[ mrkii @ 18.12.2009. 20:19 ] @
Ljudi, postoji li program koji moze da automatski izmeri neku povrsinu na karti (neku krivu zatvorenu liniju nacrtanu i skeniranu)? Naravno da se ubace i neophodni podaci kao sto je razmera i sl. Photoshop mozda? |
[ mrkii @ 18.12.2009. 20:19 ] @
[ despot77 @ 19.12.2009. 07:40 ] @
Za takve stvari, mislim na rad sa kartama, razmjerama, površinama, unošenjem više slojeva podataka za recimo istu površinu (ovde se prevashodno misli na geografske karte nekog područja) i sličnim radnjama služi profi softver ArcGIS... mislim da postoje i neke free zamjene koje su u priličnoj mjeri "osakaćene"...
[ mrkii @ 19.12.2009. 09:13 ] @
Hvala na odgovoru :)
Znam za taj program ali nikad nisam naucio da ga koristim (nazalost). Resenje sam nasao ovde http://www.youtube.com/watch?v=E3O-V6WLw0g [ pbenka @ 19.12.2009. 09:17 ] @
Svaki GIS program, pa i ti "osakaćeni" free, npr Quantum GIS, samo što skenirana karta mora biti georeferencirana ( <- ovo ima veze sa koordinatnim sistemom, razmerom itd). Za jednostavnije merenje može da posluži i mnogo poznatiji auto-cad, učitaš raster i skaliraš ga prema nekoj poznatoj dužini na karti.
[ Stranger2 @ 19.12.2009. 21:42 ] @
Citat: Ljudi, postoji li program koji moze da automatski izmeri neku povrsinu na karti (neku krivu zatvorenu liniju nacrtanu i skeniranu)? Naravno da se ubace i neophodni podaci kao sto je razmera i sl. najjednostavnije ti je u SketchUp da izmeris to sto ti treba. Prevuces slik ukarte u sketchup i crtas preko nje taj deo koji zelis da izmeris. Selektujes povrsinu koju zelis izmeriti i otvoris prozor "Entity Info i pokazuje ti kolika je povrsina. jedinice i preciznost podesavas u prozoru "Model info" Da bi dimenzije bile realne pomocu alta za skaliranje mozes kartu resajzovati u stvarne dimezije. Ako znas bilo koju dimenziju neke linije sa te karte, uzmes alatku "tape Measure", drzis pritisnut taster CTRL i prevuce od tacke do tacke te linije. Zatim ukucas broj koliko jedinica je ta duzina i kliknes enter. Celi model ce se resajzovati srazmerno da bi poprimio dimenzije koje odgovaraju toj. Takodje mozes uvoziti delove karti iz Google Earth-a. U earthu samo nadjes sliku povrsine koj zelis da izmeris. Zatim u sketchup-u kliknes na ikonicu Google Earth i slika se prebaci u sketchup sa realnim dimenzijama. Ja sam tako crtao neka dvorista, tako izmerene dimenzije su se razlikovale samo oko 10cm od stvarnih koje smo kasnije izmerili metrom. [ mrkii @ 22.12.2009. 18:07 ] @
@Stranger2
hvala na odgovoru i tebi. Ipak mi je zgodnije pomocu photoshopa. Zacas zavrsih posao. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|