[ Goran Rakić @ 18.12.2009. 14:38 ] @
Od danas je dostupan OpenOffice.org 3.2 RC1 (razvojno izdanje, OOO320_m8). Ovo nije finalno izdanje i namenjeno je za testiranje. Zamolio bih da sve greške koje uočite prijavite na [email protected] ili direktno na http://qa.openoffice.org. Ukoliko možete da u slobodno vreme doprinesete projektu javite se na [email protected] za učešće u organizovanom testiranju lokalizovanog izdanja.

Novine u izdanju:
Podrška za OpenType/Postscript fontove (prikaz, uređivanje, štampanje, izvoz u PDF)
• Do 46% brže prvo pokretanje u odnosu na 3.0
• Otvara dokumente u Microsoft Office 2007 formatu (.docx/.xlsx/.pptx) zaštićene lozinkom
• Omogućava čuvanje dokumenata u Microsoft Word 97/2000/XP formatu uz zaštitu lozinkom
• Automatski uzastopni unos u Računu sada zadržava početak sadržaja (iza računar1 sledi računar2)
• Olakšan rad sa spojenim ćelijama u Računu. Omogućeno umetanje i brisanje kolone i reda iz spojenih ćelija
Pri izračunavanju u Računu tekstualna polja se prevode u broj. Sprečava pogrešno izračunavanje zbog lošeg formatiranja
• Podrška za beleške u Crtanju i Prezentaciji
ostala poboljšanja

Preuzimanje:

Microsoft Windows
puna instalacija: srpski ćirilicom, srpski latinicom, engleski
jezički paket: srpski ćirilicom, srpski latinicom, engleski

* U pune instalacije za Microsoft Windows je uključeno i radno okruženje za javu
GNU/Linuks (32bit)
puna instalacija: srpski ćirilicom (deb, rpm), srpski latinicom (deb, rpm), engleski (deb, rpm)
jezički paket: srpski ćirilicom (deb, rpm), srpski latinicom (deb, rpm), engleski (deb, rpm)

GNU/Linuks (64bit)
puna instalacija: srpski ćirilicom (deb, rpm), srpski latinicom (deb, rpm), engleski (deb, rpm)
jezički paket: srpski ćirilicom (deb, rpm), srpski latinicom (deb, rpm), engleski (deb, rpm)

Apple MacOS X (Intel)
puna instalacija: srpski ćirilicom, srpski latinicom, engleski
jezički paket (novo): srpski ćirilicom, srpski latinicom, engleski

Apple MacOS X (PowerPC, nezvanično izdanje)
puna instalacija: srpski ćirilicom, srpski latinicom, engleski (GB)

Sun Solaris/OpenSolaris (Intel)
puna instalacija: srpski ćirilicom, srpski latinicom, engleski
jezički paket: srpski ćirilicom, srpski latinicom, engleski

Sun Solaris/OpenSolaris (SPARC)
puna instalacija: srpski ćirilicom, srpski latinicom, engleski
jezički paket: srpski ćirilicom, srpski latinicom, engleski

[ Goran Rakić @ 11.02.2010. 12:05 ] @


Minhen (Nemačka), Beograd, 11. februar 2010. — OpenOffice.org 3.2 prvi od novih kancelarijskih paketa u 2010. godini

OpenOffice.org zajednica objavljuje novo izdanje slobodnog kancelarijskog paketa lakog za korišćenje. OpenOffice.org dostupan je na srpskom (ćirilicom i latinicom) i engleskom jeziku. Može se besplatno preuzeti sa sajta http://sr.openoffice.org.

Na početku jubilarne desetogodišnjice postojanja uz preko tri stotine miliona zabeleženih preuzimanja sa Interneta, OpenOffice.org zajednica je danas objavila najnovije izdanje ovog popularnog kancelarijskog paketa. OpenOffice.org 3.2 je brži, nudi nove i unapređenje mogućnosti, ostvaruje bolju kompatibilnost sa drugim kancelarijskim programima i ispravlja greške i potencijalne sigurnosne propuste.

Lokalizacija paketa na srpski jezik proizvod je saradnje zajednice korisnika u Srbiji i Matematičkog fakulteta u Beogradu, a u okviru projekta Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije sa ciljem da se građanima i privredi ponudi besplatan i legalan osnovni softver na srpskom jeziku i ubrza uključenje u savremeno informaciono društvo.OpenOffice.org 3 je vodeći slobodan kancelarijski softver. Osnovu čine uređivač teksta, program za tablice, prezentacije, crtanje, uređivanje matematičkih formula i baze podataka, a može lako biti proširen brojnim objavljenim dodacima. OpenOffice.org koriste kako pojedinci na kućnim računarima tako i velike kompanije sa više desetina hiljada korisnika.

