[ nikola0007 @ 19.12.2009. 14:46 ] @
e ovako pre neki dan sam razmisljao o jednoj teoriji mislim da je kako sto ja mislim ali eto da proverim da pitam nekog ko vise zna od mene na slici je pretstavjeno pojacalo imam zicu negde 5 metara imam prikjuceno gotove zvucnike na kraju sam nacrtano gotov zvucnik koji koristim ima visoki sredji i bas ali problem je sto ja hocu da koristim taj zvucnik od 1000Hz pa navise a na pola od zice sto sam nacrtao da prikjucim bas poseban do 1000Hz.pretpostavjam da ako prikjucim i bas i zvucnik docice frekfrencije do 1000Hz negde 2 oma ili 8 oma to nije bitno ja planiram da namestim skretnicu da prigusim frekfrencije kod poslednjeg zvucnika pod 1000Hz samo da prodju frekfencije nad 1000Hz a u sredini sto planiram da ukjucim bas da stavim do 1000Hz jel mi je tacna pretpostavka.imam jos jedno pitanje hocu da napravim kutije da se vidiju zvucnici a da budu ukrasni dali znate neki izgled kako mogu to da napravim video sam kod jedne kutije imaju cetri tacke na coskovime ali ja hocu nesto drugacije i lako da bude za pravjenje neku saru moze i od medijapana pa nekako da ukrasim pozz

[Ovu poruku je menjao 1OXB dana 22.12.2009. u 00:27 GMT+1]
[ STK @ 19.12.2009. 16:17 ] @
ni ja nisam siguran sta si zeleo da kazes a tri puta sam tumacio poruku-pomogle bi tacke i zarezi da makar znam gdje je kraj a gdje pocetak recenica... bilo kako bilo mom skromnom ali STVARNO SKROMNOM ZNANJU provodnik koji nije prekinut redno-serijski,od svog pocetka do kraja prenosi napon struje iste frekvencije. ako provodnik negdje prekines serijski vezanom skretnicom sve iza skretnice bice filtrirano po karakteristikama same skretnice. ako na provodnike paralelno spojis skretnice sa zvucnicima,na kraju tog provodnika imaces napon iste frekvencije i vrijednosti kao na pocetku,jedino sto se struje granaju putem manjeg otpora-zato se stavljaju skretnice tj filtri frekvencija
[ zeoN_Rider @ 20.12.2009. 01:56 ] @
Citat:

To što si nacrtao je sasvim Ok, mada si malo zakomplikovao.

Sama skretnica je prva do pojačavača.

Rezne frekvence su zadate pasivnim elementima za svaki zvučnik.

A to u vezi drvenarije mi baš nešto i nije jasno!

Pozdrav zeoN:Rider
[ nikola0007 @ 20.12.2009. 15:02 ] @
trebao sam koristti zareze za da bi me razumeli oni su najvisi problem evo sada cu vam detaljnije objasniti.u sobi imam instalaciju za zvucnike pusten je kabal paralelno na jedan kraj ukjucim pojacalo i dobijam na 4 krajeve isti signal.na slici je opisano kako je napravjeno samo sto na slici ima dva izlaza za zvucnike za da mogu da ih vezem,dok u sobi ima 4 ali to nije bitno.na slici lepo se vidi da su povezani paralelno u sredini sam stavio premost za lepse da vam objasnim da su povezani paralelno.

evo mog problema:ja hocu da povezem dve zvucne kutije na jedan izlaz od pojacala.posto imam dva zvucnika od po 4 oma ako ih povezem paralelno dobicu 2 oma.takva mi je instalacija da mogu samo paralelno da vezem.pretstavjeno je i na slici pogledajte lepo.ali ja to nezelim hocu da ostane 4 oma.
tako pre neki dan sam razmisljao i dosao do jednog zakjucka evo sto sam smislio:
posto imam dva zvucnika od po 4 oma.ja hocu jedan zvucnik da mi svira do 1000Hz to je ovaj u sredini izmedju pojacala i kraja.a drugi krajni da svira frekfencije od 1000Hz pa navise za da bi ostala ista omaza to je 4 oma.za da mogu to da izvedem treba da nabavim dve skretnice jedna da prigusi frekfrencije navise od 1000Hz a drugu skretnicu da stavim na kraj da prigusi niske frekfrencije do 1000Hz.pojednostavnije od ovoga nema :) ako ne shvatite i ovako trebacu da slikam sobu za da svatite nadam se da nece doci do toga :)
a za drvenarije hocu da napravim neke lepe kutije.hocu da se gledaju zvucnike da ne budeju skrivene sa mrezom ili nesto slicno.gledao sam na internetu ali skoro svi zvucnici su pokriveni.ako ima neko oblik kutija za prednju stranu da bude ukrasna a da se vidiju zvucnike neka objavi pozz nadam se da ste me razumeli :)
[ zeoN_Rider @ 20.12.2009. 19:14 ] @
Kako god da povežeš te zvučnike sa skretnicama, prema počavaču će se računati impedansa bas zvučnika sa pripadajućom skretnicom.

Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 21.12.2009. 07:26 ] @
Sto se tice fabrickih zvucnika svima mogu da se skinu zastistne ili ti ukrasne mrezice koje prikrivaju zvucnike.
Problem je sto je vrlo tesko prikriti ram zvucnika,ako me razumes?
Naravno u vecini slucaja po skidanju mrezice ostaju 4 rupe od plasticnih tiplova koji idu sa mrezicom.
Neke zvucne kutije imaju manje elegantno resenje a to je lastiz koji pridrzava mrezicu,a mozda najprihvatljivije je sa magnetom, magnet ostaje na mrezici a metalna plocica ostajke na kutiji......itd

Moras razlikovati zvucnik od zvucne kutije.
Zvucna kutija moze sadrzati od jednog do n zvucnika.
A zvucnik podrazumeva jedan zvucnik.
Ovo ti objasnjavam zato sto nije isto povezati paralelno jedan zvucnik na drugi zvucnik, a drugo je jedna zvucna kutija paralelno povezana na drugu zvucnu kutiju.
Ne znam sta dobijas ako paralelno povezes dva zvucnika koji su potpuno isti u frekventnom rasponu kao i snazi, a zatim filterom im raspodelis frekvenciju,ne dobijas bas nista sem malo vece snage....itd
Pozdrav!
[ nikola0007 @ 21.12.2009. 16:23 ] @
pozdrav drustvo
Pigoza znam koja je razlika izmedju zvucne kutije i zvucnika,tako sam napisao zvucne kutije za da svatiju da mislim za ceo opseg na frekfrencije od 20Hz pa do 20KHz.dao si mi ideju za da objasnim jos lepse posto nerazumete sta hocu da postignem jbg ja hocu nesto sto niko nikad nije pravio zelim da znam dali je moguce :)
evo ovako znaci zvucna kutija trisistemska ima tri zvucnika visoki srednji i niski ja hocu tu zvucnu kutiju da napravim da sviraju samo srednji i visoki znaci od 1000Hz pa navise.1000Hz to se podrazumeva od srednji do 20KHz za to da mogu da izvedem moram da izvadim kalem i kondenzator koji ogranicavaju bas zvucnika.na primer ako je skretnica 600Hz/2000Hz i da izvadim kalem i kontenzator zvucnik ce svirati od 600Hz pa do 20KHz posto bas je izvadjen.meni treba od 1000Hz da svira pa navise za to da postignem i da ne menjam kutije da ne vadim bas i kalem ja planiram da stavim duplu skretnicu.znaci pred zvucnu kutiju da stavim jos jednu skretnicu znaci u zvucnu kutiju ima jedna skretnica tri sistemska ja hocu da stavim jos jednu spoja da prigusi frekfrencije ispod 1000Hz a da pusti samo frekfrencije u opsegu od 1KHz do 20KHz.pretpostavjam da ako je unutrasnja skretnica 4 oma da treba da gledam i spojasna da bude 4 oma.pretpostavjam da cu izgubiti 6db od signala posto ima dve skretnice e sada dali ce se smeniti omaza pretpostavjam da nece sta vi mislite?znam da ovo niko nije pravio :P ali mene interesuje i mislim da uradim kako sto planiram.
a za izgled kutije nemislim da stavjam ni magnete nista jednostavno ko kocka bez mreze.posto raman zid i sam zvucnik izgleda glupo planiram da izbacim zidove pola santima fakticki iverica od strane zvucnika da bude dlabnata unutra za pola santima.planiram da napravim neku saru sa medijapana na prednjoj strani kako krug ili kocka ako imate neku ideju neku saru za medijapan objavite.pozdrav
[ michabass @ 21.12.2009. 17:02 ] @
Ne može to tako kako si zamislio jer u zvučnoj kutiji koja bi ti da radi samo 1000Hz nagore već imaš skretnicu. Ti zapravo od trosistemca hoćeš da napraviš četvorosistemac. Trebao bi samo da prepraviš skretnicu u postojećoj zvučnoj kutiju da seče odozdo na 1000Hz a da bas koji planiraš da dodaš isečeš odozgo isto na 1KHz...

Vrednosti elemenata skretnice za rez od 1KHz/6dB na 4oma su: visoko-propusni C=39mF i nisko-propusni L=0.68mH...

p.s. rez na 1KHz i nije baš neki tipični bas rez, to bi više bilo 500Hz recimo ili još niže...
[ nikola0007 @ 21.12.2009. 17:32 ] @
ne znam dali moze da se izvede to ali ja mislim da moze evo na primer tu unutrasnju skretnicu i sve zvucnike u zvucnu kutiju zamislimo da ima samo jedan zvucnik sirokopojasni da cita od 20Hz do 20KHz to znaci da taj zvucnik ima 4 oma.ja hocu taj zvucnik koji je sirokopojasni da napravim da mi svira od 1000Hz navise.to se radi sa skretnicom od 4 oma stavja se kalem i kontenzator i resen problem.mislim da moze sa dve skretnice,samo sto signal ce mi biti slabiji za 6db sta vi mislite jel neko probao ovo da izvede?
[ zeoN_Rider @ 21.12.2009. 18:57 ] @
Možda i može, ali šta sa frekvencijama ispod 1000Hz.

Nikako da shvatim jel to po jednom kanalu ili dva kanala?

Pozdrav zeoN_Rider
[ nikola0007 @ 21.12.2009. 19:18 ] @
na crtezu gore pogledaj bolje.na crtezu ima pojacivac to je jedan izlaz celo vreme pricam za jedan izlaz.tebe buni to sto sam u poslednjim postovima pricao za frekfrencije od 1000Hz pa navise to sam napisao za da mozete da svatite da hocu da koristim dve skretnice i da ogranicim od 1000Hz pa navise da se cuju kod zvucne kutije.zvucna kutija je nacrtana poslednja gde pise zica u desnu stranu od zica pa nadaje to je zvucna kutija visoki srednji i niski.ja hocu tu da se cuju frekfrencije od 1000Hz pa navise.a tamo gde pise bas do 1000Hz so skretnica tu mislim da prikjucim bas 10 inca posto u zvucnu kutiju mi je 8 inca.ako povezem i 10inca bas i zvucnu kutiju paralelno takva mi je instalacija docice do promene omaze dobicu 2 oma za frekfrencije od 20Hz do 1KHz i 4 oma za frekfrencije od 1KHz do 20KHz a to ja nezelim hocu ceo sistem da radi na 4 oma zato sam ovo izmislio za da povezem kako sto planiram interesiralo me je samo dali moja logika je tacna.znam da ovo prvi put cujete i niko nepravi ovako ali ako znate kakav je sastav kod mene kuci i elemente koje imam reklibiste dobro planiras.planiram bas da mi bude dole na zemju dok srednji i visoki (zvucna kutija koju hocu da ogranicim od 1KHz pa navise) da popnem skros gore na regal tako cu da dobijem savrseno ozvucenje :) primetio sam da visoki tonovi boje sviraju i jace gore na visinu ako su.a bas boje se trese ako je dole na zemju zato se nazivaju visoki treba gore da stojiju a bas ili niski je za dole na zemju :) mislim da ti je sada mnogo jasnije zeoN_Rider.mene interesuje sta vi mislite dali moja teorija je tacna?
[ zeoN_Rider @ 21.12.2009. 19:32 ] @
Ma svaki zvučnik odvoji skretnicom!

Pozdrav zeoN_Rider
[ nikola0007 @ 21.12.2009. 20:10 ] @
zeoN_Rider to je dobra ideja i jeftinije je tako.ali ja zvucnu kutiju koja ima 8 inca bas ponekad treba da izvadim ovako na moj nacin samo otkacim zice prikjucim na drugo pojacalo zvucnik opet ce imati puni opseg i svirace sa 8 inca bas sto je najbolje nemora nista da menjam samo izvadim i prikjucim dok instalacija i spojasne skretnice ostaju kuci.ovi 10 inca nemora ni da mrdam.ako mi pritrebaju hitno zvucnici negde da odnesem ponesem gotove kutije i resen problem dok ako menjam skretnicu upropasticu zvucnu kutiju i trebacu i ove 10 inca da vucem sa sobom.mislim da si me svatio zasto hocu kako sto planiram da napravim :)samo da se ispostavi moja teorija da je tacna.da potvrdi neko ko zna da ce se to desiti kako sto sam opisao bilo bi super :)
[ zeoN_Rider @ 21.12.2009. 20:48 ] @
Normalno, snvatio sam malo teže ali jesam!

Poydrav zeoN_Rider
[ nikola0007 @ 21.12.2009. 20:58 ] @
milo mi je sto ste me razumeli sta hocu da napravim.sta vi mislite jel moze to da se izvede dali ce da radi ili je to nemoguce u praksi pozz
[ zeoN_Rider @ 21.12.2009. 21:03 ] @
Trebalo bi da može!

Napisao sam u petom postu sve oko opterećenja prema pojačavaču!

Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 22.12.2009. 07:41 ] @
Nikola,ja smatram da ti je resenje aktivni subwoofer,znaci da ne diras nista tvoje trosistemske kutije sa njihovom skretnicom i 8 inch basom, a napravis jednu zvucnu kutiju ili dve ili dva zvucnika u jednoj kutiji, kako god, napravis pojacalce i onda ili pasivni filter na 120Hz ili aktivni filter i dobijas poseban subwoofer,koga smestis negde u cosak i gruvas,a ne diras nista postojece zvucnike.
Inace nemoj toliko visoko da stavljas tvoje zvucnike, otprilike vecina stativa su max 70cm visine, ili ti srednjotonac treba da ti bude u visinu usiju-ociju,to ti je reper,znaci nista vise od toga.

Pozdrav!!!
[ nikola0007 @ 22.12.2009. 15:35 ] @
razmisljao sam i o tome Pigoza ali nemam dovojno pojacivaca imam ih 3 jedan mi je kod ujka taj vivax pre sta smo pricali.ovaj sto koristim hifi 8032 negde 80w i imam jos jedan ali on je negde 30w skoro sam ga kupio.posto ovaj hifi 8032 svira lepo sa zvucnim kutijama ostavjam kako sto je.ako aktiviram sve cetiri izlaza od pojacivaca dobicu 4x 50 slabiji signal nece moci raniti 10 inca zvucnike mogu i da oslabim pojacalo.a ako sa ovog pojacala sto sam skoro kupio od 30w prikjucim 10 inca zvucnike docice ove zvucne kutije da budu jacije od 10 incne.zato sam smislio ovo resenje.ja cu ovih dana da vidim da napravim 4 skretnice toliko mi trebaju pa cu javiti sta sam uradio nadam se da nece da mi crkne pojacalo sa dve skretnice.
imam jos neka pitanja na primer imam tri sistemsku skretnicu i sada tamo gde treba da se prikjuci visoki tonac da povezem visokog tonca.tamo gde je izlaz kod skretnice za srednji i bas medju sebe da povezem i da prikjucim sirokopojasni zvucnik tako da dobijem dvo sistemsku kutiju jel moze tako da se uradi?
Pigoza sa odgovorom dobijo sam jos jedno pitanje koje nije mi najjasnije
Citat:
Inace nemoj toliko visoko da stavljas tvoje zvucnike, otprilike vecina stativa su max 70cm visine, ili ti srednjotonac treba da ti bude u visinu usiju-ociju,to ti je reper,znaci nista vise od toga.

sta ti znaci reper iskreno prvi put cujem tu rec nikad ga nisam sreo u zivotu.na koju visinu od 30cm do 50 cm na primer moze da se postavi srednji tonac i ostale zvucnike.do sada zvucnike sam postavjao skros gore i skros dole na podu.kada su mi bili skros dole dobio sam jaki bas ali srednji i visoki nisuse ic slusale trebao sam ekvilajzer da pojacam za da mogu da cujem visoke i srednje tonove.
imam jos jedno pitanje zasto svaki pojacivac koji sam imao prilike da okrecem (potenciometar da pojacavam glas)kada okrenem ekvilajzer za niske tonove na +10 do pola ili mozda do 30 podejci i pojacalo pocinje da trepce.svaki pojacivac ima barem neko svetlo sto je najinteresantno ako okrenem ekvilajzer na +10 za niske tonove pocinje da trepce na 30 podejci ili pa ako ostane ekvilajzer na nuli do 60 podejci pocinje da trepceju lampe na pojacivacu zasto je to tako jel mu je to makimalna snaga?pretpostavjam da od tog stepena dolazi do izoblicenja pozz
[ Pigoza @ 23.12.2009. 07:51 ] @
Sto se tice treptanja sijalica,to je donekle i normalno sve dok ne cujes izoblicenja sa zvucnika.
Treptanje oznacava da pojacivac trosi dosta snage ,posebno kad stavis ekvilajzer za bas na maksimum,onda pojacivac vuce veliku snagu ,a kao sto je slucaj u mnogim komercijalnim uredjajima nize i srednje klase transformatori ili ti napajanje bas i nije predvidjeno za jacu snagu od 70% od deklarisane a ako teras basove na maksimum ne bi mogao vise od 50% da da snage,ode ti sve prosto receno na bas,to znaci i da ti pojacivac nije dovoljno snazan i da ti je napajanje u pojacivacu siromasnije,a i verovatno da su ti zvucnici,,gladni-tromi" odnosno slabo osetljivi,reda 85-86db.

