfujem...sve je u redu
[ Binary Mind @ 15.12.2009. 14:07 ] @
Ko je rekao da overklokujes quad core procesor na toj ploci??? Ne igraj se. Prvo dizi frekvenciju samo za memoriju i ako to proradi kako valja onda radi OC procesora postpeno dokle moze, ako ti je cilj overklok, ali na toj ploci nece moci nesto preterano.  Obavezno postavi slike od M.I.T-a da vidimo kako izgleda i koje sve opcije ima.
[ Ha-Nocri @ 15.12.2009. 14:50 ] @
Može da bidne onda da nije memorija u pitanju, nego da procesor nije mogao dalje sa default naponom. Ja bih ti savetovao da iščitaš neke textove vezane za overklok procesora i memorije. Imaš na ovom forumu, overklok sekcija...
[ Binary Mind @ 15.12.2009. 15:06 ] @
Pre bilo kog pocinjanja bilo cega bilo bi uputno da resetuje CMOS na ploci bez memorijskih modula. Znaci Aries, iskljuci masinu, otkaci napojni kabl iz napajanja, uzmi shrafciger, otvori kuciste, izvadi sve memorijske module iz slotova, izvadi CMOS bateriju iz svog lezista na ploci na 5-10 minuta, posle toga vrati bateriju pa onda HyperX module (Jedan po jedan. Dodas jedan i ukljucis masinu i vidis da li POST-uje. Ako POST-uje iskljucis ponovo masinu, dodas drugi i ponovo ukljucis.), prikaci napojni kabl, ukljuci masinu i trebala bi da POST-uje ako je sve u redu s'tim sto ce moduli raditi po JEDEC SPD-u (800MHz, CL5, @1,8V). Nadam se da ces da okacis slike M.I.T-a na osnovu cega cemo ti reci sta dalje da radis ako sve prodje kako treba pre toga. Ukratko treba da podesis frekvenciju modula na 1066MHz, CL5 i radni napon memorije prema Kingstonovim specifikacijama bez diranja procesora. Ploca koju imas nije overklokerska, mada sigurno procesor moze bar malo da se nasvira ako ti to zelis (za te svrhe si trebao da uzmes neku malo skuplju Gigabyte P45 plocu), ali tek nakon sto sve ostalo proradi stabilno, tj. ako proradi... 
[ Aries1404 @ 15.12.2009. 19:08 ] @
Sve sam ja to vec uradio, flesovao, resetovao vise puta, sa jednim modulom, sa dva modula, pokusao poterati bez diranja procesora, ali to nije pilo vodu, morao sam i procesor da podignem malo.Blagovremeno sam menjao komponente, nisam neka ni pristalica overkloka ovo se radilo samo da bi memorija koju sam kupio ikako proradila.
http://img709.imageshack.us/i/img2292o.jpg/
Sada je sve po default-u
CPU Host Freq sam bio namestio na 450 moglo je i sa manje ali....
http://img121.imageshack.us/i/img2293e.jpg/
Ovde sam CPU Vcore namestio na 2.2 cini mi se, ili je bilo malo vise
http://img101.imageshack.us/i/img2294m.jpg/
Ovde sam DRAM voltage stavio na 2.2
Napominjem, ovo sam radio prvi dan, {tacnije radio je lik koji zaista ima iskustva sto se tice klokovanja} kada sam uzeo memoriju, kada sam uvideo da ona ne radi na 1066mhz, a posle toga nije htela nikako.I sada kada je stavim kada je u BIOS-u sve fabricki ja ne mogu da podignem ni jedan od dva 0S!
Sada sam ta dva modula sto ne rade kod mene odneo kod brata koji ima slicnu plocu i kod njega za sad radi.Ne na 1066 ali radi
[Ovu poruku je menjao Aries1404 dana 15.12.2009. u 20:27 GMT+1]
[ Ha-Nocri @ 15.12.2009. 20:38 ] @
Ok, sada je sve na auto. Memorija radi na 800MHz, vremena su 5-5-5-18, po SPD-u. Sada treba polako redom ići. Šta se dešava kada promeniš frekvenciju memorije na 1066 i napon na 2.2V?
