[ Obby @ 16.12.2009. 11:01 ] @
Biostar BA 790GXB AM2
AMD 7750 BE
XFX 9600 GSO
2 GB DDR Kingston (CL nesto... provericu)
550W napajanje

moze li W7 da ide na ovu masinu ili mi treba jos memorije? Koja verzija je bolja 32-bitna ili 64-bitna? Koju preporucujete za mene?
[ bachi @ 16.12.2009. 11:06 ] @
http://www.microsoft.com/windo...ows-7/get/upgrade-advisor.aspx
[ Bash1711 @ 16.12.2009. 11:35 ] @
Masina ti je i vise nego dovoljna da potera sedmicu. Ako ne nameravas da uzimas jos rama-a, instaliraj 32-bit win 7, u suprotnom stavi 64 bit.
[ Take 5 @ 16.12.2009. 12:16 ] @
Citat:
Obby: Biostar BA 790GXB AM2
AMD 7750 BE
XFX 9600 GSO
2 GB DDR Kingston (CL nesto... provericu)
550W napajanje

moze li W7 da ide na ovu masinu ili mi treba jos memorije? Koja verzija je bolja 32-bitna ili 64-bitna? Koju preporucujete za mene?

Na navedene komponenete ne može nijedan Windows pošto nemaš hard disk, a ni CD/DVD drive(?!!!)

Opcija ti je neki "Mini Linux Live USB", dok ne nabaviš i hard disk
[ Miroslav Jeftić @ 16.12.2009. 12:19 ] @
Mislim da je logičnije zaključiti da su HD i DVD izostavljeni pošto ne utiču bitnije na izbor OS-a.
[ Shadowed @ 16.12.2009. 14:26 ] @
Citat:
Bash1711: Ako ne nameravas da uzimas jos rama-a, instaliraj 32-bit win 7, u suprotnom stavi 64 bit.

Zasto bi radio ovako?

Citat:
Take 5: Na navedene komponenete ne može nijedan Windows pošto nemaš hard disk, a ni CD/DVD drive(?!!!)

Opcija ti je neki "Mini Linux Live USB", dok ne nabaviš i hard disk
:D

Moze i sedmicu instalirati na USB Stick a i sa USB Stick-a* ;)

*Ne bas na svakoj konfiguraciji
[ Take 5 @ 16.12.2009. 23:31 ] @
Citat:
Shadowed: Moze i sedmicu instalirati na USB Stick a i sa USB Stick-a...

"Sa..." može nekako, ali "na..." nikako!
Osim ako jedino ti znaš za neki tajni trik!?
[ Shadowed @ 17.12.2009. 00:06 ] @
Ni jedno nije tacno :)
Moze na njega.
Nisam ja jedini koji zna.
[ Take 5 @ 17.12.2009. 00:43 ] @
Ima li neki link sa uputstvom kako se to radi (Instalacija Win7 na USB drive)?
Da to odmah stavimo u onu TOP temu "Tips & Tricks"!
[ Backy @ 17.12.2009. 02:53 ] @
mene ne čudi što može, dosta stvari radi bez drajvera posle instalacije
[ Obby @ 17.12.2009. 08:16 ] @

Kuku i lele meni, oko jednog tako jednostavnog pitanja napravi se pravi rat!! Sta uradih, mila majko?

Ostavicu vas da se raspravljate oko toga moze li na USB ili ne, moze li sa USB-a na ili ne a na spisak komponenti cu dodati hard WD 640GB i naravno DVD Pioneer 216D, jer sam smatrao da nema potrebe navoditi to.

No, koliko sam shvatio, ako ne zelim da dokupim jos 2GB RAM-a, mogu da stavim 32-bitnu verziju W7 a ako hocu 64-bitnu onda mi treba jos RAM-a. Gresim li?
[ Take 5 @ 17.12.2009. 08:43 ] @
^ Delimično grešiš, jer cela priča o 32/64 bit O.S. počiva na ograničenju 32-bit O.S.-a u načinu adresiranja (iskorišćenja) radne memorije.
Za sisteme preko 3GB RAM-a se zbog toga preporučuje 64-bit O.S., koji nema to ograničenje, što ne znači da 64-bit O.S. neće raditi i na sistemu sa 2GB RAM

