[ smal @ 16.12.2009. 13:46 ] @
Imam jedan malo tupav problem...

U aplikaciji za kreiranje popisnih lista postoji forma i subforma... Na formi se nalazi Check Box dugme "Ispravljeno", kojim obeleževam da li je na konkretnoj listi završen unos i spravka podataka (vidi sliku 1).

Ideja mi je bila da zabranim slučajnu izmenu liste nakon što je ona ispravljena, pa sam na On Current Eventu subforme stavio sledeće:
Code:
Private Sub Form_Current()

If Me.Parent!ISPRAVLJENO = -1 Then
    Me.AllowEdits = False
    Me.AllowAdditions = False
    Me.AllowDeletions = False
Else
    Me.AllowEdits = True
    Me.AllowAdditions = True
    Me.AllowDeletions = True
End If

End Sub

a zabranu izmene zaglavlja liste sam izveo preko Conditional Formatting na glavnoj formi.

E sad, to sve radi OK, do momenta kada želim da kreiram novu listu. Tada se dešava sledeće - ako je prethodna lista bila zaključana, tj ona sa koje pritiskam dugme za novi Record, i nova lista je zaključana za unos (vidi sliku 2). Ako novu listu kreiram sa otključane liste, onda unos je dozvoljen, kako i treba da bude.

Očigledno gore navedeni kod ne može da važi ako je u pitanju novi upis u tabelu zaglavlja, ali je meni ponestalo ideja kako da ovo rešim, pa molim za pomoć.

Nadam se da sam bio dovoljno jasan :)

[ Zidar @ 16.12.2009. 13:52 ] @
Za formu imas property NewRecord, p u zavisnosti od toga radis sta ti treba. Princip je ovaj:

If me.NewRecord then
<ovo vazi kad je NEwRecord>
else
<Ovo vazi kad je postojeci rekord>
endif

Mozda moze ovako nekakoutvom slucaju
Code:

Private Sub Form_Current()

If Me.Parent!ISPRAVLJENO = -1 And (NOT Me.NewRecord) Then
    Me.AllowEdits = False
    Me.AllowAdditions = False
    Me.AllowDeletions = False
Else
    Me.AllowEdits = True
    Me.AllowAdditions = True
    Me.AllowDeletions = True
End If

End Sub

:-)
[ smal @ 16.12.2009. 14:29 ] @
If Me.NewRecord sam prvo probao, ali nažalost ne fercera ni jedno ni drugo :(

Odnosno, da pojasnim, ne dozvoljava mi da ručno unesem prvu stavku sa tastature, iako je subforma u stvari otključana. Sa forme je moguć i import podataka očitanih na Handheld računaru u Access tabelu, i ako to prvo uradim, mogu naknadno da menjam i dodajem stavke u subformi...
Kao da mu samo negde nedostaje neki Refresh subforme ili tome slično, ali što god pokušam, inati se i ne hebava me.
[ smal @ 16.12.2009. 19:59 ] @
Xa, uspeo sam! :)

Proradilo je kad sam i u On Current glavne forme turio nešto u stilu:

Code:
If Me.NewRecord Then
   Me.[Subform].Form.AllowEdits = True
   Me.[Subform].Form.AllowAdditions = True
   Me.[Subform].Form.AllowDeletions = True
End If