Sto se tice snage,uporedjivao si dva pojacivaca,bitno ti je kakva je osetljivost zvucnik.
o tome smo vec pricali,znaci akoi na HSR prikljucis zvucnike osetljivosti od 86db i ako je pojacivac recimo 60W, a na drugi pojacivac koji je 30W prikljucis zvucnike sa osetljivoscu od 89db, imaces osecaj da sviraju istom snagom,jos ako stavis na ono od 30W jos osetljivije zvucnike reda 92db jos jace ce ti svirati to pojacalo od 30w nego ono od 60W...
Da te ne bunim,bas zato mozes da uzmes onaj Vivax pojacivac i da napravis dve zvucne kutije sa subwooferima i pasivnim filterom-najednostavnije, i imaces sasvim pristojnu snagu u kucnim uslovima,naravno ovo ne vazi za zurke.

Nikola pa ja kuci imam Altec Lansing 5.1 sistem od toga subwoofer je 2X10cm i snege 23W maskimum i lepo drma prostoriju od 20 kvadrata,tako da za kucne uslove i 30W subwoofer je sasvim dovoljan.

Sto se tice skretnice,kakva bre cetvorosistemska skretnica, upamti da sve rezne frekvencije moras uklopiti,znaci ako zeljene basove zelis da stavis onda bi trebalo da prepravis skretnicu i da ti 10 inch basovi sviraju reda 120-310Hz/-12db, a tvoje original kutije da sviraju od 120-310Hz/-12db pa navise, i onda skretnicu za srednjotonac i visokotonac ne diras,znaci treba da prepravis samo skretnici za subwoofer i bas,tako da subwoofer ti svira do 120Hz ili max do 310Hz(10 incni basovi od 120Hz odnosno do max 310Hz, sviraju ti tvoje zvucne kutije,to ti je cetvorosistemska skretnica.

Moje misljenje dosta para a mali dobitak,opet moje misljenje,,Ne diraj postojece zvucnike!"
Opet, napravi posebne kutije za subwoofer,pa ti onda pogoni tvoje kutije sa 2X30W Vivax, a HSR-om pogoni subwoofere,odnosno 10 incne basove.
Zaista je tako jednostavnije i bolje.

Sto se tice visine zv.kutija,sve zavisi gde sedis kad slusas muziku,sednes na fotelju gde slusas muziku, kutije glavne ako mozes odvojis 1-1,5m od zida i treba da ti budu udalje jedna zvucna kutija od druge za X1,2-1,5 od tvoje udaljenosti od zvucnika.
Znaci ako si ti udaljen od zvucnika reda 2m,onda zvucnici treba jedan od drugog da budu odvijeni 2,4-3m, i blago okrenuti prema tebi.
To treba i eksperimentisanjem da utvrdis.
Sto se tice visine zv kutija isto moras da sedne i da eksperimentalnim putem polako podizes i jednu i drugu kutiju,postavljanjem recimo knjige ispod njih i utvrdis na kojoj visini(ti sedis na fotelji) imas najctije visoke i srednje ali i dovoljno basa.
Rekao sam da je neki optimum da srednjotonac(centar njegov) bude na visini od reda 90cm.
Odnosno kad sednes na fotelju i izmeris koliko je tvoje uvo-sredisnji deo uveta udaljeno od poda,recimo 90cm, e onda i srednjotonac-njegova kalotna-poklopcic na membrani treba da bude isto toliko udaljen od poda.
Pa onda posle malim pomeranjima iznad ili ispod te visine podesis kako ti odgovara.

Eto mali savet iz akustike,imas dosta toga na internetu.....Pozzzz!

P.S sto se tice repera,vidi se da nisi bio u vojsci,reper ti je referentna tacka u odnosu na koju ostale predmete ili objekte uporedjujes...
[ STK @ 23.12.2009. 12:09 ] @
posto sve radim 'na uho', a nista ne znam o raznim parametrima zvucnika (tipa Qts,VAS i slicnih da ne bubam dalje),zanima me gdje ima da se kupi knjiga koja se bavi tom temom-objasnjenje parametara zvucnika i njihova prakticna vaznost? moze i elektronska stranica posvecena toj temi,mada vise mi odgovara 'papir' u rukama. hvala unapred!
[ Pigoza @ 23.12.2009. 12:38 ] @
Za pocetak pravac http://bas.elitesecurity.org/indexV.html
[ zeoN_Rider @ 23.12.2009. 13:24 ] @

Za početak je i to dovoljno!

Pozdrav zeoN_Rider
[ nikola0007 @ 23.12.2009. 13:57 ] @
pozdrav svima
Pigoza zarem tolikva je velika razlika o snazi kako sto sam te shvatio ako imam 87db osetljivi zvucnik i 60w pojacalo svirace isto kako 30w pojacalo sa 90db osetlijvost to se racuna duplo?malo mi je velika cifra to znaci da ako je zvucnik 90db sa 100w da ako imam 87db trebacemi 200w za da svira isto to je malo previse.bas ne kontam tu matematiku ja sam pretpostavjao da je razlika negde 10% vise pojacavanje drugog pojacala.

dobra ti je idea da vivax koristim kako srednjotonac i visokotonac dok ovaj drugi koristim kako bas to je dobra ideja fakticki docice isto sa jacinom posto lakse je pojacati visoke frekfrencije nego niske.samo sto treba glas da potenciram preko predpojacala dok kod oba dva pojacala treba da mi bude na pola ili vise.

tesko cu da namestim zvucnik na 90cm regal je pravi a nema bas na nista da stavim zvucnik dosla mi je dobra ideja napravicu manju kutiju tako da mogu da je smestim u regalu.kuci imam mnogo zvucnike samo skupjam nece mnogo da me kosta ta ideja iverica nije mnogo skupa.

nisime razumeo oko ovog pitanja.imam skretnicu tro sistemsku na nju hocu da povezem dva zvucnika a skretnica ima tri izlaza.ja planiram da povezem niski i srednji izlaz kod skretnice i da vezem sirokopojasni zvucnik a kod visokog da vezem visokotonac.dali moze tako da se uradi dva izlaza kod skretnice da se spojiju i da se poveze jedan zvucnik umesto dva.dali cu nesto izgubiti pretpostavjam da ce raditi dali cu dobiti rupu ili nesto slicno pozz
[ 1OXB @ 23.12.2009. 17:42 ] @
Citat:
nikola0007
Pigoza zarem tolikva je velika razlika o snazi kako sto sam te shvatio ako imam 87db osetljivi zvucnik i 60w pojacalo svirace isto kako 30w pojacalo sa 90db osetlijvost to se racuna duplo?malo mi je velika cifra to znaci da ako je zvucnik 90db sa 100w da ako imam 87db trebacemi 200w za da svira isto to je malo previse.bas ne kontam tu matematiku ja sam pretpostavjao da je razlika negde 10% vise pojacavanje drugog pojacala

"dB" skala je logaritamska... ne linearna!
[ nikola0007 @ 23.12.2009. 20:28 ] @
nisam znao da je toliko velika razlika ako se ima slabiji zvucnik u db.pretpostavjao sam da treba pojacati samo malo.sada shvacam zasto mi jedan sajt kada sam racunao izlaznu snagu u db racunao duplo.

sta mislite o ovome o proslom postu:
nisime razumeo oko ovog pitanja.imam skretnicu tro sistemsku na nju hocu da povezem dva zvucnika a skretnica ima tri izlaza.ja planiram da povezem niski i srednji izlaz kod skretnice i da vezem sirokopojasni zvucnik a kod visokog da vezem visokotonac.dali moze tako da se uradi dva izlaza kod skretnice da se spojiju i da se poveze jedan zvucnik umesto dva.dali cu nesto izgubiti pretpostavjam da ce raditi dali cu dobiti rupu ili nesto slicno
[ Pigoza @ 24.12.2009. 07:39 ] @
Nikola,sto se tice jacine zvuka, mnogi tu grese i ja sam bio jedan od njih,pa smatraju da koliko ce se jako cuti neki zvuk zavisi samo od pojacivaca.Nije tacno,naravno da je potrebna odredjena snaga u watima da bi poterao zvucnike,ali jacina zvuka ili koliko jako cujes neki zvuk na zvucnicima se meri u jedinici ,,B" ili ti bel, ali se uzima manja jedinica i to decibel ,,db".
kao sto ti je Boro i rekao to je logaritamska funkcija,pitaj nekog matematicara sta to znaci, a i mnogo smo na ovom sajtu pricali o snazi pojacivaca i jacini zvucnika,tako da ima dosta materijala i ovde na sajtu.
Bilo bi korisno da i ti odes na Borin sajt na onaj link sto sam okacio ovde u tvoj temi.

Odgovor u vezi skretnice: Ne mozes kratko spojiti-povezati izlaz sa skretnice za niske i srednje tonove i to da koristis za jedan zvucnik a treci izlaz da koristis samo za visokotonac.
Znaci sto se tice povezivanja visokotonca na svoj izlaz sa skretnice nece biti problema, ali nemozes spojiti izlaze za niske i srednje tonove,za to postoji dvosistemska skretnica.
Ono sto mozes da uradis je da preradis tvoju trosistemsku skretnicu u dvosistemsku,tako sto ces izvaditi kalem i kondenzator koji idu na niskotonac-bas, i jedan kalem i kondenzator koji idu na srednjotonac,dok ostavljas drugi kondenzator i kalem koji isto idu za srednjotonac,kod visokotonca ne diras skretnicu.
Onda ces dobiti dva izlaza i takva skretnica ce propustati frekvencije od 0Hz-fc i od fc-100kHz,morao sam ovako da napisem da bi ti bilo jasnije,fc ti je rezna frekvencija gde se susrecu niskotonac i visokotonac za dvosistemsku skretnicu,odnosno niskotonac ce ti svirati recimo do 750Hz a onda ce slabiti signal od recimo 12db po oktavi pa ce na 1500Hz biti slabljenje -12db....itd dok ce visokotonac preuzeti od 1500Hz,stim sto ce imati slabljenje isto -12db na 1500Hz a nece imati slabljenje signala od 3kHz,znaci Fc ili rezna frekvencija je 1500Hz/-12db,ovo je slucaj kod dvosistemca kod trosistemske skretnice ces imati dva rezne frekvencije ili ti frekvencija ukrstanja gde se susrecu niskotonac i srednjotonac kao i srednjotonac i visokotonac,pa ces imati karakteristiku 750Hz/3,5kHz -12db.

Pokusao sam koliko toliko da ti priblizim i pojasnim kako radi skretnica a da se ne upustam u detalje,jer to i nemogu, mozes da nam slikas fotoaparatom skrenicu i ti i sa lica i sa ledja, i pokusaj ako mozes da precrtas semu,znaci gledas koji deo gde ide na plocici,kako i skojim elementom povezan i nacrtaj, ili bar slikaj pa cemo ti reci koje lemente da izvadis...Pozzz
[ nikola0007 @ 24.12.2009. 18:30 ] @
sada sam shvatio da je glupo ako stavim dve skretnice izgubicu mnogo na snazi ako dodam jos jednu skretnicu trebacemi dupla snaga za isti zvuk.sto se tice skretnice zao mi je da je kvarim izgleda mi ko nova stampana je na ploci slicna kako ona sto sam objavio pre na nekoj temi samo ova sto je 4 omska sta ce se desiti ako povezem tako niski i srednji i stavim samo jedan zvucnik.tako sam razmisljao zvucnik je 4 oma i skretnica je 4 oma ako prikjucim zvucnik na bas on ce svirati na niske frekfrencije.a ako prikjucim na srednotonac ce svrati sredne tonove.nevidim neku prepreku da se nesto pokvari ili nesto slicno ako je zvucnik sirokopojasni on ce svirati i niske i srednje nece doci do ostecenja zvucnika a za ostetenja kod pojacala nisam siguran.za prelomnu frekfrenciju tu se sastaju niske tonove i srednje sa tro sistemskom skretnicom ako se prikjuciju tri zvucnici nece imati rupe tako mislim da je i sa ovim slucajom tako da necu imati rupe samo ne znam dali je iko to uradio mogu da probam da povezem ali to sutra cu uraditi bas me interesuje.ja mislim da ako se vezeju zice desicese isto ko da nema skretnica.pozz
[ STK @ 24.12.2009. 22:05 ] @
Za pocetak pravac http://bas.elitesecurity.org/indexV.html[/quote]

'BAS' je odlican uput,
'THIELE/SMALL' je ono sto mi je trebalo-'ima,samo treba traziti' bili ste u pravu. sada treba (na)uciti... hvala vam!
[ Pigoza @ 25.12.2009. 07:32 ] @
STK - Drago mi je ako sam pomogao!

Nikola,nemoj sada mesati dupla snaga na skretnici.....itd Nije tako,skretnica ti je filter koji propusta odredjene frekvencije do fc do te tacke ,pa zatim slabi signal za 6/12/18/24db....itd zavisno od vrsta skretnice odnosno sto ti je ,,jaci" filter to ce vise strmije odsecati reznu frekvenciju.....moras malo i citati,tesko je sad da ti to pojednostavim...

Citat:
nikola0007: sada sam shvatio da je glupo ako stavim dve skretnice izgubicu mnogo na snazi ako dodam jos jednu skretnicu trebacemi dupla snaga za isti zvuk.

Nije tako....

sta ce se desiti ako povezem tako niski i srednji i stavim samo jedan zvucnik.

kako Nikola da ih povezes,objasni?

tako sam razmisljao zvucnik je 4 oma i skretnica je 4 oma ako prikjucim zvucnik na bas on ce svirati na niske frekfrencije....Tako je

a ako prikjucim na srednotonac ce svrati sredne tonove...Tako je

nevidim neku prepreku da se nesto pokvari ili nesto slicno ako je zvucnik sirokopojasni on ce svirati i niske i srednje nece doci do ostecenja zvucnika...Gde mislis da st6avis sirokopojasni zvucnik?
Bitno je da ima dovoljno snage u rezervi,posebno ako bude svirao na mestu basa,da odgovara impendansa-da je ista kao i pomenuti zvucnici(4 oma).

a za ostetenja kod pojacala nisam siguran...zavisi sta radis?

za prelomnu frekfrenciju tu se sastaju niske tonove i srednje sa tro sistemskom skretnicom ako se prikjuciju tri zvucnici nece imati rupe ..Nikola imace rupe,one ce biti manje ukoliko je ostrija skretnica,recimo -24db,ali to je mnogo tesko napraviti, a i nema potrebe za kucni Hi-FI...

tako mislim da je i sa ovim slucajom tako da necu imati rupe..Imaces,ali ne opterecuj se sa tim!

samo ne znam dali je iko to uradio mogu da probam da povezem...Kako da povezes Nikola,moras lepo i polako da objasnis,a tu smo da te ispravimo.

ali to sutra cu uraditi bas me interesuje.ja mislim da ako se vezeju zice desicese isto ko da nema skretnica..Kako da vezujes i koje zice??

.pozz

Opet ti napominjem,ne mozes i nemoj da paralelno vezujes izlaze na skretnici za niske i srednje tonove,ako zelis da preradis trosistemsku skretnicu u dvosistemsku,pomocicemo ti,ali prvo reci sta zelis?
Pozz
[ nikola0007 @ 25.12.2009. 13:22 ] @
Pigoza jucer nije mi bio tu mozak mnoge stvari sam ucio evo pogledaj moj profil i videces gde sam sve bio aktivan.a i zaclenovao sam se i na drugim forumima pa nemogu 10 stvari odjednom da ucim ali trudim se dajem sve od sebe.i kod skretnice i kod zvucnike je merenje u db pa sam ih pomesao sada mi doso pamet da kod skretnice ako je 6db to znaci da ako se reze na 250Hz da na 500Hz ce imati slabjenje od -6db.danas sam napravio eksperiment koji sam hteo da pitam evo slike kako sam povezao zvucnike i skretnice prvo da objasnim crtez
S - znaci skretnica trosistemska
P - Pojacalo
B - izlaz za Bas
C - izlaz za srednotonac
V - izlaz za visoki tonac
tacke ili mali kruzici to su pinove za zice tamo se prikjucuju zice ko zna o elektronici i o stampanoj ploci znace sta to znaci.i linije su vodovi (zice)

Objasnjenje:kako sto gledate crtez lepo sam nacrtao dobro ga pogledajte sve je lepo nacrtano ako treba i 10 puta shvaticete ga.koristim 8 omske skretnice.najvazno je da pogledate brojeve 1,2,3 to su zice koje treba da se spoje ja sam spojio prvo 3 sa 2 i dobio sam puni zvucnik na izlazu nacrtao sam samo jedan zvucnik a bli su prikjuceni 3 zvucnika.kada sam to povezao 2 sa 3 dobio sam sve frekfrencije.a posle sam povezao 1 sa 2 i dobio sam one frekfrencije koje sam hteo samo niske moja logika se ispostavlia da je tacna nisam dobio ni rupu ni nista.

idemo na drugi eksperiment na kraju od druge skretnice povezao sam samo bas.kada sam povezao 1 sa 2 dobio sam bas.ali kada sam povezao 3 sa 2 dobio sam vise frekfrencije.pretpostavjam kada je bilo povezano 1 sa 2 imalo je slabjenje na prelomnoj frekfrenciji od 12db,a kada sam povezao 3 sa 2 dobio sam slabjenje od 6db.zato je zvucnik svirao sa vise frekfrencije kada je bio povezan 3 sa 2.

i treci eksperiment kada je bilo povezano 3 sa 2 svirao je ceo zvucnik znaci B,C i V kada sam izvadio zicu od ovu prvu skretnicu vidite kod slovo P dve zice su spojene na tu skretnicu i kada nisu bile spojene i kada su spojene na skretnicu glas nije se menjao posto nije imalo zvucnika,ta skretnica prestavja kako zice da ima kako provodnik.