Instaliraj program CPU- jer je jako zgodan upravo za ovakve stvari: http://www.cpuid.com/cpuz.php
Screen shot od "Memory" taba nas zanima...
[ Binary Mind @ 15.12.2009. 22:04 ] @
Nisi trebao. Kako sada da isprobamo da li ce kod tebe raditi ti moduli?
Trebao si da odradis sledece posle BIOS-a resetovanog na default vrednosti:
1. Promeniti vrednost "System Memory Multiplier" na [Manual] ili sta vec nudi umesto [Auto].
2. "Memory Frequency (MHz)" staviti na [1066].
3. Promeniti vrednost "DRAM Timing Selectable (SPD)" sa [Auto] na [Manual] ili sta se vec nudi u tom fazonu.
4. Promeniti Vrednost CAS, tRCD, tRP i tRAS prema Kingstonovim specifiakcijama.
5. Promeniti "DRAM Voltage" sa [Auto] na [Manual] i uneti vrednost prema Kingstonovim specifikacijama (2.2-2.3V).
Sem ovoga pomenutog nista drugo nije trebalo da se cacka da bi se memorija namestila da radi na 1066MHz. Naravno posle ovih zahvata bilo bi pozeljno testirati sistem za stabilnost bez ikakvog overkloka pa tek onda poceti sa postepenim overklokom procesora. Opet napominjem ta ploca nije podesna za overklok, a pogotovu ne za overklok C2Q procesora.
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 15.12.2009. u 23:17 GMT+1]
[ Ha-Nocri @ 16.12.2009. 09:05 ] @
Da, to kako je Binary objasnio, ali ja sam siguran da si ti to već znao. Samo bi ti za početak preporučio da se ide korak po korak, tj. da ne diraš vremena, nego da ih ostaviš na "auto", a povećaš samo napon i frekvenciju. Kasnije je lako dotezati, a četvrto vreme ionako ljudi često ostavljaju više nego po specifikaciji ako mora jer je najmanje bitno.
[ MagicScorpion @ 16.12.2009. 09:49 ] @
Ako nisi probao, probaj da zabodes module u drugi i cetvrti slot.
Secam se kad sam stavljao 1066 module na MSI P45 ploce, tek posle flesha biosa memorije su automatski radile na 1066 i nisu brljale.
To je sve flesh morao da odradi.
Ako postoji mogucnost bolje vrati module ili se menjaj sa nekim.
[ Aries1404 @ 16.12.2009. 10:06 ] @
http://img34.imageshack.us/img34/3880/img2296i.jpg
http://img38.imageshack.us/img38/5219/img2298r.jpg
http://img693.imageshack.us/img693/4960/img2299u.jpg
Na drugoj slici imam opcije koje do sada nisam menjao.Tu ne znam sta treba, a pretpostavljam da su neke izmene ipak potrebne i tu.Ovo sam samo postavio da bi uslikao, da bi videli, opet moram da napomenem da meni sistem nece da se podigne uopste cim stavim te module.
Ovako je i bilo, bez diranja CPU i nece ni da se upali.Probao sam sa svim slotovima uvek isto.Postoji mogucnost zamene, naravno.
[ Binary Mind @ 16.12.2009. 11:55 ] @
Od tih dodatnih slika koje si postavio ne treba nista da diras. Samo ono sto sam izdvojio. Ako masina nece da POST-uje kad stavis te module sa BIOS-em setovanim na defult vrednoti onda jednostavno menjaj module posto se ne slazu sa plocom.