PS
Win 7 instaliran na USB Drive i pokrenut sa istog... (When I see it - I'll believe it!)
[ stefke1249 @ 17.12.2009. 09:14 ] @
ali na 64-bitnom sistemu nece moci da koristi sve opcije i igrice kao na 32-bitnoj,zar ne ? :)
[ bigboss @ 17.12.2009. 09:25 ] @
NE. Mocice sve da koisti normalno kao da ima 32-bitni. Provereno.
[ yolja624 @ 17.12.2009. 09:32 ] @
Aman,
Pitanje je bilo "Windows 7 - moze li na ovu masinu" - odgovor je bio "da"! I sto tu ne prekinemo dalje rasprave? :D

[ Shadowed @ 17.12.2009. 10:34 ] @
Citat:
Obby: No, koliko sam shvatio, ako ne zelim da dokupim jos 2GB RAM-a, mogu da stavim 32-bitnu verziju W7 a ako hocu 64-bitnu onda mi treba jos RAM-a. Gresim li?

Nisi ga dobro shvatio, al' je ionako pogresno rekao
64bit mozes u svakom slucaju.
32bit takodje, ali ti 32bit ne vidi vise od ~3GB RAM-a.

Citat:
Take 5: Ima li neki link sa uputstvom kako se to radi (Instalacija Win7 na USB drive)?
Da to odmah stavimo u onu TOP temu "Tips & Tricks"!

http://tinyurl.com/yd9wavz

Citat:
yolja624: Aman,
Pitanje je bilo "Windows 7 - moze li na ovu masinu" - odgovor je bio "da"! I sto tu ne prekinemo dalje rasprave?

Zato sto nije zanimljivo tako
[ kime1 @ 17.12.2009. 10:44 ] @
instalirao sam drugu win7 64b na amd mašinu sličnu ovoj, sa 2 gb rama, integrisanom grafikom 4200, radi super, mislim da troši 400-500 mb rama pri startu, zaboravio sam, a instalirao sam win7 32 bit na sempron-a 3000 socket 754 sa 512 ram-a ddr1, integrisanom grafikom (-64mb) isto radi odlično, troši oko 300mb ram-a pri startu čini mi se, tako da je mnogo manje memorijski zahtevna od Viste, i nije mnogo više zahtevna od xp-a...

kao što je neko rekao, na 64bitnom se sve 32 bitne aplikacije instaliraju u poseban folder Program files (x86) i sve rade bez problema, tako da nema razloga za brigu... jedino nisam mogao lucent-ov dialup modem da nateram da radi, iako je imao neke drajvere za njega, prekidao je vezu stalno, ali kad sam ubacio conexant-ov, sve je bilo ok (na 64b), isto je imao svež drajver included... jedino zauzme oko 8gb diska, ali to nije očigledno problem...
[ Catch 22 @ 17.12.2009. 11:08 ] @
@Shadowed: Koliko vidim jedino "rešenje za instalaciju Win7" na USB je otprilike ovo:
Citat:
Requirements:
Bootable Windows 7 USB/DVD
6GB + pen drive (8GB recommended)

Procedure:

1. Insert your USB drive and backup all your data.
2. Next, download portable Virtual Box (sorry, I couldn’t find portable Virtual PC 2007) and extract the zip file contents to your USB flash drive.
3. Open your USB drive, go to portable VirtualBox folder and run portable VirtualBox file.
4. Follow the on screen procedure to create a virtual drive.
5. Once you have virtual drive, you can easily install Windows 7 VirtualBox.
6. After installing Windows 7 on the portable VirtualBox, safely remove your flash drive.
7. Plug-in your USB drive to any Windows system and start using Windows 7 just like a live Cd/dvd.

Note that I have not written each and every step as it's a long tutorial which includes creating virtual drive and installing Windows 7 on virtual drive. You can visit my site to get the detailed procedure.

You can also use this method to carry Windows Vista and XP on your USB.

Source: Into Windows

Windows7 Virtual Box baš ne spada u pravu instalaciju, ali je zanimljivo kao alternativno rešenje (u nedostatku pravog).
[ Shadowed @ 17.12.2009. 14:04 ] @
Poenta je da taj usb stick posle mozes da koristis da boot-ujes Win na hardware-u, ne u virtualnoj masini.
[ Bash1711 @ 17.12.2009. 14:36 ] @
Covece.....koja debata.....haha. A, ja mislio da cu ja poslednji da dam odgovor. Kao sto su moje kolegle rekle, mozes da instaliras 32 ili 64bit, stim sto 32bit ne vidi vise od 3giga rama. Tako da ako imas 2giga, mozes komotno da instaliras 32bit( i 64bit), stim ako kasnije budes dodavao jos rama moraces da stavis 64bit-nu verziju da bi win video svu raspolozivu memoriju.