OpenOffice.org 3.2 donosi:
* brže prvo pokretanje
* unapređenu kompatibilnost sa otvorenim(otvoreni dokument-format, ODT) i vlasničkim formatima
* unapređenja u svim svojim delovima, posebno u tablicama u OpenOffice.org Računu (engl. OpenOffice.org Calc) uz pregršt novih i poboljšanih mogućnosti
* uređivanje grafika i izbor pojedinih elemenata grafika je znatno olakšano, a tu su i novi tipovi grafika

Chris Goddard iz kompanije Affiliorama.com raduje se novom izdanju: „Pre četiri godine tek smo započinjali poslovanje u oblasti konsaltinga i kao paket bez troškova, OpenOffice.org je bio logičan izbor. Sada smo nastavili da koristimo OpenOffice.org iz više razloga: njegova stabilnost i funkcionalnost ide u korak sa brzim otkucajima našeg radnog okruženja, a kako je slobodan softver pronalaženje saveta, integracija i proširenje programa je veoma jednostavno. Stalno ističemo OpenOffice.org kao realnu alternativu Microsoft-ovom proizvodu pred preko 30.000 naših članova, i želimo da novo izdanje ohrabri i druge da prate naš uspešan primer“.

Koordinator OpenOffice.org projekta marketinga, Florian Effenberger dodaje: „Neki su, na žalost, zaključani u kancelarijske alate koje trenutno koriste - ponekad je to politika firme, ili uvezanost za drugi vlasnički softver. Želimo da za sve ostale u 2010. godini OpenOffice.org bude kancelarijski softver po izboru, i izdanje 3.2 nas vodi bliže tom cilju“.

Postojećim korisnicima se preporučuje da nadograde izdanje paketa. Za korisnike koji još uvek koriste izdanja OpenOffice.org 2 važno je obaveštenje da je životni kraj ove serije prošao u decembru prošle godine, te da zajednica više neće objavljivati sigurnosne zakrpe i ispravke. Sistem integratori mogu pružati dužu komercijalnu podršku, baš kao i komercijalni partneri projekta poput kompanije Oracle, glavnog sponzora projekta OpenOffice.org.

Pun spisak novina u izdanju možete da pročitate na engleskom. Sve informacije o ispravljenim potencijalno rizičnim sigurnosnim greškama će biti objavljene ovde.

Pogledajte i ranije dostupna slobodna proširenja za rad na srpskom jeziku (preslovljavanje, ispis broja slovima, provera pisanja) na stranici projekta OpenOffice.org u Srbiji, a na istoj stranici mogu se preuzeti i nova izdanja proširenja kao što su Konstruktor izveštaja koji donosi grafički uređivač izveštaja u programu Baza ili Ekran za izlagača koji omogućava prikaz beleški ili pregled slajdova na ekranu računara tokom trajanja prezentacije na projektoru.

http://sr.openoffice.org/servlets/NewsItemView?newsItemID=702

[Ovu poruku je menjao Goran Rakić dana 11.02.2010. u 21:21 GMT+1]
[ Take 5 @ 11.02.2010. 12:21 ] @
^ Lepo, to tražim već nekoliko dana!
Baš sam jutros proveravao da li se pojavila srpska latinična verzija, jer sam englesku 3.2.0 skinuo još pre par dana sa MajorGeeks, ali je jutros na zvaničnom sajtu bila u ponudi samo 3.1.1 na srpskom (ćirilica / latinica)
:)
[ maliradoznalac @ 12.02.2010. 21:12 ] @
ova 3.2 verzija je stvarno MUNJAAAA. nisam stigao da vidim ostale novine ali se stvarno brzo podize :-)
[ combuster @ 12.02.2010. 21:16 ] @
I meni je jutros udarila u repoe, nisam primetio neku veliku razliku u brzini pri inicijalnom startup-u ali svaki sledeci je gotovo instant otvoren (samo vreme koje mu treba da importuje doc a i to je brze).

Za sada sam stvarno zadovoljan, nema nikakvih problema.
[ luna83 @ 20.02.2010. 22:22 ] @
Prvo da pohvalim novu verziju programa, kod mene na Windows 7 se drasticno brze pokrece nego verzija koju sam koristila pre ove nove.