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 16.12.2009. u 13:31 GMT+1]
[ Aries1404 @ 16.12.2009. 16:17 ] @
I ja mislim da je to resenje, ali, mozda bolje da uzmem bolju maticnu....imate neku preporuku za nesto do 13-15.000din
[ Binary Mind @ 16.12.2009. 19:44 ] @
Mislim da se vise isplati da zamenis RAM, ali ako hoces dobru plocu sa P45 chipsetom izuzetno tolerantnu na RAM module koji rade na visim naponima, predlazem plocu koju licno posedujem vise od godinu dana a to je Asus P5Q-E. Ako kupis ovu plocu odmah flashuj BIOS na najnoviju verziju sto se lako radi preko USB sticka. Sto se tice RAM modula koji bi mogli na tu plocu probaj da nadjes bas one OCZ koje je pomenuo Ha-Nocri ali mislim da ce tesko ici. Ako ne onda trazi Transcend aXeRam TX1066QLU-4GK koji su odlicni moduli ciji je radni napon 2V sto bi trenutna Gigabyte ploca mogla da izdrzi bez vecih problema.
[ Aries1404 @ 16.12.2009. 20:13 ] @
Trenutno mi se vise isplati da zamenim RAM memoriju, naravno, to me nekosta ni dinara, ali svakako mislim da ce na plocu doci red pre ili kasnije, mada razmislicu ali 95%...maticna.
Sta si mislio za OCZ memoriju, tesko ce ici na tu maticnu ili se tesko pronalazi?
Sada citam za ovu plocu sto si mi preporucio, i vidim da se spominje kompatibilnost sa nekim memorijama, to je mana toj ploci, da li je to tacno, ukoliko jeste da li je to ispravljeno kroz noviju verziju BIOS-a koju si tekodje preporucio?
Odmah da pitam i za drugu soluciju posto vidim da ste zaista iskusni sto se tice ovog dela,znam da se nista ne moze garantovati, da li bi pogresio ako bi uzeo Geil-ovu memoriju sto se tice podrzanosti za postojecu plocu?
Hvala!
[Ovu poruku je menjao Aries1404 dana 16.12.2009. u 21:25 GMT+1]
[ Binary Mind @ 16.12.2009. 22:11 ] @
Sto se tice GeIL-ovih DDR2-1066 modula oni rade na slicnim i jos visim naponima od Kingston modula sto si uzeo prema tome nisam siguran kako bi funkcionisalo sa tom plocom. Pomenutu OCZ Platinum Low Voltage memoriju je vrlo tesko naci trenutno i zato sam predlozio Transcend AxeRam module koji su mozda i najkvalitetniji od svih pomenutih modula.
Asus P5Q-E posle flasha BIOS-a nema problema sa memorijom. Posto je moja ploca od prvih primeraka sa A1 revizijom P45 chipseta ja sam odmah morao da fashujem BIOS jer je bilo odredjenih problema, dok su sadasnje ploce sa A3 revizijama chipseta kompatibilnije out of the box.
[ Ha-Nocri @ 16.12.2009. 23:37 ] @
Kod nas se može naći i Patriot memorija koja je uglavnom kvalitetna. Ako nađeš neki određeni model pogledaj mu radni napon i naravno timings-e.
Ne posedujem tu ploču niti GigaByte EP45-UD3P, ali te dve se uvek pominju kao najbolje P45 ploče za te novce. GigaByte je recimo 4x bila od strane korisnika bila proglašavana za najbolju Intel ploču na Newegg-u:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813128358
Tu je i Biostar TPower I45
[ MagicScorpion @ 17.12.2009. 10:44 ] @
Transcend AXE su zlo dobri moduli
Mozda i najbolji na trzistu.
Imao sam u starom kompu sekire na 800Mhz 4-4-4-12
To kad ubodes, ploca ti se samo zahvaljuje.
Sto se ddr3 tice 2*1Gb sekira na 1800 sa latencijama 8 kosta oko 100 eura sto je prilicno skupo.