zaboravio sam jedan eksperiment i to najvazniji :Citat:
Opet ti napominjem,ne mozes i nemoj da paralelno vezujes izlaze na skretnici za niske i srednje tonove,ako zelis da preradis trosistemsku skretnicu u dvosistemsku,pomocicemo ti,ali prvo reci sta zelis?
napravicu ovaj eksperiment nadam se da nece nista da se disi i javicu za oko 2 sati pozz

imam jedno pitanje posto ja zice od pojacala drzim u ruku i spojavam ih medju sebe nista se nedesi ni da pregori pojacalo ni mene da drmne struja kolikva struja daje pojacivac pri nekoj snazi bas me interesira koliko V i A daje pri naprimer 10w i li 20 w sigurno ima neka racunica ma da signal se svaki put menja dali ima takva racunica pozz
[ nikola0007 @ 26.12.2009. 17:35 ] @
eto mene proslo je malo vise vremena.nisam imao net.u mom gradu kopali i prekinuli su strujni kabal i moj operator nije imao struje net mi samo pada :)
isprobao sam i taj eksperiment evo da vam kazem sta sam uradio prvo da objavim skretnicu na slici gledate semu od skretnice mislim da je super nacrtano.e sada da objasnim sta sam uradio pojmove vaziju od proslom posto S znaci skretnica i tako daje....
slika sa leve strane:povezao sam bas i srednji plus sa plus minus sa minus i nisam dobio nikakvog glasa.ustvario dobijo sam fakticki pregusio sam i bas i srednji i dobio sam signal -6db trebao sam da okrenem skoro maksimum pojacalo za da cujem normalan zvuk.kada sam povezao na taj nacin shvatio sam zasto je bitno pri kupuvanje na zvucnike da se obrati paznja na db znaci svako ko kupuje zvucnike obratite paznju na tv to je mnogo bitno.dosada sam kupovao zvucnike ponudi mi neko imam takve zvucnike i ja mu kupim kuci sam skupio mnogo zvucnike ali odsada samo u radnju i tamo gde ima sve informacije za zvucnike.ovde imam jedno pitanje kako mogu da doznam koliko db ima neki zvucnik?
e sada da objasnim drugi slucaj posto sam imao vremena ja sam malo inprovizirao povezao sam minus od srednjotonca sa plus od basa,i plus od srednjotonca sa minusa od basa i dobio sam ili sirokopojasni zvuk ili to sto sam hteo da dobijem bas i srednji zajedno.posto je bio povezan bas koji cita do 3KHz nisam mogo da doznam dali sam dobio sirokopojasni ili sam dobio samo bas i srednji.po mojoj pretpostavki u drugom slucaju sam dobio bas i srednji na istom grankom.sta vi mislite sta se desilo u drugom slucaju i sta se desilo u prvom slucaju pozz

[ Pigoza @ 28.12.2009. 07:56 ] @
Nikola,jedva sam razumeo crtez...:-(
Sto se tice zvucnika,gde god da kupujes pored nominalne i maksimalne snage,impendanse,uglavnom pise i jacina zvuka u decibelima.Recimo nominalna snaga 50W,maksimalna snaga 100W,impendansa Z=8 ohm,89db.
Ako je poznatija marka zvucnika podatke ces naci i na internetu, a ako nije i nepise to na nalepnici na magnetu ili kutiji ,ili u radnji,onda ces tesko naci te podatke-jacina zvucnika.

Koliko sam ja rastumacio skretnicu,jeste trosistemska,ali za visokotonac je slabljenje -12db kaoi za bas , ali za srednjotonac mislim da si propustio nesto,vali jos jedan kondenzator i jedan kalem koji idu prema +,posto srednjotonac se uglavnom u trosistemskim kutijama okrece sa suprotnim polaritetom,dok kod dvosistemskih se okrece vosokotonac.

Evo ti iz Conrada sema i kako se crta i kako se racunaju elementi za skretnicu,tamo imas za dvosistemsku, pa za srednjotonac ide kao da si uzeo i visokotonac i bas zajedno pa udruzio seme,odnosno za -12db, za visokotonac ide redno kondenzator i paralelno sa zvucnikom kalem,dok kod basa ide redno kalem a paralelno kondenzator, a kod srednjotonca ide redno kondenzator pa paralelno kalem, pa redno kalem pa paralelno kondenzator.....
Ja sam ti rekao ako zelis da dobije dvosistemsku skretnicu moze da se lako preradi tvoja trosistemska,ali moras lepo da je precrtas,onako ne moze da ide ..redno kalem i kondenzator na zvucnik afale paralelno i kondenzator i kalem prema + ?

Opet kazem proveri semu jos jednom,po vrednostima kondenzatora,ispada da srednjotonac svira tek od 2kHz(6,8uF), dok visokotonac svira od 6,3kHz(2,2kHz),ukoliko su ti zvucnici 8 oma!?
Dok bas ide do 1,6kHz(8,2uF)???

Trebalo bi ako je na basu kondenzator od 8,2uF onda i na srednjotoncu redno povezan treba da bude 8,2uF,znaci iste vrednosti kondenzatora trebaju biti,da bi se preklapali na istoj reznoj frekvenciji t.e 1,6kHz,isto tako ako je kondenzator na visokotoncu 2,2uF onda na srednjotoncu paralelno sa zvucnikom treba da ti bude kondenzator od 2,2uF da bi se susretali srednjotonac i visokotonac na 6,8kHz,znaci fale ti na semi jos jedan kondenzator i jedan kalem.....???
[ Pigoza @ 28.12.2009. 07:59 ] @
Jeste veliko size strane ali nisam imao vremena da smajujem posto je skenirano..Pozzz

Mozes pogledati ovde kako to izgleda: http://www.termpro.com/articles/xover2.html
A evo ti i slika kako treba da izgleda skretnica za trosistemsku kutiju -12db...
[ nikola0007 @ 29.12.2009. 12:53 ] @
pozdrav svima
kada kupujem u radnju zvucnike pogotovo samo za zvucnike radnja.sve pise ali kada kupujem od ljudi kako sto sam dosad radio netrebaju mu pa ih ja kupim tada nema nikakve informacije.
sto se tice vrednosti i seme u to nesumjajte posto za gledanju sema pravjenje ploca sam bio najbolji u skolu.stampane ploce sam pravio bez ikakvog premosta dok su drugi radili sa premost ma da mi je trebalo 3 sata da izmislim semu bez premost samo sam zadao muke profesoru trebalo mu je 2 sata za da dekodira moju semu a kada se uverio da je tacna i od tada vise nije proveravao posto treba dosta vremena.posto smo radili sa sve vise i vise elemenata.
stranica je stvarno ekstra sve je lepo objasnjeno koliko ide na bas mislim da je bolje nego neke novine sto sam imao.
mene interesira sta sam uradio kada sam spojio na plus kod basa ta je glavna zica.pogledajte sliku u proslom postu u prvom slucaju je bio plus od srednog sa plus od basa.glavna zica je plus od basa.ako povezem samo plus od srednjog na plus od basa dobicu slab signal.dok ako povezem minus od srednjog na plus od basa dobijam veci opseg samo nisam siguran sto sam dobio dali puni opseg ili mozda srednji i bas na jednom kanalu.glavna zica je plus od basa dok minus od basa nema nikakvu ulogu ni u prvom ni u drugom slucaju.
sto se tice skretnice koje sam pravio eksperiment znaci one na slikama sto sam nacrtao oni su 8 omske lakse mi da radim sa njih eksperimente 1500/5000 -12 -6 -12 na bas pricali smo o ovoj skretnici kod poranesnim temama.ima tri kondenzatore i tri kalema vidi u proslim temama ako nenadjes postavicu opet slike.
sta mislite dali ima neka presmetka koliko struje i napona daje pojacivac pro odredjenoj snazi dali ima neka matematika tu.pisao sam u proslom postu ali nisam dobio odgovor ja zice od pojacala drzim u ruke a ponekad ih i spojavam pa se pitam dali nekad moze da me drmne struja ili da ostetim pojacalo bas me interesira koliko struje i napona daje pojacalo pri nekoj snazi ako ima takva tema vec na forumu uputite me pozz
[ Pigoza @ 29.12.2009. 14:09 ] @
Nikola pogledaj am semu!
Pa i u originalnoj skretnici - na bas je povezan sa + na srednjotonac,tako da kad si tako povezao dobio si slicno samo sa malim promenama, odnosno bez razloga si filtrirao frekvencije,odvojeno za srednjotonac i bas pa si to udruzivao,znaci corava posla, a kad si obrnuto povezivao fakticki si kratak spoj imao na basu,proveri u semi sam!!!
Znaci kad si vezivao + na + na srednjotonac ,posto ti je + basa i - srednjotonca povezano,fakticki si napravio da imas kratak spoj na basu,zato siimao veoma slab zvuk,mogao si da opteretis pojacalo i izgoris!!!
Nemoj raditi ono sto neznas,pitaj pre nego li uradis! - drugarski savet.
Opet tikazem ,fali ti jos jedan kondenzator i jedan kalem za skretnicu za srednjotonac,pa proveri Nikola semu sto sam ti dao ,kako treba da izgleda jedna sema za trosistemsku kombinaciju,videces da na srednjotoncu idu dva kalema i dva kondenzatora.

Sto se tice napona napajnja: U US Army svaki napon veci od 35V smatra se za opasnim za zivot.
Tacno da takav jednosmerni napon te nece ubiti,ali dugo izlaganje jednosmernoj struji stvara leuhemiju*zato sto napon ubija crvena krvna zrnca.
Jos drasticnije je to kod naizmenicnog napona,kog imas na izlazu tvog pojacivaca, da ti napomenem da svi pojacivaci koji imaju snagu reda 50W i vise imaju napon od 35V i vise,znaci Opasno po zivot!!!

Formula je jednostavna P=VxI znaci od toga izvuces da je V=P/I, Recimo ako ti pojacivac daje 100W na izlazu a zvucnik je 4 oma to znaci da je napon 20V a struja 5A, li u praksi a i ako se izracuna kako valja napon moze biti veci od +/-35V,tako da ne ceprkaj!

Uzima se da je ljudski otpor reda 2000 oma,mada to zavisi od raznih faktora a i individualn je,ja koliko se secam maksimalna struja je bila 0.005A. dok kod nas opasni napon po zivot je bio od 65V...itd bla bla,

sve u svemu povezi pa ruka neka ti bude na prekidacu pojacivaca ili na stekeru ,da mozes odmah da iskljucis ako zabrljas a ne na zicama!
[ nikola0007 @ 29.12.2009. 18:32 ] @
sada sam lepo pogledao sliku i video sam da kada sam povezao plus od basa i plus od srednjeg dobio sam kratki spoj.a kada sam povezao plus od basa sa minus od srednjeg dobio sam bas i srednji na istu granu skretnica je postala dvo sistemska kako sto sam i zeleo.jel sam dobro shvatio?skretnica je tako kako sto je na slici mozda je fabrika zgresila.na skretnici ima 3 kondenzatora i tri kalema tako da kako sto je na slici takva je i skretnica ako ima neki propust to su fabricki uradili mozda je i za to namenjena ko ti zna :P.
odsada cu da testiram sa slabijem pojacalu 30w tako da ako imam zvucnik 8 oma V=3.75 i A=0.46 to znaci da nista ne moze da mi se desi.pozz zemjak hvala na odgovorima
[ Pigoza @ 30.12.2009. 12:09 ] @
Onda ti srednjotonac ima slabljenje od -6db,ali nije sad bitno.
Ako zelis da dobijes dvosistemsku skretnicu,otkaci kondenzator koji ide na bas od 8.2uF,otkaci(skini sa plocice) i kondenzator od 6,8uF sto ti ide na srednjotonac,i tu stavi kratkospojinik(zicu),onda tu na mesto srednjotonca prikljucis sirokopojasni zvucnik ali sa obrnutim polaritetom nego kao sto pise na plocici,odnosno + od zvucnika prikljucis na - na plocici za srednjotonac,a - od zvucnika prikljucis na + na plocici za srednjotonac.
Zatim uzmi i okreni visokotonac,zameni mesta + i - na visokotoncu,znaci ona zica od skretnice koja ti je isla na + na visokotonac zameni je da ide na - na visokotonac, a ona zica koja ti je isla na minus na visokotonac stavi je da ide na + na visokotonac, i dobio si dvosistemsku skretnicu.

Ma mozes da testiras i pojacala od 1000W ali oprez je uvek na pameti, znaci budi oprezan i nikad ne drzi rukama gole zice,nemas stvarno potrebe za tim,rekao sam ti ruke da ti budu ili na utikacu ili na prekidacu,Pozdrav!!!
[ nikola0007 @ 09.01.2010. 12:22 ] @
pozdrav svima srecne praznike sve najlepse u novoj godini napravio sam pigoza kako sto si mi rekao i radi kako dvosistemska skretnica pa kada hocu da je napravim trosistemska samo cu vratiti elemente.
jucer sam gledao jednu emisiju koliko db treba za da bude opasno po zivot reklisu negde 210db interesira me kako to racunjaju.znam da ako imamo dva zvucnika od 90db dobicemo 93db to znaci da treba puno zvucnika za da se postigne 210db.dali ima neka formula za db.jedan drugar radi u kabelsku mrezu i on pravi signal da bude 90db za televizore ako je negde 100 on ga oslabi ako ima manje on ga pojaca ali nije mi reko kako se zove uredjaj posto nezna i dali meri sve db ili je upitanju samo tv signal.sta vi mislite?
[ STK @ 18.01.2010. 12:14 ] @
da ne otvaram novu temu pitacu ovde,kolika je razlika izmedju kucnih i zvucnika za razglas- prema pojacalu? mogu li se-vodeci racuna da snaga i impedansa zvucnika odgovara pojacalu-bez posledica povezivati kucni zvucnici na pojacalo za razglas,i obrnuto zvucnici za razglas na kucno pojacalo? ko ima volje i vremena neka mi malo pojasni eventualne razlike u tome kako pojacala "vide-osecaju" te dve vrste zvucnika. hvala unapred!
[ Pigoza @ 18.01.2010. 13:08 ] @
Uff Nikola, decibel je jedinica za meru jacine signala,tvoj drug radi na podrucju koje nije interensatno za audio uredjaje ,t,e na necujne frekvencije ,znas i sam uho cuje od 20Hz-20kHz a tv i ostali aparati rade na daleko visim frekvencijama,pa se pojacanje ne moze poistovetiti....Treba da znas da ukoliko budes slusao i 93db na 1m odstojanje posle 1 sat vremena moguce je da ces imati ostecenje sluha,pa ljudski govor ti je oko 70db, a inace opasnost od gluvoce ili ostecenja sluha ti je 120db, avionski motor ti ima 120db i jace,inace postoji uredjaj koji meri glasnocu zvuka u prostoriji naravno decibel metar.
Zato je i opasno kad duze vreme nosis slusalice na glavi,mozes i trajno ostetiti sluh.
Ne smaraj se previse sa tim.Uglavnom ako posle 15 minuta slusanja muzike izsadjes napolje i cujes pistanje usiju kao u diskoteci ili dosta slabije cujes,znaj da si preterao sa zvukom i moze ostetiti uho.
Pozz
[ nikola0007 @ 21.01.2010. 16:17 ] @
STK kako sto znam ja najvaznija je impedansa ako stavis kucne zvucnike na razglasno pojacalo nece imati problem.ali ako stavis razglas zvucnike na kucno pojacalo to ce riknuti ako su 2 oma zvucnike.zavisi pojacalo dali ih podrzava...mislim da izmedju razglas i obicnog pojacala nema razlike oba dva imaju cij da zasiliju signal i radiju u opsegu od 20 do 20KHz samo sto kucno radi na vecu omazu dok razglas na manju za da se dobije jaci zvuk.

Pigoza pre neki dan sam razmisljao i dosao do zakjucka da 50w i 50db za da dobijemo doplo jaci signal 53db trebace nam 100 wati posto ide duplo.ali ne znam koje je formula za 1 w koliko db...malo mi je cudno najvise me buni db kod zvucnike dali to 1w daje 90db razmisjao sam i shvatio da je to malo previse za 1 w mozda je 10w ili 100w sta mislite?.dali db kod audio signal i db kod video signal se meri isto?pitao sam druga oni su kupili instrumente od bugarske za 50 evra...dali moze nekako da izmerim db i na koji nacin?tako sam razmisljao kako sto moze da se osteti sluh to je isto i kada se trudis da gledas u mraku i odjednom ti se pojavi svetlo i to je stetno pretpostavjam.dali znate koje su frekfrencije najstetne za coveka i najvise zraciju?
[ ackopk @ 21.01.2010. 17:27 ] @
Osetljivost zvucnika se meri sa snagom od 1w na 1m rastojanja od zvucnika.! S' tim sto osetljivost zvucnika mislim da nije na svim frekvecijama ista. A kao fekvencija za merenje snage pojacala i osetljivosti kutija mislim da se uzima 1kHz.!

Imas uredjaje koji mere jacinu zvuka, nije to skupo.

A sto se tice frekvencije koja je stetna za ljude.... to nemam pojma.

Stetno je da kupis hornu od 101db i povezes je na pojacalo od 200w i stanes pored nje.! :D :D

Pozdrav.!

[ nikola0007 @ 24.01.2010. 20:23 ] @
hvala na odgovoru ackopk kako sto si napisao db nije isti pri razlicitim frekfrencija dali neko zna kolikva je osetljivost kod niskih a kolikva je kod visokih dali ima neka matematika zeleo bih da znam ili je na svakim frekfrencija osetljivost ista pozz
[ michabass @ 24.01.2010. 23:45 ] @
Google prijatelju Google:

http://www.google.com/search?r...ie=UTF-8&q=fletcher+munson

pozdrav
[ ackopk @ 25.01.2010. 11:56 ] @
To kako se cuje na odredjenoj frekvenciji ti je najbolje da pogledas za odredjeni zvucnik njegov prospekt. Nadjes na netu i tu imas ceo dijagram o tome kako je cuje na kojoj frekvenciji.!