A sad pitanje u vezi provere pravopisa, skinula sam verziju na engleskom, zatim sam je instalirala.Nakon toga sam skinula jezicki paket za srpsku latinicu.
Posto nisam znala sta tacno treba podesiti u vezi pravopisa, gde god sam videla da pise Serbian obelezila sam, mozete videti i sa slike:


ovde nisam nista dirala:


Rezultata nema :( sta god napisala, provere nema. Sta jos treba podesiti da bi mi uvek po difoltu proveravao sta god otkucala?
[ Goran Rakić @ 20.02.2010. 23:29 ] @
Sučelje i lokalitet mogu da ostanu i na engleskom. Ono što je važno je da je instaliran paket dodatka za proveru pisanja. Moguće da on greškom ne dolazi uz jezički paket, nisam proveravao, pa bi mi veoma značila povratna informacija.

Instalirani dodaci su prikazani u prozorčetu Alatke > Upravni paketaPaket dodatka se može i nezavisno preuzeti iz zvaničnog skladišta i instalirati dvoklikom na ikonicu.

Sledeća bitna stvar je da tekst bude označen kao srpski latinicom (SRB). Ovo je svojstvo pasusa, a najlakše je označiti tekst i pogledati u statusnoj liniji:Desnim klikom na ovo polje moguće je promeniti jezik. Drugi način za promenu jezika je iz menija Alatke > Jezik.

Uz ispravan jezik i instaliran dodatak provera bi trebalo da radi.Imajte na umu da je rečnik koji se koristi za proveru pisanja napravljen 2005. godine, pre početka projekta lokalizacije (primetiti unose šk, lu na snimku iznad). Skromno je dopunjen prošle godine ispravkama koje su poslali korisnici Ranko Tomić i Miloš Komarčević.

Novi slobodni rečnik za proveru pisanja za srpski jezik koji poznaje morfologiju je u pripremi, a zainteresovani se mogu javiti da pomognu preko javne grupe Provera pisanja.
[ luna83 @ 21.02.2010. 02:02 ] @
Kao sto ste predpostavili, nije bio u jezickom paketu:


nakon skidanja dodatka sa linka koji ste ponudili, sve je OK.
[ Goran Rakić @ 21.02.2010. 11:34 ] @
Zahvaljujem na odgovoru.

Obaveštenje o nedostajućim rečnicima u jezičkom paketu sam prosledio na [email protected] listu pošto izgleda da ni ostali paketi nemaju rečnike u sebi. Pune instalacije srpski ćirilicom i srpski latinicom sadrže oba rečnika i tu nema problema.

Takođe naišao sam na problem po kome izgleda da nije moguće instalirati zajedno ćirilični i latinični paket na englesku instalaciju. Sa druge strane mogu se instalirati engleski i ćirilični paket na latiničnu instalaciju. Ako se problem potvrdi i na drugim računarima pored ove moje Windows XP instalacije, saznanje može biti korisno onima koji instaliraju softver na računar sa više korisnika pa žele sve tri varijante.

Grešku sam prijavio pod brojem #109485. Ukoliko ima još korisnika kod kojih se takođe prikazuje ista greška, zamolio bih da se jave bilo ovde, bilo komentarom na belešku o grešci.


dopuna: Rečnici nedostaju u svim izdatim jezičkim paketima još od izdanja 3.0 i moraju se ručno instalirati. Greška je prijavljena pod brojem #92147 i verovatno će biti ispravljena u izdanju 3.2.1. Dodaću belešku na stranicu za preuzimanje na http://sr.openoffice.org tim povodom.

Ovaj drugi problem sa instalacijom oba jezička paketa bi trebalo da bude rešen u 3.3. Do tada je moguće sadržaj paketa ručno raspakovati ili instalirati engleski i ćirilični paket na latiničnu instalaciju ili engleski i latinični na ćiriličnu instalaciju. Rezultat je jednak. Instalacija drugih jezičkih paketa nema smetnji, problem je jedino kada se i latinična i ćirilična lokalizacija obe instaliraju kao paketi.[Ovu poruku je menjao Goran Rakić dana 21.02.2010. u 13:36 GMT+1]
[ Goran Rakić @ 07.06.2010. 01:27 ] @
Beograd, 4. jun 2010. — Objavljen OpenOffice.org 3.2.1

OpenOffice.org zajednica je danas objavila najnovije izdanje najpoznatijeg slobodnog kancelarijskog softvera, OpenOffice.org 3.2.1.

OpenOffice.org 3.2.1 je takozvano malo izdanje koje donosi ispravke i unapređenja bez novih značajnih mogućnosti. Novo izdanje sadrži sigurnosne ispravke i nadogradnja se preporučuje svim korisnicima. Novo izdanje je prvo koje podržava korporacija Oracle, i dolazi sa izmenjenim znakom i pozdravnim ekranom.
„OpenOffice.org zajednica se bliži svojoj desetogodišnjici. Nastavljamo da radimo zajedno kao međunarodni tim na jednom od najvećih projekata otvorenog koda objavljujući slobodan softver koji koristi otvorene standarde“ kaže Florian Efenberger, koordinator OpenOffice.org projekta marketinga. Naredno planirano izdanje je OpenOffice.org 3.3 koje se očekuje na jesen 2010. godine. Deseti rođendan OpenOffice.org zajednica će proslaviti na godišnjoj konferenciji OOoCon koja se ove godine održava u Budimpešti od 31. avgusta do 3. septembra.