A to tek radi kao nenormalno.
Prodao sam brdo transendovog jet rama i nikad skoro nije bilo problema.
Cini mi se da je samo ECS drlog tipa 520 pravio probleme.
Transcend u globalu veoma dobar.
USB stickovi, USB hardovi sve dobri proizvodi.
[ Aries1404 @ 17.12.2009. 13:24 ] @
Asus P5Q-E trenutno nije dostupna, dobio sam jednu preporuku pa me interesuje kako bi ovo izgledalo
DFI bloodiron P45-T2RS
DFI LAN PARTY P45-T2RS
DFI LAN PARTY P45-T2RS TURBO
Interesuje me kakve su ove maticne, i da li postoji mogucnost da pomenuti Kingston nenadje zajednici jezik i sa ovom plocom.
Ili ipak preporuka ide na Asus-a?Ima nekih Asus ploca ali ne taj model,
Spomenuo sam da Kingston koji nije hteo na mojoj Gigabyte ploci bez problema je radio na drugoj Gigabyte ploci, kada sam vadio module danas iz tog PC-ja primetio sam da su moduli poprilicno topli..da li je to normalno za taj model ili nije.U tom kucistu i nije neko hladjenje sto treba uzeti u obzir
[ Binary Mind @ 18.12.2009. 13:47 ] @
DFI ploce su takodje dobar izbor. DFI LanParty DK P45-T2RS TURBO ce jesti taj Kingston za dorucak pod uslovom da su i ploca i moduli ispravni, mada opet zasto bi menjao plocu kad smo ti vec dali dobru smernicu koje RAM module da trazis (Transcend aXeRam) kao zamenu za te Kingston module sto ne pasuju na tu plocu.
[ Aries1404 @ 18.12.2009. 14:30 ] @
Iskreno...nisam neka pristalica Transceda, nemam losa iskustva sa tim modulima i verujem da se neprikosnoveni, ali jednostavno imam neku odbojnost.
S'obzirom da sam za moju plocu dobio od prodavca zadovoljavajucu cenu za otkup odbrao sam Asus P5Q Delux
[ Binary Mind @ 18.12.2009. 17:55 ] @
I ta ploca je odlicna. Pogledaj onu temu sto sam linkovao sa Asus plocom da bi video kako da podesis module da rade na 1066MHz. Probaj sa CL 5-5-5-15 i pocetnim DRAM naponom od 2.1V jer mislim da bi trebalo da radi na toj ploci, a ako ne onda idi na 2.2V.
[ Aries1404 @ 18.12.2009. 18:47 ] @
OK.Hvala, ako bude nekog zastoja javljam se u onoj temi za Asus-a sto si dao!Mada se iskreno nadam da ne bi trebao imati problema.
Hteo bi da pitam, primetio sam da ti moduli poprilicno greju.Imam svega jedan ventilator pozadi 8-cu kako i gde da ubacim jos jedan ventilator da bi ohladio module, kontao sam nesto na bocnu stranu da improvizujem...neam pojma
[ Binary Mind @ 18.12.2009. 19:31 ] @
Imas specijalne aktivne hladnjke za RAM poput ovih Kingstonovih:
Ovaj konkretan hladnjak moze da se nabavi i kod nas ili je bar mogao pre mesec dana kad sam ga ugradjivao u jednu konfiguraciju. namontiraju se na slotove i tako resis problem pregrevanja mada chipovi koji idu u HyperX module trpe vece temperature i bez dodatnog hladjenja.
[ Aries1404 @ 18.12.2009. 20:42 ] @
Svaka cast, to je to sto mi treba.
[ Aries1404 @ 24.12.2009. 13:27 ] @
Da neotvaram novu temu, skinuo sam program CPU-Z evo sta kaze
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=903579
bitan mi je deo za procesor
Freq : 2000.15 MHz (333.36 * 6)
Interesuje me kako se testira preko ovog programa, ovde su samo ocitavanja koliko vidim.