Sto se tice instaliranja sa usb-a:http://edge.technet.com/Media/Installing-Win7-using-a-USB-Stick/
Uputsvo je idiotproof..... :)
[ ivica77 @ 17.12.2009. 16:21 ] @
Instaliraj Windows 7 x64 i uzivaj, OS je odlicno uradjen. Masina ti je itekako dovoljna da podrzi sedmicu...
[ Catch 22 @ 17.12.2009. 19:46 ] @
@Bash1711: Malko pažljivije prati diskusiju! Nije poenta bila u instalaciji SA USB medija, nego u instalaciji Win7 NA USB Drive.

Tih uputstava za "SA" ima bezbroj (uključiv i starije teme na ovom forumu)
[ grabik @ 17.12.2009. 20:32 ] @
Citat:
Shadowed: Poenta je da taj usb stick posle mozes da koristis da boot-ujes Win na hardware-u, ne u virtualnoj masini.

Tako ne pise u uputstvu o instalaciji W7 na USB. Ne mozes W7 da bootujes sa USB drajva.
Sa necim moras da pokrenes VirtualBox a ovaj W7.

Pise:
"6. You can now use this Windows 7 USB drive on any Windows machine that you want. To use Windows 7 on other machine, connect the Windows 7 USB, open USB drive, and run portable-VirtualBox file."

[ Shadowed @ 17.12.2009. 21:19 ] @
Pogledaj korak 7. u uputstvu koje je citirao Catch 22.
[ medvedic @ 17.12.2009. 23:07 ] @
Da ne otvaram slicnu temu.

Ja imam p4 3.0 ht
asus p4p8t (asus t2p barebone)
1gb ddr1 (2x512)
128 mb graficku
320gb hard
itd

Da li ce moci win 7 da prodje ovde? I da li ce da pomogne kos giga rama?
Ili bi bilo bolje da ostane na xp?
[ boxxter @ 18.12.2009. 00:00 ] @
Zavisi koja grafika sa 128 MB rama.Ne radi svaka, iako ima toliko rama.Tj, ne podrzava aero.
[ bratovuk @ 18.12.2009. 01:01 ] @
Da li moze moja masina:

HP ProBook: 3 GB rama,CPU 2GHz, ATI grafika 512Mb, 320 GB HDD...

da potera XP i 7 zajedno, tj. da imam 2 OS na jednom laptopu?

+ dalli mogu i treci OS da stavim (Mint 7 ili Unbuntu 9.10) i da sve radi perfektno...

hvala
[ grabik @ 18.12.2009. 06:27 ] @
Citat:
Shadowed: Pogledaj korak 7. u uputstvu koje je citirao Catch 22.

Ja procitao vise uputstava pa i ovo koje sponjes.

U koraku 7 pise:

"7. Plug-in your USB drive to any Windows system and start using Windows 7 just like a live Cd/dvd."

Sa naglaskom na UTAKNI USB u bilo koji WINDOWS SISTEM i STARTUJ, a ne resetuj da se bootuje W7, kako ti kazes.

ZNACI, ne BOOTuje W7 nego se W7 startuje preko Virtual Box ,uostalom procitaj citavo uputstvo.
[ Catch 22 @ 18.12.2009. 08:23 ] @
Ma da... to uputstvo je neka "bogojavljenska vodica", sudeći po komentarima onih koji su ga (uglavnom bezuspešno) probali...
(lično, nemam nikakvog direktnog iskustva s tim u vezi)
[ boxxter @ 19.12.2009. 09:56 ] @
Citat:
bratovuk: Da li moze moja masina:

HP ProBook: 3 GB rama,CPU 2GHz, ATI grafika 512Mb, 320 GB HDD...

da potera XP i 7 zajedno, tj. da imam 2 OS na jednom laptopu?

+ dalli mogu i treci OS da stavim (Mint 7 ili Unbuntu 9.10) i da sve radi perfektno...

hvala

Niko ne odgovara, zato sto je o toj temi pisano previse puta.Mozes da "poteras" sve to bez problema, ali vodi racuna prilikom instalacije ubuntu 9.10, zato sto ce grub da ti izbaci xp, ako linux instaliras kao treci.Bilo preko wubi-ja, ili clean.Ustvari bilo koji linux da instaliras, budi pazljiv.I o tome je pisano na vise mesta, mozes da potrazis.
[ Djetvan @ 21.12.2009. 10:06 ] @
@boxxter, @bratovuk

Veoma čudno sročena poruka i mislim da je u suštini netačna.