Pozdrav.!
[ nikola0007 @ 27.01.2010. 23:22 ] @
hvala puno na odgovorima
[ brannko09 @ 08.03.2010. 22:06 ] @
Da ponovo pokrenem ovu temu. Vidim da ima ljudi koji se bas razumeju u instalacije u zvucnim kutijama, a ja bas nista. Evo kako izgleda moj problem. Imam dva kompleta identicnih zvucnika. U pakovanju su srednje/niskotonac 13 cm 35 vati, visokotonac i dvosistemska skretnica, sve na 4 oma. Pitanje: Da li je moguce u zvucnoj kutiji spojiti visokotonac i bass sa skretnicom iz jednog kompleta, pa iz drugog kompleta bass sa skretnicom, zatim izlaze iz obe skretnice povezati sa terminalom u zvucnoj kutiji? Malo komplikovano pitanje
[ ZX-0 @ 10.03.2010. 03:53 ] @
Pozdrav!
PREPORUKA: ProCitajte Cika Borin "tuortiial" o zvucnicima, potom biCe vam sve (po)jasnije!!
[ Pigoza @ 10.03.2010. 07:53 ] @
Ovako Branko,ti ustvari hoces da dobijes trosistemsku skretnicu,t.e jednu zvucnu kutiju u kojoj ces imati bas sa skretnicom,srednjotonac/bas sa skretnicom i visokotonac koji je prikljucen na istu skretnicu kao i srednjotonac.
Ne moze tako,a zasto : opcija vezivanje srednjotonca i visokotonca na jednu skretnicu je ok, ali da bi vezao i bas sa njegovom skretnicom,moras preraditi skretnicu za srednjotonac,odnsosno treba skretnica za bas da ide do...recimo 700Hz,pa onda od 700Hz da svira srednjotonac do 5kHz, a onda od 5kHz preuzima visokotonac,ti recimo sa skretnicom za srednjotonac i visokotonac imas da ta dva zvucnika sviraju od 0Hz pa stednjotonac recimo svira do 5kHz a pnda preuzima visokotonac od 5kHz,ako stavis bas zvucnik sa svojom skretnicom koja je ista kao i za prethodi par ti ces ustvari dobiti da i srednjotonac i bas sviraju od iste(na pr,40Hz) pa do iste frekvencije (recimo 5kHz),ustvari nista nisi dobio a opterecenje je za zvucnike jer ce tada impendansa pasti na oko 2 oma,kao da si povezao paralelno srednjotonac i bas,sto bi ustavri i uradio samo preko skretnice......citaj filter,znaci skretnica ti je filter koji preusmerava koje frekvencije na koji zvucnik idu(prosto receno).
Znaci morao bi da stavis recimo kondenzator bipolarni na srednjotonac recimo 56uF,tako da bi ti on svirao od negde 630Hz pa dokle je skretnicom odredjeno da preuzme visokotonac, ali sad je problem sto moras i ,,bas" da ogranicis da svira do 630Hz, a to nemozes onom skretnicom koju imas nego ili da stavis redno kalem od 1mH, ili redno kalem od 1,5mH i paralelno zvucniku bipolarni kondenzator od 39uF.
Ovako kako si naveo ne moze,probaj neku drugu mogucnost pa da resimo.....Pozz
[ brannko09 @ 10.03.2010. 08:24 ] @
Hvala na odgovoru. Lepo od vas koji mozete da pomognete Jos jedna stvar koja mi nije jasna. Kako izgleda redno, a kako paralelno povezivanje zvucnika? Koliko se menja otpor u jednom i drugom slucaju? Pitam to, jer cu uskoro praviti ozbiljniji zvucni sistem, a cuo sam da 2 bassa vezuju na dvosistemsku skretnicu i visokotonac. Dakle, 3 zvucnika, a dvosistemska skretnica. Vec sam video SAL zvucnike, a na sajtu www.elementa.rs se moze videti takva opcija, a prikazano je da se dva bassa od 4 oma i visokotonac od 8 oma vezu na dvosistemsku skretnicu 8 oma. Ako pogledate sajt, idite na "korisne stvari" i naci ce te to, ali nema seme povezivanja.
[ Pigoza @ 10.03.2010. 09:07 ] @
Branko,moras da malo proguglas po netu i ovom sajtu,bilo je reci o povezivanju zvucnika.
Ukratko,ugalvnom se koristi paralelno povezivanje zvucnika, a to znaci konkretno za dva zvucnika + pol jednog zvucnika da je povezan sa + polom drugog zvucnika,a i sto tako minus pol prvog zvucnika sa minus drugog zvucnika,pa se onda dovodi signal na + i -,jednog ili drugog zvucnika svejedno jer su paralelno povezani.
Redno ti je ako ,,+" jednog zvucnika povezes sa ,,- "drugog zvucnika, a onda ti ostaku slobodni krajevi i to ,,-" sa prvog i ,,+" sa drugog zvucnika i povezes ih kako i idu.....- na -, + na + signal.
U prvom slucaju prilikom paralelnog povezivanja zvucnika dobices otrplilike upola manju ipmendansu nego sto ima jedan taj zvucnik, znaci ako povezes paralelno dva zvucnika od 8 oma na kraju ces dobiti kako da imas jedan zvucnik od 4 oma, a u drugom slucaju je obrnuto impendansa ce se povecati i to ako vezes redno dva zvucnika od 4 oma dobices kao da imas zvucnik jedan od 8 oma.

Da dva basa mogu da se vezu na dvosistemsku skretnicu i to kao sto sam rekao u 90% slucaja paralelno i uglavnom ti je dva basa po 8 oma a visokotonac 4 oma.
Nisi dobro video ne mogu biti dva basa od 4 oma a visokotonac od 8 oma vec obrnuto.!
Googlaj prijatrelju, kad budes resio nesto da pravis tu smo, a do tada,trazi i na srpskom i na engleskom jeziku-imas google translate da ti prevede.trazi povezivanje zvucnika...
Pozzz
[ ZX-0 @ 10.03.2010. 10:06 ] @
Eh!!!,.... kada ste proCitali i proucili Borin sajt o zvucniicima, pa potom kada ste konstruisali te skretnice,... na kraju treba da izmerite sta ste dobili!!!???
Preporuka: Izradite to sto se "umislili" na "zimi mater" posto izrada dobrog zvucnika (zvucniCkog sistema) je grandiozan posao (to moze da radi tim ili pojedinac koji je dobro obuCen i sa odgovarajCu opremu)!!!
Da dodam,... i neke poznate firme u njihovim projektima malo,... ako i mnogo blefiraju sa nihovim "hvalisanjem!???

P.S.
Borin (10XB) turtoal o zvuCnicima (moram da priznam) je odliCan kao osnova za pocetak projektovanja zvuCnika!!!!
Pozdrav Bori za to sto je uradio, a i pozdrav forumistama koji "pravilno" pristupe ka ovoj temi!!!
Za kraj, bez ove osnove nema izrade dobrog zvuCnika,... verovali VI ili ne!!!???
[ brannko09 @ 10.03.2010. 10:52 ] @
Igore, ja ponovo pogledah www.elementa.rs pa kliknuo na korisne stvari i pogledao "napravite zvucnu kutiju. Zatim sam pogledao karakteristike bass zvucnika SBK 1620MS je 4 oma, visokotonca DTF 12MS je 8 oma i skretnica je HV 228 8 oma. Dat je predlog da se dva bassa od 4 oma vezu na skretnicu od 8 oma sa visokotoncem od 8 oma. A ko bi ga znao, mozda su napravili gresku. A za tvoj odgovor ti puno hvala. Bez skice si tako lepo objasnio povezivanje zvucnika, tako da je svako dalje objasnjavanje suvisno.
[ brannko09 @ 10.03.2010. 11:00 ] @
Hvala i Dejanu na pomoci U svakom slucaju, dobio sam odgovor kakav sam trazio, a vi ako nemate drugog posla, mozemo nastaviti ovu temu, a recimo koji materijal je najbolji za zvucne kutije? Nikako da otopli, pa da odem u radionicu i pocnem da "testerisem", a i nije dobro ni za bajcovanje ...zato i ja imam malo vise vremena da tipkam ovde.
[ vladac @ 10.03.2010. 13:03 ] @
Kad vec imas vremena, pogledaj ovde: http://www.visaton.com/en/bauvorschlaege/index.html

PozdraV
[ brannko09 @ 10.03.2010. 14:18 ] @
Odlican sajt. Ovaj prvi put vidim. Kad pogledam lep finis kutija, kazem da je steta sto kod nas ne moze da se nabavi drveni furnir., mislim u maloprodaji. Sve se radi sa plasticnim.
[ vladac @ 10.03.2010. 14:59 ] @
Proveri: http://www.alpofurniri.rs/galerija_furniri.html

PozdraV
[ zeoN_Rider @ 10.03.2010. 16:28 ] @
@brannko09, Da li je u pitanju neki Kit komplet, ili neki zvučnici za auto?

Pozdrav zeoN_Rider
[ nikola0007 @ 10.03.2010. 17:59 ] @
Dali bi mogli da mi pomognete procitao sam borin sajt za thel smail parametre ali nemogu nikako da preracunam.Nerazumem neke pojmove.

Dali mozete da mi pomognete da napravim zvucne kutije skretnice drajvere sve sam nabavio samo sto nemogu da se snadjem oko litraze zvucne kutije dali mozete da mi pomognete?

uputite me ako ima takvih tema.ili da objavim sta imam od opreme?
[ zeoN_Rider @ 10.03.2010. 18:04 ] @
TS parametre daje proizvođač zvučnika!

Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 10.03.2010. 18:14 ] @
Ako zelis da se upustis u pravljenje zvucnih kutija,moras osnovne pojmove da znas,mislim da je veoma prakticno i jednostavno Bora opisao Nacin merenja parametara zvucnika.....pitaj sta ti bas nije jasno.
A nije lose da okacis ovde slike i podatke o zvucnicima koje zelis da ugradis u zvucni kabinet-kutije.
Pozzz!
[ brannko09 @ 11.03.2010. 08:18 ] @
Vladac, ti bas sve nadjes!:)
[ brannko09 @ 11.03.2010. 08:26 ] @
Odgovor za Zeon_Rider: Eksperiment sa skretnicama koji sam hteo da izvrsim, jeste kit za auto, a ono sto cu da koristim uz kompjuter, nije. Na predhodnoj stranici sam naveo modele. Trenutno uz komp koristim manje kutijice sa SAL zvucnicima koje nisu magnetno oklopljene, pa ih drzim dalje od monitora. Skoro svako ima problema sa manjkom prostora, pa i ja. Zato cu poceti sa magnetno oklopljenim modelima koji ce biti blize monitoru.
[ zeoN_Rider @ 11.03.2010. 09:01 ] @
Čudno, i Ja imam zvučnike blizu monitora nisu magnetno oklpljeni i nemam nikakvih problema!

Pozdrav zeoN_Rider
[ ZX-0 @ 11.03.2010. 10:16 ] @
TS parametre daju prouzvodjaC!??

Preporuka: U to nemojte nikada mnogo verovati!!! Ako ste u mogucnosti to izmerite (razume se sa opremom!!), videcete da ima vecih ili manjih otstupanja, svaka Cast pojedinim firmama,...ostaje ona parola koja spada u "Marfieve zakone-pravila", sve je biznis i i skupa reklama!!??
PozdraV!
[ dule6491 @ 11.03.2010. 10:33 ] @
Citat:
zeoN_Rider:Čudno, i Ja imam zvučnike blizu monitora nisu magnetno oklpljeni i nemam nikakvih problema!

Pozdrav zeoN_Rider

Covek verovatno ima CRT monitor.. Sta je sa quote-om..
[ Pigoza @ 11.03.2010. 10:45 ] @
I ja sam to pretpostavio,da CRT u pitanju.
A drugari mozete li mi pomoci oko proracuna parametara u Excel programu,ono sto je Bora napisao na njegovom sajtu, taj program za izracunavanje Qtc,Qms i ostalo nece da radi,ja kliknem na vrednost i promenim je ali ostale cifre ostaju iste,dali treba da se u nekoj drugoj koloni upise druga vrednost nesto poput A50...suma i tako dalje, koliko se ja secam u excel-u?
[ ZX-0 @ 11.03.2010. 11:06 ] @
Sto da kazem, ova Borina opservacija o zvucnicia-svaka CAST!! je vrlo lepa-ali bez praktiCna merenja ostaje vam, nista od teorije!!??
Zato (ako ste u mogucnodsti) sa "Clio" uredjam mozete reSiti mnoga problema koji su postavLJEna na Borinim sajtu!!??
Pojacalca ovog gospodina vrlo lepo zvuce!! Razume se, na nekih poznatih svetskih zvucnika!!!

P.S.
Necu da navodim koje!!?? (posto reklama je reklama!!??)
A i to da navedem, STUDIO-SE vrlo lepo zvuci!!!
Veliki pozdrav!

[Ovu poruku je menjao ZX-0 dana 11.03.2010. u 12:17 GMT+1]
[ Pigoza @ 11.03.2010. 12:15 ] @
Dejane da imam oscoloskop,ili taj Clio,mislis da bih postavljao to pitanje,pa nisu ovde suvi profesionalci,masa nas su amateri,ciji je hobi elektronika-ne zaboravi.
Pozzz!
I jedno izvinjenje,ipak onaj program radi u Excel-u...izvinite!!

[Ovu poruku je menjao Pigoza dana 11.03.2010. u 13:36 GMT+1]
[ brannko09 @ 11.03.2010. 14:47 ] @
Za trenutak da se vratimo na monitore. Eto...izgleda da sam danas saznao nesto novo. Nemam CRT, imam LCD, ali do sada nisam procitao da su LCD otporni na magnet! Tim bolje, jer je veci izbor zvucnika koji nisu magnetno oklopljeni.
[ nikola0007 @ 11.03.2010. 18:58 ] @
gledam da i Pigoza pokusavao sa excel preracunom ajmo da resimo taj problem da napravimo zvucnu kutiju kazite sta treba da uradim i sta mi treba...

evo za kojeg zvucnika se radi rec je o sound craft osam oma je zvucnik skretnicu i ostale stvari imam samo mi treba da napravim zvucnu kutiju.Na jednoj slici ima dimenzije zvucnika...

Sta treba sledece da uradim?
[ peca26000 @ 11.03.2010. 18:58 ] @
Za neke ovaj *pdf moze imati znacaja, ja sam gledao dosta trazio i nasao, mozda neko ima slican spisak?
Meni je par puta trebao onaj Borin program, nece ni kod mene da radi?
Sta je to Clio? nisam ukapirao?
Pozdrav
[ ZX-0 @ 11.03.2010. 19:46 ] @
Citat:
Pigoza: Dejane da imam oscoloskop,ili taj Clio,mislis da bih postavljao to pitanje,pa nisu ovde suvi profesionalci,masa nas su amateri,ciji je hobi elektronika-ne zaboravi.
Pozzz!
I jedno izvinjenje,ipak onaj program radi u Excel-u...izvinite!!

[Ovu poruku je menjao Pigoza dana 11.03.2010. u 13:36 GMT+1]

Ok, i sa ovim Borinim tuortijalom o projektovanju zvuCnika se moze izraditi dobar zvuCnik!!!
Sta je ovde bitno, treba da izmerite rezonantnu frekvenciju basa (fr) i da nadjete Qts faktor. Ako imate ova dva parametra onda lako pomocu nekih programa (kao na pr. WinISD beta!) odredjuje se volumen i tip kutije. Najlakse za amatere je izrada kompresione ili bas reflek kutije, itd, itd,..
Najkriticni deo biCe izrada skretnice, posto ona je "dusa" (ne znam kako inace da se izrazim)!!!??
Samo napred,..

[Ovu poruku je menjao ZX-0 dana 11.03.2010. u 21:20 GMT+1]
[ nikola0007 @ 11.03.2010. 22:41 ] @
ZX-0 dali bi mogao da mi kazes kako da dobijem ta dva faktora hocu da napravim bas refleks kutiju da iskoristim inke (cevke kako za vodu samo sto se stavjaju za zvucnike)precnik je 7 cm a nazad je dugacka 15 santima...

Skretnicu imam sta treba da uradim za da dobijem ta dva faktora?i kako da izracunam litrazu kutije?
[ 1OXB @ 11.03.2010. 23:07 ] @
Pa ja napisah tutorijal o tome?! Inace, program u Excel-u radi - provereno.
[ nikola0007 @ 11.03.2010. 23:30 ] @
procitao sam nekoliko puta turotijal ali mi neki pojmovi nepoznati prvi put cujem na primer audio voltmetar prvi put cujem iskreno.dali ima nesto jednostvanije da nemora da se traziju sve te podatke?
Malo mi je komplikovano potrudicu se sutra da protumacim dubje...pozz
[ Pigoza @ 12.03.2010. 07:25 ] @
Nikola,moras ponovo da procitas ceo text koji je Boro napisao,i da radis kako je napisao.
Ako nemas audio voltmetar,moze da posluzi i klasican voltmetar,najbolje bi bilo onaj koji je true RMS, ili bar neki kvalitetniji,ali mozes da se posluzis i klasicnim voltmetrom,stim da za merenja uzimas frekvenciju od 50Hz,naravno u toku merenja ces morati da menjas frekvenciju da bi nasu rezonatnu frekvenciju drajvera,kao ton generator ti moze posluziti PC-racunar,ima sijaset programa da rade kao ton generator-proguglaj na netu sigurno ces naci ,naravno besplatni su, a slobodno mozes da koristis i Sound forge,ima u opcijama ces naci da ti reprodukuje kao ton generator.
Pojacivac imas,voltmetar imas,ton generator ti je PC,nadji otpornik koji je opisan,napravi kutiju od iverice kao etalon-kutija za merenja,dimenzije ,recimo za tvoj drajver od 25cm neka bude reda 35X35X30cm,sasvim dovoljno za merenja.
Kad sve to izmeris kako je napisano,napisi ovde na forumu inace to treba da uneses u onaj program TS parametri u excel-u,on ce ti sam proracunati i Qtc i Vas, pa sve te podatke posle uneses u Winsd,izaberes opciju za new driver,uneses podatke koje imas i program ce ti izbaciti kolika bi trebala kutija da bude...ali otom potom,samo kreni.
Ne zaboravi da ako pravis dvosistemsku ili trosistemsku kutiju da ce ti litraza kutije biti veca nego sto program nalaze,jer u programu se racuna samo bas driver.
Trebalo bi da okacis slike i napises koji su ti sve zvucnici namenjeni za kutiju.
Najverovatnije da za tvoj bas driver ce odgovarati kompresiona kutija, a i ona je za pocetnika najbolja solucija jer najvise moze da trpi odstupanja od pravih mera-dimenzija kutije.
Sto se tice debljine kutije minimum 19mm iverica ili MDF.