Memorija za sada nije bitna
[ Aries1404 @ 24.12.2009. 13:40 ] @
Desava mi se kada startujem igricu nemam sliku.Probao sam sa drugim modulima memorije i isto.
Zato mi je potrebno da istestiram procesor
[ Binary Mind @ 24.12.2009. 16:39 ] @
U BIOS-u su po defaultu ukljuceni Speedstep i C1E tako da smanjivanje takta i napona procesora nije nista cudno... Ako hoces da procesor stalno radi na nazivnoj frekvenciji iskljuci Speedstep i C1E [Advanced, CPU Configuration za novu Asusovu plocu] mada nije nuzno to da uradis jer kao sto rekoh takvo ponasanje (samnjivanje takta kad se na racunaru ne radi nista zahtevno) je sasvim normalno za novije Intel pa i AMD procesore...
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 24.12.2009. u 17:50 GMT+1]
[ Aries1404 @ 24.12.2009. 22:03 ] @
OK, uzeo sam 3DMark, testirao i test za CPU i CPU1 ne prolaze dobro.U testu jednostavno sve koci.
bIO bi vrhunski serviser, od ploce preko memorije sve do procesora.
Temperatura je 36 vise nego zadovoljavajuca
[ Binary Mind @ 25.12.2009. 17:02 ] @
Ako si instalirao EPU softver za plocu deinstaliraj ga. Zna da pravi razne probleme. Ja licno to nikad ne instaliram ni sebi ni drugima. Prvo probaj to pa onda ono sto sledi.
To sto ne prolazi 3DMark ne znaci da je procesor pokvaren. Vrlo je malo verovatno da se medjuvremenu pokvario CPU. Mozda je vreme da reflashujes BIOS, posto znam da si vec flashovao.  Ovog puta skini zvanicnu najnoviju verziju sa Asusovog sajta pa ponovo flashuj... Pre flashovanja resetuj BIOS i stavi one DDR2-800 module ako ih jos imas. Niko nije rekao da ce sve ovo ici lako, ali mora nekako da prodje pod uslovom da su sve komponente ispravne.
PS. Ako se sistem ni posle ponovnog flashovanja BIOS-a ne bude ponasao normalno, skini neku stariju verziju (npr. v2005) i probaj kako ce se tad masina ponasati.
[ MagicScorpion @ 26.12.2009. 01:27 ] @
Posebno microstarov softver zna ta pravi lepe probleme :)
[ -ledeni- @ 09.01.2010. 06:35 ] @
Dali ce na ovoj ploci moci raditi OCZ platinum DDR2 800MHz
800MHz DDR2
CL 4-5-4-15
(CAS-TRCD-TRP-TRAS)
Unbuffered
Platinum Mirrored XTC Heatspreader
2.1 Volts
240 Pin DIMM
Special Features
OCZ Enhanced Latency Technology
2.2V EVP*
nisam siguran kad gledam onaj list podrzanih memorija.
[Ovu poruku je menjao -ledeni- dana 09.01.2010. u 07:47 GMT+1]
[ Aries1404 @ 09.01.2010. 08:42 ] @
Mogao sam biti azurniji te odgovoriti na koji nacin sam resio problem,.
Naime, sve ove muke sam zadobio zbog SATA kablova.Primetio sam da kablovi nestoje najbolje na novoj ploci, na GA ploci su stajali cvrsto dok naAsus-ovoj su nekako imali lufta na Sata priljucima.
Zamenio sam kablove i radi sve bez problema.
Stari kablovi, koji su bili novi nisu na krajevima imali onaj limeni deo, sada sam stavio kablove koji na sebi imaju taj limeni deo i sada nalezu kako treba.
[ -ledeni- @ 09.01.2010. 10:07 ] @
Bilo ko odgovor na moje pitanje prije nego kupim ovaj ram ?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|