Ako se Linux instalira poslednji onda nema nikakvih problema!

Do problema dolazi kada se Windows instalira posle Linuxa.U tom slučaju gubi se Linux.

Linux se iz mraka izvlači Super Grub Disk-om ( i pomoć traži na Linux (Ubuntu) forumima ).

Ako nestane Windows vraća se na isti način.

Pre nego što instaliraš neki Linux, skini i nareži Super Grub Disk !
[ boxxter @ 21.12.2009. 11:02 ] @
http://www.elitesecurity.org/t383876-0#2459350

Pricas napamet.
[ Djetvan @ 21.12.2009. 12:51 ] @
@boxxter

Ne naprotiv, pričam iz ličnog iskustva ali i to može da bude uzrok za nesporazume jer su lična iskustva različita.

Multi boot imam više od dve godine pa sam dobro upoznat sa pratećim problemima.

Elem, nikad nisam imao probema kada sam instalirao Linux posle Windows-a a radio sam to mnogo puta.

Naprotiv, kada se Windows instalira posle Linuxa, Linux nestaje (uvek), proguta ga mrak i mora da se izvlači na videlo
Super Grub Disk-om ili abrakadabra formulama.

Poslednji put sam to radio pre par dana kada sam ponovo instalirao Windows 7.

Posle instalacije formiran je novi Winodws Boot Loader u kojem se nalaze dva Windows-a a prvi boot loader
u kojem su bili Linux i Windows XP je nestao.

Potegnem Super Grub Disk i izvučem na videlo Linux i Windows XP boot loader u kojem nema novo instaliranog Windowsa 7. .

Kada se selektuje Windows XP pojavljuje se Windows Boot Loader u kojem može da se bira između dva Windowsa.

E, sad ne znam da li bi sitauacija bila drukčija ako bi se Linux instalirao posle dva Windowsa (kako bi izgkedao boot loader ), to još nisam radio.

Napominjem da se oba Windowsa nalaze na istom hard disku. Možda bi boot loader izgledao drukčije da se nalaze na dva hard diska.

[ BBS @ 21.12.2009. 21:26 ] @
Da ne bi stalno iznova i iznova bilo: Moze li i moja masina.... i slicna pitanja, na Microsoftovom sajtu postoje:

Windows 7: System Requirements

Windows 7 Upgrade Advisor - Find out if your PC can run Windows 7

Pored navedenog na Wikipediji se nalazi i tabelarni pregled i poredjenje svih verzija Windows-a:

Comparison of Microsoft Windows versions

[Ovu poruku je menjao BBS dana 21.12.2009. u 22:39 GMT+1]
[ manman @ 22.12.2009. 05:20 ] @
Nije tema, ali kad ste vec dovde dosli,
@boxxter
Djetvan je u pravu.
Citat:
Djetvan: @boxxter

E, sad ne znam da li bi sitauacija bila drukčija ako bi se Linux instalirao posle dva Windowsa (kako bi izgkedao boot loader ), to još nisam radio.

Isto kao i posle jednog Win-a, naravno ako pravilno izaberes particiju za Linux i ne pregazis neki Win.
[ boxxter @ 22.12.2009. 07:24 ] @
I ti pricas napamet.Instalirao si to jednom kod sebe, i znaci sad problem ne postoji.Poznat je bug sa novom verzijom grub-a, a i pre cu da slusam mnogo iskusnije korisnike linuxa od tebe, koji savetuju da se bude krajnje oprezan kad se igras sa particijama unutar windowsa, i igras se instalacijama linuxa.Postoji i problem sa wubi-jem u novom ubuntu 9.10.Kad ukucas u google "windows linux dual boot problem", vrati ti 4 670 000 rezultata, i na ES-u ima bezbroj postova na tu temu, ali samo kod vas nema nikakvih problema.Citajte malo, i prvo probajte ono o cemu pricate.I to na vise machina, a ne da tako samouvereno pricate napamet nesto.
[ BBS @ 22.12.2009. 10:32 ] @
ova tema ode duboko u off i zrela je za zakljucavanje i prociscenje:)