Neznam samo dali je Bora opisao kako se i ostali podatci mere,kao na primer precnik kalote,srednje duzina konusa?Sta znaci priblizna zapremina konusa,Kako se meri rezonansa u kutiji ?,nadam se da ce Bora odgovoriti.
Kreni i srecna rad!
[ ZX-0 @ 12.03.2010. 08:04 ] @
Citat:
nikola0007: ZX-0 dali bi mogao da mi kazes kako da dobijem ta dva faktora hocu da napravim bas refleks kutiju da iskoristim inke (cevke kako za vodu samo sto se stavjaju za zvucnike)precnik je 7 cm a nazad je dugacka 15 santima...

Skretnicu imam sta treba da uradim za da dobijem ta dva faktora?i kako da izracunam litrazu kutije?

Pozdrav!
Kao prvo daj nadji program "WinISD beta" sa interneta, posto mislim da znas Engleski prouci ga!! vrlo je ednostavan!!!
Ako tu nije nesto jasno samo ti se javi na ovaj sajt. I ovde vazi ono pravilo: "Ko pita ne skita"!!?
U Borin tutorijal je detaljnije objasneno kako se mere TS-parametri (POSETI TAJ SAJT!!?)

P.S.
Idi sa faktorom Qtc<0,9, najbolji zvuk daje zvucnik sa Qtc=0,7. Procitaj objasnje gore koje daje IGOR (Pigoza) Nikoli!?
Ili napisi TS-parametre BASA, ja cu ti reci koja duzina treba da bude bas-reflex cevka i koji volmen (dimenzije) treba da ima kutija!!!
Caoo,..

[Ovu poruku je menjao ZX-0 dana 12.03.2010. u 09:14 GMT+1]
[ Pigoza @ 12.03.2010. 09:19 ] @
Citat:
Idi sa faktorom Qtc<0,9, najbolji zvuk daje zvucnik sa Qtc=0,7.

Dejane,odakle ti ta informacija,dobro znas da ima dosta zvucnika sa Qtc=0,9, a u kutiji Qtc ce biti samo veci a ne manji...?
Najbitnije je da se kutija dobro dimenzionise,ne treba se toliko drzati pravila kako ti kazes za Qtc.
[ nikola0007 @ 12.03.2010. 13:19 ] @
• Podesite frekvencu generatora na oko 150-200Hz a njegov izlazni nivo na nekih 300-500mV
ovo nerazumem kako da podesim 300-500mv generator ce biti komjuterska zvucna kartica jel treba da pojacam volume dok nedobijem 300mv?

otpornik mi fali kupicu danas ili sutra...

jedino problem cu imati sa kutijom trebacu da idem da mi presecu daske...i to cu resiti :)

samo ove pojmove me buniju nepoznate su mi:
• Fs = rezonantna frekvenca drajvera u slobodnom prostoru
• Qes = električni Q-faktor (faktor "dobrote") drajvera
• Qms = mehanički Q-faktor drajvera
• Qts = ukupni Q-faktor drajvera
• Vas = odgovarajuća zapremina vazduha koja ima istu komplijansu kao ve�anje drajvera
• Zrez = impedansa drajvera na rezonantnoj frekvenci

ovo su elektronske pojmove i nekontam ih prvi put cujem samo jedno znam i obrisao sam ga ali ove druge nekontam :(
[ Pigoza @ 12.03.2010. 20:16 ] @
Tako je,pojacavas na kompjuteru dok ne dobijes nivo od 300-500mV.
Kutiju pravi od iverice,nemoj daske!
Fs= rezonatna frekvencija zvucnika u vazduhu,ima nacin lepo opisan haho se dobija Fs,zvucnik je najbolje okaciti da visi na na nekom kanapu-struni slobodno u vazduhu znaci nije u kutiji,recimo okacis ga na civiluk,ili nesto slicno.
Ostale podatke ces dobiti u Excel programu!
Opisan ti je i nacin merenja zvucnika na rezonatnoj frekvenciji,znaci impendansa zvucnika nije ista na razlicitim frekvencijama,posebno je bitna na frekvenciji gde dolazi do rezonancije.
Procitaj na Borinom sajtu o zvucnicima i kutijama turtorijal, i opet o nacinu merenja, ostale podatke potrazi na netu Wikipedia pa ukucaj sta te zanima pa oitvori drugi prozor i nadji google translate i namesti prevod sa engleskog ma makedonski-ili srpski, i onda prekopiraj URL-adresu sajta koji treba da ti prevede(wikipedia) i prevesce ti celu stranicu...
Pozz
[ brannko09 @ 13.03.2010. 07:59 ] @
Kao sto rece Pigoza, obavezno od iverice ili medijapana, ali nemoj zaboraviti da oblozis kutije iznutra.
[ ZX-0 @ 14.03.2010. 12:02 ] @
Citat:
Pigoza: Dejane,odakle ti ta informacija,dobro znas da ima dosta zvucnika sa Qtc=0,9, a u kutiji Qtc ce biti samo veci a ne manji...?
Najbitnije je da se kutija dobro dimenzionise,ne treba se toliko drzati pravila kako ti kazes za Qtc.

Pozdrav!
Jedan od bitnih faktora kod Basa (napominjem, kod basa-reprodukcija niskotonsko podruCje frekvencije!?) je Qts-faktor, sprema njime, VAS i fr!!? se dimenzionise (dizajnira) kutija!!! (pogledaj program WinISD beta!?)
A kvalitet basa mnogo zavisi od Qtc-faktora kutije, sto je manji ovaj faktor kutija daje bolje rezultate (najbolje rezultate postizu se kod Qtc oko 0,7-cvrti i vrlo definisani bas). Pa kutija se dimenzionira za da se dobije sto kvalitetniji i nizi bas, a ne za srednotonsko i visokotonsko podruCje zvuka!!! (Bass od 30...40Hz je vrlo odlicnna vrednost na zvuCnicima sa Qtc=0,7!!! da se izrazim,... doziveCete pravi zemLjotres!!! I jos ovo da dodam, ako bas zvucnik ima osetlivost iznad 95dB!!? i "hvata" donju frekvenciju od oko 30Hz...35Hz, dozivecete stvarni zemLjotres i sa pojacalcem od 50...100W!!!!((((((
Hajde samo NAPRED!
!!!!!!((((((

[Ovu poruku je menjao ZX-0 dana 14.03.2010. u 13:34 GMT+1]
[ Pigoza @ 15.03.2010. 13:10 ] @
Dejane,subwooferi odavno vec dosezu donju granicnu frekvenciju i do 15Hz!!!
Ako ti treba zemnjotres , a nadam se da nisi zaboravio 1963 u Skoplju!!!, onda napravi sebi veliki multivibrator,pa nek drma zgrradu.........
Lepo bi bilo da opises sta je to Qts faktor, da se ne frljamo terminima, jer ovo je bitno i za srednjotonac,ukoliko nije ugradjen u svoju internu kutiju.
Kutija je nuzno zlo,jer drugacije ne bi mogao da iskoristis potencijal i zvuk samog drajvera,ne govorim ovde o drugacijim tipovima drajvera koji imaju samo prednju plocu,vec o klasicnim u kutiji.Kutija treba da sto manje utice na zvuk,a da bude tako konstruisana da izvuce ono najbolje iz drajvera.
To sto ce kutija pomoci da se istakne 30Hz,nista ne znaci, ako je to ,,booom" zvuk, ili kao je mutan,nedefinisan,bolje da zvuk iz kutije bude na malo visoj frekvenciji nego sto moze da da zvucnik,ali da je zvuk definisan,dinamican,uravnotezen,cist,lep za uvo...itd.

Osetljivi zvucnici imaju svoje prednosti i mane,ali sad nije to tema,srednja osetljivost je neki optimum za zvuk-kvalitet.
Znaci 89-93db,je neka srednja osetljivost,mislim da nema potrebe 95db,jedino ako ces da ozvucavas napolje,dvorane..itd.
Pozz
[ ZX-0 @ 16.03.2010. 06:01 ] @
Procitaj turtijal TS!? (kako ono bese Tille-Smalle!??) bice ti jasnije sta je Qts???!!
I ovo da znas!! Bass reprodukcija izpod 30Hz ne Cuje se, nego "DRMA"-trese!!!? to je ono sliCno kao kada te prodrma ona sljivova dobra domaca rakija!
Pa neki omladinci i to vole kada slusaju muziku.
Preporuka "trkni" u neki disko da se "ubedis" u sve ovo!!??
Caoo,...((((
[ Pigoza @ 16.03.2010. 07:35 ] @
Dejane u diskoteci drma zato sto je glasna muzika,kako bi tebi bilo da pustis 2KW ozvucenja u 70-100 kvadrata.mislis da ne bi drmalo,drma i 100Hz.To se kaze da se frekvencije ispod 20Hz osecaju,zasto onda pise da covek cuje od 20Hz,cak neki i 16Hz,recimo zvuk orgulje crkvene proizvodi najnizi ton na svetu i to 16Hz,mislis da su u srkvi to trazili da bi drmali vernike...?
P.S: Ja imam aktivni subwoofer Altec lansing 20W 2X10cm bass driver, f=40Hz-100Hz, i to lepo drma u 12 kvadrata!
[ nikola0007 @ 16.03.2010. 09:51 ] @
slazem se sa Pigoza dvadeset wata moze da drma celu sobu u to sam se uverio :) sa generatorom sam menjao frekfencije i slusao na zvucnik neke frekfencije zabelezio sam da najvise drma 100Hz dok ove ispo 100 udaraju u glavu a nista ne treseju...

poceo sam sa preracunom evo sta sam uradio:
kupio sam otpornik keramicki samo takav su imali 10 oma i 5w....
zvucnik sam izmerio bio je 8 oma...ukjucio sam pojacalo i namestio generator na 50Hz sa unimerom podesio sam ga na 10ACV naizmenicnu struju manju vrednost nije imao...kako sto gledate na slici tamo gde pise 1V tu sam doterao snagu pojacala i nisam menjao volume.strelica je stajala tacno na taj podejak...posle sam povezao kako na semi i merio sam napon kod otpornika napon je bio 0.2V jel sam lepo izmerio?eto ima slike od unimera i dali sam lepo uneo podatke u excel?sta da radim sa sledece preracune ja nemogu da menjam frekfenciju mogu da merim samo sa 50Hz sta sada da radim nema upustvo ako merim sa obicnim unimerom...

zaboravio sam da napisem a sta je to Qtc i one vrednosti 0,9 i 0,7 sta vi znaciju?
[ zeoN_Rider @ 16.03.2010. 10:01 ] @
Citat:
nikola0007 sa generatorom sam menjao frekfencije i slusao na zvucnik neke frekfencije zabelezio sam da najvise drma 100Hz dok ove ispo 100 udaraju u glavu a nista ne treseju...

Pristup merenju ti je dobar, ali Unimer nije za Audio merenja!

Za to se koristi Elektronski Voltmetar sa skalom u Voltima i Decibelima.

Razlog: EV je linearan na svim frekvencijama tj. meri podjednako sve frekvencije, Unimer ne!

Pozdrav zeoN_Rider
[ nikola0007 @ 16.03.2010. 10:37 ] @
sta sada da radim jel postoi mogucnost da napravim kutiju i sa ovim unimerom koji imam ili ipak mora da kupim i autio voltmetar?
[ Pigoza @ 17.03.2010. 07:57 ] @
Nikola,jeste Zeon u pravu,ali pitanje je sad dali ti imas mogucnostri da kupis Digitalni uniomer koji ima true RMS, ili bar da moze da meri frekvenciju(takvi podrzavaju frekvenciju od 40Hz pa navise),ili najbolje resenje da napravis audio voltmetar, imas semu na borinom sajtu-audio milivoltmetar, a i ja imam neke jednostavnije seme.
Kazem opet ne znam dali imas mogucnosti za to?
Moze i ovako,nece biti najpreciznija kutija,ali za pocetak ukoliko nameravas jos da pravis zvucnih kutija i da se bavis ovim hobijem,moze i ovako,bitno je da vidis kako ide postupak merenja,da vidis da nije toliko tesko,da napravis svoju prvu zvucnu kutiju i da ma koliko god mana imala,bice ti milo em drago, i bi ce ti podsticaj da pravis i drugu,bojim se da ako sada zapnes da trazis audio volltmetar ili budes oklevao da ga napravis, neces ni napraviti zvucnu kutiju,ili ces je napraviti onda odokativnom metodom, a ipak je bolje i ovakvim uniometrom nego odokativnom metodom.
Moje misljenje je da Nastavis sa radom, inace sto se tice parametara imas na netu,koliko god hoces objasnjenja,jesu na engleskom ali imas google translate da ti prevede celu stranu,pa uci,otkucaj na pretrazivacu Qts parameter, i on ce ti izbaciti sta da trazis...
Jos jedan moj savet,odnsosno kako ja nameravam da radim,pored onog merenja i racunanja,napravicu kutiju zvucnu-eksperimentalnu od iverice 22mm,stim da zadnja strana moze da se pomera prema unutra i spolja, ,ta zadnja strana ce biti na lajsnama,znaci klizace kao fioka i sto je moguce bolje dihtovati,iako je pokretna, pa zatim ispisati na lajsnama kolika je litraza i pomeranjem zadnje strane pomeras litrazu a na lajsnama si napisao kolika je litraza,znaci pravis varijabilnu kutiju,ona moze da sluzi i za ona merenja koja su potrebna prilikom odredjivanaj THS parametara.
Isto tako na zadnjoj kutiji napravis rupu u kojoj mozes da menjas duzinu bas reflex cevi ali i da mozes po potrebi da zavoris tu rupu da bi izmerio ili cuo kakav je zvuk u kompresionoj kutiji.
Znam da se mnogi nece sloziti sa mojom idejom, ali buduci da je zvuk subjektivna stvar i da zvucni kabinet odnosi puno novca,ja bih ipak cuo taj zvuk, na ovaj nacin mozes cuti kako taj zvucnik radi u razlicitim volumenima-litraza kutije i da uporedis sa onom koju ti je program izracunao, i da vidis koja bi litraza tebi vise odgovarala,ovako na eksperimentalni racun.
Mozda je to malo vise novca zbog izrade takve kutije,ali ona ce ti posluziti i za druge projekte, a sigurno manje kosta od kupovine audio voltmetra, i manje vremena od izgradnje audio voltmetra,u svakom slucaju dobro je cuti kako zvuci zvucnik koga imas i kako se menja zvuk kako pomeras zadnju stranu zvucne kutije i na taj nacin menjas litrazu kutije.

Ali to neznaci da sledec projekte pravis samo na eksperimentalni nacin,znaci mora merenjem!

Siguran sam da ces me pitati za dimenzije kutije,prednja strana da bude za 5-10 cm veca od ivice zvucnika.a dubina kutije da ti bude 50-70cm,stim sto ti pomeranjem unutra zadnju stranu mozes smanjivati volumen...
Srecno i nastavi sa radom.
Pozzz!
[ nikola0007 @ 17.03.2010. 08:53 ] @
dali moze ovo da posluzi :http://www.elitesecurity.org/t...rekvencmetar-preko-audio-karte

pisao sam na googlu audio voltmetar nenam kako treba da izgleda pokazuje mi volt metar i amper metar dali bi mogli da mi okacite sliku kako izgleda za da ne kupim pogresan instrument...ako nenadjem u prilepu onada cu morati da napravim...nasao sam kutio od 60 litara ovu prvu kutiju sto cu napraviti cu napraviti sa ovom kutijom sta imam a posle cu napraviti kutiju kako sto si mi opisao :)

dali znate koliko kosta audio voltmetar otprilike?i dali moze da mi pomogne neki od programa gore navedenih
[ Pigoza @ 17.03.2010. 10:19 ] @
Nikola,idi na sajt Borin i nadji pod Test oprema Audio milivoltmetar http://bas.elitesecurity.org/indexV.html
i naci ces semu uredjaja koji treba da napravis. u pdf-u je.

Uredjaj koji ce ti posluziti ima u karakteristikama ,,true RMS" ili bar da takav instrument moze da meri frekvenciju od 20Hz pa navise.
Pogledaj ovo : http://www.elementa.rs/proizvo...3&nivo3=731&nivo4=7312
Znaci minimum je MY 64, jos bolji je MY68
Evo ti jos oznaka instrumenta koji imaju true RMS,ne znam tacno koji je to proizvodjac,nadji na netu informacije za ovaj prvi:

UNIMER
DM3270.................6000 dinara.

UNIMER
SANWA RD 701...........7000 dinara.

Znaci odes u prodavnicu zapises koje instrumente imaju-digitalne i onda na netu potrazis podatke o njima,ako nadjes neki o kome pise da je true RMS taj kupi, ili ako nema nijedan,trazi onaj koji meri frekvenciju.