Preuzimanje: http://sr.openoffice.org/lat/preuzmi.html


Lokalizacija paketa na srpski jezik proizvod je saradnje zajednice korisnika u Srbiji i Matematičkog fakulteta u Beogradu, a u okviru projekta Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije sa ciljem da se građanima i privredi ponudi besplatan i legalan osnovni računarski softver na srpskom jeziku i tako ubrza uključenje društva i privrede u savremeno informaciono društvo.


[Ovu poruku je menjao Goran Rakić dana 07.06.2010. u 02:47 GMT+1]
[ Dr.sima @ 07.06.2010. 22:13 ] @
Kad ce u writeru slika moci da se rotira za x stepeni?!
[ Goran Rakić @ 08.06.2010. 19:55 ] @
Da, OpenOffice.org Writeru nedostaje takva opcija. Postoji rešenje koje je više u šali nego u zbilji, ipak ako baš nema alternative, može i tako. Preporuka je da se koristi neki program za obradu slika pa da se tako rotirana slika ubaci u dokument.

Dakle to rešenje je sledeće: U Writeru ne može ali može u OpenOffice.org Drawu. Nakon što se ubaci slika treba otpevati sledeću pesmicu:

1) Kopirati sliku u isečke (clipboard): označiti sliku i CTRL+C
2) Napraviti novi crtež: Datoteka > Nova > Crtež
3) Ubaciti kopiranu sliku: CTRL+V. Ovim se slika pretvara u nacrtani objekat
4) Vratiti sliku nazad u tekstualni dokument: CTRL+X, nazad na Writer, CTRL+V

Sada kada se slika odabere prikazuje se paleta Svojstva nacrtanog objekta gde postoji ikonica Okreni za proizvoljno okretanje slike mišem. Pored ugla može da se izabere i centar rotacije. Kvalitet takve rotacije je loš, slika će imati primetnu nazubljenost, ali eto jeste rotirana.Postoji i besplatan dodatak koji dodaje novu ikonicu na paletu sa funkcijom da ovu pesmicu odradi automatski za izabranu sliku. Kvalitet je isti kao kada se ručno radi.

Zahtev za ovu mogućnost postoji zaveden u sistemu od 2002. godine, ali niko od korisnika koji plaćaju podršku nije tražio implementaciju ove mogućnosti. Ako se prijavite na qa.openoffice.org i glasate za ovaj zahtev moguće da će privući pažnju nekog studenta da to uzme kao projekat u okviru OpenOffice.org letnje prakse za studente programere.
[ djdzo @ 14.08.2010. 13:56 ] @
Da li je neko imao slican problem kao ja? Nece da mi otvori ni jedan dokument, u bilo kom formatu da je, non stop vrti crash repot, vista operativni sistem je, na drugim racunarima otvara ta dokumenta bez problema, samo na ovom nece. Sve zivo sam probao, cistio registy, iz temp foldera crash report fajlove....., vracao na predhodne verzije... Ima li neko neki konstruktivan predlog a da ne moram da obaram sistem ? Pregledao sam njhove forume ali niko nema neko pametno resenje.....

Pozzz
Djordje
[ Goran Rakić @ 14.08.2010. 15:24 ] @
Obrišite fasciklu sa korisničkim podešavanjima (profil) koja se čuva i između reinstalacija paketa.

Na Visti se ova fascikla nalazi u \Users\<user name>\AppData\Roaming\OpenOffice.org\3\user gde je <user name> korisničko ime. Ako je obrišete, OpenOffice.org će pri narednom pokretanju napraviti novi profil. Dešava se da usled greške dođe do pucanja ovih postavki i tada OpenOffice.org ne može da se pokrene.

Postoje i zajednička podešavanja koja se podrazumevano nalaze u \Program files\OpenOffice.org 3\share ali ne verujem da to pravi probleme. Ako brisanje profila ne pomogne, uklonite instalaciju paketa, uklonite zajednička podešavanja i potom ponovo instalirajte OpenOffice.org.

Zvanična dokumentacija (engl.): http://wiki.services.openoffic...he_OpenOffice.org_User_Profile

Još da naglasim da igranje po registru, korišćenje raznih programa za čišćenje i slično ne mogu da preporučim. To nije način kako je softver namenjen da se koristi.