Pozdrav!

[ zeoN_Rider @ 17.03.2010. 10:55 ] @
Evo karakteristike modela MS 345 i MS8209.

Naravno za AC merenja!

Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 17.03.2010. 12:56 ] @
Evo za MY 64:

MY-64 - Digital Multimeter
Max. LCD display

1999
Range selection

manual
DC voltage

200m/2/20/200V ±0.5%,
1000V ±0.8%
AC voltage

2/20/200V ±0.8%,
700V ±1.2%
DC current

2m/20mA ±0.8%,
200mA ±1.5%,
10A ±2.0%
AC current

2m/20mA ±1.0%,
200mA ±1.8%,
10A ±3.0%
Resistance

200/2k/20k/200k/2MΩ ±0.8%,
20MΩ ±1.0%,
200MΩ ±5.0%
Capacity

2n/20n/200n/2µ/20µF ±4.0%
Frequency

20kHz ±1.5%
Temperature

-20°C ÷ 1000°C
Accuracy

0.5%
Bandwidth

40 ÷ 400 Hz
Diode test

0.8A / 3V
hFE test

10µA / 3V
Sound signaling

< 50 Ω
Auto power off

yes
Battery indicator

yes
Protection

yes
Impedance

10 MΩ
Power

9V 6F22 battery
Manufacturer

Mastech
[ zeoN_Rider @ 17.03.2010. 13:15 ] @
Uh Pigoza, koji će mu đavo toliki podatci.

Na AC području frekventni opseg merenja je od 40Hz do 400 Hz.

Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 18.03.2010. 07:46 ] @
Znaci moze i MY64,pitam zato sto nije skup,2000 dinara!
Pozzz
[ zeoN_Rider @ 18.03.2010. 08:22 ] @
Možda i maože, al nije ni skup!

Pozdrav zeoN_Rider
[ nikola0007 @ 18.03.2010. 12:04 ] @
potrazio sam na net evo nasao sam vecu sliku od my64 zaokruzio sam sa crvenu boju vidite dali je to sto treba da pise na instrumentu...video sam na my68 da pise Hz a kod ovoga bi treblo da je to sto mi je zaokruzeno...

i da nadjem digitalni instrument ja ne znam da racunam sa njega :| navikao sam sa analognom u sekundu znam koliki je rezultat :) danas sam pitao u jednu prodavnicu ali nisu imali pokusacu da potrazim jos na koja mesta...

ako nenadjem pocecu od subote da pravim instrument samo mi je jedno cudno kako da nadjem skalu kako sto je kod borinog sajta?jel treba sam da izradim?kako mogu da znam dali je tacno nacrtana skala?

i jos jedno pitanje na mom analognom instrumentu imam skalu sa db od -10 do 22 db cemu ta sluzi? ima output - i + pretpostavjam da moze da se koristi kako i VU metar ili gresim?
[ peca26000 @ 18.03.2010. 14:01 ] @
Jedna sitnica bitna za ovaj instrument sa slike, kad baterija oslabi instrument pokazuje vise!
Za to merenje moze da posluzi ovaj obican digitalni ili analogni instrument ali na DC opsegu, odradis AC pretvarac na DC izlaz sa jednom ili dve diode i resis se muke!
Posle imas samo da preracunas kad meris AC.
Ako se opredelis za analogni instrument, treba da bude sto veceg otpora, bazdarenje jedino moze da bude tacno po nekom fabrickom instrumentu ili da se igras formulama za racunanje uz to racunajuci otpor i struju skale koja povlaci iz AC pretvaraca u DC, jer skala trazi samo DC!
[ zeoN_Rider @ 18.03.2010. 17:41 ] @
Citat:
nikola0007: potrazio sam na net evo nasao sam vecu sliku od my64 zaokruzio sam sa crvenu boju vidite dali je to sto treba da pise na instrumentu...video sam na my68 da pise Hz a kod ovoga bi treblo da je to sto mi je zaokruzeno...

Ne!

Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 18.03.2010. 18:07 ] @
Nikola,na taj podeok instrument meri frekvenciju, a tebi treba da meri napon,znaci instrumenat postavis da meri naizmenicni napon reda 10V,ako je potrebni napon 2-5V, ili podeok za 1V ako znas da napon nece biti veci od 500mV.
Taj instrumenat moze da ti posluzi,samo prebacis na ACV, inace onaj MY68 je bolji.
Najbolje je da napravis kao na Borinom sajtu,ta skala je OK,postuj samo ono sto ti je Boira napisao o tom instrumentu,tu ti pise kakv treba da uzmes analogni metar i kako da ga napravis,gde budes zapeo tu je i Bora,pitaj ga,siguran sam da ce ti pomoci.
Pozz!
[ zeoN_Rider @ 18.03.2010. 18:27 ] @
I obavezno pročitati prvu rečenicu odmah ispod slike skale instrumenta, ako treba i više puta!!!

Pozdrav zeoN_Rider
[ ZX-0 @ 18.03.2010. 20:38 ] @
Pozdrav!
Preporuka: Samo vi merite,...
Paznja: Pobeci ce vam Autobus!!!??
Caos!
[ Pigoza @ 19.03.2010. 07:56 ] @
Evo prve recenice ispod slike: Kalibracija instrumenta je takođe prilično jednostavna i jedino �to vam treba je da od nekoga na kratko pozajmite drugi �to tačniji audio-milivoltmetar ili (takođe �to tačniji) audio signal-generator.

Pitanje sledi,od koga pozajmiti sto precizniji instrument i signal generator???

Mislim da ce MY64 ili 68 zavrsiti posao,a kasnije pokusati kupiti true rms instrument..cirka oko 100 eura.

,,Dejane ne provociraj"
[ zeoN_Rider @ 19.03.2010. 09:27 ] @
Valjda postoji neki Radio amater u njegovom kraju, ili neko ko se bavi Audio tehnikom?

Najbitnija je kalibracija ili podešavanje, prema nekom potpuno ispravnom instrumentu.

Evo Ja se javljam kao dobrovoljac da podesim taj instrument.

A kad malo bolje razmislim imam jedan elektronski voltmetar viška!!!!

Pozdrav zeoN_Rider
[ dule6491 @ 19.03.2010. 09:30 ] @
Citat:
ZX-0:Pozdrav!
Preporuka: Samo vi merite,...
Paznja: Pobeci ce vam Autobus!!!??
Caos!

Hahahah..... MA ĆAO,NE RASPRAVLJAJ SE S MENE! [Šojić]
[ Pigoza @ 19.03.2010. 12:47 ] @
Koliko para Zeon,moze i na PP..?
Pozz
[ nikola0007 @ 19.03.2010. 14:35 ] @
Ja ovde nesto ne kontam...sta mi ustvari treba da izmerimo napon ili frekfenciju?bas mi cudno to evo nasao sam u prilepu jedan instrument kosta samo 8 eura i meri frekfenciju dali moze da mi pomogne taj instrument za da ga porucim dole ima slike...

I da ne otvoram novu temu zeleo bih nesto da pitam:pricali smo o ovom pojacalu vidite sliku za pigoza i zeoN_Rider mu je poznat...

danas sam uzeo od jednog druga jos par zvucnika i povezao sam na kanal a moj par zvucnike i na b par njegov par zvucnike.pustio sam komjuter da daje signal na minimum a pojacalo sam okrenuo na maksimum(komjuter sam stavio na minimum posto nisam mogo da sedim u sobu ako je na maksimum)okrenuo sam pojacalo prema meni i izvadio zice zvucnika b dok je sviralo kako sto smo pricali trebalo je da se zasili signal kod zvucnike a ali to nije se desilo zasto?fakticki sa mojim zvucnicima na a sta su povezani nemaju nikakav kontakt sa b zvucnicima jel je moguce da nisu povezani u paralelnoj vezu?

najvise me buni to sto kada povezem jos par zvucnike na kanal b trebalo je da mi oslabi signal kod zvucnike a ali to se nije desilo zasto?signal na a je ostao isti samo sam dobio dodatnu snagu i da napomenem pocelo je malo da se greje pojacalo ako je u sobi temperatura 25 on je bio negde 30 stepena i radio je negde 30 minuta temperatura je bila ista 30 stepena...
[ vladac @ 19.03.2010. 15:24 ] @
Cena je ok, ali mislim da je domasaj od 19.99 V-AC veliki... Za najnizi napon kod snimanja
impedanse na rednom otporniku od R=8E2 treba domasaj od 1.999 V-AC (nekoliko desetina mV).
Frekvenciju zadajes/menjas na signalgeneratoru, a tu vec imas ocitavanje ucestanosti.
Tebi je bitna tacnost unimera na AC podrucju za razlicite frek.
Zelim uspeha u radu, pozdraV...
[ peca26000 @ 19.03.2010. 19:30 ] @
Citat:
nikola0007: Ja ovde nesto ne kontam...sta mi ustvari treba da izmerimo napon ili frekfenciju?bas mi cudno to evo nasao sam u prilepu jedan instrument kosta samo 8 eura i meri frekfenciju dali moze da mi pomogne taj instrument za da ga porucim dole ima slike...

Naravno da treba AC milivoltmetar ali nece svaki instrument da radi u svakoj frekvenciji iznad ili ispod frekvencije.
To upravo zavisi od dokumentacije instrumenta i koja je verna ili tacna dokumentacija, sto nije uvek tacno sa novim stvarima od kineza!
Ne treba ti frekvencmetar za merenje napona, frekvencmetar je za gledanje gde se nalizi neka frekvencija.

A sad o Borinom instrumentu, ono sto stoji na skali 1000uf necu da komentarisem ali 2x9v bateriju da imam u instrumentu boze sacuvaj, jeste osetljiv ali suvise mi 2 baterije!
Ima mnogo jednostavnija varijanta, skala 2 germanijum diode, dupli potenciometar za att. nema baterije, moze umesto skalice na digitalni DC voltmetar i posle samo izracunate po formuli da se oduzme 2koren i gotovo.
Prakticno sonda treba sa AC na DC ne mucite muku bez potrebe, sa germanijum diodom mozete meriti od 0,2Vss sa obicnom silicijum diodom od 0,7Vss pa koju stavite na sondi to ce i da vidi.
Sto se tice bazdarenje skale? To nekome moze da ide na zivce, zato je Bora ubacio 2 operaciona da bi skalu zanemario, strujno je pojacana sve do greca, sam kondezator na grecu odredjuje da li ce skala da treperi na nizem opsegu, na tom mestu mozete staviti umesto skale DC digitalni voltmetar i imati jos osetljiviji instrument, mozda i bolji nego ovaj za 2000 sa 20din. za 2 diode i 2 kondezatora.
[ peca26000 @ 19.03.2010. 20:31 ] @
Evo nesto sa net-a moze i ovo da posluzi.
[ zeoN_Rider @ 19.03.2010. 20:38 ] @
Citat:
peca26000: Evo nesto sa net-a moze i ovo da posluzi.

To baš i nije tako prost instrument!

I dalje ostaje čuvena prva rečenica sa Borinog sajta:

Kalibracija instrumenta je takođe prilično jednostavna i jedino što vam treba je da od nekoga na kratko pozajmite drugi što tačniji audio-milivoltmetar ili (takođe što tačniji) audio signal-generator.

Pozdrav zeoN_Rider

[ peca26000 @ 19.03.2010. 21:04 ] @
Sto vas toliko ta recenica iritira da 'pozajmi' lakse da se objasni.
A ako je bas zapela kalibracija skale, onda merite skalu nekim instrumentom koliko je linearna, znaci osnovne stvari postoje o instrumentima, nebi to trebalo da predstavlja problem.
U krajnem slucaju moze da se bazdari na 50HZ i netreba neki generator Jos tacnija stimerica na 440HZ
A kad je tacnost pre skale instrumenta, treba imati na umu koliko ce skala povuci struje iz greca. Tacnost skale je bitnija od celog pojacavaca za skalu i to je korektno Bora uradio.
Ako vam se desi da je suvise logaritamsko pokazivanje, to je znak da skala mnogo odvlaci struju iz greca!
Ako se desi obrnut postupak onda treba da dodate otpornik paralelno skali!

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 19.03.2010. u 22:15 GMT+1]
Moze jos jedna varijanta kako bazdariti na 50HZ, uzeti digitalni instrument i postaviti na AC 2v staviti Borin instrument na opsegu za 0,775Vss da skala bude na 0dB.

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 19.03.2010. u 22:20 GMT+1]
[ 1OXB @ 19.03.2010. 21:06 ] @
Citat:
zeoN_Rider
I dalje ostaje čuvena prva rečenica sa Borinog sajta:

Kalibracija instrumenta je takođe prilično jednostavna .....

Stari prakticari to u startu znaju... to je tako svidjalo se nekome ili ne! bez nekog etalona (reference) nema tacnog merenja.

peca26000
A sad o Borinom instrumentu, ono sto stoji na skali 1000uf necu da komentarisem ali 2x9v bateriju da imam u instrumentu boze sacuvaj, jeste osetljiv ali suvise mi 2 baterije!
Ima mnogo jednostavnija varijanta, skala 2 germanijum diode..[/quote]
Ne znam sta si sa ovim hteo Peco?! Ako si se ikad ozbiljno bavio mernim instrumentima ovo ti ne bi bilo cudno. Kome je jos skupo dve baterije zaboga?! Pa trajace godinu dana sa takvom potrosnjom koliko trose ta dva OPAMP-a! Ako neko nema jednom godisnje da kupi dve 9V baterije... e pa nema sta dalje da se kaze.
Instrument je namenjen za ozbiljna merenja i tvrdim da ce bez stida da stane rame uz rame sa dobrim brojem fabrickih slicnog tipa! Kad kazem ozbiljna merenja mislim i na potrebe za tacnim merenjima malih signala (instrument ima najnizi opseg 3mV puna skala!!!) a to se pasivno sa dve Ge diode ne moze. Kome treba samo jednom u zivotu da izmeri neki zvucnik i pri naponima od 1..2..3V ili vise, moze i sa tim prostim sistemom sa dve diode, ali ja sam zeleo da nasim ljudima i mladima ponudim dosta jednostavno i jeftino resenje da dodju do sasvim ozbiljnog instrumenta.
[ peca26000 @ 19.03.2010. 21:29 ] @
Mislio sam pod tim sa 2 diode, zbog toga sto nije mozda lako nekome da bazdari skalu ili da napravi instrument?
Zavisi od mogucnosti sta ko moze ili zeli?
Za ovo sa diodama niko nije pomenuo, nisu uvek potrebna merenja na 3mV nije toliko neophodno za merenja ispod 0.5v.
(u krajnjem slucaju uzecu osciloskop za merenja ispod 3mV)
Slazem se da je ozbiljan instrument kao i svi uredjaji koji koriste 2 baterije ili simetricna napajanja ali to spada u neku drugaciju diskusiju.

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 19.03.2010. u 22:40 GMT+1]
[ 1OXB @ 19.03.2010. 22:28 ] @
Peco druze (a i ostali), nema porebe da neko bazdari skalu jer sam ja vec dao crtez skale koji samo treba odstampati na sto boljem printeru a potom proporcionalno umanjiti (na svakom boljem fotokopir aparatu u gradskim kopirnicama) tako da odgovara velicini koriscenog instrumenta. Sam instrument (kretni sistem) se ne mora kupovati jer verujem da mnogi mogu naci neki stari "ne digitalni" univerzalac i iskoristiti njegov kretni sistem. U ostalom, vidjao sam na buvljacima cak i neke kineske analogne univerzalce za smesne pare a njihov kretni sistem se moze lepo iskoristiti jer tacnost celog instrumenta NE ZAVISI u znacajnoj meri od kvaliteta kretnog sistema vec od preciznosti komponenata u ulaznom atenuatoru i tacnom izvodjenju celog uredjaja.
[ zeoN_Rider @ 19.03.2010. 22:40 ] @
Citat:
1OXB: Peco druze (a i ostali), nema porebe da neko bazdari skalu jer sam ja vec dao crtez skale koji samo treba odstampati na sto boljem printeru a potom proporcionalno umanjiti (na svakom boljem fotokopir aparatu u gradskim kopirnicama) tako da odgovara velicini koriscenog instrumenta. kretnog sistema

A i to lepo piše, al izgleda da se na preskok čita?!

Pozdrav zeoN_Rider
[ 1OXB @ 19.03.2010. 22:59 ] @
Kad malo pazljivije citam neke postove "izmedju redova" sticem utisak da ljudi smatraju da je skala koju sam dao primenjljiva SAMO ZA MOJ kretni sistem koji sam ja koristio i da ce svako drugi ko ima nekakav drugaciji morati zasebno da crta skalu?!
TO NIJE TACNO!!! Ova skala vazi ZA SVAKI kretni sistem bez obzira na osetljivost ili fizicku velicinu. Ne odredjuje kretni sistem bazdarenje skale vec sama elektronika tj preciznost ulaznog atenuatora. Ja sam koristio kretni sistem osetljivosti 1mA FS, a ako se koristi mnogo osetljiviji mozda ce morati u seriju sa njim ubaciti dodatni otpornik koji mora biti odredjen eksperimentom.
[ peca26000 @ 19.03.2010. 23:10 ] @
Da ranije sam ovo napisao znaci menja se i atenuacija na ulazu , e to je vec nesto sasvim drugacije!
Odlicna je skica za skalu, ne zaboravite koja se skala upotrebljava za Borin instrument, znaci hteo ili ne bazdarenje ce morati, iz prostog razloga jer se sve takve skale razlikuju!
Pitanje je od kojeg je to instrumenta skala upotrebljena, naziv tip instrumenta?
I na kraju taj trimer sto stoji u shemi da li se moze podesiti logaritam skale?
Znaci postoje skale koje su uglavnom logaritamskog porekla (vecina njih) postizanje linearnosti skale zavisi od unutrasnjeg i spoljasnjeg otpora?
Nikako to ne moze da se zaobidje.
Ovo pisem jer sam radio slicne detalje i znam kako je u praksi i to nek vam se ucini za neku raspravu u nekom drugom pravcu koja nije za odobravanje.
Cudi me da neko ko se razume ovoliko da napise da nije vazna koja je skala stavljena od univerzalnog instrumenta , znate i sami koliko odgovaraju skale instrumenata drugih univerzalnih instrumenata i to nije tacno!
Al Bora se potrudio da zaobidje i tu praksu pa je promenom atenuacije ulaza doterao taj logaritam!
[ zeoN_Rider @ 19.03.2010. 23:16 ] @
Logaritamske skale su uvek u Decibelima.

Naravno da se skale razlikuju, posedujem El.Voltmetar kod koga je skala veličine 145 x 110, kod koga je em lakše baždarenje a takođe i očitavanje merene

vrednosti kako u Voltima tako i u Decibelima!!!!

Pozdrav zeoN_Rider
[ peca26000 @ 19.03.2010. 23:23 ] @
Da ali ta najveca i bitna sitnica je ovo sto je zadnje napisao 10XB jer atenuacija na ulazu doteruje taj razmak i tacnost.
[ 1OXB @ 19.03.2010. 23:27 ] @
Peco,
ili ne citas pazljivo ili ne poznajes stvari. Pa ne mozes reci:"znate i sami koliko odgovaraju skale instrumenata drugih univerzalnih instrumenata i to nije tacno! ". Ako zadrzis elemente u atenuatorima (dakle nista drugo ne menjas) a samo na jedan univerzalac zakacis kretni sistem sa skalom od nekog drugog univerzalca - pa sigurno da nece da odgovara i da bude tacno. ALI TO SA OVIM NEMA VEZE!!!

Pocetno bazdarenje mora da se uradi i to sam u tekstu i rekao i objasnio kako. Onog momenta kad dovedes jedan od signala koje sam naveo i podesis kako sam naveo u tekstu SVE JE ZAVRSENO! Ako su ti precizni otpornici u ulaznom atenuatoru SVI opsezi nacrtani na skali bice tacni bez obzira da li je upotrebljeni kretni sistem od 1mA ili 100uA i kakve je velicine. Jedino gde ne odgovara moja skala je kod kretnih sistema kojima je ugao hoda igle veci od 90 stepeni.

***Dok ja stignem da iznabadam odgovor po tastaturi, vec ima dva posta u medjuvremenu!***
[ peca26000 @ 19.03.2010. 23:34 ] @
Da to se dogadja Zeon je dosta brzi od nas :)
Pa sad oko skale kod vecina univerzalaca recimo unimer 43 i dosta slicni imaju veci ugao od 90 stepeni razmak.
Ko je pazljivo pratio temu! Da odgonetnemo onu recenicu ''pozajmiti instrument za bazdarenje'' to ce morati ako se menjaju ove vrednosti otpornika na ulazu att.
Unimer 1 i 3 ima bas 90 stepeni razmak skale. Ipak ima dosta razlicitih...

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 20.03.2010. u 00:50 GMT+1]
[ nikola0007 @ 19.03.2010. 23:54 ] @
citao sam pazjivo i dosao do jednog resenja peca26000 ja sam te shvatio kako na primer namestim instrument analogni na 1000V a ja merim bateriju od 1,5 volti zato instrument ne daje tacnu vrednost...mislim da je tako kako sto sam napisao...ako gresim ispravime

dali na primer ako kupim taj instrument i smenim neki deo ce raditi na manji napod do 5V?dali postoi neko resenje samo da ne trazim neki drugi takav instrument za da proverim tacnost?

ovaj instrument sto sam objavio meri 750,200 i 20 ako podesim na 20 sigurno ce imati netacnost posto meni treba negde tacnost od 0,2 a sta mislite da pojacam signal tamo gde treba da bude 1V da doteram na 5 volti?mislim da ima pojacalo tolikvu snagu tada to 0,2 koje sam dobio bice 0,8 otpilike dobicu manju netacnost u instrumentu?

kazite neko resenje ali pod uslov da netrazim instrument koji je tacan stvarno nema ga kod mene ni ovi televizori sto popravjaju nemaju takav instrument...danas sam proverio...mozda sam ceo grad pretrazio

dosla mi jedna fenomenalna ideja jos da moze u praksi.na instrumentu ima da meri 2Vjednosmerni napod sta na primer ako stavim grec spoj i ispravjac i merim na jednonasocni signal dali tu moze da se meriju frekfencije?
[ zeoN_Rider @ 20.03.2010. 00:01 ] @
Citat:
peca26000: Da to se dogadja Zeon je dosta brzi od nas :)

I stariji!

Sve se to da podesiti, pa čak i menjati vrednosti otpornika ulaznog "Oslabljivača".

Naravno stoji starra stvar da se podešava prema nekom iole tačnom i do nekle ispravnom instrumentu.

Pozdrav zeoN_Rider
[ peca26000 @ 20.03.2010. 00:20 ] @
Idemo redom nikola0007 da ne bude nesto izostavljeno od tvog pitanja ja cu citirati.
Citat:
nikola0007: citao sam pazjivo i dosao do jednog resenja peca26000 ja sam te shvatio kako na primer namestim instrument analogni na 1000V a ja merim bateriju od 1,5 volti zato instrument ne daje tacnu vrednost...mislim da je tako kako sto sam napisao...ako gresim ispravime

Bice tacan ako za tih 1,5v pokaze 1500v.
Citat:
nikola0007:da li na primer ako kupim taj instrument i smenim neki deo ce raditi na manji napod do 5V?dali postoi neko resenje samo da ne trazim neki drugi takav instrument za da proverim tacnost?

To sto bi hteo da uradis sa tim instrumentom ili bilo kojim, moraces nekim koji je tacan da to proveris.
Citat:
nikola0007ovaj instrument sto sam objavio meri 750,200 i 20 ako podesim na 20 sigurno ce imati netacnost posto meni treba negde tacnost od 0,2 a sta mislite da pojacam signal tamo gde treba da bude 1V da doteram na 5 volti?mislim da ima pojacalo tolikvu snagu tada to 0,2 koje sam dobio bice 0,8 otpilike dobicu manju netacnost u instrumentu?

Tu je vec drugacija situacija, ako pomeris bilo koji napon od 750,200 i 20 nece biti tacni oa 2 opsega iznad, jer ako menjas vrednosti da vise pokazuje pomerices atenuaciju otpornicima, savet da to ne radis!
Citat:
nikola0007:kazite neko resenje ali pod uslov da netrazim instrument koji je tacan stvarno nema ga kod mene ni ovi televizori sto popravjaju nemaju takav instrument...danas sam proverio...mozda sam ceo grad pretrazio

dosla mi jedna fenomenalna ideja jos da moze u praksi.na instrumentu ima da meri 2Vjednosmerni napod sta na primer ako stavim grec spoj i ispravjac i merim na jednonasocni signal dali tu moze da se meriju frekfencije?

Mozes da meris vise frekvencije nego na AC opsegu, zakaci sondu, grec ili 2 diode, za formulu racunjanja napona sa AC u DC podesen instrument i to bolje da je digitalac, manje ce da vuce struju i bice tacniji.
Ima jos jedna genijalna ideja, kako kome se svidi racunaje, na Borinom instrumentu ako ne nadjete ili vas muci skala zakacite otpornik umesto skale i na to mesto stavite pipalice digitalnog instrumenta, na DC opseg ispod 0,2v pokazace jos vise onaj manji napon.
[ nikola0007 @ 20.03.2010. 18:15 ] @
pozdrav drustvo znate sta danas sam priklucio moj analogni instrument i hteo sam da proverim dali cita druge frekfencije osim 50Hz i zamislite citao je namestio sam generator na 1KHz i on mi pokazao rezultat...isto kako i pri merenju na 50Hz samo nisam siguran dali je bio isti nije me to zanimalo bitno mi je dali cita druge frekfencije...dali to znaci da mogu njime da izmerim ts parametre najmanje podrucje ACV koje moze da se izabere je 10V jel mogu sada da ostvarim cij...?
[ zeoN_Rider @ 20.03.2010. 18:21 ] @
E sad lepo uzmi parče papira pa napravi tabelu!

Uzmi nekoliko frekveca pa im meri napon i piši, verovatno će biti ne linearno ali ni to nije loš početak.

Bar ćeš znati kolike su razlike pa obračuvaj u konačnom merenju!

Pozdrav zeoN_Rider
[ nikola0007 @ 21.03.2010. 11:41 ] @
to sto sam znao napravio sam sada imam jednu muku oko kutije ne znam sta je to precnik kalote i srednja duzina konusa...sta treba da unesem u santimetrima ili milimetrima?

evo da vam opisem kako izgleda kutija kutija je 42.5*32.5*18,3 mislim da je 25,2 litara ova kutija jel sam dobro presmetao?te brojeve su bez iverice i bez daske unutra samo prostor kako sto pise u tutorijalu kazite mi sta treba da unesem u te 5 polja ja nemogu da se snadjem...

rupa je 20santima znaci bio je 8 incen zvucnik unutra...ja sam taj zvucnik izvadio i sada da ne otvaram vecu rupu ja cu ovaj 10inca zvucnik da pokrenem pola santima vise da ne udara membrana na iverici...ispasce isto ko da ima rupa od 25 santima...

sada cu izmeriti i fb pozz i javicu napisite sta treba da unesem podatke za kutiju pa posle da predjemo na winiso pozz
[ nikola0007 @ 26.03.2010. 10:15 ] @
pozdrav drustvo izmerio sam i fb otpilike je ili 84 ili 85 deo milimetara su u pitanju....

da kazem da sam ja ove projeve dobio sa merenjem na 5V u tutorijalu pise da treba na 1V ali ako merim na 1V dobicu greske morao sam da pojacam signal na pojacalu znaci...nisam dirao instrument nego sam pojacao signal do 5V dali nema veze sto merim na 5V?ja mislim da je sve isto samo sto je napon malo veci tako da greske ce biti manje...

sta treba da upisem u precnik kalote i srednja duzina konusa te pojmove nerazumem dali moze neko da mi pomogne...

i kazite dali sam sve ovo lepo izmerio?
[ Pigoza @ 26.03.2010. 12:52 ] @
Izmeri,kako pise na 1V!
[ peca26000 @ 26.03.2010. 16:52 ] @
Citat:
nikola0007:ja mislim da je sve isto samo sto je napon malo veci tako da greske ce biti manje...

Koliko znam snaga ne ide linearno, tako da su greske poprilicne.
Kad je rec i rasprava o nekom merenju, bar instrument da bude tacan, ostalo ce se pokazati kako tako?
Citat:
nikola0007:sta treba da upisem u precnik kalote i srednja duzina konusa te pojmove nerazumem dali moze neko da mi pomogne...
i kazite dali sam sve ovo lepo izmerio?

To i mene zanima, koji je to program sto si slikao? https://static.elitesecurity.org/uploads/2/5/2554304/tabela.JPG
[ nikola0007 @ 27.03.2010. 10:01 ] @
Pigoza ja zelim da izmerim na 1V ali nemogu u tome je problem...instrument meri najmanje 10V i skala je 10V ja ako merim na 1V to je 1/10 od cele skale...

znaci namesticu da daje pojacalo 1V a sta posle ako povezem otpornik i zvucnik napon ce pasti na 0,2 to znaci ako je 1V jedan santim od skale to 0,2 ce doci negde milimetar tako da nemogu da znam ni koja je najmanji napon nista...ako ne povecam napon nista nemogu da napravim ja sam se nekako snasao i pojacao sam napon na pojacalu trebalo da budeju isti rezultati i pri merenju od 1V samo ja sto se raspravjam sa vecim ciframa aj neko ko ima takav insturmet neka izmeri i na 1V i na 5V ja mislim da ce se postici isti rezultat tako ja mislim...aj proverite...

peca26000 instrument je tacan ,instrument je star 15 godina radi...do sada sve sto sam merio sve je lepo pokazivao a slika nije program nego je tabela sa borinog sajta koja pomaze da se dobiju ts parametri proveri na sajt Pigoza je objavio pre nekoliko postova...u prethodnom postu sam objavio kolikva je kutija na koju sam merio samo ne znam sta treba da upisem u ta 5 polja jel neko zna?

da sam ucio matematiku u srbiji znao bi sta treba da upisem ali ovde u mk drugacije to kazemo pa mi cudno sta znaciju ...

proverite i javite...
[ peca26000 @ 28.03.2010. 17:48 ] @
Zao mi je sto ne mogu ni ja bas da se snajdem da bih ti pomogao u vezi programa.
Ne znam koji je to instrument koji imas, ali slucajno sam gledao i video nesto jednostavnije od Borinog instrumenta, neko je vec ovo uradio sto je Bora radio ali ima samo jednu bateriju!
Sema skoro da se ne razlikuje, vec pocinjem da sumnjam da je sve to samo od Bore? (meni nije bitno samo da radi)
Kako god ima eto isto to, mozda je tu neko mesao prste ali je sajt STRANOG porekla! sema ima po netu mnogo...

@nikola0007 mozda ti bas odgovara sve ovako sa ove sheme ali dalje podatke nemam. Pogledaj samo koji je prag napona, mislim da ti je idealan za tvoju skalu.
[ peca26000 @ 28.03.2010. 22:09 ] @
Ne znam koliko ovo moze nekome da znaci? http://www.redcircuits.com/index.html odavde je shema skinuta.
[ Pigoza @ 29.03.2010. 08:25 ] @
Nikola.ti radis kao i ja,prvo se raspitam i trazim pomoc od drugih i na kraju opet radim po svome...
Prvo si se zagrejao da napravis audiovoltmetar,pa sad muk,nista od toga,moj ti je savet,kupi onaj instrumenat digitalni,ako vec neces da pravis audiovolmetar,prebaci na ACV podrucje i meri kako i pise na Borinom turtorijalu.
Ne mozes da meris sa 5V jer tako ni program nije projektovan nego na merenja pri 1V.
Idi na http://sound.westhost.com/project16.htm pa posle prevedi na google translate, to je skoro isto sti je i Bora napisao...

Opet idi na internet i uci,imas dosta o parametrima za merenje zvucnika i sta koji znaci....mora internet i engleski,ne moze drugacije Nikola.
Pozz!
[ nikola0007 @ 30.03.2010. 13:47 ] @
ja sam zeleo da napravim ali vi ste mi rekli da mora da nadjem neki drugi instrumet sa kojem cu ga sporediti a ja nemogu da nadjem takav instrument...

otisao sam u sve radnje u prilepu ali nisam nasao nijedan takav ni za prodazbu ni da koristiju imalo je najmanje na 25V ACV podrucje ...

ovako u programu pise da treba da se unese 1V a tamo gde treba da se unese 1V ja sam napisao 5V ja mislim po mome da je tacno i ovako kako sto sam merio na 5V i siguran sam da cete dobiti isti rezulat aj bas me interesira proverite ...ja mislim frekfencije ce biti iste eto i tabela kaze da mi je proracun tacan vidite sliku:provera za fs videcete da odgovara sa mojom preracunom...

bas me interesira dali je isto ako se meri na 5V i na 1V ko ima instrument neka izmeri da otkrijemo ovu misteriju ja mislim da ce izaci isto...
[ Pigoza @ 30.03.2010. 14:02 ] @
To moras Boru pitati dali je isto merenje na 5V i na 1V,ja stvarno sad nemam vremena za to.
Instrument ti treba ukoliko imas nameru da ti audio elektronika bude hoby,znaci trebace ti i valjalo bi da napravis audiovoltmetar.
Ja sam ti rekao da mozes da meris i sa digitalcem,zato sto je precizniji i tacnije ce ti izmeriti napon pa i ispod 1V,dok to ne moze najbolje da vidis na tvom analognom instrumentu.
Pa sta si nasao u Prilepu? Mogao si bar da zapises marku i tip instrumenta pa da vidimo na netu kakav je..
Pozdrav!
[ nikola0007 @ 23.04.2010. 11:45 ] @
evo mene razgledavao sam program ali mi nije bas islo od ruke...kaze da su unete podatke gresne dali program je radjen na merenju na 1V?

sta ce se desiti ako te podatke podelim na 5 sto sam dobio,ili ima neka druga formula?

mislim da su frekfencije iste samo sto je napon previsok...jel mogu nekako da podelim i da dobijem manji napon od 1V?

instrumente nema u prilepu ima jedana radja kaze mi moze da se poruci ali jednom su me zeznuli necu da dozvolim jos jednom...tada sam kupio jedan instrument 800 dinara a na drugo mesto je imao isti instrument za 200 dinara sa iste brojeve i od tada vise nekupujem kako sto sam uzeo tamo otpornik 10oma i 5w naplatili su mi ga previse...

najbolji spas mi je da podelim da dodje napon koji mi je izasao na 5V da vazi na 1V ili ako moze u programu da racunam na 5V samo kazite mi kako se rukuje sa njime pozdrav :)
[ nikola0007 @ 25.04.2010. 13:30 ] @
danas sam razgledavao zvucnike trazio sam neku radnju na netu gde prodaju zvucnike ali da je u skopju ali nisam nasao posle sam trazio na netu da nadjem neke zvucnike u srbiji i naisao do nesto nepoznato

Dimenzije: 250 mm
Snaga : 150/100 W
Frekventni opseg: 30 - 2500 Hz
Osetljivost: 90 dB
Kalem: 1.5 Inch , 4 sloja
Materijal špulne: Alu
Težina magneta: 30 Oz

dva pojmova nisu mi jasnija ovo za kalem 1.5inch i 4 sloja sta mu to znaci?

i tezina magneta 30Oz koja je to vrednost sta mu znaci?

ako znate neku radnju u skopje za zvucnike objavite sledeci mesec idem za skopje...pa planiram da kupim srednjotonce kako ovaj na strani SBX2530

http://elementa.rs/proizvodi_3...2&nivo3=122&nivo4=1224

nije srednjotonac ali moze da posluzi kako srednjotonac...treba mi neki od 100Hz pa do 3KHZ gde mogu takav da nadjem u skopje?

i bitola saum bio pre mesec dana ali nema srednjotonac...ima ali su veoma mali negde 5 santima treba da vezem 10 takvih to mi je glupo...

a sta mislite da vezem tako vise srednjotonca?ako vezem seriski izgubicu na snazi osim ovo resenje:

da uzmem 4 takva od po 8 oma i da ih povezem:dva zvucnika u paralelnjoj vezi jos dva u paralelnoj i te parove da povezem u sreiji i dobicu 8oma na kraju...samo dali ce dobro da sviraju?ili ipak da trazim jedan ali veci i bolji?

sta da radim sa ovih basova koje treba da napravim kutije...jel mogu nekako da podelim brojeve...danas sam citao nesto o zvucnicima i naisao da ako je qtc manje od 0,5 bolje je da se ugradi u kompresovanu kutiju ili tako nesto,nisam bas lepo razumeo kratak je bio tekst...

frekfencije su mislim iste i pri razlicnom naponu samo sto mi je napon mnogo veliki jel ima formula za deljenje ili ipak treba da nadjem neki instrument?
[ zeoN_Rider @ 25.04.2010. 13:40 ] @
Citat:
nikola0007

dva pojmova nisu mi jasnija ovo za kalem 1.5inch i 4 sloja sta mu to znaci?

i tezina magneta 30Oz koja je to vrednost sta mu znaci?

1 - 1,5 inča ili 3,81 mm prečnik kalemskog tela, 4 sloja namotane žice!

2 - 850 grama ili 0,850 Kg.

Pozdrav zeoN_Rider
[ ackopk @ 25.04.2010. 14:30 ] @
Pozdrav svima..

Video sam ovu temu pa da ne otvaram novu bez potrebe...

Evo pade meni na pamet da vas pitam nesto konkretno..

Imam zvucnike koje koristim u kuci. Neki nemacki 50w nominalne 80w max na 4oma.
E sad mene interesuje kako je kutija na 4oma ako su i bass i visokotonac na 4oma. Da se koristi paralelna veza bilo bi 2oma da je redna bili bi 8oma.?????

Postavicu slike zvucnika i skretnice pa vi pogledajte.

Nesto sam mislio ali nisam siguran... Dali skretnica unosi neke izmene u otporu zvucnika.??

...

Sinoc sam pojacalo nosio na zurku i tamo je guralo dve kutije od po 450w, dvo-sistemske, bass-horna sa bass refleks cevkom. Za nekih 2sata jedna horna je otisla, pocela je gadno da smrdi pa smo morali da je skinemo.
A koliko sam ja video problem je u tome sto kutije nemaju skretnice a fabricke su.???!!! Sad ne znam kako je to moguce.?? Pojacalo je dobilo malo piva, vina i guarane po elektronici ali je radilo.

Pa kad sam uporedio zvuk koji daju te dve kutije sa ovim mojim nisam mogao da verujem kolika je razlika.

Soba je i vise nego duplo veca od moje a zvuk je bio mnogo jaci, dublji. Basovi su bili skoro kao u prvim redovima na koncertima (pojedinim).

Pojacalo daje 50w po kanalu na 8oma uz 0.09THD. Nikad ga pre nisam povezivao sa drugim kutijama pa nisam ni znao da moze onako da zvuci. (KENWOOD KA-57)

Ove moje kutije jesu manje ali opet mogu da daju tih 50w ali ne mogu ni da pridju ovim kutijama.

I sad evo sedim i razmisljam da napravim neke takve kutije... Ne moraju da budu 450w... Bilo bi mi dosta i pola pa cak i 1/4 te snage za ovo pojacalo.

Dobro bi mi dosli neki saveti u vezi zvucnika. Ali po mogucstvu low budget...

Pozdrav.!

[ zeoN_Rider @ 25.04.2010. 15:43 ] @
Citat:
ackopk

Imam zvucnike koje koristim u kuci. Neki nemacki 50w nominalne 80w max na 4oma.
E sad mene interesuje kako je kutija na 4oma ako su i bass i visokotonac na 4oma. Da se koristi paralelna veza bilo bi 2oma da je redna bili bi 8oma.?????

Impedasu kutije tj. otpornost definiše bas zvučnik.

U tvom primeru je 4 Oma.

Pozdrav zeoN_Rider
[ ackopk @ 25.04.2010. 15:58 ] @
Dali bi mogao da mi malo pojasnis kako bass definise impedasu kutije..???

Posto kao sto sam rekao planiram da napravim malo jace kutije.

...

Evo sad sam uzeo pojacalo... malo (malo vise) smrdi na pivo ali radi :D: D :D ..

Pozdrav.!
[ zeoN_Rider @ 25.04.2010. 16:09 ] @
Citat:
ackopk: Dali bi mogao da mi malo pojasnis kako bass definise impedasu kutije..???

Posto kao sto sam rekao planiram da napravim malo jace kutije.

Evo sad sam uzeo pojacalo... malo (malo vise) smrdi na pivo ali radi :D: D :D ..

Pozdrav.!

Što se tiče Piva, meni ne smeta!

Veoma prosto:

Pogledaj srednju sliku kako je povezano unutar kutije!

Kalem je povezan sa Bas zvučnikom na red, a pošto je njegova otpornost ispod 1 Oma onda se on i ne računa.

Znači ostaje ti samo otpornost zvučnika a to je u tvom slučaju 4 Oma.

Jel sad jasno?

Pozdrav zeoN_Rider

[ ackopk @ 25.04.2010. 16:57 ] @
Sad ukoliko hocu kutiju na 8oma, kupim 2 zvucnika na 8oma i povezem ih paralelno, ako hocu na 4oma kupim od 4oma zvucnike.

Znaci to bi trebalo da izgleda ovako:

A za neki low budget zvucnik jel imas preporuku.??

PS. Sto se tice piva ni meni nije smetalo sinoc...

Pozdrav.!
[ nikola0007 @ 25.04.2010. 20:35 ] @
pozdrav zeoN_Rider

Snaga : 150/100 W

da pitam oko ovoga ovo 150w mu je maksimalna a ovo 100w mu je rms ili nominalna jel tako?

sta je bolje sa manje sloja ili sa vise sloja primecujem da neke su sa 2 sloja neke sa 4 sloja koje su bolji?

a tezina magneta kako si presmetao 30 OZ da je 850 grama ili 0,850 Kg jel ima neka formula?

kako da presmetam na nekom zvucniku koliko je teski magnet?

i dali mogu nekako da napravim neke kutije za ove basove sto sam pricao da ne mi stojiju tako nemora da je tacna litraza?jel mogu da podelim brojeve nekako ima formula?

hvala unapred :)

[ nikola0007 @ 29.04.2010. 20:39 ] @
da pitam nesto naisao sam na srednjotonac bas koji cita od 40 do 5000Hz

pise da je 90db mene interesira dali je jacina ista pri svih frekfencija 90db

i dali mogu da ga koristim kako srednji tonac i dali ce biti jacina 90db
[ ghertz @ 08.05.2010. 12:31 ] @
Koja je razlika u zvuku-glasnoci izmedju 4 i 8Ohm zvucnika?
Pravio bih 3-way kutije od medijapana 25mm.
Koje zvucnike da stavim sem SAL-a kad drugih skoro da nema u Srbiji?
Dali zvucnik namenjen za kola, npr Sony Xplode 12" moze da radi u 3-way kutiji za kucu?
[ STEFAN00000 @ 08.05.2010. 18:15 ] @
Izbjegavaj zvucnike za auto a pogotovo Xplode seriju ..ne znam kakvi su basevi ali su elipse strasno lose
mora da postoji negdje da se kupe drugi zvucnici
[ 1OXB @ 08.05.2010. 23:04 ] @
Citat:
ghertz
Koje zvucnike da stavim sem SAL-a kad drugih skoro da nema u Srbiji?

Ma ima, ali nisu svi tako jeftini. Ovo je samo jedna od ideja:

http://www.player.rs/category.php?ID=81
[ Pigoza @ 10.05.2010. 10:48 ] @
Nikola pogledaj oglase na pr....... http://www.nadlanka.com/viewad.asp?id=50139413436101727
[ nikola0007 @ 12.05.2010. 11:41 ] @
Pigoza nisam se setio za oglase vidim da ima zvucnike ali vise su za razglas trazicu po makednskim web oglasima ima mnogo strane nisam se setio toga...

U prethodnom postu sam postavio tri pitanja nisam dobio odgovor

Prvo je bilo koji su bolji zvucnici sa dva sloja namotaja ili sa cetiri koja je razlika?

Bio sam u skopju ali nisam imao vremena za setnju posetio sam nekoliko prodavnica ali nisu imali srednjotonce samo basove i visoke...sigurno ima potrazicu sledeci put bolje.Icicu iskjucivo samo za zvucnike...

Dali je neko probao da veze 4 zvucnika na ovaj nacin i sta je ispalo?dali ce snaga biti ista ko da je samo jedan zvucnik.Dali se isplati da se veze vise slabiji zvucnika ili samo jedan jedinstveni?

Da uzmem 4 srednjotonca od po 8 oma i da ih povezem:dva zvucnika u paralelnjoj vezi jos dva u paralelnoj i te parove da povezem u sreiji i dobicu 8oma na kraju...sta mislite kakav ce biti zvuk?

Jel neko probao?

I ostalo mi nejasno pitanje sa :
Težina magneta: 30 Oz - 850 grama ili 0,850 Kg

Koja je formula?kako mogu ja da presmetam na nekom zvucniku koliko mu je tezak magnet?

Primetio sam da sto je tezi magnet to zvucnik jace svira...snaga zvucnika zavisi od magneta pa bih pitao dali ima neki grafikon koj pokazuje ako je tezak magnet 1KG dobijase otprilike 50w do 100w

Mozda je glupo pitanje za one koji znaju pitao sam jednog coveka ali nije imao blage veze sa ovom a popravja televizore...

[ nkrgovic @ 12.05.2010. 12:04 ] @
Ajde ja da probam, samo malo da ti neke stvari pojasnim:

Glasnoca zvucnika (kutije ili drajvera, sve jedno), pre svega zavisi od njegove efikasnosti. Glasnoca zvuka se, naime, meri u decibelima, a za zvucnik ti daju podatak koliko dB glasan zvuk on proizvodi sa 1W snage. Sve dalje ide lako, jer duplo veca snaga (2x vise vati) daje duplo glasniji (za 3dB) zvuk.

Fora je da glasnoca zavisi od pobudne snage, ali to koliko neki zvucnik moze da glasno svira MNOGO vise zavisi od njegove efikasnosti nego od snage koju moze da trpi. Nije nista nemoguce da jedan zvucnik sa 10W (neka fina horna) svira mnogo glasnije nego neki drugi sa 100W (recimo neka kompresiona kutija male efikasnosti...).

Sustina: broj namotaja, masa magneta ili deklarisana snaga ne znace nista konkretno vezano za glasnocu.

Drugo, kvalitet zvucnika nije nesto sto se meri i nema direktne veze sa tezinom magneta ili brojem namotaja... Nisu svi zvucnici, ni sve jednice iste konstrukcije pa da mozes tako da poredis, a nisu ni npr. svi magneti isti...

Trece, to da vezes cetiri jedinice bez skretnice, redno-paralelno, ne znam koliko bi ti dobro radilo. Osim ako to nije pravljeno da tako radi (a obicno nije), svaki dravjer bi trebalo da se vezuje na svoje mesto na skretnici. Proracun skretnice nije bas totalno naivan, pa se bolje drzi gotovoih projekata nego da tako sam pravis nesto....

Ako hoces da radis, kreni malo vise da citas, a malo manje da nagadjas... ili se, kazem, drzi gotovih projekata. Ovde ima ljudi kao zeoN koji mogu da ti daju i mnogo bolje prakticne savete od mene, koji sam elektroniku vise ucio i radio neke sasvim druge stvari (ja nikada nisam otvarao i pravio zvucnike - ja ih samo slusam :) ), ali verovatno nemaju ni vremena ni zivaca da ti odgovaraju na sbbkbb pitanja.
[ nikola0007 @ 13.05.2010. 12:22 ] @
Hvala na pomoci nkrgovic mnogo mi je pomogao tvoj post...

Misleo sam da i namotaji imaju nekakvu vezu a i magnet...

Mene je bunilo to sto na nekom zvucniku pise da daje 87db na 1w 1 metar pa sam tako razmisljao i mislio dali glasnova 87db vazi za sve frekfencije ili merili su na primer na 1KHZ to me je najvise zbunilo...

Nisi me dobro razumeo sa vezivanje 4 zvucnika evo bolje cu pojasniti:

U jednu radnju u bitola ima srednjotonce kakve sto mi trebaju ali mu je snaga negde 15W RMS i 25 max.
ja imam skretnicu 250/5000Hz dao mi je Pigoza a ja sam je napravio...napravio sam jedne slabije kutije negde 30w da vidim kako to zvuci.a sada zelim nesto jacije...

Imam basove i skretnicu i visoke ostali mi jos srednje pa da pocnem da sklopim kutije...

Hocu da uzmem 4 zvucnike oni su 8 oma dva zvucnika da vezem u paralelnoj vezi,jos dva u paralelnoj vezi,i te parove da ih vezem u seriji. Posto nisam nikad takvo nesto pravio pa pitam dali je neko je takvo nesto napravio za da mi kaze kakav je zuvk dali je bolji ako koristim 4 slabije ili da trazim jedan ali jaci...

Koja je prednost ako povezem 4 zvucnika,koja je prednost ako vezem samo jedan zvucnik ali jaciji?
[ nikola0007 @ 12.09.2010. 11:48 ] @
Pozdrav drustvo imam jedan veliki problem,matematika mi neide od ruku...

Kupio sam instrument kostao je dvadeset eura digitalan.

Izracunao sam brojeve na 1V i dobio sam sasvim druge rezultate...

Trazio sam na netu precnik kalote nisam znao sta je kalota doznao sam da kalota je rupa koja je napravjena ako padne neka lopta na pesak ili drugu povrsinu eto vidite sliku ...

Imam jedno pitanje kakve veze ima kalota sa preracunom za zvucnu kutiju?

U tutorijalu pise da treba da uzmemo kutiju a ovde pise zapremnina konusa evo sta sam popunio...

Debjina kutije je 8 milimetara,precnik otvora na kutiji je bio 20 santima,precnik membrane je 25 santima sa sve zelezo .

citao sam na jedan forum raspravjali su dali precnik membrane misli se o celom zvucniku ili samo membrane koja je podvizna bez vesenje ili sa sve vesenje...Nisu mogli da se dogovore svi su mislili razlicito...

i srednja duzina konusa na sta se misli?

Prevrnuo sam ceo net doznao sam samo sta je kalota srednja duzina konusa nigde nema.

Jel neko pravio zvucnu kutiju preko ove presmetke?i sta si upisao u ova 5 polja?
[ Bogy21 @ 11.01.2011. 06:12 ] @
Ljudi novi sam ovde, nemojte da mi zamerite.
naime potrebna mi je sema za trosistemsku skretnicu. Napravio sam kutije, kupio bas, srednjetonac i hornu.... Potrebna mi je sema za trosistemsku skretnicu...
Bas: sal 80w, 4 oma
srednji: sal 50w, 8 oma
i obicna horna

Da li neko moze da mi kaze kako da napravim skretnicu i da mi posalje semu?
[ Aleksandar Đokić @ 11.01.2011. 06:25 ] @
evo moja pomoc:

ako oces racunaj i sam:

http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/APCXOver/
[ Bogy21 @ 11.01.2011. 06:35 ] @
@guslac

Hvala puuuuuuunoooooo!!!!!!

Jel su ovo "inductors" na semi transformatori?
[ aleksandara 93 @ 11.01.2011. 07:27 ] @
Citat:
Bogy21: Jel su ovo "inductors" na semi transformatori?

Ne transformatori nego zavojnice.
[ Euronymous @ 11.01.2011. 10:48 ] @
Kako mislis "obicna" horna? Piezo? ako je piezo, za nju ti ne treba skretnica.
[ Pigoza @ 11.01.2011. 11:50 ] @
Ne moze ona sema za skretnicu jer mu se razlikuju impendanse,bas je 4 a srednjotonac 8 oma.Moraju vrednosti elemenata da se promene,da ne zaboravimo antenuatore,jer osetljivost zvucnika nije ista. I Pitanje zasto Horna,ili piezo ako kutije pravis za kucnu upotrebu?
Pozzz

P.S. Bilo bi pozeljno da otvoris novu temu,mislim da nema potrebe da ovu staru koju je pokrenuo drugi clan,nastavljamo.
[ Bogy21 @ 11.01.2011. 17:30 ] @
@Euronymous

Jeste piezo horna.

@Pigoza

Pa ja sam totalni laik za zvucnike.... Covek koji mi ih je pravio je rekao da treba to sve da se kupi i ja sam kupio..
[ Pigoza @ 13.01.2011. 09:55 ] @
Piezo horna se koristi za ozvucenja ne za kucni Hi-Fi.Koliko ja vidim ti nisi uzeo SPA seriju zvucnika,nego verovatno SBX2030,znaci prvo reci za koju namenu si hteo zvucnike,zatim napisi koji si zvucnike kupio-oznake,i opet kazem impendanse zvucnika trebaju da budu iste...Pisi
Pozdrav!

Drugar,ajde pokreni novu temu,da ne bataljujemo ovu....Pozdrav!
[ Bogy21 @ 14.01.2011. 17:36 ] @
otvorena nova tema: http://www.elitesecurity.org/t419813-0#2785325
[ Bogy21 @ 16.01.2011. 07:11 ] @
hajde ljudi pomagajte jer nemam pojma o zvucnicima...... evo teme: http://www.elitesecurity.org/t419813-0#2786629